Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Vans op 10 april 2012, 15:28:08
-
Hallo allemaal,
Als eerste sorry als dit topic op de verkeerde plaats staat :-[.
Ik wil graag vegetarier worden, ik kan vlees bijna niet meer normaal eten
en denk er veel over na dat ik op deze manier mee draag aan het dierenleed.
Maar nu komt mijn probleem, WAT moet ik eten?
Ik lust geen groenten (Op sla en komkommer na), geen knoflook, ui, paprika enz.
Ook lust ik geen paddestoelen, tapenade's, eieren, kaas (Alleen op de tosti).
Dus eigenlijk bijna niks. Heb de laatste tijd een aantal vlees vervangers
geprobeerd maar er zat eigenlijk niks bij dat ik kon eten.
Wat ik wel graag eet zijn boterhammen met chocopaste,
joghurt met een smaakje (Het liefst van Arla) met musli
en gebakken aardappels en fruit.
Is het voormij mogenlijk om normaal vegetarier te worden?
-
nee, denk het niet. Maar je eetpatroon is nu ook niet normaal (of gezond), dus ik weet niet of het heel veel uitmaakt.
Waarom lust je zoveel dingen niet? Heb je wel geprobeerd om ze te leren eten?
-
Ik word dan erg benieuwd naar wat je nu wel eet. Het klinkt in ieder geval, of je nou vegetarisch eet of niet, hoe dan ook niet gezond. Ik sluit me aan bij Fem: kun je een aantal gezonde producten niet leren eten?
-
Een tosti kaas met ketchup, lust je dat?
Zo ja, dan lust je vast ook wel een pizza margherita. Niet dat dat heel gezond is, maar ter afwisseling.
Als je komkommer lust, dan lust je wellicht ook wel courgette?
Ik had vroeger trouwens een beetje hetzelfde probleem, maar dat is minder geworden. Er is dus hoop voor je :)
-
Gewoon rijst of pasta gerechten maken met wat je wel lust, en op brood eten wat je kan eten
-
Hoe ouder je wordt, hoe meer je van al het eten gaat genieten. Ik ben pas na 50 jaar spruitjes gaan eten.
-
Hoe kun je nu stellen: "ik lust geen groente"? Er zijn zo veel soorten groente en die smaken allemaal anders.
Als kind was ik ook niet zo goede eter, maar venkel en bleekselderij, de waterige groenten, vond ik erg lekker. Net als witte en bruine bonen, die eigenlijk helemaal niet naar groente smaken, omdat ze zo zetmelig zijn. Champignons vond ik alleen lekker als ze goed gebakken en dus lekker knapperig waren. En prei, paprika, spinazie en courgette in een pastsaus proef je niet als groente, maar zijn gewoon lekkere smaakmakers van de saus en geven de saus textuur.
P.S. Nu lust ik ongeveer alles.
-
Tuurlijk wel, je kunt altijd vegetarisch worden. Of het suuuupergezond is is een tweede, maar als je deze dingen eet + vlees is dat ook niet super gezond, dus dat maakt niet zo veel uit. Wat is je reden om vegetarisch te worden? Als je het bv doet om milieu- of dierenleed overwegingen dat wil je daar misschien wel eens iets geks voor eten, omdat je weet dat je iets heel goeds doet?
Technisch gezien is een tosti met sla en komkommer enyohurt toe best een volledige maaltijd. Lust je wel pasta? Of rijst? Misschien rijst en komkommer en sla, en een handje nootjes of pindakaas op brood? Dan heb je ook al je voedingsstoffen binnen. Je moet het niet te moeilijk zien, het valt namelijk best mee! Misschien in het begin wat vitaminepillen er bij voor de zekerheid, en dan langzaam uitbreiden. Sla met paprika, tosti met vega-ham?
-
Het klinkt niet helemaal gezond wat als dat het enige is wat je eet, zowel met als zonder vlees.
Niet alleen smaken groentes onderling verschillend, ook de bereidingswijze kan veel verschil maken. Een gestoofde courgette smaakt anders dan een gegrilde. Ook qua textuur. Dan kun je ook nog met kruiden e.d. smaken aanpassen.
Misschien kun je aangeven wat je niet lekker vindt aan een bepaalde groente?
