Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 06 december 2012, 00:33:10
-
De Sint heeft het land verlaten en de kersthits veroveren langzaam maar zeker de winkels. De Vegatopia Feestdagenspecial (http://www.vegatopia.com/vega/kerst), die al sinds de eerste Advent online is, heb je vast al ontdekt.
En zojuist hebben we vijf nieuwe kerstmenu's (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus) gepubliceerd. Een Brits menu met als middelpunt een savooiebloempoen. Fijnproevers kunnen de smaakuitdaging aan met vijf gangen vol zout, zuur, bitter, zoet en umami. Voor wie met familie en vrienden eerder op de dag uitgebreid wil eten, is er een kerstbrunch. Aziëliefhebbers kunnen aan de slag met de Koreaanse keuken. Ook reizen we naar Zuid-Europa met een Portugees menu.
In deze draad kun je terecht met al je ideeën, vragen en verhalen over koken en eten tijdens de feestdagen.
-
Ha, ik ga nu kijken!
-
Jummie, die uiensoep gaat niet wachten tot de kerst ,maar tot vanaaf. :D
-
Leuk leuk leuk :D
-
:kwijl:
Oeh daar staan lekkere dingetjes tussen!
De edamamehummus gaat in elk geval ook eerder geprobeerd worden, want die heb ik nog in de diepvries liggen ;D
-
Bedankt! ;D Dat is wel even super leuk, die recepten. :)
De pikante wortelquiche lijkt me vooral erg smakelijk. Hebben jullie die ook al eens zonder eieren en met een ei-vervanger gemaakt?
-
Bedankt! ;D Dat is wel even super leuk, die recepten. :)
De pikante wortelquiche lijkt me vooral erg smakelijk. Hebben jullie die ook al eens zonder eieren en met een ei-vervanger gemaakt?
De wortelquiche is gemaakt met biologische eieren van een kleine boerderij uit de regio. Ik heb hem niet met eivervanger uitgetest, maar je hebt nog een paar dagen voor de kerst om dat zelf uit te proberen :).
-
:D Ooooh, ik ga me eens laten inspireren!
-
Ik vind dat bloemkool-pompoen-kool-ding echt bizar. Weet niet of ik hem voor kerst ga maken (ben bang dat ik de familie bang maak met dat ding), maar ik ga dat zeker wel eens uitproberen.
-
Ha, ik heb net de savooiebloempoen in elkaar gedraaid voor een kerstdiner. Dat viel me reuze mee! Het bloemkooltje paste per-fect in de pompoen en de pompoen ook weer perfect in de groene kool. Ik vond de vulling alleen een beetje aan de droge kant, maar dat kan ook zijn omdat ik de kaas met de hand geraspt heb en niet in de keukenmachine.
Als het resultaat net zo leuk is als het voorbereidingswerk, dan is hij zeker voor herhaling vatbaar!
Maar inderdaad, zoals hierboven al aangegeven: het is wel een beetje een raar ding. Misschien gaat het bij mijn vleesetende familie wat minder in de smaak vallen. We zullen zien. Ze hebben altijd nog een ander hoofdgerecht (met vlees, helaas) als ze het te eng vinden.
De saus die ik erbij zal geven wordt een gorgonzolasaus. De smaak van die kaas past volgens mij perfect bij de drie groenten. Of heeft iemand een beter idee?
-
Cool! Ik denk dat hij met gorgonzolasaus hartstikke lekker wordt! (Zonder saus is hij ook al erg lekker, maar ik denk zeker dat dit erbij past.)
-
T. en ik willen ook de Savooiebloempoen maken, op Tweede Kerstdag. Schoonzus maakt dit jaar vl33s, en dit wordt een bijgerecht. We hebben wel flink ons best moeten doen om passende groenten te vinden.
Vanavond maken we een vega shepherd's pie (Nou ja, ik het het gedelegeerd aan T.). Een simpele versie. Iedereen neemt wat mee, ik weet dat een anders vriend naan met chutney's maakt.
-
vanavond gourmetten vriendje en ik, hij 3 pannetjes en ik ook 3 pannetjes :P
morgen komen mijn schoonouders en de ouders van meneer lijn brunchen, en savonds uitgebreid diner bij mijn ouders.
Daar is de topia database weer gebruikt, omdat het wel in het geheel moet passen natuurlijk. Ik zorg (zoals erg vaak) voor t toetje. Tofeepudding met een carameltorentje ernaast.
