Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 21 september 2011, 01:33:12

Titel: Pompoenentijd
Bericht door: Eelco op 21 september 2011, 01:33:12
Zaadjes verwijderen vind ik een crime
Je snijdt een homp uit de pompoen en schept de pitten er zó met een mes uit en schuift ze rechtstreeks je groenbak in. Geen geknoei, en op die toer behaalt Eno2 pardoes nog een halve minuut tijdswinst! Bij de Hokkaido-pompoen houd je dan maar de helft van de pompoen over, dat dan wel weer...
Bij deze kroon ik Aiko tot koning der pompoenslachters.

En nu mijn vraag aan het voetvolk: welke pompoen geniet jouw voorkeur? En wat doe je er mee?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: M. op 21 september 2011, 09:23:01
Ik gebruik eigenlijk alleen die oranje, die vast wel een sjiekere naam heeft dan simpelweg 'oranje pompoen' maar jullie weten vast wel over welke ik het heb. De reden dat ik geen andere gebruik is vooral omdat ik niet zo goed weet hoe die smaken en dus ook niet weet wat ik ermee zou moeten doen. Hoewel ik in mijn leven zeker wel andere pompoenen heb gegeten maar de smaak is me dus niet echt bijgebleven.

Wat ik lekker vind met pompoen: soep uiteraard, soms alleen pompoen, soms in combinatie met winterwortelen. Lekker met wat gember, rood pepertje, knoflook en ui. Pompoen roosteren in de oven doet het ook altijd goed. En tot slot: in een crumble! Heel lekker herfstig met stukjes appel (50/50), kaneel en wat sinaasappelsap/rasp  :kwijl:
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 21 september 2011, 09:55:15
Ik heb een tijdje geleden in een Turks winkeltje een pompoen gekocht die echt waanzinnig lekker was. Ik dacht toen dat het gerecht zo lekker was door het recept, maar ik heb later het recept nog eens gemaakt met een andere pompoen, en toen was het helemaal niet zo bijzonder lekker, dus ik denk dat het doorr die pompoen kwam.
Ik weet alleen niet hoe die pompoensoort heette :(
Hij was rond, oranje en heerlijk zoet. En heel duur vond ik, maar dat kan ook aan die winkel liggen. Volgens mijn lief is het niet de standaard pompoen die je in de winkel ziet liggen, maar wat het verschil dan is zou ik echt niet weten, en hij herinnert het zich nu helaas niet meer.
Maar eh, die soort is dus mijn favoriet :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 21 september 2011, 11:28:51
Ik heb ze beiden in de afgelopen weken klaargemaakt, maar smaken de butternut en de "gewone" oranje pompoen ook anders, of zien ze er alleen anders uit?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Aiko op 21 september 2011, 12:01:13
Ik heb een tijdje geleden in een Turks winkeltje een pompoen gekocht die echt waanzinnig lekker was. Ik dacht toen dat het gerecht zo lekker was door het recept, maar ik heb later het recept nog eens gemaakt met een andere pompoen, en toen was het helemaal niet zo bijzonder lekker, dus ik denk dat het doorr die pompoen kwam.
Ik weet alleen niet hoe die pompoensoort heette :(

Was het deze pompoen, met deze grote sterk geprononceerde ribben en diep oranje qua kleur? Die is erg lekker.

(http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00894/pompoen470_894886q.jpg)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Annemieke op 21 september 2011, 12:06:29
Ik gebruik eigenlijk alleen die oranje, die vast wel een sjiekere naam heeft dan simpelweg 'oranje pompoen' maar jullie weten vast wel over welke ik het heb. De reden dat ik geen andere gebruik is vooral omdat ik niet zo goed weet hoe die smaken en dus ook niet weet wat ik ermee zou moeten doen. Hoewel ik in mijn leven zeker wel andere pompoenen heb gegeten maar de smaak is me dus niet echt bijgebleven.

Wat ik lekker vind met pompoen: soep uiteraard, soms alleen pompoen, soms in combinatie met winterwortelen. Lekker met wat gember, rood pepertje, knoflook en ui. Pompoen roosteren in de oven doet het ook altijd goed. En tot slot: in een crumble! Heel lekker herfstig met stukjes appel (50/50), kaneel en wat sinaasappelsap/rasp  :kwijl:

Wil je jouw recept voor pompoencrumble met ons delen (op de voorpagina?).
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: M. op 21 september 2011, 12:19:28
Ik gebruik eigenlijk alleen die oranje, die vast wel een sjiekere naam heeft dan simpelweg 'oranje pompoen' maar jullie weten vast wel over welke ik het heb. De reden dat ik geen andere gebruik is vooral omdat ik niet zo goed weet hoe die smaken en dus ook niet weet wat ik ermee zou moeten doen. Hoewel ik in mijn leven zeker wel andere pompoenen heb gegeten maar de smaak is me dus niet echt bijgebleven.

