Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: lor op 03 november 2015, 12:22:43
-
Hoi allemaal,
Ik ben nieuw op dit forum, maar keek al vaak wel rond voor leuke recepten. Sinds kort weet ik dat ik allergisch ben voor heel veel producten. Binnenkort ga ik samen met een diëtiste kijken hoe ik toch gezond kan blijven eten, maar tot die tijd moet ik het de komende weken/maanden zelf doen.
Omdat de meeste vleeseters gelijk zeggen dat ik dan maar vlees moet gaan eten (al 15 jaar vega) en vegetariërs vaak creatief zijn met eten, stel ik hier maar de vraag:
Wat is een lekker vegetarisch recept, zonder de dingen waar ik allergisch voor ben?
waar ben ik dan allergisch voor?
Verschillende soorten fruit; banaan, abrikoos, peer, kersen, ananas, appel, kiwi, perzik, lychee, meloen, nectarines en pruimen. Gelukkig blijven er nog genoeg lekkere soorten fruit over.
Een paar soorten noten; amandel, hazelnoot, pinda's, walnoten en paranoten.
Verder nog voor; aardappels, paprika, tomaat, peterselie, soja, wortel en selderij.
Nou dat klinkt al als een hele waslijst maar het valt mee.
Alleen het ergste is nu: graansoorten. Alle graansoorten. Dus ook mais en rijst. Geen brood, geen pasta, geen havermout, niks.
Als ontbijt neem ik yoghurt met fruit dat ik nog wel mag, een handje noten die zijn toegestaan, verder heb ik geen idee.
Als lunch een salade met bijvoorbeeld geroosterde cashews, olijven, kaas, komkommer. Of een soepje.
Maar het avondeten vind ik moeilijk.
Tuurlijk ik mag linzen, kikkererwten, bonen, van alles, maar een gerecht hiervoor verzinnen vind ik super moeilijk.
Ben totaal geen keukenprinses, dus ik weet ook niet hoe ik een lekker recept met bijvoorbeeld paprika makkelijk kan vervangen.
Ik voel me zo veel beter sinds ik me aan dit dieet houd, maar een beetje inspiratie zou fijn zijn.
Misschien hoort dit meer thuis op een allergie-forum, maar ik wil geen vlees-discussie :)
Wie heeft een lekker recept? Of een ander idee wat ik 's avonds kan eten, naast soep en salade.
Super bedankt alvast voor de moeite dit te lezen.
-
Mag je wel zaden zoals zonnebloempitten, sesamzaadjes, pompoenpitten?
Van tahin (sesampasta) kan je lekkere sausjes maken. En van zonnebloempitten heb je lekkere broodspreads.
Je mag geen granen, waaron niet? Ligt dat aan de familie of aan het gehalte zetmeel? Aan de gluten ligt het niet, als jenook geen mais en rijst mag. Kunnen pseudogranen, die eigenlijk zaden zijn, zoals quinoa, amaranth wel?
En specerijen, mag je die wel allemaal, zoals komijn, koriander, chilipeper (familie van paprika, dus nee?)?
Je kan lekkere recepte linzenrecepten vinden in de indiaanse keuken, bijvoorbeeld dahl.
Je kent denk ik al de kikkkerertwenrecepten die ze in het middenoosten hebben, zoals falafal? Van kikkererwtenmeel kan je bijvoorbeeld een soort van pannekoekjes/wrapjes maken en dat vullen met groenten en kaas.
Je mag wel alle kooksoorten? En ui-achtigen? En mag zoete aardappel (bataat) wel?
Veel succes met je lastige dieet. Maar als je weet wat je wel mag, dan blijkt er vaak nog vanalles mogelijk. Er lopen hiernog meer mensen rond met lastige diëten, die ook gewoon vegetarisch eten.
-
Had je al een lijstje gemaakt met wat je wel mag?
Het makkelijkste gerecht lijkt me trouwens:
* Wokpan
* Groentes die je wel mag
* Currypasta of sausje dat je wel mag
-
Mag je wel zaden zoals zonnebloempitten, sesamzaadjes, pompoenpitten?
Van tahin (sesampasta) kan je lekkere sausjes maken. En van zonnebloempitten heb je lekkere broodspreads.
