Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Maartje! op 17 januari 2014, 21:25:31
-
Helemaal hip: de bakhetlist. Wat staat er op de jouwe?
Op de mijne
- bokkenpootjes
- een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden)
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
Nou ja, hier ga ik nog wat dingen onder zetten, maar die ben ik voor nu even vergeten. Of het is een ongoing project, ofzo.
-
Na drie keer het woord bakhetlist hardop te hebben gezegd, denk ik nu te weten wat je bedoelt. :-[
- een snel brood in een niet zo'n grote bakvorm
- een geslaagde poging oranjekoek
- een geslaagde poging framboissini (Zo noemde een Franse bakker dit Duitse gebak-achtige broodje, die dacht dat de klanten het niet zouden kopen als het Duits klonk. Raar. ::) Hoe het ook heet, het was gewoon heerlijk.)
- seitan-saucijzenbroodje
-
Oeh leuk topic, maar jeetje zoveel...
Antje, wat moet je je voorstellen bij een framboissini?
Kleine greep van mijn lijst:
- Brownies zoals die van Niemeijer
- goede macarons
- red velvettaart met de frosting der frostings
- zelf gemaakte poptarts (vanuit nostalgisch oogpunt)
- zelf gemaakt bladerdeeg staat hier ook op de lijst
- een chocoladetaart van Pierre Hermé die op iets lijkt wat de lokale patissier chocolade sprokkeltaart noemde :kwijl:
- fatsoenlijk brood
Alleen gaat het nog even duren voor ik weer een fatsoenlijk bakoven tot mijn beschikking heb :nopompom:
Ik kijk dus extra uit naar foto's van eindresultaten ;D
-
Antje, wat moet je je voorstellen bij een framboissini?
Ik proefde bladerdeeg (of iets dergelijks, in elk geval kruimelig), frambozen, spijs, amandel en poedersuiker. Het smaakte hartig en redelijk zoet. Ik heb wel eens geGoogled op de ingrediënten en bij teksten en foto's gezocht, maar nooit een recept gevonden.
Foto's zeggen vast meer dan 'mijn' woorden. Het gaat om dit:
(http://farm8.staticflickr.com/7307/12017237146_b8dab3eb58_n.jpg)
Van deze bakker:
(http://farm8.staticflickr.com/7364/12016690483_4cf18be494_n.jpg)
(Ja, dat ben ik daar, met zere voeten en een enorme grijns.)
-
Ziet er lekker uit!
Deed me een beetje aan een bepaalde kersenfrangipane uit Amsterdam denken, maar als ik dat google lijkt het er toch niet op. Dit (http://giselasseite2.wordpress.com/2010/12/01/himbeerschnitten/) qua uiterlijk dan weer wel meer. Misschien kent Eelco het?
Niet zo slim om op dit tijdstip nog te gaan googlen naar lekkernijen trouwens ::).
-
Wat bakken betreft, ben ik een gewoontedier. Alleen het no-knead bread, daar moet ik toch eens werk van maken. Maar met 1 baksel maak ik dus geen lijst...
-
Jawel hoor, een heel erg korte lijst is ook een lijst.
(Ik ben een nerd, ik vind lege lijsten ook lijsten.)
-
- bokkenpootjes
- een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden)
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
-
Ik ben niet zo'n bakker, maar ik zou wel een echt lekkere chocoladetaart willen kunnen bakken. Oh ja, en echte cheesecake!
-
- bokkenpootjes
een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden) Werkt!
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
-
Van die leuke Portugese custardtaartjes.
-
Oeh ja, pasteis de Bellèm, mmmmm!
-
Een citroenmeringuetaart, op z'n italiaans met een brosse bodem waarin amandelmeel verwerkt is, romige creme met verse citroen en een smeuïge meringue on top.
O, en ik moet die maanzaadtaart uit het kerstmenu van Eelco nou ook eens snel maken. En daarna wil ik nog veel meer met maanzaad proberen.
:taart-yum:
-
Opgegeven:
Bladerdeeg, daar begin ik niet meer aan, te veel enthousiaste pogingen ondernomen voor nul resultaat, ik kan het gewoon niet.
Sinds een jaar ofzo gelukt:
Scones
Zachte witte broodjes
Knapperige dunne pizza's met de pizzasteen
Wat lukt niet maar wil ik wel:
Hele goede biscuittaart. Het wordt te droog, te stevig, het mist het "fluffy" gevoel. Op zoek naar het ultieme recept!
