Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Duncan op 08 januari 2014, 16:19:36
-
Uit principiële redenen eet ik geen suiker of eraan gelieerde stoffen als ze in producten voorkomen die geen snoep of gebak zijn.
Het viel me op dat vorig jaar nagenoeg in alle producten in supermarkten suiker of eraan gelieerde stoffen zijn toegevoegd.
Augurken in pot, chips en dergelijke, brood, groente in pot/blik bevatten nu suiker of eraan gelieerde stoffen. Van gebak of snoep verwacht je dat, maar in blik-/potgroente of augurken in pot?
Ik dacht dan ontwijk ik die producten, er zijn enige alternatieven voor. Maar nu blijken producenten van vegetarische producten ook mee te doen in deze verwildering van de schappen. Ene na andere vegetarische burger en dergelijke is volgegooid met suiker of eraan gelieerde stoffen.
Dit had ik niet verwacht met producenten die dergelijke producten maken.
Kleine greep:
*Albert Heijn:
- Gegrilde stukjes: maltodextrine (voorloper glucosestroop)
- Vegetarische fijngehakt: maltodextrine
*Vivera:
- Burger: invertsuikerstroop, maltodextrine
- Zigeunerschnitzel: gedroogd glucosestroop, dextrose, maltodextrine
*Valess:
- Valess Schnitzel: dextrose
- Valess champignon: suiker, maltodextrine
Mijn keuze is nu gigantische beperkt door deze handelswijze van de fabrikanten.
Zware teleurstelling.
(Voor mensen met suikerziektes is dit ook een teleurstelling denk ik)
-
Ik heb om gezondheidsredenen ook een paar maanden suikervrij moeten eten. Het viel mij toen inderdaad ook op dat echt vrijwel overal suiker in wordt gestopt. Zelf maken blijft de beste optie, anders is het echt lastig.
-
Bij groenten in pot is het al heel lang standaard dat daar suiker bij wordt gedaan. Lijkt me puur een smaakkwestie, veel mensen houden van zoet. Ook als het doperwten betreft blijkbaar, die al zoet van zichzelf zijn. Maar bij zoetzure augurken is het toch niet vreemd?! De potten groente in de biowinkel bevatten (meestal?) geen suiker. Vijftien jaar geleden tenminste, toen heb ik ook een poos suikervrij gegeten, dus misschien is dat inmiddels ook veranderd.
Mensen met diabetes mogen wel suiker, ze moeten alleen oppassen met de hoeveelheden. De beetjes in eiwitrijke vegaburgers lijken me weinig invloed op hen te hebben, maar pin me daar niet op vast.
Persoonlijk maak ik me er niet druk om. Het betreft allemaal zwaar bewerkte producten. Leuk voor af en toe, maar niet voor dagelijks.
-
Potten groente koop ik bijna nooit, en zoetzure augurken vind ik inderdaad ook logisch. Maar suiker zit ook echt in heel veel dingen waar ik het niet verwachtte. Probeer maar eens mayonaise zonder suiker te vinden, om maar een voorbeeld te noemen.
-
Wat bedoel je met "suiker of eraan gelieerde stoffen"?
-
Ik denk dat daarmee glucosestroop en andere suikervarianten bedoeld worden, zoals in de voorbeelden van de ingredienten van de vegetarische producten?
Ik maak me niet zo druk om suiker in bewerkte producten, maar dat is omdat ik die sowieso als ongezond beschouw en ze dus op mijn "met mate" lijstje staan. Vleesvervangers vallen daar voor mij onder. Suiker wordt hierin waarschijnlijk (net als in kattenvoer) niet alleen voor de smaak maar ook voor de bruine kleur gebruikt.
Ik vind het wel kwalijk dat er aan blik- en potgroenten waarvan je denkt dat ze "puur" zijn, suiker toegevoegd wordt. Van rode kool met appeltjes of van witte bonen in tomatensaus vind ik het logisch dat er suiker in zit (bewerkt product), van een simpel blik doperwtjes of bruine bonen verwacht ik het niet.
