Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Annemieke op 02 december 2002, 18:05:00

Titel: Stamppotten en andere Hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 02 december 2002, 18:05:00
Ik heb een hekel aan de stamppot in de traditionele versie: aardappels, de groente erdoor en jus. Brrrr. Maar ik ben niet overtuigd dat boerenkool en spruitjes niet lekker zijn. Er is vast een alternatieve manier van koken met deze soort groenten waardoor ik het wel lekker vind.

Hebben jullie tips?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Apraxia op 02 december 2002, 18:15:00
Met noten, soja-roomkaas, knoflook, munt enz. erdoor.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 02 december 2002, 18:18:00
Die sojaroomkaas van 4 euro per pakje?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Apraxia op 02 december 2002, 18:19:00
Yeps! (of dan maar gewoon olijfolie)
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: bart op 02 december 2002, 18:42:00
Boerenkoolstamppot met reepjes gedroogde tomaat, geitenkaas en sambal. Ga ik morgen eten, denk ik.

Iknik zweert bij spitskoolstamppot met banaan, maar er zijn grenzen.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Nick op 02 december 2002, 20:01:00
Quote:

Op 2002-12-02 18:42, schreef bart:
Boerenkoolstamppot met reepjes gedroogde tomaat, geitenkaas en sambal. Ga ik morgen eten, denk ik.



Annemieke eet geen kaas! Anders zou ik mijn spruitjesstamppot uit de wat-eet-ik-vandaag-soap van harte aanbevelen.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sil op 02 december 2002, 22:45:00
Heb je geen vegan erg uitgebreide spruitjesstampotrecept? Ik wil wel eens spruitjes proberen, maar heb geen idee wat ik precies met die dingen moet doen. (kooktijd etc.)
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: bart op 02 december 2002, 22:47:00
Stoofpotje van spruitjes, pompoen, uitje, paar teentjes knoflook en een bouillonblokje.
Lekker met lamsvle-
Ik bedoel lekker met ehm
Met rookkaa-
Ehm rooktofu? (geen idee, nooit gegeten)
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Kocho op 02 december 2002, 22:51:00
Spruitjes zijn het allerlekkerst als je ze eerst schoonmaakt (buitenste 2 blaadjes eraf). Een nacht in de vriezer en de volgende dag zo kort koken dat ze lichtgroen blijven. Nooit zolang koken tot ze donkergroen tot bruin zijn
Naturel zijn ze dan erg lekker met gekookte Opperdoezer aardapppeltjes (nu volop te koop)en je kunt ze natuurlijk met de door Jan genoemde zoetzure saus eten, maar de echte spruitjessmaak is dan een beetje ver te zoeken.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sil op 02 december 2002, 23:01:00
Ik heb eigenlijk nog een behoorlijk grote zak rode aardappelen liggen (rode schil, weet de naam zo niet).

Maarreh.. hoe lang moet ik ze dan ongeveer koken?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Apraxia op 02 december 2002, 23:02:00
Tot ze van je vork afglijden als je erin prikt.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Kocho op 02 december 2002, 23:08:00
Die aardappelen (zie Apraxia's tip) of de spruitjes? > Als ze koken, zacht vuurtje en dan nog 10/15 minuten (hangt een beetje van de grootte af). Kleurtje: grasgroen. Bite: stevig.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sil op 02 december 2002, 23:12:00
ja, de spruitjes bedoelde ik ook, aardappelen heb ik al vaker gekookt
bedankt
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sil op 03 december 2002, 11:25:00
Alleen spruitjes en aardappelen lijkt me een beetje saai... En verder vind ik het een beetje overbodig om een hele pompoen te kopen voor een spruitjesstampot (voor alleen mezelf)
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 03 december 2002, 11:29:00
Quote:

Op 2002-12-03 11:25, schreef Silent seadragon:
Alleen spruitjes en aardappelen lijkt me een beetje saai... En verder vind ik het een beetje overbodig om een hele pompoen te kopen voor een spruitjesstampot (voor alleen mezelf)



De rest invriezen?
Spruiten roerbak ik wel eens met kidneybonen en zoete chilisaus, is erg lekker.
Die rode aardappelen zijn lekker om te poffen, een uurtje in de oven dus, en er dan een tapenade bij serveren.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Selly op 2002-12-03 11:32 ]
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 december 2002, 14:10:00
Bij mij in de groentela liggen momenteel bietjes en aardappels. En ook grotchamps en spinazie. Verder heb ik standaard noten in huis, veel kruiden, room, zongedroogde tomaten..
Wie gaat mij vertellen wat ik met die bietjes en aarpies ga doen?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Jasper op 03 december 2002, 14:17:00
Aardappels poffen doe ik altijd in de magnetron; is een stuk sneller. Op die van mij staat zelfs een knopje "baked potatoes", kan het decadenter?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 december 2002, 14:20:00
Ik heb gelukkig geen magnetron.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Nick op 03 december 2002, 14:20:00
Quote:

Op 2002-12-02 23:08, schreef Kocho:
Die aardappelen (zie Apraxia's tip) of de spruitjes? > Als ze koken, zacht vuurtje en dan nog 10/15 minuten (hangt een beetje van de grootte af). Kleurtje: grasgroen. Bite: stevig.



Daarna nog even gepeperd roerbakken.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 december 2002, 14:28:00
Maar wat moet ik nou met de bietjes en de aardappels?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Nick op 03 december 2002, 14:43:00
Bietensoep met rode ui 8p

550gr rode ui in ringen
4 teentjes look
500gr gekookte rode bieten in reepjes
3l groentenbouillon
1oogr gare pasta ( vermicelli,kan jij misschien vervangen door blokjes aardappelen?)
4lep frambozenazijn
zout en zwarte peper
bieslook

Fruit ui en look, laat 20min garen.
Voeg de bieten, bouillon, pasta en azijn toe.
Laat de soep goed doorwarmen maar niet koken. Breng op smaak.
ev.:serveer de soep met een lepel yoghurt bovenop en bestrooi royaal met peterselie .

Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Nick op 03 december 2002, 14:45:00
of moest het een stamppot zijn?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 december 2002, 15:55:00
Ja, dat liever. Maar ik heb toevallig wel alle ingredienten in huis voor de soep.... maar dan gele uien en geen rode. Zelfs de framboosazijn heb ik.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 december 2002, 15:56:00
Weet iemand ook een leuke ovenschotel ofzo met spruitjes of zuurkool?
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: marieke op 03 december 2002, 16:10:00
zuurkoolovenschotel:

laagje zuurkool in ovenschotel doen,
daar laagje aardappelpuree (dat kun je zelf, neem ik aan) op, en daarop een laagje van met cayennepeper en chilipoeder (en heel klein beetje ketjap) gebakken uien en champignons.
allerlekkerst met daarover nog een laag Brie(dat klinkt vreemd, maar het is erg lekker) maar de vegan variant maakte ik met laagje van knapperig broodkruim. (mijn huisgenote was tevreden )
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: marieke op 03 december 2002, 16:21:00
ohja, en het geheel moet natuurlijk nog in de oven, als alles in de schaal zit tot de bovenkant knapperig/gesmolten is, afhankelijk van wat je erop gesmeerd hebt.
Titel: Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Fabian op 03 december 2002, 16:23:00
Ik heb toen ik nog vega was zoiets ook wel eens gegeten. Met cashewnoten erdoor. En stukjes ananas geloof ik ook. (de brie was gewone kaas)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: bart op 24 januari 2003, 16:47:43
Uit een oud nummer van Tip Culinair dat ik onder een laag stof vond:

ovenstamppot met ui
1,25 kg kruimige aardappels.
zout, peper
500 gram uien, in ringen
1 el olijfolie
3 el paneermeel
30 gram boter

Kook de aardappels gaar in water met zout.
Bak de uien in de olie zacht en goudbruin.
Maak een stamppot van de twee en breng die op smaak met zout en peper. Schep die in een ovenschaal, strooi en paneermeel en klontjes boter overheen, en zet 15-20 minuten in de over (200 graden). Volgens de Tip moet er ook karbonade en jus in, maar daar weten jullie vast wel een geschikte vervanger voor.
Opdienen met appelcompote met pimentpoeder.



Gember-schorseneren-stamppot
Sap van 1/2 citroen
3 el melk
750 gram schorseneren
1,25 kg kruimige aardappels
3 sjalotjes
30 gram boter
1 teen knoflook (geperst)
2 cm gember  (geraspt)
1 dl droge witte wijn
2 dl slankroom
250 gram verkruimelde geitenkaas
4 el peterselie

Schil de schorseneren, snij ze in stukken van 4 cm en dompel ze meteen onder water om verkleuren tegen te gaan. Kook de aardappels gaar in gezouten water. Bak de sjalotjes in de boter, en voeg later de gember en knoflook toe. 1 minuut laten bakken, dan de schorseneren toevoegen en vijf minuten roerbakken. Wijn en room erbij, 10-15 minuten laten pruttelen. Zeef de schorseneren (vocht opvangen!) en maak met het vocht van de aardappels een stamppot. Schep de schorseneren, geitenkaas en peterselie door de aardappelstamppot (hou de schorseneren heel), maak op smaak met zout en peper.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 oktober 2003, 18:10:03
En jullie hebben vast wel weer nieuwe recepten en hete tips?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 03 oktober 2003, 18:28:15
[...] hete tips?
Moet ik 'm nog inkoppen? ;)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 03 oktober 2003, 18:42:23
Dat mag.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 03 oktober 2003, 18:45:18
 :smeerie:
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: mel723 op 05 oktober 2003, 12:39:32
Hutspot met stukjes gebakken rooktofu en djinten  ;D (echte uitleg over hoe je dat maakt lijkt me niet nodig, toch?)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 06 oktober 2003, 13:56:23
Ik heb vandaag witte kool, uien, knoflook, aardappels en penen (alles eco, applaus voor de supermarkt) en spruitjes gekocht. Nu moet ik er deze week nog lekkere dingen van weten te maken.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Jasper op 06 oktober 2003, 16:20:21
Vrijdag was het drie oktober, de nationale (of in ieder geval Leidse) hutspotdag. Nu was ik niet in Leiden, maar dichtbij genoeg om de drang te krijgen hutspot te klussen. Gevierendeelde vega-ballen samen met champs en stukjes appel drijvend in veel ketjap vormden de topping.

Er is me getipt dat rozijnen erg lekker zijn door een stamppot. Ik durf zelf dat experiment eigenlijk niet aan.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 06 oktober 2003, 17:14:59
Vrijdag was het drie oktober, de nationale (of in ieder geval Leidse) hutspotdag. Nu was ik niet in Leiden, maar dichtbij genoeg om de drang te krijgen hutspot te klussen.

Nou, ik was in Leiden, maar heb prima al die vieze hutspotgeuren weten te ontwijken. brrrrrrr.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: ellen op 06 oktober 2003, 17:16:37
Wat ga je doen in vredesnaam doen met die penen, aardappels en uien?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: ellen op 06 oktober 2003, 17:17:52
Er is me getipt dat rozijnen erg lekker zijn door een stamppot. Ik durf zelf dat experiment eigenlijk niet aan.

Nou, als je een keer in een gekke bui bent moet je het toch maar eens proberen in een stamppot met zuurkool. Lekker hoor.

Echte avonturiers gooien er banaan doorheen. :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 06 oktober 2003, 19:00:45
Euh, allemaal in een ander gerecht verwerken  ;D

Wat ga je doen in vredesnaam doen met die penen, aardappels en uien?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Viz op 07 oktober 2003, 09:46:39
stukjes augurk door de boerenkool doen is ook lekker.
En kerriezuurkool  (desnoods met rozijnen ja :)  )
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 07 oktober 2003, 11:39:26
Kerriepoeder door de zuurkool doen? Hmm, misschien dan ook appel.

Ik ga voor vanavond maar eens spruitjes en tempeh roerbakken in ketjap, sweet chilli sauce ofzo. En gebakken aardappels erbij.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 07 oktober 2003, 11:48:46
Spitskool (en ui, veel ui!, ui is goed!) roerbakken met kerrie, of kerriepasta uit een potje, en dan door aardappels heenstampen. Misschien kan je daar dan ook nog kruidige seitanreepjes ofzo bijdoen.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 07 oktober 2003, 11:53:05
Spitskool... mag het ook met witte kool?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 07 oktober 2003, 11:54:47
Spitskool... mag het ook met witte kool?
Eigenlijk niet, maar omdat jij zo'n lief meisje bent...
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Viz op 07 oktober 2003, 17:55:47
Kerriepoeder door de zuurkool doen? Hmm, misschien dan ook appel.

Er is ook voorverpakte kerriezuurkool. Ik weet alleen niet of ze die ook biologisch in de natuurwinkel hebben.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 11 oktober 2003, 14:43:53
Sven noemde zonet elders stamppot van pompoen en aardappel, en dat bracht mij weer in herinnering dat ik een keer stamppot van aardappel en koolraap (die gelige knol met gedeeltelijk paarse schil) heb gemaakt. 't is bijna hutspot. Wat ging er ook al weer aan groente in de originele Leidse hutspot?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 11 oktober 2003, 18:24:38
Winterpeen en ui.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: menthe op 12 oktober 2003, 10:50:45
Ik ben helemaal gek van stampot zoete appels.
Verhouding is 1kilo aardappelen en 1 kg zoete appels. Als het gestampt is 1 eetlepel stroop erbij.