Je mag geen granen, waaron niet? Ligt dat aan de familie of aan het gehalte zetmeel? Aan de gluten ligt het niet, als jenook geen mais en rijst mag. Kunnen pseudogranen, die eigenlijk zaden zijn, zoals quinoa, amaranth wel?
En specerijen, mag je die wel allemaal, zoals komijn, koriander, chilipeper (familie van paprika, dus nee?)?
Je kan lekkere recepte linzenrecepten vinden in de indiaanse keuken, bijvoorbeeld dahl.
Je kent denk ik al de kikkkerertwenrecepten die ze in het middenoosten hebben, zoals falafal? Van kikkererwtenmeel kan je bijvoorbeeld een soort van pannekoekjes/wrapjes maken en dat vullen met groenten en kaas.
Je mag wel alle kooksoorten? En ui-achtigen? En mag zoete aardappel (bataat) wel?
Veel succes met je lastige dieet. Maar als je weet wat je wel mag, dan blijkt er vaak nog vanalles mogelijk. Er lopen hiernog meer mensen rond met lastige diëten, die ook gewoon vegetarisch eten.
Thnx voor je reactie. Goed idee zaden, helemaal niet aan gedacht. Kan er ook weer meer door mijn yoghurt.
Wist niet dat er kikkererwtenmeel bestond, gaaf, dat geeft weer mogelijkheden. Ga eens op zoek in de toko. Dan heb ik in elk geval wraps. Ik denk dat de falafel van de ah soja of tarwe bevat, maar dan ga ik wel zelf proberen het te maken :D
Ik ben op een eliminatie-dieet. Dit is alles waar ik mogelijk allergisch voor kan zijn (een aantal is dat al zeker van). Dat moet ik een poos doen en dan stap voor stap onder begeleiding iets toevoegen. Het is een kruisallergie (heb hooikoorts). Granen is een grassoort en ik ben allergisch voor grassen, denk dat dat het idee is.
Al die kruiden die je noemt en familie van de paprika mag wel. Ui ook, zoete aardappel niet, want aardappel. Echt alleen wat op de lijst staat. Quinua is een graansoort (heb ik even moeten opzoeken wat dat allemaal is) dus helaas mag dat niet.
-
Maak een lijst met wat je nog wél mag en zoek daar recepten bij. En als je die lijst hier zet, zijn er vast mensen die willen helpen met recepten bedenken.
Kook vooruit, zodat je maaltijden kunt invriezen. En zorg dat je een tiental recepten onder de knie hebt waar je altijd op kunt terugvallen.
Qua proteïne mag je dus wel eieren en zuivel? Overweeg proteinepoeders op basis van erwten (of rijst, als dat wel mag), waarmee je kunt afwisselen en gerechten mee kunt maken.
Van bonen en peulvruchten heb je ook melen: gram/kikkererwtenmeel, daar maak je pannenkoekjes of socca van. Van linzen kun je ook pannenkoekjes maken.
Ben je wel eens bij een biowinkel met een uitgebreid assortiment geweest? Ga er eens kijken, waarschijnlijk vind je heel wat ingredienten die je niet eens kent, maar wel mag hebben.
-
Zoete aardappel is geen aardappelsoort, maar een familielid van de winde.
Hoe zit het met pompoenen? Die komen uit dezelfde familie als de komkommer en de meloen.
-
Zoete aardappel is geen aardappelsoort, maar een familielid van de winde.
Hoe zit het met pompoenen? Die komen uit dezelfde familie als de komkommer en de meloen.
ah dat wist ik niet,ik heb gewoon een lijst gekregen en daar staat aardappel op. pompoen mag wel, want ze noemen echtheel specifiek de prodcuten, niet in productgroepen.
ja een wat-mag-ik-wel lijstje is bijna makkelijker :D
melk producten, ei, soep, kaas, sla, veel andere groente/noten/fruit
maar dit is wat ik weet.voor mij ook een zoektocht. dus alle tips zijn welkom
-
Ik denk dat de falafel van de ah soja of tarwe bevat, maar dan ga ik wel zelf proberen het te maken :D
Waarschijnlijk is het ook verstandiger om voorlopig geen kant en klare gerechten/maaltijdonderdelen te kopen. Het gros komt van een loopband die ook in aanraking is gekomen met 1 van jouw allergenen. Zo bestaat er een, weliswaar heel kleine, kans op triggers.
