Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 20 juli 2011, 23:13:46
-
De grote seizoensgerechtenverzameling Q4: oktober-november-december
Van: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php
Oktober
Andijvie, artisjokken, aubergine, bloemkool, broccoli, boerenkool, champignons, chinese kool, groene kool, komkommer, paprika, pompoen, prei, rode kool, savooiekool, schorseneren, snijbonen, spruitjes, tomaten, uiten, rode bieten, venkel, witte kool, wortel.
Appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn, peer.
November
Andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, chinese kool, groene kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, uiten, rode bieten, venkel, witlof, witte kool, wortel.
Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, druiven, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.
December
Boerenkool, champignons, groene kool, koolraap, paksoi, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rode bietjes, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, uiten, witlof, witte kool, wortel.
Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.
Q1: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17413.0.html
Q2: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17751.0.html
Q3: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17754.0.html
-
Afgelopen jaar werd ik in de Netto al vreemd aangekeken toen ik in de groenteafdeling vroeg waarom er geen rode kool was ('die vindt u toch bij de conserven'). Vandaag bij de Rewe (zeg maar, de Duitse Albert Heijn) o.a. rode kool, witte kool en savooiekool gekocht (alle drie fijn klein). De kassière moest de codes van alle drie de groenten opzoeken. Ik: "Tja, lastig hè, zo veel groente." Zij: "Van normale groente ken ik de codes uit mijn hoofd." Ik: "Zo ongebruikelijk is rode kool in de winter nou ook weer niet." Zij: "Normale mensen kopen rode kool kant-en-klaar; het is anders veel te veel werk."
-
AH had laatst pastinaak, koolraap, knolselderij, koolrabi en gele en rode bieten. Van puur enthousiasme over zoveel seizoensknollen kocht ik ze allemaal, en vervolgens lagen ze weken in de koelkast omdat ik even was vergeten dat ik geen harde dingen kan snijden.
-
De bietjes kun je in een stuk poffen.
Als je wel kan schrappen dan kun je pastinaak in de oven grillen.
Ik ben benieuwd naar jullie favo spruitenrecepten?
-
Ik ben benieuwd naar jullie favo spruitenrecepten?
Gebakken in chilisaus! Geblancheerd en dan gebakken tot alle zoet daaruit verdwenen is, en het de consistentie heeft van net niet of net wel aangebakken karamel. :D
-
Ben niet heel dol op spruitjes, maar gekarameliseerd is het wel te doen ;)
Iets zoals Greet zegt dus, maar ik gebruikte tot nu toe steeds gewoon suiker of honing. Zal het ook eens met chilisaus proberen, lijkt me wel lekker!
-
In stamppot met aardappel, stukjes appel, geitenkaas en walnnot :-).
Wokken met knoflook/gember/rode peper/ beetje soja saus.
In hartige taart met kerrie of sate-achtige kruiden/smeersels.
-
Of met blauwe kaas, heerlijk, en dan met wat zoete aardappelpuree of gegrilde pompoen bij...
-
Nou krijg ik toch ineens zin in spruitjes :P
-
Ik vind ze lekker met pindasaus.. Maar ook gewoon zo, mits niet te lang gekookt.
-
gegratineerd met oude kaas en paprikapoeder of met pindasaus of met palmhart, santen en indisch kruiden of gewoon of met gember. Spruitjes zijn altijd lekker zolang ze maar niet te lang gekookt hebben. Helaas eet ik ze haast nooit, de man verafschuwt ze en kan niet tegen de lucht dus ze worden hier in huis nooit klaargemaakt.
-
Oe, daar zitten leuke tips tussen, dank!
De pindasauscombi heb ik ook via dit forum ontdekt en die bevalt erg goed. Een huisgenootje leerde me spruitjes voor te koken en dan gehalveerd te wokken in Indonesische sojasaus met paprika en shoarma.
Volgens mij gaat de tafelgenoot hier heel blij worden van de gecarameliseerde chilisaus, met kerrie en met oude kaas en paprikapoeder, dus dat ga ik de komende weken eens proberen.
Er liggen nog 2 pompoenen, waarvan 1 groen exemplaar. Heeft iemand daar nog een leuk idee voor?
