Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 19 december 2011, 23:56:14

Titel: Kerst 2011
Bericht door: Eelco op 19 december 2011, 23:56:14
Onze Feestdagenspecial (http://www.vegatopia.com/vega/kerst-2011) is al een poosje online. Hoog tijd dat er ook een kerstdraad op het forum komt. Laat ons weten waar je met Kerst eet, wat je eet en met wie. Hulp nodig met dat ene gerecht? Stel je vraag hier. Opschepperij, lekkere recepten en andere vormen van inspiratie zijn ook welkom.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: chinoiseries op 22 december 2011, 19:57:01
Ik ben nog bezig met m'n menu samen te stellen (voor twee, relaxed maar niet te relaxed) en ik vraag me af of iemand tips heeft voor veganistische pommes duchesses? Ik zag het recept voor bataat-puree met amandelen van Jessica van de week staan, en ik denk zelfs dat ik het met zoete aardappel wil proberen. Werkt een ei-vervanger poedertje hier wel in? Of kan ik die beter weglaten en wel sojaroom en boter/margarine erin gooien?
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: fem fatale op 22 december 2011, 20:05:12
wat doet het ei?
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: chinoiseries op 22 december 2011, 20:35:04
binden vermoed ik.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Selly op 22 december 2011, 20:38:19
Ja mijn ervaring is dat het wel ei nodig heeft, zeker met zoete aardappel of pompoen.
Ik zou gewoon puree maken... kun je die niet in een kerstboomvorm serveren ofzo?
Want anders wordt het denk ik heel melig.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: chinoiseries op 22 december 2011, 22:08:40
Ja mijn ervaring is dat het wel ei nodig heeft, zeker met zoete aardappel of pompoen.
Ik zou gewoon puree maken... kun je die niet in een kerstboomvorm serveren ofzo?
Want anders wordt het denk ik heel melig.

In een bakvorm of serveerschaal bedoel je? Klinkt ook wel leuk!
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Selly op 22 december 2011, 22:12:04
Ja mijn ervaring is dat het wel ei nodig heeft, zeker met zoete aardappel of pompoen.
Ik zou gewoon puree maken... kun je die niet in een kerstboomvorm serveren ofzo?
Want anders wordt het denk ik heel melig.

In een bakvorm of serveerschaal bedoel je? Klinkt ook wel leuk!

Ja of een beetje laten opstijven en die vormpjes snijden en in oven ff laten opwarmen?
Maar in schaal denk ik het beste.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: M. op 22 december 2011, 22:59:05
Wij doen het rustig aan deze kerst. Kerstavond gourmetten met vrienden, eerste kerstdag waarschijnlijk restjes van kerstavond, en tweede kerstdag ga ik een eenvoudig kerstdiner maken en komt mijn moeder eten. Ik wil in ieder geval deze (http://www.theppk.com/2011/11/seitan-roast-stuffed-with-shiitakes-and-leeks/) seitan roast gaan maken, wat erbij komt weet ik nog niet.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: chinoiseries op 23 december 2011, 09:56:14
Die seitan roast ziet er heel lekker uit :) Ben benieuwd of het goed te maken is thuis (heb iig nog nooit zelf seitan geprobeerd te maken, wel goedkoper dan uit een potje?).

Wat betreft mijn bataat-puree: ik denk dat ik alsnog roosjes in een vorm ga spuiten en dan nog even in de oven laat bruinen.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: haantje op 23 december 2011, 17:39:00
Eerste kerstdag laat ik mij door een vriendinnetje verrassen. Ze woont sindskort samen en vriendlief moet werken.
Tweede kerstdag iets gewoons. Het zouden zomaar spruiten met pindasaus kunnen worden, maar dan wel met ijs na  :D
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: LL de Ling op 23 december 2011, 18:12:36
Morgenavond zijn mijn vriend en ik alleen. Ik wilde wel iets ontspannends doen zoals naar de sauna gaan, maar die is dicht.

We hebben nog 3 penen, dus we moeten sowieso boodschappen doen, maar het zou ook maar zo kunnen zijn dat we morgen naar de Plak gaan ofzo.