Zelfgemaakte falafel kun je ook invriezen, dus dan heb je toch iets kant en klaar bij de hand ;).
Je weet dat er ook een compleet eliminatiedieet is? Die is een stukje heftiger (en niet vega, want je leeft een poos op lam/kalkoen, rijst en een groente), maar dan sluit je meteen alles uit. Of zijn jouw allergieën uit bloed/priktesten naar voren gekomen?
-
Noem eens een paar gerechten die je erg lekker vindt en nu niet meer mag hebben?
-
Ik denk dat de falafel van de ah soja of tarwe bevat, maar dan ga ik wel zelf proberen het te maken :D
Waarschijnlijk is het ook verstandiger om voorlopig geen kant en klare gerechten/maaltijdonderdelen te kopen. Het gros komt van een loopband die ook in aanraking is gekomen met 1 van jouw allergenen. Zo bestaat er een, weliswaar heel kleine, kans op triggers.
Zelfgemaakte falafel kun je ook invriezen, dus dan heb je toch iets kant en klaar bij de hand ;).
Je weet dat er ook een compleet eliminatiedieet is? Die is een stukje heftiger (en niet vega, want je leeft een poos op lam/kalkoen, rijst en een groente), maar dan sluit je meteen alles uit. Of zijn jouw allergieën uit bloed/priktesten naar voren gekomen?
het is een kruisallergie van bomen en grassen, ik heb geen 'gewone' notenallergie of iets, ben ook getest op katten en dergelijke. gelukkig maar, dit is al moeilijk genoeg
-
Noem eens een paar gerechten die je erg lekker vindt en nu niet meer mag hebben?
Oh das en goede.
Ik ben DOL op pasta met tomatensaus; gewoon vega vlees met veel groente en tomatensausje er bij.
Hou ook heel erg van wraps met creme fraiche, groente, avocado, rauwkost (tomaat) en een tomatensausje. Dit kan ik dus met kikkererwtenmeel vervangen.
Couscous met lekkere gegrilde groente.
Of een koude pastasalade met mais en doperwten en kaas.
Uiteraard pizza.
Lasagne.
Salade ben ik ook gek van en dat mag dus nog.
Edit: oh en alles wat makkelijk is, maaltijd salades, stokbroodje kruidenboter, pot vega chicken tonight, bye bye kant-en-klaar dingen voor mij :)
Maar mijn god ik heb het er voor over. Geen; hoofdpijn, elke dag misselijk, ziek, opgezwollen keel en ogen.
-
Dan heb ik een paar leuke tips:
Bloemkoolpizza:
http://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/bloemkoolpizza-met-tomaat-mozzarella.html
Die tomaat zou je moeten vervangen, bijvoorbeeld door spinazie? Maar je kan zo wel iets maken wat er op lijkt.
Bloemkool kan je ook fijnmalen in een keukenmachine of raspen, en dan (rauw) als couscous gebruiken.
Je kan slierten maken van courgette (met een kaasschaaf of een spirilli) en die als spaghetti/tagliatelle gebruiken. Hoeven niet gekookt te worden, als je ze met een warme saus mengt, worden ze vanzelf gaar. In een roomsausje bijvoorbeeld.
Ik zit nog even te denken over wat tomaat goed zou kunnen vervangen, als sausje.
Aubergineplakken of courgette zou je ook als lasagnebladen kunnen gebruiken. Met een pompoensaus bijvoorbeeld, en lekkere pittige kaas.
Je mag dus wel groenten als aubergine en courgette? Want die zijn erg handig voor zulke dingen.
-
Dan heb ik een paar leuke tips:
Bloemkoolpizza:
http://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/bloemkoolpizza-met-tomaat-mozzarella.html
Die tomaat zou je moeten vervangen, bijvoorbeeld door spinazie? Maar je kan zo wel iets maken wat er op lijkt.
Bloemkool kan je ook fijnmalen in een keukenmachine of raspen, en dan (rauw) als couscous gebruiken.
Je kan slierten maken van courgette (met een kaasschaaf of een spirilli) en die als spaghetti/tagliatelle gebruiken. Hoeven niet gekookt te worden, als je ze met een warme saus mengt, worden ze vanzelf gaar. In een roomsausje bijvoorbeeld.