Wat ik lekker vind met pompoen: soep uiteraard, soms alleen pompoen, soms in combinatie met winterwortelen. Lekker met wat gember, rood pepertje, knoflook en ui. Pompoen roosteren in de oven doet het ook altijd goed. En tot slot: in een crumble! Heel lekker herfstig met stukjes appel (50/50), kaneel en wat sinaasappelsap/rasp  :kwijl:

Wil je jouw recept voor pompoencrumble met ons delen (op de voorpagina?).

Dat zou ik wel willen, als het daadwerkelijk mijn recept zou zijn ;)
Ik maak altijd iets dat ik gebaseerd heb op een recept dat ik op internet heb gevonden maar ik vind niet dat er zoveel verschil tussen zit dat ik het echt mijn recept kan noemen. Ik kan natuurlijk wel hier even een linkje naar het recept plaatsen, moet ik het even opzoeken :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: M. op 21 september 2011, 12:37:10
Het is deze: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=295978

Ik maak hem niet elke keer hetzelfde, doe meestal maar wat. In ieder geval maak ik hem gewoon in 1 schaal, dus niet in aparte bakjes. De bovenkant maak ik van margarine, suiker en bloem, ik heb het nog nooit met hazelnoten gedaan. De hoeveelheid appel en pompoen verschilt ook, meestal doe ik geloof ik iets van 500 gram van elk. De laatste keer had ik voor de vulling het sap van 2 sinaasappels, rasp van 1 sinaasappel, 1 theelepel kaneel en 50 gram suiker. Dit vond ik nog te zoet dus de volgende keer laat ik het suiker daar weg denk ik, is ook helemaal niet nodig. De bovenkant maak ik ook elke keer anders, daar kun je natuurlijk gewoon je eigen favoriete kruimeldeeg-recept voor gebruiken. Verder is het gewoon: pompoen in stukjes snijden en even koken, appels in stukjes snijden, dit samen mengen met de rest van de ingrediënten, in een ovenschaal doen en dan het kruimeldeeg er overheen strooien. Lekker met vanille(soja)ijs erbij!
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: MaartenP op 21 september 2011, 12:50:24
Dit is echt een heel lekker pompoen recept: http://www.smulweb.nl/recepten/1147495/Vegetarische-tajine-met-pompoen-zoete-aardappel-en-feta


maak ik wel zonder feta en kan ook van andere oranje pompoenen.

Ook kan je van pompoen heel lekkere pastasaus maken.

Die pompoen met groene schil vind ik trouwens niet lekker in al mijn recepten, kan je daar nog wat speciaals mee wat wel goed smaakt?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Hizikigrrrl op 21 september 2011, 13:27:03
Ik kom straks nog langs een pompoenenhandelkraam, dan zal ik foto's nemen met de namen erbij. De kraam is van een hobbykweker met enorm veel soorten, eetbaar en voor de sier.

Die ronde oranje die je bij de biowinkel en de AH aantreft zijn meestal de Hokkaido's en de pompoenen met een bol buikje en een smallere hals heten butternutpompoenen/flespompoen.

Hier zie je nog wat soorten: http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/vepompoenen.html
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 21 september 2011, 13:53:24
Ik heb 3x pompoensoep gegeten en ik vond het alle keren gewoon niet zo lekker. De eerste was met stukjes groente en een bakje boemboe van C*n*m*x. De tweede kwam van een delicatessenzaak en was met name erg zoet. De derde had ik zelf gemaakt (hokkaido) met wortel, gember, pepertje. Voor zover ik kon oordelen was mn eigen soep goed in balans etc, maar ik vond het zelf gewoon niet zo lekker. Vooral het weeïge en ergens zoete afsmaak van de pompoen en daarbij de zalvende smaak vind ik niets. Aubergines, komkommers, meloenen en courgettes lust ik allemaal wel en eet ik geregeld. Ik wil ook pompoenen lekker vinden. Ik vind ze fijn streek- en seizoensvoedsel. Zou ik een patisson wel lusten? Vullen met iets kruidigs of dingen met sterke umamismaak zoal paddenstoelenmengsel.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Annemieke op 21 september 2011, 13:56:25
Of deze http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2964/Volkskeuken/article/detail/2891461/2011/09/05/Gevulde-kleine-patissons.dhtml
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 21 september 2011, 14:13:43
Die vulling klinkt ook leuk en ik eet graag paprika's.
Ik denk dat ik het jammer vind dat ik geen pompoenen lust (tot nu toe) omdat ik ze er zo schattig uit vind zien. Vooral de patissons zijn uber-cute.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 21 september 2011, 21:52:25
Het is nog helemaal geen pompoenentijd. Tenminste, niet in de supermarkten.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Temari op 21 september 2011, 22:00:53
buiten in de pumpkin patch wel, en bijna komt the great pumpkin (http://www.youtube.com/watch?v=xiSIQzwIPzQ) er alweer aan! ;)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: LL de Ling op 21 september 2011, 22:19:22
Het is nog helemaal geen pompoenentijd. Tenminste, niet in de supermarkten.

