Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: fem fatale op 04 juli 2012, 15:24:23
-
Hoe ontbijten jullie doordeweeks?
Ik sla het op dit moment weer over, omdat ik nu zelfs moeite heb met vitaminepillen 's ochtends, laat staan echt voedsel, maar dat blijft me de hele dag achtervolgen, ik snaai bij de lunch, en omdat ik dan niet goed eet, ga ik 's middags maar weer eten zoeken en dan halfslachtig avondeten of pas heel laat. (wat misschien wel de reden is dat de volgende dag ontbijten ook weer niet lukt?)
Ik zou graag een ontbijtdrank ofzo willen proberen 's ochtends, maar ik ga niet doen alsof ik daadwerkelijk iets in elkaar ga flansen 's ochtends, of zelfs maar de avond van te voren. Koken, en daar reken ik blenderen ook toe, is op dit moment gewoon nog heel moeilijk en daar moet ik een middag voor uittrekken in het weekend.
Commerciele dingen lijken af te vallen omdat ik geen melk en geen appel mag (en nog meer dingen, maar het lukt al niets om iets te vinden zonder melk en appel) dus ik overweeg toch om iets in elkaar te gaan zetten in een weekend en dan maar hopen dat het een weekje houdbaar is.
Maar misschien zijn er nog ideeën waar ik niet opgekomen ben, dus ik hoor graag hoe jullie ontbijten.
(En recepten voor iets wat mijn bloedsuiker stabiliseert en voorkomt dat ik met flink knorrende maag aan de lunch begin en wat een week houdbaar is in de koelkast of ingevroren kan worden hoor ik ook graag.
-
Kan sojamelk/-yoghurt wel? Heb je een blender? Bij een blender is het toch een kwestie van spul in de bak mikken en ding aanzetten? Tsja, dan zou ik sojayoghurt, fruit, havermout/brinta en een scheutje water in de blender mikken en dat opdrinken. Niet houdbaar.
Of sojayoghurt, fruit en havermout/brinta en een handje noten naar binnen lepelen.
Kop thee en een volkorenbeschuit/knåckebrød is ook al teveel voedsel?
Eet je daadwerkelijk helemaal niks totaan de lunch? Daar kan ik me dus echt niks bij voorstellen.
-
Eerst wat slokken thee en evt wat jus.
Daarna twee uit cruesli/beschuitje/boterham.
Heel soms alleen een beschuitje, maar dan fiets ik naar school, en dan ben ik alweer flauw.
En dan begint de werkdag in het onderwijs, met max een kwartiertje pauzes, óók voor de lunch. Dus dan om tien uur 1 boterham, om twaalf uur 1 boterham, en rond drie uur eindelijk lunchen, maar goed tot daar ging je vraag niet.
En 's ochtends geen trek? Dan máák je maar zin. ;)
Ik mocht van mijn opa zonder eiwitten niet de deur uit het verkeer in.
-
Is misschien koude soep iets voor je? Gazpacho, komkommersoep? Vijf gedroogde abrikozen?
Of je eet 1 cracker en om half 10 en 11 uur nog een cracker of abrikoos of wat dan ook?
-
En 's ochtends geen trek? Dan máák je maar zin. ;)
Ik mocht van mijn opa zonder eiwitten niet de deur uit het verkeer in.
Ik word misselijk van eten 's ochtends en blijf het dan de hele dag opboeren. En ik ga met een taxi naar mijn werk, dat is voor iemand die wagenziek is sowieso al een uitdaging, laat staan als die iemand ook nog misselijk is van het ontbijt.
@Selly: crackers gaan pas rond lunchtijd, maar soep lukt misschien wel.
-
Om je bloedsuiker te stabiliseren heb je voor zover ik weet langzame koolhydraten nodig: müsli, volkorenspul, havermout, brinta. Idd. eiwitbron erbij en nog wat fruit en klaar is
Klara fem ;)
Ik eet 's ochtends best veel en met de kinderen eet ik fruit mee. Dat is ook wel nodig om de lunch te halen en ik fiets maar 4/6 km naar school (afhankelijk van de locatie waar ik moet zijn).
