Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Quote: |
|
Heb je ze eerst nog in de koelkast bewaard of direct in de frituur? Bij mij hebben die dingen altijd de neiging uit elkaar te lazeren.
mijn falafelkennis is nog wat beperkt,
bij ons thuis aten wij vroeger wel een gehaktballetjes in veel tomatensaus, zou je ipv het gehaktballetjes ook falafelballetjes kunnen gebruiken?
zijn de balletjes erg droog?
zij de balletjes ook in een pan te bakken?
kan je ze beter los naast de saus geven?
mijn falafelkennis is nog wat beperkt,falafel is kwa consistentie het beste te vergelijken met een kroket: knapperige korst, zachte vulling. heel anders dus dan een gehaktbal. het lijkt mij niks voor in tomatensaus voor bij spaghetti ofzo...
bij ons thuis aten wij vroeger wel een gehaktballetjes in veel tomatensaus, zou je ipv het gehaktballetjes ook falafelballetjes kunnen gebruiken?
Maar de ingredïenten zijn ong. dezelfde als voor humus ???ja, kikkererwten. maar in het ene geval worden ze vermalen en tot een deegje gemaakt waarvan balletjes worden gemaakt die gefrituurd worden, en in het andere geval worden ze gekookt en gepureerd tot een spread...
iemand had de centifuge aangedaan toen ik de balletjes in het frtuur had zitten, (de firtuurpan staat erbovenop)
nu ligt er veel kikkererwtenprut onderin de frituurpan, en ik wete nogsteeds niet hoe ze smaken :'(
Heb al 's rondgekeken bij Delhaize en GB (vergelijkbaar met AH) maar daar krijg je dus echt nix in als je die opendoet ....
-Bij de supermarkt verkopen ze ook afbak Naanbrood van Patak's (niet vegan), heeft vergelijkbare structuur en is veel groter.
-Zelf pitabroodjes maken is keisimpel: hetzelfde als brood maar dan zonder dat gepiel met gist en laten rijzen. Eventueel wat baking soda erbij doen als je ze luchtiger wil, sommige recepten maken de broodjes met yoghurt in het deeg maar zelfs dat hoeft niet.
Anyway, ik maak ze dus zoals beschreven, en dan niet in de oven maar op een tawa. Kan ook in anti-aanbakkoekenpan.cool! heb jij een echte tawa? en hoe ziet zo'n ding eruit?
cool! heb jij een echte tawa? en hoe ziet zo'n ding eruit?
cool! heb jij een echte tawa? en hoe ziet zo'n ding eruit?
maar worden het dan niet meer chapatis? en zijn ze wel hol van binnen?
Bart, kun je me eens exact vertellen hoe jij die pitabroodjes maakt enzo?
Exact?
Poeh.Ga even een biertje drinken of poepen of zo.
Exact?
Poeh.
Neem wat bloem en water en wat baking soda, kneed dat tot een niet-plakkerig deeg. Ga even een biertje drinken of poepen of zo. Verdeel het deeg in bolletjes en maak die plat tot ze zo dik zijn als een pitabroodje. Vet de tawa in en zet hem op het vuur (halfhoog). Leg je broodjes erop en draai ze regelmatig om, voorkom dat ze aanbranden. Na een minuut of acht (geen idee) zijn ze klaar.
Wel effe erna je handen wassen ;D
In plaats van bloem en baking soda, kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?Weet niet, zelfrijzend bakmeel is toch niet vegan?
En in de oven? Hoe hoog, hoe lang?
Vroeger, héél lang geleden, heeft mijn recept( meegebracht uit Jeruzalem) hier gestaan en het is Weg! Verdwenen. Wat volgens Bart niet kan En toch.
En nu ben ik het zelf kwijt! :(
...niet gedacht zoveel reacties te krijgen
...niet gedacht zoveel reacties te krijgen
Over falafel raak je nooit uitgepraat!
...niet gedacht zoveel reacties te krijgen
Over falafel raak je nooit uitgepraat!
