Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Mensen => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 20 oktober 2011, 18:29:07
-
Bizar nieuws uit Frankrijk, waar ze het gaan verplichten dat alle maaltijden in schoolkantines dierlijke producten bevatten en dat ze ook een minimaal aantal keren vlees en vis moeten serveren!
http://www.evana.org/index.php?id=67865&lang=en
-
Zou zo op Speld.nl geplaatst kunnen worden.
-
Dit is het besluit. Kan iemand het vertalen (zonder Google dan):
http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do;jsessionid=?cidTexte=JORFTEXT000024614716&dateTexte=&oldAction=rechJO&categorieLien=id
-
Dit is het besluit. Kan iemand het vertalen (zonder Google dan):
http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do;jsessionid=?cidTexte=JORFTEXT000024614716&dateTexte=&oldAction=rechJO&categorieLien=id
Ik kan het niet kopieëren en pasten in het Engels, maar ik haal er alleen uit dat er 4 a 5 gerechten geserveerd moeten worden waarvan minimaal een gerecht met zuivel: quatre ou cinq plats proposés à chaque déjeuner ou dîner, dont nécessairement un plat principal comprenant une garniture, et un produit laitier
-
Het lijkt wel of er een vislobby achter heeft gezeten. Ik kan het wel vertalen, maar ga dat vandaag niet meer doen.
-
Op onze Facebookpagina meldt iemand het volgende op mijn vraag over de vertaling:
Oui! ;-) Het is een bestaande regelgeving waar een aanpassing in is gemaakt. Maaltijden in scholen moeten aan bepaalde eisen qua varieteit, hoeveelheid voldoen en er moet bijvoorbeeld altijd brood en water bij het eten geserveerd worden. Wat er inderdaad veranderd is, is dat elke school 4 of 5 verschillende gerechten moet aanbieden, waaronder minimaal 1 hoofdgerecht met bijgerecht en een melkproduct. Dat er in elke maaltijd iets dierlijks zou moeten zitten staat er niet. Lijkt mij dat er nog wel keuze kan zijn en dat EVANA het allemaal iets erger weergeeft dan het is.
Maar dat Frankrijk niet echt een vegetarier-vriendelijk land is, blijkt wel hier uit: http://www.mangerbouger.fr/pro/IMG/pdf/guide_adolescents-2.pdf op p.11. Een voorlichtingsbrochure voor jongeren waar in staat dat als je geen vlees eet, alleen vis de juiste vervanging is. Als je vegetarier bent moet je volgens hen maar een pannekoek met garnalen eten! En veganistisch moet je al helemaal niet worden. Om te lachen of om te huilen?....
-
Ja, het is zoals de vertaler zegt. Er wordt enkel variëteit gevraagd: vier of vijf gerechten waarvan één hoofdgerecht met bijgerecht, en een zuivelproduct.
Ik vind het niet correct om dat volkomen verkeerd te vertalen en er dan verontwaardigd over te doen, dat is hetzerig.
-
Ze lezen het al verkeerd omdat ze het verkeerd willen lezen, zodat ze verontwaardigd kunnen zijn. Leer mij zulke types kennen.
-
Aha, dat klinkt al heel anders!
Ik vroeg me al af of het klopte wat er geschreven werd in het Nederlands, maar mijn Frans is zo roestig dat ik zulke betekenisverschillen niet goed kan herkennen.
Maar er staat dan dus helemaal niks over vlees en vegetarisch in?
-
In die aangehaalde tekst niet.
-
Ik had het uit het Engels gehaald he? Het werd op meerdere vega-sites zo geschreven, waaronder dus die van de Evana en zij hebben het weer van de European Vegetarian Union, dat vega-eten geband zou worden in Franse schoolkantines.
Geen idee waarom zij dat zo hebben gelezen (misschien dat er in de vertaling iets is misgegaan met de termen maaltijd en gerecht?) en waar zij dat minimum aantal keer vlees en vis vandaan halen. Misschien dat dat laatste hier staat: "Law for the modernization of agriculture and fisheries", published on July 27, 2010?
Six million schoolchildren are now forced to eat animal flesh, whether they wish to or not. For many families lunch at home is not an option. At best, a vegetarian student will be allowed to leave the meat on the plate, and consequently suffer from inadequate and imbalanced meals.