Eerste kerstdag naar mijn ouders en om een mooie traditie voort te zetten gaan we 's middags al uit eten. Nu in Rijssen. Het zal mij benieuwen, want er is een buffet en ze stelden eerst voor om vleesvervangers te gebruiken. Mijn moeder zei toen, terecht, dat ik dat misschien niet zo lekker zou vinden. Toen moest ik maar zeggen wat ik wilde. Tja, dat wist ik 4 weken geleden nog niet. Dus ik heb maar gezegd dat ze iets vega moesten klaarmaken zoals ze ook op de kaart hadden (Dat hadden ze dus wel...) Maar het zal wel weer gezellig zijn.

Tweede kerstdag naar de moeder van T. Vorig jaar at zijn zus glutenvrij en was het van te voren echt een verschrikkelijk gedoe om een menu samen te stellen, want het moest ineens vega en glutenvrij maar ook de vleeseters moesten er van kunnen genieten.  Het kwam er toen op neer dat we veel te veel hadden want iedereen nam iets mee. T. had een geweldig herdersstoofpotje gemaakt, er was vis, en volgens mij ook nog gourmetten. Was heerlijk chaotisch.

Nu moeten we het nog bedenken, en ik geloof dat T. dat gaat doen. Komt wel goed dus.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Selly op 23 december 2011, 19:24:08
Eerste kerstdag naar mijn ouders en om een mooie traditie voort te zetten gaan we 's middags al uit eten.


Jaaa laat je wel weten hoe het was? Jij verhaalt daar altijd leuk over.

Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: MaartenP op 23 december 2011, 19:44:22
Ik wil in ieder geval deze (http://www.theppk.com/2011/11/seitan-roast-stuffed-with-shiitakes-and-leeks/) seitan roast gaan maken, wat erbij komt weet ik nog niet.

Oeh, dat klinkt goed!
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Hizikigrrrl op 24 december 2011, 00:06:20
Ik eet lekker vega tijdens kerst :D. Indische rijsttafel, voor mij en mijn familie.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: LL de Ling op 24 december 2011, 13:09:26
Het menu voor tweede kerstdag wordt wel erg lekker. Mijn vriend is nu aan het plannen met zijn zus: in ieder geval 2 curry's en worteltaart toe. (voorgerecht weet ik niet meer). Maar zo is hopelijk iedereen blij.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: @rno op 24 december 2011, 13:24:34
1e Kerstdag bij m'n zwager. Tegenwoordig ben ik de enige veganist in het gezelschap, dus het wordt spannend wat er voor mij wordt bereid. Moeilijk, moeilijk, lastig, lastig ....

2e Kerstdag bij vrienden. Tegenwoordig ben ik de enige veganist in het gezelschap, dus het wordt spannend wat er voor mij wordt bereid. Moeilijk, moeilijk, lastig, lastig ....
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: niewied op 24 december 2011, 14:11:32
Heiligabend, kerstavond, X-mas eve, veille de Noël: mijn vrouw heeft alles bedacht en ik help mee uitvoeren. Er zal zo ongeveer het volgende zijn: een slaatje met rucola, bladsla, biet, gehakte nootjes, amandelen en macadamia.. dan een Japanse soep met zijdetofu en gebakken shitake. Ik rooster er wat norivel bij. Dan sushi. Die heb ik al klaar gemaakt. Gebruikte  witte kleefrijst (ketan) omdat de sushirijst op was en we nog een zak ketan hadden. Vulling 1: gekookte, gebakken en gemarineerde tempe (alle drie bewerkingen); 2: komkommer en rucola bestrooid met wasabipoeder; 3: omelet en avocado en wasabipoeder. Had al lang geen sushi gedraaid, moest weer even wennen. Mijn truc is om onder het norivel een stuk vershoudfolie te leggen en vel en folie dan op het rolmatje. Hier komt tamarisaus bij en meer wasabi. Voorts ook gestoofde groenten (wortel, venkel, wellicht wat gember.. peterseliewortel). Toe mangga  die mijn vrouw met wodka en iets bruisends als een soort spoom toe wil serveren.
We drinken er een Cava bij en ik denk rode en witte wijn. Morgen kerst: eten met twee dochters, hun heren en een schoon'tante' (nou ja, de heren zijn schonnvrienden) die nog ouder is dan ik maar zeer kwiek van leden en geest) van een der dochters. Bedacht door de dochters. Restaurant Boon in Eindhoven. Die stond vorig jaar wel op de topialijst, dit jaar niet meer. Zo veranderen de dingen van jaar tot jaar.
Mijn baard groeit te snel, zegt mijn vrouw. Ook dat nog.
 
