Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Lekker gezond => Topic gestart door: brenda_lelie op 06 januari 2013, 17:02:01
-
Ik heb vanmiddag een Versapers (http://www.versapers.nl/) gekocht. Heb net een beetje geëxperimenteerd met banaan, bleekselderij, wortel, citroen en sinaasappel. Erg lekkere sapjes kregen we ervan en van de wortelpulp kun je nog een lekkere wortelsalade maken.
Zijn er meer mensen met een Versapers of een andere slowjuicer? Ben wel benieuwd naar lekkere recepten!
-
Ben ik de enige met een slowjuicer hier ???
Ik zit nu aan een heerlijk sapje van een peer, 3 mandarijnen, een banaan en een stukje citroen.
Gisteren hadden we een groentesapje met rode kool, wortel, selderij, spinazie, peer en een stukje bergamot.
Ik vind het erg lekker en je krijgt echt megaveel groente en fruit binnen zo.
-
Ik heb wel een sapcentrifuge op mijn keukenmachine zitten. Ik gebruik dat eigenlijk alleen maar voor troebele appelsap.
-
Ik had een sapcentrifuge, die heb ik laatst verkocht omdat ik hem alleen maar afstofte....
-
Heb er zelf geen, maar vrienden van me wel ;)
-
Die dame van Home Made schreef in de volkskrant van zaterdag dat ze er een heeft en woest enthousiast is. Maar daar heb je misschien niets aan...
-
Ja dat las ik ook in het Magazine. Ik wou zo'n ding al een jaar en toen ben ik er dus zondag maar 1 gaan kopen.
-
Ik vind sap uit een sapcentrifuge meestal niet zo lekker, maar dit werkt anders, meer persen dan centrifugeren? Ziet er wel goed uit, maar wel duur zeg! Welke heb jij Brenda?
-
Het is inderdaad meer een soort persen en daardoor blijven vitamines en enzymen ook beter behouden dan bij een sapcentrifuge. De pulp die er uit komt is helemaal droog dus je krijgt echt alle sap. Wat vind je niet lekker aan sap uit een centrifuge?
Ik heb zelf de Versapers gekocht. Het jammere is dat je de meeste van die dingen alleen online kan bestellen, er zijn weinig echte winkels die ze verkopen. Ik twijfelde ook nog om voor de Juicepresso te gaan, die leek me wat mooier en is wat goedkoper, maar de Versapers kon ik hier in een winkel bekijken. Hij kostte 309 Euro.
-
Jaloers! Ik heb er een keer een heel lekker heet gember/limoen/pepersapje mee gehad op een beurs. Ik had al even gegoogeld maar ik kan het niet online vinden.
De prijs heeft me al die tijd tegengehouden. Ik heb op mijn Magimix een sapcentrifuge maar die is een ramp om schoon te krijgen. En ook houdt me wel tegen dat je er zoveel ingredienten in moet doen om maar een glaasje sap te krijgen (hoewel dat bij een Versapers geloof ik inderdaad wel minder is dan bij een centrifuge)
-
Ja er gaat wel flink wat groente/fruit in een sapje maar het valt me nog redelijk mee. Maar het gaat er met twee sapjes per dag wel rap doorheen. Ik krijg nu wel een beetje beter idee waar je juist veel en waar juist weinig sap van krijgt.
Ik had net een maaltijdsapje met 2 kleine peren, anderhalf rodekoolblad, een schijfje citroen, 4 veldslaplukjes en 3 waspenen. En dan had ik dus een groot picardieglas helemaal tot de rand vol. Had er een vegaworstje en wat appelmoes bij, ben benieuwd of ik daar een avond college op haal :)
-
Het is inderdaad meer een soort persen en daardoor blijven vitamines en enzymen ook beter behouden dan bij een sapcentrifuge. De pulp die er uit komt is helemaal droog dus je krijgt echt alle sap. Wat vind je niet lekker aan sap uit een centrifuge?
