Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: haantje op 01 april 2012, 16:27:28

Titel: Succesrecepten
Bericht door: haantje op 01 april 2012, 16:27:28
Wat maak je graag (en dus waarschijnlijk ook vaak) klaar en wordt met smaak gegeten? Oftewel: wat is je toprecept?
En dan bij voorkeur niet iets waar je anderhalfuur voor in de keuken hoeft te staan en waar tig verschillende ingrediënten bij komen kijken  ;)
Gewoon iets voor op een doordeweekse dag, te bereiden na een inspannende werkdag.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: bambi op 01 april 2012, 20:00:24
Pasta, spinazie met wat ui in de koekepan en evt wat gedroogde tomaatjes, op het laatst brie erdoor. Evt met olijven voor extra smaak.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: fem fatale op 01 april 2012, 20:24:24
Gember uit een potje, knoflook uit een tube en rode peper uit een tube fruiten, wat kerriepoeder erbij, wat palmsuiker en wat water, dan een pak diepvriespompoenblokjes eroverheen. Als die al ontdooit zijn dan gewoon goed mengen, anders even de blokjes laten ontdooien. In een quicheschaal, stukjes bosui ertussen en een half pak hartig taart deeg eroverheen. Halfuurtje/driekwartier in de oven.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: fem fatale op 01 april 2012, 20:25:43
Combineert trouwens erg goed met mango uit een bakje, met munt, limoensap en roze peperkorrels.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Basje op 02 april 2012, 17:27:07
Ik heb er een paar:

*kikkererwten in kruidige tomaten saus, geserveerd met rijst en komkommersla oid.
*pasta met groente en pesto -> dit is mijn recept voor als ik heel lui ben en geen zin meer heb :D Het smaakt altijd heerlijk maar is in een kwartier klaar :D
*Pilav van in tomatensaus gekookte rijst met gedroogde abrikozen en kikkererwten, stoofde aubergine er bij. Er is een soortgelijk AH recept volgens mij (oh voorwaar, hier is hij:http://www.ah.nl/recepten/recept?id=453368&rq=pilav)
*Als ik het niet meer weet: altijd falafel en broodjes :)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 17:12:11
Bijzonder! Ik heb me net aangemeld in mijn zoektocht naar vegetarische recepten en wilde een soortgelijk bericht aanmaken. Maar ik moet eerlijk zeggen; dit zijn niet echt recepten....
Ik ben namelijk opgegroeid als vleeseter en mijn man ook (en die is ook van het "vlees kun je niet vaak en genoeg eten", hoewel hij vegetarische gerechten zonder problemen te geven eet als ik het voorzet) en het kost mij aardig wat moeite om vegetarische gerechten te verzinnen, zoeken en koken. Ik vind de verkrijgbare vleesvervangers namelijk niet lekker en ik vind ze vaak ook te duur in verhouding met wat je ervoor krijgt.
De Kleine Vegetarier vind ik een fijn boek om mee te beginnen, een aantal gerechten daaruit staan al vast op de menulijst. Wij eten hier op maandag en vrijdag vegetarisch (meatless monday en veggie friday).

Hoewel het best lekker klinkt "kikkererwten in kruidige tomaten saus, geserveerd met rijst en komkommers" heb ik geen idee hoe kruidig die saus dan is en wat er precies in zit.

Wie vindt het leuk om wat tijd en energie te stoppen in het typen van recepten (ingrediënten en beschrijving bereidingswijze bedoel ik dan)? Vooral recepten waarvan het water in je mond loopt, waar iemand je midden in de nacht voor wakker kan maken!

Zo at ik laatst in een restaurant iets van wraps met peer en noten (walnoten o.a.) en brie, maar ik heb geen idee hoe je dat dan maakt. Zo'n gerecht zou ik heel graag ergens als recept ontdekken. Maar ook de dagelijkse kost, waarvoor je niet zo lang in de keuken hoeft te staan zou heel erg helpen.


Dus beste vegetariërs en veganisten!! Hier de kans om een beginnend (/part time / flexi- ) vegetariër verder op weg te helpen!! Dit is jullie kans!

Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 03 april 2012, 17:19:07
Eh, ik begrijp je commentaar en verzoeken helemaal niet...

Wat is er niet "echt" aan de recepten? En over welke recepten heb je het precies?
Je hebt verder al wel de moeite gedaan op de site en op het forum rond te neuzen? Ik vermoed dat je 99,9% tot 100% van de "echte" recepten hier nog niet gevonden hebt.

En als je tevoren geen idee hebt hoe een recept zal gaan smaken, dan is de verrassing des te groter toch?
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 17:30:10
Een recept bestaat uit een lijst ingrediënten en een bereidingswijze en hierboven staan een aantal gerechten opgesomd.
Verder heb ik rekening te houden met een driejarige, een éénjarige en een man die veel dingen niet lust (wat de boer niet kent... schimmelkazen e.d.) en zelf houdt ik niet van scherp (bijv. pepers). Dat is info waar jullie niets mee hoeven natuurlijk. Maar uit een bereidingswijze en ingrediëntenlijst kun je zoiets wel aflezen. Ook kan ik dan kijken wat ik er ter vervanging in kan doen of dat vragen.