Kun je niet iets eten zodra je uit de taxi komt dan? Of bouw het op met een halve beschuit o.i.d. om eraan te wennen.
En je weet dat vitaminepillen "loos" slikken, dus zonder voedsel weinig effect heeft?
-
@Selly: crackers gaan pas rond lunchtijd, maar soep lukt misschien wel.
Instant misosoep is misschien ook iets dan.
Soep blijft ook wel even goed en is vooruit de maken. En in de vriezer te mikken.En kan geblenderd worden.
-
dat van die vitaminepillen wist ik niet, dan is het maar goed dat dat nu ook niet lukt.
Müsli en brinta gaan soms wel goed, maar nu niet. Opbouwen heeft weinig zin in mijn geval, omdat het fluctueert, soms kan ik wel een half kommetje müsli op, soms niet. Ik kan op dit moment een half glaasje sap, maar dat is gewoon te weinig.
Als ik uit de taxi kom en ben bijgekomen van de reis is het al zo'n beetje lunchtijd (ik werk niet 's ochtends, omdat ik hoe dan ook part time werk en mijn lijf heeft zo'n afgrijselijke hekel aan ochtenden dat ik het mezelf en mijn baas maar niet aandoe om dan maar productief te gaan zijn), maar daar kan ik wel een beetje in schuiven misschien. Maar dan nog ben ik waarschijnlijk aangewezen op semivloeibaar eten en moet ik dat dus mee zien te nemen.
-
Vloeibaar spul kan wel goed mee in zo'n goeie thermomok. http://www.kidsatlunch.nl/home.php?cat=405&sort=orderby&sort_direction=0&page=3&per_page=
-
Ja maar dat is net als met koken, dat kan ik niet :(
De combinatie van veel allergieën en een handfunctie als de mijne is erg onhandig. Open maken kunnen collega's nog wel doen, maar het ding moet natuurlijk ook dicht.
-
Ja maar dat is net als met koken, dat kan ik niet :(
De combinatie van veel allergieën en een handfunctie als de mijne is erg onhandig. Open maken kunnen collega's nog wel doen, maar het ding moet natuurlijk ook dicht.
Oh ja, dat is dan niet handig.
Ik weet niet of een soep bento beter dicht is te maken.
-
Ik ontbijt altijd met een smootie van vers geperst citrusfruit, banaan en diepvries frambozen, bessen en/of aardbeien, wat honing en soms wat yoghurt erdoor. Daarna eet ik een klein kommetje muesli met yoghurt, soms met nog wat (gedroogde) vruchten of nootjes erdoor.
Als ik geen zin het om iets te eten of muesli me zelfs te zwaar is dan eet ik alleen een kommetje yoghurt/kwark met vruchten of honing. Dan heb ik wel eerder weer honger, maar dat maakt me niet uit, dan lunch ik gewoon al om half twaalf.
-
En een rijst- of viergranenwafel of zo?
-
Ik word misselijk van eten 's ochtends en blijf het dan de hele dag opboeren.
Klinkt enigszins bekend.
Heb je last van reflux oid? Neem je maagbeschermers?
Slaap je wel goed verder?
Is de ph van je urine weleens gemeten? Zo nee, dan zou je voor de gein eens kunnen kijken met zuur/basestrips of je 's ochtends in het algemeen zuur bent of dat het misschien meer aan je maag zelf ligt. Je speeksel testen voordat je iets in je mond hebt gehad, dus ook niet eerst je tanden poetsen.
Zure of verzurende producten kun je het beste ontlopen lijkt me.
Met een beetje vriezer kun je heel handig de avond van te voren iets uit de voorraad vissen en 's ochtends ontdooid meenemen. Denk aan volkorenmuffins of bijvoorbeeld een pannenkoek. Sushi kan ook, al moet je die niet met veel vocht bevattende dingen als komkommer invriezen. Google op bento, tig drukke moeders leggen voorraad aan en leggen uit hoe dat te doen. Niet te grote dingen kun je 's ochtends eruit halen, dan heb je een koele lunch.