Ik kan er niet echt over meepraten, heb het nog nooit gegeten :-[
Ik heb het zondag voor het eerst gegeten en het viel me vies tegen. Ik hoop dat dit komt door de shoarma zaak waar ik het haalde, want anders weet ik echt niet waar jullie zo lyrisch over zijn.
Falafel van shoarmazaken is in 9 van de 10 gevallen niet te vreten. Dat zijn meestal te lang voorgebakken fabrieksfalafelballen die vervolgens ook nog eens te lang in vaak oud en goor frituurvet worden gedonderd.
van de pasta zijn na nog wat water toegevoegd te hebben met behulp van een lepel en een mes mooie blokjes te maken die mooi bruin worden in een dun laagje olijfolie.
Blokjes? Ken je dat trucje voor balletjes maken met twee lepels? Ik kan het helaas niet zo goed uitleggen omdat ik het nog maar een of twee keer gedaan heb, maar basically komt het er op neer dat je steeds met de ene lepel deeg uit de andere lepel schept.nee, die truuk ken ik niet. die blokjes werkten op zich wel aardig maar balletjes maken is wel een uitdaging! ;D
Er bestaan volkoren pitabroodjes, o.a. van het merk PitaStar (te koop bij GB). Ze zijn veganistisch.
Ik heb begrepen dat er in Nijmegen nu ook een MAOZ komt!Hoor je dat, Zusje? Nooit meer hoeven te bedenken wat je mij gaat voorzetten! ;)
Weet je ook waar?
Edit: en natuurlijk WANNEER?
Is dat nog wel falafel?
Wat is het idee dan? Balletjes zuidvrucht die je frituurt? ???
Wat is het idee dan? Balletjes zuidvrucht die je frituurt? ???
ik weet niet wat de receptuur van die dingen in de winkel is, maar ik zou 1/3 van de kikkererwten vervangen door geweekte zuidvruchten en grotendeels de peterselie en koriander die ik normaal in falafel doe vervangen door basilicum. Zoiets.
http://www.florentin.nl/pages/indexNL.htmlDie falafel dingen heb ik nu in huis.
http://www.florentin.nl/pages/indexNL.htmlDie falafel dingen heb ik nu in huis.
http://www.florentin.nl/pages/indexNL.htmlDie falafel dingen heb ik nu in huis.
mocht je ze in de oven doen: het moet iets langer dan op de verpakking staat, tussen de 15 en 20 minuten is beter.
Die Florentin balletjes vind ik op die van Maoz na de lekkerste falafel die ik geproefd heb, lekkerder dan die instant mix (die heeft te weinig falafel smaak >:()
Die Florentin balletjes vind ik op die van Maoz na de lekkerste falafel die ik geproefd heb, lekkerder dan die instant mix (die heeft te weinig falafel smaak >:()
Zelf maken is ook heeeeel lekker. Of Vers falafeldeeg kopen bij Joodse winkeltjes, dat is de lekkerste falafel die ik ooit heb gegeten. Woonde jij niet in de buurt van Amsterdam? In Amsterdam Zuid zitten er een paar.
Ik kijk net op de verpakking van florentin en zie dat dit bedrijf in mijn woonplaats gevestigd zit :)
Maar ze hebben vast geen 'eigen winkel'.
Tsjop, tsjop, wat is dat nou voor houding?
'Beste meneer Florentin, ik ben webjournalist voor onder andere www.vegatopia.com en ik wil graag een rondleiding door jullie fabriek, hoogachtend Alex.'
Reken maar dat je zo een hele berg van die falafelshit gratis meekrijgt.
Beetje balls, jong!
Een goede falafeltent kunnen we nog wel gebruiken. Weet je ook waar?
Er bestaan volkoren pitabroodjes, o.a. van het merk PitaStar (te koop bij GB). Ze zijn veganistisch.
Sorry, maar wat is GB? :redface:
Was laatst in Barnevelt and zag dat er een Israelisch eethuis, McLevi's vlak naast het station stond.Die mogen wel uitkijken want McDonalds is er niet zo happig op dat men Mc of Mac gebruikt...