Maar het lijkt me dat er in de huidige situatie ook geen tofu oid wordt geserveerd, en dat er dus ook een maaltijdcomponent overgeslagen moet worden ???
-
Wakker Dier meldt het inmiddels ook en er is al een petitie gestart: http://petition.icdv.info/en#ref1
-
http://www.vegetarisme.fr/agir.php?content=agir_campagnes_RestaurationCollective (http://www.vegetarisme.fr/agir.php?content=agir_campagnes_RestaurationCollective)
Ik ben even gaan kijken op de website van de Franse vegetarische vereniging.
Er wordt hier, op een positieve manier, gevraagd naar de invoering van een dagelijks vegetarisch gerecht in alle gemeenschapsrestaurants, zoals scholen, ziekenhuizen, ondernemingen en openbare besturen.
Deze keuzemogelijkheid zou ideaal passen in een nationaal programma van 1991 inzake gezonde voeding, dat strijd wil voeren tegen overgewicht, cholesterol en andere "beschavingsziekten". Het eten van fruit en groenten en het beperken van verzadigde vetten dat er in wordt voorgestaan sluit perfect aan bij een vegetarische voeding, aldus de petitie.
Mooi dat ook in Frankrijk die algemene, niet terug te dringen, beweging naar meer vegetarisme doorzet.
-
ja santézeg.
Er staat geen enkele specificatie in de Franse tekst, behalve dat er zuivel moet gegeven worden >:(
-
Volgens mij staat in bijlage 1 dat er een hoofdgerecht van vlees, vis, eieren, orgaanvlees of kaas 20 uit 20 keer geserveerd moet worden. Daarvan moet minstens 4 keer vlees en 4 keer vis worden geserveerd. Volgens mij klopt het nieuwsbericht dus gewoon.
Maar ik ben A geen jurist en B is mijn Frans niet bijzonder goed.
-
Kan jij of iemand anders hier de link plaatsen naar die bijlage, want in de algemene tekst van het decreet is er niets over terug te vinden.
-
Hier staan de bijlagen er wel bij: http://droit-medecine.over-blog.com/article-decret-2011-1227-qualite-nutritionnelle-des-repas-en-restauration-scolaire-85718796.html
-
In de bijlage, die in de tekst die hoger aangehaald was er niet bij stond, staan allerlei richtlijnen, die beogen genoeg vezels en vitamines in het voedsel mee te geven.
De richtlijnen ("Il convient de servir"= "het is geraadzaam, het past aan te bieden") behelzen onder andere:
Voor de vitamines:
10 maaltijden (gedurende twintig opeenvolgende maaltijden) met rauwkost of vers fruit als bijgerecht
10 maaltijden met gekookte groenten
8 desserten met vers, rauw fruit
Voor calcium:
gedetailleerd hoeveel maaltijden met kaas en zuivelproducten die een bepaalde hoeveelheid calcium bevatten
Dan voor ijzer en oligo-elementen:
4 maaltijden met (niet-gehakt) vlees
4 maaltijden met vis
4 maaltijden met als basis vlees, vis of ei, aanwezig voor 70 %
Men wil ook de inname van verzadigde vetten terugdringen door voorgerechten, nagerechten en gefrituurde gerechten met te veel vet te beperken tot niet meer dan twee of vier.
Ik vind het dus wel een vrij evenwichtige tekst, met oog voor de gezondheid (toch meer dan voor de belangen van vlees-of visindustrie).
Maar inderdaad, met de raadgeving een aantal maaltijden met vlees, kaas en vis op het menu te zetten en zonder uitdrukkelijke raadgeving om telkens ook een vegetarisch gerecht aan te bieden. De petitie van de Franse vegetariërsbond om dat te bereiken lijkt me dus zeker gewettigd.
-
De regels in bijlage 1 zijn verplicht, want er wordt in de wet naar verwezen. Het betreft dus geen raadgevingen maar regels.
Verder laat je een stukje weg bij je vertaling, het gaat niet alleen om maaltijden maar om maaltijden met daarin een verplichte eiwit-component (plat protidique). De definitie hiervan is: vlees, vis, eieren, orgaanvlees of kaas. Je moet je als school verantwoorden over wat je aanbiedt. Je kunt dus geen veganistische maaltijden meer aanbieden als school en bent verplicht 8 uit 20 keer vlees of vis te serveren. Dat er vier of vijf verschillende maaltijden aangeboden moeten worden klopt ook niet, het gaat om 4 of 5 componenten per maaltijd.