Aardappelsalade (zoete aardappel is beter qua GI-index), pastasalade, bonensalade, quinoa en couscous zijn wel een paar dagen houdbaar. Rijstsalade zou ik niet te lang bewaren. Misschien iets met gekookte kikkererwten als salade proberen? Of met bietjes, die kunnen ook fijn voor je maag zijn trouwens.
Miniquiches, gevuld brood (Turks gozleme met spinazie-feta, die hebben meestal niet zoveel deeg, bijvoorbeeld), samosa's met volkoren deeg.
Heb je een magnetron? Is het wel haalbaar om die 's ochtends te gebruiken?
-
Ik heb zelf het idee dat het gewoon lang duurt voordat mijn spijsverteringsstelsel "wakker" wordt. Toen ik nog sportte, duurde het na het sporten ook een uur of 6 voordat ik weer kon eten. Ik heb verder geen last van reflux, en ik neem geen maagbeschermers, omdat ik ook geen pijnstillers slik. Ik zou het eigenlijk wel eens over laxeermiddelen moeten hebben met een arts, maar die ga ik liever niet gebruiken, dus ik hoop door gewoon mijn maag wat sneller op gang te helpen dat ook wat beter te laten verlopen.
Ik slaap enorm kut, maar dat doe ik al jaren (en ik heb ook al jaren, zo niet mijn hele leven, enorm veel problemen met eten 's ochtends).
De PH van mijn urine is ongetwijfeld wel eens gemeten toen ik een blaasontsteking had, maar verder nooit.
Lunch meenemen zou ik eigenlijk moeten doen, maar mijn vriezers zitten al vol met voorgekookt avondeten, omdat ik gewoon nog niet goed genoeg kan koken om dat stelselmatig zelf te doen. Ook flink vooruitkoken gaat gewoon nog niet, dus dat wordt gedaan.
Ik heb een magnetron (uiteraard, want ik kook dus niet) en dat lukt me 's ochtends meestal nog wel. (En laten we eerlijk zijn, als het opwarmen en opeten van ontbijt fysiek te zwaar is, dan moet ik gewoon niet gaan werken, want dan heeft mijn lijf heel duidelijk rust nodig).
-
Kijk eerst eens naar gewoon eten met een laxerende werking, voordat je met medicijnen begint. Misschien is het op te vangen door meer vezels binnen te krijgen en water te drinken bijvoorbeeld.
Heb je weleens enzymen geprobeerd? Die kunnen helpen bij een betere vertering. Krijg je via je voeding wel genoeg jodium binnen? Dat kan ook je vertering beinvloeden. Kijk eens hoe je op zeewier reageert bijvoorbeeld.
Bedoelde ook niet dat je zelf vooruit moest gaan koken, je post genoeg op het forum om dat te weten ;) Misschien toch kijken naar een klein vriezertje erbij anders? Het is wel echt belangrijk om regelmatig te eten, zeker nu je nog aan het herstellen bent, je wel weer op pad gaat om te werken en je bloedsuiker stabiel moet blijven. Gember kan ook helpen tegen misselijkheid en wagenziekte.
Je had eerder gepost dat die magnetron te ver weg stond oid, vandaar de vraag. Je kan soep invriezen in handige porties (zakjes, ook makkelijker te tackelen dan bakjes gok ik of in een grote muffinvorm oid en dan nadat ze los ingevroren samen in zak doen) en 's avonds in een magnetronbak doen. 's Ochtends hoef je dan alleen kort de magnetron aan te zetten. Trechter maakt het overgieten makkelijker of je kan kijken naar een bakje waar je het zo uit kan drinken natuurlijk.
-
Ik eet al veel vezels en drink al veel water, dat is volgens mij het probleem niet. Eerder dat mijn darmen te lang stilliggen ofzo. Maargoed, ik ken niemand die daadwerkelijk minder klachten kreeg door het gebruik van laxeermiddelen, dus ik wil het echt liever niet.
