Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: TerrorTofuSojaSatan op 08 oktober 2002, 18:39:00

Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 08 oktober 2002, 18:39:00
Na enkele berichtjes gezien te hebben over deze smakeljke soep, heeft iemand hier een (vegan) recept van ?
Titel: Erwtensoep
Bericht door: ilse_ op 08 oktober 2002, 19:10:00
Ik heb  m uit dat boekje van t zuivelbureau (hihi) maar er wordt alleen boter in gebruikt om de uit en pepertjes aan te fruiten, dit kan ook wel met olie lijkt mij.
Oja t was de 1e x , en t smaakt erg goed
Ik zal t boekje straks even pakken
Titel: Erwtensoep
Bericht door: pip op 09 oktober 2002, 00:03:00
Huisgenoot van me heeft wel recept.
Ik zal 't binnenkort eens vragen aan hem. Dit is echt een van de voordelen van dat het weer koud aan 't worden is!
Haal alvast maar de erwten in huis! :)
Titel: Erwtensoep
Bericht door: ilse_ op 09 oktober 2002, 00:11:00
ik heb dus dat recept wel, maar kan je dat dan zo neer tikken, ik bedoel het is uit een boekje
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Jan op 09 oktober 2002, 00:14:00
Uit de oudhollandse kerstrecepten van die Tagovepia-site en shit:

Vegetarische erwtensoep

2 liter water
500 g spliterwten
2 uien
2 preien
halve knolselderij
2 aardappelen
zout en peper
1 vegetarische rookworst of 150 g rooktofu

Breng de erwten met het water aan de kook brengen. Schuim de bovenkant af als het kookt. Snij de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en snij 'm in blokjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt. Laat doorkoken tot de erwten zijn stukgekookt en de soep op dikte is (circa 30 tot 40 minuten). Verwarm in de laatste tien minuten de vegetarische rookworst in een pan, snij 'm in plakjes en voeg die aan het eind van de kooktijd aan de ertensoep toe. Gebruik je rooktofu, snij die dan in plakjes en laat die de laatste 10 minuten met de erwtensoep meekoken.
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Sven op 09 oktober 2002, 09:43:00
Voor erwtensoep heb ik eigenlijk geen vast recept. Je kan ermee doen wat je zelf wil. Wat ik er wel altijd in doe zijn erwten en aardappelen. Daarnaast kan je er gewoon insmijten wat je in de buurt hebt: prei, wortel, knolselder, raapjes, bloemkool, ui... Zolang het maar een dikke soep wordt. Desnoods kan je de spliterwten vervangen door diepvrieserwten of een blik. Maar dat laatste is wel minder lekker.

Als je geen rooktofu of aanverwanten in de buurt hebt: gebakken broodkorstjes zijn ook lekker.
Titel: Erwtensoep
Bericht door: ellen op 09 oktober 2002, 12:33:00
Wat Sven zegt: ik maak altijd bouillon (2 liter ofzo), gooi er spliterwten (een pak), soepgroenten (met knolselderij) en ALTIJD stukjes aardappelen (kruimig) en laat dat ongeveer een uur pruttelen (of meer).

Ik doe er verder, als de soep geserveerd wordt, een flinke dosis versgemalen peper door en eet er brood bij.

Opgewarmd is het het lekkerst.

(erg goedkoop ook )
Titel: Erwtensoep
Bericht door: momo op 09 oktober 2002, 13:35:00
ja het is heel simpel, je hebt er geen kookboek voor nodig. net als bij linzensoep is de basis water, bouillon en de peulvrucht. gaar koken tot het een (soepachtige) puree is, en laat vanaf dat moment je fantasie maar werken, je kunt net als met linzensoep allerlei combi's maken....
Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 09 oktober 2002, 15:25:00
Dank u allemaal voor d'n tips, gaan we morgen ff wat proberen in de keuken
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Queenie op 10 oktober 2002, 13:51:00
Ambitieus
Titel: Erwtensoep
Bericht door: bart op 11 oktober 2002, 14:59:00
Erwtensoep met sate-saus...
Ik durf er nog niet aan.
Titel: Erwtensoep
Bericht door: pip op 11 oktober 2002, 19:20:00
aaarrrrgggg.. ik lees deze draad nu al voor de zoveelste keer...
Ik MOET nu echt binnenkort erwtensoep maken en eten
*kwijl*
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 11 oktober 2002, 19:25:00
Quote:

Op 2002-10-11 14:59, schreef bart:
Erwtensoep met sate-saus...
Ik durf er nog niet aan.


wat nou als ik het dal met pinda noem?
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Annemieke op 11 oktober 2002, 21:18:00
Quote:

Op 2002-10-11 19:20, schreef pip:
aaarrrrgggg.. ik lees deze draad nu al voor de zoveelste keer...
Ik MOET nu echt binnenkort erwtensoep maken en eten
*kwijl*



Jah. Waarschuw je dan even wanneer? Dan kom ik in ieder geval niet eten.
Titel: Erwtensoep
Bericht door: pip op 11 oktober 2002, 21:19:00
hahahaha...
ik ga echt veel stamppot en erwtensoep eten komende winter :p
Kan nie wachten op m'n eerste boerenkoolstamppot van komende winter :)
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Queenie op 12 oktober 2002, 13:24:00
Hoe was die erwtensoep van je nu, Terror?
Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 12 oktober 2002, 14:43:00
Quote:
Op 2002-10-12 13:24, schreef Queenie:
Hoe was die erwtensoep van je nu, Terror?



Ehm, daar donderdag een vrije dag was en ik dan niet uit m'n ochtendjas hoef te komen die dag, heb ik geen boodschappen gedaan maar slechts wat restjes opgemaakt (lasagna met oosterse roerbakgroenten en augurk....niet echt geslaagd, maar ja, lasagna moest gevuld worden )
Straks ga ik weer eens naar m'n ouders, tis alweer een tijdje geleden, dus dat van die erwtensoep wordt ook nix.....het wordt maandag denk ik, kheb toch vakantie
Titel: Erwtensoep
Bericht door: dorinka op 15 oktober 2002, 14:12:00
aan snert maken heb ik niet zulke leuke herinneringen: mijn moedre wilde niet dat ik het huis uit zou gaan zonder goede kennis van de kookkunst, dus ik moest ook wten hoe ik erwtensoep klaar moest maken, dat ik het zelf niet luste deed er niet toe.
op een gegeven moment kwam het op de afdeling ter sprake dat er eens erwtensoep gegeten moest worden, in een vriendelijke bui beloofde ik het dan maar te doen, de dag dat ik het zou koken was ik enorm beroerd, maar met pikjn en moeite toch naar ed winkel gesleept omdat degenen pas tegen etenstiujd thuis zou komen en ik hem niet teleur wilde stellen. de weee geur zit nog in m'n neus. het leek ook meer op erwtenpuree met stukjes vreemd gekleurd spul erin (vn worteltjes)
zucht
Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 15 oktober 2002, 17:12:00
De ingredienten zijn gehaald, flatgenoten hebben zich gehuld in beschermende pakken......het snertexperiment kan straks beginnen !
Titel: Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 15 oktober 2002, 18:05:00
nog een laatste advies: niet te zuinig met het zout...
Titel: Erwtensoep
Bericht door: ilse_ op 15 oktober 2002, 18:08:00
sambal  is ook erg lekker door de erwtensoep
Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 15 oktober 2002, 20:15:00
'Adventures in Erwtensoep'

Mijn god, wat een ellende. Niet alleen was de soep veels te heet bij het naar binnen werken, arme tong....maar ook de inhoud was gedeeltelijk verfikt. Gelukkig was het niet te proeven en smaakte het best ok.

Oh ja, en met 500 gr. kikkererwten maak je een beste soep, alleen das maar voor 1 dag. Morgen maar weer halen, kheb nog een pan met verschillende groentes over

Ellende allemaal ! Naja, gelukkig vond een hartstikke zatte huisgenoot het hartstikke lekker net, dat scheelde
Titel: Erwtensoep
Bericht door: ellen op 16 oktober 2002, 13:48:00
Quote:

Op 2002-10-15 20:15, schreef TerrorTofuSojaSatan:
'Adventures in Erwtensoep'

maar ook de inhoud was gedeeltelijk verfikt.



