Vegatopia Forum

Vegetarisch - special interests => Kookboeken en zo => Topic gestart door: Viz op 21 juni 2002, 22:53:00

Titel: Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Viz op 21 juni 2002, 22:53:00
Hallo, ik ben al heel lang vegetarier, maar zou meer willen weten over veganisme. Daarom zoek ik een goed basis, vooral praktisch veganistisch (hand)boek-voor beginners ofzo...
Vooral praktisch dus, niet al te filosofisch...
Wie heeft tips & titels?....
groetjes, Isabel
Titel: veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Apraxia op 01 september 2002, 21:04:00
Ik ook! Ik zie er op de volgende link een paar staan: http://www.veganisme.non-profit.nl/recepten.htm

Ik vraag me af welke ik het beste kan bestellen als beginnende veganist.

Iemand?
Titel: veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Apraxia op 01 september 2002, 21:05:00
Bij die link staat trouwens ook veel vega recepten online.
Titel: veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Sven op 01 september 2002, 21:10:00
Een site boordevol veganistische recepten is die van EVA. Daarnaast geeft Lekker Plant-Aardig ook een heleboel praktische tips.

Meer sites vind je op: http://vegetarisch.start.be/
Titel: Re:veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: haas op 20 februari 2006, 14:03:58
Hallo Isabel

Er is een boek voor (beginnende) veganisten verschenen bij uitgeverij De Zeepkist. Het heet Veganisme - een manier van leven. Er staat heel veel informatie in. Plus recepten. Meer info over dit boek en hoe het te verkrijgen is te vinden op http://www.de-zeepkist.nl (http://www.de-zeepkist.nl).
Titel: Vega basiskookboeken
Bericht door: Wabi Sabi op 04 augustus 2006, 15:44:27
Hello,

Ik ben zelf geen veganist, maar kook zeker geregeld zonder dierlijke producten. Daarnaast hou ik van boeken, dus ik heb ook een aantal vega kookboeken in huis. Ik kook er nooit letterlijk uit, maar gebruik ze als inspiratiebron. Graag tik ik hier wat tips en recensies. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Overigens is het boek waar ik het meest uit haal een 'boek over eten', dus niet helemaal een kookboek. Wat je eet ben je zelf, van Gillian McKeith. Ja heel erg, ik ben erin getrapt, een boek gekocht naar aanleiding van een tv-programma. Maar ze is ook zo LEUK. En ze werkt vooral met planten, geen zuivel, af en toe vis, en dat is weg te laten of te vervangen.

Goed, zie hieronder voor twee recensies!

Grts
Wabi Sabi

Een ontzettend aan te raden serie veganistische kookboeken is de serie 'A vegan taste of...' door Linda Majzlik. Ik wil al een tijdje 'A vegan taste of Greece' kopen. Zelf had ik op mijn werk eens 'A vegan taste of East Afrika' in mijn handen. Recensietje?

A Vegan Taste of East Africa.
Linda Majzlik
Jon Carpenter Publishing, Oxforshire 2005.
ISBN 1-897766-97-1. Prijs E 14,49.


Een hele serie Engelstalige veganistische kookboeken heeft Linda Majzlik op haar naam staan. Uit alle hoeken van de wereld verzamelde ze veganistische recepten. Zo zijn er 'A vegan taste of...' boeken over Griekenland, Italïe, Frankrijk, India en Mexico, maar ook de Cariben, Oost Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten. En de serie groeit. Niet lang geleden verschenen de delen Thailand, Centraal Amerika en Oost Afrika.

Voor het laaste boek heeft Majzlik recepten bijeen gezocht uit landen als Sudan, Djibouti, Somalië, Uganda, Rwanda en Tanzania. Het lijkt lastig om je iets voor te stellen van eten uit die streken. Bovendien is het kookboek zo eenvoudig, dat er geen foto's van de gerechten bij staan. Geen kleurendruk dus, weinig illustraties, maar des te meer recepten. En die nodigen zeker uit tot koken. Het boek slaat niets over: soepen, hoofdgerechten, snacks, salades, granen, groentes, brood, sauzen, desserts, gebak en dranken.

Een no-nonsense kookboek met een korte, heldere inleiding over het traditionele eten van Oost Afrika. Ook de traditionele hollander die van stevige stamppot houdt, zou wel eens aan zijn trekken kunnen komen: veel gerechten zijn namelijk nogal zwaar, door ruim gebruik van zetmeelknollen, peulvruchten, granen en noten. De overvloed aan ideeën in dit boek, maakt benieuwd naar de andere boeken, en geeft het geruststellende idee dat je ook als veganist in je keuken talloze gerechten uit de hele wereld kunt bereiden.


Ook een erg leuk vega-kookboek is het volgende.