Een goede falafeltent kunnen we nog wel gebruiken. Weet je ook waar?
Grote markt, bij Hema en VenD, vlak bij steegje richting St. Stevenskerk.
... falafel van "de Vuurdoop"....
Op deze (http://www.sofine.nl/website/pages/NEDERLANDS/assortiment/falaffelburger.html) link vind je die burger. Ze zijn vlgs de site inderdaad ook in België verkrijgbaar.
Iemand welles falafel burgers op (ik heb ze gehaald in r'dam, bij de groene passage) ?ik heb ook wel eens falafelburgers op van de groene winkel, weet niet meer welk merk. maar dat was idd niet zo'n succes, en leek absoluut niet op falafel balletjes
Echt smerig eten vind ik zeg... BLEEEUGH... Maar 3 keer per week haal ik even een broodje in de stad, bij de FALAFEL KING (zo heet het echt)
Wat wel écht niet door de beugel kan: Er staat 'patat' ipv 'friet' op de displays! :angry6:;D De patatlobby dringt nu zelfs al door tot in Vlaanderen!
Heeft iemand hèt definitieve recept voor falafeldeeg?
Maar: koken of niet koken, dat is de vraag!
Maar: koken of niet koken, dat is de vraag!
Met gewelde en vervolgens gekookte kikkererwten ging het goed.
Met gewelde en niet-gekookte is het bij mij ook ooit goed gegaan :P
Met gewelde en niet-gekookte is het bij mij ook ooit goed gegaan :P
Volgens mij had je de kikkererwten gewoon stiekum eerst ingeslikt en vervolgens weer uitgepoept!
Ik heb ondertussen wel een recept (http://www.everything2.org/index.pl?node_id=1432738) gevonden wat er een beetje goed geinformeerd uitziet.
ik zou het niet met ongekookte kikkererwten maken.
(een smilie)
Nee hoor, gewoon via Google gevonden.
ik zou het niet met ongekookte kikkererwten maken.
???
hmm. daar zit wat in. Maar de dingen die je noemt zijn minder massief dan falafel.Falafel moet... hoeveel?... minuten frituren? Een pappadum is met een paar seconden gaar. En frituurvet is wel even 180 graden, in vergelijking met kookwater dat 100 graden is. Een eenvoudig chemisch stelregeltje is dat een chemische reactie in dat bereik bij elke 20 graden meer 2 keer zo snel verloopt. Koken is geen verschil. Dat is dus 2, 4, 8, 16 keer zo snel!
Wel adviseert ze ipv kikkererwten gedroogde tuinbonen te gebruiken :o Dat ga ik ook maar eens proberen.In Egypte (waar de Israeli's het recept vandaan hebben) heet falafel ta'amia, en wordt het inderdaad gemaakt van ful, gedroogde tuinbonen, of, zoals ik vandeweek ergens las dat ze in het nederlands heetten: mollebonen.
gedroogde tuinbonen, of, zoals ik vandeweek ergens las dat ze in het nederlands heetten: mollebonen.
Gisteren dus falafel gemaakt from scratch.
Ik heb de volgende ingredienten samen in de hakbak van mijn staafmixercombo gegooid en geblitzd totdat de kikkererwten heel fijn waren:
1 theekopje kikkererwten gewassen en een nacht geweekt en goed afgegoten
1 theelepels komijn, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel chilipoeder
1/2 klein uitje, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel gedroogde munt
3 of 4 takjes peterselie
Peper
Daarna heb ik er met wat beleid balletjes van gevormd en die heb ik in voorzichtig in hete olie (waarin een stukje brood knapperig wordt in ongeveer 20 seconden) gefrituurd.
Ik eindigde met 8 balletjes van ik denk 4 centimeter doorsnee.
Nu nog een manier vinden om te bezuinigen op de olie. Er ging bijna een liter in die wok voordat het diep genoeg stond...
Ik vind bakpoeder overigens een vreemde eend in de bijt.Ik ook, maar ik wou per sé een recept waarin je niet eerst de kikkererwten gaarkookt en dan allerlei rare dingen moet gaan doen zoals pitabroodjes verkruimelen en/of meel toevoegen om er maar balletjes van te kunnen vormen, omdat ik het idee heb dat dat nog vreemder is.