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: dorinka op 24 december 2011, 18:39:55
Gourmetten met familie op 1e kerstdag (traditie en gezellig)
hapjes (gevulde tortilla's broodjes, tomaat met roomkaas en abrikoos, bladerdeeg hapjes, enzo) die ik mag klaarmaken op 2e kerstdag met vrienden.
(en nu nog even rustig op de bank de taarten voorproeven :))
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Dot op 24 december 2011, 19:04:51
Gourmetten met familie op 1e kerstdag (traditie en gezellig)

Dat doen wij ook.

De 26e zijn R. en ik thuis. We eten dan geroosterde aardappels, stoofpeertjes, broccoli en gevulde portobello's. Tiffin toe.

De 27e gaan we eten met vrienden, iedereen maakt een gerechtje. Moet nog even bedenken wat ik ga maken.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Eelco op 25 december 2011, 01:28:12
Heiligabend. Orgel gespeeld tijdens de kerstdienst in Hannover Bemerode. De dubbelgrepen voor de Bach-aria had ik toch nog even op het orgel zelf moeten oefenen. Mijn orgelbegeleiding van de kerstliederen werd door K.'s broer prijzend als 'groovy' bestempeld. Schoonmoeder serveerde aardappelkroketten, mozzarellasticks, groente-'fantasie' en wat salades. De calligrafieset kon K. in ieder geval bekoren.

Eerste Kerstdag eten we samen. K. heeft 's middags nog een voorstelling, dus ik heb tijd om iets gezelligs voor te bereiden. Nu nog bedenken wat.

Tweede Kerstdag eten we 's middags warm bij de schoonfamilie. Schoonmoeder heeft alles al gepland, dus ik hoef/mag niets (te) doen. In de koelkast heb ik Valess gespot.

Mijn nichtje heeft onlangs fetarolletjes gemaakt, op Facebook zagen ze er erg lekker uit. Ik heb al gehint dat die ook met Oud en Nieuw (dan zijn we bij mijn ouders in Leeuwarden) lekker zouden zijn. Misschien mag ik ook wat oudejaarshapjes maken in moeders keuken.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: haantje op 25 december 2011, 08:24:32
Mijn orgelbegeleiding van de kerstliederen werd door K.'s broer prijzend als 'groovy' bestempeld.
;D
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Temari op 25 december 2011, 10:51:48
Fijne kerstdagen allemaal! Ik hoop dat iedereen ze gaat doorbrengen zoals hij zelf het prettigst en het leukst vindt!
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: niewied op 25 december 2011, 15:16:06
Kerstvers: Bach bacht met pracht/en volle klanken/ die als ranken/ lonken naar de nacht

