Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 17 mei 2015, 22:58:08
-
Zijn er hier mensen die vegan kaas maken van noten met behulp van rejuvelac (rejuvelac is een gefermenteerd drankje, gemaakt van gekiemde granen, bijvoorbeeld tarwe of rogge)?
Geïnspireerd door deze post op rawmazing (http://www.rawmazing.com/raw-recipe-simple-almond-cheese/) heb ik alvast wat tarwe gekiemd en er vanmiddag water aan toegevoegd, zodat het rejuvelac wordt (dat schijnt ook een superdrink te zijn, ik zal in ieder geval proeven hoe het smaakt).
Overmorgen wil ik dan amandel- en/of cashewnotenkaas maken. Het basisrecept lijkt te zijn: noten-rejuvelac in de keukenmachine tot een pasta malen (verhoudingen ca. 1 deel rejuvelac op 2-4 delen noten, schijnt niet zo precies te komen) en die dan een dag in een kaasdoek uit te laten lekken, stevig te laten worden.
Daarna is de kaas stevig, maar nog wel manipuleerbaar. Een theelepel citroensap (of wittewijnazijn?) schijnt de smaak op te frissen, wat zout en een smaakmaker schijn je ook te willen gebruiken. Knoflook (geperst), rode peper (fijngesneden), zwarte peper (gekneusd), peterselie en bieslook lijken me goede opties (niet allemaal tegelijk natuurlijk). Tenslotte kun je het kaasje nog even dippen/rollen in zwarte peper of wat groene kruiden, omdat dat er mooi uitziet.
Dat is in ieder geval de theorie. Lijkt me in ieder geval een smaakvol 'kaasje' op te leveren. Heeft iemand dit al eens uitgeprobeerd? Tips voor de bereidingswijze, goede smaakcombinaties, andere dingen om op te letten?
-
Cornelie heeft daar wel ervaring mee, zie hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,12967.msg667228/topicseen.html#msg667228).
-
Ik heb het ook wel eens geprobeerd maar het was niet zo'n succes. Ik wil het nog wel een keer proberen maar ik ben er een beetje huiverig voor geworden.
-
Ik heb ook een aantal recepten geprobeerd voor vegan kaas met cashewnoten (die grote zak rauwe cashewnoten moest toch op...) maar ik vond niets echt lekker, en zeker niet iets dat ik aan eters zou voorzetten. Ik ben benieuwd wat voor smaakje de rejuvelac eraan geeft Eelco. /me hoopt dat het niet op gistvlokken lijkt, want daar zijn we nog steeds geen vriendjes mee...
-
Rejuvelac zorgt ervoor dat er bacteriën inkomen, zodat het gaat fermenteren. Het geeft zelf niet echt smaak maar hoe langer je het mengsel laat staan hoe sterker de kaas gaat smaken.
-
Rejuvelac zorgt ervoor dat er bacteriën inkomen, zodat het gaat fermenteren. Het geeft zelf niet echt smaak maar hoe langer je het mengsel laat staan hoe sterker de kaas gaat smaken.
Juist. Zo, de amandelen zijn geschild (gezellig met Kristof samen op de bank terwijl we naar het Songfestival kijken).
M., nu je toch online bent: hoeveel rejuvelac zou jij gebruiken? Eerder een kwart of toch de helft van het volume van de ongemalen amandelen? Meteen purereren en dan laten staan/afdruipen of eerst een poosje ongemalen laten inweken?
-
De kaasjes die ik gemaakt heb gingen iets anders als ik mij het goed herinner, ging weinig rejuvelac door maar ik hoefde het ook niet uit te laten lekken. Ik vraag me af of de rejuvelac veel effect zal hebben op ongemalen noten, denk het eigenlijk niet. Of wacht, zijn de noten wel al geweekt of nog helemaal niet? In het laatste geval zou ik ze wel even laten weken, anders blijft het vrij korrelig met pureren.
-
De kaasjes die ik gemaakt heb gingen iets anders als ik mij het goed herinner, ging weinig rejuvelac door maar ik hoefde het ook niet uit te laten lekken.
Die variant ben ik ook al tegengekomen. Resultaat was goed?
Ik vraag me af of de rejuvelac veel effect zal hebben op ongemalen noten, denk het eigenlijk niet.
Nee, denk ik ook niet, maar ik dacht: ik vraag toch maar even.
Of wacht, zijn de noten wel al geweekt of nog helemaal niet? In het laatste geval zou ik ze wel even laten weken, anders blijft het vrij korrelig met pureren.
