Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Duncan op 15 augustus 2014, 20:32:58
-
Al jaren doe ik bakken in olijfolie omdat dat een gezonde olie was begreep ik. Maar laatste zei iemand van reformzaak dat dat juist fout was.
Omdat bij bakken door de hoge temperaturen schadelijke stoffen zouden ontstaan. Die krijg je dan binnen. En zou je juist tegenovergestelde bereiken.
Ik heb internet rondgekeken en ben nu de draad kwijt. ???
Wie heeft een zinnige advies hieromtrent?
-
Het hangt ervan af wat voor soort olijfolie het is. Extra vergine is inderdaad niet zo goed om in te bakken, want het heeft een laag rookpunt en gaat dus bij hoge temperaturen snel slechte stoffen vormen. Meer geraffineerde olijfolie (waar op de fles staat dat ie geschikt is voor bakken en braden), heeft een hoger rookpunt en is dus beter om in te bakken.
Als je echt op hoge temperaturen wilt wokken of frituren kun je beter een andere olie kiezen, zoals rijstolie. Die is minder 'gezond', omdat er een minder goede verhouding van omega 3 en 6 vetten in zit dan in olijfolie, maar hij heeft wel een heel hoog rookpunt.
De gezondste olie qua omega 3 en 6 is trouwens koolzaadolie. Die is qua bak-eigenschappen vergelijkbaar met olijfolie. De koudgeperste variant is niet goed om mee te bakken, de geraffineerde variant is iets beter.
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
-
Kokosolie had dacht ik ook goede eigenschappen die bij hogere temperaturen behouden blijven. Je kan er in ieder geval in frituren.
Als je gewoon een beetje groenten zachtjes stooft, dan zal het nog wel meevallen. Maar als je echt gaat bakken, dan is het ook gewoon zonde van lekkere olijfolie. Aan het einde, als het gerecht van het vuur is, kan je voor de smaakt nog wat extra vergine toevoegen.
-
Ja, kokosvet, b.v. van Royal Green, in winkels als De Tuinen verkrijgbaar.
-
Wij zijn overgestapt van olijfolie naar kokosolie om te bakken. Alles smaakt veel lekkerder vind, minder zwaar. En het schijnt veel gezonder te zijn door dat rookpunt enzo.
-
Bedankt voor jullie reacties. Begin nu wat duidelijkheid te krijgen.
Olijfolie bakken: niet extra vierge.
Alternatieven: rijstolie of kokosolie.
Hoe zit het eigenlijk met zonnebloemolie?
-
Ik bak veel met olijfolie, wel geen extra vergine.
Als je deze discussie leest http://www.goeievraag.be/vraag/eten-drinken/koken-recepten/extra-vergine-olijfolie-bakken.222860 (http://www.goeievraag.be/vraag/eten-drinken/koken-recepten/extra-vergine-olijfolie-bakken.222860), komt er naar voor dat bakken met (zelfs extra vergine) olijfolie niet schadelijk is, dat er enkel gezondheidsbevorderende stoffen en smaak kunnen verloren gaan. Frituren lijkt wel niet aangewezen, maar gewoon redelijk kort bakken lijkt me niet schadelijk. Nu denk ik ook dat je de duurdere en delicate extra vergine, gewoon omwille van de smaak, beter enkel in koude bereidingen gebruikt.
Zonnebloemolie is ook geschikt om te bakken, maar mag je niet te veel verhitten. Zie http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/ (http://www.optimalegezondheid.com/plantaardige-olien-en-je-gezondheid/)
Maar voor echt hoge temperaturen lijkt kokosolie inderdaad geschikt. Een beetje gek omdat er veel verzadigde vetten in zitten die de naam hebben hart-en vaatziekten te veroorzaken, doch volgens de verklaringen is er in dit geval geen probleem.
-
Maar voor echt hoge temperaturen lijkt kokosolie inderdaad geschikt. Een beetje gek omdat er veel verzadigde vetten in zitten die de naam hebben hart-en vaatziekten te veroorzaken, doch volgens de verklaringen is er in dit geval geen probleem.
Dat komt doordat het plantaardige en niet dierlijke vetten zijn.
-
En ik geloof dat ze ook alweer de (meervoudig) onverzadigde vetten minder gezond vinden dan eerst, en de verzadigde ook weer minder slecht zijn. Ik wissel gewoon af tussen allerlei olieën en roomboter. :P
-
Gewoon nooit bakken en altijd een type soep maken, zoals ik!
-
Voor wokken gebruiken wij zonnebloemolie, maar ik begrijp dat dat niet (meer) de voorkeur heeft?