Het scheidt zo snel, en ik proeft dan bij veel combinaties dat het niet echt een homogeen sap is, het is het mondgevoel. Zeker als er groente in zit merkte ik dat, bij alleen fruitsap is dat een stuk minder. Nou ben ik een zeikerd hoor, ik zeef vers sinaasappelsap ook gerust voor ik het opdrink, als er teveel fliebertjes in zitten :-[
Ik heb zelf de Versapers gekocht. Het jammere is dat je de meeste van die dingen alleen online kan bestellen, er zijn weinig echte winkels die ze verkopen. Ik twijfelde ook nog om voor de Juicepresso te gaan, die leek me wat mooier en is wat goedkoper, maar de Versapers kon ik hier in een winkel bekijken. Hij kostte 309 Euro.
Maar welke Versapers dan? Er staan er meerdere op de site, van 299 (Versapers Emotion wit) tot 319 voor de Versapers Emotion Titanium. Daarnaast hebben ze nog de Hurim serie die bijna 500 euro kost maar er dan wel cool uitziet. Ik zou niet echt weten op basis waarvan ik een keuze moet maken uit de verschillende Versapersen. Op de website staat ook geen goed overzicht van wat nu het verschil is tussen de verschillende modellen.
Edit: Ik zie net de FAQ: http://versapers.nl/faq, daar staat in dat de Huroms meer voor de Amerikaanse/Canadese markt zijn en dat er maar kleine verschillen zijn. Geen 160 euro waard, vermoed ik, want het binnenwerk is hetzelfde.
Volgens dezelfde FAQ kunnen de onderdelen niet in de vaatwasser. Hoe lastig is het schoonmaken Brenda? De kunststof zeef van de sapcentrifuge van mijn keukenmachine is een ramp om schoon te krijgen.
/me probeert in ieder geval om er niet METEEN eentje te bestellen, zoals je ziet :)
-
De Hurom is volgens mij eigenlijk gewoon de Versapers maar dan voor Amerika, is volgens mij echt precies hetzelfde, ziet er in ieder geval precies hetzelfde uit. Ik denk dat die Huroms op de site van Versapers nieuwe modellen zijn die over een tijdje ook als Versapersen op de markt komen. In ieder geval heb je de "oude" modellen van Versapers ook als Hurom.
Ik heb zelf het nieuwe model van de Versapers in titanium, deze: http://versapers.nl/juicers/versapers-emotion-titanium-2g.html die was 319 maar ik kreeg hem voor 309
Die witte vind ik niet mooi en die heeft ook een onhandig handvat waardoor hij groter is.
Wat betreft de structuur van je sap: je kunt eventueel je sap er nog een keer doorheen gooien. Dat werkt echt! Heb ik met perensap geprobeerd en daarna was ie veel helderder.
Wat betreft schoonmaken: dat kost mij max. 2 minuten. Gewoon alles onder de warme kraan en de zeef even met de bijgeleverde (mega tanden)borstel schoonmaken. Is zo gepiept. En daarna gooi ik alles op het afdruiprek. Ik heb alleen wel moeite met de kan van het apparaat afdraaien. Die zit echt best stevig en ik ben niet zo sterk :)
edit: oja, ik heb gisteravond overleefd op mijn groentesapje + vegaworstje, had geen honger toen ik thuiskwam.
-
Versapers klinkt wel een beetje per(sa)vers. En anderstaligen snappen zowel het 'pers'- als het 'vers'-deel niet.
-
Daarom heet hij in de USA en Canada vast ook geen Versapers maar Hurom :-)
Nog een vraagje voor Brenda: je schreef in je eerste post dat je van wortelpulp nog salade kan maken. Dat klinkt een beetje vies eigenlijk, het lijkt me dat het er een beetje uitgekauwd uitziet, maar misschien is het wel heel lekker, heb jij het al gemaakt? Vezels zijn sowieso heel nuttig dus zonde om weg te gooien. Wat doe jij er mee, gebruik je de pulp of gooi je het meestal weg? Ik heb geloof ik wel eens een recept gezien waar ze het in bolognese saus verstoppen. Op deze site (http://www.thekitchn.com/7-ways-to-use-juicer-pulp-131801) en deze (http://www.plantoeat.com/blog/2012/06/ideas-for-using-juicer-pulp-or-what-do-i-do-with-this-stuff/) staan wat ideeen maar het klinkt (nog) niet zo aantrekkelijk.