Jodium zal op het randje zitten, omdat ik vrij weinig eet, en dus ook vrij weinig brood met jozo. Zelf doe ik vrijwel nooit ergens zout bij, broer en moeder koken ook vrij zoutloos. Zeewier heeft albert volgens mij niet en de zeewiersalade van de sushibezorger heeft komkommer erdoorheen, dus die kan ik niet eten.
Vriezertje erbij is misschien wel een optie. Ik heb op zich al een grote vriezer erbij, maar daar zit katteneten in, en die gaat helemaal vol af en toe. Die 3 laden die ik heb zitten vol met mensenavondeten. Maar op dit moment is de lunch nog niet het grootste probleem, ik kan met wat er in de kantine is ook een gezonde lunch samenstellen, alleen niet als ik duizelig ben, dan grijp ik de meeste zoete dingen die ik kan vinden.
De magnetron is nu verplaatst, omdat het mijn hoofdkookinstrument is geworden, dus daar kan ik nu goed bij ;)]
Ik ga van het weekend eens een soepje of 2 maken, kijken hoe dat volgende week gaat.
-
En wat vind je van yofu, met wat vers fruit erdoor?
Ik had ook nooit trek 's ochtends, ik ontbeet met koffie, en pas met de lunch ging ik echt wat eten. Toen ik zwanger werd trok ik dat niet meer, en toen ben ik gaan ontbijten op mijn werk. Want echt zo rechtstreeks uit bed wat eten, brrr, moet er niet aan denken.
-
Op de momenten dat müsli lukt, lukt yofu ook, maar nu dus niet (ik heb alleen wel de alpro yoghurtvariatie, die is veel minder zuur, dat vind ik meestal vervelend, maar 's ochtends is dat niet zo erg).
-
Als je weinig beweegt, kan dat ook je peristaltiek beinvloeden trouwens. Chia- en lijnzaad kunnen de doorloop wat sneller maken, mits er voldoende gedronken wordt.
AH heeft vast wel gedroogde nori. Anders kun je bij o.a. de natuurwinkel ook zeewiervlokjes krijgen, dat is nog makkelijker in het gebruik voor je. Daar vindt je ook een zeewiersalade die alleen hoeft te wellen.
Heb je in de kantine wel keuze uit zoetigheid die niet alleen snelle suikers heeft? Anders maak je die pieken (en dalen) alleen maar erger.
Misschien kan iemand een voorraadje zelfgemaakte mueslirepen voor je maken?
-
Maar als je lichaam zo duidelijk geen zin heeft in eten 's morgens, is het dan niet wijs dat te accepteren? Ik bedoel, het is vervelend als je er de rest van de dag last van hebt, maar als je van alles misselijk wordt is dat ook vervelend. Misschien moet je eerder kijken of je een completere (/vroegere/grotere?) lunch moet eten, zodat je daarna de rest van de dag zonder snaaien doorkomt. Of zorgen dat je wat gezond snaaispul bij de hand hebt, en gewoon ieder uur een snackje. Ik bedoel, eten tegen je zin lijkt me ook niet echt de bedoeling.
-
Ik drink als ik uit bed kom meteen een glas water, dat helpt mijn spijsvertering echt op gang. Op de dagen dat ik vroeg weg moet (6 uur weg, en ik vertik het om voor half 6 op te staan) ontbijt ik in de trein, op dagen dat ik wel dat uurtje heb voor ik wegmoet. Ik blender 2 tot 3x in devweek fruiten doe dat in kan, sochtends beslis ik of ik er sap of (soya)melk/yoghurt bij gooi. Als ik weet dat ik drukke week heb, vries ik deel van t fruit idd in. Werkt voor mij ideaal.
Voor de lekkere snaai trek maak ik tegenwoordig verantwoorde snackzakjes. 1X in de zoveel tijd vul.ik ziplock zakken met een paar amandelen, een paar met een rijstwafel, een paar met gedroogd fruit etc. houdbare dingen die als snack kunnen ipv iets slechts. Voor mij werkt dat om gezond te snacken. Helpt niet tegen je ontbijt probleem, maar wel makkelijk als pre lunch om te voorkomen dat je slechte dingen neemt.