Ik vind bakpoeder overigens een vreemde eend in de bijt.Ik ook, maar ik wou per sé een recept waarin je niet eerst de kikkererwten gaarkookt en dan allerlei rare dingen moet gaan doen zoals pitabroodjes verkruimelen en/of meel toevoegen om er maar balletjes van te kunnen vormen, omdat ik het idee heb dat dat nog vreemder is.
Laat staan wat Joannusmolen met hun mix doet, daar zit meer (lupine)meel in dan kikkererwten.
Gisteren dus falafel gemaakt from scratch.
Vals? Je kan de bloem/pitabroodjes/whatever ook weglaten, en je falafel in brokjes uit het vet vissen, maar om het voorkomen daarvan nou valsspelen te noemen...Het lukt me redelijk goed om ze heel te houden zonder bloem. maar ik denk wel dat ik jouw tip om er een schep in te gooien ga opvolgen.
uit een blik :o ;) bij mij wordt het uit een blik niks en valt het uit elkaar tenzij je het volpropt met meel. Wel ook lekker om er in te doen: besanmeel.
de falafel gister was lekker, maar ik maak em zelf wat kruidiger en zouter. Dat is, als ik em tenminste niet kant elkaar koop
Ik maak het van geweekte kikkererwten. Uit een blik.
Hmm?Kikkererwten in blik zijn niet alleen geweekt, die zijn ook al gaar gekookt. Als je die pureert krijg je een veel te slappe puree, die je dan weer moet indikken met brood of meel. Als je kikkererwten alleen weekt zijn ze nog hard, en wordt het meer een korrelige pasta, die met wat beleid best wel heel blijven.
Ik maak het van geweekte kikkererwten. Uit een blik. Is dat erg?
Als je besan in falafel van gekookte kikkererwten stopt dan voeg je eigenlijk gewoon voorgemalen rauwe kikkererwten toe.
de falafel gister was lekker, maar ik maak em zelf wat kruidiger en zouter.
Ja, niet gekookt zijn ze enorm ranzig.Jij vindt die van Maoz dus ook niet lekker?
Maar wat is dan precies het verschil tussen zachte geweekte en gekookte kikkerwten... alleen dat er kokend water overheen is gegaan!Geweekte kikkererwten zijn niet zacht maar hard, een beetje de stevigheid van pinda's. Ze smaken ook erg "rauw". Om kikkererwten zo gaar te krijgen als die uit blik moeten ze nog ongeveer een uur koken na het 24 uur weken. Het is dus niet alleen"er kokend water overheen doen", het verschil is een uur koken.
Ja, niet gekookt zijn ze enorm ranzig.Jij vindt die van Maoz dus ook niet lekker?
Overigens. Ik lees dat sommige er verse koriander in doen, en anderen (ik) verse peterselie.
Het moet koriander zijn, peterselie in de falafel is FOUT!Ik heb anders een recept waarin om koriander, peterselie én munt wordt gevraagd. Werkt heel goed.
Ik heb ergens van een kok gelezen die het met cannelini-bonen heeft geprobeerd, maar dat werd toch een beetje spectaculair voor de spijsvertering...
Edit: op aanwijzing van de Signorina mijn foute Italiaans verbeterd :-X
Kan je ook falafal maken zonder blender of staafmixer?Ik denk het wel, falafel is ouder dan Edison. Ik denk dat het dan wel heel veel werk met een vijzel gaat vereisen.
stamppotstamper?
Of wordt dat niet ergens verkocht kant en klaar? En dan het liefst helemaal kant en klaar zodat ik het alleen nog maar hoef te frituren ofzo.
Of wordt dat niet ergens verkocht kant en klaar? En dan het liefst helemaal kant en klaar zodat ik het alleen nog maar hoef te frituren ofzo.bij albert heijn
hmm dan vind ik ze toch echt te weinig consistent. weinig olie. Hmm ga ik nog es proberen.O ja hoor, ik heb vrijdag met die dubbelgedopte gedroogde tuinbonen falafel gemaakt, en ik denk ook al twee keer eerder. Persoonlijk merk ik het verschil niet eens...
