Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 07 oktober 2011, 13:16:10
-
Op de voorpagina (http://www.vegatopia.com/vega/#foodtube) staat momenteel een FoodTube (http://www.foodtube.nl/video/135/Aardappelpuree-serveren) van (Koken met) Karin, die een paar eenvoudige trucjes laat zien om aardappelpuree mooi te serveren.
Omdat het oog ook wel wat wil, vooral als je gasten hebt: deel in deze draad je trucjes om je gerechten op te leuken cq mooi te serveren.
-
Ik kan er niets aan doen, maar ik vind een klein takje krulpeterselie al heel decoratief. Het staat gelijk sjiek en is niet te vergelijken met een kers op de appelmoes.
-
Dat vergeet 'k wel 's, om een gerecht leuk op te maken. Ik wilde de eiersalade op m'n verjaardag al in een soepbord scheppen, na mezelf overtuigd te hebben in een discussie dat de tupper warebak waar 't in zat, toch wel wat aftands was. Toen zei iemand die even hielp: "waarom doe je 't niet in een mooie schaal? En met wat komkommer langs de zijkant?" O ja, natuurlijk... (ik bezit ook wel een paar mooie schalen) Ik vergeet 't meestal, en zelfs als ik er aan denk, doe ik t doorgaans alsnog niet, want ik vind 't niet belangrijk. Ik kook dan ook meestal zonder (al te veel) toeters en bellen.
Soms strooi ik wat granaatappelpitjes over een mooie salade, vanwege de mooie kleur. Daar kan ik mezelf dan nog gemakkelijk toe overtuigen, want qua smaak en gezondheid levert 't ook nog wat op. ;)
M'n moeder maakt de hummus vaak op met wat sprieten bieslook en wat olijven (en paprikapoeder en druppels olie). het verbaasd me soms enerzijds, dat zij wel gerechten opmaakt, want die sobere instelling en de gedachte 'het gaat om wat het is, niet om hoe het eruit ziet' heb ik toch van haar...
Als je burrito's, of anderzijds gevulde tortilla's in de oven verhit, kun je op de bovenkant wat kaas strooien en daarop veel in blokjes gesneden tomaat leggen (zonder kaas blijft 't zowat niet zitten). Dat vrolijkt op door de kleur en geeft ook nog smaak.
-
Van couscous kun je leuke bollen (http://www.annemieke.net/eetfestijn/couscous/) maken (in dit geval met een espressokopje, maar het moet met een ijsschep ook wel lukken denk ik).
-
Ik kan er niets aan doen, maar ik vind een klein takje krulpeterselie al heel decoratief.
Dat is ook het enige waar krulpeterselie goed voor is.
Voor de rest heb ik niks te melden in deze draad.
-
Kennen jullie het boek 'Kers op de appelmoes' van Pierre Wind? Staan leuke opties in. Mijn favo (vooral handig als je groente turk in de buurt hebt om goedkoop pepers in te slaan): zet een bak met ijswater klaar (zorg dat er ook nog wat ijs in zit). Snijd de pepers in de lengte in (behoorlijk dun, bijv minimaal 8 'reepjes'). Je kan varieren met hóe ver je ze precies insnijdt, maar laat het steeltje eraan zitten. Leg ze nu in het ijswater (ik denk een kwartiertje, maar is kwestie van uitproberen), en voila, een peperbloemetje. Vooral leuk als je pepers verschillende kleuren hebben.
-
Kennen jullie het boek 'Kers op de appelmoes' van Pierre Wind?
http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/8780-de-kers-op-de-appelmoes-pierre-wind !
-
Garneren kun je leren ;D Overigens faal ik keihard met de meeste truukjes die ik geleerd heb en verlaag ik het inderdaad maar tot simpele peterselietakjes en plakjes van het een of ander indien nodig. Maar thuis peins ik er niet over. Wel nog ergens een boekje over garneren opgedoken met van die kekke jaren '80 foto's. Dat vind ik dan wel weer leuk, kitsch ;D
-
Ik ben ook niet de grote garneerder, en als ik de berichten in dit topic lees, ben ik geen uitzondering. Een takje peterselie, een scheutje granaatappelsap, een paar pitjes, daarmee houdt mijn repertoire wel op. Voor het huis-tuin-en-keukenwerk ook meer dan voldoende, maar stiekem vind ik het in restaurants wel belangrijk dat eten er ook mooi uit ziet.