In de tuin en de biotas wel.

Vriendin van me is maar overgegaan op het maken van pompoenchutney, want ze hadden gewoon te veel. En ik heb ook al een pompoen in de tas gehad.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: MaartenP op 21 september 2011, 22:20:00
Het is nog helemaal geen pompoenentijd. Tenminste, niet in de supermarkten.

In de biowinkel bij ons zijn ze al in de aanbieding...
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Selly op 21 september 2011, 22:39:00
Zou ik een patisson wel lusten?

Ik vind een patisson minder weeig dan pompoen, meer als courgette, dus het proberen zeker waard.
Misschien lust je pompoenhummus wel?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Selly op 21 september 2011, 22:40:32
Dit is echt een heel lekker pompoen recept: http://www.smulweb.nl/recepten/1147495/Vegetarische-tajine-met-pompoen-zoete-aardappel-en-feta

In een tajine is het ook heel lekker om groene olijven met pit vanaf het begin mee te stoven.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 22 september 2011, 09:01:37
Ik weet alleen niet hoe die pompoensoort heette :(

Was het deze pompoen, met deze grote sterk geprononceerde ribben en diep oranje qua kleur?
Nee, dat was 'm niet, ik dacht toen ik 'm kocht dat het gewoon een 'standaard'pompoen was, dus ik weet niet wat er dan anders aan het uiterlijk was. Misschien dat als ik ze naast elkaar zie, dat ik dan duidelijk zie dat ze anders zijn hoor, maar toen was het mij niet opgevallen. Maar bedankt voor het meedenken :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 22 september 2011, 13:22:34
Ik neem terug wat ik heb gezegd. De supermarkten hebben prompt nu het officieel herfst is pompoenen op de groentenafdeling neergezet.

Mutsen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Hizikigrrrl op 22 september 2011, 13:43:54
Fynna, was het een kleine rode, de Red Kuri?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Bast op 23 september 2011, 10:35:17
Losse aankoop ga ik meestal voor de flespompoen. (Ik heb zelf geen grote messen thuis, dat heeft er ook wel mee te maken.) Die rooster ik graag of doe ik in een kokoscurry met o.a. laos. Pompoensoep maak ik eigenlijk nooit.
Bij Deshima (Weteringschans@Amsterdam) heb je in het seizoen acties voor gratis pompoenen bij de aankoop van een x-bedrag. Daar heb ik een keer een oranje en zo'n grijsgroene meegenomen, die zijn in de oven gegaan. Een van de twee was lekkerder dan de ander, maar ik weet niet meer welke dat was helaas.

Op mijn testlijstje staan nog recepten voor de Surinaams/Hindoestaanse pompoenprutjes en weer eens pompoenbitterkoekjesdinges uit de Italiaanse keuken. Lasagne- en pastavulling zeg maar. Je kan het nog wel k&k vinden als ravioli, maar ik wil het zelf maken zonder al die toevoegingen...
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Hizikigrrrl op 23 september 2011, 16:03:04
Ik kom straks nog langs een pompoenenhandelkraam, dan zal ik foto's nemen met de namen erbij. De kraam is van een hobbykweker met enorm veel soorten, eetbaar en voor de sier.


Er waren dit jaar maar 2 eetbare pompoenen, de Red Kuri en de Sampson, dus dat viel ernstig tegen. Ik heb 2 kleine Red Kuri's meegenomen en een bosje amaranth (kattenstaart) voor op de vaas.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 24 september 2011, 12:05:13
Fynna, was het een kleine rode, de Red Kuri?
Zou best kunnen inderdaad. Maar het zou ook een heel andere kunnen zijn, ik weet het niet. Misschien moet ik gewoon nog een keer naar die winkel gaan en kijken of ze ze nog hebben.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Uniflame op 27 september 2011, 18:13:24
Ik heb vandaag pompoensoep met zoete aardappel gemaakt. Ik moet het recept nog online zetten, maar zodra ik dat gedaan heb, kom ik hier wel even terug :)

Donderdag ga ik van mijn andere pompoenhelft nog pompoen muffins maken met walnoten en appel. Ik heb het nog niet eerder gemaakt, maar het klinkt erg lekker :)

Verder heeft mijn voorkeur de butternut pompoen, omdat er weinig zaden inzitten en je er veel van over houdt. Het is een energie besparende pompoen. Helaas hadden ze die niet, en heb ik vandaag gekookt met Uchiki Kuri Pompoen. Deze hadden de bioj de AH liggen en was de enige pompoen die ik kon vinden helaas.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 29 september 2011, 10:21:40
Verder heeft mijn voorkeur de butternut pompoen,
Dat is dus eigenlijk geen pompoen, he? Ik merk toch wel dat je standaard supermarktpompoen echt heel anders smaakt dan de butternut squash. Meliger is ook. Zetmeelrijker dus.