-
Vaak letten mensen met vegetarische levenswijze ook op rest van hun voedsel. Zoals geraffineerde producten
(zoals suiker) vermijden of minimaal gebruiken. Dat vegetarische producten ook versuikerd worden botst met die filosofie. Waarschijnlijk letten fabrikanten er niet op, voor hun telt geld.
Met eraan gelieerde stoffen bedoel ik maltodextrine, glucosestroop, dextrose, enz.
Als nagenoeg overal suiker in wordt gedaan, dan krijg je door al die combinaties teveel binnen. Op termijn zal dit slecht uitpakken voor de volksgezondheid.
-
Vaak letten mensen met vegetarische levenswijze ook op rest van hun voedsel. Zoals geraffineerde producten
(zoals suiker) vermijden of minimaal gebruiken. Dat vegetarische producten ook versuikerd worden botst met die filosofie. Waarschijnlijk letten fabrikanten er niet op, voor hun telt geld.
Het is heel waarschijnlijk dat fabrikanten een analyse van hun beoogde doelgroep doen en die valt denk ik breder dan vegetariers alleen of consumenten die suikers e.d. mijden. Om nog maar niet te spreken over wat men al dan niet als gezond beschouwt, waar een beetje suiker ook best onder zou kunnen vallen. En niet iedereen heeft het gezondsheidsaspect even hoog staan.
Natuurlijk willen de fabrikanten zo goedkoop mogelijk produceren, maar de consument wil ook niet teveel betalen en stelt ook bepaalde verwachtingen aan producten. Een daarvan is een lekkere smaak en dan is zoet toch wel populair. En wat Sam zegt, het geeft ook kenmerken mee zoals een bruine kleur, naast een breder smaakje dan alleen zoet.
Als nagenoeg overal suiker in wordt gedaan, dan krijg je door al die combinaties teveel binnen. Op termijn zal dit slecht uitpakken voor de volksgezondheid.
De zoete trend is allang te ver doorgeschoten en dat zien we toch al in diverse gezondsheidsproblemen terug, dus ik begrijp eerlijk gezegd dit topic ook niet zo goed.
-
ben ook al een tijdje suikerbewust bezig en idd wordt je steeds meer beperkt en moet je zeer kritisch de ingrediëntenlijst bekijken van alle verpakkingen. Zelfs in potjes groente zit suiker, zelfs een geschilde appel is een suikerbom( ongeschild) weer niet
-
Een geschilde of ongeschilde appel bevat natuurlijk evenveel suiker. Bij een ongeschilde appel krijg je er een hap nuttige vezels extra bij, maar je krijgt echt niet minder suiker binnen.
-
Misschien kan je overal appelschillen doorheenroeren ter compensatie?
-
Daar zeg je zo wat ;D Ik hou van mijn sap-pers best wat vezels over. Daar schijn je muffins van te kunnen bakken. Als dat nu appelschillen-vezels zijn, kan ik vast de suiker wel achterwege laten. Ik zeg: win-win.
-
Ik spoel altijd mijn bonen etc uit blik even af, zodat het ergste zout en suiker er dan af is. Of spoel je dan ook de voedingsstoffen af? Ik dacht uit mijn hoofd dat De Rit en Ekoplaza demeter potjes zonder suiker waren.
Als je op de ingrediënten gaat letten, kom je er inderdaad achter dat er veel rare dingen in ons eten zitten. Je kan meer bio gaan eten, al komt het daar ook wel voor. Wel in mindere mate. Verder veel zelf maken, zeker dingen als sausjes.
-
Het stomme van bio-spul is dat er vaak juist nuttige toevoegingen als calcium en B12 achterwege worden gelaten.
-
Als je het als vleesvervanger wil aanprijzen, dan moet het er juist wel in geloof ik.
Maar als je zo tegen toevoegingen bent, dan is het misschien juist fijn als het er niet in zit? Dan kan je zelf nog kiezen hoe je het eventueel wil aanvullen.