Wat betreft het bericht: er staat hier als topicstarter een verzoek om 'succesrecepten', dan neem ik aan dat diegene eerst al heeft gekeken of daar meer berichten van zijn als dat de gangbare gang van zaken is op dit forum. Aangezien die persoon langer lid is dan ik, neem ik aan dat die wel op de hoogte is. Zo niet, dan zijn er wel moderatoren die topics samenvoegen of er vriendelijk op wijzen.
Ik heb wel al een beetje rondgeneusd, maar je kunt onmogelijk een nieuw forum in een uurtje doorwerken, dat is begrijpelijk, toch?

Ik heb helemaal geen verzoekEN, maar slechts 1: je succesrecept (uitgebreid of dagelijkse-kost) op een manier dat het goed te volgen is hoe je het zelf klaar kunt maken.  Ik kan bijv. wel neerzetten "nasi met satesaus" maar er zijn wel 100 manieren om nasi te koken en wel 20 manier om satesaus te maken.

Tenslotte; ik richt mijn verzoek aan iedereen die zin en tijd heeft om te helpen. Heb je dat niet, wat is dan het probleem? Dan doe je dat toch gewoon niet? Even goede vrienden, 't is maar een forum.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 03 april 2012, 17:32:48
Ik vermoed dat blue_fairy bedoelt dat dit meer menusuggesties zijn terwijl zij (?) op zoek is naar concrete stap voor stap te volgen recepten.

En verder iedereen bedankt voor de tot nu toe geplaatste suggesties. De kikkererwten in tomatensaus klinken goed en ik moet nodig weer eens falafel eten. Pasta pesto is ook verzadigend, maar niet echt een complete maaltijd. Bakje sla erbij dan maar. En ik moest stiekem wel lachen om fem: potje, tube, tube, mag dat wel van de smaakpolitie  ;)

Edit: gelijk met b_f.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 17:33:58
Gember uit een potje, knoflook uit een tube en rode peper uit een tube fruiten, wat kerriepoeder erbij, wat palmsuiker en wat water, dan een pak diepvriespompoenblokjes eroverheen. Als die al ontdooit zijn dan gewoon goed mengen, anders even de blokjes laten ontdooien. In een quicheschaal, stukjes bosui ertussen en een half pak hartig taart deeg eroverheen. Halfuurtje/driekwartier in de oven.
En voordat ik me voor het "dit zijn niet echt recepten" moet gaan verantwoorden. Ja ja dit is wel een recept. (en klinkt ook lekker! al zou ik er zelf verse gember en 'verse' gedroogde knoflook in gebruiken. Maar dat kan je eigen creativiteit weer zijn met zo'n recept natuurlijk!)

edit: oh nou ga ik gelijk met haantje! Hihi smaakpolitie ;) En ik ben een 'ze'. Christa, aangenaam!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 03 april 2012, 17:40:17
Hoi Blue! Je brengt me op een idee, heb jij, of iemand anders hier, toevallig een succesrecept voor pindasaus? Ik heb er al (al!) twee verschillende geprobeerd, maar ben er niet tevreden over en de pinda's zijn ook nog niet op.
Mijn succesrecept... Daar ga ik nog even over denken.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: brenda_lelie op 03 april 2012, 17:42:38
Bedoel je met pindasaus satehsaus? Wij maken altijd deze: http://www.devegetarischeslager.nl/recepten/pindasaus en die is superlekker!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 03 april 2012, 17:50:44
Bedoel je met pindasaus satehsaus? Wij maken altijd deze: http://www.devegetarischeslager.nl/recepten/pindasaus en die is superlekker!

Is er eigenlijk een verschil? Ik wil het voor over groenten, rijst, ei/tofu/o.i.d. De laatste keer vond ik de kokos niet echt iets toevoegen en ik besloot dat ik ui lekkerder vind bij de groenten dan in de de pindasaus. De ketjap was er wel lekker in. Kerrie heb ik er nog niet ingedaan, moest ik maar eens proberen... Bedankt!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 18:42:03
Hoi Blue! Je brengt me op een idee, heb jij, of iemand anders hier, toevallig een succesrecept voor pindasaus? Ik heb er al (al!) twee verschillende geprobeerd, maar ben er niet tevreden over en de pinda's zijn ook nog niet op.
Mijn succesrecept... Daar ga ik nog even over denken.
Ja hoor! Dit is een 'familierecept', dat wil zeggen; mijn vader had een Indonesische kameraad en diens oma/moeder maakt deze pindasaus op deze wijze. Later nam mijn moeder dit over en van haar heb ik dit geleerd. Het kan op heel veel verschillende manieren, dus experimenteer vooral met wat je lekker vindt!