Dat is ook de reden waarom ik niet snap dat mensen hun pompoensoep nog moeten binden met een aardappel.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Uniflame op 29 september 2011, 12:57:55
Oh dat wist ik niet. Maar als die niet telt, dan heb ik denk ik geen voorkeur. Ik gebruik eigenlijk vooral die, haha. Alleen ze noemen hem wel flespompoen, toch?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: MaartenP op 29 september 2011, 13:26:39
Dat is dus eigenlijk geen pompoen, he?

Ik vind hem in veel gerechten ook lekkerder dan echte pompeon. En bij de Turk zijn ze erg betaalbaar.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 29 september 2011, 14:41:19
Verder heeft mijn voorkeur de butternut pompoen,
Dat is dus eigenlijk geen pompoen, he?
Waarom niet? Die behoort net als andere pompoenen tot de familie Cucurbitaceae en het geslacht Cucurbita, wordt in het Nederlands ook pompoen genoemd en wordt in recepten meestal gebruikt zoals andere pompoenen. Dus dan is het toch gewoon een pompoen?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 29 september 2011, 18:25:37
Verder heeft mijn voorkeur de butternut pompoen,
Dat is dus eigenlijk geen pompoen, he?
Waarom niet? Die behoort net als andere pompoenen tot de familie Cucurbitaceae en het geslacht Cucurbita, wordt in het Nederlands ook pompoen genoemd en wordt in recepten meestal gebruikt zoals andere pompoenen. Dus dan is het toch gewoon een pompoen?
Dan is de courgette ook een pompoen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: greet op 30 september 2011, 09:08:03
Wij hebben dit jaar erg compacte, knaloranje en zoete pompoenen in de tuin, veel lekkerder dan die gigantisch grote die eigenlijk nergens anders lekker in zijn dan in soep. Mijn favoriet dus, op pompoen gebied.
De patisson waarover jullie spraken vind ik idd heel sterk op een waterige courgette lijken, maar misschien was dat omdat we ze te groot hebben laten worden.
Ik maakte er deze herfst al puree en een soort curry van.
Mijn papa doet ze soms ook in de spaghettiesaus, krijg je zo een lekker smeuige saus van.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 30 september 2011, 10:48:06
Mijn vriend kwam gister thuis met een gigántische pompoen.  :D
Echt té groot.
Elke keer als ik langs de tafel loop, schiet ik in de lach. Wat moet ik in godsnaam met zó'n grote pompoen? :o Ik heb geen weeshuis...
Hij zei aan de telefoon nog dat het een echt grote was, zo groot als een grote meloen. Ik dacht 'ach, daar kunnen we wel soep van maken en invriezen'. Bleek dat hij het had over grote watermeloen en daar had ik even niet aan gedacht. En dan is ie nog wat groter...   ;D

Het is donkergroen, lichtgroen en donkergeel, met lichtgele stipjes (ziet er trouwens heel mooi uit, die lichtgele stipjes op het heel donkere groen is net een sterrennacht). Hij is iets plat (dus breder dan ie hoog is) en heeft vrij sterk uitstekende ribben.
Als ik zo op internet kijk, denk ik dat het een muskaatpompoen is.
Ik weet niet of ik ooit muskaatpompoen gegeten heb, hoe smaken ze?
Oh ik hoop dat ik deze soort lekker vind, want we zullen er een week van moeten eten ben ik bang  :heehee:

Dan is de courgette ook een pompoen.
Dat is het officieel toch ook?
Een courgette noemen we in de praktijk geen pompoen, en die smaakt ook echt heel anders dan 'echte' pompoenen; terwijl flespompoenen ook in de praktijk pompoen genoemd worden en gewoon als pompoen smaken en vrijwel inwisselbaar zijn in recepten. Dat maakt wel dat ik flespompoen wel pompoen zou noemen en courgette niet. Maar officieel zijn courgettes voor zover ik weet inderdaad ook pompoenen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Annemieke op 30 september 2011, 14:06:02
Een uit de klauwen gegroeide courgette, heet dan weer wel een mergpompoen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: lieve lijn op 30 september 2011, 14:45:24
Wij hebben dit jaar erg compacte, knaloranje en zoete pompoenen in de tuin, veel lekkerder dan die gigantisch grote die eigenlijk nergens anders lekker in zijn dan in soep. Mijn favoriet dus, op pompoen gebied.
De patisson waarover jullie spraken vind ik idd heel sterk op een waterige courgette lijken, maar misschien was dat omdat we ze te groot hebben laten worden.
Ik maakte er deze herfst al puree en een soort curry van.
Mijn papa doet ze soms ook in de spaghettiesaus, krijg je zo een lekker smeuige saus van.