-
Er liggen nog 2 pompoenen, waarvan 1 groen exemplaar. Heeft iemand daar nog een leuk idee voor?
Schijfjes gemarineerde pompoen, ca. 20 minuten gegrild in de oven. Geïnspireerd door Ottolenghi (pompoensalade in Plenty) heb ik eens een marinade met Heel Veel kardemom gemaakt (verder: piment, pepertje, knoflook, zout en olijfolie). Kardemom combineert Heel Goed met pompoen. Maar een wat klassiekere marinade met nootmuskaat en bv tijm blijft ook lekker.
Of een Aziatisch pompoentaartje (naar een huisrecept van een Japanse vriendin). Stukjes pompoen met pepertje, gember en knoflook wokken. Sausje van sojasaus maken (op basis van een roux, of lekker lui aanlengen met water en vervolgens verdikken mbv maïs- of aardappelmeel), op smaak brengen met suiker, zout, sambal, komijnzaad. Pompoen in bladerdeeg, sojasaus erover, dichtklappen, half uurtje in de oven.
-
Oe leuke tips Eelco, merci!
Gebruik je zwarte of groene kardemom daarvoor trouwens?
-
Gebruik je zwarte of groene kardemom daarvoor trouwens?
Groene. Gemalen in de vijzel.
-
*seizoenschopje*
Er liggen hier 3 flespompoenen van een kennis die ze teelt, dus dat is alvast 1 seizoensgroente en met de aankomst van de vegarookworsten staat er ook een ouderwetse boerenkoolstamp op het menu eerdaags. Hoog tijd om deze draad dus maar weer eens op te duiken ;D
Hebben jullie nog favo of nieuwe recepten met de groenten en fruit van dit seizoen?
-
Couscous met 'zeven groenten' in pompoensoep is een van mijn persoonlijke herfsthits. Pompoen koken en pureren. Knoflook, pepertje en gember fruiten, pompoensoep erbij (verder op smaak brengen met zout, suiker, veel kardemom en piment) en daar dan kikkererwten en stukjes koolrabi in gaar koken.
Ook lekker met pompoen: Bandnudeln of een andere lintpasta (fettuccine) met pompoensaus (een iets dikkere pompoensoep, gekruid met salie, nootmuskaat, pepertje, knoflook, zout, suiker, beetje gebonden met maïzena oid).
-
Mandarijnen. :kwijl: Ooit wil ik nog eens een vegan mandarijnen tofu taart maken. Nu nog het perfecte recept vinden. :bloos:
-
Heb nog spatzle liggen, die kunnen vast wel ipv bandnudeln?
-
Mandarijnen. :kwijl: Ooit wil ik nog eens een vegan mandarijnen tofu taart maken. Nu nog het perfecte recept vinden. :bloos:
Ik neem aan dat je een soort van kwarktaart bedoeld? Dan kan ik je dit recept aanraden: http://www.vegatopia.com/vega/kerst-2011/feestdagen/161-feestdagen/11757-vegan-monchoutaartje-met-pepernotenbodem-chocoschotsen-en-sinaasappelmarmelade
-
Anders deze maar met een topping van mandarijncompôte?
http://djoeliesmikkelt.blogspot.be/2012/09/vegan-kaastaart.html
-
Mandarijnen. :kwijl: Ooit wil ik nog eens een vegan mandarijnen tofu taart maken. Nu nog het perfecte recept vinden. :bloos:
Vegan mandarijnen???
Vegan mandarijn-tofu-taart...
-
Bedankt voor de links dames. ;D Ja, inderdaad, een kwarktaart achtige. Het 'Monchou' taartje van Machteld heb ik al een keer (succesvol) geprobeerd, dus dat is een heel goed idee! Overigens, de reden dat ik tofu noemde voor in de taart is omdat ik ooit ergens een taart ermee gegeten heb en die taart was heerlijk.
Sorry Gabs, voor mijn spelling. Ik probeer het wel goed te doen, maar maak door alles zo precies mogelijk te schrijven fouten in bijvoorbeeld aan elkaar, uit elkaar en streepjes. Maar ik zal proberen er beter op te letten. :-*
-
Geen mandarijnen of tofu in zicht, maar deze veganistische pompoencheesecake (http://www.theppk.com/2011/11/pumpkin-cheesecake-with-pecan-crunch-topping/) lijkt me het vermelden wel waard...