Pindasaus (satehsaus) voor ongeveer 4 personen (originele recept)
- 4 eetlepels pindakaas (als je pinda's hebt; pureer ze in de blender met een scheutje arachide-olie (=pinda olie) en voilà! pindakaas!)
- ketjap manis
- licht bruine basterdsuiker
- sambal oelek
- water

Schep de pindakaas in een pannetje, doe een scheut ketjap manis erbij naar smaak. (Heb je wat te weinig gedaan, kan er altijd meer bij!), een eetlepel basterdsuiker, een theelepel (of 2, naar smaak) sambal oelek en ongeveer 100 ml water (kan altijd meer bij mocht de saus te dik worden).

Verhit dit samen op een laag tot medium hete pit. Op geen beding op hoog doen, dit scheelt geen tijd en je pindasaus brandt dan aan. Door de hitte kan de vette pindakaas mengen met het water zonder emulgator. Hiervoor moet je rustig blijven roeren en wat geduld hebben, het mengt vanzelf met elkaar. Als het eruit ziet als pindasaus; stoppen met roeren en warmtebron uitzetten.
Roer je te lang door, dan krijg je een laagje olie op de pindasaus. Dit is helemaal niet erg, voeg eenvoudig wat water toe en begin weer met roeren, na een tijdje mengt het weer.


Ik vind het zelf op deze manier het lekkerst:
ipv bruine suiker, een scheutje gembersiroop (bij voorkeur die van de natuurwinkel, waar alleen échte gember, wat suiker en water in zit, ipv die van de supermarkt waar alleen aroma en een handvol E-nummers in zit) en ipv water, een beetje melk. Kan ook 50/50.

Met de sambal kun je heerlijk experimenteren. Op deze manier kun je de pindasaus heel pittig maken, of juist net zo mild als in de plaatselijke snackbar.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Hizikigrrrl op 03 april 2012, 18:50:42
Je hebt hier al gekeken?: http://www.vegatopia.com/vega/

Onze redacteur Annemieke 2 sites, met veel aandacht voor het eten met een kleine dreumes:
http://www.annemieke.net/eetfestijn/
http://www.annemieke.net/RozeMarijn/
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 18:54:38
En de nasi die er goed bij past >.<


ui
knoflook
ei
lombok
ketoembar
koenjit
djinten
trasi
witte bonen (uit een pot of van tevoren geweekt en gekookt)

Fruit de uitjes aan in olie
doe daarbij ongeveer zo'n beetje 2 teentjes knoflook geraspt, 1tl ketoembar (koriander),kleine lombok,2tl koenjit (kukurma), halve tl djinten (komijn) en een erwt trasi.

Dat is je boemboe, eventueel kan je dat van te voren al maken en invriezen. Dan gaan je groenten erbij, dat kan een pakket zijn of prei,kool,wortel,paksoi bij in. Dat roer je flink om tot het half gaar is. Dan gaat er een scheut ketjap kental of manis (maakt niet uit als het maar geen zoute ketjap is) bij en laat je het prutten. De koude rijst en de witte bonen erbij en blijf je omscheppen. De tauge (optioneel) gaat erbij tot het net warm is.

Als je de pindasaus en deze nasi hebt en je serveert het met wat ham/komkommer/seroendeng/atjar en een gebakken ei heb je een heerlijk maaltijd!!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 18:55:13
een lombok is een pepertje, die laat ik er eigenlijk altijd uit. Sambal is een goede vervanger.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 03 april 2012, 19:07:38
:gossip:  blue_fairy, trassi (http://nl.wikipedia.org/wiki/Trassi) is niet vega.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 03 april 2012, 19:08:56
Joh, dat daar zo veel suiker ingaat! Misschien was mijn saus mede daarom wel niet zo lekker ;D (en natuurlijk de kokos en de ui die ik er niet al te plezant in vond). Bedankt, dat klinkt wel als een saus die ik zou maken. Weinig ingrediënten, maar wel met uitgesproken smaken. En als ik er nu gember in zou doen, ipv siroop? Siroop is natuurlijk zoeter, maar er gaat op zich ook al suiker in. Bovendien heb ik geen siroop, en wel gember. Tr@ss1 gaat er bij mij niet in, hè, da's gemaakt van dieren. Ik ben wel weer dol op djinten, bonen en pepers. Ik ga het eens doen!


(edit: o en dat ene zei Haantje al, maar dat wist ik nog niet toen ik op 'verstuur' klikte.)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: brenda_lelie op 03 april 2012, 19:09:51
:gossip:  blue_fairy, trassi (http://nl.wikipedia.org/wiki/Trassi) is niet vega.