Laatst heb ik dan ook de spruitjesstamppot geserveerd als twee bolletjes met daaromheen de tomatensaus. Zag er meteen leuker uit dan een homp stamppot met een kuiltje saus. Wat snippers Parmezaanse kaas maakten het geheel compleet. Annemiekes tip voor de couscous vind ik ook erg aardig.
Volgens mij is het kleurenspel ook erg belangrijk, getuige de kers op de appelmoes.
Een lasagne of ovenschotel ziet er vaak geweldig uit als het uit de oven komt, en meestal slaag ik er ook in een portie redelijk intact te serveren. Gevulde koolblaadjes of paprika daarentegen zijn steevast na de eerste hap al gedegradeerd tot vormeloze hoopjes, leuk voor het eerste effect, maar uiteindelijk zonde van de moeite.
Mijn bentoboxjes (nou ja, leuke bakjes met van alles en nog wat) zien er wel altijd smakelijk en gevarieerd uit.
Dus, mensen, zo heel onmogelijk is het toch niet om zonder onnodige liflafjes of uren designen nét dat beetje extra aan een gerecht toe te voegen? Deel je tips, al hoe banaal ze wellicht zijn.
-
Wel, ik heb helemaal geen tips om uit te delen.
Het 'zotste' dat ik doe is dingen in mooie kommen of op mooie schalen leggen. Maar dan komt nog steeds de pot op tafel, al is die dan iets eleganter misschien.
Dan versier ik zelfs de tafel (en andere meubels daar rond) met kaarsjes, die geven zo direct een gezellig gevoel aan een ruimte, vind ik.
Maar vorige keer kwamen de mensen bij mijn vriend thuis eten, en daar hebben we zo'n dingen niet, dus was het weer gewoon de pot op tafel, geen stress.
Nu ik erover nadenk, ik doe meestal geen voorgerecht maar tapa-achtige dingen, en die doe ik in leuke kommetjes en bordjes, niet in tupperware of waar ze oorspronkelijk in kwamen. Dan zet ik de koude dingen al op tafel tegen dat ze aankomen, in een gezellige volgorde samen met de glaasjes, en dat geeft een heel verwelkomend effect, als dat woord bestaat. Zeker in combinatie met de kaarsjes.
-
twee bolletjes met daaromheen de saus.
Kweenie hoor, ik vind dat toch een beetje een Libelle-oplossing.
-
een Libelle-oplossing.
Wat een geweldig woord! ;D
-
Ik moet bekennen dat ik nooit aan opgesierde borden doe... Ik probeer het te redden met een mooi gedekte tafel en wat additieven in kommetjes op tafel. Misschien moet ik me toch eens wat meer moeite gaan doen.
-
Maar ik zet het eten altijd in potten/pannen/kommen op tafel, want ik heb zelf ook een hekel aan eten op bordjes, en als je dan wat extra wil (of wat minder als je bv geen honger hebt) dan moet je terug naar de keuken...
-
Het grootste deel van de tijd besteed ik nauwelijk aandacht aan hoe het eruit ziet. Maar ik vind het wel leuk om soms iets echt leuks ervan te maken. Maar ik ben niet zo van subtiel mooi maken enzo, ik ben meer van de kleuterjuf-stijl ;)
Tekeningetjes maken met de saus, bloemetjes maken van wortel, met Pasen tofu zo snijden en beleggen dat het eruit ziet als beschilderde paaseieren, dat soort dingen. Daar heb ik dan veel plezier mee :D en al zijn mijn tafelgenoten geen kleutertjes, toch tovert zoiets altijd een lach op iemands gezicht.
-
Ja maar kleurtjes let ik automatisch op en hoe meer schaaltjes, hoe beter. Niet dat ik nu een tafel heb om thuis op te serveren ofzo, maar ik ben wel enorm van de sausjes etc. Kan nu al niet wachten om mijn nieuwe Chinese fondueset uit te proberen met allerlei sausjes :hungry:
-
twee bolletjes met daaromheen de saus.