The vegan cookbook
Nicola Graimes
Anness Publishing, London, 2000
ISBN 0754802329


Of veganistisch eten lekker is, dat valt niet te betwijfelen. In dit kookboek, een opvallend hardcover kookboek met kleurrijke foto's en losse omslag, ziet veganistisch eten er in ieder geval heerlijk uit! Het boek staat boordevol kleurenfoto's van een goede kwaliteit. De tussenfases van de recepten zijn zelfs in kleur geïllustreerd. Doorgaans is het dan de vraag hoe goed de inhoud is.

De inleiding, die een groot deel van het slanke boek in beslag neemt, geeft een goede voorbereiding op een veganistische levensstijl. Alles met betrekking tot veganisme komt voorbij: wat is het en waarom zou je, uitleg over voedingswaarde, ideeën voor dagmenu's, wat bevat dierlijke ingrediënten, hoe ei en zuivel te vervangen, wat is onmisbaar in een vega-keuken. En ook de lastige verhouding tussen veganisme en zwangerschap, kinderen, familie en vrienden.

Een detail in de inleiding dat storend kan werken, is de bewering dat ons gebit en spijsverteringsstelsel ontworpen zijn voor het veteren van puur plantaardig voedsel. Dit valt te betwisten, waardoor overige beweringen aan geloofwaardigheid kunnen verliezen. Bovendien is zo'n claim vaak niet nodig in het overtuigen van mensen. De recepten zien er smaakvol genoeg uit.

Het boek bevat slechts 50 recepten, maar een brede selectie. Van conventionele voor- bij- en hoofdgerechten, tot soya-ijs, olijvenbrood en kwarktaart. Graimes boek is niet te krijgen via bol.com, maar daar is wel 'Vegan Cooking' van haar hand te koop. Op dit moment voor E12,99, een stuk minder dan de twintig euro die ik voor dit boek betaalde. En waarschijnlijk net zo goed de moeite waard.
Titel: Re:veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Jippia op 07 augustus 2006, 08:36:54
Ik heb onlangs het kookboek 365 snelle en gezonde recepten gekocht. Het is niet specifiek veganistisch, maar van de recepten met vlees/vis die erin staan geven ze ook een veganistische variant en met kennis van zaken. Het boek is te koop in boekhandel. De recepten zijn ingedeeld naar de seizoenen en werken met seizoensprodukten. Ze zijn niet moeilijk te maken en omvatten de hele maaltijd, van soep tot nagerecht.

Mirjam

Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: BBB op 06 januari 2007, 13:17:35
De meeste veganistische boeken zijn nogal geitewollensokkerig -alsjebegrijptwatikbedoel-

Voor de mensen die lekker willen eten zonder dierlijke producten zouden eens de boeken van Sarah Kramer en Tanya Barnard moeten bekijken..

"La Dolce Vegan", "How it all Vegan", "Garden of Vegan".... Ze zijn moeilijk te krijgen (wel via internet natuurlijk). Ik weet dat ze in Amsterdam te koop zijn bij Kookboekenleslokaal de Sperwer (Gerard Doustraat 226) en in Utrecht bij de Rode Rat (Oude Gracht 65)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Sanja op 06 januari 2007, 18:38:02
De meeste veganistische boeken zijn nogal geitewollensokkerig -alsjebegrijptwatikbedoel-

Ah joh, dat is toch al lang niet meer zo? De oude boeken misschien, maar de nieuwe...
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Hizikigrrrl op 07 januari 2007, 20:16:43
La Dolce Vegan (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kookboeken.php?subaction=showfull&id=1159727141&archive=&start_from=&ucat=1) recensie op Koken & Zo!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Sanja op 07 januari 2007, 20:21:00
Bianca, klopt het dat veel recepten niet van haar zelf zijn maar dat het boek grotendeels bestaat uit verzamelde recepten?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Sonjavr op 03 februari 2007, 12:24:05
mm, ik ben ook ngo op zoek naar vegan kookboeken
ben niet vegan , maar wil wel wat strenger gaan , dus inspi nodig
alleen zit ik niet te wachten op links activisme verhalen in mijn kookboek
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Dick op 05 februari 2007, 00:39:21
Op de site van de NVV kan je veganistische kookboeken bestellen.

Links activisme  (een vooroordeel)  :-\
Ben ik nog niet tegen gekomen in de kookboeken.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Dick op 05 februari 2007, 00:46:44
Hier dus (http://www.veganisme.org/?webshop-overzicht&p=2)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken (ofzo...)
Bericht door: Sanja op 08 februari 2007, 21:23:03
mm, ik ben ook ngo op zoek naar vegan kookboeken
ben niet vegan , maar wil wel wat strenger gaan , dus inspi nodig
alleen zit ik niet te wachten op links activisme verhalen in mijn kookboek

Vegan with a Vengeance en Vegan Cupcakes take over the World van Isa Chandra Moskowitz (die laatste in combi met Terry Hope Romero). In die laatste staan echt geen woord over dieren volgens mij.