-
Een geschilde of ongeschilde appel bevat natuurlijk evenveel suiker. Bij een ongeschilde appel krijg je er een hap nuttige vezels extra bij, maar je krijgt echt niet minder suiker binnen.
Ik denk dat er nu een misverstand is ontstaan.
De suikers die ik bedoel zijn gefabriceerde zoals witte suiker, dextrose en dergelijke.
In fruit zitten natuurlijke suikers, die kan geen kwaad volgens mij. Die hebben een andere impact op het lichaam dan gefabriceerde.
-
...
De zoete trend is allang te ver doorgeschoten en dat zien we toch al in diverse gezondsheidsproblemen terug, dus ik begrijp eerlijk gezegd dit topic ook niet zo goed.
De massale versuikering is iets recentst. Het moet ergens begin 2013 begonnen zijn. Mogelijk is er een of andere wet aangenomen die producenten hierin meer armruimte gaf.
In ieder geval zal deze massale versuikering van voedingsmiddelen zich dubbel en dik uit laten betalen in de kosten van gezondheidszorg. Overgewicht zal nog sneller toenemen, met alle medische kosten die ermee gemoeid zijn (meer diabetes, meer kanker, enz.). Ook komen er meer mensen met diabetes bij omdat het lichaam ontregeld wordt met afhandelen van die suikers.
In Engeland hebben ze dit door en zijn ze begonnen met acties ertegen (Action on Sugar).
Een artikel erover:
http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/24872_suiker_het_nieuwe_roken/
-
De massale versuikering is iets recentst. Het moet ergens begin 2013 begonnen zijn. Mogelijk is er een of andere wet aangenomen die producenten hierin meer armruimte gaf.
In ieder geval zal deze massale versuikering van voedingsmiddelen zich dubbel en dik uit laten betalen in de kosten van gezondheidszorg. Overgewicht zal nog sneller toenemen, met alle medische kosten die ermee gemoeid zijn (meer diabetes, meer kanker, enz.). Ook komen er meer mensen met diabetes bij omdat het lichaam ontregeld wordt met afhandelen van die suikers.
In Engeland hebben ze dit door en zijn ze begonnen met acties ertegen (Action on Sugar).
Een artikel erover:
http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/24872_suiker_het_nieuwe_roken/
Dat is niet echt een onderbouwing, maar misschien wil je gewoon alleen even je nieuwe kennis delen ter waarschuwing. In dat geval dank je wel :thumbsup:
-
In fruit zitten natuurlijke suikers, die kan geen kwaad volgens mij. Die hebben een andere impact op het lichaam dan gefabriceerde.
Suikers zijn suikers, en hebben dezelfde inpact op je lichaam...
-
Ik ging er eerlijk gezegd van uit dat mensen die op dingen letten zoals toegevoegde suiker, dextrose, maltose, etc over het algemeen ook geen dingen zoals groente uit potjes aten. Of zit er in ingeblikte/potjes groente nog net zo veel vitamines en mineralen als in bijvoorbeeld diepvries groente?
-
Ontloopt elkaar niet veel. Diepvriesspinazie bevat vaak meer vitaminen dan het verse spul in de supermarkt, omdat dat er al een paar dagen ligt.
-
En spinazie uit de vriezer is vaak lekkerder ook, maar dat zal wel dezelfde reden hebben :P
Maar ook bij bijvoorbeeld sperzieboontjes maakt het weinig verschil tussen potje/blik of vriezer? Ligt er vast ook wel aan hoe lang je het normaal kookt.
-
En of je het kookvocht weggooit of er bijvoorbeeld een sausje mee maakt?
-
In fruit zitten natuurlijke suikers, die kan geen kwaad volgens mij. Die hebben een andere impact op het lichaam dan gefabriceerde.
Suikers zijn suikers, en hebben dezelfde inpact op je lichaam...
Tussen suikers die van de fabriek rollen (geraffineerd suiker, dextrose, glucosestroop, enz ) en suikers van bv appel of peer moet een gigantisch verschil tussen zitten.