Bij spruitjes kun je ook heel goed tamme kanstanjes eten. Bij de supermarkt hebben ze ook blikjes met puree erin. Als je de spruiten gaarkookt met aardappelen en dan deze puree erdoormengt lijkt me geen gekke combinatie.
Misschien (nog niet uitgeprobeerd) kan deze kastanjepuree ook wel door de stampot zoete aardappelen geroerd worden.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 12 oktober 2003, 12:09:27
Kerriepoeder door de zuurkool doen? Hmm, misschien dan ook appel.

Met ananasjes erdoor en erbij is het erg lekker :)

*schreef Isa
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 12 oktober 2003, 12:52:42
Ik ben helemaal gek van stampot zoete appels.
Verhouding is 1kilo aardappelen en 1 kg zoete appels. Als het gestampt is 1 eetlepel stroop erbij.

Mmm klinkt lekker.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sven op 13 oktober 2003, 17:40:13
Op advies van een Amerikaan heb ik ook eens een blik maïs onder de aardappelpuree. Is ook wel lekker, maar dan moet je de puree wel wat meer kruiden van gewoonlijk anders kan het flauw gaan smaken. Hij raadde dat aan toen hij me in een jeugdherberg wortels onder de aardappels zag prakken. Dat vond'ie wel heel bizar...
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Yessica op 07 januari 2004, 22:26:33
Ik zag straks bij Appie de nieuwe menukaartjes en deze leek me erg lekker, ga ik morgen gelijk uitproberen (op de port en quorn na)


Rodekool-cranberrystamppot
hoofdgerecht, 4 personen
·  1 kilo aardappels  
·  50 g boter of margarine  
·  2 bakjes Quorn-stukjes (a 175 g)  
·  50 ml port  
·  1 zak rode kool met appel (gekookte, 520 g)
·  150 g cranberrycompote (pot a 350 g)  

Bereiding

Aardappels schillen, wassen, in stukken snijden en in ca. 20 minuten gaarkoken. Quorn bestrooien met zout en peper. In koekenpan helft van boter verhitten en quornstukjes in ca. 4 minuten gaarbakken. In pan port, rodekool en cranberry-compote verwarmen. Aardappels fijnstampen met rest van boter. Koolmengsel en quorn door aardappels mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 07 januari 2004, 22:33:22
Wat is er niet goed aan port?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Yessica op 07 januari 2004, 22:39:29
Wat is er niet goed aan port?

Nou, bijvoorbeeld dat het niet verkrijgbaar is in hoeveelheden van 50 ml. en ik dan wel erg veel overhoud waar ik niets mee doe.

Of ik moet de eerstvolgende 20 dagen cranberry-rode-koolstamppot eten  ;D
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 07 januari 2004, 23:01:25
Wat is er niet goed aan port?

Nou, bijvoorbeeld dat het niet verkrijgbaar is in hoeveelheden van 50 ml. en ik dan wel erg veel overhoud waar ik niets mee doe.

Of ik moet de eerstvolgende 20 dagen cranberry-rode-koolstamppot eten  ;D

oh okee, maar er zit dus niet iets engs dierlijks in.
Een tijdje geleden hadden ze bij natuurwinkels miniflesjes bioport, maar die zijn er denk ik niet meer.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Yessica op 07 januari 2004, 23:05:32
oh okee, maar er zit dus niet iets engs dierlijks in.

Ik weet niet of dat zo is, ik heb me daar niet in verdiept omdat ik toch niet zo'n alcoholgebruiker ben, dus uit gerechten laat ik het sowieso weg.

Citaat
Een tijdje geleden hadden ze bij natuurwinkels miniflesjes bioport, maar die zijn er denk ik niet meer.

Misschien ga ik morgen toch nog effe kijken of ze het hebben. Kan ik ook eens ruig koken  :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 07 januari 2004, 23:10:04
Misschien ga ik morgen toch nog effe kijken of ze het hebben. Kan ik ook eens ruig koken  :)

 :D waarom koop je ander niet gewoon een fles tawny bij een goedkope super, kost volgens mij niet veel meer dan 5 euro en het spul blijft meer dan een jaar goed.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Apraxia op 07 januari 2004, 23:11:16
Ik vraag me bij port wel af of het vegan is vanwege dezelfde reden als hoe ze wijn helder maken.
Of is port (een beetje) troebel?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Elsbeth op 08 januari 2004, 12:45:29

Ik weet niet of dat zo is, ik heb me daar niet in verdiept omdat ik toch niet zo'n alcoholgebruiker ben, dus uit gerechten laat ik het sowieso weg.

Maar alcohol verdampt toch in het gerecht en vaak geeft het wel een smaak aan het gerecht die er goed bijpast, dus waarom zou je het dan niet gebruiken?

Inderdaad nadeel dat van al die dranken die in gerechten moeten je dan hele flessen overhoudt :-(
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: ellen op 08 januari 2004, 12:47:52
Inderdaad nadeel dat van al die dranken die in gerechten moeten je dan hele flessen overhoudt :-(

Vervelend ja...  ::)

Of je drinkt ze op, of je maakt het nog eens.

En van bijna alles kan je miniatuurvarianten kopen!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Yessica op 09 januari 2004, 00:13:09

Maar alcohol verdampt toch in het gerecht en vaak geeft het wel een smaak aan het gerecht die er goed bijpast, dus waarom zou je het dan niet gebruiken?

Hierom dus:

Citaat
Inderdaad nadeel dat van al die dranken die in gerechten moeten je dan hele flessen overhoudt :-(

 ;D

Omdat ik straks pas laat thuis was van mijn werk, ben ik niet meer gaan kijken of er ergens een flesje port in een klein formaat te krijgen was en heb de stamppot gemaakt zonder port. Het was lekker, maar ik zou de volgende keer de hele pot cranberrycompote erin gooien, want ik proefde nu weinig verschil met gewone rode koolstamppot.

Of het ligt toch aan de port  :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Lovelocker op 12 januari 2004, 21:31:42
Door toeval een héérlijke andijviestamppot ontdekt, met kruidnagelkaasblokjes wat gesmolten in de magnetron erdoor. Wat er verder inging weet ik niet precies meer: in ieder geval een gesnipperd uitje gefruit, wat tarwemeel erbij, heel klein beetje kookvocht van de aardappels en paar eetlepels melk, wat Marmite, peper, zout
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: animal lover op 13 januari 2004, 22:46:21
het enige wat er aan mijn stampotten is veranderd, is dat ik het graag pittig maak. Heb een keer die boerenkool met ananas en pindakaas geprobeerd,maar was niet zo'n succes.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 14 januari 2004, 15:02:59
Vegetariers eten geen vis  :P
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 15 januari 2004, 08:27:11
Voor de Pesco-vegetariërs dan..... ::)
Ik zette het er toch bij: áls je vis eet.
Ik eet zelf heel soms biologisch vlees en zet dit ook mijn gasten voor die wel vlees eten. Vis eet ik ook maar probeer ook dit zo biologisch mogelijk te doen.
Ik beschouw mijzelf als een vegetariër, omdat het voor de omgeving anders te moeilijk word.
Nou, die salade dan maar zonder vis he ;D

Het lijkt me juist verwarrend als iemand zich vega noemt en je die nog vis en soms ook vlees ziet eten.
Maar dat is weer een andere discussie :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Nick op 16 januari 2004, 22:02:14
Heel juist!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Amarillo op 04 februari 2004, 23:21:48
Omdat ik straks pas laat thuis was van mijn werk, ben ik niet meer gaan kijken of er ergens een flesje port in een klein formaat te krijgen was en heb de stamppot gemaakt zonder port. Het was lekker, maar ik zou de volgende keer de hele pot cranberrycompote erin gooien, want ik proefde nu weinig verschil met gewone rode koolstamppot.