Maar die tuinbonen heb jij dus ook nog niet uitgeprobeerd? Lijkt me wel lekker
O ja hoor, ik heb vrijdag met die dubbelgedopte gedroogde tuinbonen falafel gemaakt, en ik denk ook al twee keer eerder. Persoonlijk merk ik het verschil niet eens...
Oh... oh dat is wel jammer, ik had me er heel wat van voorgesteld.Wat dan wel niet?
In Amsterdam zuid heb je een bakker die geweldig lekker falafeldeeg verkoopt, dat heb ik 10 jaar geleden gehad en dat was zoooo lekker. Ga ik maar eens weer kopen (als ie er nog zit en als ik em nog kan vinden).
Lichtere, luchtigere falafel. In Leuven is (was?) er een falafelman die zijn balletjes zo standaard maakt(e).
nee ik heb ze niet gestaafmixert maar gekeukenmachinet, maar da's in principe het zelfde.
Maar jij mikt er helemaal geen extra bloem, meel of wat dan ook bij? En hoe krijg je ze dan fatsoenlijk in de olie?
Misschien was dit wel Pita Nash, Cornelis Krusemanstraat 50?
Daar verkopen ze iig de beste pita's van Amsterdam (vind ik dan).
Oh... oh dat is wel jammer, ik had me er heel wat van voorgesteld.Wat dan wel niet?
Nou die Claudia Roden laat je geloven dat tuinboonfalafel iets geweldigs moet zijnWie?
Lichtere, luchtigere falafel. In Leuven is (was?) er een falafelman die zijn balletjes zo standaard maakt(e).
Oh, waar in Leuven?
Bij mijn natuurwinkel (delft) hadden ze iets nieuws. Fallafelmix. Beetje water erbij, goed mengen, balletjes of burgers van draaien/maken, even bakken of frituren....... erg lekker (en vooral erg makkelijk :) )
Ik ga morgen ook weer falafel maken, de erwten staan reeds in de week.Tip: als je ze met kokend water overgiet en ze er dan verder in laat weken zijn ze met een uur goed. Dan kan je zelfs op korte termijn nog beslissen falafel te bakken!
Ik ga morgen ook weer falafel maken, de erwten staan reeds in de week.Tip: als je ze met kokend water overgiet en ze er dan verder in laat weken zijn ze met een uur goed. Dan kan je zelfs op korte termijn nog beslissen falafel te bakken!
En dat is altijd goed, denk ik :D
Ik gebruik er zelf gewoon verse peterselie en/of koriander in. Voor het geval de gedroogde munt weer eens zoek is...
En hoe is ie geworden?
Weet iemand of je eigengemaakt falafeldeeg kunt invriezen?
Sowieso wel een goed idee, als je dan toch bezig bent falafel te maken, om direct voor 2 keer te maken en de helft in de vriezer te mikken.
handig is er eerst bolletjes van te maken, dan invriezen en dat uit de vriezer zo de frituur in
plakt dat dan niet aan elkaar voordat je dat in de vriezer doet?handig is er eerst bolletjes van te maken, dan invriezen en dat uit de vriezer zo de frituur in
Ja, ik heb er al bolletjes van gemaakt. :)
Dat ga ik nog merken. ;D
Maar ik denk dat ik ze eerst maar even in het doosje laat zitten waar ze nu ook in zitten, zodat ze niet geplet worden, en als ze dan bevroren zijn kan ik ze in een plastic zakje overdoen. Dan is de kans op aan elkaar plakken ook al een stuk kleiner.
Lichtere, luchtigere falafel.Ik heb vanavond weer falafel gemaakt, en het klopt dat die van tuinbonen luchtiger is!
Maar als ik mijn falafel minder fijn maak, is ie niet stevig genoeg om balletjes van te maken. Wat zou zn truuk zijn?Ik stop mijn bakje altijd te vol met de bonen zodat een deel echt ultrafijn wordt en een deel grof blijft. Idee?