-
Die wortelpulp deden we met wat mayo, peper en zout. Het is gewoon een beetje droge wortelrasp. Maar van wortel hou je ook relatief veel pulp over, het is dus niet echt heel pulpig zeg maar. Van appel hou je bijvoorbeeld alleen de schil over in de pulp, daar kun je weinig mee. Meestal gooi ik de pulp dus ook gewoon weg, zeker bij mixsapjes. Je gooit wel vezels weg maar als verder gezond eet mis je die niet. En voor sommige voedingsstoffen schijnt het ook beter op te nemen te zijn in je lichaam zonder de vezels erbij.
Ik had nog ergens gelezen dat je tomatenpulp kan gebruiken voor bruscetta. Ik zal jouw linkjes ook eens bekijken.
Vanmiddag had ik een appelboerenkoolsapje. Smaakte goed, alleen ik had de stronken van de boerenkool af moeten snijden want van dat soort lange vezels verstopt ie een beetje.
-
Bedankt! Ik vind het een interessant apparaat, ik denk dat ik op een gegeven moment wel overstag ga.
-
Ik pers het citrusfruit met een citruspers en doe het dan met ander fruit (banaan, kiwi, bessen, ...) in de blender. Is het resultaat met zo'n versapers anders?
-
Ja er zijn wel wat verschillen:
Met de Versapers kan je allerlei fruit en groente gebruiken, dus niet alleen zacht fruit. Wortel, biet, appel, peer, selderij. Eigenlijk kan alles er wel in. En je hoeft je fruit ook niet te schillen/klokhuis eruit te halen etc. Dat doet het apparaat voor je.
Verder krijg je echt sap, met een blender wordt het meer een smoothie, wat dikker.
Ik deed het eerst ook zoals jij maar vind het nu wel fijn dat ik meer kan variëren in groente en fruit. En ik vind de structuur van het sap lekkerder, ik vind dat dikke sap niet zo.
-
En Brenda, wordt de Versapers nog steeds dagelijks gebruikt? Hoeveel groente en fruit gaat er bij jou nu op een gemiddelde dag doorheen? Heb je inmiddels favoriete sapjes? Merk je verschil in fitheid, glanzende haren, gezonde blos op de wangen etc?
/me is zichzelf nog aan het overtuigen nog maar even te wachten, maar blijft nieuwsgierig
-
Haha, ja nog steeds wordt ie dagelijks gebruikt, ben er ook nog steeds heel blij mee. Minstens 1 keer (lunch), soms twee keer. Soms maak ik een simpel appelsapje (heel lekker!), vandaag had ik appel-kiwi, en soms maak ik een groen sapje met groente erdoor. Zo'n groen sapje is samen met een tosti oid genoeg als avondmaaltijd als ik savonds college heb, dat vind ik echt ideaal.
Favorieten: appel, sinaasappel, kiwi, spinazie, citroen, venkel, veldsla, wortel, boerenkool
Al met al gaat er hier nu wel veel meer fruit doorheen. Vooral de groente is extra want dat eet ik er niet minder om. Fruit eet ik nu wel minder, dat drink ik alleen nog maar, maar wel stuk meer dan dat ik eerst at. Ik probeer wel een beetje op te letten wat er in de aanbieding en in het seizoen is, want je kunt het heel duur maken als je wil.
Verder nog geen enorme gezondheidsverschillen. Maar dat had ik ook niet echt verwacht en is ook niet echt nodig want ik voel me best prima. Qua gezondheid heeft zoiets denk ik vooral op de langere termijn effect.