-
Ben deze week aan het experimenteren met smoothies. Heb een hoop bananen geschild, gehalveerd en ingevroren, en zet 's avonds een beker klaar met een halve banaan, een half glas jus, en sojayoghurt/cashewpasta (mijn broer heeft cashewpasta in een siliconen minimuffinvorm gelepeld, zodat ik nu porties heb, zelf lepelen lukt mij nooit) bosbessen/bramen/spinazie. 's Ochtends zet ik er even de staafmixer in. (Ik heb mijn blender weggedaan omdat die teveel ruimte innam en te weinig gebruikt werd, en omdat ik een kleine portie smoothie maak, lukt het prima met de staafmixer, waarschijnlijk beter dan met een blender.)
Het resultaat is ongeveer 3/4 tot een heel glas dikke smoothie, en ik krijg het weg. Ik lunch inderdaad met minder zoetigheid, maar ik voel me verder nogal ziekig deze week, maar ik denk niet dat dat is omdat ik mijn maag nu eerder wakker maak.
-
Hoe ontbijten jullie doordeweeks?
Altijd meergranenbroodjes met beleg.
-
Doorgaans 2-3 volkoren boterhammen of een kom cornflakes. Omdat ik tegenwoordig ga sporten voordat ik begin te werken, heb ik wel een goed ontbijt nodig. Vroeger toen ik in een andere stad werkte, ontbeet ook wel vaker in de trein.
's Avonds eet ik rond 19:00 en daarna doorgaans totaal niets meer, zelfs geen snoep. Daardoor heb ik 's morgens wel honger. Wanneer vrij laat zwaar gegeten heb, heb ik 's morgens ook nauwelijks trek in ontbijt.
-
Is er iets medisch waardoor je misselijk wordt van je ontbijt? Het lijkt mij niet gezond dat je lijf zo gek reageert op een (gezond) ontbijtje.
Mijn ontbijt bestaat altijd uit 2 volkoren boterhammen; 1 met iets kaasachtigs (verschilt per dag) en 1 met appelstroop. Een glas sap en een kop koffie.
-
Ik eet sinds de studie weer begonnen is en ik 's morgens vroeg moet opstaan een kom havermoutpap met walnoten of amandelen en gedroogd fruit (meestal cranberry's of rozijnen) met wat kaneel of, als het fruit en de noten op zijn, een beetje rietsuiker.
In het begin moest ik erg aan het ontbijt wennen en kreeg ik het nauwelijks weg, maar nu gaat het heel goed. Doordat mijn eetpatroon sowieso wat regelmatiger is geworden, heb ik nu 's ochtends als ik opsta echt een hongergevoel en zin in het ontbijt. Maar dat kostte wel een paar weken. Na een kom havermout heb ik tot een uur of 13 geen honger meer (soms een appel of banaan tussendoor). Het enige wat ik nog wel eens vergeet is om het pannetje en de kom meteen af te spoelen... ::)
-
Over het algemeen erg simpel: bakje bio muesli met een paar scheppen yofu met smaakje. Glaasje sap erbij.
Als ik erg vroeg met werken eet ik er nog wat bij, bijvoorbeeld twee plakken ontbijtkoek met halvarine. Soms wat fruit erbij.
-
vandaag een brintapapje van soyamelk en een kop thee. Daar kan ik door de weeks niet op leven qua energie... dan eet ik 2 broodjes, een cracker en drinken
-
Ik ben overgegaan op yoghurt met muesli en een glaasje jus en thee
-
Rijstpap (laatste van donderdag) met kriekenconfituur en een schijfje zelfgebakken (door de dochter) peperkoek.
-
Morgen naar de bakker om de hoek, met mijn duffe kop een half vers ongesneden brood kopen (Steinecke, Stadlbrot, Maus, daar ben ik nog niet uit). Beetje pompoenhummus of tofuspread of toch gewoon kaas er op. Paar glazen water en een kop Büntingtee. Meer heb je niet nodig op de maandagochtend.