Vandaag dus bij Boon: tarte tatin van brioche met geitenkaas, rode ui, rucola en balsamicostroop
licht gebonden pompoensoep met cantharellen en gefrituurde salie/
spoom van bosvruchten en dragon
muffin van ricotta, basilicum, notenmet gekaramelliseerde witlof, oesterzwamtempura, rode-wijnsaus
en dan nog een toetje met van alles.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: karl op 26 december 2011, 11:03:41
Op de avond van Kerstdag hadden we een familie-diner met Italië als thema. Dus begonnen met prosecco en als amuses toastjes met aubergine/hetepeperpasta en kappers/olijvenpasta, amandelen op ijs en olijven met citroen en knoflook. We zijn niet zo voor de vele gangen-diners en blijven graag praten met de gasten in plaats van in de keuken te staan. Dus op voorhand klaargemaakt: een pastasalade met groene boontjes en broccoli, een Caponata (Siciliaans gerecht met vooral aubergine en rode paprika met tomaten en rodewijnazijn)en carpaccio van courgettes met een dressing van zwarte olijven, kappertjes, olijfolie en citroen. De laatste gerechten uit het leuke kookboek Vegetarisch Italiaans van Loes Janssens. Een inspirerend boek, met toch wat schoonheidsfoutjes: geen juiste gewichten, ingrediënten worden soms ineens vergeten, weinig kooktijden.
Dat bleek ook bij de Ribollita uit haar boek, de Toscaanse armeluisoep van gekookte groenten. Geen kooktijden en er werd niet gesproken over groentebouillon of ander kookvocht waarin alles toch moest gaarkoken. Ik kan moeilijk aannemen dat ze enkel maar in wat tomatenvocht zouden koken. Enfin, een wat bedreven  :chef: vult dan wel wat aan. Na de antipasti hadden we dus een deugddoende, vullende warme soep (het gebruik van oud brood in gerechten vind ik ook altijd boeiend).
Mijn dochter die delicieuze broden en gebakjes bakt had voor zelfgemaakt knoflookbrood en rozemarijnbrood gezorgd, verrukkelijk.
De wijnen waren witte Verdicchio uit zo'n typische fles en bijzondere, volle rode Villa Antinori (Chianti-streek).
Als afsluiter Italiaanse kazen met passende door de vriend van mijn dochter bereide mispelwijn, vol, zeer geurig en wat zoet.
We vonden het allemaal een geslaagd etentje in zeer goed gezelschap.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: @rno op 26 december 2011, 12:30:35
1e Kerstdag: peen en uien
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: haantje op 26 december 2011, 14:31:55
1e Kerstdag: peen en uien
En die gestampt met aardappels?
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: MaartenP op 26 december 2011, 16:23:31
1e Kerstdag: peen en uien
En die gestampt met aardappels?

Anders is het geen echte peen en ui :)

Ik ben nu aan het koken voor mijn ouders die zo zullen arriveren.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Selly op 26 december 2011, 16:25:08
Ik ben nu aan het koken voor mijn ouders die zo zullen arriveren.

Wat maak je voor lekkers?
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 26 december 2011, 16:44:14
1e Kerstdag: peen en uien
En die gestampt met aardappels?

Anders is het geen echte peen en ui :)

Jazeker wel, met aardappels is het echte peen en uien en aardappels.
Als je de boel dan ook nog eens doorelkaar stampt, is het echte hutspot.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: M. op 26 december 2011, 21:04:09
Die seitan roast ziet er heel lekker uit :) Ben benieuwd of het goed te maken is thuis (heb iig nog nooit zelf seitan geprobeerd te maken, wel goedkoper dan uit een potje?).

Wat betreft mijn bataat-puree: ik denk dat ik alsnog roosjes in een vorm ga spuiten en dan nog even in de oven laat bruinen.

Zelfgemaakte seitan is echt zoveel lekkerder dan uit en potje! En ook goedkoper trouwens.
De seitan roast was erg lekker en niet moeilijk, ik was er alleen wel lang mee bezig maar dat is prima voor kerst. Wel leuk, je kan natuurlijk variëren met de vulling, ik ga zoiets zeker vaker doen.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: MaartenP op 26 december 2011, 22:00:50
Jazeker wel, met aardappels is het echte peen en uien en aardappels.
Als je de boel dan ook nog eens doorelkaar stampt, is het echte hutspot.

Nou ja hier noemen ze hutspot 'peen en ui'.
Ik ben nu aan het koken voor mijn ouders die zo zullen arriveren.

Wat maak je voor lekkers?

Eerst allerlei hapjes. Toen knolselderijsoep met sojaroom. Als hoofdgerecht gestoofde pompoen, zoete aardappel, wortel en abrikozen met daarbij bulgur salade en zelfgemaakte seitan uit de oven gemarineerd in surinaamse bbq kruiden. Als nagerecht prof Grunschnabel ijs met verse mango.

Lekker simpel maar wel feestelijk en lekker :)
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: @rno op 27 december 2011, 10:40:55
2e Kerstdag voelde ik mij als een vegetariër die kwam eten bij vleeseters.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Temari op 27 december 2011, 12:32:29
Wat bedoel je? Kwam je eten bij vleeseters, of had je een gevoel wat een vega dan zou hebben, maar wat is dat dan?

