Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Hizikigrrrl op 20 juli 2011, 22:55:47
-
De grote seizoensgerechtenverzameling Q3: juli-augustus-september
Van: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php
Juli
Andijvie, artisjok, groene asperge, aubergine, bloemkool, broccoli, chinese kool, ijsbergsla, courgette, koolrabi, komkommer, kropsla, mais, peultjes, postelein, prei, raapsteel, radijs, rode kool, sla, snijbiet, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaten, tuinbonen, tuinerwten, waterkers, witte kool, wortel.
Aardbeien, abrikozen, bramen, bosbessen, citroen, frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, perziken, pruimen, rode bessen, zwarte bessen.
Augustus
Aardappelen, andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, bospeen, broccoli, champignons, chinese kool, courgette, groene kool, komkommer, mais, paprika, pompoen, postelein, prei, radijs, sla, sperziebonen, spinazie, snijbonen, tomaten, rode bieten, sjalotjes, uiten, venkel, witte kool, wortel.
Appelen, abrikozen, bosbessen bramen, druiven, kersen, meloenen, peren, perziken, pruimen, rode bessen.
September
Aardappelen, andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, chinese kool, courgette, groene kool, komkommer, mais, paprika, pompoen, postelein, prei, radijs, rode kool, savooiekool, sla, sperziebonen, spinazie, spitskool, snijbonen, tomaten, pompoen, rode bieten, sjalotjes, venkel, witte kool, wortel.
Appelen, banaan, bramen, citroenen, druiven, kiwi, meloenen, peren, perziken, pruimen.
Q1: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17413.0.html
Q2: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17751.0.html
Q4: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17755.0.html
-
Roept u maar!
-
Roept u maar!
Wil je menu's, recepten of een simpele suggestie? Zoals tuinerwtjes opzetten met boter en wat witte wijn, even koken, handje munt erbij?
-
In het kader van duurzamer koken is het belangrijk om gebruik te maken van seizoensgroenten. Dat in combinatie met mijn eeuwige nieuwsgierigheid naar wat en hoe andere mensen koken, brengt mij op het volgende idee:
Zullen we iedere maand een seizoensgroente kiezen en daar mee koken?
-
Frambozen dan maar? Of willen we meteen door naar Augustus omdat er van Juli niet zo veel meer over is?
-
Uh? De frambozen zijn hier nog niet rijp hoor. En ik wacht met smart op de bramen, heb vorig jaar geleisuiker gekocht voor jam maar kwam er toen niet toe om de bramen tijdig te plukken.
-
Ik ging alleen maar van het lijstje uit. Ik heb ook geleisuiker gekocht. Ik had gratis een kilo kersen gekregen, maar had er uiteindelijk toch andere dingen mee gedaan in plaats van jam maken, haha. Ik had kersenmuffins gemaakt met witte chocolade.
Ik heb nog nooit jam gemaakt, maar wil me er binnenkort toch eens aan gaan wagen :)
-
Ik eet eigenlijk nooit meer frambozen. Ik vind ze veel duur en ook te zuur. Ik ben gewend frambozen van eigen struik te eten, maar ik heb hier geen frambozenstruik. Het is net zoiets als witlof en zeekralen, die eet ik ook nooit in A'dam wegens tegenvallende kwaliteit en teveel geld ervoor moeten neerleggen.
Ik eet de laatste tijd weer wel meer bietjes (deze week als 2x bietensalade gegeten).
Maar ik haal ze altijd voorgekookt in zo'n vacuüm zakje :-[
En dat zijn dezelfde zakjes als ik ook in de winter, herfst en het voorjaar haal.
Hoe moet dat eigenlijk? Van die rauwe bieten van de natuurwinkel klaarmaken? Mn moeder deed dat lang geleden wel eens, maar het enige wat ik me er van kan herinneren is hele paarse handen dat er niet af te wassen was en gevloek uit de keuken.
-
Van Christiaan heb ik geleerd dat bietjes uit de oven heel lekker kunnen worden.
Modder eraf wassen, onderkant + bovenkant eraf, inwrijven met olijfolie, in aluminiumfolie vouwen en 45-60 min. in de oven op 180 graden. Doet het heerlijk in de bietensalade.
Zo erg zijn die voorgekookte, vacuüm getrokken bietjes nou toch ook weer niet?
-
Moet je de ovenbieten niet schillen dan? De vacuumbieten zijn al voorgeschild (en natuurlijk voorgekookt).
Het erge is dat ik nog nooit zelf echte rauwe verse bieten heb gemaakt. Ik kan volgens mij alleen zo'n zakje openmaken. Bietjes uit pot vind ik niet lekker.
-
Moet je de ovenbieten niet schillen dan? De vacuumbieten zijn al voorgeschild (en natuurlijk voorgekookt).