2e kerstdag gaan we uiteten bij een restaurant dat speciaal voor de familie van vriend geopend is. Hele restaurant voor onszelf. En speciaal voor mij 7 gangen vegetarisch :D verheug me er nu al op!
-
Haha, de savooiebloempoen, wat een grappig ding :D
Ikzelf ga dadelijk beginnen aan mijn bijdrage aan het buffet van de ene kant van de familie, en we zijn met een 70tal mensen.
Ik maak 2 porties notengehakt (op aanvraag van verschillende mensen) en ik ga ook voor de puree zorgen.
Vorig jaar was de puree met gebakken wortelstukjes, halfgedroogde tomaatjes en zure room erg in trek, en die met verse spinazie, groene paprika, mosterd, komijn en sechuan en gewone peper (wel subtiel gekruid, niet over pikant, want het blijft een familiefeest). De gewone witte was geen succes, en dat wordt dan een couscousschotel met rozijntjes, walnootjes, panch poron en gegrilde pompoen.
2de kerstdag is ook mijn verjaardag, maar na enkele dagen feesten met veel en veel eten ga ik iets eenvoudig doen, moet nog bedenken wat.
-
Mijn ouders komen op eerste kerstdag eten. Eerst de preisoep uit het savooiebloempoenmenu, daarna de knoflooktaart van Ottolenghi met geroosterde aardappels en iets met spruitjes en spinazie. Toe de opgerolde chocoladecake met zoute caramelcreme uit de Delicious (http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/salted-caramel-yule-log).
-
morgen komen mijn schoonouders en de ouders van meneer lijn brunchen, en savonds uitgebreid diner bij mijn ouders.
Jouw ouders en die van meneer Lijn, of heb jij heel veel schoonouders?
-
mijn schoonouder en de GROOTouders ;D
-
Met 'meneer lijn' bedoel je dus je vader? (http://www.vegatopia.com/smf/Smileys/santa/cool.gif)
-
Tofeepudding met een carameltorentje ernaast.
Dat klinkt leuk, zou je misschien een recept kunnen posten? :-*
De beloofde sushi vind ik teveel werk, dus de schoonmama krijgt Mexicaans 1e kerstdag. Nog niet helemaal duidelijk wat, maar iig zwarte bonen-ananas-chipotlesalade en gevulde pepers. Van die grote, dus die zijn niet zo pittig.
2e kerstdag gaan we naar mijn mams voor Chinese fondue en nemen de groentes en een sausje voor onze rekening.
-
tis een recept van nigella, dus weet niet zeker of ik t zo kan overnemen.. wil t je wel PBen hoor ;)
-
Oh gaarne! :D
-
you've got a pb ;)
-
Hier wordt het heel simpel en afgezaagd :-[
Vanavond gourmetten met mijn moeder, broer en zijn vriendin, morgenavond pizzaretten met V. zijn moeder, broer en vriendin.
Voor vanavond ga ik wel deze (http://www.vegatopia.com/vega/kerst-2011/feestdagen/161-feestdagen/11757-vegan-monchoutaartje-met-pepernotenbodem-chocoschotsen-en-sinaasappelmarmelade) maken, ik hoop dat hij lukt! En eigenlijk ben ik blij dat ik niet meer hoef te koken, want ik voel me nog steeds niet zo lekker :-\
-
1e Kerstdag doorgebracht bij omni-zwager. Voor 10 personen heeft hij een buffet neergezet voor twintig personen. Weinig vlees- en visgerechten. Dus er werd goed rekening gehouden met de helft aan vegetariërs.
-
Ik had gemaakt:
- Trio van paprika (glaasje paprikasoep met zure room, bakje gegrillde paprika in kruidenolie, en een rauwe paprika-ster met kalamata olijf)
- Individuele ovenschaaltjes met paddenstoelen-lasagne met bechamelsaus, erbij een bladerdeegtaartje met courgette, tomaat en feta, en een salade met oa veldsla, krootjes, geitenkaas en walnoten.
- Als dessert kant en klare wafelbakjes gevuld met verse peer bedekt met mascarpone/slagroom en eetbare goudglitters.
Het was allemaal wel erg lekker, maar achteraf gezien was de lasagna met romige saus plus het romige toetje net iets teveel van het romige, daar had wat meer contrast in moeten zitten, tomatensaus in plaats van bechamelsaus. Ik onthou het voor de volgende keer.
-
Rijstschotel met romanesco en hutspot.