En Vive le Vegan! van Dreena Burton. Staat wel een voorwoord in van Eric Marcus, maar de recepten zijn echt zo goed dat je die twee pagina's wel over het hoofd kunt zien, toch?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: M. op 16 februari 2007, 10:58:16
Vegan Planet (http://robinrobertson.com/vegan_planet1.htm) vind ik ook een erg goed kookboek, het is erg dik en de recepten zijn niet al te moeilijk.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Piek op 12 april 2007, 10:29:07
Een absolute aanrader is Vegan with a vengeance (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kookboeken.php?subaction=showfull&id=1174825553&archive=&start_from=&ucat=1)!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Gin op 05 oktober 2008, 03:42:02
Een absolute aanrader is Vegan with a vengeance (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_kookboeken.php?subaction=showfull&id=1174825553&archive=&start_from=&ucat=1)!

Ik heb deze vandaag binnengekregen. Ik was gaan kijken n.a.v. deze post en het leek me een leuk boek. Nou, hij is binnen en ik heb er al in zitten lezen. Het is in ieder geval heel leuk geschreven. Hoe de recepten zijn weet ik nog niet, daar moet ik toch eerst eens wat van maken, maar ik vond het al geruststellend dat er in de inleiding stond dat er geen salades in het boek voorkwamen. Dat vind ik altijd het nadeel van het tijdschrift Vegetarisch Fit  - leuk hoor, salades, maar daar houd ik het dus echt geen avond op uit.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Jippia op 03 december 2008, 16:11:42
Ik heb nu een aantal boeken van Linda Majzlik in huis (a vegan taste of Greece, a vegan taste of the Caribbean, a vegan taste of the Middle East, a vegan taste of Eastern Europe en Vegan baking) en ik vind ze erg leuk. Ik heb er nog niets uit gemaakt, maar dat komt nog wel. In ieder geval met kerst.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 07 december 2008, 18:46:30

Voor de mensen die lekker willen eten zonder dierlijke producten zouden eens de boeken van Sarah Kramer en Tanya Barnard moeten bekijken..

"La Dolce Vegan", "How it all Vegan", "Garden of Vegan".... Ze zijn moeilijk te krijgen (wel via internet natuurlijk). Ik weet dat ze in Amsterdam te koop zijn bij Kookboekenleslokaal de Sperwer (Gerard Doustraat 226) en in Utrecht bij de Rode Rat (Oude Gracht 65)


Ik heb vrijdag "How it all Vegan" besteld via bol.com. Ik ben benieuwd. Heeft er iemand ervaring mee?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 07 december 2008, 22:15:41

Voor de mensen die lekker willen eten zonder dierlijke producten zouden eens de boeken van Sarah Kramer en Tanya Barnard moeten bekijken..

"La Dolce Vegan", "How it all Vegan", "Garden of Vegan".... Ze zijn moeilijk te krijgen (wel via internet natuurlijk). Ik weet dat ze in Amsterdam te koop zijn bij Kookboekenleslokaal de Sperwer (Gerard Doustraat 226) en in Utrecht bij de Rode Rat (Oude Gracht 65)


Ik heb vrijdag "How it all Vegan" besteld via bol.com. Ik ben benieuwd. Heeft er iemand ervaring mee?

http://www.vegatopia.com/kokenenzo/zoeken.php?misc=search&subaction=showfull&id=1216027080&archive=&cnshow=news&ucat=1&start_from=&
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Jippia op 22 mei 2009, 13:27:45
@ Schanulleke: heb je al wat uit How it all vegan! gemaakt? Hoe is het jou bevallen?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 23 mei 2009, 09:20:18
@ Schanulleke: heb je al wat uit How it all vegan! gemaakt? Hoe is het jou bevallen?

Naar aanleiding van jouw vraag bij deze maar een kleine 'recensie' van How it all vegan! ;D

De onderstaande recepten heb ik inmiddels gemaakt:

- Vegetable medley kugel (blz. 96): was wel oke, maar ik zou het niet zo snel weer maken, want er gaan matzes doorheen. Die zijn vrij flauw, waardoor het 'sausje' dat ontstaat ook vrij flauw is.
- Sarah's delicious chili (blz. 101): was lekker, maar eigenlijk is het recept niet zo verrassend, want ik maak mijn chili zelf meestal ook al met deze ingredienten.
- Kieran's favourite rice (blz. 109): mijn favoriet! Heb in mijn eentje bijna de hele pan opgegeten.
- Jen's chocolate cake (blz. 146): vond ik erg klef en een beetje flauw.
- Tofu mayonnaise (blz. 157): qua smaak was die oke, maar ik kon de tofu maar niet glad krijgen. Ik bleef kleine korreltjes houden, waardoor de structuur heel vreemd was. Zou hem niet nog een keer maken.