Dit jaar proberen want nog nooit gemaakt:
Luxe veganistisch gebak en koekjes, vegan petits fours bijvoorbeeld
-
Zachte witte broodjes
Ahhh dat wil ik ook nog eens maken. Welk recept gebruik jij?
-
Ik wil die babymiljonairs veganiseren. Ik vond al een recept voor het zelf maken van gecondenseerde sojamelk, dus er is niets meer dat me tegenhoudt! Behalve tijdgebrek natuurlijk.
-
En proefpersonen! Maar ik bied me aan hoor.
-
Ik zou het zeker niet met een poging tot gecondenseerde sojamelk proberen; het doel van de gecondenseerde melk is om de caramel tot een toffee-achtige substantie te krijgen. Hoe maken vegans fudge? Met margarine? Die kant zou ik opgaan.
-
Ik heb geen idee, ik heb nooit duffe gemaakt. Een vriend van me wel, ik zal het hem eens vragen. Maar bij dat recept voor gecondenseerde sojamelk stond geloof ik wel dat je het ook voor caramel kon gebruiken dus ik durf dat wel aan.
-
Ik ben ook niet bang dat het niet kan, ik ben bang dat gecondenseerde sojamelk veel te veel smaak van zichzelf heeft om die miljonairs lekker te houden.
-
- bokkenpootjes
een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden) Werkt!
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
- Sams uienkruier
- experimenten met bloemsoorten:
Ik heb (hiero (http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=29&Lit=VIEW&Hmi=0&Smi=0&STIJL=4&Query=ZMU_ShopArtikel.Id=1858)) Zeeuwse bloem besteld, omdat Cees Holtkamp door zo'n fan van is. En nu wil ik natuurlijk weten of het echt zo anders is dan mijn gewone, buitengewoon onedele euroshopperbloem. Dus ik combineer twee items: er liggen nu twee uienkruierdeegjes te rijzen. Spannend!
-
Ik zou al blij zijn als iets lukte :P
Maar dan heb ik denk echt een nieuwe oven nodig eerst, oven doet het wel maar de temperatuur regeling heeft volgens mij kuren dus een cake ofzo heb ik maar 1 keer geprobeerd en die mislukte. En ik ga er geen 2 uur de oven voor aanzetten. Maar ben zowiezo slecht in dat soort dingen.
-
- bokkenpootjes
een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden) Werkt!
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
- Sams uienkruier lekker!
- experimenten met bloemsoorten:
Ik heb (hiero (http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=29&Lit=VIEW&Hmi=0&Smi=0&STIJL=4&Query=ZMU_ShopArtikel.Id=1858)) Zeeuwse bloem besteld, omdat Cees Holtkamp door zo'n fan van is. En nu wil ik natuurlijk weten of het echt zo anders is dan mijn gewone, buitengewoon onedele euroshopperbloem. Dus ik combineer twee items: er liggen nu twee uienkruierdeegjes te rijzen. Spannend!
Die uienkruier is lekker!
Maar de bloemvergelijking was minder spannend, geen verschil te merken. Van het weekeinde koekjes!
-
Ik heb geen idee, ik heb nooit duffe gemaakt. Een vriend van me wel, ik zal het hem eens vragen. Maar bij dat recept voor gecondenseerde sojamelk stond geloof ik wel dat je het ook voor caramel kon gebruiken dus ik durf dat wel aan.
Ik ben al meerdere recepten tegengekomen die kokosmelk met suiker gebruiken in plaats van gecondenseerde melk. Google maar een 'vegan dulce de leche'. Daar zit dan waarschijnlijk wel kokossmaak aan, maar dat hoeft niet vies te zijn. ;D
-
Mn baktlijst groeit, maar er wordt weinig gebakken.
De portugese custard cakejes stonden er al op.
Nu ook
Witte, zachte bolletjes
Sams uienkruier
Eccles Cakes met stilton
-
Zachte witte broodjes
Ahhh dat wil ik ook nog eens maken. Welk recept gebruik jij?
Ik gebruik dit recept (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.co.uk/2006/10/zachte-witte-broodjes.html). Ik gebruik dit deeg inmiddels ook voor mijn vegetarische worstenbroodjes.