Of het ligt toch aan de port  :)

Oe! Die receptkaart heb ik ook meteen uitgeprobeerd.  :) Ik maakte hem voor twee personen, maar gelukkig was ik vergeten de hoeveelheid cranberrycompote (en ook de hoeveelheid port, die ik zeer experimenteel en vanwege geen-port-in-huis maar heb vervangen door sherry - ging best goed) te halveren. Nu proefden we de cranberry's nèt. Het eigenlijke recept is dus inderdaad nogal magertjes qua berry's. Tsk.

Dan zal ik nog even een eigen stamppot-inbreng doen; voor de kaaseters dan wel. Het betreft hier immers het recept van onze gezinsfavoriet van vroeger: mijn moekes 'kauwgomkaas', door volwassenen ook wel aangeduid met 'slastamp met kaas' en door mij sindsdien ontspekt en betomaat (en nog immer zeer geliefd!).

Voor 2 personen neme men aardappelpuree van een pond aardappelen, een kleingesneden krop kropsla, een in stukjes gesneden appel en zoveel kleingesneden gedroogde tomaatjes als je zelf lekker vindt. (Ehm, twéé keer zoveel, strictly speaking, want je maakt het dan dus niet voor jezelf alleen... ;) Oké, ik zwam weer. :-X) Meng dit dooreen in de aardappelpureepan die nog op het vuur staat, en laat even doorwarmen. Voeg vlak voor het serveren iets van 150 g (wilde gok) in blokjes gesneden (jonge, of jong belegen) kaas toe en roer erdoorheen; neem meteen van het vuur.
Bij het opdienen zie je vanzelf wel waarom wij dit vroeger altijd kauwgomkaas noemden.  :P

Oja, ik ben nieuw hier.  :-[ Hoi. *zwaait wat in het rond*
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Silvergirl op 04 maart 2004, 00:11:46
Stampot rauwe andijvie met cashewnoten en stukjes blauwe geaderde kaas vind ik zelf erg lekker. Doe mijn boerenkool stampot doe ik wel in stukjes gesneden javaanse tofuballetjes.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Misstries op 04 maart 2004, 09:10:11
Met groeiende verbazing heb ik jullie "probleem "gelezen over het over houden van port en andere drank. Mijn tip:
Scharrel een paar Bohemien op als vrienden  (dichters bijvoorbeeld) of leen er een paar van mij :).
Zet je flessen overgebleven drank op tafel, en zeg: Wat is die Hans Teeuwen toch een lul he! Gegarandeerd, binnen een half uur is alles wat je op de tafel hebt gezet op en je hebt een fantastische avond!

Goed, om niet al te veel off topic te raken:
Mijn meest geweldige stamppot (met name kids vinden het helemaal geweldig)

Bietenstamppot (zelf even aanpassen voor de veganist helaas)
Aardappelen
bieten voorgekookt
Zilveruitjes
kaas
slasaus
peper

kook de aardappelen
maal de bieten
als de aardappels gaar zijn afgieten
terugzetten op het vuur
grote lepels slasaus erdoor
stampen!
zilveruitjes erdoor en wat van het nat erbij
bieten erdoor goed doorroeren
blokjes kaas erdoor
doorroeren tot de kaas draadjes trekt
in een ovenschaal doen
geraspte kaas erover heen
in de oven laten gratineren
takje munt erop

het gerecht is knalroze met knalgeel, echt super om te zien!
Bij mij thuis is het een typisch 'gastengerecht'... en geweldig lekker ;D

Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Monique op 28 oktober 2004, 15:23:38
Ik had van de week andijviestampot met vegetarisch gehakt van het merk Tivall (het spekkies idee) erdoor gemaakt (en gegeten ;D)...ik vond het persoonlijk goed te eten :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 15 november 2004, 18:14:37
bij de Turkse winkel zag ik deze week mega spruitjes (zo groot als een kleine tomaat). Het leek me wel geinig deze met stamppot te vullen.
Titel: Hollandse stamppot, Britse stijl
Bericht door: Sven op 05 juli 2005, 00:36:37
Een tijdje geleden heb ik in De Slegte in Brussel het boek 'Oxfam Vegetarian Cooking for Children' van Rose Elliot op de kop kunnen tikken. Het is een collectie van ingezonden gerechten die kinderen graag zouden lusten. Ene Lucy Day uit Horsham, West Sussex zond haar versie van 'Dutch Stamppot' in. Dit wil ik jullie toch niet onthouden. Persoonlijk vind ik het even oerhollands als de Big Ben, maar het is het proberen waard.

Nodig:
1 el zonnebloemolie
1 ui, fijngehakt
4 stengels selder, in blokjes
250 gr wortelen, in blokjes
een blik van 425 gr boterboontjes, uitgelekt
een blik van 400 gr tomaten, gepureerd ofwel 400 gr passata
1 laurierblad
1 tl thijm of andere kruiden
2 el peterselie
1 tl gistextract, opgelost in 150ml warm water
zout en versgemalen zwarte peper
500 gr aardappelen, gekookt en gepureerd

Bereiding:
De oven voorverwarmen op 180°C. Verhit de olie in de pan en bak de uit zachtjes gedurende 3-4 minuten, totdat ze zacht is. Voeg de selder, de wortelen en de boterboontjes toe. Laat 5 minuutjes stoven en roer er dan de tomaten(puree) onder samen met de kruiden en het opgeloste gistextract. Breng het geheel aan de kook met de deksel op de pot en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Bijkruiden naar smaak.
Breng het geheel over naar een ingevette ovenschaal, dek het af met de aardappelpuree and bak alleen 15-20 minuten in de oven. Extra lekker als je er nog geraspte kaas bovenop doet.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Piek op 20 oktober 2005, 18:14:39
Kick!

Heeft iemand nog leuke stamppotidee�n?
Ik ben op zoek naar een stamppotrecept met spruitjes (maar n�et met kerrie, ik wil eens wat anders)?
Nog andere spannende idee�n?

Zelf kan ik ah's Hutspot met gember, geitenkaas en koriander (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?title=hutspot&id=299886&offset=0) aanbevelen.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 20 oktober 2005, 18:16:48
zoete aardappelstamppot!!

Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Piek op 20 oktober 2005, 18:18:44
zoete aardappelstamppot!!

Vertel!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 20 oktober 2005, 18:20:14
nou ja.. dat lijkt me wel lekker met euh koriander en spaanse peper en euh.. misschien hard gebakken tempeh (of zonder tempeh) en wat noten als je van noten houdt..
erbij tomatensalade met veel peterselie
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Piek op 20 oktober 2005, 19:52:44
Multi culti :heehee: Bataat-preistamppot

Voor 2 personen
ca. 500 gr bataten
ca. 2 dl bouillon
500 gr prei
olie
2 tl kerriepoeder
1 tl sambal
1 el ketjap manis
1/2 tl komijn gemalen
1/2 tl gemberpoeder
klein uitje
6 takjes koriander
3 takjes peterselie
evt. wat tofu/quorn gehakt
peper/zout
mespuntje kaneel

Schil de bataten en snijd ze in stukken, kook ze in de bouillon.
Snijd de prei in dikke ringen en smoor het in olie met kerrie, sambal, ketjap, gember en komijnpoeder in enkele minuten gaar.
Snipper ui en knip de koriander en peterselie fijn. Bak (evt. het gehakt met) de ui, koriander, peterselie, peper, zout, wat kaneel.
Giet de bataten af, maar bewaar de bouillon. Stamp de bataten fijn, en maak er met wat bouillon een purree van. Roer de prei erdoor en het ui(-gehakt)-kruiden-mixje ook.



Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Laurita_27 op 21 oktober 2005, 10:51:00
Voor de Pesco-vegetariërs dan..... ::)
Ik zette het er toch bij: áls je vis eet.
Ik eet zelf heel soms biologisch vlees en zet dit ook mijn gasten voor die wel vlees eten. Vis eet ik ook maar probeer ook dit zo biologisch mogelijk te doen.
Ik beschouw mijzelf als een vegetariër, omdat het voor de omgeving anders te moeilijk word.
Nou, die salade dan maar zonder vis he ;D

Ja ja, toen was ik nog eigenwijs en naïef.....  :-X
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Piek op 21 oktober 2005, 11:03:27
Ja ja, toen was ik nog eigenwijs en na�ef.....  :-X

:pet:
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Hizikigrrrl op 03 maart 2006, 23:23:33
Hier 3 recepten die in de Veronicagids voorgepubliceerd werden, enkele weken geleden. Ze komen uit het boek Stamppotten, de nieuwe keuken (http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start;sid=prVndwTS_6NnWEDaZ8RZQOQK0pnJmBuNHPg=?Section=BOOK&BOL_OWNER_ID=1001004001983881).



Stamppot van aardappel-citroenpuree met lavas
750 g aardappels
4 el citroensap
4 el olijfolie
12 blaadjes lavas
zout en peper

Kook de aardappels met de blaadjes lavas in gezouten water gaar. Giet de aardappels af en bewaar het kookvocht. Stoom de aardappelen droog in een pan op een kookplaatje op een laag vuur.
Pureer de aardappels. Klop het citroensap en de olijfolie door de puree en voeg evt. wat kookvocht toe. Breng de puree op smaak met zout en peper.
Lekker met stukjes feta erdoor.


Stamppot met gebakken witlof en roquefort
750 g aardappels
500 g witlof
2 el suiker
70 g boter
100 g roquefort of kleine blokjes extra belegen kaas
125 ml verwarmde melk

Kook de aardappels in gezouten water gaar. Snijd intussen de schoongemaakte lof in reepjes. Verhit 20 g boter in een koekenpan en roerbak de lofreepjes snel lichtbruin. Bestrooi ze tijdens het bakken met suiker. Schep ze goed om. Verkuimel de roquefort. Giet de aardappelen af en stoom ze droog in de pan. Pureer de aardappels en giet beetje bij beetje de verwarmde melk door de puree. Schep als laatste de roquefort en gebakken lof erdoor.


Bretonse stamppot
4-6 personen
750 g aardappels
2 preien, in ringen
125 ml cider (brut of demi sec)
125 g creme fraiche
zout en peper

Kook de aardappels in gezouten water gaar. Kook intussen de prei ong. 10 min in de cider. Giet de aardappels af en stoom ze droog. Pureer de aardappels, klop de creme fraiche door de puree. Schep de prei met de cider erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 04 maart 2006, 11:08:02
Oh ja lavas dat is maggieblad. Ik denk altijd in eerste instantie dat het iets exotisch is. Zeker omdat de naam op laos lijkt. Wel leuke recepten.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Hannediezingt op 10 maart 2006, 15:29:05
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/recipe.jsp?title=hutspot&id=314432&offset=0

Hutspot met mosterdjus... ook heerlijk!

Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Tanja op 16 maart 2006, 11:11:03
Je kunt i.p.v. aardappel ook pastinaak gebruiken.
Schijnt zelfs de basis te zijn geweest voor de stamppot toen de aardappel hier nog niet was.
Net gelezen in de nieuwsbrief van Odin (groenten/fruitabonnement)
Ga het morgen uitproberen met zuurkool.

Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Tigger op 17 maart 2006, 10:00:01
Mijn favo op het moment:

Hutspot (gewoon aardappelen, peen en uien) met daardoor gembersiroop (maar ik gooi er liever een potje bakgemberstukjes door, dan wordt het minder soppig).
In een overschaal doen, afdekken met plakjes geitenkaas (van die ronde, die lijkt op brie, met witschimmelkorstje) en dan gratineren in de oven. Mjummie!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 17 maart 2006, 15:02:24
Komende zondag mag ik wat typisch Nederlands meebrengen naar een (warme) zondagbrunch. Bij voorkeur iets kouds, of iets dat snel op te warmen is ivm weinig keukenruimte daar. Aangezien ik niet zo van de zoete dingen ben, liefst iets hartigs. Suggesties?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Annemieke op 17 maart 2006, 19:23:35
Boerenkoolkroketjes. (http://www.vegatopia.com/kerst2005/kerstarchief_vanaf99.php?subaction=showfull&id=1129743078&archive=&start_from=&ucat=13&)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Laurita_27 op 17 maart 2006, 22:24:43
Ik maak ook wel eens een roerbakje van uitje, knoffie, spruitjes, room, blauwe kaas en walnoten. Misschien ook lekker met aardappelpuree als alternatieve stamppot?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 17 maart 2006, 22:42:17
Peterselie-toast met geroosterde biet, mierikswortelroom en dille? De ingredienten kun je makkelijk los van elkaar meenemen en ter plekke vlug in elkaar zetten en de voorbereiding kost ook weinig tijd.
Schorsenerensoep, ter plekke even opwarmen?
Een hapje van komkommer met een romig goedje en bieslook?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 18 maart 2006, 11:19:09
Dank voor de tips! Bloemkoolkroketjes klinkt erg lekker, die zal ik zeker eens maken, maar voor zondag nogal onpraktisch. Schorsenerensoep klinkt als een goed idee, en mijn NL/DE woordenboek kent het ook: Schwarzwurzel  :D Ik zal mijn fantasie op de markt maar eens laten werken.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 19 maart 2006, 17:40:41
Uiteindelijk zijn het typisch Nederlandse mini-calzones geworden, gevuld met tomaat en mozarella. De Italiaan in het gezelschap vond het 'tasty, but not Italian'.  ;D
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 08 februari 2007, 23:38:17
Hey! Deze moet met dat restje winter in aantocht toch echt even naar boven hoor.
Wie heeft er nog lekkere stamppotten.
En wie maakt er nog wel eens hete bliksem bijvoorbeeld, maar dan op zijn vegetarisch?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 08 februari 2007, 23:43:08
Je kan daar toch de echte goeie zure appelen niet meer voor vinden? ;)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 09 februari 2007, 22:11:42
Moet dat niet gewoon met goudreinetten?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: karl op 04 maart 2007, 10:07:47
Gisteren stamppot gemaakt met gewokte paksoi.
Pittig door een 100 gram blokjes mosterdkaas en
een tweetal lepeltjes pickles.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sam op 06 maart 2007, 18:15:24
Je kan daar toch de echte goeie zure appelen niet meer voor vinden? ;)
Wie nog echt goed zure appels kent, laat het weten! Ik kan inderdaad niks meer vinden dat zuur genoeg is voor hete bliksem, ook goudreinetten zijn niet zuur meer  :'(
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Veppie op 09 maart 2007, 17:33:55
Alleen spruitjes en aardappelen lijkt me een beetje saai... En verder vind ik het een beetje overbodig om een hele pompoen te kopen voor een spruitjesstampot (voor alleen mezelf)

Satésaus en spruitjes combineren erg goed.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 12 maart 2007, 16:02:49
Alleen spruitjes en aardappelen lijkt me een beetje saai... En verder vind ik het een beetje overbodig om een hele pompoen te kopen voor een spruitjesstampot (voor alleen mezelf)

Satésaus en spruitjes combineren erg goed.

Ja, inderdaad. Ik maak de spruitjesstamppot meestal met kaas en Italiaanse kruiden. Erbij een tomaten-komijnsausje.

Een paar andere eenvoudige stamppotideeën:

Boerenkoolstamppot is lekker met reepjes tofu in een sojasaus.

Mijn multi-cultihutspot: roergebakken knoflook, ui, wortel en doperwten, vermengen met aardappelpuree, kruiden met kerrie, chilikruiden en korianderblad.

(overigens is het hier vandaag zonnig en bijna twintig graden, echt lente ;) )
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: vlietje op 13 maart 2007, 15:04:42
tja.. Ik heb ook een hekel aan die stampotten van vroeger.

Wat ik wel lekker vind, is b.v boerenkool- stampot,
daar b.v groene pesto doorheen, flinke eetlepel.
en daarbij op een schaal opgemaakt, plakjes stokbrood met kruidenboter. (kant en klare kruidenstokbrood uit de oven)

Je kan er een vegetarische burger of vega-rookworst, bij eten
Tomaten, soep met een eetlepel kruidenkaas.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Dot op 13 maart 2007, 16:25:44
Ben zelf een grote fan van 'Blote billen in het gras".

Witte bonen, snijbonen, aardappelen en blokjes rookkaas. Erg geslaagd...

In m'n boerenkool doe ik meestal cashewnoten.

Ik heb onlangs voor het eerst 'Hete bliksem' gegeten, gewoon met goudrenetten van nu, vond het erg lekker.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 13 maart 2007, 17:52:22
Ben zelf een grote fan van 'Blote billen in het gras".

Witte bonen, snijbonen, aardappelen en blokjes rookkaas. Erg geslaagd...

Jaaa dat is ook een leuk recept  :D
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Gwennepen op 13 maart 2007, 18:31:10
Klinkt inderdaad lekker. :yummie:Ga ik denk ik morgen maken. En als ik het goed heb is er een snijbonen-aanbieding bij Dirk. :)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 06 december 2010, 21:20:50
Schop! Wie heeft er nog een leuk stamppot-idee?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Wombat op 06 december 2010, 21:55:18
Spruitjesstamppot.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: funnyvonny op 18 januari 2011, 16:06:58
Hi, ik ben nieuw op het forum en de vraag is al oud, maar ik kom toch maar met een reactie  ;)

als ik "gewoon" spruitjes en aardappelen eet hou ik altijd wat spruitjes over en die eet ik tegenwoordig de volgende dag als burger of balletje! en wel zo:
ik kook meer aardappelen en daar maak ik meteen puree van en doe daar de gekookte spruitjes doorheen.
Dan een gefruit uitje met wat kerrie (sorry  :-\ want als ik het goed heb wilde je dat niet, maar mag je ook weglaten hoor) erdoor en dan een burger of ballen ervan draaien. Afgedekt in de koelkast zetten.
De volgende dag paneren en bakken. Erg lekker.

Met bietjes, maar dan met een rauw uitje, doe ik dat ook, errrrugg lekker!

Bij andijviestamppot (wat mijn lievelingskostje was toen ik nog geen vegetarier was)  miste ik altijd dat specifieke speksmaakje, maar daar heb ik nu wat op gevonden; ipv de spekjes maak ik nu een "prutje" van gesneden uitje en champignonnetjes, gebakken met peper, zout, gemalen rode chilipeper (of een scheut chilisaus), pittige paprikapoeder en een beetje bouillon.

Hoop dat je/jullie er wat aan hebt...
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: haantje op 18 januari 2011, 17:28:21
Mocht je erg behoefte hebben aan spekjes, AH verkoopt ze in vega-variant. Volgens mijn lief smaken ze bijna als "echte".
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 18 januari 2011, 17:40:58

Hier verkoopt Quorn iets als Bacon style rashers.
Op zich smaken ze heel aardig, al wil ik het niet 'bijna echt' noemen.
Wat me tegenhoudt het vaak te gebruiken, is de nasmaak. Of eigenlijk is het niet zozeer een nasmaak, als wel een smaak die uren later ineens komt bovendrijven (bijna letterlijk, als je begrijpt wat ik bedoel).
Hoe is dat bij 'jullie' spekimitaties?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: haantje op 18 januari 2011, 17:44:09
Vorig weekend voor het eerst de vega-spekjes gehad en ik vond ze vrij heftig, ernstig zout en ook wel een beetje vlezig smaken. Dat laatste hoeft van mij niet zo nodig.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Schanulleke op 18 januari 2011, 18:02:12
Ik doe ook een duit in het zakje: boerenkoolstamppot kun je erg lekker opleuken met nasikruiden (zo'n zakje, wel even controleren of je een vega-variant te pakken hebt). Gewoon de kruiden laten wellen in heet water en samen met de aardappelen en boerenkool stampen. Exotische boerenkoolstamppot noem ik dat.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: funnyvonny op 18 januari 2011, 23:56:54
Inmiddels mis ik de spekjes niet meer, maar dat heeft wel erg lang geduurd.
Én ik woon in Duitsland, dus ik kan niet alles krijgen wat er zoal bij Appie te krijgen is, helaas.