Ik vind dat niet echt evenwichtig, aangezien het er onder andere van uitgaat dat plantaardige producten geen eiwitten kunnen bevatten. Daarnaast is het volkomen idioot dat kinderen op school wettelijk gezien niet meer vegetarisch kunnen eten. Volkomen logisch en terecht dat veel organisaties zich hier zorgen over maken.
-
Zo heb je vogens mij nog niet een accurate weergave van het decreet.
In artikel 1 van het decreet staat de basistekst: "...quatre ou cinq plats proposés à chaque déjeuner ou diner dont nécessairement un plat principale comprenant une garniture, et un produit laitier.." Dit is: vier of vijf gerechten bij elke maaltijd waarvan noodzakelijk één hoofdgerecht met bijgerecht...". "Plat" is gerecht, niet component. Dus lijkt het me mogelijk als veganist of vegetariër een maaltijd samen te stellen met enkele (kleine) vlees-of visloze gerechten, een verbod op veganistische of vegetarische maaltijden kan ik er niet in lezen.
Ik wil toch ook benadrukken dat het decreet de gezondheid van de consument op het oog heeft, te merken aan de nadruk op beperking van vet en het toevoegen van groenten en fruit.
Ik ben het ermee eens dat men van de evidentie schijnt uit te gaan dat vis en vlees bij een evenwichtig dieet horen en dat eiwitten uit planten niet vernoemd worden.
Een positieve reactie lijkt me de petitie van de Franse vegetariërsbond die één dagelijks vegetarisch gerecht vraagt. Dan zou iedereen toch tevreden zijn?
-
Wat betekent dat vegetarische kinderen geen hoofdgerechten kunnen eten, mochten die al los geserveerd worden. Verder is het ook niet toegestaan om vegetarische menu's te serveren op een school. Dat gaat best wel ver.
Ik vind dat echt niet kunnen, jij wel. Dan verschillen we van mening over wat een acceptabele keuzevrijheid is voor veganisten en vegetariërs, en in hoeverre de overheid het eten van vlees moet promoten/afdwingen. En we zijn het eens over het eten van groene en fruit. Prima :)
-
Wat zitten wij ons druk te maken om iets in Frankrijk!
En ik wil niet flauw zijn, maar zijn het toevallig geen minimumeisen waaraan de kantines worden gesteld zich te houden?
-
Volgens mij staat in bijlage 1 dat er een hoofdgerecht van vlees, vis, eieren, orgaanvlees of kaas 20 uit 20 keer geserveerd moet worden. Daarvan moet minstens 4 keer vlees en 4 keer vis worden geserveerd. Volgens mij klopt het nieuwsbericht dus gewoon.
Maar ik ben A geen jurist en B is mijn Frans niet bijzonder goed.
:cheernerd:
Je hebt dat allemaal niet nodig om de tekst te citeren waar je dat uit puurt
-
Wat betekent dat vegetarische kinderen geen hoofdgerechten kunnen eten, mochten die al los geserveerd worden. Verder is het ook niet toegestaan om vegetarische menu's te serveren op een school. Dat gaat best wel ver.
Ik vind dat echt niet kunnen, jij wel. Dan verschillen we van mening over wat een acceptabele keuzevrijheid is voor veganisten en vegetariërs, en in hoeverre de overheid het eten van vlees moet promoten/afdwingen. En we zijn het eens over het eten van groene en fruit. Prima :)
Maar waar staat het dat er geen vegetarische menu's mogen geserveerd worden? Er wordt nergens het woord vegetarisch in de mond genomen.
Je kan in een individueel openbaar restaurant, in een stad , in een groep van openbare restaurants best besluiten eenmaal of meer per week een vegetarische schotel te geven, zonder de minimumeisen (zoals Christiaan terecht zegt) geweld aan te doen. Er zal volgens mij echt geen Franse ambtenaar klaarstaan om een vegetarische schotel af te keuren.
Het is wel juist dat er ook geen vegetarische schotel verplicht wordt opgelegd. In België begonnen steden zoals Gent op eigen initiatief met een donderdag-veggiedag (waarbij vegetarisch eten niet verplicht wordt opgelegd maar aangemoedigd), met redelijk succes, maar toch ook al met heel wat tegenreacties die het belerend vingertje meenden op te merken. Het lijkt me in een nog minder veggiebewust land als Frankrijk nog minder gemakkelijk om de dingen te forceren.