Het is absoluut een leuk boek om in te bladeren, maar de drempel om iets te maken ligt (voor mij althans) vrij hoog, in de eerste plaats omdat het een Engelstalig boek is. Maar met een goed woordenboek kom je wel een heel eind! Een groter nadeel vind ik het feit dat er andere inhoudsmaten worden gebruikt (cups, tablespoons en teaspoons). Ik heb toevallig cups e.d. in huis, maar wie dat niet heeft, zal ze speciaal moeten aanschaffen. Er staat wel een omrekentabel in het boek, maar dan moet je dus eerst alle hoeveelheden gaan omrekenen en dan duurt het hele proces weer langer. Bovendien krijg je dan soms hele rare hoeveelheden. Staat er in een recept dat je een pound tofu nodig hebt, dan is dat omgerekend 454 gram. Als je dat gaat afronden, dan zijn de verhoudingen al snel zoek.
Verder staan er regelmatig ingredienten in die hier in Nederland niet bekend zijn of op zijn minst moeilijk verkrijgbaar. Want wat moet ik me voorstellen bij Braggs? Of bij Graham Crackers? En wat als er in het recept onderscheid wordt gemaakt tussen firm tofu, medium tofu, soft tofu en silken tofu? Ik ken maar een soort tofu. (Ik heb het vermoeden dat bovengenoemde tofu mayonnaise om die reden ook mislukt is.) Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verschillende soorten pompoen die worden gebruikt (kuri, kabocha, butternut, acorn en spaghetti squash). En dan is er ook nog het onderscheid tussen baking powder en baking soda. Met wat surfen op internet kom je een heel eind, maar het kost wel tijd en dan wordt de drempel zoals gezegd wel steeds hoger.
Wat de recepten betreft: er staat veel variatie in. Brood, soep, ontbijtjes, kindersnacks, sausjes en dips, warme maaltijden, gebak, salades, sapjes en drankjes... Wat wel weer jammer is, is dat er in een aantal recepten verwezen wordt naar andere recepten. Dan moet je bijv. eerst de tofu mayonnaise al gemaakt hebben voordat je aan de salade kan beginnen. Ander nadeel: er wordt heel veel met tofu en sojaprodukten gewerkt en dat vind ik een afknapper. Bij veganisme denken veel mensen meteen aan tofu en dit boek bevestigt dat idee wel een beetje. Volgens mij had wat meer fantasie geen kwaad gekund.

Conclusie: het is een leuk boek om doorheen te bladeren, om te lezen, om inspiratie op te doen en om zo nu en dan eens iets uit te maken, maar het predicaat 'basiskookboek' verdient het niet.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Dame Noire op 23 mei 2009, 11:23:09
Jammer dat het wat tegenvalt...
Volgens mij had je de mayonaise met silken tofu moeten maken (volgens mij heeft een redelijk grote toko dat wel), die kun je in de blender heel 'romig' en glad krijgen. Ik ken het cup-probleem (haha, moet nu even aan iets anders denken ;)) want ik was zo stom om de Amerikaanse en niet de Engelse versie van Vegan with a Vengeance te kopen.
Wat betreft de overige producten die je noemt, geloof ik dat Braggs een soort eivervanger is, maar die heb ik in Nederland nog nooit gevonden. Graham crackers zijn vergelijkbaar met Digestives. Qua pompoen kun je volgens mij gewoon wat doen, ik proef in ieder geval geen verschil tussen pompoen (pumpkin) en kalebas (butternut squash, als ik het goed heb). En volgens mij is kabocha zo'n groene pompoen, maar dat weet ik niet zeker.
Overigens geloof ik niet heel erg in het principe van een basiskookboek, hoewel ik wel heel erg in de verleiding kom 'de dikke vegetarier' te kopen. Maar ja, die prijs..
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 23 mei 2009, 12:54:02
Ik dacht dat Braggs liquid smoke was?

Helemaal niet bij stilgestaan dat je cups natuurlijk ook kan kopen, scheelt een boel omrekenwerk. Misschien ook maar eens aanschaffen!


Edit: Braggs is liquid aminos (http://www.bragg.com/)! Komt wel vaker voor bij vegan-recepten. Je kan het vervangen door soyasaus of tamari.

Wil je weten wat andere ingredienten zijn en hoe je ze evt. kan vervangen, dan is dit een onmisbare site: http://www.foodsubs.com/
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 23 mei 2009, 15:12:01
Volgens mij had je de mayonaise met silken tofu moeten maken (volgens mij heeft een redelijk grote toko dat wel), die kun je in de blender heel 'romig' en glad krijgen.

Zo'n donkerbruin vermoeden had ik al. Hoe dan ook, op dezelfde pagina staat ook een recept voor mayonaise op basis van sojamelk. Die ga ik binnenkort uitproberen. (Ik heb de komende week vrij, dus volop tijd om te experimenteren in de keuken. ;D Komt er normaal nooit van.) De ingredienten heb ik net in huis gehaald.