Vanochtend (ehm, bijna middag) hadden we meer tijd. Lekkere broodjes uit de oven, waarvan één alvast opengesneden en afgebakken met met rode ui, champignon, pepertje en kaas. En een croissant. Naast kaasjes, spreads, jam, pindakaas en wat dies meer zij ook paprika, radijs en tomaat om het broodjes-knutselen nog lekkerder te maken. Een zondag zonder uitgebreide brunch is een zondag niet geleefd.
-
Was dit niet de snelle ontbijtjes-draad? ;)
-
Was dit niet de snelle ontbijtjes-draad? ;)
Het eerste gedeelte van mijn berichtje was on-topic :P
-
Hoi allemaal,
Ik wil graag dit forum gebruiken om een paar van mijn eigen 'recepten' :angel: met jullie te delen. Mijn power breakfast tip:
- 300 gram magere kwark of Griekse yoghurt
- 1 banaan/perzik/appel, net waar je zin in hebt.
- halve eetlepel lijnzaad
- 10 gram gedroogde cranberries
- klein handje walnoten
- en als finishing touch: een drupje honing :dansen:
Greoten,
Hans
-
Ontbijtje van snijbiet, paddenstoelen en gepocheerd ei
Niet alleen bijzondere weekenden, maar íeder weekend verdient een goed ontbijt. Vandaag een recept voor de lente, met zachte snijbiet, stevige paddenstoelen en een gepocheerd ei – omdat je in het weekend toch lekker de tijd hebt.
Source: Ontbijtje van snijbiet, paddenstoelen en gepocheerd ei (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13336-ontbijtje-van-snijbiet-paddenstoelen-en-gepocheerd-ei)
-
Ontbijt van naakte haver met gele rozijnen, rabarbercompote en granola
In het bio-pakket van Hofweb, dat ik gisteren op de site heb besproken, zat ook een zak naakte haver. Daar viel mijn oog het eerst op, omdat ik er erg nieuwsgierig naar was. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van 'naakte haver' gehoord. Ik had wel gelezen dat het een lekkere, gezonde vervanger voor aardappelen, rijst, bulgur, quinoa of aardappelen schijnt te zijn, en heel eiwitrijk is.
Source: Ontbijt van naakte haver met gele rozijnen, rabarbercompote en granola (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13756-ontbijt-van-naakte-haver-met-gele-rozijnen-rabarbercompote-en-granola)
-
Ik heb de pitabroodjes herontdekt. Laatst bij de zondagse brunch gevuld met kaas en champignons (plus knoflook, pepertje, peterselie) uit de oven. Daarna tussen de middag (ik kon een paar dagen thuiswerken) simpel opgewarmd in het broodrooster en gevuld met kikkererwten, zuurkool, likje sambal en kerstomaat. Vanochtend ontbeten (wegens brood-was-op) met pitabroodjes gevuld met hummus, zuurkool, koolrabi en paprika, snel klaar, eenvoudig, toevallig vegan en razend lekker. En zo kan ik nog een heleboel meer variaties verzinnen.
-
Ja, een pitabroodje is dikwijls heel lekker. We maken het nogal eens klaar voor de lunch, met bijvoorbeeld salade, tomaat, komkommer en falafel. Soms met vegetarische gyros. Dikwijls schiet er nog wel één over en kan je het de volgende dag vullen met weer wat anders, zoals salade, hummus, olijven en feta. Opwarmen in de broodrooster is handig en makkelijk.
-
Iedere ochtend een bord Brinta en een banaan (of appel).
-
De laatste jaren eet ik vaak havermout als ontbijt. Als ik thuis ben gooi ik wat havermout in een hoeveelheid kokend hete havermelk+water en laat dat even staan om te binden; moet ik op kantoor zijn dan maak ik vaak overnight oats, omdat ik niet zo'n ochtendmens ben dat ik voor half acht al veel naar binnen krijg; ik neem het dan dus mee. Bij de overnight oats doe ik vaak ook een klein beetje havergrutten voor wat extra bite.
