Vegatopia Forum
Vegetarisch - special interests => Kookboeken en zo => Topic gestart door: Vegatopia op 16 november 2014, 13:00:13
-
Anna Jones - Een nieuwe kijk op eten
Anna Jones was onlangs voor een bliksembezoek in Nederland ter ere van de lancering haar boek 'Een nieuwe kijk op eten'. Speciaal daartoe was er een lunch bij Fifteen in Amsterdam, het restaurant waar Jamie Oliver zijn gedachtegoed mee verbonden is. Dat het juist in dit restaurant werd gehouden is niet verwonderlijk: ooit, jaren geleden begon Anna als leerling kok bij Jamie Oliver in het gelijknamige Fifteen in Londen.
Source: Anna Jones - Een nieuwe kijk op eten (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12801-anna-jones-een-nieuwe-kijk-op-eten)
-
Jamie's Comfort Food
Bij het openslaan van Jamie Olivers nieuwe boek Jamie's Comfort Food, viel mijn oog op de eerste drie titels van zijn indrukwekkende lijst met kookboektitels. 'The Naked Chef' en zo nog twee met een dergelijke strekking. Ik probeerde te bedenken hoe Jamie zichzelf presenteerde tien jaar terug, maar iets naakts of sexy's kon ik me niet herinneren (wel een bos haar).
Source: Jamie's Comfort Food (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12799-jamies-comfort-food)
-
Mirjam Letsch - Streetfood Kosovo
De serie Streetfood kookboeken van Mirjam Letsch is alweer uitgebreid. Dit keer staat de keuken van Kosovo centraal, en ik had echt geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Het blijkt een verrassend smakelijke mix van culinaire invloeden.
Source: Mirjam Letsch - Streetfood Kosovo (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12817-mirjam-letsch-streetfood-kosovo)
-
Donna Hay - Nieuwe klassiekers
Nieuwe klassiekers is het nieuwste boek van de Australische Donna Hay. Alleen al met het doorbladeren van haar bijna 450 pagina's tellende boek ben je al behoorlijk wat uren zoet.
Source: Donna Hay - Nieuwe klassiekers (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12840-donna-hay-nieuwe-klassiekers)
-
Jane Grigson - Fruit Boek
De roodroze fruitbijbel van Jane Grigson gaat over 46 verschillende soorten fruit en bevat ruim 400 recepten. Elk hoofdstuk begint met een verhaal over de fruitsoort – dit kan gaan over aardbeien uit een Grimm sprookje maar ook over het eten van minuscule abrikoosjes uit de Hunzavallei.
Source: Jane Grigson - Fruit Boek (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12846-jane-grigson-fruit-boek)
-
Sue Quinn - Vegan
Het nieuwste boek van de Britse kookjournaliste en auteur Sue Quinn is een ontdekking van de mogelijkheden van de veganistische keuken, zowel voor haarzelf als voor de lezer. De auteur probeert aan de hand van meer dan 130 recepten aan te tonen dat veganistisch koken helemaal niet saai of moeilijk hoeft te zijn.
Source: Sue Quinn - Vegan (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12865-sue-quinn-vegan)
-
De dronken vegetariër - 71 vegarecepten met een tic
Ben jij vanochtend ook met knallende koppijn, een verkreukeld hoofd en een wildvreemde, stinkende man in je bed wakker geworden? Dan is de ‘de dronken vegetariër’ misschien wat voor jou. Want nu zeg je misschien wel "ik drink nooit meer", maar de kans is groot dat je morgen weer "nog eentje dan!" roept. Dan komt dit boek bomvol lekkere borreltips en antikaterontbijtjes goed van pas.
Source: De dronken vegetariër - 71 vegarecepten met een tic (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12874-de-dronken-vegetarier-71-vegarecepten-met-een-tic)
-
Slow! Een receptenboek voor de slowjuicer
Onlangs was gastredacteur Joke uitgenodigd bij een lunch waar de vernieuwde versie van de Versapers en het bijbehorende receptenboek gelanceerd werden. Dit boek, Slow!, is geschreven door de bedenker van het apparaat, Joost Duisterwinkel. Wat is een Versapers, wat kun je er allemaal mee en hoe is het boek?
Source: Slow! Een receptenboek voor de slowjuicer (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12875-slow-een-receptenboek-voor-de-slowjuicer)
-
Genevieve Taylor - Bean Cuisine
Een heel kookboek alleen maar over bonen, is dat niet heel saai? Zeker niet! Dit boek laat zien hoe veelzijdig, verrassend en lekker bonen zijn.
Source: Genevieve Taylor - Bean Cuisine (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12888-genevieve-taylor-bean-cuisine)
-
Peulvruchten - Jenny Chandler
Waarom zou je een ingewikkelde titel gaan verzinnen als het boek over niets anders dan peulvruchten gaat? Dan mag het ook gewoon 'Peulvruchten' heten. Simpel als dat klinkt is 'Peulvruchten' voor iedere (aspirant-) bonen-, peulen-, linzen- en aanverwantenliefhebber een aanwinst voor de kookboekencollectie. De gevorderde peulvruchtenkok kan er haar repertoire en kennis mee uitbreiden en de beginner vindt er alles om mee aan de slag te kunnen.