Ik dacht dat Braggs liquid smoke was?
Edit: Braggs is liquid aminos (http://www.bragg.com/)!

Maar what on earth is liquid smoke dan? Dat kom ik namelijk ook tegen in een paar recepten. Vloeibare rook? :-\ Klinkt niet erg smakelijk...

Helemaal niet bij stilgestaan dat je cups natuurlijk ook kan kopen, scheelt een boel omrekenwerk. Misschien ook maar eens aanschaffen!

Ze schijnen bij de Bijenkorft te worden verkocht.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Kiwi op 23 mei 2009, 15:37:19
Ze schijnen bij de Bijenkorft te worden verkocht.

Ja, klopt, de mijne komen bij de Bijenkorf vandaan! Ze zijn erg mooi, maar waren best wel duur. Volgens mij heb ik ze daarna ook al (goedkoper) bij andere winkels zien liggen (Blokker, Marskramer e.d.).
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Carmen San Diego op 02 augustus 2009, 18:45:05
Ikea heeft ze inmiddels ook en anders even langs een gespecialiseerde kookwinkel.

Heb pas Veganomicon gekocht en daar staat ook alles in cups e.d. in. Maar op zich is het wel makkelijk, geen geklooi met weegschaaltjes en maatbekers. Gewoon even een kopje bloem scheppen, klaar.

En butternut squash is een flespompoen.

Baking powder is bakpoeder (gewoon uit de supermarkt), baking soda is sodiumbicarbonaat (verkrijgbaar bij de toko).

Silken tofu zal de biologische supermarkt ook moeten hebben. Heb het bij Gimsel iig gewoon in het koelvak gezien.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Jippia op 26 augustus 2009, 13:58:16
De boeken van Linda Majzlik hebben in ieder geval ook metrische hoeveelheden (dus 1oz/25gr) erbij vermeld, dat is erg handig.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Fynnya op 10 maart 2010, 10:55:03
Ik heb zelf meerdere veganistische kookboeken, en die waar ik het meest enthousiast over ben is Veganomicon. Wat een fantastisch boek!! Meer dan de helft van de recepten die ik geprobeerd heb, behoorden na het proeven meteen tot mijn lievelingsrecepten! Ze zijn gewoon echt ontzettend lekker. De veganistische 'kaassaus' (zonder kaas of nepkaas) en de burgers van kidneybonen zijn recepten die nu tot mijn standaard behoren en waarvan ik me afvraag hoe ik ooit zonder heb gekund.
Ook genoeg lekkere, luxe gerechten die je kan serveren voor niet-vega bezoek. Extreem simpele in-een-kwartier-klaar recepten staan er niet in geloof ik, maar ach, dat soort recepten kan je zelf wel bedenken. 
Echt een superaanrader. Het is een flink boek, meer dan 250 recepten, en voor zoveel recepten echt niet duur (25 euro).
Enige nadeel is dat het inderdaad Amerikaans is, dus af en toe moet je opzoeken wat een ingredient is, en natuurlijk de Amerikaanse maten. Maar dan plak je gewoon een briefje op de eerste bladzijde, met hoeveel een cup, oz, en graden in Fahrenheit is, en dan is het geen probleem meer.
Het heeft weinig foto's, maar is wel echt superleuk geschreven, heel grappig.
Dus mensen die echt lekkere veganistische maaltijden willen leren koken, zou ik absoluut dit boek aanraden.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 15 januari 2011, 20:11:10
Ik heb vandaag tijdens een dagje Amsterdam een veganistisch kookboek op de kop getikt bij De Slegte: The Vegan Kitchen (auteur: Freya Dinshah). Tijdens de treinreis terug naar huis heb ik er al wat in gebladerd. Er staan zo op het eerste gezicht wel wat leuke recepten in. Zijn er hier toevallig mensen die dit boek ook in huis hebben en die me misschien wat recepten kunnen aanraden?

Nog een tip voor mensen die graag een veganistisch kookboek willen kopen, maar liever niet via internet bestellen: bij de American Book Store (zit tegenwoordig op het Spui 12) hebben ze een heel behoorlijk aanbod van veganistische kookboeken (o.a. Veganomicon, Viva Vegan, Eat drink and be vegan). Wel allemaal Engelstalig natuurlijk.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 15 januari 2011, 20:32:12
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 15 januari 2011, 21:45:18
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Het zit je wel behoorlijk dwars, geloof ik.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 15 januari 2011, 22:05:42
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Het zit je wel behoorlijk dwars, geloof ik.

 ;D
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 16 januari 2011, 22:31:23
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Mijn tip was bedoeld voor mensen die niet een boek willen kopen voordat ze er in hebben kunnen bladeren.  ;)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 17 januari 2011, 00:00:35
Ah ;)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: M. op 17 januari 2011, 10:03:44
Nog een tip voor mensen die graag een veganistisch kookboek willen kopen, maar liever niet via internet bestellen: bij de American Book Store (zit tegenwoordig op het Spui 12) hebben ze een heel behoorlijk aanbod van veganistische kookboeken (o.a. Veganomicon, Viva Vegan, Eat drink and be vegan). Wel allemaal Engelstalig natuurlijk.