die was idd heerlijk  ;D jullie courgette ook trouwens  ;D
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 30 september 2011, 14:57:37
Bij de Ekodis hadden ze hele schattige kleine oranje hokkaido's voor 95 ct de kilo. Ik wilde er 1 voor Bast meenemen, maar ik wist niet of ze dat wilde. Ze hadden er ook groene hokkaido's, die waren een stuk groter. En ik dacht ook even grote patissons te zien, maar dat waren lichtgroene muskaatpompoenen. Daaronder lagen wat dingen die ik niet kende. Langwerpig, donkergroen met lichtegroene lengtestreepjes. Er stond geen naambordje of prijs bij.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 30 september 2011, 15:21:02
Daaronder lagen wat dingen die ik niet kende. Langwerpig, donkergroen met lichtegroene lengtestreepjes. Er stond geen naambordje of prijs bij.
Misschien zoiets als nummer 2 op onderstaand plaatje?
(http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSmZNkfOUEYffT-usVeDCSoUn5d1uf6aQGtWLxq6V8dGXEIigwj)
Volgens die website is dat een mergpompoen (uitgegroeide courgette).
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 30 september 2011, 16:31:05
Die zien er nog wel courgetterig uit, die uit de winkel waren cilindrisch met afgeronde hoeken, maar dus wel evenwijdig. De streepjes komen ook niet overeen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Selly op 01 oktober 2011, 11:59:19
Niet zo een he?
(http://www.foodsubs.com/Photos/delicatasquash.jpg)

Maar misschien zo 1:

(http://farm3.static.flickr.com/2595/3986587335_573d8d58c4.jpg)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: haantje op 01 oktober 2011, 14:35:52
Voor zover ik weet, heb ik alleen nog maar van die standaard oranje bio-pompoenen gegeten in mijn leven en altijd met de staafmixer tot soep verpulverd. Maar ik begin nu wel nieuwsgierig te worden naar pompoen uit de oven. Geeft dat echt een heel ander(e) resultaat/smaakbeleving?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 01 oktober 2011, 19:11:10
@Selly: qua vorm was het echt de eerste, maar de kleur meer de tweede. Die ik zag, was niet zo lichtgroen en had meer donkergroen in zich.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Selly op 01 oktober 2011, 19:16:00
Maar ik begin nu wel nieuwsgierig te worden naar pompoen uit de oven. Geeft dat echt een heel ander(e) resultaat/smaakbeleving?

Schijven pompoen in de oven mikken is best lekker, zeker als je ze met wat olie (en daar weer door bv gembersaus, oregano, rode peper, knoflook, zout) bestrijkt als bv bijgerecht. Is wel weer anders dan pompoensoep.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Uniflame op 01 oktober 2011, 22:18:03
Een combinatie van pompoen en zoete aardappel roerbakken (na het koken) met gembersaus en zwarte sesam zaadjes is ook een succes :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 01 oktober 2011, 23:07:41
Pompoen gevuld met aardappel uit de oven kan ook. Mogelijk kan je er ook risotto in doen?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 02 oktober 2011, 00:00:33
Vandaag heb ik twee porties pompoenrisotto gemaakt en toen was de pompoen nog niet op, dus nu staat er een impossible vegan pumpkin pie (http://blog.fatfreevegan.com/2006/10/and-answer-is.html) af te koelen hier. :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Bast op 02 oktober 2011, 08:44:59
Oe, die ziet er leuk uit :D
Wat voor pompoenrisotto?

Van de week butternut in een wok gebakken voor bij noodles (had de verkeerde, glas ipv rijst) in een kokossaus met o.a. laos. Er moet nog even geoefend worden ::)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Selly op 02 oktober 2011, 10:50:19
Pompoen gevuld met aardappel uit de oven kan ook. Mogelijk kan je er ook risotto in doen?

Je kunt daar ook gewone rijst voor gebruiken.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 02 oktober 2011, 11:04:57
Enneh, chili in een pompoen in de oven?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 02 oktober 2011, 11:13:45
Wat voor pompoenrisotto?