-
In fruit zitten natuurlijke suikers, die kan geen kwaad volgens mij. Die hebben een andere impact op het lichaam dan gefabriceerde.
Suikers zijn suikers, en hebben dezelfde inpact op je lichaam...
Tussen suikers die van de fabriek rollen (geraffineerd suiker, dextrose, glucosestroop, enz ) en suikers van bv appel of peer moet een gigantisch verschil tussen zitten.
Dat kan nog wel eens tegenvallen...
-
Tussen suikers die van de fabriek rollen (geraffineerd suiker, dextrose, glucosestroop, enz ) en suikers van bv appel of peer moet een gigantisch verschil tussen zitten.
Er wordt hier (http://www.sanova.nl/voeding/36-voeding/63-fructose.html) beweerd dat het laatste ongezonder is, maar dat is waarschijnlijk niet wat jij bedoelt?
-
Hoewel er ook staat dat fructose uit fruit gezonder is dan fructose uit bijvoorbeeld high-fructose-corn-syrup, als ik het goed lees. Maar dat lig tniet aan de suikers zelf, maar omdat ze in fruit in vezels verpakt zijn. (Ook de reden waarom commercieel vruchtensap extra ongezond is).
-
Hoewel er ook staat dat fructose uit fruit gezonder is dan fructose uit bijvoorbeeld high-fructose-corn-syrup, als ik het goed lees. Maar dat lig tniet aan de suikers zelf, maar omdat ze in fruit in vezels verpakt zijn. (Ook de reden waarom commercieel vruchtensap extra ongezond is).
Klopt.
Het is ook logischerwijs af te leiden. Van door mensen geconsumeerde fruit is bij mijn weten nimmer bewezen dat het je gezondheid schaadt (behalve in uitzonderingen zoals bv allergieen). Juist omgekeerde: fruit is gezond voor ons.
Van gefabriceerde suikers daarentegen zoals glucosestroop zijn wel bewijzen dat ze je gezondheid schaden.
-
Ik vind fruit heerlijk, maar het is niet gezond voor mij. En voor nog wel meer mensen niet. De suikers zorgen ervoor dat mijn bloedsuiker ernstig ontregeld raakt, dat ik moe wordt, dat ik honger blijf houden.
Voor veel dingen geldt: met mate, en dat geldt voor fruit ook. Als je het eet, dan een stuk in zijn geheel. Geen sapjes etc. En eet het met wat proteine en vet, zodat de suikers langzamer opgenomen worden.
-
Hoe werkt dat precies?
Ik heb een enorm instabiele bloedsuikerspiegel, en de link met suiker had ik al wel gelegd. Maar eet jij helemaal geen fruit dan? Wie weet is dat voor mij ook iets om te proberen.
-
Hoe werkt dat precies?
Ik heb een enorm instabiele bloedsuikerspiegel, en de link met suiker had ik al wel gelegd. Maar eet jij helemaal geen fruit dan? Wie weet is dat voor mij ook iets om te proberen.
Alleen oppassen met fruit werkt dan niet. Je moet op alle koolhydraten letten.
Ik eet alleen op smokkeldagen fruit, heel soms tussendoor. Verder wel elke ochtend bijna 1 banaan (nijn krijgt ook een stukje mee), niet al te rijp, voornamelijk ook vanwege de kalium. Verder eet ik iedere maaltijd proteine met een beetje vet en koolhydraten. Dus als ontbijt een bak kwark met 3 el versgemalen zaden en een stuk banaan en als avondeten bv tofu in zelfgemaakte tomatensaus met een boel groenten. Geen rijst, pasta, granen, aardappels. (Tenzij het smokkeldag is ;D.) Daarmee houd ik mijn levels en mijn hongergevoel het meest stabiel. Eet ik diezelfde maaltijd met daarbij als extraatje rijst ofzo, dan heb ik na een uur alweer honger.
-
Op te weinig koolhydraten doe ik het ook weer niet goed heb ik gemerkt. Blijft zoeken naar de juiste verhoudingen voor mij.