-
Ik twijfel nog steeds of ik een keertje zoiets wil aanschaffen. Nu maak ik vaak groene smoothies. Vind je het niet zonde dat je nu wel in grotere hoeveelheden suikers uit fruit drinkt, maar alle bijbehorende vezels mist? Dat is mijn overweging steeds...
-
Waarom is dat zonde?
Het sap is niet alleen maar suiker maar ook vitamines, enzymen etc. En er zit nog best wat vruchtvlees in hoor, zeker als je de bijgeleverde zeef met wat grotere gaatjes gebruikt.
-
Ik heb dus bijna een jaar op mijn handen gezeten maar nu een door een eindejaars-extraatje nu toch maar overstag gegaan :-[ Nou ja, ik heb er lang genoeg over nagedacht toch? Ik hoop dat ik hem nog voor de kerst in huis heb.
Brenda, nog steeds zo enthousiast? Nog nieuwe tips voor bijzondere combinaties?
-
Haha, ja ik ben er nog steeds heel blij mee :) Goed dat je er nu toch 1 hebt gekocht!
Lekkere combi is peer met kiwi, de kiwi hoef je niet te schillen.
-
Ik heb net bij AH mijn bestelling even aangepast met wat extra groente en fruit, daar zit nu kiwi bij :D Plus appels, venkel, spinazie, wortel. Ik heb nog een peer liggen dus die kan er ook in. Ik zie een heel weekend vol gezond sap aankomen!
Je zegt dat je kiwi niet hoeft te schillen, de peer wel? Ik dacht dat je alleen sinaasappel, banaan, meloen en dergelijke dikschillige vruchten moest schillen?
-
De eerste sapjes zijn er inmiddels door! Ik ben er erg enthousiast over
1e: Wat er in de koelkast lag: komkommer, peer, tomaat, plus 1/3 sinaasappelsap uit pak. Lekker fris, geen traditionele combinatie maar ik kon niet wachten.
2e: krootjes (voorgekookt), verse sinaasappel, spinazie. Erg lekker aards sapje. ik heb er wel verse sinaasappel doorheen gedaan omdat ik het zonder fruit wel heel "rauw" vond smaken. Prachtige kleur trouwens en het bleek een goed anti-katermiddel :)
3e: Appel, kiwi, bleekselderij. Veel te zoet, dus verdund met water. Ik had nu 2 appels, 2 stengels selderij en 1 kiwi. Ik denk dat ik de volgende keer een appel vervang door een halve komkommer.
-
4e sapje: Tomaat, komkommer, bleekselderij, spinazie, met wat peper en zout. Heel erg lekker, je zou het ook warm kunnen serveren als groente bouillon, in een amuse glaasje ofzo.
5e sapje: Sinaasappel - kiwi, lekker rins.
Pluspunten:
De hoeveelheid sap die je er uit krijgt verbaast me, er komt bijvoorbeeld echt veel meer sap uit een sinaasappel dan met een sinaasappelpers.
De mogelijkheid om groente te "drinken", die is echt nieuw voor me en dit vind ik heel erg lekker, lekkerder dan (puur) vruchtensap
Nadelen:
Ik heb er maar eentje gevonden: Het schoonmaken. Er blijft zeker bij de groentesappen toch wel veel frut achter in het apparaat, en de zeef schoonborstelen is ook nog wel even een werkje. Het afvoerputje is er ook niet blij mee, zeker niet met de bleekselderij en spinazie.
Schoonmaken na een vruchtensapje is veel makkelijker en sneller dan na groentesap.
Maar goed, ik ben er erg happy mee tot nu toe, ik wilde eerst een plek in een kastje zoeken hiervoor maar hij gaat een vaste plek op het aanrecht krijgen denk ik :D
-
Ik gebruik hem nog steeds drie, vier keer per week, dus hij staat nog steeds op het aanrecht :D
Vorige week een tomatenbouillon gemaakt van verse tomaten, bleekselderij en rode paprika. Twintig minutes zacht laten koken, afkoelen, de groente er uit scheppen en in de Versapers, dan het sap bij de bouillon doen en het kleine beetje pulp weggooien. Opwarmen met wat peper en zout, een heel lichte zomerbouillon die verder niets nodig heeft.