O ja, je moet altijd goed blijven roeren...
Titel: Erwtensoep
Bericht door: TerrorTofuSojaSatan op 17 oktober 2002, 03:41:00
Tenks voor ze tip, de (nieuw gemaakte) erwtensoep heerschte vandaag nog meer dan gisteren ellen ! 2 personen meegeten, het heerschte......

comment : eikele mee-eters cq parasieten 'hij had nog wat langer mogen opstaan'
commentaar daar weer op : krijg jeuk en sterf
commentaar daar weer op : krijg jeuk en sterf met mate
commentaar : muhhuhhuhuhuh, uhu

live vanuit rocks, heerschend en shit. terror out, tijd voor bier
Titel: Erwtensoep
Bericht door: bart op 22 oktober 2002, 15:06:00
In het echt praat hij ook zo, schattig he?

Uit AH Vegetarisch:

1/3 knolselderij, geschild en in blokjes
1 winterwortel, dito
1 pond spliterwten,
het wit van een grote prei (in ringetjes)
4 takjes selderij
In een pan met 1,5 liter water een uurtje zachtjes laten koken.
Met de staafmixer erdoorheen (Go Annemieke!)
Drie bouillontabletjes erboven verkretten en nog 10 minuten laten koken. Garneren met 200 gram rookkaas, het groen van de prei, croutons en wat fijngesnipperde selderij.
Titel: erwtensoep...
Bericht door: Jane op 11 december 2002, 09:32:00
Erwtensoep!

250 gr. spliterwten
250 gr. erwten
1 ui
1 knolselderij
paar stengels bleekselderij
2 winterwortelen
2 prei
2 aardappels
gerookte tempe (bv. van de Hobbit)
stukje verse gember
1 laurierblad
6 piment korrels
mespunt mierikswortel
zakje Dashi Kombu Shiitake bouillon
2 blokjes groenten bouillon (bv. Rapunzel vegetarische bio)
theelepel Midgard Wilde kruiden bouillon
theelepel thijm
theelepel majoraan
mespunt kruidnagel
bosje selderij
theelepel marmite
snee tibetaans gerstedesem
zout en peper naar smaak
twee eetlepels olie of ghee
dunnen sneetjes zuurdesem volkoren

Erwten in pan, 2 liter kokend water er bij en minimaal 12 uur laten weken.

De geweekte erwten aan de kook brengen en twee uur tegen de kook houden. Ui fijnsnipperen en er bij. Knolselderij idem. Bleekselderij ook zo. Gemberwortel er in raspen. Laurierblad, pimentkorrels, mierkswortel, alle bouillon, majoraan, thijm en kruidnagel er bij. Aardappel raspen en er bij doen. Half uurtje weer tegen de kook houden. Winterwortel in blokjes snijden en toevoegen. Weer half uurtje tegen de kook houden. Prei en selderij snijden en er bij doen. Nog tien minuten tegen de kook houden. De gerookte tempe in blokjes snijden en bakken in de olie of ghee, daarna toevoegen. Op smaak maken met theelepel marmite, verkruimeld tibetaans gerstdesem, vers gemalen peper (en eventueel zout. Geef er knapperig getoaste dunne sneetjes volkoren zuurdesem bij. Kun je wel met een man of acht lekker eten.

ps. wel in de gaten of er af en toe nog wat water bij moet.
Titel: erwtensoep...
Bericht door: Marcello op 11 december 2002, 09:56:00
Ik maak verschillende soorten erwtensoep. Naast erwten heb ik er wel meestal prei en wortelen in zitten. Een beetje bonenkruid mee laten koken is ook erg lekker.