Kweenie hoor, ik vind dat toch een beetje een Libelle-oplossing.
Hoe doe jij het? Met een kuiltje?
-
twee bolletjes met daaromheen de saus.
Kweenie hoor, ik vind dat toch een beetje een Libelle-oplossing.
Hoe doe jij het? Met een kuiltje?
Dat vind ik dan weer een beetje een Panorama-oplossing.
-
:o
-
Kan nu al niet wachten om mijn nieuwe Chinese fondueset uit te proberen met allerlei sausjes :hungry:
Oh, dat klinkt ook wel als iets voor mij. Zal ik dan eens zelf dumplings maken om in de pot te doen?
-
Graag!
On topic, heb 2 truucjes met tomaten vandaag 'geleerd'. Bij eentje heb je een halve tomaat (dat stukje groen er even uit snijden) die je in een dunne plakjes snijd. Schuif ze dan uit langs je mes, je hebt nu een lange rij aansluitende plakjes tomaat. Rol die dan van bovenaf op naar binnen, je eindigt met een roosachtig stukje.
Of schil voorzichtig 1 lange dunne schil tot aan het kontje. Laat het vastzitten en keer de tomaat om met het kontje naar boven. Daar draai je de schil bovenop, warbij je het uiteinde onderaan de roos vastzet. Snijd nu de tomaat weg dat je een plakje onder de roos over hebt als standaard zeg maar.
-
twee bolletjes met daaromheen de saus.
Kweenie hoor, ik vind dat toch een beetje een Libelle-oplossing.
Hoe doe jij het? Met een kuiltje?
Ik heb geen saus bij mijn stamppot, maar ik maak altijd wel een kuiltje in mijn spaghetti, rijst en couscous, omdat dat het enige alternatief voor bolletjes is.
-
De ui-venkel-pastinaaksoep had ik in mijn kommetje gegarneerd met een plukje venkelgroen ;D
Verder vind ik een kleurrijke maaltijd wel een leuk uitgangspunt en met zorg gesneden groente. Maar een fijn maal valt of staat met de smaak.
-
Graag!
On topic, heb 2 truucjes met tomaten vandaag 'geleerd'. Bij eentje heb je een halve tomaat (dat stukje groen er even uit snijden) die je in een dunne plakjes snijd. Schuif ze dan uit langs je mes, je hebt nu een lange rij aansluitende plakjes tomaat. Rol die dan van bovenaf op naar binnen, je eindigt met een roosachtig stukje.
Of schil voorzichtig 1 lange dunne schil tot aan het kontje. Laat het vastzitten en keer de tomaat om met het kontje naar boven. Daar draai je de schil bovenop, warbij je het uiteinde onderaan de roos vastzet. Snijd nu de tomaat weg dat je een plakje onder de roos over hebt als standaard zeg maar.
Heb je hier misschien wat video's bij? ;)
-
Nee, ik stond mezelf voor aap te zetten met quenelles maken en had mijn camera sowieso niet bij me... Maar als het thuis lukt, wie weet ;)
-
Even een crossmediaal linkje: youtube (http://www.youtube.com/watch?v=D8IsuVRq144)!
En nou ga ik weer kikkererwten pletten.
-
Hoopte ik daar toch even Christiaan te zien. Maar volgens mij was het een ander :nopompom:
Ik serveer eten nooit op borden omdat ik liever heb dat mensen zelf opscheppen en bepalen hoeveel ze van wat willen eten (tenzij we voor de tv eten, en dat is uiteraard onversierd, want we kijken al naar de tv). Ik vind het ook een beetje eng, of eigenlijk, voor van die mannen de twee keer per jaar de wereld imponeren door te koken, en dan niet op de barbecue, om dat (eten op opgemaakte borden serveren) wel te doen, en dan lijkt het me ook geen succes, bij gebrek aan warme lampen enzo. Gelukkig heb ik volgens mij nog nooit bij iemand gegeten die dat deed (Kerstmis nagelaten misschien).