Het erge is dat ik nog nooit zelf echte rauwe verse bieten heb gemaakt. Ik kan volgens mij alleen zo'n zakje openmaken. Bietjes uit pot vind ik niet lekker.
Sorry, dat was ik vergeten erbij te zeggen, na het afkoelen trek je de schil er zonder moeite af.
Rauwe bietjes vind ik een stuk zwaarder op de maag liggen.
-
Ik ga het eens een keer proberen.
Weet iemand trouwens waarom ik geen verse sperziebonen die niet uit Verweggistan komen kan vinden hier?
Dit is hét jaargetij om weer mn voorraad sperziebonen in de vriezer aan te vullen, ik heb nu helemaal niets meer. Haricots verts uit Kenia vind ik onzin. En zo'n vriezerdoosje koop ik wel in de winter of het voorjaar, als mn voorraad al voortijdig geslonken is.
-
De grote sperziebonenoogst is toch pas in augustus-september?
Die bietjes uit de oven zijn echt amper werk en heel lekker.
-
Ah, dan moet ik gewoon nog even wachten. Ik hoorde al van mensen met eigen moestuin dat ze de bonen konden oogsten.
-
Ah, dan moet ik gewoon nog even wachten. Ik hoorde al van mensen met eigen moestuin dat ze de bonen konden oogsten.
Als je echt wil kan je al in juni boontjes oogsten. Dan moet je ze wel binnen voorzaaien (kas of vensterbank) Dat is voor een complete akker natuurlijk geen doen.
Bonen kunnen niet tegen vorst. Een boer zal pas zaaien als er echt geen risico meer is. In de moestuin kun je natuurlijk gemakkelijker een risico nemen met één rijtje bonen.
-
Na ruim twee maanden frambozen uit eigen tuin, ben ik er nu wel klaar mee, gelukkig de stuik ook. Tijd voor iets anders, maar helaas heeft de nieuwe bosbessenstruik nog geen vruchten. Maar voor de mensen met late frambozen, zo heb ik de meeste weggewerkt: op een klein gebaksbodempje met een laagje mascarpone en verse munt. mmm.
-
Na ruim twee maanden frambozen uit eigen tuin, ben ik er nu wel klaar mee, gelukkig de stuik ook. Tijd voor iets anders, maar helaas heeft de nieuwe bosbessenstruik nog geen vruchten. Maar voor de mensen met late frambozen, zo heb ik de meeste weggewerkt: op een klein gebaksbodempje met een laagje mascarpone en verse munt. mmm.
Klinkt goed! Koop je de taartbodems, of heb je er een goed recept voor?
-
Ik vind taartbodems uit de winkel niet zo lekker. Die smaken apart en zijn zo zompig. Het makkelijkste vind ik een korstdeeg. Ongezoet voor hartige dingen en licht gezoet voor zoete dingen als vulling.
Als je het deegrecept van deze (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11491-zonnige-fruittaart-met-aardbeiengelei-en-gele-kiwi) taart neemt, heb je daar een goede basis aan. Het deeg en de afgebakken bodem kan je ook invriezen.
Wil je een keer een hartige taart maken, laat dan het zakje vanillesuiker weg en doe er eventueel iets meer zout in of wat kruiden en specerijen naar smaak.
-
Ik vermoedde al zoiets. Moet ik toch eens aan de spannende excercitie van blind-bakken.
-
Even een vraag tussendoor: wat is het nut van blind bakken? Dat de boel plat blijft?
-
Even een vraag tussendoor: wat is het nu van blind bakken? Dat de boel plat blijft?
Of dat juist de randen blijven staan?
-
Beiden toch wel, maar voornamelijk dat je deeg niet onnodig gaat rijzen. Bij een taartvorm wil je het midden (waar je vulling in komt) toch gewoon plat hebben.
Blindbakken klinkt echt moeilijker en ingewikkelder dan het is. De eerste keer dat ik blindbakte (zeker 10 jaar geleden) vond ik het ook eng en ingewikkeld klinken, maar het is zo doodeenvoudig.
Ik heb inmiddels gewoon een blik met vaste blindbak-bonen staan. Dit zijn 1 of 2 pakjes gewone bruine bonen, die ik alleen gebruik om blind te bakken. Na het bakken giet ik ze gewoon terug in het blik en laat het weer afkoelen voor de volgende keer. Ik heb weer een ander blik waar ik een groot stuk verfrommeld bakpapier in heb zitten. Dit gebruik ik om de bonen op te leggen tijdens het blindbakken. Na het bakken gebruik ik het om de bonen weer terug in het blik te gieten en vouw het stuk papier weer op. Wordt wel een beetje vettig aan de ene kant, maar ik gebruik het echt alleen om blind te bakken, dus dat maakt dan niets uit. Mocht je grote stuk bakpapier eens scheuren (ik had dat laatst), dan pak je een nieuw groot stuk en verfrommel je het weer opnieuw.