Sinds ik heb gemerkt dat de soep opgewarmd altijd veel lekkerder is, maak ik 'm een dag tevoren tijdens het koken voor die dag.
Titel: erwtensoep...
Bericht door: Piek op 03 januari 2003, 19:37:00
Pittige erwtensoep voor 4-6 personen
2 uien
2 rode spaanse pepers
500 gram spilterwten
40 gram boter
2 theelepels kerriepoeder
2 liter groente- of kruidenbouiloon
2 laurierblaadjes
1 theelepel tijm
zout, (versgemalen) peper
1 knolselderij
1 rode paprika
1 bosje bladselderij
250 gr gesneden prei
ca. 2 theelepels sambal badjak

Snipper de gepelde uien. Halveer de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjes en snijd de helften in smalle reepjes.
Spoel de spliterwten af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een pan en bak de ui en peper in ong. 2 minuten. Roer de kerrie erdoor, bak die even mee en schenk de bouiloon erbij.
Voeg de spliterwten, laurierblaadjes, tijm en zout en peper naar smaak toe.
Breng het geheel, al roerende, aan de kook en laat de soep, afgedekt, ca. 45 min. zachtjes koken.
Snijd intussen de schoongemaakte knolselderij in kleine blokjes en de paprika in stukjes. Snipper de selderij fijn.
roer de knolselderij, paprika en prei door de soep en laat de soep afgedekt nog ca. 45 min. zachtjes koken.
Afwerking: breng de soe op smaak met zout, peper en sambal.

tip: lekker met roggebrood met kaas

Titel: Re:erwtensoep...
Bericht door: ellen op 25 februari 2003, 13:07:22
Kreeg dit recept via een niet nader te noemen receptenservice via de mail, inclusief een vlotte inleiding:

Februari is een echte snertmaand. En bij snert denken we direct aan verrukkelijke Hollandse erwtensoep. Maar ook de Turken brouwen een voortreffelijke snert. Een heerlijke lichte soep, die u eigenlijk het hele jaar door kunt genieten. Het recept is als volgt:

Ingrediënten (voor 4 personen):

2 fijngesneden uien
1 eetlepel olijfolie
500 gram doperwten (diepvries)
1 krop in repen gesneden sla
3 tot 4 eetlepels grof gesneden peterselie
1,5 liter groentebouillon
4 tot 6 sneetjes ontkorst wittebrood
2 tot 3 eetlepels olijfolie
wat paprikapoeder
wat zout en peper
Bereiding:
Bak de fijngesneden uien gedurende 5 minuten op een zacht vuurtje in de 1 eetlepel olijfolie. Voeg de doperwten, de in repen gesneden sla en de grof gesneden peterselie toe en schenk er de groentebouillon bij. Breng alles aan de kook en laat de soep gedurende een half uurtje zachtjes pruttelen. Pureer de soep en zeef hem eventueel. Verwarm de soep goed en breng hem op smaak met wat zout en peper. Snijd de sneetjes ontkorst witbrood in dobbelsteentjes en roer er 2 tot 3 eetlepels olijfolie door. Rooster de blokjes brood lichtbruin en krokant in een hete oven (200 graden). Bestrooi de blokjes met wat paprikapoeder en verdeel ze over de soep.

Kan zelf geen erwtensoep meer zien :)

Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: ShiN op 03 oktober 2003, 10:31:49
De voordelen van erwtensoep:

goedkoop, makkelijk, meditatief (staren in de soep terwijl je roert :)), je kunt tijdens het koken nog van alles doen (lezen, tv-kijken, wasjes draaien, aan je debuutroman werken, mensen bellen, dat soort dingen). Dat wordt het dus vanavond.

tja, nadeel alleen van erwtensoep is dat het heel goor is (vink dan he!)  ;D
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: ellen op 03 oktober 2003, 10:35:23
Dan maak je maar linzensoep. :P
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: Jasper op 03 oktober 2003, 10:36:14
Als ik erwtensoep bouw krijgt het meestal zo'n Tschernobyl-kleurtje (lees; erg fel, bijna luminescerend groen). Komt misschien door de soort diepvrieserwten die ik gebruik.