Source: Peulvruchten - Jenny Chandler (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12896-peulvruchten-jenny-chandler)
-
Klassiekers van Paul Hollywood - Paul Hollywood
Paul Hollywood is op dit moment waarschijnlijk de bekendste bakker van Groot Brittannië. Als jurylid van ‘The Great British Bake Off’ (de originele Britse versie van ‘Heel Holland Bakt’) maakt hij het de kandidaten niet altijd gemakkelijk. Hollywood heeft ook zijn eigen programma’s op televisie, daarin is hij heel wat minder streng. Hij is opgegroeid in een bakkerij en heeft een grote passie voor bakken, die hij met de wereld deelt via zijn televisieprogramma’s en kookboeken.
Source: Klassiekers van Paul Hollywood - Paul Hollywood (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12907-klassiekers-van-paul-hollywood-paul-hollywood)
-
Echt Eten 2 - Jonathan Karpathios
Jonathan Karpathios, eigenaar en chef van restaurant Vork & Mes, pleit voor echt eten. Met zijn eerste boek 'Echt Eten' won hij de publieksprijs van de Kookboek van het Jaar verkiezing. En nu is er een tweede boek. Weer met die lekkere robuuste, keiharde kartonnen cover. Ditmaal gaat Jon echt eten in Frankrijk, waar twee vrienden van hem wonen.
Source: Echt Eten 2 - Jonathan Karpathios (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12903-echt-eten-2-jonathan-karpathios)
-
Puur natuurlijk koken - Tom Hunt
Tom Hunt gaat in zijn boek Puur natuurlijk koken - Eet volgens de seizoenen en verspil niets aan de slag met 26 ingrediënten. Hij geeft tips en recepten om zoveel mogelijk delen van groenten en fruit te gebruiken.
Source: Puur natuurlijk koken - Tom Hunt (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12951-recensie-puur-natuurlijk-koken)
-
Buurtsuperkookboek - Marianne Meijerink
De buurtsuper is een benaming voor de veelal Turkse of Marokkaanse winkels die je op steeds meer plekken tegenkomt en allang niet meer alleen in de grote stad. Deze winkels nodigen je met hun bonte uitstalling van groenten en fruit in kratten voor de deur uit om binnen te komen. En daar kun je een keur aan verschillende levensmiddelen van zeer uiteenlopende aard vinden.
Source: Buurtsuperkookboek - Marianne Meijerink (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12953-buurtsuperkookboek-marianne-meijerink)
-
Licht - Hugh Fearnley Whittingstall
Na Veg!, een kookboek van de Engelse schrijver Hugh Fearnley Whittingstall waar we heel erg enthousiast over waren, is er nu Licht. Ook weer een mooi maar wel eigenzinnig boek.
Source: Licht - Hugh Fearnley Whittingstall (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12957-licht-hugh-fearnley-whittingstall)
-
Bakken met Menno - Menno de Koning
Bakken met Menno is een mooi uitgevoerd boek met harde kaft, leeslint (in rood-wit-blauw!) en veel foto's. De titel is goed gekozen, dit is duidelijk Menno's boek. De winnaar van het tweede seizoen 'Heel Holland Bakt' is prominent aanwezig op foto's, in de keuze van de recepten en in de styling van het boek.
Source: Bakken met Menno - Menno de Koning (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12944-bakken-met-menno-menno-de-koning)
-
The Green Kitchen Travels
Dit is het tweede boek van David en Luise van de wereldwijd populaire vegetarische blog The Green Kitchen Stories. Het staat vol met kleurrijke foto's, verhalen en recepten van de vele reizen die ze maakten samen met hun dochtertje Elsa.
Source: The Green Kitchen Travels (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12961-the-green-kitchen-travels)
-
Morito - Sam & Sam Clark
Het lastige van uit eten gaan vind ik altijd het kiezen. Vaak staan er zoveel lekkere gerechten op de kaart, en dan hoop je maar dat je achteraf geen spijt krijgt dat je niet toch iets anders hebt genomen. Daarom houd ik ook zo van tapas, mezzes en andere kleine hapjes. Je kunt alles kiezen! In het nieuwe kookboek Morito staan recepten voor dit soort kleine gerechtjes uit allerlei windstreken.
Source: Morito - Sam & Sam Clark (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12958-morito-sam-sam-clark)
-
Eten uit de volkstuin - Marleen van Es
Marleen van Es is fotograaf en grafisch vormgever, maar is eveneens enorm gepassioneerd door koken en door haar volkstuin in Utrecht. Haar ervaringen en haar recepten deelt ze al geruime op haar blog Eten uit de Volkstuin. Nu heeft ze samen met uitgeverij Nieuw Amsterdam een kookboek gemaakt met dezelfde titel.
Source: Eten uit de volkstuin - Marleen van Es (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12969-eten-uit-de-volkstuin-marleen-van-es)
-
Buurtsuperkookboek - Marianne Meijerink
De buurtsuper is een benaming voor de veelal Turkse of Marokkaanse winkels die je op steeds meer plekken tegenkomt en allang niet meer alleen in de grote stad. Deze winkels nodigen je met hun bonte uitstalling van groenten en fruit in kratten voor de deur uit om binnen te komen. En daar kun je een keur aan verschillende levensmiddelen van zeer uiteenlopende aard vinden.