Ik ben ook niet van het kleien met mijn aardappelpuree, rijstranden (bij dat woord heb ik hele vieze associaties) of tot koikarpers gesneden winterwortels (deed de Chinees bij mijn grootouders in het dorp vroeger). Wel vind ik het leuk als mijn eten een beetje gevarieerd van kleur is, ik ben erg dol op pasta met gebakken champignons en witlof, maar dat mist wel iets groens...
-
De rest van het forum kan zich wel dekken, want Maartje en ik hebben elkaar gevonden wat betreft dit onderwerp. Daar helpt geen Eelco met al zijn admin-krachten aan. Hij is niet zo'n twee-keer-per-jaar-enorm-lekker-en-mooi-kokende-man-man, dus ik vraag me af waarom hij dit topic heeft geopend. Zit er misschien een artikeltje over opmaak aan te komen voor de kerstspecial?
Aiko, je l33t h4x0r-vermogens alsjeblieft!
-
Je kunt natuurlijk ook even elders gaan spelen.
En oh, Maartje:
Ik ben ook niet van [..] tot koikarpers gesneden winterwortels.
;D
-
Deed de Chinees bij jouw grootouders dat ook?
Ik had altijd de vage angst dat ze die dingen rustig een week gebruikten, huppetee, even afspoelen en op de volgende feestelijke schotel... (Het leek me altijd een goed idee om er daarom een hap van te nemen, dan kon de karper daarna in ieder geval niet meer gebruikt worden, maar of dat het nou ook echt was...)
-
Het komt me ontzettend onbekend voor. Maar ik had er wel gezellige visualisaties bij.
-
Het komt me ontzettend onbekend voor.
:o Maar wat sneed bij jullie de Chinees dan van wortels? Bloemen?
-
Die van ons sneed gewoon plakjes.. :(.
-
Aiko, je l33t h4x0r-vermogens alsjeblieft!
Mijn wattums?
-
Het komt me ontzettend onbekend voor.
:o Maar wat sneed bij jullie de Chinees dan van wortels? Bloemen?
Wij aten nooit bij de Chinees. Afhaal hoogstens eens per jaar, maar daar krijg je geen decoraties bij.
-
Ik vind het geweldig, van die wortels die tot mooie dingen gesneden zijn. Karpers heb ik helaas nog nooit gezien, meestal waren het bloemen en ik ben ooit bij eentje geweest waar ze prachtige vlinders sneden.
Lijkt me super om zelf ook te kunnen, misschien moet ik maar eens op youtube zoeken, er zijn vast genoeg instructiefilmpjes.
-
Ik heb er hier een paar liggen van hoe je een papaya zo mooi mogelijk uitsnijdt. In principe is het een en dezelfde handeling die je 100x doet:
http://ourdailysalt.com/low-salt/amazing-papaya-flower-carving-video-2628?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cheffelisha+%28Le+Sel+Quotidien+%7C+Our+Daily+Salt%29
Ik denk dat die drie bolletjes in de papaya maken me nog wel lukt ;D
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
In de bento heb ik periodes dat ik wel meer moeite doe. Maar ik heb er verder ook niet zoveel mee.
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
Dus zeg maar dat je bijvoorbeeld een komkommer in 6 stukken snijdt die dan ongeveer vierkant zijn, en dat elk 'bakje' dan aan de zijkant schil heeft en aan de onderkant eh binnenkantspul? Of zie ik het dan verkeerd voor me?
Het klinkt trouwens fantastisch!
Ik maak wel eens komkommeryoghurt (geraspte komkommer met sojayoghurt) en ik denk dat het superleuk zou staan om die te serveren in zo'n komkommerbakje :D
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
Dus zeg maar dat je bijvoorbeeld een komkommer in 6 stukken snijdt die dan ongeveer vierkant zijn, en dat elk 'bakje' dan aan de zijkant schil heeft en aan de onderkant eh binnenkantspul? Of zie ik het dan verkeerd voor me?
Het klinkt trouwens fantastisch!
Ik maak wel eens komkommeryoghurt (geraspte komkommer met sojayoghurt) en ik denk dat het superleuk zou staan om die te serveren in zo'n komkommerbakje :D
Je kunt ook ronde bakjes doen. Yoghurt lijkt me wat nat, hangop of huttenkase mogelijk beter. En dan een leuke spriet bieslook erop of wat waterkers of shisokers.