Erg meditatief wordt het nooit echt, er is altijd een zekere spanning aanwezig. Als je namelijk niet snel genoeg roert krijg je onderin de pan luchtbellen die luidruchtig aan de oppervlakte openspatten, en zo de hele keuken voorzien van erwtendrab aan de muren (en op jezelf als je niet uitkijkt).
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: Christiaan op 03 oktober 2003, 10:37:31
Dan maak je maar linzensoep. :P
Of je maakt erwtensoep zonder al die groenten en alleen met knoflook en ui, flikkert er een pepertje bij in en op het eind wat citroensap en peterselie en dan heb je niet die muffige meuk. Lekker met pitabrood hoor!
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: ShiN op 03 oktober 2003, 10:39:21
Dan maak je maar linzensoep. :P

:-X okee!
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: ellen op 03 oktober 2003, 10:48:22
Als ik erwtensoep bouw krijgt het meestal zo'n Tschernobyl-kleurtje (lees; erg fel, bijna luminescerend groen). Komt misschien door de soort diepvrieserwten die ik gebruik.

Erg meditatief wordt het nooit echt, er is altijd een zekere spanning aanwezig. Als je namelijk niet snel genoeg roert krijg je onderin de pan luchtbellen die luidruchtig aan de oppervlakte openspatten, en zo de hele keuken voorzien van erwtendrab aan de muren (en op jezelf als je niet uitkijkt).

Tja, heb ik beiden nooit, maar ik gebruik ook gewoon spliterwten.

Ik vergeet ook nog het hartverwamende effect ;)
Titel: Re:Wat eten we vandaag
Bericht door: Christiaan op 03 oktober 2003, 10:55:35
Als je namelijk niet snel genoeg roert krijg je onderin de pan luchtbellen die luidruchtig aan de oppervlakte openspatten, en zo de hele keuken voorzien van erwtendrab aan de muren (en op jezelf als je niet uitkijkt).
Dan gebruik je toch een deksel?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: bart op 05 januari 2005, 00:19:21
Ik denk, ik schop hem vast naarboven.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 05 januari 2005, 09:40:28
Wat is het toch met snert? Als je vegetarier bent is de lol er toch wel af als er geen rookworst meer in gaat?

En vertel mij niet dat die neprookworst lekker is. Ik heb met kerst een stukje geproefd van Marieke en het smaakte erger dan een Unox-worst. En iedereen weet dat die het niet halen bij die van de Hema.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Sander op 05 januari 2005, 09:47:40
En vertel mij niet dat die neprookworst lekker is.

'Lekker' is enigszins overdreven, maar ik vind vego-erwtensoep met vego-rookworst lekkerder dan zonder.

Citaat
Ik heb met kerst een stukje geproefd van Marieke en het smaakte erger dan een Unox-worst. En iedereen weet dat die het niet halen bij die van de Hema.

Nee, want ik heb nooit rookworst van de Hema gehad. Daarnaast heb ook geen idee meer hoe Unox-worsten smaken...

Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Kiwi op 05 januari 2005, 09:48:10
Wat is het toch met snert? Als je vegetarier bent is de lol er toch wel af als er geen rookworst meer in gaat?

Ik vind erwtensoep wel lekker hoor! Met of zonder rookworst.
Maar ja, jij bent natuurlijk van de linzensoep. :P
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Monique op 05 januari 2005, 15:49:59
Ik heb een heel lekker recept voor erwten soep met kerrie, bosuitjes, blokjes tomaat, winterpeen en blokjes kaas, echt jummie zal 'm opzoeken en posten.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Selly op 05 januari 2005, 18:06:47
ik vind erwtensoep altijd zo waterig smaken
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: renske op 05 januari 2005, 18:53:58
Wat is het toch met snert? Als je vegetarier bent is de lol er toch wel af als er geen rookworst meer in gaat?

Nee, je moet de snert gewoon anders zien joh. Ik heb een geweldig recept voor erwtensoep met gemberwortel, komijn en koriander. Daar wil je helemaal geen worst bij!
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 05 januari 2005, 19:19:53
Dan is het geen snert meer, vind ik. En dan kan ik ook wel erwtensoep koken. Maar dan kan ik het ook net zo goed met rode linzen doen ;)

@Selly: meer erwten of minder water gebruiken ;)
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Monique op 05 januari 2005, 19:31:41
Ja hebben we het nou over erwtensoep of over snert???  ;D
Dat is nl. een heeeeeeeel groot verschil!
Is snert niet gewoon een soort erwtensoep recept waarbij je het zoveel mogelijk op metselspecie moet laten lijken??

