Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: adhemar op 29 november 2018, 15:19:12
-
Ik heb vandaag voor het eerst een witte kool in een zuurkoolpot gedaan. De lagen aangestampt en zout er op gestrooid, alles volgens de regels der kunst.
De eerste week zal die pot in een verwarmde plek staan, daarna voor vijf weken in een koelere plek.
Wanneer dat klaar is kan ik beginnen eten.
De vraag is, wat doe ik met de rest. Kan het overschot bewaard worden in goed afgesloten bokaaltjes in de koelkast?
Eventueel, hoe lang?
-
Ik laat de rest altijd gewoon in het vat zitten, dat werkt prima. Ik maak dan ook altijd lekker veel tegelijk, als je toch bezig bent is dat wel zo handig. Dat ga ik echt niet in de koelkast zetten, die heeft daar niet genoeg plaats voor.
-
Je kunt het gewoon op de koele plaats waar je het 5 weken hebt laten fermenteren laten staan, als alles gefermenteerd is blijft het gewoon goed. Het is tenslotte een manier om kool lang houdbaar te maken zonder koelkast :)
-
Bedankt voor de info :)
-
Gisteren nog maar wat zuurkool gemaakt. Had drie enorme savooiekolen gekregen, die heb ik op die manier verwerkt. Ben benieuwd of ik het verschil proef met de zuurkool van witte kool. Die is al klaar. De savooiekool staat nu te fermenteren. Met de huidige koele temperaturen op mijn balkon zal het wel even duren voor hij klaar is. Gelukkig heb ik om die tijd te overbruggen nog ruim voldoende wittekoolzuurkool.
Ik vond het erg overdreven om meer dan een zuurkoolvat te hebben, maar nu komt dat wonderwel van pas. Wat ben ik blij dat ik van zuurkool houd. :hungry:
De rodekool die ik gekregen heb is ook enorm, maar die eet ik gewoon op, zonder fermenteren.
Mijn schoonmoeder werkt in een tuin waar al die kolen geoogst worden, en ze zat er maar mee. Ik ben blij dat wij ons erover hebben kunnen ontfermen. :angel:
-
Nu heb ik ook zin om zelf zuurkool te maken!
-
Gewoon doen. Commerciƫle zuurkool is prima, maar zelfgemaakte is nog lekkerder.