Hm? Bedoel je wat voor pompoen ik heb gebruikt? Het was die met die groeven, muskaat heet-ie toch? Een oranje.
Het recept was gewoon iets ter plekke geïmproviseerds.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Bast op 02 oktober 2011, 18:26:25
Ik houd van details, zeker als ze succesvol zijn. Daar improviseer ik weer verder op ;)

Hoe smaakte die taart?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Carla op 02 oktober 2011, 18:54:05
Mijn favoriet is de butternut.
Mijn recept is heel simpel, stukken pompoen, aardappel, prei en wortel met een paar teentjes knoflook stomen (simpel stoomdingetje in een laagje water).
Als de aardappelen gaar zijn, is alles gaar.
Beetje grof zout erover, draai peper uit de molen, klontje boter, klaar !

Weten jullie trouwens (ik heb de hele draad nog niet gelezen) dat je de gewone oranje pompoen die je het meeste ziet (pompoen curcubita) niet hoeft te schillen (wel de pittern eruithalen) ? Als je hem kookt voor bv in de soep wordt de schil zacht en kun je hem gewoon pureren. Scheelt een hoop werk.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: MaartenP op 04 oktober 2011, 12:02:39
Ja ik eet die altijd met schil. Ik had laatst een keer een groene gekocht en toen de vergissing begaan om die niet te schillen. Dat was geen succes :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 04 oktober 2011, 13:20:19
Ik kook de schil normaal ook altijd mee, bij kleine oranje pompoenen en flespompoen. Maar bij die grote groene muskaatpompoen heb ik die voor de zekerheid toch maar weggelaten.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 04 oktober 2011, 22:29:14
Ik houd van details, zeker als ze succesvol zijn. Daar improviseer ik weer verder op ;)

Hoe smaakte die taart?

De risotto ging trouwens als volgt: uitje bakken, knoflook mee, blokjes pompoen even meebakken, rijst erbij en even fruiten.
Dan water erover en de boel laten garen. Ergens onderweg nog bedenken dat er ook nog een bouillonblokje in kan, en wat groene kruiden (bij gebrek aan salie werden het oregano en tijm, maar misschien was majoraan wel een beter alternatief geweest). Had geen zin om wijn open te maken alleen hiervoor dus zelfs dat zat er niet in! Op m'n bord heb ik er nog gistvlokken bij gegooid.
Was prima te eten, maar niet superbijzonder ofzo hoor.

De taart had ik al eens eerder gemaakt en wederom vond ik 'm lekker. De consistentie hangt ergens tussen taart en pudding in. Dichterbij pudding dan bij taart. En smaakt een beetje speculazig door de kruiden. Ik had er dit keer wat geraspte citroen doorheen gedaan nog, zodat we er net wat minder sinterklaas- en wat meer zomergevoel bij kregen (op het balkon in de zon, afgelopen zondagmiddag :)).
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Bast op 04 oktober 2011, 22:38:16
Dank je voor je uitleg, ik heb trek ;D Klinkt goed!

Op de Ten Catemarkt heb je trouwens een rode kool-pompoensmeerseltje met rode ui. Ook lekker!
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 10 oktober 2011, 13:44:42
Hoe smaakte die taart?

De taart had ik al eens eerder gemaakt en wederom vond ik 'm lekker. De consistentie hangt ergens tussen taart en pudding in. Dichterbij pudding dan bij taart. En smaakt een beetje speculazig door de kruiden. Ik had er dit keer wat geraspte citroen doorheen gedaan nog, zodat we er net wat minder sinterklaas- en wat meer zomergevoel bij kregen (op het balkon in de zon, afgelopen zondagmiddag :)).

Ik wil deze taart vandaag gaan maken, heb je verder nog iets aangepast in het recept? Heb je er ook minder kruiden doorheen gedaan? En hoe smaakte het de volgende dag? Valt-ie niet uit elkaar?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 10 oktober 2011, 19:56:17
Jeetje, kruiden, heb ik dat echt geschreven? Ik bedoelde natuurlijk specerijen. En ik heb evenveel genomen als in het recept, maar wel andere want ik heb koekkruiden gebruikt in plaats van de verschillende soorten losse specerijen. Oja, dat heet dus speculaaskruiden of koekkruiden, vandaar dat ik het zo noemde natuurlijk. Maar toch raar eigenlijk.

Verder is het dus nogal puddingachtig, zoals ik al schreef. Loopt niet uit, maar je moet hem wel van een bordje eten, ik zou niet een stuk in de hand nemen en dat proberen op te tillen. Ik weet niet wat je anders zou bedoelen met of hij niet uit elkaar valt. En hoe ik die vraag dus moet beantwoorden. Denk pudding, dan kom je al een heel eind.