-
Op te weinig koolhydraten doe ik het ook weer niet goed heb ik gemerkt. Blijft zoeken naar de juiste verhoudingen voor mij.
Is per persoon verschillend. Ik denk dat ik nu op 100-150 gram per dag zit, een aardig deel daarvan afkomstig van zuivel, dus niet echt laag. Maar heb eerder ook een lange periode op 50 gram gezeten. Dat was wel met behulp van proteinepoeder, anders krijg je dat als (toen nog) vega niet voor elkaar.
En behalve de hoeveelheid is dat combineren dus belangrijk. Maak niet pasta/rijst/aardappelen de hoofdmoot van je maaltijd, maar groente en proteine. En doe daar een beetje koolhydraten bij in de vorm van peulvruchten bv.
-
Ik zal eens wat experimenteren. En qua lunch doe je hetzelfde? Ik wissel nu vaak brood af met salades met granen en peulvruchten, maar dat voelt nog niet optimaal.
-
Ja, alle maaltijden.
-
Hizikigrrrl, welke suikertype heb je? I of II?
(dit is eigenlijk weer een uitzondering, onder normale omstandigheden is fruit gezond)
Over bananen wil ik deze opmerken:
In een dierentuin geven ze apen geen bananen meer omdat de door mens verbouwde bananen teveel suikers zouden bevatten (vergeleken met de natuurlijke). Misschien geldt dit voor alle fruit die de mens verbouwd.
http://www.nu.nl/opmerkelijk/3678733/apen-in-britse-dierentuin-krijgen-geen-bananen-meer.html
Apen in Britse dierentuin krijgen geen bananen meer
Een Britse dierentuin heeft bananen uit het dieet van de apen geschrapt. De vruchten bevatten te veel suiker.
Medewerkers van de Paignton Zoo Environmental Park in het Britse Devon zijn van mening dat een op groente gebaseerd dieet gezonder is voor de primaten, zo meldt UPI.
"Fruit dat gekweekt is voor mensen bevat veel meer suiker en minder vezels en eiwitten dan fruit dat in het wild groeit", zegt medewerker en voedingsdeskundige Amy Plowman. "Als je dat fruit aan de dieren geeft, is het alsof je ze chocolade en cake geeft."
"Vergeleken met wat de dieren in het wild zouden eten, hebben de bananen veel te veel calorieën en veel meer suiker. Dat is niet alleen slecht voor hun tanden, het kan ook leiden tot diabetes en maagproblemen."
Agressief
Volgens Plowman hebben de apen zich goed aangepast aan hun nieuwe dieet. "We hebben de hoeveelheid fruit langzaam afgebouwd, zodat ze er aan konden wennen", zo legt ze uit.
Haar collega Matthew Webb zegt dat de vacht van de apen door het nieuwe dieet een veel betere conditie heeft en dat de dieren nu ook minder agressief zijn.
Door: NU.nl/Hans Blommaert
-
Ik heb geen diabetes, maar als ik niet oppas een te laag bloedsuiker. Geen pieken naar boven dus. En nogmaals, niet voor iedereen (gezond of niet) is fruit goed. De een kan het volop eten zonder problemen, anderen krijgen last van hun buik, bloedsuikerproblemen, komen aan.
Ook heel heel vroegah had de mens waarschijnlijk de beschikking over fruit dat heel zoet was en net zoveel suikers en vezels bevatte als ons huidige fruit. Het kan zijn dat het huidige bananenras (het is er eigenlijk maar 1) die op grote schaal voor menselijke consumptie wordt geteeld idd meer suikers bevat dan een oerversie.
De apen uit het nieuwsbericht krijgen sowieso een ander dieet nu, het is niet alleen dat de hoeveelheid bananen is aangepast. Overigens worden de laatste jaren in veel dierentuinen de diëten van apen aangepast naar wat ze echt behoren te eten, omdat ze veel vaker ziektes kregen die bij hun wilde broers en zussen zelden waargenomen worden (zoals bv diabetes).