Ik zit nog even te denken over wat tomaat goed zou kunnen vervangen, als sausje.
Aubergineplakken of courgette zou je ook als lasagnebladen kunnen gebruiken. Met een pompoensaus bijvoorbeeld, en lekkere pittige kaas.
Je mag dus wel groenten als aubergine en courgette? Want die zijn erg handig voor zulke dingen.
Natuurlijk! Bloemkool pizza.Heb ik ooit 1 keer gemaakt. Jep courgette en aubergine mag wel. Ik heb die courgette-spaghetti-maker laatst bij een vriendin gezien (en gegeten, de courgette dan :) ).
Dat Dahl vind ik wel ingewikkeld, maar nu op zoek naar lekkere rode linzen recepten zonder tomaat.
Ja die tomaat.. Er ging tot een paar maand geleden geen dag voorbij dat ik geen tomaat at..
Maar hier krijg ik weer hoop van! Ik ga even flink zoeken, vanavond een simpele salade want ik heb niet veel tijd, en nu in mijn pauze voor morgen iets bedenken. Vant weekend ga ik die kikkererwtenpannekoeken/wraps uitproberen of de pizza. En pompoensaus, dat werkt misschien! (moet ik ook maar googelen hoe je dat maakt) Op internet las ik paprikasaus als vervanging, maar dat mag ik ook niet en dan kom je toch al gauw bij de roomsausen (ook lekker maar minder handig voor lasagne).
-
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/
Ik maak deze crackers vaak, erg lekker en simpel! Het is misschien een prettige aanvulling op je ontbijt/ lunchopties.
Succes!
-
Je kan trouwens ook bladen sla als wraps gebruiken, lekker makkelijk voor een lunch.
Dahl kan je ook heel makkelijk maken:
Knoflook, gember en ui en een pan met olie te fruiten, rode linzen erbij met wat komijn en korianderpoeder. Evt een beetje chilipeper. Even goed omscheppen en daarna wat water of bouillon erbij. Laten sudderen tot de linzen papperig beginnen te worden, hoeven niet helemaal uit elkaar te valllen. Duurt iets van een kwartier? Het moet meer soepig dan puree worden, evt wat extra vocht toevoegen.
Proeven of er nog wat zout bij moet, eventueel verse koriander blaadjes erover.
Ook lekker met even geroosterde, geraspte kokos erover.
Er zijn duizende soorten dahl, van heel simpel to meer ingewikkeld.
Verder zijn van die dupuis linzen ook lekker door de salade, ze hoeven maar kort gekookt te worden en blijven stevig.
-
Quinua is een graansoort (heb ik even moeten opzoeken wat dat allemaal is) dus helaas mag dat niet.
[/quote]
Quinoa is geen graansoort maar een zaadje. Dus misschien mag je dat toch wel? http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-quinoa/ (http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-quinoa/)
-
mm, misschien dus toch quinoa. het zelfde geldt voor gierst, boekweit chia zaden. ik ga het eens even vragen. het gaat namelijk om de chemische structuur. die is van die lijst producten allemaal zo bijna hetzelfde dat je lichaam kan denken dat je grassen of boompollen zit te eten :) en dan krijg je dus een allergische reactie. ik weet er nog niet veel van af
maar bedankt allemaal voor de goede tips en recepten, ik dacht echt dat ik nul reacties zou krijgen :)
keep them coming :D dan sterf ik niet van de honger, haha
-
Ha gezellig, je hebt bijna dezelfde allergieen! Dat zou handig zijn met een etentje. ;)
Al heb jij er nu nog wel wat meer, hopelijk valt er wat af.
Het is inderdaad heel handig om een lijst te maken met wat wel mag. Zeker ook als andere mensen voor je moeten gaan koken, maar in het begin was ik er zelf ook blij mee.
Na 10 jaar weet ik inmiddels, dat bijna alle kant-en-klaar-potjes selderij of peterselie bevatten, net als sauzen, bouillonblokjes, pakjes, soepjes etc. Pas daar dus erg voor op! Ik heb er aanvankelijk wel mijn neuss aan gestoten.
Ik mocht geen soja en geen noten: de arts en de dietist vonden dat het wel vego kon, maar ik ben daar zelf van af gestapt, zeker buitenshuis. Ik hoop dat je het red, maar het is lastig.