Verder heb ik tarwebloem gebruikt ipv rijstebloem. En sojamelk gebruikt. Dat was allebei geen probleem (ik heb deze taart vaker gemaakt en altijd zo, weet dus niet hoe hij anders zou uitpakken). De volgende dag is hij nog prima, op de bakdag zelf heb ik (dit keer) niet geproefd.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 10 oktober 2011, 20:01:47
Wat is er mis met het woord kruiden? Is dat een enorme faux-pas? :S Mijn taart staat nu in de oven, ik heb nog even de toko geplunderd voordat ik begon te bakken, dus er zit wel rijstbloem in. Ben benieuwd of het veel uitmaakt... pudding! Ja, nu heb ik een veel beter beeld van de textuur, thanks :)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 10 oktober 2011, 20:29:45
Wat is er mis met het woord kruiden? Is dat een enorme faux-pas? :S
Jaha, je wil toch namelijk niet suggereren dat je peterselie, basilicum of oregano in je pompoentaart wil doen. Laat staan koriander!
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 10 oktober 2011, 21:14:13
Wat is er mis met het woord kruiden? Is dat een enorme faux-pas? :S
Jaha, je wil toch namelijk niet suggereren dat je peterselie, basilicum of oregano in je pompoentaart wil doen. Laat staan koriander!

=__= Kwartje valt.

@Calimero: hij is inderdaad superlekker, dit is een blijvertje! Ik had misschien de pompoenpuree nog wat uit moeten knijpen (?) of minder sojamelk moeten gebruiken, want hij is ietsje vloeibaarder dan pudding. Wel gaar.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: haantje op 10 oktober 2011, 21:50:21
Ik word wel nieuwsgierig naar de pompoentaart. Ik neem aan dat het ook in niet-vegan versie moet lukken. Gewoon met ei en wat voor meelsoort dan ook?
Zijn ground cloves kruidnagels?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 10 oktober 2011, 21:52:28
Ja. maar dan wel gemalen.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Christiaan op 10 oktober 2011, 22:28:55
Kruidnagel groeit niet als pinda.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 11 oktober 2011, 08:06:50
Doen Haantje! Ik heb rijstbloem gebruikt (bij elke toko verkrijgbaar, de niet-glutinous soort) maar Calimero heeft tarwebloem gebruikt. 2 eieren moet ook lukken en gewone melk ipv soja werkt vast ook.

Hier foto's van mijn taart:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150911551015145&l=54ab703f52

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150911785355145&l=f684ee16ed
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: haantje op 11 oktober 2011, 17:20:58
Thanks, Chinoiseries, hij ziet er geweldig uit  :D
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 11 oktober 2011, 23:48:13
Wat is er mis met het woord kruiden? Is dat een enorme faux-pas? :S
Jaha, je wil toch namelijk niet suggereren dat je peterselie, basilicum of oregano in je pompoentaart wil doen. Laat staan koriander!

=__= Kwartje valt.

@Calimero: hij is inderdaad superlekker, dit is een blijvertje! Ik had misschien de pompoenpuree nog wat uit moeten knijpen (?) of minder sojamelk moeten gebruiken, want hij is ietsje vloeibaarder dan pudding. Wel gaar.
:D
Heb je zelf van een pompoen de puree gemaakt? Of had je een blikje ofzo?
Ik heb een stuk pompoen in stukjes gesneden en gekookt, daarna afgegoten, nog even laten staan (vocht eruit of eraf laten lopen) en nog een keer afgegoten. Toen gepureerd in zo'n keukenmasjienachtige. Bij mij is hij meestal iets steviger dan nu bij jou, maar hij is er ook wel eens een beetje vloeibaar uitgekomen.
Hij ziet er wel goed uit, wel iets anders dan de mijne van laatst! Ik weet het niet precies, ik denk ook donkerder ofzo.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 12 oktober 2011, 09:23:42
@Calimero: hij is inderdaad superlekker, dit is een blijvertje! Ik had misschien de pompoenpuree nog wat uit moeten knijpen (?) of minder sojamelk moeten gebruiken, want hij is ietsje vloeibaarder dan pudding. Wel gaar.
:D
Heb je zelf van een pompoen de puree gemaakt? Of had je een blikje ofzo?
Ik heb een stuk pompoen in stukjes gesneden en gekookt, daarna afgegoten, nog even laten staan (vocht eruit of eraf laten lopen) en nog een keer afgegoten. Toen gepureerd in zo'n keukenmasjienachtige. Bij mij is hij meestal iets steviger dan nu bij jou, maar hij is er ook wel eens een beetje vloeibaar uitgekomen.
Hij ziet er wel goed uit, wel iets anders dan de mijne van laatst! Ik weet het niet precies, ik denk ook donkerder ofzo.