Ik stop mijn bakje altijd te vol met de bonen zodat een deel echt ultrafijn wordt en een deel grof blijft. Idee?
Maar als ik mijn falafel minder fijn maak, is ie niet stevig genoeg om balletjes van te maken. Wat zou zn truuk zijn?Ik stop mijn bakje altijd te vol met de bonen zodat een deel echt ultrafijn wordt en een deel grof blijft. Idee?
O, nu ik erover nadenk; dat had ik de laatste keer ook, toen ik zoveel tegelijk had klaargemaakt. Er zaten inderdaad nog flinke stukken in. Maar daar wordt de smaak toch niet anders van?
Lekker heeft niet alleen met de smaak te maken. Volgens mij gaat het nu om de structuur.Ik stop mijn bakje altijd te vol met de bonen zodat een deel echt ultrafijn wordt en een deel grof blijft. Idee?O, nu ik erover nadenk; dat had ik de laatste keer ook, toen ik zoveel tegelijk had klaargemaakt. Er zaten inderdaad nog flinke stukken in. Maar daar wordt de smaak toch niet anders van?
Misschien moeten we eens een falafel proeverij organiseren: iedereen maakt zijn favoriete recept falafel en dan gaan we met z'n allen blind proeven :D
anderhalve kilo kikkererwten
"bevordert de stoelgang"
rozijnen zijn de zongedroogde tomaten van de jaren zeventig...)
Als je zelf falafel maakt, moet je ze dan echt frituren of kan in een klein beetje olie bakken (wat met kant-en-klare balletjes prima gaat) ook?In een laagje olie dat de bodem van de pan bedekt bakken kan ook. Of het met minder (zeg een scheutje) kan heb ik nooit geprobeerd.
Hallo, ik ben Braam en nieuw op het forum. Ik heb bij de Turkse supermarkt falafel van het merk chtaura gekocht. Zelf aanmaken. In het pak zitten 2 zakjes elk goed voor zo,n 12 stuks. Erg lekker.Het haalt het niet bij eigesgemaakte falafel, maar het is een enorme verrassing als je die guarpitmeelballen van joannusmolen gewend bent.
heb net falfun gekocht; zag het voor het eerst in de diepvries liggen. is het wat?Wat is falfun?
Falafun.heb net falfun gekocht; zag het voor het eerst in de diepvries liggen. is het wat?Wat is falfun?
Aha!Falafun.heb net falfun gekocht; zag het voor het eerst in de diepvries liggen. is het wat?Wat is falfun?
Ik kon geen bon van een ander gebruiken....
Falafel vond ik i n augustus 2007 in het koelvak van Supermarkt Deen (in Enkhuizen bij de vegetarische schijven) en in Hoorn bij de indonesische gerechten, verse pasta's e.d. Verkrijgbaar in 2 varianten, traditioneel en in een italiaanse variant. Onder de naam ...... (weet ik niet meer, maar met een griekse afbeelding, athenos of i.d.). buitenlandse specialiteiten. De traditionele balletjes heb ik 2 keer uitgeprobeerd en gebakken in een koekenpan in een laagje olijfolie. Knoflooksaus, verse rauwe groenten als paprika, tomaat, komkommer, sla, e.d. erbij en dan in een voorgebakken pittabroodje (even in het tostiapparaat of onder een grillplaatje) mmm. lekker (gezond, vegetarisch) en ook nog
eens vet simpel en snel. Jammer bij mij in de buurt is geen Deen, maar hopen dat een supermarkt hier deze heerlijke falaffelballetjes ook toevoegt aan het vegetarische assortiment, want wat meer variatie is welkom en een broodje falafel gaat er vooral zomers graag in. In Israel is het niet voor niets een snack die gretig afname vind en heel wat gezonder is dan ons vette frietje. ;)
ik lees dat falafun nu ook een falafel-kroket op de markt brengt.
Heeft iemand em al gespot/geproefd??