Ik zou koriander erbij verwachten?
En pinda's zijn geen noten, dus weet je zeker dat ze niet mogen? Het zijn natuurlijk wel ook wel allergene krengen...
Mijn ervaring is trouwens dat dietisten vaak weinig weten.
Ik zoek zelf vaak op wikipedia de familie van iets op, en baseer daarop, of het verwant is aan producten die ik niet vertrouw.
Zoete aardappel is inderdaad winde en geen aardappel (het veroorzaakt no pun intended wel bij veel mensen winderigheid, maar dat is heel wat anders dan een allergische reactie.)
Nog wat tips:
hou vol, want als het inderdaad allergie is, kan je echt enorm opknappen. Dat kan best lang duren maar daar staat tegenover dat je een hele lange tijd (langzaam, met dips) vooruit gaat.
Anderzijds lijk ik nu wel sterker te reageren op producten die ik vroeger wel at.
Pas enorm op met kant-en-klaar, zoals gezegd zit daar altijd wel wat in.
Bier kan ook kruiden bevatten!
Blikjes groenten altijd checken! Ook vaak met selderij.
Ook ingredienten willen nog wel eens wisselen; eigenlijk geen pakjes meer.
MAyonaise bevat mosterd en dus selderij, ketchup ide,
Zet wat je niet mag ver weg: kokend kan je proeven en denken 'hmm, en een beetje ...' shit, dat mocht er niet in --> roept mijn man uit de andere kamer. Ook bij anderen gaat het vaak op dat laatste moment mis.
Krijg gevoel voor welke ambachtsman je wel of niet vertrouwt ('zit er noten in?' 'Nee alleen amandelspijs'.) Wie niet alles zelf maakt, kan je niet vertrouwen.
Even tot zover, maar vraag gerust.
-
Krijg gevoel voor welke ambachtsman je wel of niet vertrouwt ('zit er noten in?' 'Nee alleen amandelspijs'.)
Huh? Een amandel is toch een zaad, geen noot (geen echte noot, in ieder geval (https://en.wikipedia.org/wiki/Almond))? Kristof heeft een (vrij heftige) notenallergie, maar kan wel prima amandelen (en dus ook pinda's) eten.
-
Krijg gevoel voor welke ambachtsman je wel of niet vertrouwt ('zit er noten in?' 'Nee alleen amandelspijs'.)
Huh? Een amandel is toch een zaad, geen noot (geen echte noot, in ieder geval (https://en.wikipedia.org/wiki/Almond))? Kristof heeft een (vrij heftige) notenallergie, maar kan wel prima amandelen (en dus ook pinda's) eten.
Jeetje, je hebt gelijk! Bewijst wel weer dat dietisten niet scherp zijn. Nou ben ik ook allergisch voor kersen en nectarines, dus het zou aanvankelijk wel geschrapt zijn.
Verklaart waarom amandel bij het uitproberen wel goed ging. Je moet eens visualiseren hoeveel gevulde koken ik heb laten staan! Man!!
-
En bonbons, en bitterkoekjes, en zoete koekjes met wijn in Rome die ik niet nam.
Ik ben er even niet; zit te huilen in een hoekje ...
-
Krijg gevoel voor welke ambachtsman je wel of niet vertrouwt ('zit er noten in?' 'Nee alleen amandelspijs'.)
Huh? Een amandel is toch een zaad, geen noot (geen echte noot, in ieder geval (https://en.wikipedia.org/wiki/Almond))? Kristof heeft een (vrij heftige) notenallergie, maar kan wel prima amandelen (en dus ook pinda's) eten.
Jeetje, je hebt gelijk! Bewijst wel weer dat dietisten niet scherp zijn. Nou ben ik ook allergisch voor kersen en nectarines, dus het zou aanvankelijk wel geschrapt zijn.
:D
Verklaart waarom amandel bij het uitproberen wel goed ging. Je moet eens visualiseren hoeveel gevulde koken ik heb laten staan! Man!!
Bedenk wel dat in veel gevulde koeken banketbakkersspijs (https://nl.wikipedia.org/wiki/Banketbakkersspijs) zit. Voor mensen met een notenallergie geen probleem, maar ik weet niet hoe verwant nectarines en abrikozen zijn (beide wel van het geslacht prunus).