-
Opeens heb ik zin in een worstenbroodje. Ik heb nog nooit een worstenbroodje gegeten, maar eens moet de eerste keer zijn toch? (Ik zal wel erge honger hebben en als ik wat gegeten heb helemaal over dit idee heen zijn hoor.)
-
Wij maken worstenbroodjes door een worstje in een plakje bladerdeeg te rollen, nog makkelijker!
-
Even mierenneuken: Met bladerdeeg is het geen echt worstenbroodje, dat is een saucijzenbroodje :)
Een worstenbroodje is van echt brooddeeg, met een (vega) gehaktvulling. Zie ook hier (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabants_worstenbroodje). Hierbij mijn laatste versie, met het zachte brooddeeg: (http://www.mijnalbum.nl/Foto550-GSSN8HQS.jpg)
Staat voor morgen op het programma, nu al trek in!
-
Dat is geen mierenneuken.
-
Wat zijn ze mooi!
-
Dank je wel :D
-
Maar moet er dan geen worst in een worstenbroodje?
-
Jawel, althans worst zonder vel, dus gehakt. Maar zeker geen bladerdeeg. En als het vegetarisch gehakt is, dan worden het vegetarische worsten- of saucijzenbroodjes.
-
Maar ik heb mijn hele leven al zo worstenbroodjes gegeten, dus er zijn blijkbaar meer mensen die vinden dat je ook een worstenbroodje kunt maken door een plakje bladerdeeg om een (al dan niet vega) worst te rollen. Ik vind een saucijzenbroodje echt heel anders smaken.
-
Tsja. Er zijn ook veel mensen die appelbeignets appelflappen noemen. Terwijl dat ook iets heel anders is. :D
Het is denk ik streekbepaald. Ik denk niet dat er Brabanders zijn die dat typische streekproduct, want dat is het volgens mij, met bladerdeeg vinden horen. Ik moet er niet aan denken, bladerdeegdingen na de nachtmis. ;) Ik heb de eerste achttien jaar van mijn leven in Brabant doorgebracht, dat verklaart misschien mijn gevoeligheid op dit punt.
De smaak is natuurlijk afhankelijk van de kruiding van de vulling. Is voor jou het enige verschil tussen een worstenbroodje en een saucijzenbroodje de smaak of ook iets anders?
-
De smaak maar ook de textuur. Een worstje is stevig, gehaktvulling niet.
-
De gehaktvulling moet inderdaad als een worstje zonder vel in een worstenbroodje. Maar de in de saucijzenbroodjes die ik ken zit dat ook op die manier. Jij kent ze dus met lossere vulling? Dan snap ik jouw uitgangspunt.
-
Oh wauw, die zijn er goed uit Sam!
(Vergeten we het subforum voor foto's van al deze resultaten trouwens niet, ik wil nog meer kwijlen :P)
-
(http://farm8.staticflickr.com/7398/12560925805_006fdd9271.jpg)
Eentje van mijn lijst kunnen schrappen, soda-bread! Nu nog afwachten tot het afgekoeld is, of het voor herhaling vatbaar is.
-
Leuk, dat brood in handschoenvorm rechtsboven...!
-
;D was niet gemakkelijk hoor, die structuur...
-
Hihi, ik dacht eerst ook dat er 2 broden lagen. Ziet er goed uit hoor! Hoe smaakte het?
-
De smaak is ok, maar het deeg is een beetje klef, geen idee of dat zo moet. De volgende keer ga ik meer wiite bloem en minder volkoren gebruiken, want het ligt nogal zwaar op de maag.
-
- bokkenpootjes
een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden) Werkt!
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
- Sams uienkruier lekker!
- experimenten met bloemsoorten: (koekjes)
- brownies met caramelvulling (vriendenmaakmateriaal)
- limoenkokosboterkoek (lekker, maar nog lekkerder zonder kokos)
Inmiddels heb ik een suikerbrood gebakken. maar dat was nog niet zo goed gelukt: zó zacht dat alle suiker (behalve, gek genoeg, die bovenop lag) helemaal naar de bodem gezakt was. Wel erg lekker.
Verder bedacht ik nog voor ik het op de lijst kon zetten brownies met caramelvulling (een dunne brownie bakken, daar in tweeën snijden, op de ene onderkant een dikke laag zoutige botercaramel smeren en daar de andere laag (ook met de onderkant naar de caramel toe) bovenop. Heel praktisch (alleen de middenlaag kleeft, dus het eet makkelijk en deelt makkelijk uit) en je maakt er goed vrienden mee.