En ham ook niet.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 03 april 2012, 19:10:50
Stond die er ook tussen? Dat registreerde niet eens! ;)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 19:16:37
excuus, iets te haastig gecopypaste en de trassi was ik vergeten dat die idd niet vega is. Dat ziet er ook zo onherkenbaar uit. Dan adviseer ik ook geen kroepoek erbij te eten! >.<
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 03 april 2012, 19:18:36
Die ene kroepoek kan wel. Ik weet even niet meer hoe die heet.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 03 april 2012, 19:38:29
Die gelige? Hoe heet die ook alweer...
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Hizikigrrrl op 03 april 2012, 19:38:57
Cassave-kroepoek
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Maartje! op 03 april 2012, 19:54:09
En emping. Maar da's vies.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Eelco op 04 april 2012, 00:55:56
Hoi Blue Fairy,

Bijzonder! Ik heb me net aangemeld in mijn zoektocht naar vegetarische recepten en wilde een soortgelijk bericht aanmaken. [...]
Dus beste vegetariërs en veganisten!! Hier de kans om een beginnend (/part time / flexi- ) vegetariër verder op weg te helpen!! Dit is jullie kans!
Allereerst: welkom op het forum van Vegatopia. Je hebt jezelf in deze draad al voorgesteld, maar wellicht wil je dat ook nog even doen in 'echte' even voorstellen (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10165.msg625371.html#new)-draad. Op het forum vind je veel inspiratie en ideeën voor produkten en recepten die je wil opzoeken cq uitproberen, maar echte recepten (met ingrediëntenlijst en bereiding) worden hier niet veel gepost (de topicstartster, haantje, weet dat trouwens ook best - dat heb je uit haar reactie kunnen opmaken).

Maar mocht je iets tegenkomen (bijvoorbeeld in 'wat eten we vandaag') kun je altijd een receptverzoek (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,16541.msg625547.html#new) posten.

En, zoals Hizikigrrrl al schreef, naast het forum hebben we een site waarop we vrijwel dagelijks recepten en recensies publiceren: http://www.vegatopia.com/vega/. Onlangs hebben we gekeken welke recepten (voor hoofdgerechten) het meest zijn gelezen - ter inspiratie:

http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8924-zelf-pizza-maken-doe-je-zo
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10471-snelle-witlof-uit-de-oven
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11305-indiase-groentecurry
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10949-prei-uit-de-oven-voor-1
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/9151-oud-hollandse-gerechten-hete-bliksem
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8680-foe-jong-hai
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11453-vegetarische-moussaka
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11198-roti-met-pompoen-en-eiercurry
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11164-lekker-snelle-wraps
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10891-japanse-snelle-maaltijd
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: meisbaer op 04 april 2012, 18:52:43
Nog een tip voor satésaus die ik altijd gebruik:
- Een scheutje azijn erdoor! Maakt het minder zoet en volgens mij mengt je pindakaas er ook beter door.
Ik vind het zelf wel lekker als indonesisch meer zoet-zuur dan zoet is. Maar eigenlijk proef je een scheutje niet echt, maar ik mis het wel als ik het er niet door doe (klinkt dat logisch?). Een klein beetje tamarinde(pasta) kan ook, maar dat heeft weer z'n eigen smaak (wel lekker als er ook kokosmelk doorgaat).

Groetjes, Meta
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Selly op 04 april 2012, 21:24:11
Nog een tip voor satésaus die ik altijd gebruik:
- Een scheutje azijn erdoor! Maakt het minder zoet en volgens mij mengt je pindakaas er ook beter door.
Ik vind het zelf wel lekker als indonesisch meer zoet-zuur dan zoet is. Maar eigenlijk proef je een scheutje niet echt, maar ik mis het wel als ik het er niet door doe (klinkt dat logisch?). Een klein beetje tamarinde(pasta) kan ook, maar dat heeft weer z'n eigen smaak (wel lekker als er ook kokosmelk doorgaat).

Groetjes, Meta

Ik doe er citroensap door.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Basje op 04 april 2012, 21:34:21
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Selly op 04 april 2012, 21:36:34
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)

Als het een eigen recept is mag je het gewoon hier neerzetten hoor, leuk!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Maartje! op 04 april 2012, 21:50:56
azijn
citroensap

Tamarinde, dames, tamarinde!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Selly op 04 april 2012, 22:05:52
azijn
citroensap

Tamarinde, dames, tamarinde!

Ze hebben daaro ook citroen hoor  :P
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Basje op 05 april 2012, 09:49:19
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)

Als het een eigen recept is mag je het gewoon hier neerzetten hoor, leuk!

Het is echt nauwelijks een recept te noemen hoor. De essentie is een uitje en wat knoflook aanbraden, twee blikjes kikkererwten met twee blikjes tomatenblokjes, tomato frito of passata erbij, en dan koken tot het niet meer zo soepig is. Dan kruiden met: gember en knoflook, of ras al hanout, of currykruiden, of sambal. En serveren met rijst, naanbrood, komkommersalade, oid :)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: meisbaer op 05 april 2012, 16:24:21
azijn
citroensap

Tamarinde, dames, tamarinde!