Klinkt lekker  die exotische boerenkoolstamppot, sch@nulleke, ik ga maar eens op zoek naar die nasikruiden...
nasi en bami zijn geen gerechten die ze hier in Duitsland eten, maar anders neem ik het de volgende keer dat ik weer eens in Ned ben, mee

Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: kimm op 19 januari 2011, 09:21:51
Heb het in stamppot nog niet geprobeerd maar 's ochtends op de boterham vind ik tempé bacon wel iets, ben nooit zo'n spek-eter geweest voor ik vegetarisch was dus écht vergelijken kan ik niet maar het valt te proberen  ;)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: lieve lijn op 19 januari 2011, 09:29:18
ik blijf ook erg dol op mijn hutspot met picallily, boerenkool met feta met zongedroogde tomaatjes zijn ook lekker. En een vriendin at altijd banaan bij de andijvie, laatste vind ik niet zo lekker maar hou ook niet van banaan.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Agnesje op 22 januari 2011, 13:19:24
ook ergens anders al gepost maar ik had van de week dus stamppot met raapstelen en blauwe kaas, dat vond ik erg lekker ! kan ook wel met veldsla en /of andijvie denk ik.
spruitjes ben ik niet dol op, maar een keer een roerbakpotje gemaakt met spruitjes (tomaatje, ui, knoflookje) en groene curry en kokosmelk. ik heb er toen rijst bij gegeten maar een lekker kruimig aardappeltje is vast ook erg lekker!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: LelleL op 23 januari 2011, 09:04:30

Hier verkoopt Quorn iets als Bacon style rashers.
Op zich smaken ze heel aardig, al wil ik het niet 'bijna echt' noemen.
Wat me tegenhoudt het vaak te gebruiken, is de nasmaak. Of eigenlijk is het niet zozeer een nasmaak, als wel een smaak die uren later ineens komt bovendrijven (bijna letterlijk, als je begrijpt wat ik bedoel).
Hoe is dat bij 'jullie' spekimitaties?

Die spekblokjes die wij hebben ruíken vooral naar spek, er zit vrij weinig smaak aan.
Nasmaak heb ik nooit zo gemerkt eigenlijk.

Maar het weinige smaak is het enoge dat wij hebben dat enigszins op spekkies lijkt, dus ik neem er genoegen mee.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 30 januari 2011, 15:14:41
Boerenkool met een halve pot picalilly en huttenkase

Hutspot mét uien en een meegekookt blokje gember met een hachee van gefrituurde champignons die daarna gestoofd hebben met sjalotten, azijn en laurier, gebonden met maizena.

Onovertroffen, rauwe andijvie of raapstelen, met geraspte kaas. Zo moeten ook vleeseters 'm eten omdat jus en/of spekjes de andijvie helemaal te niet doen.

Zuurkool alleen uit de oven, met een laagje uien er onder en een laag kaas en aardappelpuree er over. Variant: met gebakken prei en champignons. Korianderzaad is fantastisch om met de zuurkool mee te stoven. NOOIT ANANAS IN DE ZUURKOOL BEN JE GEK
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Amarillo op 30 januari 2011, 15:34:28
Jum, zuurkool met ananas. (En appel, rozijnen, banaan, en mandarijntjes uit blik.) Gauw weer eens maken.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Maartje! op 30 januari 2011, 16:47:25
Ah nee, jij ook?
Bij mijn ouders krijg je ook altijd zo'n fruitmand bij je zuurkool. Blegh!
(De truc met zuurkool is: zuurkool is geen kant-en-klaar iets, dat moet je een uurtje laten stoven. En dan eet je het fruit al toetje.)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: koekje op 30 januari 2011, 17:05:07
Maar zuurkool uit zo'n vacuum zakje uit de koeling is toch niet rauw meer? Meneer koekje had een tijdje geleden zuurkool van zo'n schaaltje (dus zonder nat en geen vacuum zakje) en had er stamp van gemaakt met zakje aardappelzalf. Ik kreeg ook de zuurkool niet weg en smaakte duidelijk anders dan bij mij en veel te sterk.
Aan de andere kant, ik maak van zuurkool meestal een oven schotel. Zakje afspoelen en uit laten lekker en loshalen, pureetje maken, tofugehakt kruiden en aanbakken. Ovenschaal invetten, gehakt er in, zuurkool er op en dan de puree met laag panko en dan minimaal een half uur in de oven.

Ik doe er soms wel een ananas bij. Die gaat dan in stukjes op de laag zuurkool. Maar alleen als het een verse is en niet te grote en ook niet te rijp. Ananas uit blik krijg ik niet weg. De ovenschaal is overigens voor 6 porties, dus het aandeel ananas valt best mee.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Maartje! op 30 januari 2011, 21:09:11
Maar zuurkool uit zo'n vacuum zakje uit de koeling is toch niet rauw meer?
Dat weet ik niet, maar ook uit zo'n zakje wordt het een stuk beter van een uurtje stoven.
Citaat
Zakje afspoelen
Ik hoop echt dat je alleen het zakje afspoelt en niet de kool ook. Gewoon, huppetee, alles in de pan. Zuurkool afspoelen is voor Allerhande-moeders.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Amarillo op 30 januari 2011, 21:30:17
Ah nee, jij ook?
Bij mijn ouders krijg je ook altijd zo'n fruitmand bij je zuurkool. Blegh!
(De truc met zuurkool is: zuurkool is geen kant-en-klaar iets, dat moet je een uurtje laten stoven. En dan eet je het fruit al toetje.)

Ja, ik ben zo'n door the dark side geïnspireerd type dat doodleuk fruit door haar eten gooit. :devil:
Oké, de banaan en de mandarijntjes gaan er niet echt doorheen hoor. :D Maar appel en ananas vind ik wel lekker, rozijnen soms ook. Eigenlijk wil ik vooral heel graag dat mijn zuurkool anders smaakt dan hoe ik hem vroeger bij mijn ouder thuis at.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Gabs op 01 februari 2011, 14:22:51
Mocht je erg behoefte hebben aan spekjes, AH verkoopt ze in vega-variant. Volgens mijn lief smaken ze bijna als "echte".

Heftig zout die dingen!
Wel lekker knapperig te bakken.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Christiaan op 06 februari 2011, 14:08:38
Maar appel
Meestoven met de zuurkool :thumbsup: Korianderzaad ook. Laurier en salie: ook. Appelsap schijnt ook te kunnen.