Jazeker, acht uren geweekt en daarna kort in kokend water gelegd, omdat de schil nog lastig te verwijderen was.
-
Ik vond zelf de kazen nogal tegenvallen maar dat kwam ook doordat ik er al weken over las op een Amerikaans forum en daar waren ze razend enthousiast.
Ik heb het even snel nagekeken maar in mijn kookboek gaat er 1/4-1/2 cup rejuvelac op 2 cups geweekte cashewnoten. Afhankelijk van de blender, dus in jouw geval zou ik ook met kleine hoeveelheid beginnen en toevoegen als blijkt dat je het niet goed kunt pureren.
-
Ik vond zelf de kazen nogal tegenvallen maar dat kwam ook doordat ik er al weken over las op een Amerikaans forum en daar waren ze razend enthousiast.
Ik heb het even snel nagekeken maar in mijn kookboek gaat er 1/4-1/2 cup rejuvelac op 2 cups geweekte cashewnoten. Afhankelijk van de blender, dus in jouw geval zou ik ook met kleine hoeveelheid beginnen en toevoegen als blijkt dat je het niet goed kunt pureren.
Check. Dat was inderdaad mijn plan. Heb je daarna nog smaakmakers toegevoegd (dat schijnt wel nodig te zijn)?
-
Ik heb nou wel zin om het ook weer eens te gaan proberen :D
-
Ik vond zelf de kazen nogal tegenvallen maar dat kwam ook doordat ik er al weken over las op een Amerikaans forum en daar waren ze razend enthousiast.
Ik heb het even snel nagekeken maar in mijn kookboek gaat er 1/4-1/2 cup rejuvelac op 2 cups geweekte cashewnoten. Afhankelijk van de blender, dus in jouw geval zou ik ook met kleine hoeveelheid beginnen en toevoegen als blijkt dat je het niet goed kunt pureren.
Check. Dat was inderdaad mijn plan. Heb je daarna nog smaakmakers toegevoegd (dat schijnt wel nodig te zijn)?
Ik heb een soort Boursin gemaakt, maar daar moest volgens het recept dragon in en dat bleek super overheersend. Volgens mij zit dat ook helemaal niet in Boursin, maar goed. Verder iets wat op brie moest lijken maar daar heb ik toen geen kruiden in gedaan, misschien was dat het probleem wel. Mijn plan was om nu eens een yoghurt-kaasje te gaan maken maar dat komt er steeds niet van.
De kruiden die jij noemt zijn de dingen waar ik ook aan zou denken. Misschien kun je er meerdere minikaasjes van maken, allemaal met andere snaak?
-
wat paprikapoeder lijkt me ook aardig.
-
Dank voor de feedback! Ik heb uiteindelijk zo ongeveer de helft van het amandelvolume (ongemalen) aan rejuvelac nodig gehad om een goede pasta te krijgen. Deze ligt nu in een kaasdoek uit te lekken (omdat dat nu eenmaal in het boekje staat, ik geloof dat er weinig uit te lekken is - baat het niet, het schaadt ook niet).
De 'kaas' smaakt zonder smaakmakers een beetje saai. Amandel met iets zurigs - voldoende zout zal vast al een groot verschil maken. Morgen ga ik dus wat experimenteren. Drie verschillende minikaasjes, denk ik. Eentje in ieder geval met groene peper (staat al op mijn boodschappenlijstje).
Ik heb ook een borrelglaasje rejuvelac gedronken. Tja, een beetje zurig watertje. Niet slecht, kun je op zich prima drinken als je er gezond van wil worden, maar absoluut geen smaakbom.
Hieronder een paar fotootjes als bewijsmateriaal.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/22984057/Pictures/Vegatopia/Forum/notenkaas/01_amandelen_schillen.jpg)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/22984057/Pictures/Vegatopia/Forum/notenkaas/02_amandelen_staafmixer.jpg)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/22984057/Pictures/Vegatopia/Forum/notenkaas/03_rejuvelac.jpg)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/22984057/Pictures/Vegatopia/Forum/notenkaas/04_notenkaas_in_kaasdoek.jpg)
-
Als het goed is wordt de smaak wel iets sterker als het nog even blijft staan. Hoe ga je die groene peper doen, fijngesneden erdoorheen mengen?
-
Als het goed is wordt de smaak wel iets sterker als het nog even blijft staan. Hoe ga je die groene peper doen, fijngesneden erdoorheen mengen?
Groene peperkorrels, bedoelde ik. Even kneuzen en erdoor mengen, was mijn idee.