-
Kennen jullie het boek 'Kers op de appelmoes' van Pierre Wind?
http://www.vegatopia.com/vega/producten/kookboeken/8780-de-kers-op-de-appelmoes-pierre-wind !
Ik heb dit boek vd week maar eens uit de bieb gehaald en ik vind em leuk! Heel veel tips en natuurlijk ga je dat versieren niet bij elke maaltijd doen, maar aan een bijzonder diner geeft het toch een beetje een extra kick.
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
Dus zeg maar dat je bijvoorbeeld een komkommer in 6 stukken snijdt die dan ongeveer vierkant zijn, en dat elk 'bakje' dan aan de zijkant schil heeft en aan de onderkant eh binnenkantspul? Of zie ik het dan verkeerd voor me?
Het klinkt trouwens fantastisch!
Ik maak wel eens komkommeryoghurt (geraspte komkommer met sojayoghurt) en ik denk dat het superleuk zou staan om die te serveren in zo'n komkommerbakje :D
Je kunt ook ronde bakjes doen. Yoghurt lijkt me wat nat, hangop of huttenkase mogelijk beter. En dan een leuke spriet bieslook erop of wat waterkers of shisokers.
Wat bedoel je met ronde bakjes?
-
Dat zijn bakjes die rond zijn ipv vierkant.
Sorry.
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
Dus zeg maar dat je bijvoorbeeld een komkommer in 6 stukken snijdt die dan ongeveer vierkant zijn, en dat elk 'bakje' dan aan de zijkant schil heeft en aan de onderkant eh binnenkantspul? Of zie ik het dan verkeerd voor me?
Het klinkt trouwens fantastisch!
Ik maak wel eens komkommeryoghurt (geraspte komkommer met sojayoghurt) en ik denk dat het superleuk zou staan om die te serveren in zo'n komkommerbakje :D
Ja dat klopt. Ik doe druk zelf dan wel zoveel mogelijk vocht uit de onderkant van de bakjes op een keukenpapiertje. Als je het niet te lang laat staan, kan je er van alles in serveren :) Maar als je het in de bento meeneemt, zijn wat drogere dingen beter.
-
Wat bedoel je met ronde bakjes?
Omdat de komkommer zelf rond is :)
-
Wat bedoel je met ronde bakjes?
Omdat de komkommer zelf rond is :)
Maar dan zijn die bakjes toch automatisch rond? ???
-
Iets heel simpels dat ik wel eens doe zijn salade bakjes maken van komkommer. Je snijdt een komkommer in een paar stukken (niet schillen!) en schept deze voorzichtig uit met een lepel maar niet helemaal tot onderaan. Daar schep je dan wat salade in, takje kruid erop en het ziet er best leuk uit.
Dus zeg maar dat je bijvoorbeeld een komkommer in 6 stukken snijdt die dan ongeveer vierkant zijn, en dat elk 'bakje' dan aan de zijkant schil heeft en aan de onderkant eh binnenkantspul? Of zie ik het dan verkeerd voor me?
Het klinkt trouwens fantastisch!
Ik maak wel eens komkommeryoghurt (geraspte komkommer met sojayoghurt) en ik denk dat het superleuk zou staan om die te serveren in zo'n komkommerbakje :D
Nou, ik heb ze gemaakt met onze kerstmaaltijd, en ze waren echt een succes!
Het zag er echt superleuk uit!
Ik had de uiteinden van de komkommer (en van een paar andere komkommers) afgesneden en gebruikt als een soort dekseltje voor op de komkommerbekertjes. Dat maakte ze nog weer leuker, vooral die van de bovenkant van de komkommer kwamen en dus een stukje stengeltje hadden, daardoor leken het net hoedjes. En het is daardoor een een verrassing wat er voor vulling in zit.
En als je de bekertjes (het waren vrij hoge bij mij) door midden snijdt, van boven naar beneden als ie staat, kan je ze ook makkelijk uit de hand eten, omdat je dan een soort belegd komkommerschaaltje krijgt.
Gecombineerd met de heerlijke vulling (cashew-komkommer-dip uit kookboek Veganomicon), was het echt het beste deel van de maaltijd.
Bedankt voor het leuke idee!