-
Wat duidelijker nu.
Ik hou dan olijfolie aan, maar niet de extra vierge.
-
Wat duidelijker nu.
Ik hou dan olijfolie aan, maar niet de extra vierge.
En wellicht voor heel heet / frituren een alternatief zoeken, als ik het allemaal goed begrepen heb.
-
Wat duidelijker nu.
Ik hou dan olijfolie aan, maar niet de extra vierge.
En wellicht voor heel heet / frituren een alternatief zoeken, als ik het allemaal goed begrepen heb.
Ik doe geen frituren vanwege brandgevaar (lees steeds over in fik raken van huizen erdoor).
-
Dan kan je beter al je elektronisch apparatuur buiten gebruik uit het stopcontact halen; kortsluiting is een véél groter brandgevaar...
-
Wat duidelijker nu.
Ik hou dan olijfolie aan, maar niet de extra vierge.
En wellicht voor heel heet / frituren een alternatief zoeken, als ik het allemaal goed begrepen heb.
Ik doe geen frituren vanwege brandgevaar (lees steeds over in fik raken van huizen erdoor).
Volgens mij gebeurt dat vooral wanneer mensen de frituurpan na gebruik laten aanstaan en zelf in slaap dommelen met hun volle buik. Zo lang je in de buurt blijft en het apparaat na gebruik meteen uitzet, kan er weinig gebeuren. Hetzelfde geldt voor wasmachine, vaatwasser en droger, die moet je eigenlijk ook niet onbeheerd laten draaien.
-
Hetzelfde geldt voor wasmachine, vaatwasser en droger, die moet je eigenlijk ook niet onbeheerd laten draaien.
Echt? dan krijg ik toch niets meer gedaan in huis, als ik daar langs moet blijven zitten?
-
Hetzelfde geldt voor wasmachine, vaatwasser en droger, die moet je eigenlijk ook niet onbeheerd laten draaien.
Echt? dan krijg ik toch niets meer gedaan in huis, als ik daar langs moet blijven zitten?
Je hoeft er niet bij te zitten, maar over het algemeen wordt (geloof ik) aangeraden deze machines niet te laten draaien als je niet thuis bent.
-
Tegen de tijd dat je een eventuele brand ruikt, is het toch al te laat, als je in de woonkamer zit met kamerdeuren dicht. Kan je net zo goed de deur uitgaan lijkt me.
-
Daar zijn brandmelders voor gemaakt. Bovendien beperk je de schade als je er op tijd bij bent.
-
Hetzelfde geldt voor wasmachine, vaatwasser en droger, die moet je eigenlijk ook niet onbeheerd laten draaien.
Echt? dan krijg ik toch niets meer gedaan in huis, als ik daar langs moet blijven zitten?
Je hoeft er niet bij te zitten, maar over het algemeen wordt (geloof ik) aangeraden deze machines niet te laten draaien als je niet thuis bent.
Van wasdrogers had ik wel gehoord, maar ook wasmachines? Ik hou dit dan in gaten
-
Tegen de tijd dat je een eventuele brand ruikt, is het toch al te laat, als je in de woonkamer zit met kamerdeuren dicht. Kan je net zo goed de deur uitgaan lijkt me.
Een brand ruik je erg snel, denk ik (tenzij je slaapt). Ik ruik altijd wanneer mijn soep klaar is na een paar minuten. Of wanneer het brood net aan het bakken is. Dan zit er ook gewoon een dichte deur tussen. Laat staan dat je dan duidelijk een zwartgekleurde walm zou ruiken van verbrand kunststof en spaanplaat voordat het om zich heen aan het grijpen is...
-
Ik ruik altijd wanneer mijn soep klaar is na een paar minuten.
Die paar minuten, daar gaat het me om. Ik betwijfel of je een goeie fik nog kan stoppen als die zo lang de tijd heeft gehad.
Maar een brandlucht geeft natuurlijk wel een noodsignaal af waar je snel door gealarmeerd wordt, dat weer wel.
Aan de andere kant, ik ruik met enige regelmaat een brandlucht die van buiten komt, boeren die weet ik veel wat aan het affikken zijn. Dus het zit er dik in dat ik bij een brand in huis ook niet direct reageer.
Hm, misschien is een rookmelder toch nog niet zo'n gek idee. We hadden er ooit wel een, maar die had ik nooit vervangen. Ze gaan maar een paar jaar mee.
-
Die paar minuten, daar gaat het me om. Ik betwijfel of je een goeie fik nog kan stoppen als die zo lang de tijd heeft gehad.