Kunnen w in NL pompoenpuree uit een blikje halen dan? :) Ik heb een pompoeneke geroosterd in de oven. Duurde ook dik een uur, maar dan heb je ook wat.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 12 oktober 2011, 17:11:24
Ik heb gisteravond pompoen uit de oven gemaakt. Redelijk dunne plakken op een ingevette ovenplaat.
Ik vond het lekker, het werd lekker zoet en de structuur werd er ook veel lekkerder van. Voor herhaling vatbaar.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: chinoiseries op 12 oktober 2011, 20:14:40
Ik heb gisteravond pompoen uit de oven gemaakt. Redelijk dunne plakken op een ingevette ovenplaat.
Ik vond het lekker, het werd lekker zoet en de structuur werd er ook veel lekkerder van. Voor herhaling vatbaar.

En wat heb je erbij gegeten?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 13 oktober 2011, 01:59:09
Kruidnagel groeit niet als pinda.
Wow.
Hoe verzin je deze opmerking nu zomaar hiertussendoor?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Fynnya op 13 oktober 2011, 08:51:04
Ik heb gisteravond pompoen uit de oven gemaakt. Redelijk dunne plakken op een ingevette ovenplaat.
Ik vond het lekker, het werd lekker zoet en de structuur werd er ook veel lekkerder van. Voor herhaling vatbaar.

En wat heb je erbij gegeten?
Volkoren macaroni, peultjes en tofugehakt.
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: LL de Ling op 13 oktober 2011, 13:18:45
In mijn groentepakket zit een kleine kastanjepompoen. En dat is voor mij de eerste keer. Kan ik er precies hetzelfde meedoen als wat ik met andere pompoenen doe? (Niet vragen wat dat dan allemaal is hoor, dat wil je niet weten ;))
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: koekje op 21 oktober 2011, 19:38:58
Ik was vandaag weer bij de Ekodis en ondanks dat ik zelf pompoensoep gewoon niet zo lekker vind, vind ik het wel heel leuk om te maken. Dus daarna doe ik de soep wel in een potje, net als tomatensaus en kan ik het eens uitdelen en kan ik mn voorraad tomatensaus voor mezelf bewaren.
Ik heb een kleine oranje hokkaido en weer zo'n groen ding, wat volgens de meneer van de Ekodis toch een Delicata was. Kan de delicata gewoon als soep bij de hokkaido, of smaakt zo'n ding meer naar courgette en kan ik hem zelf opeten?
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Temari op 26 oktober 2011, 20:53:36
Het is bijna Halloween en... Had ik al verteld over de Great Pumpkin (http://www.peanuts.com/comics/)? "On Halloween night, he rises up out of the pumpkin patch with his bag of toys, and flies through the air..."

;)
Titel: Re:Pompoenentijd
Bericht door: Amarillo op 29 november 2017, 20:42:40
Kruidnagel groeit niet als pinda.
Wow.
Hoe verzin je deze opmerking nu zomaar hiertussendoor?
Laat maar Chris, ik snap hem al. :)
Ja! Reeds!

Anyway, ik heb vandaag voor het eerst in jaren de in deze draad genoemde Impossible vegan pumpkin pie (http://blog.fatfreevegan.com/2006/10/and-answer-is.html) gemaakt.
Omdat ik eerst nogal liep te kloten met een keukenmachine (lees: blender met hakmolentje - heet dat hakmolentje?) waar ik dingen in probeerde te blenderen die vervolgens doodleuk tussen het bakje en het dekseltje door naar buiten begonnen te sijpelen, en een pompoen die eerst niet gaar wilde worden en vervolgens ineens een beetje zwart werd, etc, kreeg ik het vermoeden dat de pie vandaag daadwerkelijk impossible zou zijn.
Maar het eind van het liedje was dat ik toch een pie had, of beter gezegd, vier kleine ovenschaaltjes met een soort puddinkje erin (ik had de helft van het recept gemaakt).
Alleen, ik had maar een beetje (ongezoete) sojamelk en heb verder rijst-kokosmelk o.i.d. gebruikt, maar dat spul was dus gezoet...

[...]

 ???

[...]

O wacht, ik kom ter plekke tot een inzicht.

[...]

 :-X

[...]

Herstel: Ik had de helft van het recept genomen, behàlve van de suiker, daarvan heb ik per ongeluk de hele hoeveelheid genomen. :bonk:
Ja ik wilde hier even spuien hoe ontzettend zoet het ding was geworden, en of dat soms aan de kokos-rijstmelk lag, en hoe kon het nu toch dat ik dit een paar jaar geleden zo lekker vond (toen gebruikte ik immers altijd gezoete sojamelk)?
Maar OK, mysterie opgelost. :)

Met een lading sojakwark erop is het spul qua zoetheid weer aardig te neutraliseren, gelukkig.
Maar toch een beetje jammer dit. :-[ ;D