Wat je nu eet neigt voornamelijk naar zoet qua smaak. Je zou rijst met bijvoorbeeld zoetzure saus kunnen maken waar je naast fruit (ananas, perzik, abrikoos, etc.) ook stiekem (ogen dicht na het snijden ;)) een groente (tauge of waterkastanje bijvoorbeeld, lekker knapperig) in verbergt. Ook kun je in tomatensaus groente verbergen als je een keukenmachine of een blender hebt. In goede ketchup zitten ook diverse ingredienten, die samen de smaak bepalen, maar de basis blijft tomaat. Gooi eens een flinke wortel in de blender en laat die in de tomatensaus lekker zacht mee stoven, dat geeft ook een zoete smaak.
-
Tuurlijk wel, je kunt altijd vegetarisch worden. Of het suuuupergezond is is een tweede, maar als je deze dingen eet + vlees is dat ook niet super gezond, dus dat maakt niet zo veel uit.
Maar juist als je zo eenzijdig eet, wordt vlees heel belangrijk vanwege de voedingsstoffen.
@Vans: wat eet je nog meer wel? Eet je peulvruchten, noten, zaden, tofu/tempeh?
-
Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je gezond eet, vegetarisch of niet. Je bericht is niet gedetailleerd genoeg om een goed oordeel te hebben. Zet voor jezelf eens op een rijtje wat je allemaal wel eet, bijvoorbeeld met eetdagboek bij te houden gedurende 2 weken. Ga er desnoods mee naar een voedingsconsulente om te kijken wat er te verbeteren valt.
Proef dingen, maar zelf eten klaar en probeer beetje bij beetje te eigen stramien te doorbreken. Misschien is het allemaal niet zo erg en zit het voor een gedeelte in je hoofd. Naar gelang je anders gaat eten past je smaak zich ook wel aan. Ik bijvoorbeeld bewust minder zout en minder suiker gaan eten. In het begin was het even wennen, maar nu vind ik koffie met suiker niet eens meer zo lekker.
-
Een vriendin heeft een 'truc' om haar vriend groenten te voeren: Ze blendert voor de pastasaus tomatensaus met courgette, paprika en wortel (eerst even koken). Dat kun je dan in een pan kieperen en er vega-gehakt ofzo bij doen. Iets vergelijkbaars doet ze voor de nasi. Zou je dat denk je lusten? En een 'gladde' groentesoep?
En soms is het ook zoeken, omdat de ene groente op een bepaalde manier soms wel lekker blijkt te zijn, maar op een andere manier weer niet.
-
Laatst actief: April 10, 2012, 17:44:24
Hebben we hier voor Piet Snot/Malle Jan/de kat zijn viool/de kat zijn kut/Jan Lul moeite gedaan die gast te helpen?
-
Even uitgaand van het positieve: was er niet laatst iemand nieuw op het forum die dacht dat hij (zij?) had aangevinkt dat hij notificaties van berichten/reacties zou krijgen per mail? Misschien dacht deze persoon dat ook wel? Ik herinner me dat ik ook iets dergelijks zag toen ik me aanmeldde en vond dat toen ook wat verwarrend, want het leek me alleen niet logisch en bedacht me dat het vast om wat anders moest gaan. Zou kunnen.
-
Maar na een paar dag kom je toch nog even terug om verder te lezen?
-
Kweenie, je weet niet hoe iemand denkt. Dingetje die deze vraag stelde kan ook wel uitgaan van een scenario waarin geen notificatie=geen reactie=dit forum is bout=laat het dan ook maar, of zo. En misschien was het wel gewoon een - inmiddels alweer vergeten - bevlieging. Je zou 't kunnen vragen in een pb. Maar ik ben daar dan weer niet gemotiveerd, of aardig, genoeg voor :-\.
-
Ik daag Poek uit Vans een PB te sturen ;)
-
Maar om die te lezen moet hij/zij inloggen?
-
Ik krijg een mailtje ter melding.
-
Met inhoud van het bericht.
-
Dat is een optie. Die zal toch wel standaard uit staan?
-
Maar missch. heeft Vans die wel aangevinkt en dacht-ie daarmee dat alle reacties op zijn bericht een in een e-mailmelding zouden binnenkomen, terwijl dat in werkelijkheid om een persoonlijk bericht ging.
-
Ik acht de kans groter dat h/zij inmiddels bezweken is aan ondervoeding.