Ik denk trouwens dat meer dan 2/3 van mijn sappen groentesap zijn, en van de 1/3 vruchtensap is ook meestal nog een deel groente. Puur vruchtensap verdun ik 1:1 met water om het minder zoet te maken.
-
Vorige week een borrel met zomerdrankjes, waar ik de slowjuicer voor aan het werk heb gezet:
- Watermeloensap met een scheutje citroensap en een maatje wodka. Ik heb vroeger wel eens watermeloensmoothie gemaakt maar vond het te dik, en de pitjes proefde ik ook terug. Met de slow juicer prachtig licht sap, de wodka en citroen geven een lekkere kick aan het anders wel wat weeige meloensap.
- Pina Colada: ananassap met kokosmelk en rum
- Daiquiri maakte ik wel met de staafmixer in plaats van met de slowjuicer, alleen het citroensap is met de slowjuicer geperst.
Van alles ook "virgin" versies gemaakt met iets meer citroensap en zonder alcohol, werd ook goed ontvangen.
Wat me toch weer opviel is dat je echt maar heel weinig pulp weg hoeft te gooien, er komt heel veel sap uit, ook van citroenen kreeg ik veel meer sap, zonder fliebertjes erin, dan met een gewone pers.
-
Sam heb jij ook een Versapers gekocht?
Het lijkt mij ook wel een tof apparaat en in de vakantie begon F ook steeds over een sapcentrifuge (ik: 'neehee, dan moeten we een slowjuicer hebben'). We zagen er eentje van Magimix, maar ik heb het idee dat een Versapers meer sap geeft.
-
Ja, ik heb een Versapers, en ik vind hem fantastisch. Ik kan niet vergelijken met een magimix maar ik heb nergens zulke lekkere sappen gedronken als nu thuis. Kosten zijn even slikken, maar ik vind het echt de moeite waard.
-
Maken jullie ook bouillons met de slowjuicer? Ik proefde eens superlekkere bouillon van alleen maar knolselderij (na verwarming schuim eraf geschept).
-
Ja, ik wel. Twee kanten uit: soms een rauw groentensap even opwarmen, maar vaker een bouillon trekken en die dan door de versapers gooien voor een mooie gladde soep. Het wordt dan meer een bouillon dan wanneer je er de staafmixer in zet, ik vind het erg lekker. Die knolselderij bouillon klinkt als een verwarmd rauw sapje, interessant.
-
Als ik me niet vergis komt de Versapers in de aanbieding bij de Drie Dwaze Dagen.
-
Klopt: Versapers Slow Juicer Emotion Titanium 2G, van 319,00 voor 269,00.
-
Het is officieel: ik ben volledig verpest door de Versapers na een jaar. Vorige week een glas sinaasappelsap uit een pak gedronken, en terwijl ik dat vroeger heel vaak dronk tijdens de lunch, vind ik het nu niet meer weg te krijgen. Een combinatie van veel te zoet en veel te zuur. Zelfs mijn favoriete Innocent smoothies zijn niet zo lekker meer en koop ik niet meer.
Ik gebruik hem na een jaar nog steeds minimaal een paar keer per week, in het weekend vaak twee keer per dag, 's morgens voor een sapje met fruit en groente en 's avonds voor een puur groentesapje.
-
Wij hebben (dankzij een fijne meevaller) donderdag ook een versapers gekocht! Echt een superapparaat. Alles voelt heel degelijk aan en zelfs het schoonmaken is niet zo'n drama als ik wel eens gelezen heb (gewoon meteen doen).
Heb al heerlijke sapjes gemaakt, oa biet/appel/gember en ananas/appel, etc.
Echt super!
-
Leuk Helen! Wat voor sappen heb je al gemaakt?
-
Allerlei fruitsapjes (vanochtend heeft F zelfs nog een sinaasappel-aardbeisapje gemaakt om mee te nemen naar mijn werk), echt heerlijk.