De limoenkokosboterkoek was lekker, maar door de kokos niet zo boterkoekerig. Boterkoek met amandelspijs en limoenrasp is lekkerder.
-
Als je van suikerbrood houdt, is het misschien ook leuk eens zelf bolussen te bakken? Deed ik vroeger vaak en vond ik erg lekker. Ik kan kijken of ik het recept nog ergens heb?
-
Ja, bolussen zijn ook leuk!
-
En lekker!!
-
Van het weekend ga ik bolussen eten in Middelburg ;D
Als trotse import-export-zeeuw wil ik natuurlijk ook het recept.
Een vriendin van me heeft het Nederlandse bakboek (oid), daar stond het ook in. Dat boek moet ik ook nog eens kopen trouwens.
Daar stond ook spekkoek in, dat wil ik zelfnog eens gaan maken.
-
O ja, leuk, spekkoek! Ik hield er wel nare brandwonden aan over trouwens, kijk daar voor uit!
En die was ik nog vergeten, maar stroopwafels moeten ook op mijn lijstje. Moet ik eerst eens ergens een kniepertjesijzer lenen.
-
- bokkenpootjes
een brood waar aan één kan krenten in zitten (zodat je krentenbrood en gewoon brood hebt, maar niet twee broden) Werkt!
- iets met zelfgemaakt (snel) bladerdeeg (terwijl ik eigenlijk niet eens echt van bladerdeeg hou...)
- minimoorkoppen
- een taart in de vorm van een gebouw waar ik graag kom
- Suikerbrood
- Ontbijtkoek (heb ik al een paar keer geprobeerd, maar is nog niet goed gelukt.)
- Sams uienkruier lekker!
- experimenten met bloemsoorten: (koekjes)
- brownies met caramelvulling (vriendenmaakmateriaal)
- limoenkokosboterkoek (lekker, maar nog lekkerder zonder kokos)
- stroopwafels
Inmiddels heb ik een suikerbrood gebakken. maar dat was nog niet zo goed gelukt: zó zacht dat alle suiker (behalve, gek genoeg, die bovenop lag) helemaal naar de bodem gezakt was. Wel erg lekker.
Verder bedacht ik nog voor ik het op de lijst kon zetten brownies met caramelvulling (een dunne brownie bakken, daar in tweeën snijden, op de ene onderkant een dikke laag zoutige botercaramel smeren en daar de andere laag (ook met de onderkant naar de caramel toe) bovenop. Heel praktisch (alleen de middenlaag kleeft, dus het eet makkelijk en deelt makkelijk uit) en je maakt er goed vrienden mee.
De limoenkokosboterkoek was lekker, maar door de kokos niet zo boterkoekerig. Boterkoek met amandelspijs en limoenrasp is lekkerder.
-
Belgische wafels, iemand?
Een collega heeft de eerste stappen gezet om ze te gaan bakken en verkopen op de lokale zaterdagmarkt, en later misschien elders, op braderieën en festivals e.d. Er moet wel een Iers tintje aan zitten, dus de bloem komt uit Ierland, de rest niet geloof ik, want ze moeten wel zo autenthiek mogelijk zijn.
En hij zoekt contact met koffiebranders (www.badgeranddodo.ie, mijn inbreng in het geheel) uit de omgeving in de hoop dat hij ook koffie bij de wafels kan gaan serveren, en dat ziet er ook hoopvol uit. Ik ben heel benieuwd hoe dat af gaat lopen. Belgische wafels kom je hier in ieder geval (nog) nergens tegen.
-
Ik heb zo'n tefal-ijzer met verschillende bakplaten, daar zitten ook wafelplaten bij. Het is al wel langgeleden dat ik ze heb gemaakt, ik zou niet eens meer weten welk recept ik ook alweer gebruikte? Moet ik ook weer eens gaan maken. (Daar gaan mijn goede voornemens om even minder te snoepen :P)
-
Ik gebruik voor wafels het recept van de veganchallenge en die zijn erg lekker! Moet eigenlijk nog eens wat meer recepten gaan proberen.
-
O ja, Belgische wafels, die zijn ook zo lekker! En zo'n wafelijzer heb ik wel...
-
Die van mij zijn altijd Belgisch ???, maar welke bedoelen jullie er dan mee? Want er zijn Luikse en Brusselse wafels, en misschien nog andere...