Mijn tante probeerde mij vegetarische tapenade met ansjovis te geven. Gelukkig had ik een vermoeden en vroeg ik of ik het bakje even mocht zien. Een ander familielid was razend enthousiast over een nieuwe productiemethode (http://www.brabantsdagblad.nl/nieuws/algemeen/economie/10113997/Kaviaar-nu-ook-uit-Eindhoven.ece) van kaviaar, waarbij de vis niet doodgaat (en het klonk allemaal erg gruwelijk en 't riep veel vragen op die onbeantwoord bleven). 't Was voor 't eerst dat zoiets me de eetlust ontnam. Hij was zo enthousiast erover dat mijn tegenwerpingen niet eens een beetje hielpen! ;)
Nederland is trouwens ook weer twee flexitariërs rijker. Motieven: gezondheid en smaak.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat jullie van die kaviaarwinningsmethode vinden. In mijn ogen is er best veel mee mis, maar hoe denken jullie erover?
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: LL de Ling op 27 december 2011, 12:45:30
Kerst is alweer voorbij, wat ging het snel.

Op kerstavond zijn mijn vriend en ik naar de Plak gegaan. Het was er niet zo druk als normaal, maar het zat nog steeds gezellig vol. Ik nam de kaasgehakt, mijn vriend de groentetaart. We namen ook nog ijs toe. Dat was erg lekkere sorbetijs, we vonden de slagroom er niet zo bij passen.

Toen zijn we thuis met de Wii gaan spelen. (ik wilde wel iets doen wat hij leuk vond ;))

Eerste kerstdag richting ouders. Mijn moeder had de avond ervoor al een email doorgestuurd van het Schwarzwald  (http://www.hetschwarzwald.nl/) met de reglementen (om het zo maar eens te noemen). Je kon er niet pinnen en werd verzocht je jas in de auto te laten als je een dure jas had om chaos te voorkomen. Van BCC heeft deze zaak niet gehoord, dus we weten nu ook alle emailadressen van de gasten daar.

Maar goed, wij gingen dus jasloos richting Rijssen. De eigenaar van de zaak (oud-klasgenootje van mijn broertje) was nog niet klaar met welkomstwoord en stilte voor degenen die dat wilden (We zaten tenslotte in een streng gelovige gemeente) toen de aasgieren zich al op de hotpots met soep stortten. Ik besloot die maar over te slaan, er stond ook lekker brood op tafel).

Toen kwamen de hoofd- buffetgerechten. Mijn broertje grapte dat ze de restjes van de andere zaal daar hadden uitgestald, maar vond het desgevraagd allemaal best lekker. De frikandellen (ja, dat serveren ze daar met kerst) waren smerig. Erg jammer voor mijn zwager, want dat is toch wel ongeveer altijd het hoogtepunt van jaar voor hem. ("LL, geef het vega zijn toch op, waarom? Als je ook lekkere frikandellen kunt nemen?").

Ik nipte nog wat van mijn droge witte wijn (all-inclusive, dus ik vond het niet erg om even te wachten op het speciale hoofgerecht voor mijn en mijn vriend (die overigens geen full-time vega is, maar altijd zegt dat hij geen bio-industrievlees eet (met uitzondering voor een incidentele durum donur)).

We kregen een ovenschotel die bestond uit groenten (courgette, aubergine), champignons en grote hoeveelheden zongedroogde tomaten (je weet wel, uit een potje, minstens de helft en ongesneden) en kaas. We konden er geen kruiden in ontdekken, dus tsja, ach, wat zullen we zeggen? Nog een witte wijn dan maar.

Dan naar het toetje! Gelukkig was er iemand jarig van de andere gasten dus we kregen in ieder geval een toetje met vuurwerk te zien. (Dat hoort er eigenlijk toch wel bij vind ik: alles verduisteren en dan met grote schalen bavarois met zo'n vuurwerkkanon binnenkomen). Maar dit was dus wel een wat kleinere variant, we moeten allemaal inleveren he?