Let wel, ik verdedig die wet niet zonder meer. De schijnbare aanname dat vlees, vis en kaas bij een evenwichtig voedselpatroon horen, kan weerlegd worden. Maar een wet, die in de eerste plaats toch met het oog op de gezondheid van de consument geschreven wordt (zie de minimumnormen voor fruit, groenten en de maximumnormen voor vet), als een soort oorlogsverklaring zien gaat me te ver. Je kan beter argumenteren dat een vegetarisch voedselpatroon ook voldoende voedingsstoffen kan opleveren, met de hoop op een geleidelijke invoering van vegetarische hoofdschotels (naast niet-vegetarische). Dat ook door bewustwording die van onderuit komt en niet door wetten wordt opgelegd.
Overigens vind ikzelf dat boeiend, hoe een langzame evolutie naar meer vegetarisch eten in Westerse landen opgang schijnt te maken. Gewoon het feit dat aanstoot wordt genomen aan de minimum-vlees en -visnormen uit de bijlage, zou hoopvol moeten stemmen. Alleen denk ik dat je beter op een diplomatische, opbouwende manier reageert om resultaat te halen. Een petitie, zoals de Franse vegetariërs doen, om een vegetarische schotel (naast andere) vast op de kaart te krijgen vind ik opbouwend.
-
Maar waar staat het dat er geen vegetarische menu's mogen geserveerd worden? Er wordt nergens het woord vegetarisch in de mond genomen.
Je kan in een individueel openbaar restaurant, in een stad , in een groep van openbare restaurants best besluiten eenmaal of meer per week een vegetarische schotel te geven, zonder de minimumeisen (zoals Christiaan terecht zegt) geweld aan te doen. Er zal volgens mij echt geen Franse ambtenaar klaarstaan om een vegetarische schotel af te keuren.
Maar is het voor vega's mogelijk om een gezonde maaltijd op school te krijgen, met voldoende eiwitten uit zuivel/kaas of peulvruchten/tofu etc? Of krijgen ze alleen maar een hoop groenten te eten en wat aardappels/rijst/pasta?
-
Maar is het voor vega's mogelijk om een gezonde maaltijd op school te krijgen, met voldoende eiwitten uit zuivel/kaas of peulvruchten/tofu etc? Of krijgen ze alleen maar een hoop groenten te eten en wat aardappels/rijst/pasta?
Zou dat door de maatregel die nu hier bediscussieerd staat veranderd zijn? Ik geloof niet dat er ergens een verbod staat op het aanbieden van iets anders naast de vereisten.
Maar goed, sommige vegetariers en veganisten willen graag verontwaardigd zijn.
-
Ik citeer alleen maar wat er in die wet staat (dat bij 20 uit 20 maaltijden een hoofdgerecht uit dierlijke producten moet bestaan). Of er allerlei ambtenaren zijn die dat gaan controleren is een tweede. En je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om je niet aan de wet te houden.
En ja, natuurlijk is het een goed idee om aandacht te vragen voor vegetarische opties en gezond eten. Prima petitie ook. Ik zie niemand die dat ontkent. Maar ik snap ook best als mensen in Frankrijk deze wetgeving niet zien zitten.
In Frankrijk kun je trouwens in veel supermarkten heerlijke plantaardige burgers, vruchtenyoghurt etc kopen, dus zo vreselijk slecht is het daar verder niet voor vegatariërs/veganisten.
-
Maar is het voor vega's mogelijk om een gezonde maaltijd op school te krijgen, met voldoende eiwitten uit zuivel/kaas of peulvruchten/tofu etc? Of krijgen ze alleen maar een hoop groenten te eten en wat aardappels/rijst/pasta?
Zou dat door de maatregel die nu hier bediscussieerd staat veranderd zijn? Ik geloof niet dat er ergens een verbod staat op het aanbieden van iets anders naast de vereisten.
Het zal nu ook wel niet veel soeps zijn, dat schreef ik hierboven ook. Maar het was leuk geweest als ze in de nieuwe wetten wel rekening hadden gehouden daarmee.
-
MaartenP, als de minimumvereisten (en dat is niet twintig op twintig) van de bijlage behaald zijn, kan zelfs een moeilijkdoende ambtenaar toch geen bezwaren uiten tegen het aanbieden van een vegetarisch hoofgerecht naast die vlees-of vismaaltijd?