-
Krijg gevoel voor welke ambachtsman je wel of niet vertrouwt ('zit er noten in?' 'Nee alleen amandelspijs'.)
Huh? Een amandel is toch een zaad, geen noot (geen echte noot, in ieder geval (https://en.wikipedia.org/wiki/Almond))? Kristof heeft een (vrij heftige) notenallergie, maar kan wel prima amandelen (en dus ook pinda's) eten.
Jeetje, je hebt gelijk! Bewijst wel weer dat dietisten niet scherp zijn. Nou ben ik ook allergisch voor kersen en nectarines, dus het zou aanvankelijk wel geschrapt zijn.
:D
Verklaart waarom amandel bij het uitproberen wel goed ging. Je moet eens visualiseren hoeveel gevulde koken ik heb laten staan! Man!!
Bedenk wel dat in veel gevulde koeken banketbakkersspijs (https://nl.wikipedia.org/wiki/Banketbakkersspijs) zit. Voor mensen met een notenallergie geen probleem, maar ik weet niet hoe verwant nectarines en abrikozen zijn (beide wel van het geslacht prunus).
Klopt, maar het lijkt dat die eiwitten snel kapot gaan bij verwarming, en dan kan ik het wel eten. Zo ook bij jam etc; ook bij tomaten werkt dat voor mij.
-
sorry my bad, ik heb zelf die categorien noten en fruit bedacht, anders werd het zo'n ellenlange lijst. die lijst komt uit een wetenschappelijk onderzoek (heb ik ook even gelezen, ben zelf wetenschapper, maar in totaal ander vakgebied). gaat er dus om dat ze qua chemische structuur op elkaar lijken (een deel lijkt op boompollen, anderen op graspollen). er schijnen nog een paar kleine bij te komen, vanwege nieuw onderzoek, maar dit waren de belangrijkste. voor mij is het ook allemaal uitvogelen. amanadel was k altijd al allergisch voor, en goed ook, maar nu is het nog meer opletten.
wat betreft dietisten; ja die zijn een lachertje, dat heb ik ook gezegd, dus ben ik doorverwezen naar de andere kant van het land naar (volgens mijn arts) de beste dietist van europa. als je iets doet..;)
bedankt voor de tips waar ik nog meer op moet letten. ga over een paar dagen bij vrienden eten en neem zelf wel wat eten/ingredienten mee ;)
-
Ik las laatst ergens iets over pasta gemaakt van rode linzen, dat zou ook wel een optie voor je zijn toch? Wel prijzig helaas.
https://www.ekoplaza.nl/producten/rode-linzen-pasta.html
-
http://www.koolhydraatarmrecept.nl/pitten-lijnzaad-crackers/
Ik maak deze crackers vaak, erg lekker en simpel! Het is misschien een prettige aanvulling op je ontbijt/ lunchopties.
Succes!
Aanrader inderdaad! En tip: als je het recept moet halveren ivm met een mini-oven, halveer dan óók de hoeveelheid water die je moet toevoegen 8)
Heb dit weekend een portie gemaakt met ras el hanout erdoor, jammie! I love komijn! Met zeewier erdoor vond ik de crackers minder.
Check trouwens wel eerst of je lijnzaad mag hebben. Het amandelmeel kun je misschien vervangen door tahin/sesammeel of fijngemalen cashews?
-
Je hebt ook nog fijn kokosmeel/vezels , maar dat is niet altijd geschikt om zomaar meel mee te vervangen, want het neemt geloof ik aardig veel vocht op.
Oh, mogen kastanjes? Ik weet niet of die onder noten vallen (want dat is altijd een beetje vaag). Je hebt namelijk ook kastanjemeel. Wel prijzig, maar je kan er geloof ik lekkere koekjes etc mee maken.
Pastinaak is familie van wortel, denk ik, dus die mag je ook niet? Dat zou anders een leuke aardappelvervanger kunnen zijn (maar daar kan je dus ook heel goed bataat voor gebruiken).
-
Volgens mij kun je ook koolraap (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap) (kruisbloemenfamilie, wintergroenten, kool) als aardappelvervanger gebruiken. Lekker als puree (voor de stamppot), maar ook (net als zoete aardappel) in blokjes in stoofpotjes of ook gebakken.