Ik wacht altijd maar even met het toetje, want het wordt anders echt vechten (mensen die bij zo'n buffet komen lopen altijd op zo'n buffet af alsof ze verwachten dat dit hun laatste maaltijd ooit wordt, maar ja, zelfs al moeten we allemaal inleveren, lijkt me dit schier onmogelijk.)

Godzijdank hadden ze een soort Vienneta. De jaren tachtig zijn weer helemaal terug.

Toen gingen we. Ik moet er wel bij zeggen dat je niets kunt opmerken over de prijs-kwaliteit-verhouding. Het was, geloof ik, 29, 95 per persoon en dat is dan inclusief drank. We vermoeden dat ze volgend jaar wel wat duurder zullen zijn.

Tweede kerstdag aten we bij de T.s moeder en dat was helemaal wat anders. Hij en zijn zus hadden een smakelijk diner (aantal recepten uit World Food Cafe) samengesteld.

Voor: pakora's
Tussen: venkel-sinaasappel-salade
hoofd: dahl en curry (voor mij met vega-garnalen).
Toe: wortelcake

Planning is niet de beste kant van mijn vriend en schoonzus, dus het duurde allemaal even, maar dat maakt niet uit. Het ging allemaal bijna schoon op. Het laatste stukje cake heb ik net als lunch gegeten :)

Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Annemieke op 27 december 2011, 13:57:21
 ;D ;D ;D ;D
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Selly op 27 december 2011, 21:33:10
Mooi LL!
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: @rno op 28 december 2011, 10:04:13
2e Kerstdag voelde ik mij als een vegetariër die kwam eten bij vleeseters.
Wat bedoel je? Kwam je eten bij vleeseters, of had je een gevoel wat een vega dan zou hebben, maar wat is dat dan?


Ik ben al een tijdje veganist en ging eten bij vrienden die vegetariër zijn. Echter koken voor een veganist schijnt heel moeilijk te zijn. In plaats van pastinaaksoep (met room) kreeg ik veel te zoute bouillon (opgeloste vegetarische bouillonblokjes). Vervolgens (in plaats van groententaart met kaas) kreeg ik boerenkool met aardappel gestampt . (Meer ingrediënten zaten er niet in.) En falafelballetjes.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: M. op 28 december 2011, 10:13:59
Oh wat jammer! Ik heb dan wel geluk met mijn vegetarische vrienden, die vinden het geen probleem om vegan te koken. Soms doen ze dan zelf nog wat kaas over het gerecht ofzo, maar dan gewoon op het laatst.
Ik kan me voorstellen dat je niet weet hoe je een veganistische groententaart maakt, maar die pastinaaksoep zou toch niet zo moeilijk moeten zijn? Gewoon room op het laatst toevoegen of alpro cuisine gebruiken.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: Eelco op 28 december 2011, 13:38:12
Ik ben al een tijdje veganist en ging eten bij vrienden die vegetariër zijn. Echter koken voor een veganist schijnt heel moeilijk te zijn.
Verrassend. Als je toch al weet hoe je lekker vegetarisch kan koken, moet vegan toch niet zo heel moeilijk zijn? Of zijn je vrienden van die vleesvervanger-en-veel-kaasvegetariërs?

Tweede Kerstdag bij de schoonfamilie. Daar stond boerenkool (uit een pot) met heel veel vlees op het menu (het traditionele Grünkohlessen). Wij hadden gebakken aardappeltjes, een lekkere salade met sinaasappeldressing, wortelstaafjes, brood en dip, een groenteburger en een Valess - niets te klagen dus. Toe ijs, voor K. (die een notenallergie heeft) chocoladevla (sinds kort ook in Duitsland verkrijgbaar, bij de Rewe).

Morgen gaan we naar mijn familie yn it heitelân. Ik geloof dat er in ieder geval een keer wordt gepannenkoekgourmet. Oudejaarsavond wordt er niet warm gegeten, dan eten we de hele avond hapjes.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: @rno op 28 december 2011, 13:44:06
Ik ben al een tijdje veganist en ging eten bij vrienden die vegetariër zijn. Echter koken voor een veganist schijnt heel moeilijk te zijn.
Verrassend. Als je toch al weet hoe je lekker vegetarisch kan koken, moet vegan toch niet zo heel moeilijk zijn? Of zijn je vrienden van die vleesvervanger-en-veel-kaasvegetariërs?