Zuurkool uit een zakje is niet gekookt, alhoewel er door de verzuring wel een paar processen plaatsvinden die resultaten geven die op garing lijken.

Hoe voorkom je dat stamppot of puree zonder melk (altijd maar een pak openmaken voor een scheutje vind ik niks, en dan heb je dus weer een open pak waar je alleen maar vanaf komt met pannenkoeken, en hoe lekker die ook zijn, je moet ze niet moeten maken omdat de melk op moet) laf en kledderig wordt?
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 06 februari 2011, 14:28:09
Zonder melk: olijfolie erdoor.
Melk kun je ook opkrijgen door lasagna te maken.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 06 februari 2011, 14:40:57
Aardappelpuree met yoghurt ipv melk is ook lekker als frisse afwisseling.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Hizikigrrrl op 06 februari 2011, 14:47:01
Of creme fraiche, dat komt in een kleine verpakking en is heel lang houdbaar.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Maartje! op 06 februari 2011, 16:23:09
Of koop voor dit soort gevallen een blik melkpoeder. Eindeloos houdbaar en altijd handig bij acute trek in pannekoeken of warme chocola.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Wombat op 06 februari 2011, 16:25:00
Ik zie het verband tussen panne(n)koeken en melk niet helemaal.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 06 februari 2011, 18:05:12
Ik zie het verband tussen panne(n)koeken en melk niet helemaal.

Nee ik ook niet, maar bier lijkt me nou weer niet lekker in de aardappelpuree
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Maartje! op 06 februari 2011, 19:32:47
Maar in pannekoeken hoeft geen heel flesje bier, dus dat hou je dan ook weer over. Of hebben jullie blikken bierpoeder in huis? (In dat geval ben ik zéér geïnteresseerd, en ik lust niet eens bier!)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Selly op 06 februari 2011, 20:20:12
Ik gok dat bij Christiaan bier dat over is niet zo'n probleem is  ;)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Wombat op 06 februari 2011, 20:46:26
Maar in pannekoeken hoeft geen heel flesje bier, dus dat hou je dan ook weer over. Of hebben jullie blikken bierpoeder in huis? (In dat geval ben ik zéér geïnteresseerd, en ik lust niet eens bier!)
Voor twee personen gebruik ik twee flesjes bier. (En melkpoeder voor pannekoeken gebruik ik in noodgevallen, realiseer ik me nu. In de middle of nowhere of zo.)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Gabs op 06 februari 2011, 21:52:30
Ik kook de aardappelen in een klein laagje bouillon en dat pureer in mee... en dan een klontje boter erin.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: koekje op 07 februari 2011, 00:34:18
Voor puree heb ik van die cupjes met koffiemelk. Als er visite komt die koffiemelk in koffie of thee wil, heb ik dat dus in huis. De rest gaat in de puree. Blijft heel lang goed en zijn kleine porties.
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: lieve lijn op 07 februari 2011, 08:50:38
Ik heb voor bakken en koken altijd kleine pakjes houdbare(soya)melk in huis ideaal!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: Sam op 14 februari 2011, 13:07:13
Mocht je erg behoefte hebben aan spekjes, AH verkoopt ze in vega-variant. Volgens mijn lief smaken ze bijna als "echte".
Heftig zout die dingen!
Wel lekker knapperig te bakken.
Ik gooi er meestal juist nog wat extra zout overheen, spekjes moeten bremzout zijn, dat hoort! Bij mijn AH hebben ze ze trouwens niet meer in het assortiment (AH XL)
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: haantje op 14 februari 2011, 17:48:02
Mocht je erg behoefte hebben aan spekjes, AH verkoopt ze in vega-variant. Volgens mijn lief smaken ze bijna als "echte".
Heftig zout die dingen!
Wel lekker knapperig te bakken.
Ik gooi er meestal juist nog wat extra zout overheen, spekjes moeten bremzout zijn, dat hoort! Bij mijn AH hebben ze ze trouwens niet meer in het assortiment (AH XL)
Wow, nog meer zout  :-X
Het schijnt dat als je ernaar vraagt bij de AH, ze wel te bestellen zijn. Speciaal voor jou!
Titel: Re:Alternatieve stamppotten en andere hollandse creaties
Bericht door: lieve lijn op 15 februari 2011, 01:11:11
Ik krijg last van mijn maag van die dingen, dus eet ze niet meer. Ze de hele avond opnieuw en opnieuw en opnieuw eten vind ik geen succes.
Titel: [Koken] Spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas
Bericht door: Vegatopia op 03 maart 2016, 13:01:26
Spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas

Hij staarde me al enkele dagen aan vanuit de groetenla van de koelkast. De spitskool die ik vorige week zo enthousiast in mijn winkelmandje stopte en waar ik tot nu nog steeds geen inspirerend gerecht mee had weten te maken. Iets met zoete aardappel had ik bedacht, maar bij de aanblik van de armetierige, verschrompelde zoete aardappeltjes in de supermarkt moest ik mijn plannen wijzigen. Pompoenen waren er wel. Close enough, toch?

Source: Spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13306-spitskool-pompoenstamppot-met-geitenkaas)
Titel: [Koken] Typisch Nederlands: andijviestamppot
Bericht door: Vegatopia op 14 maart 2016, 13:00:32
Typisch Nederlands: andijviestamppot

Wat hebben Nederlanders met andijvie? In de supermarkt vind je deze groente het hele jaar door, handig fijngesneden of als hele krop. Wij kopen andijvie dan ook graag in elk jaargetijde en vrijwel steevast met één doel: andijviestamppot. Naast prei zou je andijvie onder de noemer traditioneel Nederlandse groenten kunnen scharen.

Source: Typisch Nederlands: andijviestamppot (http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/13310-typisch-nederlands-andijviestamppot)
Titel: Re: Stamppotten en andere Hollandse creaties
Bericht door: Eelco op 01 maart 2017, 00:39:26
Een poosje geleden heb ik een lading champignonbitterballen (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13081-champignonbitterballen) gemaakt. Met de in het recept aangegeven hoeveelheden heb ik eerder 35 dan 25 (relatief kleine) balletjes weten te maken. En wel zonder ei: bij gebrek aan ei heb ik een papje gemaakt van water en bloem, op smaak gebracht met wat zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kurkuma. De balletjes eerst door het paneermeel (plakt prima), dan door het papje en dan nog eens door het paneermeel (daar blijft belachelijk veel paneermeel aan plakken). Vervolgens ingevroren.

Vanavond had ik tegelijkertijd lekkere trek en zin om te kijken of het experimentje was gelukt: drie (ja, slechts drie) bitterballetjes in een klein pannetje gefrituurd. Wow, dat zijn lekkere bitterballen geworden! Knapperige mantel, lekker smeuïg van binnen, stevige champignonsmaak. Die kan ik binnenkort met een gerust hart tijdens een feestje of zo serveren.