Source: Buurtsuperkookboek - Marianne Meijerink (http://www.vegatopia.nl/vega/producten/kookboeken/12953-buurtsuperkookboek-marianne-meijerink)
-
Veggie burgers balletjes en broodbeleg - Miki Duerinck & Kristin Leybaert
In de schappen van de supermarkt hebben niet altijd vegaburgers, spinazieschnitzels, vegaworsten etc. gelegen. Als je burgers wilde, maakte je ze zelf, mits je een goed recept had en een beetje handigheid, want er was altijd de dreiging van uit elkaar vallen. Had ik toen dit boek maar tot mijn beschikking gehad!
Source: Veggie burgers balletjes en broodbeleg - Miki Duerinck & Kristin Leybaert (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/12978-veggie-burgers-balletjes-en-broodbeleg-miki-duerink-kristin-leybaert)
-
Persiana - Sabrina Ghayour
Mijn eerste kennismaking met de Perzische keuken blijkt een boek met veel ... Turkse gerechten te zijn. Die titel, Persiana, klinkt natuurlijk prachtig, maar de ondertitel geeft de hier gebruikte keukens beter weer: die uit het Midden-Oosten en verder.
Source: Persiana - Sabrina Ghayour (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13000-persiana-sabrina-ghayour)
-
Verrot Lekker - Christian Weij
Producten gecontroleerd laten verrotten, klinkt dat aantrekkelijk? Niet echt. Maar sojasaus, koffie, tabasco, zuurkool en nog heel veel andere ingrediënten die je regelmatig gebruikt zijn toch echt verrot. Of gefermenteerd, dat is al een veel mooier woord.
Source: Verrot Lekker - Christian Weij (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13007-verrot-lekker-christian-weij)
-
Vegadutchie - Jolijn Pelgrum
Veganisme is hip, dat kan je niet ontgaan zijn. Was plantaardig eten ooit voorbehouden aan geitenwollensokken linzeneters, nu lopen de zongebruinde lekker-in-hun-vel-zittende meisjes er mee weg. Inspiratie vinden ze op Instagram en Facebook, en de gezonde sla- en andere lunchtentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook komen er steeds meer kookboeken uit met gezonde, plantaardige recepten. Bijvoorbeeld het kookboek van 'Vegadutchie', dat begin juni uitgebracht werd door uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Source: Vegadutchie - Jolijn Pelgrum (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13049-vegadutchie-jolijn-pelgrum)
-
Crackers - Sue Quinn
Ik ben dus echt dol op crackers. Het stevige knapperige en de veelzijdigheid maakt dat ik er van door kan blijven eten. Dat laatste wordt met dit compacte kookboekje alleen maar erger.
Source: Crackers - Sue Quinn (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13056-crackers-sue-quinn)
-
Vegarabia - Greg en Lucy Malouf
Het eerste wat opvalt aan het boek Vegarabia is de prachtige cover: een gouden boom met knalgele kweeperen straalt je tegemoet vanaf een groengrijze achtergrond. Zonde om hier kookvlekken op te maken! De makers van het boek, Greg en Lucy Malouf, zijn geen onbekenden in de kookwereld.
Source: Vegarabia - Greg en Lucy Malouf (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13112-vegarabia-greg-en-lucy-malouf)
-
Guerrilla Food - Remco van der Leij
Bij het zien van een paardenbloem denk je waarschijnlijk niet: "Ja lekker". Maar de knopjes en blaadjes hiervan zijn eetbaar. Er is nog veel meer eetbaar, zo uit de natuur. Echte wildplukkers weten precies wat je wel en niet kunt eten.
Source: Guerrilla Food - Remco van der Leij (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13117-guerilla-food-remco-van-der-leij)
-
Nopi - Yotam Ottolenghi en Ramael Scully
Er is weer een nieuw Ottolenghi-kookboek. Nopi is één van de restaurants van Yotam Ottolenghi en in dit boek hebben ze de recepten uit het boek vertaald naar recepten die je thuis kunt maken. Dat is heel aardig gelukt. Maar wij worden vooral blij van de originele combinaties. Ottolenghi herhaalt zichzelf niet, maar komt steeds weer met iets nieuws.
Source: Nopi - Yotam Ottolenghi en Ramael Scully (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13131-nopi-yotam-ottolenghi-en-ramael-scully)
-
De vrolijke tafel - Karin Luiten
Zucht en steun je bij het idee dat je een etentje voor meer dan 3 of 4 mensen moet geven? Of begin je er liever helemaal niet aan? Kookboekschrijfster en culinair journalist Karin Luiten pakt diner-vrees aan in haar leuke, nieuwe boek 'De vrolijke tafel: feestrecepten voor elke dag'. Het boek is ook echt een aanrader voor vegetariërs en ook leuk voor iedereen die al wel met plezier dinertjes geeft óf gewoon op zoek is naar een lekker recept.