-
Nog maar wat pompoenrecepten:
- Pompoenpoptars (http://www.recipegirl.com/2013/10/07/pumpkin-pie-pop-tarts/) uit "Weelicious Lunches".
- Pompoenscones (http://www.taste.com.au/recipes/22657/pumpkin+scones?ref=collections,pumpkin-recipes) van Taste.com.
- Flespompoentaartjes (http://www.taste.com.au/recipes/26875/butternut+pumpkin+pies?ref=collections,pumpkin-recipes) ook van Taste.com
- Honingmosterdpompoen uit de oven (http://www.taste.com.au/recipes/20816/honey+mustard+pumpkin?ref=collections,pumpkin-recipes) van Taste.com.
- Pompoenfeta-arancini (http://www.taste.com.au/recipes/28147/pumpkin+and+feta+arancini?ref=collections,pumpkin-recipes), wel even de bouillon vervangen.
- Witlofschuitjes met pompoen en blauwe kaas (http://www.taste.com.au/recipes/9413/pumpkin+blue+cheese+walnuts+in+witlof?ref=collections,pumpkin-recipes)
- Geroosterde pompoen met 3 kazenpies (http://www.taste.com.au/recipes/25780/roast+pumpkin+three+cheese+pies?ref=collections,pumpkin-recipes)
- Pioneer Woman's pompoen pannekoekjes (http://thepioneerwoman.com/cooking/2012/10/silver-dollar-pumpkin-pancakes/)
- Pioneer Woman's flespompoen met boerenkoolquesadilla (http://thepioneerwoman.com/cooking/2013/01/butternut-squash-kale-quesadillas/)
- Pinki Sharma's pompoen-appelchutney (http://www.bbc.co.uk/food/recipes/ramona1_83522) op de BBC site.
-
Wel potverdorie, ons lijstje is incompleet! Het is kweepeerseizoen en die staat er niet tussen.
Maartje at laatst al kweeperentaart en Joske postte hier (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,18845.msg661189.html#msg661189).
Nu ben ik nieuwsgierig geworden, want ik heb het afgezien van membrillo jaren terug niet meer geproefd en geen idee wat te verwachten. Kwam gister een recept tegen voor gevulde kweepeer wat er geinig uit zag, dus het gaat hier ook maar eens op tafel komen. En ik kwam meer hier tegen:
- Machtelds rode kool met kweepeer uit het luie huisvrouwenkerstmenu van 2010 (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/lekker-makkelijk/11726-het-luie-huisvrouwen-menu-2010#Rode%20kool%20met%20kweeperen)
- Annemieke's pastinaak-kweepeertarte tartin met noten en geitenkaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11134-pastinaak-kweepeer-tarte-tatin)
*Edit
- Hete bliksem (http://www.kweepeer.nl/recepten/hete-bliksem-van-kweeperen/) van kweepeer.nl (http://www.kweepeer.nl)
- Klary's kweeperencake met kardemom en pistachenoten (http://www.nrcnext.nl/koken/2010/11/08/cake-met-kweeperen/)
- Jane Grigson's kweepeervodka op Klary's website (http://klarykoopmans.blogspot.nl/2008/10/iets-met-kweepeer.html)
- Kweepeer met rapen (http://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeer-met-raapjes-bereid-met-kweepeergelei/)
Ervaringsdeskundigen, hebben jullie nog tips of andere leuke recepten met kweepeer?
-
- Hugh Fearnley-Whittingstall's 3 recepten voor schorseneren (http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/09/salsify-recipes-hugh-fearnley-whittingstall), gebakken schorseneerkoekjes, tempura en een gratin.
- Met vlierbloesem geglaceerde schorseneer (http://hungerandthirstforlife.blogspot.nl/2011/05/wild-about-salsify-recipe-for-salsify.html)
-
Mijn schoenmoeder maakte van kweepeer inderdaad membrillo met een pittige schapenkaas op toast geserveerd. Erg lekker!
-
Pastinaak bhaji's (http://uk.lifestyle.yahoo.com/season-parsnip-bhajis-cumin-ginger-185000769.html)
-
Oh, dat ziet er goed uit!