Heb wel bij enkele snackbars/shoarmatenten een shoarmaburger gespot.
Nog niet geproefd...
[Hoi,
Is deze shoarmaburger vegetarisch ?/quote]
ik lees dat falafun nu ook een falafel-kroket op de markt brengt.Oke, ik ga die ajvar saus uitproberen. Verslag volgt.
Heeft iemand em al gespot/geproefd??
mmm, nog niet, maar ik vond de balletjes al zwaar tegenvallen van falafun...
Heb wel bij enkele snackbars/shoarmatenten een shoarmaburger gespot.
Nog niet geproefd...
[Hoi,
Is deze shoarmaburger vegetarisch ?/quote]
In het Parool stond overigens een/het Maoz recept voor falafel. Ik zal het eens overtikken.Steekt geïnteresseerd vinger op :).
De falafel van Falafun ken ik niet. De falafel van Deen (de gewone variant, niet de mediterrane) vond ik ook echt heerlijk. En je hebt denk ik gelijk, dat het merk Merza is. Ik kocht er bij Deen een potje spaanse knoflooksaus Aioli van Cucina Rosa bij voor 80 eurocent (ook erg lekker en niet duur).
Recept van Maoz (goed voor tien porties)Yesss! Ik had altijd al gelijk. Niet koken die kikkererwten!
Ingrediënten:
500 gram kikkererwten (8 uur laten weken), 150 gram uien, 80 gram peterselie, 15 gram knoflook geperst, 15 gram komijn, 10 gram verse korianderblaadjes, 50 gram zelfrijzend bakmeel, 10 gram zwarte peper, 20 gram zout
Bereiding: alle ingrediënten pureren in de keukenmachine. Met de hand balletjes rollen van ongeveer 2,5 centimeter. Frituur op 175 graden, 4-5 minuten frituren. Lekker in geroosterd pita broodje met salade en knoflooksaus.
Als je zelf falafel maakt (geprakte kikkererwtenDaar gaat het fout. Als je kikkererwten kan prakken dan zijn ze gaargekookt. Ofwel uit blik, ofwel zelf gedaan.
En kan je het ook prakken zónder keukenmachine??
en dan maak je het fijn (keukenmachine, vijzel mag ook maar veel succes daarmee)
En dan is Christiaan dus te lui om even te linken naar het artikel waarin zijn basic-recept voor falafel (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1143669377&archive=&start_from=&ucat=32&) staat,Dat is omdat er in de negen "gulden regels" wordt gesuggereerd dat je er broodkruim of bloem aan kan toevoegen. De horror! Begin dan direct over eieren en ketchup.
Bij deze neemt Christiaan blijkbaar afstand van het falafelartikel, omdat er een lapmiddel in wordt gesuggereerd. Staat genoteerd.En dan is Christiaan dus te lui om even te linken naar het artikel waarin zijn basic-recept voor falafel (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1143669377&archive=&start_from=&ucat=32&) staat,Dat is omdat er in de negen "gulden regels" wordt gesuggereerd dat je er broodkruim of bloem aan kan toevoegen. De horror! Begin dan direct over eieren en ketchup.
Oh, doe jij er eieren en ketchup door?En dan is Christiaan dus te lui om even te linken naar het artikel waarin zijn basic-recept voor falafel (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1143669377&archive=&start_from=&ucat=32&) staat,Dat is omdat er in de negen "gulden regels" wordt gesuggereerd dat je er broodkruim of bloem aan kan toevoegen. De horror! Begin dan direct over eieren en ketchup.
Nooit een typische Turkse-Imbißfalafelschotel gegeten? Met druipende frietjes, verlepte slablaadjes, verdroogde tomaat, gegarneerd met mayo, ketchup en mosterd. Inderdaad: de horror!Nee, nee, een jaar of wat geleden was er nog ergens een serieus recept te vinden waarin gesuggereerd werd ei en ketchup door het falafeldeeg te gooien, vanwege die slappe gekookte kikkererwtenpuree. Of stond het in een kookboek van een vriendin?