-
Nee, he.
Ook batterijen gaan ze "versuikeren". ;)
http://www.nu.nl/tech/3681532/onderzoekers-maken-krachtige-batterij-van-suiker.html
Onderzoekers maken krachtige batterij van suiker
Onderzoekers aan de technische Universiteit van Virginia hebben een batterij ontwikkeld op basis van suiker. De batterij zou veel meer energie op kunnen slaan dan andere batterijen van hetzelfde formaat.
Foto: Getty Images
Dat maakten de onderzoekers bekend in een onderzoeksartikel dat werd gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature.
Het onderzoek werd uitgevoerd met het oog op de grote toename in het aantal draagbare elektronische apparaten. Laptops, smartphones en tablets hebben vaak een grote, zware accu, maar die zijn meestal niet toereikend om het apparaat langer dan een dag te kunnen gebruiken.
De batterij op basis van suiker kon in het onderzoek tien keer zoveel energie opslaan als een lithium-ion batterij van vergelijkbare grootte. In theorie hoeft een smartphone dan nog maar een keer per week opgeladen te worden. Dertien enzymen zetten de suiker om in energie en naast energie komt er ook water vrij tijdens het proces.
Opladen
Opladen kan overigens niet op de traditionele manier. De batterij zal bijgevuld moeten worden met een maltodextrine-oplossing, oftewel glucosestroop.
Onderzoeker Zhang verwacht dat de techniek binnen drie jaar klaargestoomd kan worden voor gebruik in commerciële producten, zoals smartphones en laptops.
-
Hoe werkt dat precies?
Ik heb een enorm instabiele bloedsuikerspiegel, en de link met suiker had ik al wel gelegd. Maar eet jij helemaal geen fruit dan? Wie weet is dat voor mij ook iets om te proberen.
Alleen oppassen met fruit werkt dan niet. Je moet op alle koolhydraten letten.
Ik eet alleen op smokkeldagen fruit, heel soms tussendoor. Verder wel elke ochtend bijna 1 banaan (nijn krijgt ook een stukje mee), niet al te rijp, voornamelijk ook vanwege de kalium. Verder eet ik iedere maaltijd proteine met een beetje vet en koolhydraten. Dus als ontbijt een bak kwark met 3 el versgemalen zaden en een stuk banaan en als avondeten bv tofu in zelfgemaakte tomatensaus met een boel groenten. Geen rijst, pasta, granen, aardappels. (Tenzij het smokkeldag is ;D.) Daarmee houd ik mijn levels en mijn hongergevoel het meest stabiel. Eet ik diezelfde maaltijd met daarbij als extraatje rijst ofzo, dan heb ik na een uur alweer honger.
Ik eet momenteel ook ongeveer zo, alleen dan in de vegan versie met sojayoghurt etc. Ook 100-150 gram KH per dag. Qua fruit houdt ik het meestal bij bessen en citrusfruit dat niet zo veel KH heeft. Op zich heb je geen fruit nodig als je veel groente eet. Op dagen dat ik veel beweeg (meerdere uren fietsen of wandelen) eet ik meer koolhydraten in de vorm van gedroogd fruit, crackers etc.
Ontbijt: pap van sojamelk met zemelen, gemalen noten en lijnzaad
Lunch: maaltijdsalade met veel bladgroente, tofu of tempeh, pitten of zaden en iets van blokjes gestoomde pompoen of bietjes
Avondeten: Seitan, peulvruchten of een commerciële vleesvervanger met veel (seizoens)groente en een lekkere saus
Tussendoor: nootjes, reepjes groente met een dip, soms een mandarijntje.
-
Ik eet vrijwel alleen voeding die niet is gemaakt in een fabriek en de suikers die ik eet komen vooral uit fruit, knollen en wortelen.
Het is een stuk gemakkelijker winkelen als je niet steeds etiketten hoeft te lezen en ik vind het ook lekkerder als de voeding die ik bereidde even daarvoor nog levend was. Waarschijnlijk is het ook gezonder, iig voelt het zo.