-
AH had laatst pastinaak, koolraap, knolselderij, koolrabi en gele en rode bieten. Van puur enthousiasme over zoveel seizoensknollen kocht ik ze allemaal, en vervolgens lagen ze weken in de koelkast omdat ik even was vergeten dat ik geen harde dingen kan snijden.
Zeg, mocht een dergelijke situatie zich nog eens voordoen, vraag je dan of ik een keertje kom snijden?
Misschien zal het niet op de dag zelf lukken, maar 'weken', nou, daar moet ik wel onder kunnen blijven hoor. :)
-
Ik lijd aan een pompoenverzamelmanie. Nu ze voor een slordige euro per kilo in de schappen liggen, kan ik het niet laten er telkens één te kopen. In mijn groentemandje liggen er nu vier. Sowieso is het nu feestseizoen voor groenteliefhebbers: de eerste spruitjes, savooiekool en witte kool verschijnen weer, en tegelijkertijd zijn er nog steeds lekkere tomaten, radijsjes en rucola. Dit weekend ga ik waarschijnlijk een flinke pot zuurkool maken, dan heb ik er de hele winter plezier van.
-
Doe je specifieke dingen met de ene of de andere soort Eelco?
En hoe doe je dat met de zuurkool? In een ton in de schuur oid?
We kregen een oranje pompoen en het leek me wel leuk om daar mee te experimenteren nu de gulle gever kwam eten. Echter houden we geen van allen van taaitaai en dat was nou precies waar de stoof naar ging smaken met de toevoeging van Chinees 5-kruidenpoeder :schater2:
-
Ik lijd aan een pompoenverzamelmanie. Nu ze voor een slordige euro per kilo in de schappen liggen, kan ik het niet laten er telkens één te kopen. In mijn groentemandje liggen er nu vier.
4 pompoenen in 1 groentenmandje? ;D
-
Ik lijd aan een pompoenverzamelmanie. Nu ze voor een slordige euro per kilo in de schappen liggen, kan ik het niet laten er telkens één te kopen. In mijn groentemandje liggen er nu vier.
4 pompoenen in 1 groentenmandje? ;D
Nou ja, eerder een groentenrek. En die is inderdaad behoorlijk vol.
Doe je specifieke dingen met de ene of de andere soort Eelco?
De ene of andere soort pompoen? Na meerdere soorten uitgeprobeerd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de hokkaido toch de lekkerste pompoen vind. De butternut is ook best smaakvol, maar die eet ik dan liever zonder schil (en dat kost weer werk). En de spaghettipompoen en andere 'exoten' vond ik vaak nogal melig, smaakloos.
Op dit moment is onze favoriet pompoensaus (gepureerd, daarna vermengd met gefruit pepertje, knoflook, salie, citroensap, nootmuskaat, beetje maizena indien nodig) met tagliatelle (of Bandnudeln). Doet het ook goed als lasagne.
Curry van pompoen in kokosmelk met Indiase specerijen is ook erg lekker. Of gebakken/gegrild, gemarineerd met o.a. kardemom, piment, citroenschil. Pompoen en kardemom is een geweldige combinatie.
En hoe doe je dat met de zuurkool? In een ton in de schuur oid?
Op iets kleinere schaal, in een groot glas. Naar instructies van dit filmpje: http://www.vegatopia.com/vega/foodtube/57-foodtube/12269-vilmpje-maak-je-eigen-zuurkool
-
AH heeft online ook seizoensgroente. Op dit moment zijn dit: 12 soorten aardappel, avocado, rode puntpaprika en maiskolven. Daar heb je dus lekker veel aan, aan die categorie.
-
SPRUITJES! Hmmm! Lekker gestoofd in een klont roomboter, jus d'orange en wat shoarmakruiden. Niet te lang laten doorsudderen.
-
Ik heb ook het eerste pompoentje van het jaar weer aangeschaft. Zo'n kleine hokkaido, groot genoeg voor mij alleen :)
Denk dat ik er ook eens curry van ga maken, en die pompoensaus van Eelco klinkt ook lekker. Pompoen heeft voor mij altijd wel wat pittigs nodig, anders vind ik de smaak te wee.
