Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: bambi op 29 januari 2023, 18:07:39
-
Voor een picknick heb ik een set voorwaarden die wellicht te lastig zijn, maar misschien weet iemand raad:
- meenemen zonder koeling, ruim 4 tot 5 uur.
- frisse adem gewenst, daarom liever geen knoflook etc.
- geen noten (en wat andere allergieën).
- liefst vegan, niet voor mijzelf maar is wel lief.
Het is een hap rond etenstijd. En ik moet het in de ochtend kunnen maken.
Ik dacht eerst stokbrood met tapenade en gegrilde paprika, maar dan ga je de knoflook missen. Wie heeft een goede suggestie?
-
Een frisse tabbouleh (zonder knoflook of ui).
Opgerolde wraps van Libanees platbrood, bestreken met hummus en gevuld met bijvoorbeeld spitskool (of ook koolrabi, radijs, kerstomaat, wat je wilt).
Rijstloempia's (https://www.vegatopia.com/vega/recepten/snacks-dips-en-smeersels/13989-rijstloempia-s)
Bladerdeeghapjes gevuld met plantaardige pesto (https://www.vegatopia.com/vega/recepten/snacks-dips-en-smeersels/14987-plantaardige-pesto-alla-genovese-voor-een-prikkie).
Er zijn ook zat recepten voor vegan hartige taart online te vinden.
-
Dank, de tabbouleh klinkt goed.
Even nadenken over vleugje bosui of helemaal niet.
Ik mag geen peterselie maar dat dekt de munt redelijk af, dacht ik. Wat zwarte olijven voor een tikje hartigheid en umami wellicht.
En kikkererwten voor de eiwitten.
-
Een frisse gazpacho doet het altijd goed tijdens picnics, kan ook goed zonder knoflook.
Zelfgemaakte hummus met veel koriander en gerookte paprikapoeder, met turks brood.
-
Een frisse gazpacho doet het altijd goed tijdens picnics, kan ook goed zonder knoflook.
Zelfgemaakte hummus met veel koriander en gerookte paprikapoeder, met turks brood.
Dat dacht ik eerst, maar hummus schijnt eigenlijk gevaarlijk te zijn buiten de koelkast? (Al zou dat dan ook gelden voor de kikkererwten: er schijnt snel een schimmel op te komen). En maak je die zonder knoflook? Ik mag zelf geen koriander dus dan wordt het saai.
Maar ik ben heel blij met de gesuggereerde couscous-salade: zelf zou ik het met verkruimelde feta maken, maar ik vind het ook wel leuk als iedereen het kan eten.
-
Het hangt er ook van af wanneer je het meeneemt. Momenteel is de buitentemperatuur koelkasttemperatuur. Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
-
En als je het in een koeltas doet met koelblokken, dan is die paar uur prima te doen. Misschien kan je die lenen?
Een tas met daarin een handdoek en een bevoren waterflesje (niet helemaal vullen) werkt ook.
-
Ik neem vaak bakjes eten/ restjes mee naar kantoor en die koel ik meestal ook niet, zelfs als er zuivel in zit. Gaat altijd goed, maar kan me voorstellen dat het anders voelt als je voor anderen kookt.
- 'Omelet' van kikkererwten meel, gevuld met groente en kruiden
- Bij taboule: 'tofetta' (gemarineerde tofu, niet hetzelfde als feta maar smaakt goed en goed voor de kleur) (en/of gerookte amandelen los erbij?)
- Erwtjes salade (als je die bevroren meeneemt heb je direct je koelelement), met bijv komkommer, dille-mosterd dressing, evt tofetta, gekookte aardappeltjes.
- Als je een goede thermoskan hebt kan een hete soep misschien ook wel?
- hartige muffins
- rijst-cranberry salade, evt met geroosterde zonnebloempitten als dat binnen allergie past
- zomerse inspiratie: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/2020/picknick-met-yvette-van-boven/
-
Dank voor alle tips, maar ik was meteen weg van de couscoussalade. En de tip van handdoek en koelelementen, inderdaad ook omdat het om anderen gaat.
Goed te maken en makkelijk op te eten.
-
De couscoussalade leek me praktisch, passend en ‘s ochtends te maken. Dat dachten blijkbaar nog drie mensen. 😁
-
Interessant topic voor begin februari ;-).
Al eerder genoemd geloof ik, maar een koelelement in een handdoek tussen je spulletjes werkt perfect (zeker als je het in een koeltas meeneemt natuurlijk).
Zelf neem ik vaak dingen met hummus mee naar het werk en dan vergeet ik het in de koelkast te leggen. Nog nooit ziek van geworden. Soms vries ik hummus in, dat zou je ook kunnen doen en dat gaanderweg de ochtend laten ontdooien.
Wanneer gaan jullie picknicken (ik vraag dit uit pure nieuwsgierigheid hoor)?
-
Het is een binnen-picknick 8)
Tussen de bandjes door is er een gezamenlijke maaltijd.