-
Dat zit wel vaker in brieachtige kazen ook, groene peperkorrels, lijkt me wel een goed idee.
-
Dat zit wel vaker in brieachtige kazen ook, groene peperkorrels, lijkt me wel een goed idee.
Mij ook. Ik had eigenlijk gedacht bij de supermarkt ingemaakte peperkorrels te kunnen kopen. Nee dus. Niet erg: bij de toko hadden ze verse (een behoorlijke hoeveelheid voor ca. 2,50, en de verkoopster bevestigde dat je ze prima in kunt vriezen).
-
Dat uitlekken van de amandelkaasjes was niet echt nodig geweest: een paar druppeltjes op het vergiet. Na het toevoegen van een theelepeltje citroensap en zout aan de kaas/puree smaakte het al een stuk beter (zoals verwacht). Ik heb nu drie kaasjes gemaakt:
- met een likje mosterd en gekneusde zwarte peper
- met schabzigerklee en gekneusde groene peper
- met een teentje knoflook uit de pers en fijngesneden Scotch Bonnet peper
Omdat de consistentie toch eerder pasta dan kaas is, heb ik ze samengerold in huishoudfolie en in de koelkast gelegd. Ben benieuwd of ze inderdaad nog wat opstijven.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/22984057/Pictures/Vegatopia/Forum/notenkaas/05_notenkaas_gekruid.jpg)
-
Het ziet er al wel heel leuk uit!
-
Ja , heb je ze inmiddels al geproefd? :D
-
Ik ben benieuwd of de "kaasjes" vanavond op tafel komen, en dan hoe ze gelukt zijn!
-
Ik ben ook heel benieuwd!
-
Kristof is nog wat sceptisch over de kaasjes, maar de overbuurvrouw (met wie ik bijna altijd 's avonds samen de honden uitlaat) heb ik al van de kaasjes laten proeven, op neutrale Melba toast. Het is toch eerder 'smeerkaas' geworden, plakken kun je er niet van snijden. Haar reactie: "Das ist der Hammer, voll geil!" Vooral de versie met knoflook en Scotch Bonnet (eh, in het Nederlands Madame Jeannet, toch?) viel in de smaak. Ikzelf vond ze trouwens ook erg geslaagd - de consistentie leek meer op zuivelspread dan op amandelpasta en het ietwat zurige van de rejuvelac versterkte de smaak.
Ik heb gisteravond nog een tweede zakje amandelen gepeld en tot 'kaas' gepureerd en die nog een beetje uitgeknepen op het kaasdoek. Die twee kazen (Schabzigerklee-groene peper en knoflook-Madame Jeannet) ruiken wat heftiger dan die van eergisteren - door de rejuvelac. Ik heb ze nog wat steviger samengeperst. Mijn moeder wordt zaterdag proefkonijn - en misschien kan ik Kristof ook overtuigen dat hij het moet proberen.
Ik vrees ook dat ik vanavond nog eens de kaasjes moet proeven ;D.
M., hoe lang denk je dat de kaasjes goed blijven? Vier-vijf dagen toch zeker, neem ik aan. Ik meende zelfs ergens gelezen te hebben dat ze na een aantal weken nog steviger zijn, maar ik durf het niet echt aan ze zo lang te bewaren.
-
Ja vier-vijf dagen zeker wel, ik denk ook dat je het wel ruikt of ziet als ze niet goed meer zijn. Miyoko van Artisan Vegan Cheese laat sommige kazen echt maanden rijpen, wel met iets van een zoutkorst eromheen ofzo. Ik wil dat ook nog altijd eens proberen maar het lijkt me zo balen als het dan na een tijd toch niet goed blijkt te gaan.
-
Als je een wat stevigere kaas wilt zou je misschien zoiets een keer kunnen proberen: http://www.vegetariantimes.com/recipe/almond-feta-cheese-with-herb-oil/
Er wordt geen gebruik gemaakt van Rejuvelac maar dat kun je natuurlijk wel gewoon doen om het wat pittiger te krijgen. Die kaas staat ook al een tijd op mijn lijstje.
-
Als je een wat stevigere kaas wilt zou je misschien zoiets een keer kunnen proberen: http://www.vegetariantimes.com/recipe/almond-feta-cheese-with-herb-oil/
Er wordt geen gebruik gemaakt van Rejuvelac maar dat kun je natuurlijk wel gewoon doen om het wat pittiger te krijgen. Die kaas staat ook al een tijd op mijn lijstje.