Monique
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Monique op 05 januari 2005, 21:08:57
Ok, hier dan mijn recept voor erwtensoep:

Ingrediënten:
- 1 grote ui
- 1 kleine winterpeen (ca. 100 gr.)
- 25 gr. boter of margarine
- 2 eetlepels milde kerriepoeder
- 275 gr. gedroogde spliterwten
- 3 kruidenbouillon tabletten
- 3 tomaten
- 2 bosuitjes
- paar takjes verse peterselie
- 200 gram belegen kaas
- zout en peper

Bereiden:
Ui pellen en snipperen. Winterpeen schoonmaken, wassen en in heel kleine blokjes snijden. In (soep) pan boter verhitten. Ui, wortel en kerriepoeder ca. 2 minuten zachtjes fruiten. In zeef erwten onder koud stromend water afspoelen. Erwten en ca. 1,5 liter water toevoegen en aan de kook brengen.
Bouillontabletten erboven verkruimelen en ca. 45 minuten zachtjes laten koken. Intussen tomaten wassen, halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. Korstjes van kaas snijden en kaas in kleine blokjes snijden.

Voor het opdienen:
Soep zonodig opnieuw verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Tomaat, bosui en peterselie door de soep roeren. Soep in vier diepe borden scheppen. Helft van kaasblokjes erin strooien, rest apart erbij geven. Serveren met roggebrood en mosterd.

Eet smakelijk!

Monique
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: renske op 05 januari 2005, 23:04:28
Dan is het geen snert meer, vind ik. En dan kan ik ook wel erwtensoep koken. Maar dan kan ik het ook net zo goed met rode linzen doen ;)

Hee, ik wist helemaal niet dat snert en erwtensoep twee verschillende dingen waren. Weer wat geleerd.

En ja, rode linzen zijn super! Waarom denken over erwten als er rode linzen bestaan!?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Amarillo op 05 januari 2005, 23:11:07
En ja, rode linzen zijn super! Waarom denken over erwten als er rode linzen bestaan!?
:D
Christiaaaaaaaaan!
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Elsbeth op 06 januari 2005, 15:45:28
Hee, ik wist helemaal niet dat snert en erwtensoep twee verschillende dingen waren. Weer wat geleerd.
Uhm.. dat ís het ook niet! toch?..
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: bart op 06 januari 2005, 15:51:38
In principe mag je elke soep die gemaakt is van erwten erwtensoep noemen. Een Indiaas gekruide soep van gele spliterwten is wel een erwtensoep, maar geen snert. Maar wat definieert nou snert?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Indira op 06 januari 2005, 18:57:56
misschien de combi van erwten met wortel, knolselderij, prei etc? en de mogelijkheid om er een lepel recht op in te zetten?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 06 januari 2005, 19:07:01
Vergeet de aardappels niet, en de varkenspoot (die er eigenlijk in hoort volgens de puristen), en het ontbreken van kruiden behalve peper en peterselie?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Indira op 06 januari 2005, 19:14:28
ik dacht vooral krabbetjes en 2 soorten worst? en roggebrood en spek erbij natuurlijk.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Monique op 07 januari 2005, 15:34:27
Hier (http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/erwtensoep.htm) het enige echte oudhollandsche SNERT recept, voor wie van z'n geloof wilt vallen. SNERT is dus per definitie NIET vegetarisch. Alle andere varianten heten dus gewoon ERWTENSOEP. Bij deze éénzijdig besloten door moi  ;)
Titel: Snert
Bericht door: bloempjuh op 14 maart 2005, 19:04:38
Als er iets was waar ik vroeger (in mijn vleestijd) dol op was, was 't wel snert. Ik wil het heel erg graag maken, zonder vlees. Maar hoe doe ik dat? Zodat het echt snert'ig smaakt dan natuurlijk. Ik ben zelfs bereid vega-rookworst te integreren om het ultiem te maken.