Ik heb een paar combi's die ik veel gebruik.
Eentje is met kaneel, en een halve appel in stukjes erdoor. Dan gaat er meestal nog amandelpasta of pindakaas door, en soms ook wat rozijnen. Bij overnight oats gebruik ik amandelmeel ipv de pasta, en doe er dan nog wat vegan kwark en yoghurt bij; die citroen-limoen van Alpro is dan erg lekker. Als ik blauwe bessen in huis heb, gaan die er ook wel eens bij.
Momenteel favoriet is de combi met banaan, tahin en dadel. Daar gaat vaak ook een beetje kaneel en kardemom bij, en wat cacao. In de overnight oats-versie worden het soms cacao nibs, en komt er vegan kwark en vanilleyofu bij. Echt enorm lekker!
Soms doe ik iets met aardbeien, nectarines of rabarber, maar buiten de zomer is dat niet echt een optie.
Ik kan er nog wel wat combinaties bij gebruiken voor wat meer afwisseling, en was dan ook zeer verheugd toen dit recept (https://www.vegatopia.com/vega/recepten/ontbijt-lunch-en-brunch/15219-sinterklazige-havermoutpap?fbclid=IwAR2j71tHoOK7v49tQGivRA-abhbINHUqCbGFwaS2M30kxq2Ea8TIKNmC43o) van Sven onlangs werd geplaatst op Vegatopia. Lijkt me een erg lekkere combinatie!
De hoeveelheden vd basisingrediënten in dit recept voor 1 persoon zijn exact het dubbele van wat ik thuis gebruik ;D, dat vind ik vrij grappig want ik zie mezelf echt niet het dubbele daarvan eten en ben me er nu over aan het beraden wat dit zegt over Sven (of mij). :o
Heeft iemand anders nog leuke havermout-ideeën? :chef:
-
Qua hoeveelheid denk ik aan een Sven-portie net genoeg te hebben. Ik ontbijt altijd best stevig :)
-
Doorgaans raden ze 50 g havermout per persoon aan. Ik heb het eindelijk eens afgewogen en bij is het dus zo'n 70 g. Ik vond het ook oneerlijk om de hoeveelheden in recept af te romen naar 'standaard'. Zoals aangegeven in een eerder ontbijtartikel, ga ik 's morgens op een nuchtere maag naar de sportschool en ontbijt ik daarna pas. Dan heb ik dus flinke honger. Meestal eet ik havermout met een geraspte appel of een geraspte peer. Regelmatig ook met ananas uit blik.
De kantoorversie is overnight oats van havervlokken (geen havermout) met geraspte appel en rozijnen (of geraspte peer met cranberries), kaneel en yoghurt.
-
Ik eet meestal ook overnight oats, in potje mee naar werk. Een van mijn favorieten is geraspte peer + cacoa poeder (+ wat specijeren, bijv kaneel, gember, speculaaskruiden, etc). Als de peer lekker sappig is dan rasp je 'm al bijna tot moes, en na een nacht heb je dan een soort chocoladepudding-met-bite. Afhankelijk van smeuigheid en smaak kun je evt nog wat water toevoegen (of een melk). Als de peer nog erg hard is doe ik er sowieso wat water bij en nog iets om te zoeten (rozijnen oid).
Als ik nog restjes chocolademelk of kokosmelk heb gebruik ik die ook wel als vloeistof.
Lepel pindakaas + cacaopoeder + kruiden + evt iets zoets (maar moet je wel van snickers houden ;-)).
Ik heb nog appelmoes (ijsblokjes) liggen, ook lekker met wat evt wat plantaardige melk.
Dadel & tahin klinkt supergoed, ga ik ook eens proberen!
Ik zou eens moeten wegen wat ik eet. Meestal 4 volle eetlepels (maar minder als er een heel stuk fruit ingaat). Ik heb wel om 10u weer honger ;-). Ik gebruik deze mix als inspiratie: https://vegetus.nl/ontbijtmix-met-noten-en-zemelen/ (Koop grote zakken 5 granen basis muesli bij de Zuidmolen en vul dat aan met pitten (pompoen of zonnebloem) en zaden (chia, lijn en/of hennep). Chia en lijnzaad binden het ook mooi.