Hmm, 40 minuten op 100 graden in de oven dus. Denk je dat het de moeite waard zou zijn dat met die twee laatste kaasjes te proberen? (Het ergste wat er kan gebeuren, is dat ze rijp voor de prullenbak worden - zonde, maar bij veelbelovende experimentjes toegestaan)
-
Ik kan me niet voorstellen dat ze er echt zo slecht van worden dat je ze weg zou moeten gooien dus ik zou het doen! Handig al die experimentjes, hoef ik dat straks niet meer te doen ;)
-
Ook erg handig, al die feedback en suggesties tijdens het experimenteren! De kaasjes liggen nu in de oven op 100 graden. Wordt vervolgd.
-
Experiment mislukt. "Baking will make it a bit more crumbly, like traditional feta cheese" stond al op de site, en kruimelig is het juiste woord. Nou ja, de kaasjes zijn ietsje droger geworden - wat voor de houdbaarheid niet slecht is. Maar nog steeds gewoon een smeerkaas - wel erg lekker. Als ik dat recept voor 'almond feta cheese' lees, geloof ik ook niet dat die kaas snijvast gaat worden.
Maar meestal is dat ook zo met die kruidenkaasjes: ze zijn, in rolvorm, stevig genoeg om er een plakje af te snijden, maar uiteindelijk is het toch de bedoeling dat je ze op een toastje oid smeert. En dat lukt in ieder geval met de amandel-rejuvelackaasjes.
-
Hey leuk! (ben al weer een poosje niet echt actief geweest hier, maar in dit draadje wil ik wel graag even bijdragen :) )
Ik maak nog steeds regelmatig gefermenteerde notenkaasjes, meestal van cashewnoten. Die smaken wat neutraler en zijn ook makkelijker helemaal glad te pureren dan amandelen. Mijn favoriete kaas is deze: https://vegetus.nl/frans-cashewkaasje/ Die moet een dag of twee rijpen, dan kunnen de bacteriën echt hun werk doen en is de kaas lekker hartig. Vervolgens die je er dan nog geurloze kokosolie door zodat het opstijft en je er plakjes van kan snijden (hoewel het ook smeerbaar blijft). M was dacht ik geen fan van deze, maar ik weet niet waar dat aan ligt, want als ik hem maakt vind eigenlijk iedereen het heerlijk. Met kerst is ie eerder op dan de brie die de omnivoren mee hebben gebracht.
Amandelkaas bak ik meestal op een wat hogere temperatuur, dan krijgt het een gekleurd korstje en wordt het ook wat steviger. https://vegetus.nl/amandel-knoflookkaasje/
-
Ik had de kaas met amandelen gemaakt, omdat Kristof een notenallergie heeft. Maar hij weigert sowieso de 'kaas' te proberen, dus de volgende keer gebruik ik cashewnoten. Kokosolie vind ik een goede tip.
-
Ik ga toch ook maar weer experimenteren. Ik ga proberen of ik de rejuvelac van boekweit kan maken want dat heb ik in overvloed thuis. En ik ga yoghurt maken!
Oh ik kwam een leuke kickstarter tegen van een bedrijfje dat cashewkaas maakt. Zij hebben oa een kaas die 2 jaar gerijpt is, poeh! Ik heb ze gebackt (wat is de correcte schrijfwijze?), ben erg benieuwd.
-
Mijn kiemglas zal vanavond weer vrij zijn (er zit nu fenegriek in). Vanavond gooi ik er weer tarwe in voor rejuvelac, voor het experiment met cashewnoten en kokosolie.
Een andere vegan kaas: recept van de Duitse Vegetariërbond (https://vebu.de/themen/lifestyle/essen-a-trinken/rezepte/1678-grillkaese-mit-salat). Sojamelk, citroensap, garam massala, kruiden, zout. Sojamelk met garam massala en zout aan de kook brengen, citroensap toevoegen, in 3-4 minuten vlokken laten vormen, in een kaasdoek laten uitdruipen, kruiden toevoegen en in een vorm drukken. Vervolgens een nacht in de koelkast om stijf te laten worden.
Ik vraag me af: werkt dat inderdaad met sojamelk, en - zo ja - zal het resultaat enigszins de moeite waard zijn?
-
In veel sojamelk zit spul waardoor het niet dik wordt dus die moet je niet hebben. Zelf even sojamelk is ook niet zo veel werk
-
In veel sojamelk zit spul waardoor het niet dik wordt dus die moet je niet hebben.