-
Strudel met herfstgroenten
Van onze nieuwe gastredacteur Marleen kregen we dit heerlijke recept voor een herfstige strudel gevuld met pompoen, winterpeen en pastinaak. Je serveert het met kastanjepuree en bospaddenstoelensaus.
Source: Strudel met herfstgroenten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12802-strudel-met-herfstgroenten)
-
Strudel met herfstgroenten
Van onze nieuwe gastredacteur Marleen kregen we dit heerlijke recept voor een herfstige strudel gevuld met pompoen, winterpeen en pastinaak. Je serveert het met kastanjepuree en bospaddenstoelensaus.
Source: Strudel met herfstgroenten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12802-strudel-met-herfstgroenten)
Lijkt me ook erg lekker! Waarschijnlijk een projectje voor morgenmiddag. :)
-
Lekker fris gekruide rode kool.
Klinkt leuk!
Ook een beetje uit de nood geboren. Kristof schijnt sinds een paar maanden allergisch te reageren op appels. En zonder appeltjes vind ik de rode kool net wat te donker smaken.
Pepertje en knoflook fruiten, gesneden rode kool toevoegen, gevolgd door een fikse scheut rodewijnazijn en nog wat water, suiker, zout; laurierblaadje; jeneverbes en rode peper (uit de vijzel); behoorlijk wat venkel- en anijszaad (da's de frisse component dus). Voor het serveren nog een scheut citroensap erdoor. En ik heb ontdekt dat de textuur prettiger wordt als je nog wat kookvocht overhoudt en dat dan bindt met maizena (dat eet ook wat praktischer ;) ).
-
En zonder appeltjes vind ik de rode kool net wat te donker smaken.
Donker smaken? Rode kool? Dit klinkt als een term van het vocabulaire van een wijnsnob...
-
Zou kweepeer een optie zijn? http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/lekker-makkelijk/11726-het-luie-huisvrouwen-menu-2010#Rode%20kool%20met%20kweeperen
Sommige supermarkten in NL verkopen appels voor mensen met een appel-allergie, maar daar weet Fem meer van.
-
En zonder appeltjes vind ik de rode kool net wat te donker smaken.
Donker smaken? Rode kool? Dit klinkt als een term van het vocabulaire van een wijnsnob...
Ik bedoel daarmee dat ik een beetje de fruitige boventonen mis. De smaak is mij dan niet complex genoeg.
-
Merci voor de uitleg Eelco!
Kook hier sowieso te weinig met rode kool. Bij de AH hadden we (mijn zoetekauw en ik) in de vriezer een rode kool met o.a. mango gespot en Hiziki's tip met kweepeer klinkt ook leuk! Denk dat er binnenkort wel iets fruitigs met rode kool op tafel komt :D
En wat betreft die speciale appels, kwam laatst de santana tegen. Nog niet mee genomen, dus ben wel benieuwd hoe die smaakt... Zijn er ook nog andere types/aanraders?
-
Bij de AH hadden we (mijn zoetekauw en ik) in de vriezer een rode kool met o.a. mango gespot
Kristof vond rode kool met mangochutney te experimenteel. Ik denk nog steeds dat het een goede combinatie is.
en Hiziki's tip met kweepeer klinkt ook leuk!
Ga ik uitproberen!
-
Lekker Eelco!
Ik denk dat het ook met peer kan? Wat vervelend dat K. niet zo goed op appel reageert.
Met dille is het ook heel lekker trouwens (zo, maar dan zonder appel http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8607-rode-kool-anders-met-dille)
-
De (super)markt barst op dit moment van de groenten. Er zijn nog steeds verse tomaten (tijd om een voorraadje tomatensaus te maken), radijsjes en rucola, maar ook weer pompoen, savooiekool, koolrabi, koolraap, rode biet, venkel, spruitjes. Ik heb gisteren ook alvast een witte kool gekocht, om zuurkool van te maken.
Vanmiddag komt waarschijnlijk de buurvrouw voorbij met een hele lading vers geplukte appels (Boskoop, geloof ik, lekker stevig en zoetzuur). We gaan in ieder geval een lading uien-appelchutney (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12485-uien-appelchutney-met-karwijzaad) maken en wellicht ook appelmoes (aangezien Kristof geen appels meer mag/kan eten waarschijnlijk meteen een 'volwassen' versie met gember en een pepertje (http://www.chefkoch.de/rezepte/697491172321477/Apfelmus-mit-Ingwer-und-Chili.html)).