-
zoete aardappel mag volgens mij wel, heb het even opgezocht en heeft inderdaad niets met aardappel te maken. dus dat gekocht.
kastanjes mag ik ook, ga morgen even naar de toko en natuurwinkel om watdingen als meel (van kastanjes of wat dan ook) te halen. kan ik ook die crackers maken. die linzenpasta vond ik veel te duur maar ik ben nu over de streep, man ik eet al dagen hetzelfde, wát saai. ontbijt steeds hetzelfde is nog één ding maar ik keek heeeeel jaloers naar de pasta van mijn huisgenoot :D
afgelopen dagen ben ik wel voor het eerst sinds tijden klachten vrij. en ondanks dit strenge dieet, krijg ikbijna genoeg calorieen, vette, koolhydraten en vezels binnen.
ik weet trouwens niet of ras el hanout kruiden wel mogen, gebruik ik altijd maar ik weet niet waar ze allemaal van gemaakt zijn, als er dan alsnog iets is in zit zoals peterselie of paprikakruid.
-
ik weet trouwens niet of ras el hanout kruiden wel mogen, gebruik ik altijd maar ik weet niet waar ze allemaal van gemaakt zijn, als er dan alsnog iets is in zit zoals peterselie of paprikakruid.
Oeh, goed opgelet! Wat er in zit zal per merk verschillen: "... is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. ... Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma." (Wiki)
Ik gebruik nu die van Original Spices/Jonnie Boer en daar zit paprika in. Dus op de verpakking kijken of zelf iets maken met specerijen die je lekker vindt.
Kastanjepuree vind je ook in de supermarkt: http://www.ah.nl/producten/product/wi107665/faugier-kastanje-puree
Zelf spaghetti maken zonder gluten zal denk ik tegenvallen, maar als je per se pasta wilt, kun je ook zelf lasagnavellen of ravioli maken van meel die je mag.
Linzenmeel: http://www.pennilessparenting.com/2013/01/red-lentil-flour-noodles-recipe-gapsscd.html / http://thecookiewriter.com/2015/01/homemade-lentil-flour-tutorial.html
Kikkererwtenmeel: http://www.foodiefiasco.com/the-perfect-easy-grain-free-pasta-and-a-giveaway-winner/
Her en der (inmiddels ligt het ook soms bij de Action) kun je pasta en rijst kopen gemaakt van de konjac-plant (ook wel shirataki genoemd). Of je dat mag moet je maar even zelf uitvogelen, maar voor de snelle trek kan het een optie zijn. Het is namelijk binnen 2 minuten of zo klaar. Verwacht alleen niet dat ze op echte pasta en rijst lijken...
O.a. van dit merk, alleen gebruiken die ook nog havervezels: http://www.zeropasta.nl/
Fijn dat het dieet lijkt te helpen!!
-
Socca, een soort ovenpannenkoek van kikkererwtenmeel is ook erg lekker (en dus graanvrij). Ik heb het afgelopen week voor het eerst gemaakt en was best tevreden met het resultaat (maar nog voor verbetering vatbaar).
Het basisrecept is: meng kikkerwtenmeel en water in een verhouding 1:2 met voldoende zout, druppeltje olie, eventueel wat bakpoeder en smaakmakers (Italiaanse kruiden, knoflook, pepertje, ui). Het wordt een soort pannenkoekbeslag, maar dan ietsje dunner (ik maakte de fout om voor de zekerheid toch nog extra kikkererwtenmeel toe te voegen, de koek wordt dan iets steviger dan de bedoeling is).
Verwarm een pizzavorm, taartvorm oid voor in de oven (ca. 180-200 graden). Bestrijk met olie of gebruik bakpapier en giet het beslag er in. Na een kwartiertje in de oven is de socca klaar. Je kunt het beleggen (als een soort pizza) of gewoon zo eten (net als platbrood, naan en zo).
-
Oeh ja, socca, heerlijk! Ik beleg hem meestal halverwege de baktijd zoals ik dat met een pizza zou doen. Vooraf lukt dat niet, omdat het dan nog vloeibaar is, maar het stolt vrij snel en dan kun je hem prima besmeren.