-
Ik bedoelde nu Luikse wafels (ik weet eigenlijk niet wat Brusselse wafels zijn) en ik bedoelde ze in tegenstelling met van die dunne harde wafeltjes, zoals bijvoorbeeld kniepertjes:
(http://www.seasons.nl/files/2013/06/kniepertjes-drenthe-koekje.jpg)
En in een ijzer voor kniepertjes denk ik dus ook wel stroopwafels te kunnen bakken:
(https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQl4YkD2GGkMoB6Y1jVBtxggaW-JsXL6G9_uBnUmBPZcC7bwbo4)
-
Ik bedoelde nu Luikse wafels (ik weet eigenlijk niet wat Brusselse wafels zijn)
Leuk, over wafels en wafels en met recepten voor zowel Brusselse (Gentse?) als Luikse wafels!
http://www.saisonnier.net/index/saisonnier/patisserie_desserts/alles-over/terroir/_cms_/cid/189/id/524
-
Het was gisteren wafeldag (ter ere van de conceptie van Jezus en de annunciatie daarvan aan Maria); dus ik bakte Luikse wafels (http://koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/recept/luikse-wafels). Lekker!
-
Ik heb alvast voor mijn verjaardag van mijn ouders " Het nederlands bakboek" gekregen, dus eh, het hele boek staat zo ongeveer op mijn baklijst ;)
Maar in ieder geval eens beginnen met ouderwetse boterkoek of misschien toch eerst zeeuwse lichte speculaas. In ieder geval ga ik koekjes bakken :D
-
Het was gisteren wafeldag (ter ere van de conceptie van Jezus en de annunciatie daarvan aan Maria); dus ik bakte Luikse wafels (http://koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/recept/luikse-wafels). Lekker!
Mijn wafelijzer is daar niet geschikt voor, de ribbels zijn veel te fijn anders zou ik me er ook eens aan willen wagen. Misschien maar goed ook, want mijn lijn :-/
-
Ik ga vanavond deze vegan chocoladecake met chocolade ganache bakken: http://www.theppk.com/2008/08/just-chocolate-cake/
Verder wil ik binnenkort graag weer eens een rabarbertaart maken, misschien deze: http://www.laubfresser.de/2013/05/veganer-rhabarberkuchen.html
En ik wil proberen om de kwarktaart met vruchtjes van mijn oma na te maken (met agar en yofu in plaats van gelatine en kwark). Ze versierde hem altijd met gekleurde sprinkeltjes. Weet iemand waar ik die kan kopen zonder gelatine en karmijnrood?
-
En ik wil proberen om de kwarktaart met vruchtjes van mijn oma na te maken (met agar en yofu in plaats van gelatine en kwark). Ze versierde hem altijd met gekleurde sprinkeltjes. Weet iemand waar ik die kan kopen zonder gelatine en karmijnrood?
Wat voor sprinkeltjes bedoel je precies?
Dit is trouwens een mooi recept voor kwarktaart http://www.lekkerplantaardig.net/kwark_taart.htm
-
Zoiets?
http://www.nieuweband.nl/producten/detail/7083/?p=b (http://www.nieuweband.nl/producten/detail/7083/?p=b)
De meeste Ekoplaza's zullen het niet hebben (verkeerde leverancier), maar andere natuurwinkels misschien wel, of het is via internet te bestellen? Ze hebben ook nog andere strooisels etc :)
-
Zoiets?
http://www.nieuweband.nl/producten/detail/7083/?p=b (http://www.nieuweband.nl/producten/detail/7083/?p=b)
De meeste Ekoplaza's zullen het niet hebben (verkeerde leverancier), maar andere natuurwinkels misschien wel, of het is via internet te bestellen? Ze hebben ook nog andere strooisels etc :)
Ja zoiets! We hebben hier een onafhankelijke natuurwinkel. Zal eens vragen of die het kunnen bestellen. Mijn oma strooide altijd gekleurde hageltjes op haar taart, dus het is een stukje nostalgie.
En ik wilde inderdaad zo'n soort taart maken als in die link van Selly, maar dan met naturel/vanillesmaak en stukjes banaan en mandarijn erin. Het klinkt simpel, en dat is het ook, maar nostalgie dus :)
-
Ik heb ook wel dat soort sprinkeltjes bij de AH gekocht, en volgens mij ook wel eens bij Xenos.
-
Vruchtenhagel van Aldi is vegan. Misschien een optie?