Maar mijn soep staat niet in lichtelaaie. Die wordt alleen warm, en hooguit 100 graden. Indien er iets onder de pan zit (een kruimeltje), ruik ik dat erg goed zodra er een vlam op staat. Secondenwerk.
-
Ik ruik altijd wanneer mijn soep klaar is na een paar minuten.
Die paar minuten, daar gaat het me om. Ik betwijfel of je een goeie fik nog kan stoppen als die zo lang de tijd heeft gehad.
Maar een brandlucht geeft natuurlijk wel een noodsignaal af waar je snel door gealarmeerd wordt, dat weer wel.
Aan de andere kant, ik ruik met enige regelmaat een brandlucht die van buiten komt, boeren die weet ik veel wat aan het affikken zijn. Dus het zit er dik in dat ik bij een brand in huis ook niet direct reageer.
Hm, misschien is een rookmelder toch nog niet zo'n gek idee. We hadden er ooit wel een, maar die had ik nooit vervangen. Ze gaan maar een paar jaar mee.
Wat?! Heb je geen rookmelder? :o
Voor slechts 10 euro heb je een levensverzekering. Ik zou als de wiederga naar Blokker of Praxis gaan om ze aan te schaffen.
-
Wij hebben vandaag voor het eerst frietjes gefrituurd in kokosolie en dat was echt lekkerder dan in gewone frituurolie. En de olie is naderhand ook veel schoner en dus beter opnieuw te gebruiken.
En het stinkt echt veeel minder naar frituur in huis :)
-
Wij hebben vandaag voor het eerst frietjes gefrituurd in kokosolie en dat was echt lekkerder dan in gewone frituurolie. En de olie is naderhand ook veel schoner en dus beter opnieuw te gebruiken.
En het stinkt echt veeel minder naar frituur in huis :)
Gebruikt olie opnieuw gebruiken lijkt me slecht. Ik raad het af.
-
Dat kan prima als ik andere verhalen op internet erover lees, zeker met kokosolie. En anders is het ook nogal zonde van de olie lijkt me.
-
Frituurolie gebruik je dus toch altijd meerdere keren, dat kan echt prima hoor.
-
Als je alle kruimels en prutjes er uit zeeft, dan is het prima, toch? Of zo'n koude zone fiteuse.
Ik geloof dat juist omdat kokosolie grotendeels verzadigd is, het niet reageert met andere stoffen/zuurstof en daardoor bij hoge temperaturen stabiel blijft. Of iets in die trant. ;)
-
Ik hoorde ooit dat kokosolie in theorie levenslang meegaat, nu zal dat wel lichtelijk overdreven zijn, maar toch...
-
Frituurolie gebruik je dus toch altijd meerdere keren, dat kan echt prima hoor.
Als het gebruikt wordt om te frituren, dan zal de samenstelling veranderen. Wie weet wat de restproducten allemaal zijn.
Erna gebruik je het weer, en zo krijg je steeds meer veranderingen in de samenstelling. En dat trekt dan in het voedsel die je frituurt.
Ik ken geen voedsel of middel waarin je het gebruikt om voedsel te bereiden die keer op keer weer gebruikt wordt.
Mijn logica zegt dat dit niet in orde is. Misschien stamt het van ergens de tweede wereldoorlog toen men vanwege tekorten olie bleef hergebruiken?
-
Ach als je nagaat hoeveel kilo friet (of erger: gepaneerd spul, daarvan blijft veel meer in de olie achter) er in de snackbar per liter olie doorheengejast wordt, durf ik mijn frituurolie rustig een aantal keer te hergebruiken. Je moet niet overal meteen weer te bang voor te worden, dit vind ik net zoiets als absoluut geen restjes bewaren, of alles meteen weg te gooien als het een halve dag over de UHD/THT-datum heen is.
-
Ach als je nagaat hoeveel kilo friet (of erger: gepaneerd spul, daarvan blijft veel meer in de olie achter) er in de snackbar per liter olie doorheengejast wordt, durf ik mijn frituurolie rustig een aantal keer te hergebruiken. Je moet niet overal meteen weer te bang voor te worden, dit vind ik net zoiets als absoluut geen restjes bewaren, of alles meteen weg te gooien als het een halve dag over de UHD/THT-datum heen is.
Omdat het 2014 is, zijn er voor liefhebbers kookgerei waar je geen olie bij nodig hebt. ;)
(frituren zonder vet (https://www.google.nl/#q=frituren+zonder+vet&safe=off))