Source: De vrolijke tafel - Karin Luiten (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13172-de-vrolijke-tafel-karin-luiten)
-
Kookschool Patisserie
Zoals zovelen was ik al jong fan van patisserie, hoewel het toen nog gewoon gebak heette. Eerst hield ik me alleen bezig met het opeten ervan, later maakte ik ook mijn eigen appeltaarten en cakes. Voor een appeltaart draai ik nu mijn hand niet meer om, maar een mooie slagroomtaart met meerdere lagen, de perfecte soesjes of knapperige koekjes maken? Dat is een ander verhaal. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken om dit te leren, zoals Kookschool Patisserie.
Source: Kookschool Patisserie (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13178-kookschool-patisserie)
-
Nootje - Bonnier & Kok
Na dagen verwachtingsvol naar mijn brievenbus gerend te hebben, was het eindelijk zo ver: Nootje lag in de bus! Nootje is het tweede kookboek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok en is het vervolg op Havermoutje. Nootje staat – zoals de naam al doet vermoeden – bomvol met notenrecepten.
Source: Nootje - Bonnier & Kok (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13198-nootje-bonnier-kok)
-
Dubbelrecensie: Bakbijbel & Heel Holland Bakt
Het televisieprogramma Heel Holland Bakt heeft zijn derde seizoen alweer achter de rug en na de finale verscheen Het Nieuwe Grote
Bakboek. In 2013 won Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt en nu is er zijn Bakbijbel. Wij recenseren beide boeken tegelijk voor je.
Source: Dubbelrecensie: Bakbijbel & Heel Holland Bakt (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13200-dubbelrecensie-bakbijbel-heel-holland-bakt)
-
Dubbelrecensie: Bakbijbel & Heel Holland Bakt
Het programma Heel Holland Bakt heeft zijn derde seizoen alweer achter de rug en na de finale verscheen Het Nieuwe Grote Bakboek. In 2013 won Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt en nu is er zijn Bakbijbel. Wij recenseren beide boeken tegelijk voor je.
Source: Dubbelrecensie: Bakbijbel & Heel Holland Bakt (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13200-dubbelrecensie-bakbijbel-heel-holland-bakt)
-
Groente uit Zee - Lisette Kreischer e.a.
Wat kan je eigenlijk doen met zeewier? Dit is de centrale vraag in het kookboek 'Groente uit Zee'. Het boek begint met een uitgebreide inleiding over zeewier en zeegroenten. Je krijgt uitleg over het kweekproces, de verschillende soort, de smaak en het gebruik. Daarna volgen er 50 recepten met zeewier of zeegroentes. Sommige recepten hebben zeewier als centraal ingrediënt, bij andere is het veeleer een smaakmaker.
Source: Groente uit Zee - Lisette Kreischer e.a. (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13197-groente-uit-zee-lisette-kreischer-e-a)
-
Bonen - Joke Boon
Joke Boon is al enige tijd een enthousiaste gastredacteur van Vegatopia. Je kent haar vast ook van haar eigen website BoonAppetit of haar eerste kookboek. In 2014 bedacht ze dat ze een jaar lang elke dag iets met bonen wilde eten. Wat begon als een terloopse opmerking werd een blog en later dus zelfs een boek: het prachtige Bonen! Ik keek er al echt naar uit, want net als Joke ben ik gek op peulvruchten. Als het om comfortfood gaat, eet ik dat liever dan chocola of kaas. Het resultaat van haar zoektocht mag er zijn. Bonen! is een dik, prachtig en verrassend boek.
Source: Bonen - Joke Boon (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13228-bonen-joke-boon)
-
Ambachtelijke bieren in België
Michel Verlinden, een Franstalig bierjournalist, reisde heel België door, ontmoette boeiende, gepassioneerde brouwers en proefde hun eigenzinnige, ambachtelijke bieren. Het verslag van zijn mooie reis vind je in dit met veel warmte en goesting geschreven boek.
Source: Ambachtelijke bieren in België (http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/13226-ambachtelijke-bieren-in-belgie)
-
Easy Curry Vegetarisch - Madhur Jaffrey
In Nederland is Madhur Jaffrey niet zo bekend, maar in Engeland is ze echt heel beroemd. Daar wordt ze de queen of curries genoemd. Ze heeft al een enorme lijst met boeken op haar naam staan, maar 'Easy Curry Vegetarisch' is het eerste volledig vegetarische curry kookboek. Onmisbaar in je collectie als je van Indiaas eten houdt.
Source: Easy Curry Vegetarisch - Madhur Jaffrey (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13244-easy-curry-vegetarisch-madhur-jaffrey)
-
Ik zag hem laatst nog bij de American Book Center en hij staat op mijn verlanglijstje!
-
Graanmarkt 13, de gerechten van Seppe Nobels
In Antwerpen, vlakbij de bekende Vogel(tjes)markt, staat een bijzonder huis dat tegelijkertijd een winkel van mode en design, een galerie, slaapgelegenheid en restaurant is. In dat laatste bereidt chef-kok Seppe Nobels met zijn sous-chef Purna boeiende, lichte, gezonde groentegerechten, die hij in een sprankelend boek met ons deelt.
Source: Graanmarkt 13, de gerechten van Seppe Nobels (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13232-graanmarkt-13-de-gerechten-van-seppe-nobels)
-
Green Kitchen Stories interview
Enige tijd geleden sprak redacteur Kelly met David en Luise van Green Kitchen Stories. Eerder schreven wij over hun website en recenseerden hun twee boeken The Green Kitchen en Green Kitchen Travels, favoriet bij zowel redacteur Annemieke als Kelly. In dit interview vertellen David en Luise over hun eigen favorieten in de keuken.