En je punt?Kikkererwten uit blik zijn niet heel lang geweekt, edoch gekookt.
of ze zijn wel heel lang geweekt, maar in steriele omstandigheden?Steriele omstandigheden gaan in de voedingsindustrie doorgaans hand in hand met verhitting. Het aan de kook brengen kost veel energie. Meer dan aan de kook houden.
En je punt?Kikkererwten uit blik zijn niet heel lang geweekt, edoch gekookt.
Ja tuurlijk zijn ze geweekt, dat moet voordat je ze kan koken.En je punt?Kikkererwten uit blik zijn niet heel lang geweekt, edoch gekookt.
Natuurlijk zijn ze gekookt. Maar ook wel even geweekt denk ik. Google-google-klik-klik (http://www.youtube.com/watch?v=qAmpE7AjTYQ) Zo ongeveer maar dan zonder het pureerdeel.
Wij maken onze falafel dus met kikkererwten uit blik en met het recept uit World Food Cafe (deel 1) en ze vallen nooit uit elkaar.Ja, dan spijt het me om te zeggen, maar dan heeft WFC het verkeerd. Het zijn per slot ook maar twee reislustige Britten. En ze moeten er dus weer broodkruim in flikkeren om het te binden.
Wij maken onze falafel dus met kikkererwten uit blik en met het recept uit World Food Cafe (deel 1) en ze vallen nooit uit elkaar.Ja, dan spijt het me om te zeggen, maar dan heeft WFC het verkeerd. Het zijn per slot ook maar twee reislustige Britten. En ze moeten er dus weer broodkruim in flikkeren om het te binden.
Ja tuurlijk zijn ze geweekt, dat moet voordat je ze kan koken.En je punt?Kikkererwten uit blik zijn niet heel lang geweekt, edoch gekookt.
Natuurlijk zijn ze gekookt. Maar ook wel even geweekt denk ik. Google-google-klik-klik (http://www.youtube.com/watch?v=qAmpE7AjTYQ) Zo ongeveer maar dan zonder het pureerdeel.
Hij doet er ook bakpoeder in, daar was C. toch ook tegen of niet?
Hij doet er ook bakpoeder in, daar was C. toch ook tegen of niet?
Nee, dat doet C. zelf ook (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?threadid=256;start=210#msg217652).
Je bent in de war: het gaat over baking soda. En dat doe ik er nog steeds in.Hij doet er ook bakpoeder in, daar was C. toch ook tegen of niet?
Nee, dat doet C. zelf ook (http://www.vegatopia.com/smf/index.php?threadid=256;start=210#msg217652).
Ja maar ik dacht dat ie daar later weer op was teruggekomen maar misschien ben ik in de war.
Dan even off topic: wat is in godesnaam het verschil tussen bakpoeder en baking soda, behalve de taal?Balkpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat met wijnsteenzuur, baking soda is alleen natriumbicarbonaat. Bakpoeder levert al gasvorming op zodra het nat wordt, dus zodra het in een deeg of beslag verwerkt wordt, terwijl baking soda pas gasvorming geeft bij verhitting.
Falafel wordt toch kant-en-klaar in balletjes verkocht bij o.a. AH? Is die niet lekker?
Falafel wordt toch kant-en-klaar in balletjes verkocht bij o.a. AH? Is die niet lekker?
Falafel wordt toch kant-en-klaar in balletjes verkocht bij o.a. AH? Is die niet lekker?
Geen enkele falafel is zo lekker als die ik zelf maak!
Nou ja vooruit, die van Maoz is ook erg lekker. ;)
Een paar weken geleden heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering snel falafel willen maken, met kikkererwten uit blik. Het resultaat was zelfs te genant voor de kookblunders, Als je niet op tijd hebt bedacht gedroogde kikkererwten te laten weken, maak dan gewoon falafel met een kant-en-klaarmix. Niets mis mee.
Maar kikkererwten uit blik, die hoef je niet nog te laten weken, toch? Die zwemmen toch al in een laagje water?Klok en klepel :frusty:
In blik zijn ze niet alleen geweekt, maar ook gekookt.