Maar dan moet het initiatief vanuit de basis komen en bij voldoende vraag of zachte overreding zal dat ook gebeuren.
Natuurlijk ware het nog beter geweest als bij de minimumnormen voor ijzer toegevoegd zou zijn: "of een gelijkwaardig plantaardig gerecht"
(in het Frans dan :)).
Maar momenteel kan je dat denk ik nog niet verwachten in Frankrijk. Op langere termijn misschien wel, als de groep vegetariërs of bewuste flexitariërs aangroeit.
-
In Frankrijk kun je trouwens in veel supermarkten heerlijke plantaardige burgers, vruchtenyoghurt etc kopen, dus zo vreselijk slecht is het daar verder niet voor vegatariërs/veganisten.
Toch niet in het deel waar ik een paar keer geweest ben.
Lachten ze me uit omdat ik naar iets burgerig vroeg. In echt een gigantische supermarkt niks vervanging te vinden. Niet dat ik dat zo vaak eet, maar als je met omnivoren op reis bent is het wel zo handig.
Nee, in Frankrijk moet je als vegetariër nog knokken, hoor. Gelukkig zijn restaurateurs altijd bereid geweest om voor mij een aanpassing te maken, want nergens kwam ik iets veggie op de kaart tegen. En moest ik vegan zijn, dan had ik helemaal een probleem, want kaas en/of eieren was bijna altijd het alternatief.
Natuurlijk ware het nog beter geweest als bij de minimumnormen voor ijzer toegevoegd zou zijn: "of een gelijkwaardig plantaardig gerecht"
(in het Frans dan :)).
Ja, dat had misschien toch wel leuker geweest, maar eigenlijk vind ik het geen verkeerde minimumvereisten. Niks houd vegetariërs daar tegen om andere maaltijden aan te vragen bij hun individuele school. Of om iets van thuis mee te nemen.
Ik denk dat het toch op gezondheidsgebied een stap vooruit is. Scholen die ervoor alleen maar brol gaven, moeten nu gezondere dingen aanbieden. En scholen die daar al mee bezig waren, en waar je wél vege/vega kon krijgen, tje, daar hoeft toch niks voor te veranderen?
-
Ja, dat had misschien toch wel leuker geweest, maar eigenlijk vind ik het geen verkeerde minimumvereisten. Niks houd vegetariërs daar tegen om andere maaltijden aan te vragen bij hun individuele school. Of om iets van thuis mee te nemen.
Ik ben niet bekend met dit schoolmaaltijdensysteem, maar dat is dus wel toegestaan?
-
Dat lijkt me logisch te zijn, je kan je moeilijk voorstellen dat er een soort eenheidsmenu zou opgelegd worden aan alle openbare restaurants, van ziekenhuizen tot ministeries tot scholen. Zo dirigistisch is Frankrijk niet.
Je kan het ook afleiden uit de al vroeger gelinkte petitie van de vegetariërsvereniging:
http://www.vegetarisme.fr/agir.php?content=agir_campagnes_RestaurationCollective (http://www.vegetarisme.fr/agir.php?content=agir_campagnes_RestaurationCollective)
Op het einde wordt er opgeroepen brieven te schrijven naar scholen om hen te wijzen op de noodzaak van vegetarische menu"s en er bestaat een brochure "alternatieve menu's voor collectiviteiten". Daarom hoop ik ook op een geleidelijke kentering ten gunste naarmate meer consumenten en ouders vragen om met hun vegetarische wensen rekening te houden, niet overal gelijktijdig, maar langzaamaan zoals het hier met Donderdag Veggiedag verloopt.
-
Ja, dat had misschien toch wel leuker geweest, maar eigenlijk vind ik het geen verkeerde minimumvereisten. Niks houd vegetariërs daar tegen om andere maaltijden aan te vragen bij hun individuele school. Of om iets van thuis mee te nemen.
Ik ben niet bekend met dit schoolmaaltijdensysteem, maar dat is dus wel toegestaan?
Dat ligt eraan hoe je die wet interpreteert. Karl interpreteert hem anders dan ik dat zou doen en hoe sommige organisaties die petities hebben gestart dat doen. Maar ik ben geen jurist dus ik heb geen idee wat juist is. En dan nog, het is ook in Frankrijk ongetwijfeld belangrijker om te handelen naar de geest van de wet (gezond eten) dan naar de letter.