Source: Green Kitchen Stories interview (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13326-green-kitchen-stories-interview-recept)
-
Comptoir Libanais Express - Tony Kitous en Dan Lepard
Tony Kitous, een nieuwe ster in de culinaire wereld en eigenaar van de gelijknamige keten van restaurants in Londen, heeft een nieuw kookboek uitgegeven. Na zijn eersteling 'Comptoir Libanais', dat klassieke Libanese gerechten bevatte, laat dit nieuwe, met vaart geschreven boek je opnieuw kennismaken met de keuken van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ditmaal met een tachtigtal 'express', in een handomdraai, te bereiden gerechten.
Source: Comptoir Libanais Express - Tony Kitous en Dan Lepard (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13344-comptoir-libanais-express-tony-kitous-en-dan-lepard)
-
Jam & Zuur - Philippine van der Goes
Voedsel verspillen is niet meer van deze tijd. Wanneer je groenten of fruit over hebt, kan je ze bijvoorbeeld inleggen. Inleggen (inmaken) is een trend die de laatste jaren bij ons steeds meer te zien is. We kennen allemaal aardbeienjam of ingelegde augurken op zuur, maar dat je nog veel meer kan met deze bewaarwijze bewijst Philippine van der Goes in haar 220-pagina's tellende boek 'Jam & Zuur'.
Source: Jam & Zuur - Philippine van der Goes (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13365-jam-zuur-philippine-van-der-goes)
-
Papa Kazmi Pure Cook Book
Midden in het oude centrum van Delft op nog geen steenworp afstand van de Markt zit Hills & Mills, een restaurant waar de Indiase keuken die van Nederland ontmoet. Papa Kazmi is de kok van dit restaurant en in Papa Kazmi Pure Cook Book hebben zijn kinderen zijn recepten vastgelegd.
Source: Papa Kazmi Pure Cook Book (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13363-papa-kazmi-pure-cook-book)
-
Love & Lemons - Jeanine Donofrio & Jack Mathews
Na een tijdje verlangend te hebben uitgekeken naar het kookboek van Love & Lemons, kwam het dan eindelijk. Het is dan ook een fantastisch mooi kookboek. De zon lijkt te gaan stralen vanaf je bord, met wel 100 zonnige variaties met verse groenten.
Source: Love & Lemons - Jeanine Donofrio & Jack Mathews (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13372-love-lemons-jeanine-donofrio-jack-mathews)
-
Eating Apart Together - Tessel Peijnenburg en Nikki Jongman
Het is een, soms lastig, gegeven dat ik maar al te goed herken: vleeseters en vegetariërs aan een tafel. En de kunst om daar creatief mee om te gaan. Tessel Peijnenburg en Nikki Jongman, twee vriendinnen, de een vegetariër de ander vleeseter, die graag samen eten, maakten dit boek 'Eating Apart Together, ruim 40 gerechten waar verstokte vleeseters en fanatieke vegetariërs samen van kunnen genieten'. Een boek dat met behulp van crowdfunding tot stand kwam en in eigen beheer werd uitgegeven. Dat is op zich al een sterk gegeven.
Source: Eating Apart Together - Tessel Peijnenburg en Nikki Jongman (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13398-eating-apart-together-tessel-peijnenburg-en-nikki-jongman)
-
De hippe vegetariër - Isabel Boerdam
Toen Isabel Boerdam met haar blog begon, was vegetarisch eten nog nog niet zo hip als nu en daar wilde ze verandering in brengen. Vandaar dat haar blog 'de hippe vegetariër' heet. Ondertussen heeft vegetarisch eten een flinke inhaalslag gemaakt en is vegetariër/flexitariër zijn hip.
Source: De hippe vegetariër - Isabel Boerdam (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13413-de-hippe-vegetarier-isabel-boerdam)
-
Forest Feast kookboek voor kids
Ruim twee jaar geleden schreef ik een nogal kwijlerige recensie over het prachtige Forest Feast kookboek. Toen ik een half jaar geleden op Instagram zag dat de auteur, Erin Gleeson, bezig was aan een variant voor kinderen, twijfelde ik geen moment en mailde de Nederlandse uitgever, Fontaine, met de vraag of het boek voor kinderen ook in onze boekhandels zou komen. De uitgever ging er direct mee aan de slag en voilà, onlangs viel hij bij me op de mat. Zo kan het gaan!
Source: Forest Feast kookboek voor kids (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13426-forest-feast-kookboek-voor-kids)
-
Vlees noch vis – Estée Strooker
De charmante en vrolijke chefkok Estée Strooker heeft een indrukwekkend CV voor haar nog jonge leeftijd. In 2010 won ze Masterchef, in 2011 opende ze haar eigen restaurant ’t Amusement in Arnhem en momenteel presenteert ze op 24Kitchen haar eigen programma Vlees noch vis. Tussendoor schreef ze, ondanks dat ze niet vegetarisch eet, ook nog haar eigen vegetarische kookboek Vlees noch vis waarin ze wil laten zien hoe veelzijdig groente is.