-
:'D
Maar argh! Nu wil ik 't weten ook, als jij niet mailt, doe ik 't! En mja, toch ook jammer als iemand denkt dat-ie vergeten wordt terwijl dat niet zo is.
-
Nou vooruit, gedaan!
And now we wait.
-
En? Heb je al antwoord gekregen?
-
Nog niet :(
-
Hoi allemaal,
Ik ben inmiddels nog niet bezweken aan ondervoeding, maar kon de weg naar het forum niet meer vinden,
hoe ik er op kan.
Ik krijg ook geen berichtje als er gereageerd is op mijn topic.
Dankje Poek dat je mij een berichtje hebt gestuurd.
Om even antwoord te geven op de veel gestelde vraag zal ik een schetsen hoe mijn voedsel-dag er op een normale dag uitziet:
Ontbijt: vruchten yoghurt met muslie.
in de eerste pauze een liga evergreen.
lunch: 2 boterhammen met choco pasta , appel.
tussendoor meetal nog wel iets als een koekje.
avond eten: stukje vlees (wat ik dus liever niet meer wil), aardappels ik houd niet van gekookte aardappels (lust ze wel) maar marineer vaak aardappels, met schil voor in de oven, of aardappel blokjes bestrooien met kruiden en in de oven, en soms ook sla met fruit en komkommer.
Savonds meestal een snack a jack zakje, of hak suikervrij fruit met vitaminen. Ook altijd een vita mine pilletje met 100%
en een jakult.
Natuurlijk is het niet elke dag het zelfde, ik maak ook wel eens een tosti (Dan lust ik kaas wel, en ook op een qwazantje) , of
eet craeckers, en soms ook sochtens boterhammen.
De kans dat ik bezwijk aan ondervoeding lijkt me dus niet heel groot haha.
Nog antwoord op de vraag waarom ik geen vlees meer wil eten: Puur om het dierenleed waar ik als
dierenlief hebben liever niet aan wil mee werken.
Ik vind trouwens ook dat er in vlees erg veel zout en (soms) vet zit, en bedenk dan dat dit waarscheinlijk niet heel goed is.
Ik eet trouwens yoghurt met toegevoegde B12, en dat zit ook in mijn ''pilletjes'' dus denk dat ik hier wel genoeg van binnen krijg.
Heel erg bedankt voor jullie vragen en opmerkingen en hoop dat ik er weizer van word en jullie mij verder kunnen helpen.
Ik ben trouwens 22.
-
Nog een paar vragen dan maar.
Heb je wel eens courgette geprobeerd? Lijkt op komkommer, behalve dat het meestal gekookt wordt.
Wok je wel eens?
Eet je rijst? Noodles?
Vind je gebakken aardappelen wel lekker?
Zijn er geen peulvruchten (bonen, erwten, linzen) die je lekker vindt?
Ik begrijp dat je wel van kruiden houdt? Hou je ook van een beetje pittig?
-
Nog een paar vragen dan maar.
Heb je wel eens courgette geprobeerd? Lijkt op komkommer, behalve dat het meestal gekookt wordt.
Wok je wel eens?
Eet je rijst? Noodles?
Vind je gebakken aardappelen wel lekker?
Zijn er geen peulvruchten (bonen, erwten, linzen) die je lekker vindt?
Ik begrijp dat je wel van kruiden houdt? Hou je ook van een beetje pittig?
Nee, ik heb nog nooit courgette gegeten, zou je die ook rauw kunnen eten dan?
Ik wok nooit, veels te veel groentes, ik vind groenten eten eng en als ik iets wil proeven wil ik klein
beginnen en wokken lijkt me juist zoon grote stap.
Ik eet af en toe rijst wel droog met kroepoek en sate saus.
Heel toevallig ben ik van de week begonnen met noedels leren eten, en opzich lust
ik ze wel, ben alleen een vervangende kruiden aan het zoeken want vind de kruides die erbij zitten echt veels te pittig.
Ja, gebakken aardappels vind ik heel lekker.
Ik heb nog nooit peulvruchten gegeten denk ik, weet niet eens wat het zijn.
Nee ik houd ech helemaal niet van pittig, maar dat komt ook vooral omdat ik het niet gewend ben.
Wat ik trouwens ook wel lekker vind, bedacht ik me net en wat ik wel eens vaker kan doen, dan koop ik een zak erwten soep,
doe die door de blender zodat ik geen groente zie/proef en dan lust ik het wel, we eten ook vaak stokbrood met kruidenboter
met een soepje als avond eten.
