Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: jess136 op 22 september 2011, 11:37:55
-
Iemand een lekker idee wat ik kan doen met sjalotten?Heb 1 zak rode sjalotten en 1 zak witte sjalotten gekregen maar mis nu nog inspiratie om hier wat mee te maken. :-\ ???
-
Alles waar je normaal uien voor gebruikt, kan je ook sjalotten voor gebruiken. Denk aan uien(sjalotten)soep, zo'n Franse plaatpizza, uien(sjalotten)chutney, gewoon gesnipperd in de kruiding van je warme gerecht, in dunne ringetjes op je pizza, etc.
Een sjalot is meestal kleiner dan een ui en smaakt wat milder en subtieler. Ik gebruik ze vaak in de keuken.
-
Stoven is ook erg lekker. (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/knolselderijtortilla-met-gestoofde-sjalotten-en-olijfjes/)
In zijn geheel in een creusetachtige pan met dikke bodem. Laag roomboter. Als ze zacht zijn, afblussen met balsamico of witte wijn en nog een schepje honing erbij.
Je kunt ze dan zo eten, maar ook een omkeertaartje mee maken.
-
Door de sloa kan ook. Dat schiet vast niet zo op, moar het is wel lekker.
-
Ja. En ook dat kan gestoofd. Maar dan wel met knapperige sla, zoals ijssla.
-
Inmaken in balsamico!
-
Proef je bij een gerecht met meerdere groenten en kruiden/specerijen eigenlijk verschil tussen of er ui of sjalot in zit? Ik gebruik het eigenlijk nooit, omdat ik verwacht dat je toch geen verschil proeft en sjalot zoveel duurder is, maar zat me net te bedenken dat dat een idee was van jaren geleden en ik er de laatste jaren nooit meer bij stil heb gestaan of sjalot niet eigenlijk toch een goed idee is :bloos:
Misschien toch maar eens proberen binnenkort, want los van de smaak is variatie in voedingsstoffen natuurlijk ook een goed idee.
-
Ik proef het geregeld wel, maar ik heb vrij gevoelige smaakpapillen. Meneer koekje proeft het niet, denk ik.
-
bedankt voor alle tips!
Zelf vind ik de smaak van sjalotten verfijnder dan die van ui.Heb inmiddels een recept gevonden in mijn verzamelmapje met recepten.
Ga nu de sjalotten tarte tatin proberen lijkt me erg lekker. ;)
-
In zijn geheel bakken en dan met gebakken champs, azijn, peper, laurier, maizena verwerken tot een hachee voor de hutspot.
-
een recept wat ik van een kookcursus heb waar ik sinds koort aan deelneem:
gepofte sjalotjes met balsamico azijn
ingrediƫnten:
- 4 kleine sjalotjes
- 1 takje tijm
- 1 el olijfolie
- 4 el balsamico azijn
- peper en zout
werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180oC.
- halveer de sjalotjes en pel ze.
- Pak de gepelde en gehalveerde slaotjes, samen met de tijm, olijfolie, zout en peper, in aluminiumfolie in.*
- Leg de pakketjes in de oven en laat ze ca. 40 minuten poffen tot ze totaal zacht en glazig zijn.
- leg de sjalotjes in een schaaltje en overgiet zze met de balsamico azijn, laat de azijn een half uurtje intrekken
tip:
- *leg de sjalotjes op een stuk aluminium folie, vouw er een bak je omheen, voeg dan pas de rest toe, en vouw het dan verder dicht!
naar mijn mening is dit een zeer lekker voor-/bijgerecht
ik hoop dat je er iets mee kan ;D
-
Oeh, dat klinkt lekker Maxmax!
Ik denk dat ik dat binnenkort eens ga proberen.
-
Oeh, dat klinkt lekker Maxmax!
Ik denk dat ik dat binnenkort eens ga proberen.
ik hoop dat het je het lekker vindt :D!
oh en je mag gewoon max zeggen hoor ;D