Ik vind dit een hele fijne winkel maar wel belachelijk duur. Mijn tip is dus: ga naar ABC en blader daar de boeken door. Als ze bevallen bestel je ze vervolgens voor de helft van de prijs bij de Bookdepository  ;D

Edit: ABC zit trouwens ook in Den Haag, alleen weet ik niet of ze daar ook zoveel vegan kookboeken hebben. Bij die in A'dam werkt een veganist namelijk, dat zal wel schelen ;)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Schanulleke op 27 januari 2011, 09:44:32
Bij de New English Bookstore in de Kalverstraat verkopen ze deze (http://www.amazon.com/Ultimate-Book-Vegan-Cooking/dp/1846814103). Een behoorlijk dik boek voor een leuke prijs (€ 10,-). Ik heb er even vlug doorheen gebladerd, maar het zag er leuk uit. Veel mooie foto's en plaatjes.

Edit: de New English Bookstore zit in de Kalverstraat, op nr 223.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Ananas op 31 januari 2011, 22:48:30
Ik vind Vegan on the Cheap van Robin Robertson een heel fijn basiskookboek. Veel recepten die zoals de titel al voorspelt niet veel kosten, wel smaakvol zijn en vaak makkelijk te bereiden. Ook recepten voor simpel zelf mayonaise, sour cream, seitan en dat soort dingen te maken.

Ook Vegan With a Vengeance is een goed basiskookboek.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Jeremoz op 26 mei 2011, 00:23:07
Heb er laatst een gekocht bij de Rooie Rat in Utrecht. Erg goede boekwinkel ook trouwens...maar dat even tussen door....

Het is "Another Dinner Is Possible". Leuk, vlot geschreven, tips voor vervangingen van ei ed. en bordenvol simpele recepten. Ook nog eens een boel informatie over koken voor grote groepen. Echt een aanrader.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Draek op 01 juni 2011, 12:22:25
Ooit mijn kookboek: http://www.planeetaardig.nl/
Hopelijk ergens in 2e helft van dit jaar :)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 01 juni 2011, 12:56:32
Ooit mijn kookboek: http://www.planeetaardig.nl/
Hopelijk ergens in 2e helft van dit jaar :)

 :thumbsup:

In print of e-book?

En wordt dat ook de cover voor het echte boek?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: haantje op 01 juni 2011, 14:44:52
Wat leuk!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Draek op 01 juni 2011, 19:25:43
Ooit mijn kookboek: http://www.planeetaardig.nl/
Hopelijk ergens in 2e helft van dit jaar :)

 :thumbsup:

In print of e-book?

En wordt dat ook de cover voor het echte boek?

Of het de cover word weet ik nog niet. Sowieso andere recepten foto's. Dit is meer nog een conceptfoto.

Denk dat zowel print als e-book beschikbaar komt. Misschien ook als ipad app. Prijs wordt goedkoop. Is de bedoeling in ieder geval. :)

Recepten lekker simpel, herkenbaar en snel.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 01 juni 2011, 19:29:11
Hartstikke leuk, maar die foto's in het voorbeeld zijn idd niet geweldig.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Draek op 01 juni 2011, 19:40:06
Hartstikke leuk, maar die foto's in het voorbeeld zijn idd niet geweldig.

nee, probeer ook steeds meer te leren over productfotografie. Soms krijg ik enorm goede foto's, maar soms lukt het totaal ook niet om echt topfoto's te maken. En styling is denk ook niet echt mijn ding, dus dat moet ik ook nog wat onder de knie krijgen.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Hizikigrrrl op 01 juni 2011, 19:45:37
Is ook hartstikke moeilijk, vooral bruin eten ziet er al meteen goor uit.

Zelf zou ik kiezen voor dag-/zonlicht, geen flits, mooie stukken servies, maar een gedeelte fotograferen/uitsnijden en als een gerecht niet mooi te fotograferen valt, dan maar een foto maken van een ingredient.

Verder opleuken met mooie tafelkleden, servetten, bestek, bloemen, etc.

Oh, en geen verlept blaadje basilicum bovenop een burger leggen;).
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Fynnya op 02 juni 2011, 15:32:22
Ooit mijn kookboek: http://www.planeetaardig.nl/
Hopelijk ergens in 2e helft van dit jaar :)
Leuk!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Dot op 02 juni 2011, 21:00:36
Leuk zeg, Draek!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: greet op 03 juni 2011, 11:17:23
Ziet er inderdaad leuk uit!
Maar ik zou die tekst in het blauw eigenlijk een beetje anders maken dan die tekst die zo scheef onder de 100 staat. Leest een beetje dubbel.
(hopelijk vind je mij nu niet te betweterig, want ik vind het heel erg cool dat je met een eigen kookboek naar buiten komt, en als ie inderdaad niet zo duur is, koop ik hem waarschijnlijk toch, hoe gek de foto's er ook uitzien. Ken je niet iemand die daar ongelooflijk goed in is?)
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: lieve lijn op 03 juni 2011, 11:30:39
Wat gaaf draek!