Source: Vlees noch vis – Estée Strooker (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13440-vlees-noch-vis-estee-strooker)
-
Arab Food Lovers
Vegatopia kreeg de Arab Food Lovers Box opgestuurd om te testen ter lancering van de nieuwe website Arab Food Lovers, waar je Arabische ingrediënten kunt bestellen. Kelly probeerde een aantal recepten en producten voor je uit.
Source: Arab Food Lovers (http://www.vegatopia.com/vega/producten/13442-arab-food-lovers)
-
De Zilveren Lepel Kookschool - Groente
In deze serie basiskookboeken leerden de makers van het bestverkochte Italiaanse kookboek De Zilveren Lepel ons al pasta, dolci en pizza maken. Nu verblijden ze ons met vijfenzeventig authentieke Italiaanse gerechten met groenten. Omdat de smakelijke eenvoud en elegantie van de Italiaanse keuken meer en meer gewaardeerd wordt én de thuiskok graag niet al te moeilijke doch niet alledaagse gerechten wil maken, kan je dit het juiste boek op het juiste moment noemen.
Source: De Zilveren Lepel Kookschool - Groente (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13446-de-zilveren-lepel-kookschool-groente)
-
Klinkt als een leuk boek waarmee ik ook de man aan het werk kan zetten. Ga binnenkort eens in een boekenwinkel vaststellen of het wat voor ons is en zie uit naar de recepten die hier gepubliceerd gaan wroden.
-
Nanban - Tim Anderson
Japans eten kan zowel bijzonder lastig zijn voor vegetariërs als bijzonder lekker. Lastig omdat in de Japanse keuken veelvuldig niet-vegetarische bouillon en andere dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Lekker omdat de Japanse keuken heel verfijnde gerechten met groenten kent. Beide uitersten komen in Nanban terug.
Source: Nanban - Tim Anderson (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13468-nanban-tim-anderson)
-
Oei, dat lijkt me een leuk boek! Was altijd al fan van Tim tijdens Masterchef ;D
-
Over Rot
Ondanks dat je het misschien niet verwacht – Meneer Wateetons schreef onder andere een boek over worst en staat bekend als alleseter – is zijn boek Over Rot zeer geschikt voor vegetariërs. Zijn cursussen fermenteren en vegetarische worst maken (hoe tof?!) zijn dat overigens ook. Om een boek als dit goed te kunnen testen, ben je een paar maanden verder. Dat is bepaald geen straf. Nou en getest, dat heb ik: ik heb er een hobby for life bij.
Source: Over Rot (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13486-over-rot)
-
Recepten uit Istanbul - Pomme Larmoyer
Gevarieerd, verrassend en verfijnd. In het voorwoord van Recepten uit Istanbul bejubelt auteur Pomme Larmoyer het veelzijdige Istanbul en haar dito keuken. En ook voor de gerechten die ze je als lezer voorschotelt, geldt dat er voor ieder wat wils is. Opgelet, dit is een aanwinst voor de (kook)boekenplank.
Source: Recepten uit Istanbul - Pomme Larmoyer (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13479-recepten-uit-istanbul-pomme-larmoyer)
-
Het nieuwe Vegalicious - Alice Hart
Zoals de titel al doet vermoeden, is 'Het nieuwe Vegalicious' een vervolg op het uiterst succesvolle Vegalicious uit 2011. Net als toen, is het een dik kookboek, vol met vegetarische (en veganistische) recepten. De nadruk van het boek ligt vooral bij gezonde en gebalanceerde gerechten met veel (seizoens)groenten. Maar dit is echt helemaal geen hip dieetboek, het gaat vooral om lekker en een beetje bijzonder eten.
Source: Het nieuwe Vegalicious - Alice Hart (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13485-het-nieuwe-vegalicious-alice-hart)
-
Koch! Vegetarisch - Marijne & Liesbeth Thomas
Een Nederlands kookboek over de Duitse vegetarische keuken, geschreven door twee enthousiaste zussen die twee benen op Nederlandse bodem en twee op Duitse moezelgrond hebben. Als Nederlander die al jaren in Duitsland woont, was ik natuurlijk nieuwsgierig: hoe Duits zijn de recepten in dit boek en op welke punten denken de dames dat de Duitse keuken anders is dan de Nederlandse keuken?
Source: Koch! Vegetarisch - Marijne & Liesbeth Thomas (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13504-koch-vegetarisch-marijne-liesbeth-thomas)
-
Bieslook & polenta - Susann Probst en Yannic Schon
Een kookboek van de bloggers van Krautkopf, dat beloofd veel goeds. Het onderschrift van het kookboek luidt ‘Vegetarisch koken op z’n Berlijns’, waardoor je zou kunnen denken dat het boek uitsluitend recepten uit de Duitse keuken bevat. Dit is niet het geval, de nadruk ligt op recepten met seizoensproducten die in Berlijn goed verkrijgbaar zijn. Het is een mooie, afwisselende verzameling recepten geworden, ingedeeld op seizoen en begeleid door sfeervolle foto’s.