Ah, dat wist ik niet. Dat verklaart waarom mijn paar pogingen om bechamelsaus van sojamelk te maken genadeloos zijn mislukt.
Zelf even sojamelk is ook niet zo veel werk
Hmm, hoe doe jij dat dan? De recepten die ik online vind (zoals deze (http://www.spiciefoodie.com/2013/01/14/homemade-soy-milk-or-how-to-make-soy-milk/)) vind ik toch nog redelijk bewerkelijk.
-
Ik kwam laatst zo'n soort recept tegen maar dan met azijn. Het lijkt me dat het toch wel moet werken maar ik heb er geen ervaring mee.
Welke sojamelk heb je geprobeerd voor de bechamel? Ik gebruik altijd suikervrije Alpro, nooit problemen gehad!
-
Mijn rejuvelac staat trouwens al een week werkeloos in de koelkast. Ik durf niet ::)
-
Welke sojamelk heb je geprobeerd voor de bechamel? Ik gebruik altijd suikervrije Alpro, nooit problemen gehad!
Het huismerk van de Duitse supermarkt Rewe. Ik ga morgen eens op de verpakking kijken wat er allemaal in zit.
-
Welke sojamelk heb je geprobeerd voor de bechamel? Ik gebruik altijd suikervrije Alpro, nooit problemen gehad!
Het huismerk van de Duitse supermarkt Rewe. Ik ga morgen eens op de verpakking kijken wat er allemaal in zit.
Ik maak er ook zonder problemen bechamelsaus mee, de suikervrije Alpro dat is.
-
Welke sojamelk heb je geprobeerd voor de bechamel? Ik gebruik altijd suikervrije Alpro, nooit problemen gehad!
Het huismerk van de Duitse supermarkt Rewe. Ik ga morgen eens op de verpakking kijken wat er allemaal in zit.
Je moet even op de stabilisatoren letten.
Ik gebruik dit sojamelkrecept http://www.seriouseats.com/recipes/2011/08/homemade-soy-milk-recipe.html (zie ook de slideshow, handig) dat is niet enorm zoveel werk hoor.
De okara (het spul dat overblijft) niet weggooien, dat kun jemet groenten bakken, of er kroketjes van maken.
Maar ik zou geen citroen gebruiken, maar nigari of gypsum (toko heeft gypsum) en dan gewoon zijdetofu maken http://www.seriouseats.com/2011/08/how-to-make-fresh-silken-tofu-from-home.html. Het is niet echt kaas die je van sojabonen maakt, maar tofu. Kun je met citroenschil of andere spullies ook op smaak brengen.
-
Ik kom ook weer eens langwaaien ;D
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar op facebook zie ik mensen wel regelmatig een soort ricotta maken met sojamelk en azijn. Zij gebruiken dan Alpro ongezoet, daarmee kan dat blijkbaar goed.
Bechamelsaus heb ik ook nooit problemen mee. Als ik geen ongezoete sojamelk in huis heb maak ik het gewoon met water en dan wat extra gistvlokken en en likje mosterd erdoor voor een kazig smaakje. Wordt altijd goed dik, gewoon niet te veel vocht erbij doen.
-
Ik heb de afgelopen dagen wat rejuvelac gekweekt (bij deze temperaturen gaat dat snel) en gisterochtend een zak cashewnoten met de rejuvelac en een beetje zout gepureerd (dit recept (http://fermentationpodcast.com/basic-vegan-fermented-cashew-cheese-recipe/)). Na 1.5 dagen in het keukenkastje smaakte het mengsel zo intensief (lekker intensief) dat ik besloot dat het tijd was smaakmakers toe te voegen (limoensap, gistvlokken, groene peperkorrels) en bestrooid met gekneusde rode-peperkorrels in de koelkast te zetten.
Volgens het recept is de kaas echter pas na twee weken hard, en wellicht 'oud' na drie weken. Vanaf komend weekend zijn we drie weken weg. Zal ik gewoon de gok nemen en drie weken lang niet naar de kaas omkijken? Dan loop ik ook de minste kans dat ik het experiment onderbreek. Het ergste dat kan gebeuren is dat ik de 'kaas' bij thuiskomst weg moet gooien.
En weet iemand iets leuks voor de overgebleven rejuvelac (behalve dan opdrinken en hopen dat ik er gezond van word/blijf ;D )?
-
In smoothies? Kun je er groenten/fruit mee 'pickelen', ipv met een azijn of melkzuurmengsel?
-
In smoothies?