Eh, dat zei ik volgens mij ook als tip  ;)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Flapke op 05 april 2012, 16:51:08
Servische bonensoep

Mix een pot witte bonen in tomatensaus met de staafmixer, doe er water bij tot het de dikte heeft van een maaltijdsoep.
Fruit een uitje met knoflook. Bak stukjes paprika mee. Doe de gemixte bonen erbij + bouillonblokje, paprikapoeder en tijm.
Even laten pruttelen en klaar. Voor het opdienen wat verse peterselie/selderij erover strooien.
Op het laatst evt stukjes vega-rookworst erbij of gebakken rooktofu/vega hamblokjes/vega bacon.
Voor meer maaltijd soep idee evt stukjes aardappel laten meekoken.
Als je m tomateriger wil hebben een beetje tomatenpuree of ipv water tomatensap gebruiken.


Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Bast op 07 april 2012, 12:41:12
Hier gaat ook weleens een tomaatje (vrij in het begin toevoegen, zodat het lekker mee bakt), laos en/of citroengras door de satehsaus.

Er zijn meer vegetarische kroepoeks te verkrijgen. In de toko's vindt je een krupuk sajur, krupuk bawang en idd cassave. Emping is een acquired taste, het is vrij uitgesproken van smaak. Let op dat je deze niet aan kinderen geeft (ik ken er een paar die het wel met plezier opeten), want er zit iets in dat je niet in grote hoeveelheden binnen moet krijgen, zeker niet als je jong bent.
De nieuwe ovengebakken dingen van Conimex lijken ook vegetarisch, maar ik ben niet zo goed in de e-nummers. Heeft iemand dit misschien al uitgezocht?
Pappadums zijn ook vega en verkrijgbaar in meerdere smaken. Bij toko's heb je grote ronde in een pakje wat gemiddeld tussen de 1,25 en de 2 euro kost. Naast naturel heb je ook met komijn, rode of groene peper, knoflook en een vrij uitgesproken massala die voor kinderen denk ik niet zo lekker is. Je kan ze supermakkelijk in de magnetron garen, al vergt het soms eerst enige oefening. Handig bij de maaltijd, maar hier doen ze het ook altijd leuk met een dipje erbij. Omdat ze wat zoutig smaken zijn ze ook favoriet bij bier. Als je de rauwe pappadums een beetje vochtig maakt, kun je ze ook vullen als een soort loempia en dan bakken.

Koekje heeft een volledig vegetarische versie gemaakt van een succesrecept dat ik ooit van een vriend kreeg, die in Thailand dit had leren koken. (Zelf kan ik niet tegen paddestoelen, waarop de vegetarische oestersaus gebaseerd is, dus ik zondig hiermee) Het is de kip Siam van die maaltijdpakken, maar dan veel lekkerder! Recept vind je

Voor een snelle, makkelijke maaltijd heb ik momenteel een voorkeur voor rijst met pittige kikkererwten en boontjes. Nu ben ik niet zo van de hoeveelheden afmeten, maar wel van het tussentijds proeven, dus exact aangeven is wat moeilijk.
Ingredienten op een rijtje:

- rijst
- 2 sjalotjes in kleine stukjes
- paar knoflookteentjes, in kleine stukjes
- 1 fijngesneden rode peper (verwijder de zaadlijsten en zaadjes als je het niet zo pittig wil eten)
- geelwortel/kurkuma/koenjit
- korianderpoeder/ketoembar
- komijnpoeder/djinten
- kikkererwten uit blik
- hardgekookt ei
- bonen (sperziebonen, snijbonen, kouseband)
- lichte sojasaus, golden mountainsaus of vegetarische oestersaus