Source: Bieslook & polenta - Susann Probst en Yannic Schon (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13520-bieslook-polenta-susann-probst-en-yannic-schon)
-
Sirocco - Sabrina Ghayour
Sirocco, een hete droge wind die door de keuken waait. Dat is althans wat de auteur, Sabrina Ghayour (ook bekend van Persiana), beoogd met dit nieuwe kookboek. Deze wind die van oost naar west waait en qua naam zijn oorsprong leent uit het Spaans-Arabisch en Italiaans dient als inspiratiebron voor dit boek. Of het boek was af en Sabrina en uitgever bedachten toen de naam. Dat mag ook, maar dat eerste klinkt romantischer, nietwaar?
Source: Sirocco - Sabrina Ghayour (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13528-sirocco-sabrina-ghayour)
-
Greens that taste like friendship - Seppe Nobels
Seppe Nobels, die met zijn Antwerpse groenterestaurant Graanmarkt 13 tot de wereldtop van de groentekeukens behoort, heeft een nieuw kookboek uit. Daarin stelt hij 104 vegetarische groentebereidingen voor 52 weken voor. We zijn blij dat hij die niet enkel voor zijn eigen restaurant houdt.
Source: Greens that taste like friendship - Seppe Nobels (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13529-greens-that-taste-like-friendship-seppe-nobels)
-
Bonen! bekroond!
Na de voorstelling van ons eigen kookboek in de lente van 2015 verklapte Joke Boon me een spannend geheimpje: een uitgeverij zou ook een kookboek van haar publiceren. Het zou over het ondergewaardeerde maar zo boeiende product bonen gaan. Onlangs, op 12 november 2016, kreeg dit intussen succesrijke boek de prijs van het Youth Food Movement voor duurzaamste kookboek van het jaar tijdens de Kookboeken7Daagse.
Source: Bonen! bekroond! (http://www.vegatopia.com/vega/actueel/in-het-nieuws/13559-bonen-bekroond)
-
Was dit niet het boekje van een forumlid dat tips zocht om een kookboekje te schrijven (een of twee jaar gelden), en vooral negativiteit als antwoord kreeg?
-
Was dit niet het boekje van een forumlid dat tips zocht om een kookboekje te schrijven (een of twee jaar gelden), en vooral negativiteit als antwoord kreeg?
Nee! Dit is Bonen! van kookboekenschrijfster (en ook nog eens gastredacteur bij Vegatopia) Joke Boon, die overigens ook met grote regelmaat in de media verschijnt: http://boonappetit.nl/index.php/indemedia.
-
Was dit niet het boekje van een forumlid dat tips zocht om een kookboekje te schrijven (een of twee jaar gelden), en vooral negativiteit als antwoord kreeg?
Dat boek kwam ik laatst tegen als leesexemplaar bij de vegetarische snackbar. De foto's waren wel iets beter dan hier getoond maar toen ik ze liet zien aan degene met wie ik daar zat was de reactie 'nou, daar krijg ik niet echt honger van'.
Ik voelde geen aandrang het boek aan te aan schaffen.
Bonen! staat wel in mijn boekenkast, een mooi boek vol informatie en recepten waarvan ik ook graag de plaatjes bewonder.
-
De Grote Kleyn - Onno Kleyn
Hoe een naar eigen zeggen in potentie "kwijlend en stotterend wrak" nou zo'n leuk boek heeft kunnen schrijven, is me een raadsel. Maar volgens Onno heeft hij het te danken aan zijn Juliette, liefde van zijn leven. Dat schrijft Onno Kleyn althans in het voorwoord en daarna las ik plots alles door een roze bril. Dat kwam ook wel een beetje doordat ikzelf ook genoemd sta in het dankwoord en in het hoofdstuk 'kinderen'. Enfin, u begrijpt: mijn recensie is wellicht een klein beetje gekleurd. Gelukkig zijn recensies al nooit objectief.
Source: De Grote Kleyn - Onno Kleyn (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13532-de-grote-kleyn-onno-kleyn)
-
Solo Food - Janneke Vreugdenhil
Eindelijk is er dan een kookboek voor singles. Als je in je uppie bent, wil je toch zeker ook lekker eten? Ik pleit er in ieder geval al jaren voor. Je moet immers zelf de slingers ophangen. Nu komt Janneke Vreugdenhil met een heel boek vol heerlijke recepten die je niet hoeft te delen. Een gat in de kookboekenmarkt, denk ik.
Source: Solo Food - Janneke Vreugdenhil (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13558-solo-food-janneke-vreugdenhil)
-
Was dit niet het boekje van een forumlid dat tips zocht om een kookboekje te schrijven (een of twee jaar gelden), en vooral negativiteit als antwoord kreeg?
Dat boek kwam ik laatst tegen als leesexemplaar bij de vegetarische snackbar. De foto's waren wel iets beter dan hier getoond maar toen ik ze liet zien aan degene met wie ik daar zat was de reactie 'nou, daar krijg ik niet echt honger van'.
Ik voelde geen aandrang het boek aan te aan schaffen.
Geinig te lezen dat dat kookboek er inderdaad is gekomen - en dat het zo ongeveer is geworden als we al hadden vermoed. Toch moet je dat forumlid nageven: ze heeft wel doorzettingsvermogen.