De vrouw van mijn vriend is geen keukenprinses. Ze zijn geen vv-vegetariërs, daar zijn ze het al te lang voor.
Titel: Re:Kerst 2011
Bericht door: greet op 29 december 2011, 12:52:13
Brrr, Arno, ik snap wat je wil zeggen, dat is inderdaad hoe ik mij regelmatig voel bij vleeseters... Jukkie. Ik denkt dat als ik voor vegans zou moeten koken ik maar gewoon helemaal vegan zou koken... Minder moeite. Zouden die dan bij élk gerecht kaas/ei/honing eten?

Mijn kerst was trouwens ook heerlijk. De 24ste bij de familie van mijn vriend, waar elk jaar een soort koud buffet wordt gehouden met charcuterie. Maar dit jaar was het veel leuker dan ik verwacht had, want er was een leuke panzanella, een caprese, gekookte eitjes, aardappelsalade, en heel heel veel lekkere kaas. Maar ze hebben wel altijd echt geweldige wijn, dus dat maakt veel goed  ;D En het was gezellig, iedereen was echt oprecht vrolijk. (soms moeten bepaalde mensen wat moeite doen om door dezelfde deur te gaan ::))
Ook had ik de hele namiddag al gekookt voor de volgende dag, dus super veel zin in echt warm eten was er niet.
De 25ste bij de andere kant van de familie van m'n vriend, op de middag. Was dik ok, goede championsoep vanbij de traiteur voor mij gehaald, en bij voor bij het traditionele wildhoofdgerecht van de anderen had ik wat voorgemaakt bladerdeeg in een individueel cupcakevormpje gedaan, en wat geitekaas en verse thijm en rozemarijn, ook typisch, maar snel snel gemaakt.
In de avond was het bij mijn familietje (we waren met 66...) en dan doen we een buffet en iedereen neemt iets mee. Man, was een goed buffet...
Ik maakte voor daar een nut roast, met rodewijnchocoladesaus voor erbij, en ook de puree, een gewone witte, een stamp met zongedroogde tomaten, worteltjes, een beetje gember en zure room, en ook eentje met verse spinazie in combinatie met room op smaak gebracht met wat peper, sechuanpeper en komijn (een beetje, moest zacht blijven). Veel positieve commentaar gekregen, de nut roast was bijna op, en echt giga-hoeveelheden puree zijn erdoor gegaan.
Maar de andere vegetariërs hadden ook nog een quiche gemaakt, en verse lasagna, er was pastasalade, en allerlei groentjes en lookbrood. Goed dat ik die middag het dessert oversloeg, want dat was ook weer ongelooflijk uitgebreid. En mijn lief zusje bakte haar citroentaart speciaal met agar-agar  :) Veel te veel gegeten.
Maar aangezien ik de 26ste jarig ben, had ik voor 'savonds mensen uitgenodigd, en het werd redelijk eenvoudig.
Een Mexicaans getinte maaltijd, met eerst nacho's, met oa zelfgemaakte guacemole en andere dips, olijfjes, kleine gefrituurde kaasballetjes en als drankje pisco sour (beetje vreemde eend in de bijt, maar hey, het is mijn verjaardag dus ik mag kiezen  :P) en wraps, zelf te vullen met chili sin carne, en nog wat andere dingen.
En als dessertje mocht ik eindelijk het flesje whiskey opendoen dat al 2 maanden na een zeer vroeg verjaardagsfeestje in de kast stond, en ook de fles armagnac en cognag werd geproefd.   :D In zeer kleine hoeveelheden, welteverstaan ;)
En toen nam mijn vriend mij mee voor 2 dagen om m'n verjaardag te vieren, en dus eergisteren uit eten, en gisteren een een kaassouflé en een krentenbol in de efteling  :D
Vandaag stop ik met eten, want morgen komt er een tante langs voor een feestje, met oud gaan we bij vrienden racletten, en met nieuw naar de chinees met de familie van mijn vriend.