Misschien je licht eens opsteken bij annemieke.. haar foto's vind ik altijd geweldig!
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 14 mei 2013, 11:21:41
Even dit oude draadje omhoog sjorren.
Ik ben op zoek naar een goed veganistisch kookboek, maar liefst wel Nederlandstalig. Iemand een tip?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Cornelie op 14 mei 2013, 12:31:58
Nederlandstalige vegan kookboeken zijn nog steeds een beetje dun gezaaid. Je hebt de boeken van Lisette Kreisscher, Puur Plantaardig van Herzenberg en Bokma, en 500 Vega Gerechten (http://www.bol.com/nl/p/500-vega-gerechten/1001004011445558/?Referrer=ADVNLGOT0020081001004011445558), maar een echt goed basiskookboek ontbreekt voor zover ik weet nog.

Er zijn natuurlijk ook veel Nederlandse blogs en andere websites met leuke recepten. Mijn favorieten:
Veganchallenge recepten (http://www.veganchallenge.nl/zoek-recept/)
EVA recepten (http://www.evavzw.be/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=396)
De plantaardige keuken (http://blog.deplantaardigekeuken.nl/)
Plantaardigheidjes (http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/)
Wat maakt Suzette nu (http://www.watmaakt.suzette.nu/category/hartig-veganistisch/)
Mijn eigen Vegetus (http://vegetus.nl/)

Qua Engelstalige boeken zou ik die van Isa Moskowitz aanraden, met name Appetite for Reduction en Veganomicon. AFR is eigenlijk een dieetboek, maar als je wat meer olie gebruikt dan in de recepten staat is het ook een heel fijn boek voor simpele doordeweekse maaltijden. Veganomicon is meer een boek voor als je uitgebreid wilt koken, bijvoorbeeld omdat je gasten krijgt. In het najaar komt er een nieuw boek van Moskowitz uit, Isa Does It, dat wordt als het goed is ook een echt basisboek.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 14 mei 2013, 13:25:48
Bedankt voor de linkjes, wat een leuke websites!
Ik heb me ook maar aangemeld voor de veganchallenge, vooral voor de recepten.
Het is niet dat ik volledig vegan wil worden, maar mijn kaasverslaving mag wel wat minder, en ik kan ook wel wat kilootjes missen....

Ik kwam nog het kookboek "World Food Café Classics" tegen, dat schijnt voor een groot deel veganistische recepten te bevatten. Zou dat wat zijn? Engelstalige boeken blijf ik toch lastig vinden, mijn culinaire Engels is niet zo geweldig.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 17 mei 2013, 12:58:42
Ik vond World Food Classics via de Slegte voor maar 9,95! Meteen besteld. En Puur plantaardig er ook bij gedaan.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: MaartenP op 17 mei 2013, 16:44:11


Qua Engelstalige boeken zou ik die van Isa Moskowitz aanraden, met name Appetite for Reduction en Veganomicon.

Vegan With a Vengeance is ook behoorlijk basis, hoewel niet alle recepten even goed zijn. Ik vraag me bijvoorbeeld echt af of ze zelf dat seitan recept welleens heeft gemaakt...
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: M. op 18 mei 2013, 09:01:52
Dat seitan recept is echt heel lekker! Het maakt alleen heel veel uit welk glutenmeel je gebruikt en soms moet je minder vocht toevoegen.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Cornelie op 18 mei 2013, 09:06:11
Dat seitan recept is echt heel lekker! Het maakt alleen heel veel uit welk glutenmeel je gebruikt en soms moet je minder vocht toevoegen.
Ja, en opletten dat de bouillon echt heeeel zachtjes suddert en zeker in het begin absoluut niet bubbelt. Ik maak deze seitan heel vaak, maar dan wel de versimpelde versie uit Veganomicon.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: MaartenP op 18 mei 2013, 12:02:28
Als ik precies het recept volg wordt het een soort soep. Ik laat al die wateroplosbare dingen als tomatenpuree weg, en doe 2/3 van het vocht van het recept. Anders valt het gewoon helemaal uit elkaar.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Cornelie op 18 mei 2013, 15:29:18
Wat voor glutenpoeder heb je dan? Werkt het in andere recepten wel goed? Ik bestel tarwegluten bij de Zuidmolen en daar lukt het altijd mee, behalve de eerste keer, want toen had ik het water te hard laten koken en werd het een eetbare spons.