-
Koffiekenner word je zo - Sébastien Racineux en Chung-Leng Tran
Vegatopia's Jan en Mister Macchiato sloten zich op met het onlangs verschenen koffietafelboek 'Een koffiekenner word je zo'. Werden ze er blij van? We legden de heren drie vragen over het boek voor. 'Pas wel op voor schuim in je snor bij cappuccino'.
Source: Koffiekenner word je zo - Sébastien Racineux en Chung-Leng Tran (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13587-koffiekenner-word-je-zo-sebastien-racineux-en-chung-leng-tran)
-
Thug Kitchen Feestvoer
Hoewel Vegatopia hartstikke hip is, waren wij nog niet zo bekend met Thug Kitchen. Waar waren we? Lagen we een onder een fucking steen? Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen en worden we blij van het tweede vegan boek van de gelijknamige Amerikaanse website.
Source: Thug Kitchen Feestvoer (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13589-thug-kitchen-feestvoer)
-
Bakken met kennis - Eke Mariën
Bijna iedereen heeft weleens iets gebakken dat grandioos mislukt is. Een ingestorte cake of verbrande koekjes, dat gebeurt soms gewoon. Maar waarom eigenlijk? In Bakken Met Kennis neemt Eke Mariën je mee in de wetenschap achter het bakken. Eke Mariën ken je misschien van Koken met Kennis. Als je een wat meer ervaren thuisbakker bent, is dit een geweldig boek waarin je echt meer te weten komt over het bakproces.
Source: Bakken met kennis - Eke Mariën (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13597-bakken-met-kennis-eke-marien)
-
Feest voor iedereen - Alexandra Besel
Je biedt spontaan aan om dit jaar het kerstdiner te maken en je deelt je ideeën en de planning alvast enthousiast in de speciaal daarvoor aangemaakte app-groep. En dan komt het: je zoon appt dat zijn nieuwe vriend geen lactose mag hebben, je nichtje meldt dat zij en en haar dochter geen gluten meer eten en dan blijken ook nog twee gasten onlangs te zijn overgestapt van het vegetarisme naar het veganisme! Oh, en één daarvan kan niet meer tegen geraffineerde suikers... Zakt de moed je in de schoenen of ga je de uitdaging aan?
Source: Feest voor iedereen - Alexandra Besel (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13596-feest-voor-iedereen-alexandra-besel)
-
Share - Natascha Boudewijn
Voor veel lezers van Vegatopia is zij geen onbekende: Natascha Boudewijn, culinaire en creatieve duizendpoot. Een poos was zij Vegatopia-gastredacteur. Recent bracht zij haar derde boek uit: Share, vier seizoenen samen koken, eten & genieten. Haar eerste twee boeken, Puur koken met je eigen oogst (2013) en Greendelicious Kruiden (2014), maakte zij nog naast een baan. Nu heeft zij inmiddels de Keuken van Green Delicious-kookstudio waar zij haar dromen waarmaakt. Mensen inspireren, samen laten koken en eten en het delen van kennis. Dit alles vanuit vegetarische principes en op een heel mooie, sfeervolle manier. Natascha weet in haar gerechten, teksten en foto’s een enorme warme sfeer te schepen.
Source: Share - Natascha Boudewijn (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13602-share-natascha-boudewijn)
-
De Perzische Keuken - Yasmin Khan
Dankzij bijna 300 doneerders op Kickstarter die in haar en haar project geloofden, kon mensenrechtenactiviste Yasmin Khan haar droom verwezenlijken: háár Iran laten zien, een land dat meer is dan oorlog en bommen, door middel van verhalen over de hartelijke bewoners, foto's van de adembenemende landschappen en vooral recepten. Want samen eten, dát is het ultieme bindmiddel.
Source: De Perzische Keuken - Yasmin Khan (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13595-de-perzische-keuken-yasmin-khan)
-
Jamie Oliver's kerstkookboek
Op de redactie hebben we altijd discussie over Jamie. Niet over zijn al dan niet aanwezige charmes, maar over zijn nieuwe kookboeken. Hoewel we graag aandacht besteden aan zo'n populaire kok, blijken zijn boeken vaak net niet veggiefriendly genoeg. Dus zijn kerstboek lieten we in eerste instantie passeren. Kerst: kalkoenen en konijnen, toch? Tot ik uit nieuwsgierigheid het boek in de winkel eens inkeek. En wat bleek tot mijn grote verrassing...
Source: Jamie Oliver's kerstkookboek (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13593-jamie-oliver-s-kerstkookboek)
-
Lekker uitpakken, kookboek voor kinderen - Karin Luiten
Meneer zat grinnikend op de bank te lachen om de eetmoppen. 'Het is rood en loopt op de Noordpool? - Een radijsbeer', zulk werk. Heeft ie weer wat te grappen op schoolplein dankzij Karin Luiten, die een tweede kinderkookboek uitbracht: 'Lekker uitpakken!'. Het is een vervolg op haar eerste kinderkookboek 'Lekker opscheppen!', waarin vooral de basiskooksels aan bod kwamen. In dit boek wordt er meer 'geknutselfrutselt', zoals ze het zelf zegt.
Source: Lekker uitpakken, kookboek voor kinderen - Karin Luiten (http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/13533-lekker-uitpakken-kookboek-voor-kinderen-karin-luiten)