Gisteren bij paaslunch dus naast sinaasappelsap ook biet-sinaasappel-gember (iets uitgeschoten met de gember). F en ik vinden dit heel lekker, de rest van de familie niet. Dus hier hebben we nog wat van :-).
Ik heb ook tomaat getest, dit werd heel schuimig. Ik wilde testen of je hier lekker een soepje van kunt maken, dit viel een beetje tegen. Ik heb een aantal tomaten geperst en een stengel bleekselderij (oh en eerst een teen knoflook).
Van het tomatenpulp (zonder bleekselderij) heb ik een roerei gemaakt, met een ei, beetje creme fraiche en wat kaas. Was lekker!
Ik wil nog eens van de bietjespulp een burger maken (mengen met bonen ed). En tijdens een demonstratie zag ik een carrotcake gemaakt met de pulp, lijkt me ook lekker!
Hebben jullie nog leuke tips? Of verbeterpunten t.a.v. de tomaat?
-
Wat ik voor een tomatenbouillon gedaan heb is de tomaat koken met ui, bleekselderij en knoflook, en dan na 15 minuten (en beetje af laten koelen) door de versapers. Dan krijg je een hele mooie bouillon.
Bij mij schuimt het tomatensap maar een klein beetje en dat roer je na 5 minuten in de koelkast weer weg.
-
Ah slim. Dank je. Dat ga ik binnenkort eens proberen dan!
Laat je de gegaarde groentes nog een beetje afkoelen, of zo hup uit de pan door de versapers?
-
(en beetje af laten koelen) door de versapers
:-)
-
:heehee: Okeeeeej
Vandaag heb ik trouwens een sapje van bleekselderij, komkommer, wortel en peterselie mee. Hmmmm!
Ik blies een beetje op van al die fruitsapjes.
-
Kan ik me voorstellen! Hoe langer ik sapjes maak, hoe meer groente en hoe minder fruit ik ga gebruiken. Mijn ochtend "vruchtensap" bestaat nu uit 1 sinaasappel, 1 winterwortel, 1/2 komkommer en 2 tomaten.
-
Ik heb vorige week een sapje met oa blauwe bessen gemaakt (ik kocht zo'n emmertje blauwe bessen bij AH). Dat was geen succes. De blauwe bessen geleren enorm, waardoor je niet-lekkere klonten in je sapje krijgt.
Favorietje hier is wortel-sinaasappel-gember.
-
Hallo mede-vega's,
Sorry dat ik zo laat reageer in dit topic maar ik vond het onnodig om een nieuw topic aan te maken. Ik eet sinds 3 maanden grotendeels vegetarisch. Ik maak veel dingen met de blender maar houdt toch wel vaak dat er pulp overblijft. Vandaar dat ik op zoek ben naar een hele goede slow juicer. Ik overweeg deze tweede slowjuicer hier https://top-x.nl/beste-slowjuicer/ (https://top-x.nl/beste-slowjuicer/) maar ik heb geen flauw idee wie er achter deze website zit. Ik ben dan ook op zoek naar ervaringen van jullie om te voorkomen dat ik een miskoop doe.
Dank jullie wel!
RoosjeT
-
Ik neem aan dat je het dan over de Princess VitaPure 202041 hebt?
Zelf heb ik geen enkel verstand van dat soort apparaten.
Als je twijfelt (over de verkoper) zou je ook bijv. Amazon of Coolblue kunnen overwegen. Maar ik geloof niet dat dat apparaat erg goed leverbaar is, en Coolblue zegt zelfs Nooit meer leverbaar, dus het zal intussen een oud model zijn.
-
Ik kijk in zo’n geval altijd bij de reviews bij Amazon. Vooral de negatieve, want vaak zijn die goed beargumenteerd. En daar laat ik dan mijn aankoopkeuze vanaf hangen. Ik koop bij voorkeur niet bij Amazon, omdat ik het niet ok vind hoe ze met werknemers omgaan.