Het verfrommelen is om te zorgen dat het papier minder stug wordt. Zo bedekken je bonen egaler de bodem en blijft de bodem tijdens het bakken mooier en beter plat.
Snelcursus blindbakken:
Deegje kneden en uitrollen en in de ingevette vorm leggen en goed aandrukken. Met een vork gaatjes inprikken, dat is tegen luchtbellen. Verwarm de oven voor.
Gebruik als vorm bij voorkeur zo'n lage taartvorm. Daar sluiten de randen beter aan en vallen ze ook minder snel om na het bakken. Ik vind een metalen het fijnst bakken.
Leg je grote stuk verfrommeld bakpapier op je met deeg gevulde vorm en giet er dan je bonen op. Verdeel de bonen gelijkmatig met de hand.
Zet de vorm in de oven en bak het voor 15-30 minuten (afhankelijk van het formaat en je deeg en natuurlijk ook de temperatuur). Haal het dan weer uit de oven en haal het papier met de bonen erop eraf. Bonen kunnen weer terug in hun blik en papier ook.
Je kunt nu de vorm met voorgebakken deegbodem verder los afbakken of met vulling afbakken, afhankelijk van je recept.
Een ander voordeel van blindbakken is, als je naderhand een vulling erop doet die je nog wel bakt, is dat de bodem gewoon wel gaar is. Dat is met een quiche bv niet altijd het geval, vandaar dat blindbakken ook voorbakken is.
Maar zijn er meer mensen die sommige baktechnieken niet in de vingers hebben zitten of er meer over willen weten?
Als er idd behoefte aan is, kan er natuurlijk een tutorial op de voorkant komen, eventueel met plaatjes erbij.
-
Nou, ik weet niet hoe het met de anderen is, maar voor mij is dit nieuw. ;)
-
Ik ken het principe, maar heb het nooit zelf gedaan. Dan kies ik wel voor een appeltaart, scheelt weer geklooi ;)
-
Nou, ik weet niet hoe het met de anderen is, maar voor mij is dit nieuw. ;)
Kan je er wel een beetje wijs uit?
De bonen zijn natuurlijk gewone droge en het bakpapier verfrommel je tot prop en daarna natuurlijk weer uitvouwen. De frommels blijven dan in het papier zitten en dat is de bedoeling.
-
Nou, ik weet niet hoe het met de anderen is, maar voor mij is dit nieuw. ;)
Kan je er wel een beetje wijs uit?
...
Jawel, ik krijg er bijna zin in. :P
Maar we zijn nu hard aan het klussen, dus tot dinsdag geen tijd voor kokkerellen. En als het wel weer mag, moet ik nog even aankijken of ik het echt ga wagen.
-
Je kan ook eenvoudig beginnen, dat kan makkelijker zijn om daarna pas de grote stap te zetten. Begin met 5 ontdooide plakjes bladerdeeg te kneden en groter dan je bakvorm uit de rollen. Bakvorm invetten, lap deeg erin, gaatjes prikken en deze dan blindbakken. Qua blindbaktechniek scheelt het natuurlijk niets, maar je hoeft dan zelf even geen deeg te maken en hoef je je alleen op het bakken zelf te concentreren.
-
Voor mini quiches doe ik altijd blind bakken (wist ook niet dat het zo heet) met proppen zilverpapier. Maar deze manier is milieuvriendelijker, dus dat zal ik eens proberen :)
-
Dwaze Zaken bij het Amsterdam Centraal had vroeger een drankje van bramen met banaan, karnemelk en honing. Dat was erg lekker. Karnemelk heb ik sinds mijn oma eigenlijk nooit meer in de buurt gehad, maar ik ga dat karnemelksausje waar Christiaan en Haantje het over hadden ook eens proberen.
En een huisgenootje had een keer een leuke fruitsalade met bramen, nectarines, appels, nog een vrucht die ik me niet meer herinner helaas en vanillesuiker.
Heel soms trakteer ik mezelf op Ferrariframbozen. Die Raspberry Maxx vind ik toch wel beter smaken dan de reguliere die ik tegenkom.
-
Wat doen we met koolraap?
Niet: wegtiefen
-
Hm lekker koolraap
Eten met een kaassausje.
Rosti met karwijzaad van maken (ik geloof dat dat een idee van Bart-die-hier-nooit-meer-komt is)
In de lasagna
En er is zelfs een koolraaptopic leuk http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,8349.msg209280.html#msg209280
-
Hm lekker koolraap
Eten met een kaassausje.