-
Al een poosje geleden had ik een recept voor farinata op de redactionele site gezet. Vandaag had ik er dus een mee als lunch, gevuld met venkel, kerstomaat en peterselie. Daar ga ik nog verder mee experimenteren, maar je kunt er met weinig moeite best indruk mee maken.
-
En nou nog iets zoets experimenteren. Helaas moet ik het de dag ervoor al maken/ bakken. Heeft iemand een recept voor eenvoudige en succes-gegarandeerde koekjes?
Helaas zonder noten en liefst makkelijk in de trein en op de fiets.
Appel crumble krijg ik niet mee in een schaal, dus het moet iets compacter, in blokjes bijvoorbeeld . Of bv koekjes.
(Ik werk normaal met ladingen boter, dus het is echt onbekend terrein voor me.)
-
Kijk eens op https://jessi.nl/, van oud-gastredacteur Jessi - bakkenzonderbeesten.
-
Kijk eens op https://jessi.nl/, van oud-gastredacteur Jessi - bakkenzonderbeesten.
Dank je!
-
En nou nog iets zoets experimenteren. Helaas moet ik het de dag ervoor al maken/ bakken. Heeft iemand een recept voor eenvoudige en succes-gegarandeerde koekjes?
Helaas zonder noten en liefst makkelijk in de trein en op de fiets.
Appel crumble krijg ik niet mee in een schaal, dus het moet iets compacter, in blokjes bijvoorbeeld . Of bv koekjes.
(Ik werk normaal met ladingen boter, dus het is echt onbekend terrein voor me.)
Kruidnoten!
-
De vegan gember-koekjes lijken inderdaad op kruidnoten. Maar het is toch ook winter.
Ik vind ze alleen iets te zoet.
-
De vegan gember-koekjes lijken inderdaad op kruidnoten. Maar het is toch ook winter.
Ik vind ze alleen iets te zoet.
En de tweede dag vond ik ze slap en beduidend minder lekker. Nou blijken er mensen geen gember te lusten dus dat maakt het simpeler om de knoop door te hakken.
Maar de zoektocht begint opnieuw.
Ik overweeg druiven in chocola te dopen, maar de vorige keer bleef mijn gesmolten chocolade zacht. Dit wordt nog een uitdaging. 🤷♀️
-
Moeten het koekjes zijn? Wat dacht je van bananenbroodjes? https://www.vegatopia.com/vega/recepten/brood-gebak-en-koekjes/12184-bananenbroodjes
Deze rotsjes van Meta zijn ook leuk: https://www.vegatopia.com/vega/recepten/desserts-zoetigheden-en-dranken/13165-superrotsjes-van-amaranth-en-chocolade
-
Misschien een vegan boterkoek? Ik heb geen specifiek recept maar het internet staat er vol mee. Dat breekt niet zo snel wanneer meegenomen, en je kunt eenvoudig 1 persoonsporties maken door bijv muffin vormpjes te gebruiken.
-
Ik zat ook al aan de amaranthrotsjes te denken.
Even opletten dat je dan de honing vervangt (tips in artikel) en veganistische chocolade neemt.
Erg makkelijk om te maken en blijft een paar dagen goed.
Nu heb ik ook weer zin om ze te maken ;D
-
Mijn chocolade-flikken werden laatst dus niet meer hard. Ze waren niet vies, maar het was geen topper.
En maandag zijn er ook nog pinda- en notenallergieen…
Mijn collega, die best vaak koekjes bakt, vond mijn koekjes vandaag (op de 2e dag!) wel lekker, dus daar val ik nu toch op terug.
Een van mensen maanda lust ook geen pittig gember dus ik ga het mild-kruidnootjes-achtig houden.
Deze allergieën, meenemen per trein en een dag van te voren moeten maken, maken het ook wel écht een uitdaging.
Maar los daarvan, zou ik die pinda-rotsjes binnenkort wel willen proberen maar ik had laatst dus echt problemen met de chocola. 🤷♀️
-
Misschien een vegan boterkoek? Ik heb geen specifiek recept maar het internet staat er vol mee. Dat breekt niet zo snel wanneer meegenomen, en je kunt eenvoudig 1 persoonsporties maken door bijv muffin vormpjes te gebruiken.
Ik bak dus zelden, maar mijn collega zei dat het zonder echte boter minder lekker was. Is jullie ervaring anders?
-
Moet het trouwens echt zelfgemaakt zijn? Billy's farm heeft heel erg lekkere vegan koekjes. Misschien niet 100% allergievrij.
Ik heb het eigenlijk nooit gehad dat gesmolten chocolade niet meer hard wilde worden. Hoe smelt je het en hoe verwerk je het?
-
Het recept zei in de magnetron, steeds 10 seconden tot het zacht werd. Dat was na 4 of 5 keer. En toen op bakpapier met wat rozijnen en zaden.
-
Dat zal wel goed moeten zijn. Wel elke keer even doorgeroerd?
Daarna laat ik het altijd in de koelkast verder opstijven. Als ze eenmaal hard zijn kan het eventueel koel buiten de koelkast bewaard worden.
-
Wel geroerd, maar niet in de koelkast.
Men vond de vegan koekjes gelukkig lekker.