-
Ehm, Olvarit lijkt me misschien wel wat voor je?
OK, dat is wel erg flauw. :P
-
Courgette kun je rauw eten (in een courgettesalade b.v.) maar ik was benieuwd of je ze gekookt zou lusten. Maar ik begrijp dat je uberhaupt geen gekookte groentes eet.
Maar je hebt nooit bonen (witte bone, bruine bonen, sperziebonen) of (dop)erwten geprobeerd?
Wat je kunt proberen:
Ga naar een Albert Heijn en koop:
1) AH Noodles of AH mihoen (bij de 1/2/3/4 afdeling) of aardappelschijfjes.
2) AH Oosterse Wokblokjes ((plaatje) (http://www.tivall.nl/product_images/oosterse_wokblokjes.jpg), of als je dat eng vindt, probeer het eerst met wokvlees.
3) Een woksaus, of, als je een beetje pittig wilt proberen, Patak's Currypasta (bij de Oosterse producten, plaatje (http://www.pataks.nl/static/uploads/products/packshots/pataks_currypasta_mild.jpg).)
Doe 1 en 2 in de pan (mihoen/noodles eerst paar keer snijden, anders wordt het een klomp). Mag even blijven staan, roer eventueel. Voeg 3 toe (als je dat ook eng vindt, het kan ook met kruiden, maar da's minder lekker).
En tot slot het allerengste: voeg groente toe. Probeer het eerst maar met komkommer en een beetje sla...
Het voordeel van Patak's Currypasta is dat als je de smaak waardeert, je alles ermee kan doen, want het gaat altijd naar Patak's Currypasta smaken. Je kan er dan b.v. gerust linzen in doen, proef je niets van ;) Kan voor andere woksausen ook wel gelden.
-
Uhm, je denkt dat zout en vet in vlees ongezond zijn, maar ondertussen leef je wel op kant-en-klare zwaar bewerkte troep? ;)
In gewoon, onbewerkt vlees zit vrijwel geen zout, bovendien heb je gewoon ook zout nodig. Over de vetten zou ik me ook niet druk maken, ook die heb je nodig. En wil je wel vetvrij eten, dan kun je mager vlees eten.
Ik weet niet wat je nu voor vlees eet. Als het worstjes enzo zijn ipv gehakt of tartaar etc, dan eet je al praktisch vega (het gros van die dingen zit vol troep ipv vlees). Maar eet je nog wel gehakt en tartaar etc,, dan zitten daar voor jou waardevolle voedingsstoffen in. Als je dat weglaat op je huidige dieet, dan hoop ik voor je dat je een sterk gestel hebt...
Ik raad je aan eerst gezonder te gaan eten voordat je vlees weglaat.
Begin eens met onbewerkte spullen, zoals gewone yoghurt die je zelf aanvult met vers fruit (dat gekleurde spul bij de ingang van de supermarkt ;)) en verse noten (walnoten, hazelnoten, amandelen). Kies in het begin vooral zoet fruit, zoals aardbeien of een banaan, zodat de overgang minder groot is.
In plaats van een Liga, zou ik eerder kiezen voor een boterham met appelstroop, kaas of ei. Of 2 gekookte eieren. Dat geldt ook voor je lunch: kies voor meer hartig beleg ipv suiker.
Je aardappels mag je blijven eten, maar vul dat dan wel aan met een vegaburger, 1 of 2 eieren of een flinke plak kaas als je geen vlees eet. Misschien kun je de groente gratineren met kaas? Dan krijgt het dus een knapperig kaaskorstje.
Wat groenten betreft: in komkommer en bv. ijsbergsla, zitten amper vitaminen en mineralen.
Wat vind je eng aan groenten? Vind je de smaak niks, of het mondgevoel? Heb je ze nooit gegeten? Ben je ooit aangevallen door een tomaat?
Vaak moet je groenten en andere etenswaren eerst meerdere keren proeven voordat je iets lekker gaat vinden. Dus denk niet meteen bij de eerste hap: dat gaat nooit wat worden. Probeer het de volgende dag gewoon weer eens.
Snack: neem liever een handje noten of vers fruit (dus voordat het richting de Hak-fabrieken etc. verdwijnt), of weer een boterham.