-
Nogmaals bedankt allemaal voor de toffe recepten! Ik heb het tot dusver overleefd :p en zelfs al een kerstmaaltijd paraat.
Nu de allerbelangrijkste vraag ooit; hoe maak ik graanvrij pizzadeeg?
We gaan dit weekend pizzaretten en ik zoek me suf.
Koskosmeel is heel ei-erig (want het werkt alleen met veel ei)
Amandelmeel ed mag ik ook niet
Kikkererwtenmeel is geniaal, maar niet als pizza; het blijft een soort pannenkoek, niet knapperig!
Bloemkool wordt een kruimelige bende en werkt alleen in de oven.
Alle recepten zijn ook om met topping en al in de oven te doen, weet niet of dat wel werkt voor pizzarette.
De saus ed heb ik al gefixt, alleen het 'deeg' nog. Wie heeft de gouden tip? Beloning: eeuwige virtuele dankbaarheid :)
-
Mag je wel maniok? Probeer dan een mengeling van tapiocameel en kokosmeel met wat ei.
Tapiocameel kan je vinden in een toko of in een Braziliaanse winkel. Bij die laatste heet het 'polvilho doce' (polvieljoe doosie).
http://www.finalmentebrasil.nl/loja/home.html
http://www.allesinrotterdam.nl/l141066.html
-
Nu de allerbelangrijkste vraag ooit; hoe maak ik graanvrij pizzadeeg?
We gaan dit weekend pizzaretten en ik zoek me suf.
Pizzaretten is leuk! :D
Koskosmeel is heel ei-erig (want het werkt alleen met veel ei)
Amandelmeel ed mag ik ook niet
Kikkererwtenmeel is geniaal, maar niet als pizza; het blijft een soort pannenkoek, niet knapperig!
Bloemkool wordt een kruimelige bende en werkt alleen in de oven.
Lastig. Ik zou inderdaad kikkererwtenmeel hebben aangeraden. Polenta lijkt me nog beter, maar je mag bijkbaar ook geen mais. Misschien moet je ook even afscheid nemen van de verwachting een echte pizza te eten. Op http://www.buzzfeed.com/deenashanker/gluten-free-pizza-is-a-right#.njqxXDo0l staan best leuke tips, maar het is allemaal niet echt pizza. En sommige recepten vind ik nogal bewerkelijk en/of vergezocht. Een soccadeeg (met minder water, geen pannenkoekbeslag maar meer een vast deeg) vind ik nog steeds niet gek. Maar dan zou ik er bijvoorbeeld tomatensaus met ras-el-hanout op gooien, of flinterdunne schijfjes pompoen met kardemom. Spinazie is sowieso een aanrader (met piment of nootmuskaat).
Het zoeken naar graanvrije pizza's is momenteel wat lastig vanwege de glutenvrije trend (zeker als je Engelse zoektermen gebruikt). Ik zat ook te denken aan een aardappeldeeg (ik vond http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/gluten-free-pizza-dough.html). Dat bracht me op het idee (experimenteel, niet uitgetest) dat je dus ook een soort gnocchideeg (voor mijn part van aardappelpuree met kikkererwtenmeel, zoals in Svens recept voor boerenkoolgnocchi (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13183-boerenkoolgnocchi?highlight=WyJib2VyZW5rb29sZ25vY2NoaSJd)) kunt gebruiken als een soort bodem. Daarop doe je bijvoorbeeld spinazie, aubergine, courgette, champignon.
Met verschillende kazen kun je ook voldoende variatie aanbrengen. Maak er één grote experimenteersessie van, verwacht de grootste mislukkingen de beste ontdekkingen. Honger zul je vast niet hoeven lijden en zo maak je van de nood een leuke gimmick (voor jezelf en voor je tafelgenoten).
Alle recepten zijn ook om met topping en al in de oven te doen, weet niet of dat wel werkt voor pizzarette.
In principe werkt de Pizzarette net als een oven en dat ding wordt verrassend heet. Gewone pizza's komen er echt goed uit. De grootste valkuil is dat mensen te veel kaas op hun pizza doen (dat loopt uit) of alles veel te hoog stapelen (die stapel valt dus onder de deksel uit elkaar, rotzooi als gevolg). Je moet wel iets meer geduld hebben en niet te nerveus telkens willen kijken of 'het al klaar is'.