Rijst kook ik altijd droog, ipv afgieten. Hiervoor gebruik ik basmatirijst (die koop ik in een grote zak in bij de Turkse toko. Het liefst een Indiase, Pakistaanse of Iraanse, want die zijn echt lekkerder dan die uit de supermarkt. Al kookt die Euroshopper ook wel lekker droog), die ik eerst was tot het water helder blijft en die zet ik op met water dat ongeveer een vingerkootje boven de rijst uitkomt. Tussendoor niet teveel kijken, want dan ontsnapt er vocht en warmte waardoor de garing langer duurt. Als ie gaar is en er niet teveel vocht meer in de pan zit, draai je het vuur uit en laat je het verder droog stomen.
Als de rijst opstaat, dan snijd ik een sjalotje in kleine stukjes, die met een beetje zonnebloemolie in de koekenpan gaat. Als die wat glazig wordt, gaat er een beetje knoflook in stukjes bij. Als die even mee gebakken heeft gaat er een fijngesneden rode peper bij, wat geelwortel/koenjit/kurkuma, korianderpoeder/ketoembar, en komijnpoeder/djinten. Ik houd enorm van kruiden, dus daar gaat wel een tl van elk door gok ik zo. Je kan ook makkelijk voor een k&kmengsel gaan, maar neem geen kerriemengsel uit de super. Hindoestaanse massala,  Je ruikt wanneer de kruiden hun rauwheid verliezen en dan doe je er een klein gesneden tomaatje bij. Het vuur mag nu ietsje hoger, zodat het tomatenvocht verdampt.
Dan gooi je de kikkererwten erbij (vuur weer wat lager)en dat laat je even bakken. Heb je hardgekookte eieren (die kook ik hier met meerderen tegelijk), dan kun je die ook mee laten bakken. Pas wel op dat ze niet stiekem aan je koekenpan vast gaan plakken.
In een hapjespan het andere sjalotje even wat glazig bakken, knoflook erbij en dan de boontjes. Gebruik je diepvriessperziebonen, dan zul je het vocht eerst moeten laten verdampen. Gebruik je kouseband of snijbonen, dan wil je misschien een beetje vocht of bouillon erbij doen, zodat ze sneller garen. Doe er een scheutje lichte sojasaus/golden mountainsaus of vegetarische oestersaus bij, zodat je een beetje gekleurde dunne saus krijgt. Het is klaar als de boontjes gaar zijn. Zelf zie ik het aan de kleur van de kouseband of snijbonen, die is dan een wat helderder groen dan toen ie er net in ging.

Leest als veel werk, maar is relatief makkelijk en snel klaar (30 min). Je kan de boel ook in wraps of roti verpakken (misschien leuker met de kids), dan kun je de rijst beter door aardappels vervangen.
Voordat je de rijst opzet kun je ook komkommer in halve plakjes snijden en inmaken met een beetje azijn, suiker en zout. Selly heeft net een atjarrecept geplaatst, dat kan natuurlijk ook.
Overgebleven hardgekookte eieren zijn de volgende dag ook lekker op brood met komijnekaas, madame Jeanetpepersaus of Surinaamse sambal(alleen als je van pittig houdt, anders picalilly of mayonaise) en komkommer. Zilveruitjes in stukjes zijn er ook lekker bij of een plakje augurk.

Pasta agli e olio e peperoncino is ook fijn. Kook spaghetti of dunne linguini gaar. In een koeken- of hapjespan in wat olijfolie een doorgesneden knoflookteentje licht kleuren. Voor subtiele smaak verwijder je deze daarna. Hoef je nergens meer heen, dan kun je ook een teentje (of meer) persen, maar die moet je korter mee bakken. Het verbrandt dan veel sneller namelijk. Je kan een verse rode peper nemen of een gedroogde en die even meebakken. Wat kaas (pecorino bijvoorbeeld is lekker bij het pittige) erover et voila. Fijngesneden peterselie is leuk voor het oog ook. Met een groene salade ernaast ben je zo klaar.
Variaties: Wel een droog zongedroogd tomaatje even in heet water en snijd het fijn. Rooster in de droge koekenpan vooraf pijnboompitjes die je er later weer overheen strooit. Lekker met wat verse basilicum erover.
Of een groen pepertje en wat koriander. Voor extra vitamientjes kun je ook een tomaat in kleine blokjes snijden. Gebruik dan alleen het vruchtvlees en laat het alleen op het einde even meewarmen. Gooi het vocht niet weg, die kun je weer voor een omelet de dag erna gebruiken bijvoorbeeld.
Beetje verkruimelde feta met zwarte olijven en wat munt is ook lekker, zeker als je per ongeluk ingelegde rode uiringetjes over hebt.

Echt lekker lui vind ik gepofe aardappels en bietjes. Op bietjes poffen was ik nooit gekomen, maar iemand (Christiaan?) had daar ooit hier een recept over gepost. Oven voorverwarmen op 180 graden. Bietjes en grote aardappels wassen en met een vork een beetje inprikken. Biet onderkantje en bovenkantje eraf snijden. Bovenkantje even kruislings insnijden en met een beetje olijfolie, peper en zout bestrooien. Inpakken in aluminiumfolie en dan een uurtje de oven in. (kleinere bietjes moeten later de oven in, want die zijn sneller gaar). In de tussentijd kun je nog zelf een kruidenspulletje maken voor erbij, als je niet voor de k&K sauzen, kruidenboter, kruidenroomkaas oid wil gaan. Neem wat boter, yogurt of zure room en leuk die op met knoflook, dille, peterselie, bieslook, oregano, koriander of wat je maar hebt liggen en laat het even trekken. Een lenteuitje erdoor is lekker als je wat meer textuur wil (bij de gepofte aardappel vind ik dat wel lekker), of klein gesneden radijs. Voor wat extra pit is mierikswortel lekker.


Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 07 april 2012, 16:03:14
Koekjes kip siam zonder kip en zonder doos vind je hier (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/studentenspecial-2010/11079-studentenweek-akipa-siam-zonder-doos-en-zonder-kip).
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Bast op 09 april 2012, 12:34:03
Oeps, dank je Haantje :-*
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: meisbaer op 11 april 2012, 15:00:50
Klinkt heel oubollig, maar hartige taart of quiche doet het bij mij altijd goed op verjaardagen etc.
Ze worden ook gewaardeerd door de niet-vegetariërs en dat zijn er bij mijn familie erg veel.
Ik maak ze altijd met een bodem van brooddeeg (gewoon heel simpel) en dan maak ik de vulling met magere kwark, eieren, groeten en kaas. Makkelijk van te voren te maken en het ligt niet te zwaar op de maag. Ik maak ook wel eens twee kleintjes ipv een grote. Daar heb je dan dezelfde hoeveelheden voor nodig, maar ziet er leuker uit bij hapjes en high-teas.

Zelfgemaakte soep is ook altijd een succes, zo simpel, maar ik krijg erg vaak te horen "heb je dat helemaal zelf gemaakt?".

De meeste familieleden zijn niet zo op exotische dingen, dus hou ik het meestal maar simpel. Mijn zussen daarintegen houden van dingen als sushi, dus dan kan ik wat meer experimenteren.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 17 april 2012, 00:48:12
Bedankt voor het kip Siam zonder kip en doos recept! :) Ben benieuwd! *slaat recept op*
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 17 april 2012, 07:17:45
Probeer de quorn/tofu tonight (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11162-vega-chicken-tonight) dan ook een keer. 
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Temari op 17 april 2012, 21:28:50
Hoi Blue! Je brengt me op een idee, heb jij, of iemand anders hier, toevallig een succesrecept voor pindasaus? Ik heb er al (al!) twee verschillende geprobeerd, maar ben er niet tevreden over en de pinda's zijn ook nog niet op.
Ja hoor! Dit is een 'familierecept', [...], dus experimenteer vooral met wat je lekker vindt!

Pindasaus (satehsaus) voor ongeveer 4 personen (originele recept)
- 4 eetlepels pindakaas (als je pinda's hebt; pureer ze in de blender met een scheutje arachide-olie (=pinda olie) en voilà! pindakaas!)
- ketjap manis
- licht bruine basterdsuiker
- sambal oelek
- water

Schep de pindakaas in een pannetje, doe een scheut ketjap manis erbij naar smaak. (Heb je wat te weinig gedaan, kan er altijd meer bij!), een eetlepel basterdsuiker, een theelepel (of 2, naar smaak) sambal oelek en ongeveer 100 ml water (kan altijd meer bij mocht de saus te dik worden).

[...]

Ik vind het zelf op deze manier het lekkerst:
ipv bruine suiker, een scheutje gembersiroop [...] en ipv water, een beetje melk. Kan ook 50/50.

Ik heb 'm gemaakt, lekker! Met ingang van nu hou ook ik van pindasaus, haha! Ik heb 't met de pinda's gedaan, want die had ik in huis (pindakaas ook, maar dan krijg ik de pinda's natuurlijk niet op en geroosterde pinda's ruiken lekker) deed er water en bruine suiker bij. Welke suiker bedoelde jij eigenlijk? Ik gebruikte nu dus lichte basterd suiker, maar ik bedacht me dat jij misschien ook wel rietsuiker kon bedoelen, of palmsuiker etc.
Ik gebruikte veel sambal en ipv siroop heb ik er een stukje geraspte gember ingedaan. Die gember deed 't 'm wel echt. Er ging ook nog wat citroensap in, wat Selly opperde. Voor de gein heb ik de hoeveelheid in 2'en gedaan. In pannetje 2 ging ook nog een lepel tahini, hihi. En dat was ook lekker. Anders, maar niet minder of meer. Gewoon even lekker, vond ik.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 17 april 2012, 22:36:13
Lichte basterdsuiker doet mijn moeder er inderdaad altijd in! Wat fijn dat het zo goed in de smaak valt! :)
Pinda's of pindakaas maakt ook niet heel veel uit. Pindakaas is niets meer dan pinda's in een blender met eens scheutje arachide-olie (=pinda olie).
Leuk!

Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)? Ik heb de vega spekjes die de Vegetarische Slager verkoopt geprobeerd, maar die waren zo enorm gemarineerd met paprika-iets, dat ik er last van mijn maag van kreeg. (Ik kan slecht tegen paprika, paprikapoeder lukt wel in beperkte mate, maar dit was duidelijk teveel.)
Antoinette Hertzenberg gebruikt voorgebakken uitjes, maar dat kauwt echt heel anders dan spekjes. Ik ben meer op zoek naar dezelfde 'bite' dan naar dezelfde smaak.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 17 april 2012, 22:41:03
Vegaspekjes van AH, niet geschikt voor mensen die zoutarm willen eten.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: blue_fairy op 17 april 2012, 22:48:27
Bedankt!  :D Dan neem ik die eens mee om te proberen.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 17 april 2012, 22:52:15
Evt. flink knapperig gebakken blokjes rooktofu (biowinkel) met zout bestrooid. 
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: greet op 18 april 2012, 10:19:56
Halloumi! Daar zijn al mijn omnivore familieleden zelfs nog meer dol op dan ikke...
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Aphyna op 19 april 2012, 00:38:45
Wat een leuke site!   :D

Avocado en mierikswortel smaakt erg leuk bij elkaar, dus wat ik vaak doe is... Avocado in 2, pit eruit. Kwak mayo in de holletjes, kleiner kwakje mierikswortel erbij, beetje roeren en voila, lekker hapje. Gewoon uit de schil lepelen. Eventueel beetje zout, knoflookpoeder en drupje citroensap erover, maar zonder dat allemaal is het ook al lekker!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Hizikigrrrl op 19 april 2012, 00:41:35
Wat een leuke site!   :D

Avocado en mierikswortel smaakt erg leuk bij elkaar, dus wat ik vaak doe is... Avocado in 2, pit eruit. Kwak mayo in de holletjes, kleiner kwakje mierikswortel erbij, beetje roeren en voila, lekker hapje. Gewoon uit de schil lepelen. Eventueel beetje zout, knoflookpoeder en drupje citroensap erover, maar zonder dat allemaal is het ook al lekker!

Mijn eerste ervaring met avocado (op mijn 11e denk ik, op het nieuwjaarsdiner van mijn tante) was met een soortgelijk recept, alleen werd de avocado gevuld met Paturain. Ook erg lekker!


Btw: welkom Aphyna!
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Aphyna op 20 april 2012, 15:25:11
Dank!  :)

Nog een leuke is kool met kriek.

1 kleine of 1/2 grote kool (witte/rode/spits, maakt niet zo veel uit eigenlijk... groene niet geprobeerd) in gelijke parten hakken. In elke part 1-2 cocktailprikkers steken zodat het mooie parten blijven. Zonder cocktailprikkers lukt het ook, maar dan moet je wel zen zijn. Parten met wat olie op hoog vuur aan beide kanten beetje bruinen, en weer uit de pan.
Ui en wat tenen knoflook fijngesnipperd fruiten in diezelfde pan, flesje kriek erbij. Ik doe er nog graag een half bouillonblokje bij, of een schepje bouillonpoeder.
Dan de koolparten terug in de pan, deksel erop en tweede flesje kriek opdrinken tot de kool goed is :)

Eventueel te combineren met aardappel-knolselderij-puree, die hier ook vaak op tafel komt.
Dat is precies wat het lijkt... Aardappel en knolselderij in stukken, koken, afgieten en wat kookvocht bewaren. Tot puree stampen met wat van het kookvocht (of als je graag melk gebruikt in je puree, neem je melk). Ik doe er wat zout en uienpoeder bij, of kaas, of mosterd...
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: haantje op 20 april 2012, 15:49:58
Klinkt goed, Aphyna. Ik heb nog nooit kriek gehad, kun je de smaak ervan omschrijven?
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Aphyna op 20 april 2012, 16:24:44
Kriek is kersenbier :) het smaakt ook precies zoals het klinkt haha, zoetzuur fruitig met op de achtergrond nog de biersmaak. Bij duurdere merken proef je duidelijker kers, die zou ik niet verspillen aan de kool maar lekker zo opdrinken.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Bast op 20 april 2012, 19:23:52
Oe dat klinkt leuk!
En ik heb nog Terschellinger wilde kersenbier staan... :)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: greet op 21 april 2012, 10:15:08
Kriek, het enige bier waar ik niet erg gek op ben. Veels te zoet, maar misschien met kool koken, dat dat wel een fijn idee is  :)
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: Lalagè op 21 april 2012, 14:48:30
Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)?
Zongedroogde tomaatjes of een rode paprika vind ik lekker door de andijviestamppot of zuurkoolstamppot :) Verder kan je bij zuurkool nog wat lekkere dingen doen zoals tijm en mosterd.
Titel: Re:Succesrecepten
Bericht door: RvO op 21 april 2012, 23:50:38
Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)?
Zongedroogde tomaatjes of een rode paprika vind ik lekker door de andijviestamppot of zuurkoolstamppot :) Verder kan je bij zuurkool nog wat lekkere dingen doen zoals tijm en mosterd.

Naast de paprika ook vind ik ook een fijngesneden rood pepertje lekker.
Een beetje groen door de zuurkool oogt leuk. Het kan van alles zijn: rucola, andijvie, veldsla, sterrekers, etc.. Het gaat om de groene vlekjes, niet om de smaak, de zuurkool overheerst toch.