En Greet, bij de Champion winkelketen hebben ze redelijk keuze uit veganistische dingen. Deze keten zie je in ieder geval veel in Noord-oost Frankrijk.
-
Volgens m'n Franse collega maakt het in de praktijk allemaal toch niet uit, omdat er sowieso geen rekening met vegetariërs wordt gehouden op school. Ook niet nodig, want die zijn er toch zo goed als niet. (Zijn woorden he, niet de mijne.)
Maar volgens hem is het wel mogelijk dat je ouders je tussen de middag ophalen voor een hapje thuis.
-
Maar volgens hem is het wel mogelijk dat je ouders je tussen de middag ophalen voor een hapje thuis.
En mag je geen bokes/andere dingen meenemen dan?
-
Om een uitsluitsel te krijgen over wat het decreet oplegt, heb ik gemaild naar de Franse vegetariërsbond AVF.
Bij monde van Isabelle Dantzer antwoordt deze dat volgens hun (op vrijwillige basis werkende) juristen het decreet als plat protidique of hoofdgerecht dat proteïnes bevat dierlijke proteïnes verplicht. Een dagelijks hoofdgerecht voor veganisten wordt op die manier inderdaad onmogelijk. Een vegetarisch hoofdgerecht kan mits het dierlijke proteïnes zoals eieren of kaas bevat.
De vegetariër en zeker de veganist zal zich dus moeten behelpen met de combinatie van bijgerechtjes, zelf wat meebrengen
of naar huis gaan eten.
Ik erken graag dat ik wat op het verkeerde been ben gezet door de tekst van het decreet zelf, waar eigenlijk niets over die dierlijke proteïnes of vegetarisme te vinden was. Het venijn lag in de bijlage van het decreet, waarin men blijkbaar de vlees-, vis- en zuivellobby gunstig gezind is geweest.
Door AVF worden gerechtelijke stappen overwogen. Men hoopt ook tijdens de presidentsverkiezingen politici aan te spreken, maar weinigen zijn op hun hand, hoogstens een aantal groenen ten persoonlijke titel, die echter ook de vleeslobby vrezen.
Isabelle Dantzer maakt haar hartelijke groeten over aan haar Nederlandstalige vrienden.
-
Om een uitsluitsel te krijgen over wat het decreet oplegt, heb ik gemaild naar de Franse vegetariërsbond AVF.
Bij monde van Isabelle Dantzer antwoordt deze dat volgens hun (op vrijwillige basis werkende) juristen het decreet als plat protidique of hoofdgerecht dat proteïnes bevat dierlijke proteïnes verplicht. Een dagelijks hoofdgerecht voor veganisten wordt op die manier inderdaad onmogelijk. Een vegetarisch hoofdgerecht kan mits het dierlijke proteïnes zoals eieren of kaas bevat.
De vegetariër en zeker de veganist zal zich dus moeten behelpen met de combinatie van bijgerechtjes, zelf wat meebrengen
of naar huis gaan eten.
Ik erken graag dat ik wat op het verkeerde been ben gezet door de tekst van het decreet zelf, waar eigenlijk niets over die dierlijke proteïnes of vegetarisme te vinden was. Het venijn lag in de bijlage van het decreet, waarin men blijkbaar de vlees-, vis- en zuivellobby gunstig gezind is geweest.
Door AVF worden gerechtelijke stappen overwogen. Men hoopt ook tijdens de presidentsverkiezingen politici aan te spreken, maar weinigen zijn op hun hand, hoogstens een aantal groenen ten persoonlijke titel, die echter ook de vleeslobby vrezen.
Isabelle Dantzer maakt haar hartelijke groeten over aan haar Nederlandstalige vrienden.
Mij interesseert die bijlage dan wel.
De Engelse BBC- chef dinges Jamie Oliver klaagt ook al over het schooleten in Engeland, maar volgens Christiaan zijn dat onze zaken niet. En Oliver heeft het dan over alle soorten voedsel. Ik zoek een link. Artikel The Guardian van gister is weg.
-
Volgens m'n Franse collega maakt het in de praktijk allemaal toch niet uit, omdat er sowieso geen rekening met vegetariërs wordt gehouden op school. Ook niet nodig, want die zijn er toch zo goed als niet. (Zijn woorden he, niet de mijne.)
Maar volgens hem is het wel mogelijk dat je ouders je tussen de middag ophalen voor een hapje thuis.