Spliterwten heb ik al. Uien kan ik ook bedenken. Maar dan?
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Elsbeth op 14 maart 2005, 20:05:01
Doe er GEEN vegarookworst in, of alleen NET voor het eten, anders zwellen ze helemaal op tot bleke, drillerige vieze worsten..
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Stella_Maris op 14 maart 2005, 22:31:00
Bij de AH verkopen ze in de winter lekker makkelijk zakken erwtensoepgroente...lui he.. en die vegarookworst gooi ik er altijd een minuutje voor serveren in of zo... inderdaad niet erin gooien als je hem niet meteen opdient en niet (te lang) laten koken....
Groentes die erin kunnen: aardappelen, peterselie, prei, knolselderie en sommigen doen er ook wortel in (anderen beweren dat dit echt niet mag  ???)... gooi er tenminste geen champignons in, das echt te smerig!!
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Hizikigrrrl op 12 maart 2006, 20:56:23
Mijn erwtensoep (goedgekeurd door Christiaan :P) maak ik altijd aan de hand van het Margriet-kookboek. De receptuur is van Wina Born. Het dooie-beestengedeelte laat ik uiteraard weg en vervang het door groentebouillon en Tivall rookworst.



400 g spliterwten
2,5 l water
vegetarische bouillonblokjes/-poeder
1 selderijknol
4 preien
1 bosje bladselderij
1 grote ui
boter of margarine
zout
1 tl peper
2 rauwe aardappelen
evt. vega-rookworst

Ze de spliterwten op met koud water en laat het water aan de kook komen. Temper dan het vuur en schuim af.
Voeg de benodigde hoeveel bouillonblokjes toe voor 2,5 l water en laat de spliterwten een uurtje koken.
Snijd intussen selderijknol, aardappels en prei zo klein mogelijk, evenals de bladselderij.
Snipper de ui ragfijn en fruit de snippers en een beetje boter goudgeel.

Voeg selderijknol, aardappels, prei, bladselderij, gefruite ui, zout en peper aan de soep toe en laat de soep nog ruim een half uur zachtjes koken.
De eventuele vegarookworst kan je de laatste 5 minuten mee laten trekken.
Roer op het eind de spliterwten met een lepel zoveel mogelijk stuk.




Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Christiaan op 12 maart 2006, 21:17:03
(goedgekeurd door Christiaan :P)
Als jij dat een aanbeveling vindt... :-*
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: bloempjuh op 13 maart 2006, 11:28:50
Er staat nu voor de tweede keer sinds mijn eerdere post een pan zelfgemaakte erwtensoep in mijn koelkast, te wachten op de avond.

- Spliterwten (liefst groene uiteraard)
- Erwtensoeppakket (beetje lui ;)) met daarin prei, knolselderij, wortel
- Groentebouillon
- Gerookte tofu

Gebruikte hoeveelheden: Een heel pak spliterwten (250 gram?), 2 liter water, 4 bouillonblokjes, een heel pak soepgroenten, een pak rooktofu.

Erwten heel goed wassen en opzetten. Koken tot ze papperig zijn. Intussen de gerookte tofu in blokjes choppen. Dan eventueel wat extra water en een paar bouillonblokjes. Groentes erbij, tofu erbij en weer flink laten koken voor de smaak. En dan is 't de kunst om er een dag vanaf te blijven voor je ervan gaat eten.

Je kunt een deel van de erwten misschien pureren om een beetje dikker geheel te krijgen.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Maartje! op 05 december 2006, 11:23:17
Het is Sinterklaas én er zat een knolselderij in de groentezak, dus: schop!
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Selly op 05 december 2006, 14:31:31
Ik moet een echt lekkere erwtensoep nog tegenkomen.
Titel: Re:Erwtensoep
Bericht door: Maartje! op 05 december 2006, 17:40:33
Het enige logische antwoord is dan: vanavond in mijn pan is 'ie te bewonderen (maar volgens mij is er weinig spannends aan wat ik ermee doe, dus misschien hou je gewoon niet van erwtensoep...)