Dit is mijn versie van het recept (met foto): http://vegetus.nl/basis-seitan/
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 28 mei 2013, 15:37:54
Als ik moet kiezen, welke zal ik nemen: Veganomicon of Vegan with a vengeance?
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: M. op 28 mei 2013, 16:11:29
Als ik moet kiezen, welke zal ik nemen: Veganomicon of Vegan with a vengeance?

Appetite for Reduction!  :P

Eigenlijk zou je nog even geduld moeten hebben en wachten op het nieuwe kookboek van Isa, dat schijnen vooral makkelijke en snelle gerechten te zijn. Ik vind het heel moeilijk om echt tussen die twee te kiezen, maar al met al heb ik denk ik minder uit Veganomicon gemaakt dan uit VwaV.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 28 mei 2013, 16:18:11
Deze twee zijn redelijk voordelig te krijgen nu, dus vandaar de keuze  :)
Eigenlijk mag ik helemaal geen (kook)boeken meer kopen van mezelf voorlopig, maar ik ben er een beetje verslaafd aan....
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: M. op 28 mei 2013, 16:27:09
Haha, dat ken ik.
VwaV zijn wat makkelijkere recepten, Veganomicon is iets sjieker zeg maar. Als je mensen op bezoek krijgt en een lekkere maaltijd voor ze wilt maken is de laatste meer geschikt, als je gewoon iets wilt hebben voor doordeweekse gerechten de eerste.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 28 mei 2013, 16:46:40
Kijk, daar kan ik wat mee  :)
VwaV is voor ongeveer een tientje te krijgen namelijk, dus dat is echt lekker voordelig. Lijkt me wel geschikt. Ik moet er van mezelf nog wel een nachtje over slapen hihi.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Antje op 29 mei 2013, 10:42:57
Wij hebben Veganomicon en Appetite for reduction. De basis info die in Veganomicon staat vind ik redelijk overbodig. Ik denk erover om misschien nog een bakboek van Isa te kopen. Misschien kan je kijken op de website en forum van ThePPK, de website van Isa, daar kun je alvast inspiratie opdoen voor wat er in de boeken staat.
Titel: Re:Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Miranda op 29 mei 2013, 23:47:04
Hihi, als ik ga zoeken wil ik ze allemaal hebben! Zet ze wel op het verlanglijstje, ben in augustus jarig  ;D
Titel: Re: Veganistische basiskookboeken
Bericht door: Amarillo op 23 maart 2015, 13:00:38
Ik heb de afgelopen weken heel veel gekookt uit Appetite for reduction (http://www.theppk.com/books/appetite-for-reduction/) en vind het een erg fijn kookboek.

De gerechten zijn vooralsnog lekker, niet ingewikkeld en behoorlijk gezond, en wat ik ook leuk vind is dat bij bijna alle recepten wel suggesties staan voor combinaties met andere recepten uit hetzelfde boek (of eenvoudiger te maken alternatieven). Dit is vaak ook wel nodig omdat veel recepten geen hele maaltijd, maar een gerechtje opleveren (met bijv. een graan en een groente, of een eiwitcomponent en een groente). Het wordt als dieetboek gepresenteerd, wat je terugziet in de enorm kleine hoeveelheden olie waarin je wordt verondersteld je eten te bakken, en de relatief bescheiden porties. Dat kun je natuurlijk zelf naar eigen inzicht aanpassen met wat meer olie en/of door anderhalve portie te maken, waar nodig (niet altijd), en dan eet je nog steeds een gezonde maaltijd. De schrijfstijl van de introotjes bij ieder recept is lekker informeel, dat vind ik ook wel gezellig, zo tijdens het koken. :)

Én, voor neuroten als ik ook wel zo leuk, Isa gebruikt hier zelfs af en toe gewichtsmaten (ounces weliswaar) ipv cups, zodat ik niet de héle godganse tijd gewichtshoeveelheden erbij zit te schrijven in het boek...
Titel: Re: Veganistische basiskookboeken
Bericht door: AliciaJennifer op 05 mei 2015, 12:20:09
Ik heb Veganistisch koken. Vervangers van vlees, vis, zuivelproducten, gluten, honing en dierlijke vetten gekocht voor een tientje (van Celine Steen & Joni Marie Newman).

De recepten zou ik niet zo snel maken, want ik hou eigenlijk niet van nepvlees en eet geen snacks/desserts. Maar ik vond het boekje opvallend praktisch en helder en het geeft wel een goede indruk van wat je eigenlijk allemaal vegan kunt maken en hoe je dingen het best kunt vervangen, met basisrecenten als vegan mayonaise en zo. En als je wel van vleesvervangers en toetjes houdt is het natuurlijk helemaal perfect.

Het lijkt me een mooi boekje om mee te beginnen en het houdt ook rekening met andere diëten, zoals glutenvrij of sojavrij. Overal staan handige symbolen bij.

http://www.bol.com/nl/p/veganistisch-koken/9200000035473851/