Ik zit er ook aan te denken om wat verse augurken in te maken (de Turk had een hele lading, nu heb ik spijt dat ik ze niet meteen heb gekocht), maar misschien wil ik toch liever (of ook) bloemkool en courgette inmaken.
-
Lekker allemaal Eelco :D
-
De zuurkool-in-wording staat inmiddels in de keukenkast. Ik heb er behoorlijk wat vocht uit weten te persen, dus ik heb goede hoop op een lekker smeuïge zuurkool. Gekruid met karwijzaad, zwarte en rode peper, jeneverbes en mosterdzaad (uit de vijzel) en in de pot met laurierblad en knoflook.
-
En vanmiddag een beste voorraad chutney gemaakt. Twee soorten:
- uien-appelchutney met karwijzaad (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12485-uien-appelchutney-met-karwijzaad), walnoot en kaneel.
- uien-appelchutney met rozijnen, gember, piment en kardemom
-
Mafé met savooiekool en koolrabi
Mafé is een Afrikaans stoofpotje op basis van pinda's en tomaten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Mali, maar mafé wordt in vrijwel geheel West-Afrika gegeten. Normaal gesproken worden groentes als wortel, zoete aardappel en okra gebruikt, maar ik vind deze absoluut niet authentieke versie met savooiekool en koolrabi eigenlijk nog interessanter.
Source: Mafé met savooiekool en koolrabi (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13142-mafe-met-savooiekool-en-koolrabi)
-
En nu doet ie het zelf! ;)
-
En nu doet ie het zelf! ;)
:P
-
Savooiekool met pasta, aardappelen en tomatensaus
Als het goed weer is, kun je beter in het herfstbos wandelen dan in de keuken staan. Maar als we thuiskomen, liggen er nog savooiekool en champignons, waarmee iets moet gebeuren. Liefst geen stamppot met worst of ovengerecht dit keer, maar iets zonnigs en vooral makkelijks. In mijn pasta-kookboek van Sarah Maxwell wordt de kool, zoals in Noord-Italië, afgewerkt met gesmolten boter en salie. Maar ik wil er meer kleuren en meer Zuiden in: savooiekool a modo mio.
Source: Savooiekool met pasta, aardappelen en tomatensaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13163-savooiekool-met-pasta-aardappelen-en-tomatensaus)
-
Kweepeergelei en kweepeerbrood
Kweeperen zijn mislukte appels: ze zijn niet te eten en daarom terecht vergeten. Of toch niet? Die harige vruchten geven hun lekkere smaak pas prijs als je ze kookt. In dit 'dubbelrecept' maken we gelei van het kweepeersap en verwerken het vruchtvlees tot kweepeerbrood (ook kweepeermembrillo of kweepeerpasta genoemd). Behalve het klokhuis wordt dus alles van de kweepeer gebruikt.
Source: Kweepeergelei en kweepeerbrood (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13166-kweepeergelei-en-kweepeerbrood)
-
Ik ben toch enigszins benieuwd waarom je kweeperen 'mislukte appels' noemt, en niet 'mislukte peren'. Of is het appel noch peer?
-
Ik ben toch enigszins benieuwd waarom je kweeperen 'mislukte appels' noemt, en niet 'mislukte peren'. Of is het appel noch peer?
Je hebt verschillende soorten kweeperen, zowel in peervorm als in appelvorm. Ze schijnen ook wel 'kweeappels' te worden genoemd, maar kweepeer is de meer gangbare naam.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kweepeer
-
Rode biet met belugalinzen en appel-selderijpuree
Onlangs bespraken we het boek Bieslook & Polenta, dat recent uitkwam bij uitgeverij Snor. Van Jessi kreeg het boek vier sterren. Vandaag mogen we een recept eruit plaatsen!