Peulvruchten: dat zijn bonen, maar dan in de gedroogde versie. Denk aan een vers groen erwtje, dat is een groente. Droog je deze, dan verdwijnt al het vocht, neemt de hoeveelheid eiwitten toe en heb je een peulvrucht! Ook linzen en kikkererwten zijn peulvruchten. Heb je wel eens falafel gehad? Dat wordt gemaakt van kikkererwten. Je kunt het in de Turkse snackbar krijgen, maar ook de AH verkoopt het.
Je kunt peulvruchten in gedroogde vorm kopen, maar ook kant-en-klaar in pot (an hoef je ze niet meer te weken en te koken). Witte bonen in tomatensaus bijvoorbeeld, misschien heb je dat wel eens gehad? Dat verkoopt iedere supermarkt.
De hoeveelheden die je hier noemt, vind ik erg weinig voor een volwassen vrouw. Vind je eten niet lekker of fijn om te doen, of heb je gewoon nooit honger?
-
Je zegt dat je yoghurt met een smaakje wel lust. Misschien dat je dan zelf verse smoothies kunt maken met fruit, en als je daar eenmaal aan hebt kunnen wennen zou je er zelfs een handje spinazie door kunnen doen. Daar proef je niks van, als je de smoothie verder maakt met genoeg zoet fruit, zoals banaan en aardbei.
-
Ik kan het niet laten om je toch de volgende vragen te stellen:
Heb je er wel eens over nagedacht hoe het komt dat je zo weinig lust en dus ook niet eet?
En hoe ging dat in je kindertijd dan?
-
Vans, wat vervelend voor je dat je zo weinig lust/van eten kunt genieten. Ik ben me de laatste tijd wat meer aan het verdiepen in 'picky eaters' danwel 'supertasters' omdat mijn vriend zo mogelijk nog minder lust dan jij en ik bij hem zie hoe ontzettend frustrerend het kan zijn, of beter gezegd hoe frustrerend het is. Heb dan ook geen advies voor je, niet wat al gegeven is en wat je zelf al doet, namelijk blijven proberen en proeven, ik heb deze draad meer gelezen om zelf hopelijk de gouden tip te vinden :).
-
Als je wel erwtensoep lust, dan lust je vast ook andere gepureerde soepen. Je kunt elke groente die je wilt koken in een laagje water (zodat het net onder staat, niet te veel, je kunt er altijd nog meer water bij doen op het einde als de soep te sterk of te dik blijkt) met een bouillonblokje en dan pureren, bijvoorbeeld bloemkool (lekker met wat kerrie), broccoli (met wat paturain), wortel (met gember en ketjap), courgette (met provencaalse kruiden) of een combinatie van groentes.
Ik ben dol op soep en eet het dan ook heel vaak.
Succes ermee!
-
Misschien lust je dan ook wel een gepureerde tomatensaus met groente voor over pasta (vaak gedaan voor oppaskindjes die 'geen groente lusten'. Dan bak je bijvoorbeeld een courgette en een paprika en doet er een potje tomatensaus bij. Als je de boel pureert met de staafmixer proef je nog steeds voornamelijk tomatensaus, en kan je rustig wennen aan nieuwe smaakjes. Nog beter is natuurlijk om ook de tomatensaus zelf te maken, maar dit is een prima begin!
-
Hallo allemaal,
Als eerste sorry als dit topic op de verkeerde plaats staat :-[.
Ik wil graag vegetarier worden, ik kan vlees bijna niet meer normaal eten
en denk er veel over na dat ik op deze manier mee draag aan het dierenleed.
Maar nu komt mijn probleem, WAT moet ik eten?
Ik lust geen groenten (Op sla en komkommer na), geen knoflook, ui, paprika enz.
Ook lust ik geen paddestoelen, tapenade's, eieren, kaas (Alleen op de tosti).
Dus eigenlijk bijna niks. Heb de laatste tijd een aantal vlees vervangers
geprobeerd maar er zat eigenlijk niks bij dat ik kon eten.
Wat ik wel graag eet zijn boterhammen met chocopaste,
joghurt met een smaakje (Het liefst van Arla) met musli
en gebakken aardappels en fruit.
Is het voormij mogenlijk om normaal vegetarier te worden?
Mogelijk wel. Het probleem is, een proteïnenbron te vinden. Lust je noten?