Ik en smoothies? Rejuvelac water met boerenkool, cranberries en banaan? ;D Nee, ik heb het gewoon met kraanwater verdund, een limoen uitgeperst en citroenverbene toegevoegd. Een lekker zurig, smakelijk, dorstlessend watertje.
Het kaasje ruikt ondertussen behoorlijk heftig. Ik had nog niet de behoefte om de pasta (want het spul is allesbehalve vast) uit te proberen. Deksel er op en na drie weken vakantie kijk ik wel wat het resultaat is. Ik ga uit van een enkeltje GFT, maar wie weet.
-
Hmm, mijn rejuvelac ruikt zo intens dat ik bijna moet kokhalzen van het idee om het op te drinken. Ik vraag me af of die van mij dan wel goed is. Waar had je de jouwe van gemaakt?
-
Hmm, mijn rejuvelac ruikt zo intens dat ik bijna moet kokhalzen van het idee om het op te drinken. Ik vraag me af of die van mij dan wel goed is. Waar had je de jouwe van gemaakt?
Van gekiemde tarwe. En de rejuvelac rook na 24 uren al zo intensief dat ik het meteen maar heb verwerkt. Intensief betekent in dit geval vooral zurig, zeker niet bedorven. Dat had ik ook al een keer, die rejuvelac heb ik dan ook meteen weggegoten.
-
Is het niet handiger om de kaas met agar te maken?
Hier een recept daarmee: http://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/sliceable-vegan-cashew-cheese/
Voor slices: https://www.youtube.com/watch?v=DjwDDPBS3es
-
Ik heb wel recepten met agar gemaakt, maar meestal gebruik ik carrageenan. Dan kun je de kaas smelten namelijk :)
Ik had laatst een simpele roomkaas gemaakt van zelfgemaakte yoghurt, en dat was erg lekker. Yoghurt ongeveer anderhalve dag uit laten lekken in kaasdoek en een zeef. Daarna citroensap erdoor, wat kruiden en edelgist. Ik heb dat ook wel eens geprobeerd met alpro yoghurt maar die is te dun en te zoet, dat was niet zo'n succes. Mijn zelfgemaakte yoghurt lijkt een beetje op kwark, dat werkte dus wel goed :)
-
Labneh!
http://www.makeitnaked.com/2012/12/greek-yogurt-labneh-cheese-balls/
-
Labneh is toch niet vegan?
-
Labneh is toch niet vegan?
Nee, maar ik wist niet dat M het over sojayoghurt had. Soyneh, dus;).
-
Ik heb wel recepten met agar gemaakt, maar meestal gebruik ik carrageenan. Dan kun je de kaas smelten namelijk :)
Ik had laatst een simpele roomkaas gemaakt van zelfgemaakte yoghurt, en dat was erg lekker. Yoghurt ongeveer anderhalve dag uit laten lekken in kaasdoek en een zeef. Daarna citroensap erdoor, wat kruiden en edelgist. Ik heb dat ook wel eens geprobeerd met alpro yoghurt maar die is te dun en te zoet, dat was niet zo'n succes. Mijn zelfgemaakte yoghurt lijkt een beetje op kwark, dat werkte dus wel goed :)
Over de dikte ga ik geen uitspraken doen, maar je hebt nu toch ook Alpro en Provamel en Sojade zonder suiker? Die zullen vast niet te zoet zijn voor deze toepassing.
-
Het kaasje ruikt ondertussen behoorlijk heftig. Ik had nog niet de behoefte om de pasta (want het spul is allesbehalve vast) uit te proberen. Deksel er op en na drie weken vakantie kijk ik wel wat het resultaat is. Ik ga uit van een enkeltje GFT, maar wie weet.
Na drie weken zag het spul er nog precies zo uit als voor de vakantie, maar dan met drie kleine schimmelvlekjes. Experiment mislukt dus.
-
Vegan mozzarella! Zonder rejuvelac, maar met aquafaba:
http://avocadosandales.com/2015/08/24/aquafaba-cheese/
-
Bovenstaande kaas ga ik morgen proberen te maken. En ik heb ook nog een andere op het programma staan. Ik had nog wat ingrediënten nodig (oa melkzuur) maar die heb ik nu eindelijk binnen. Ben heel benieuwd!
Heb jij nog wel eens kaas gemaakt Eelco?
-
Heb jij nog wel eens kaas gemaakt Eelco?
Kort voor kerst wat tarwe gekiemd voor rejuvelac. Die rook echter zo onfris, bedorven, dat ik hem heb weggekieperd en dan maar een lekker biologisch ('echt') kaasje gekocht.