Source: Rode biet met belugalinzen en appel-selderijpuree (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13526-rode-biet-met-belugalinzen-en-appel-selderijpuree)
-
Pastinaak, gepoft & hummus
Vorige week besprak Karl het boek Greens That Taste Like Friendship - Graanmarkt 13 van Seppe Nobels. Hij gaf het boek maar liefst vier en een halve ster: "Opnieuw is dit een heerlijk kookboek vol inspirerende groentebereidingen voor de iets gevorderde, avontuurlijke thuiskok". Binnenkort mogen we een recept plaatsen voor gebakken prei met boter, witte wijn en citroentijm, maar vandaag hebben we een recept uit dit boek voor gepofte pastinaak met pastinaakhummus:
Source: Pastinaak, gepoft & hummus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13565-pastinaak-gepoft-hummus)
-
Prei, gebakken
Vorige week besprak Karl het boek Greens That Taste Like Friendship - Graanmarkt 13 van Seppe Nobels. Hij gaf het boek maar liefst vier en een halve ster: "Opnieuw is dit een heerlijk kookboek vol inspirerende groentebereidingen voor de iets gevorderde, avontuurlijke thuiskok". Enkele dagen geleden plaatsten we al een recept voor gepofte pastinaak met pastinaakhummus. Vandaag hebben we nóg een recept uit dit groentenkookboek, nu voor gebakken prei met boter, witte wijn en citroentijm.
Source: Prei, gebakken (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13570-prei-gebakken)
-
Pittige paddestoelenschotel op zoete aardappelpuree met een crunch van zwarte bonen en walnoten
We gaan weer richting najaar, de tijd van aardse kleuren en smaken. In dit hoofdgerecht heb ik het laatste staartje van de zomer en het begin van het najaar bij elkaar proberen te brengen. Peulvruchten zijn een dankbare smaakmaker, vooral wanneer je ze droogt in de oven. Dan wordt de smaak geconcentreerder en krijgen ze een lekker stevige bite. Ze zijn heel goed als topping over je gerechten te gebruiken, maar ik eet ze ook graag als voedzaam knabbeltje tussendoor. De combinatie van het zoetige van de zoete-aardappelpuree met het ziltig-pittige van de paddestoelen met sojasaus, mangochutney en de stevige bite van de geroosterde gehakte walnoten met gedroogde zwarte bonen maakt het tot een heerlijk gerecht.
Source: Pittige paddestoelenschotel op zoete aardappelpuree met een crunch van zwarte bonen en walnoten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13814-pittige-paddestoelenschotel-op-zoete-aardappelpuree-met-een-crunch-van-zwarte-bonen-en-walnoten)
-
Spruitjestijd
Ze zijn weer in het seizoen: spruitjes! Veel kinderen - en vooral ook volwassenen - gruwelen nog steeds bij de gedachte aan die zompige, bittere, stinkende, doodgekookte groene bolletjes. Maar spruitjes kun je ook gewoon echt lekker klaarmaken. Het geheim? Eet ze rauw of bak ze kort in de wok. Je kunt er een lekkere stamppot mee maken, maar je kunt ze ook rauw verwerken. Of op zijn Italiaans, Japans of Afrikaans. Wie durft nu nog te zeggen dat spruitjes saai zijn?
Source: Spruitjestijd (http://www.vegatopia.com/vega/koken/achtergronden/13830-spruitjestijd)
-
Paddenstoelen-walnotenwontons
Wontons, dumplings, mandu's of gyoza's zijn allemaal gevulde Aziatische deegkussentjes die gebakken, gestoomd of gekookt worden. Wij maken wontons met een vegetarische vulling van paddenstoelen en walnoten.
Source: Paddenstoelen-walnotenwontons (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13833-paddenstoelen-walnotenwontons)
-
Dit ziet er lekker uit! Maar wat is dat soepje dan op de foto ernaast?
-
Kidneybonen met kleurige groenten in piccalillysaus en geroosterde avocado
Tijdens een kookworkshop hebben mijn man en ik onlangs een pittige piccalilly met groenten gemaakt. Hierop voortbouwend heb ik een lekker frisse variant gemaakt door sushigember toe te voegen. De piccalillygroenten combineren goed met geroosterde avocado. Met dit mooie kleurenpalet aan groenten heb je een heerlijk restje zomer op je bord.
Source: Kidneybonen met kleurige groenten in piccalillysaus en geroosterde avocado (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13847-kidneybonen-met-kleurige-groenten-in-piccalillysaus-en-geroosterde-avocado)