-
Blijkbaar is mijn moeite met ontbijten genetisch bepaald, want ook de kleuter ontbijt niet. We hebben vanalles geprobeerd, brood, crackers, gekookte eitjes, alle mogelijke soorten fruit, in allerlei variaties, smoothies, allerlei yoghurt variaties en zelfs muffins en andere zelfgebakken dingen, maar ze drinkt een halve beker sojamelk met bananensmaak (niet meest gezonde eten, maar echt het enige wat we erin krijgen, en de rest van de dag eet ze wél supergezond, dus we vinden de balans wel goed) en dan zit ze vol.
Ik neem tegenwoordig of een smoothie in een thermosfles, of wat sojakwark met fruit en muesli, en eet dat tussen 10 en 11. De kleuter doet het met de fruithap op school.
Daarna eten we allebei een stevige lunch. Ik neem hem tegenwoordig wel mee, want mijn huidige werk heeft een wat matig vegan assortiment.
Maar wel grappig om te zien dat het niet ontbijten blijkbaar iets erfelijks is. Wij zijn blijkbaar gewoon zo, daar moeten we dan maar vrede mee hebben.
-
De laatste jaren eet ik vaak havermout als ontbijt. Als ik thuis ben gooi ik wat havermout in een hoeveelheid kokend hete havermelk+water en laat dat even staan om te binden; moet ik op kantoor zijn dan maak ik vaak overnight oats, omdat ik niet zo'n ochtendmens ben dat ik voor half acht al veel naar binnen krijg; ik neem het dan dus mee. Bij de overnight oats doe ik vaak ook een klein beetje havergrutten voor wat extra bite.
Ik heb een paar combi's die ik veel gebruik.
Eentje is met kaneel, en een halve appel in stukjes erdoor. Dan gaat er meestal nog amandelpasta of pindakaas door, en soms ook wat rozijnen. Bij overnight oats gebruik ik amandelmeel ipv de pasta, en doe er dan nog wat vegan kwark en yoghurt bij; die citroen-limoen van Alpro is dan erg lekker. Als ik blauwe bessen in huis heb, gaan die er ook wel eens bij.
Momenteel favoriet is de combi met banaan, tahin en dadel. Daar gaat vaak ook een beetje kaneel en kardemom bij, en wat cacao. In de overnight oats-versie worden het soms cacao nibs, en komt er vegan kwark en vanilleyofu bij. Echt enorm lekker!
Soms doe ik iets met aardbeien, nectarines of rabarber, maar buiten de zomer is dat niet echt een optie.
Ik kan er nog wel wat combinaties bij gebruiken voor wat meer afwisseling, en was dan ook zeer verheugd toen dit recept (https://www.vegatopia.com/vega/recepten/ontbijt-lunch-en-brunch/15219-sinterklazige-havermoutpap?fbclid=IwAR2j71tHoOK7v49tQGivRA-abhbINHUqCbGFwaS2M30kxq2Ea8TIKNmC43o) van Sven onlangs werd geplaatst op Vegatopia. Lijkt me een erg lekkere combinatie!
De hoeveelheden vd basisingrediënten in dit recept voor 1 persoon zijn exact het dubbele van wat ik thuis gebruik ;D, dat vind ik vrij grappig want ik zie mezelf echt niet het dubbele daarvan eten en ben me er nu over aan het beraden wat dit zegt over Sven (of mij). :o
Heeft iemand anders nog leuke havermout-ideeën? :chef:
Ik heb nu overnight oats met die alpro en blauwe bessen, inderdaad superlekker! Bedankt voor de tip :)
Ik ontbijt nu sinds een half jaar ofzo met havermout. Ik vond het eerst niet zo lekker (deed het vooral omdat het goedkoop is) maar inmiddels ben ik het wel erg gaan waarderen. Nu het zo warm is eet ik liever overnight oats, alleen vergeet ik dat vaak klaar te maken.