DE vegetarische bevolking is in het Westen overal zes à zeven procent of meer.
Wat een brute verwaarlozing!
-
Tot nader bewijs blijft de titel van dit topic voor mij een CANARD
-
Isabelle Dantzer maakt haar hartelijke groeten over aan haar Nederlandstalige vrienden.
Haha, leuk. En goed dat die bond daar zo actief is!
-
Hier een ervaring uit de praktijk in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk.
Op de lagere school konden we kiezen: de kinderen in de cantine laten eten en dan was het mogelijk een vegetarische maaltijd te bestellen. Dat dit vaak een geklutst ei van poeder ei was of een vage crepe gevuld met vage smeltkaas, daar heb ik het dan maar even niet over, het wàs mogelijk vegetarisch te eten.
Ook werd de mogelijkheid geboden zelf een lunchbox mee te nemen, en dat deden we dus.
Maar wat ik van diverse franse vegaforums begrijp, hangt het heel erg af van de centrale keuken (of die de mogelijkheid bieden een vegetarische maaltijd af te nemen of niet) en van de school (of die accepteren dat ze zelf een lunchbox meenemen). Conclusie: het is dus erg willekeurig allemaal, en dat is natuurlijk niet goed.
Op de meeste collèges is een zgn. 'self' dat is een buffet waar de leerlingen zelf, naar keuze, iets vanaf kunnen pakken: voorgerecht (keuze uit meerdere soorten waar er altijd wel iets bij is zonder vlees of vis), kaas en toetje. De hoofdmaaltijd wordt opgeschept maar dan kun je zonder probleem zeggen dat je iets niet wilt en dan krijg je het ook niet. Toen ik eens op een collège moest eten boden ze me aan een extra stukje kaas te pakken en een extra lepen groenten. Voor veganisten is dat alles wat mager, maar een vegetarier kan op die manier best een uitgebalanceerde maaltijd krijgen.
Nu moet ik er ook bij zeggen, dat in Frankrijk het vegetarisme nog maar heeeel, heeel langzaam wat bekendheid krijgt. In mijn dorp (3.500 inwoners) zijn we de enige vegetariers voor zover ik weet, en op collège (kinderen uit 3 dorpen) heeft mijn dochter ook nog geen andere vegetariers gespot.
De laatste tijd wordt er wel meer over vegetariers gepublliceerd (vegetarische recepten) en gepraat op tv en ik moet zeggen dat de houding langzaam maar zeker in positieve zin veranderd. Vroeger werden vegetariers en veganisten haast als leden van een enge secte afgeschilderd, maar meer en meer wordt er nu gekeken naar de minpunten van vleeseten.
Mijn ervaring in Frankijk is ook dat veranderingen vaak heel erg langzaam gaan, maar als een idee eenmaal wordt geaccepteerd of aangenomen, dan kunnen ontwikkelingen opeens vliegensvlug gaan (als voorbeeld noem ik de overstap van Minitel naar Interet, maar ook de houding van bureaucratie naar klantvriendelijkheid)
Ook zag ik in het cursusboek voor ambtenaren (de lagere schoolkeuken is een aangelegenheid van de gemeente, dus ambtenaren) dat er nu cursussen worden aangeboden voor personeel van de keuken waarin wordt gepraat over het wel of niet accepteren van dieten door scholen (allergieen, kosher, moslims en ook vegetariers) waarin bovendien wordt geleerd hoe je dan een goede maaltijd aan kunt bieden, dus kennerlijk wordt er op hoger niveau genegen naar het wél accepteren van dieten, waarom zou zo'n cursus anders aangeboden worden ?
Voila, tot zover mijn ervaringen.
-
Interessant, Carla, omdat het een beeld geeft van de dagelijkse realiteit.
Ik leer er uit dat het bestreden decreet toch niet zo napoleontisch wordt toegepast als in petities gesuggereerd wordt.
Veel lijkt van de praktijk af te hangen, zoals hoe een centrale keuken ermee omgaat. Gelukkig lijken vegetariërs, zoals ik dacht, wel met wat behelpen aan hun voedsel te geraken.
Natuurlijk hangt ook veel af van de vraag vanuit de consument zelf, en daar denk ik ook dat Frankrijk nog een langere weg heeft af te leggen maar dat alles zich geleidelijk en misschien wel versneld ten goede kan keren.