Rosti met karwijzaad van maken (ik geloof dat dat een idee van Bart-die-hier-nooit-meer-komt is)
In de lasagna
En er is zelfs een koolraaptopic leuk http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,8349.msg209280.html#msg209280
Dat koolraaptopic komt ook niet verder dan het kaassausje...
Stamppot wordt het sowieso wel. Maar ik heb meer koolraap dan dat...
-
Deed Annemieke er niet een fritatta van maken?
-
De zomervakantie staat nog voor de deur en nu al schijnen de cantharellen in het seizoen te zijn :o.
-
De zomervakantie staat nog voor de deur en nu al schijnen de cantharellen in het seizoen te zijn :o.
Eh ja het is dan ook een zomerproduct. :D Lekker!
-
Oh, heerlijk, in risotto...
-
De zomervakantie staat nog voor de deur en nu al schijnen de cantharellen in het seizoen te zijn :o.
Eh ja het is dan ook een zomerproduct. :D Lekker!
Zeker lekker. Maarreh, dan is pompoen dus ook een zomerproduct? Die liggen hier nu ook al en masse op de markt. :P
Of heb ik gewoon erg laat zomervakantie? ;D
-
Pompoen weet ik niet, maar cantharellen zijn echt iets zomers! Combineert ook goed met wat munt.
-
De zomervakantie staat nog voor de deur en nu al schijnen de cantharellen in het seizoen te zijn :o.
Eh ja het is dan ook een zomerproduct. :D Lekker!
Zeker lekker. Maarreh, dan is pompoen dus ook een zomerproduct? Die liggen hier nu ook al en masse op de markt. :P
Of heb ik gewoon erg laat zomervakantie? ;D
als ik het goed heb komt NLse pompoen pas eind augustus/september weer... nu meestal uit Argentinie. Alhoewel bij 'mijn' ekoshop wel 'NL' als afkomst staat, maar dat betwijfel ik..
-
als ik het goed heb komt NLse pompoen pas eind augustus/september weer...
Ik zag ze gisteren in een groentetuin gewoon liggen en klaar om gegeten te worden, dus ze zijn er al wel. :)
-
als ik het goed heb komt NLse pompoen pas eind augustus/september weer...
Ik zag ze gisteren in een groentetuin gewoon liggen en klaar om gegeten te worden, dus ze zijn er al wel. :)
Kan, mogelijk. Er is dit jaar wel meer heel vroeg.
-
Zomerse ovenschotel
Ken je dat? Allerlei restjes in je koelkast en voorraadkast die op moeten, en wel nu. Deze ovenschotel met aardappel en aubergine is het resultaat van zo'n moment. Het is geen moussaka, geen melanzane parmiggiano, maar iets daar tussenin.
Source: Zomerse ovenschotel (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13044-zomerse-ovenschotel)
-
als ik het goed heb komt NLse pompoen pas eind augustus/september weer...
Ik zag ze gisteren in een groentetuin gewoon liggen en klaar om gegeten te worden, dus ze zijn er al wel. :)
Kan, mogelijk. Er is dit jaar wel meer heel vroeg.
De eerste zijn er!
-
Zwarte rijst met zomergroenten en gremolata
Erg bekend was ik nog niet met zwarte rijst. Ja, ooit at ik het eens op een evenement in een Aziatisch gerecht, maar ik had het nog nooit zelf gekocht. Gallo, bekend van de risotto, heeft de zwarte 'venere' rijst nu in zijn assortiment (ik zeg maar 'zijn', want een gallo is ten slotte een haan). Erg lekker!
Source: Zwarte rijst met zomergroenten en gremolata (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13065-zwarte-rijst-met-zomergroenten-en-gremolata)
-
Knolselderijpuree met pittige bloemkool en kwarteleitjes
We recenseerden eerder deze week het Nopi-kookboek van Ottolenghi. Vandaag een heerlijk recept uit het boek met selderijknol in de hoofdrol.
Source: Knolselderijpuree met pittige bloemkool en kwarteleitjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13132-knolselderijpuree-met-pittige-bloemkool-en-kwarteleitjes)
-
Bloemkooltimbaaltjes met peterseliesaus
Enkele weken geleden heeft Sophie het Groot Handboek Vegetarisch koken van Claudia Bruchmann en Cornelia Klaeger besproken. Uit dit boek plaatsen wij het recept voor timbaaltjes van bloemkool die niet er alleen mooi uitzien, maar ook nog eens verassend simpel te maken zijn. In de peterseliesaus gaat naast bladpeterselie, ook wortelpeterselie. Naast dit recept, wordt binnenkort ook nog een stap-voor-stap handleiding voor het koken van groentebouillon of -fond uit geplaatst.
Source: Bloemkooltimbaaltjes met peterseliesaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13804-bloemkooltimbaaltjes-met-peterseliesaus)