Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Joske op 19 maart 2011, 23:50:08
-
De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Van: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php
April
Andijvie, boerenkool, broccoli, champignons, koolrabi, kropsla, postelein, prei, raapsteel, radijs, rode bietjes, spinazie, tuinkers, witlof.
Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, sinaasappel.
Mei
Andijvie, groene asperge, witte asperge, bloemkool, broccoli, champignons, koolrabi, kropsla, peultjes, postelein, raapsteel, radijs, rode bietjes, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, waterkers, wortel.
Aardbeien, ananas, appel, banaan, grapefruit, sinaasappel.
Juni
Andijvie, artisjok, groene asperge, witte asperge, aubergine, bloemkool, broccoli, champignons, koolrabi, komkommer, kropsla, mais, peultjes, postelein, raapsteel, radijs, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, tuinbonen, tuinerwten, waterkers, wortel.
Aardbeien, abrikozen, ananas, appel, avocado, banaan, citroen, kersen, kruisbessen, meloen, pruimen.
Q1: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17413.0.html
Q3: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17754.0.html
Q4: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17755.0.html
-
Moeten we niet stilaan beginnen aan De grote seizoensgerechtenverzameling Q2?
Ja, daar heb je wel gelijk in. Hier in de supermarkt zijn venkel en koolrabi weer in grote hoeveelheden te krijgen. Wat doen jullie daarmee?
-
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.
-
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.
Raapstelen en radijsjes komen hier in de moestuin voorzichtig omhoog.
Maar wat echt de grond uitspuit is rabarber. Ik had het idee rabarber te bleken. Dus een grote zwarte emmer er overheen gezet + stoeptegel (bij gebrek aan bleekpot). Lag gister de emmer omver. Stoeptegel er af gevallen. Na ja, in ieder geval sterke rabarber. :)
Aanvulling. Niet echt een idee wat groentewinkels / supermarkten nu als seizoensgroenten bieden. Dit is natuurlijk wel een moeilijke periode: "the hungry gap" Sorry geen idee van de NL naam.
Misschien iets met wilde planten? Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
-
Waarom zou je bleke rabarber willen hebben?
Oh, ja, lekker, rabarber :kwijl: :kwijl:
-
Waarom zou je bleke rabarber willen hebben?
Oh, ja, lekker, rabarber :kwijl: :kwijl:
Minder zuur. Vroeger, want geforceerd. Ach ja een beetje vroeger, ik moet niet overdrijven.
-
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
-
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Nee, ik google wat en dan doe ik het uiteindelijk toch weer anders.
Zevenblad komt ook altijd in onverwachte hoeveelheden op, dus het is sowieso improviseren.
Ingediënten: zevenblad, pitten, olie. Pitten kan van alles zijn. Maar aan pijnboompitten doe ik niet meer, na een erg slechte ervaring. Zonnebloem of walnoot is fijn.
-
Geen verkeerd onkruid, dat zevenblad. Volgens deze site (http://www.tuin-wiki.nl/Main/Zevenblad) is het heel gezond.
-
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760
-
Dit is natuurlijk wel een moeilijke periode: "the hungry gap" Sorry geen idee van de NL naam.
Waarom denk je dat het dan ook net nu vastentijd is? ;)
Ik heb wel eens een boek gelezen waarin beweerd wordt dat er dan van de nood een deugd gemaakt wordt omdat het gebrek aan voedingsstoffen je ook wat meer ontvankelijker maakt voor hallucinaties. Dan heb je de verbinding met religie helemaal ;)
-
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760
Hebben ze net het veld vol zevenblad hier achter veranderd in een bouwput... :(
-
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760
Ha leuk!
-
Inderdaad, erg leuk!
Ik denk dat ik vanavond maar eens eieren ga pickelen, want we hebben er nu 60... :-\
-
Inderdaad, erg leuk!
Ik denk dat ik vanavond maar eens eieren ga pickelen, want we hebben er nu 60... :-\
Hoe oud is je oudste ei? M.a.w. hoe lang bewaar je ze maximaal?
-
Enkele weken... Maar we zetten er eigenlijk geen datum op, erg hé. Maar een vervallen ei haal je er zo uit. En tot nu toe nog geen salmonella verhalen gelukkig.
-
Misschien iets met wilde planten? Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Sinds deze post ben ik tevergeefs op zoek naar zevenblad, andere jaren is de tuin er mee overwoekerd en nu vind ik er geen??? Of is het er nog niet de tijd voor?
Iemand een afdoende middel tegen of recept met dit onkruid (http://www.tuinclub.be/plantenkennis/onkrui8.jpg)? Ik weet niet hoe het heet, maar het vermenigvuldigt zich enorm.
-
Sinds deze post ben ik tevergeefs op zoek naar zevenblad, andere jaren is de tuin er mee overwoekerd en nu vind ik er geen??? Of is het er nog niet de tijd voor?
Het staat er hier vol mee. Ik heb de eerste bloempjes al gezien. In de (moes)tuin valt het wel mee, maar iets verderop, langs een bospad zou je kilo's kunnen oogsten zonder dat het opvalt.
Iemand een afdoende middel tegen of recept met dit onkruid (http://www.tuinclub.be/plantenkennis/onkrui8.jpg)? Ik weet niet hoe het heet, maar het vermenigvuldigt zich enorm.
Het is in ieder geval een Paardenstaart. De meest voorkomende Paardenstaart is Heermoes, maar ik ken mijn plantjes niet meer goed genoeg om dat van deze foto te herkennen. Heermoes is bekend als lastig onkruid. Paardenstaarten zijn giftig voor paarden! Dus weet wat je eet!
-
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.
Bast en ik hebben laatst raapstelenstamp gegeten. Er ging een kilo piepers bij en we hebben samen netjes de pan leeggegeten. Bast was erg te spreken over de stamp en wilde het wel vaker eten.
-
Rauwe-raapsteeltjesstamp is zooo lekker! Nog niet gehad dit jaar, de biowinkel hier heeft ze zelfs niet in het assortiment gehad, geloof ik?! Ik eet het het liefste met gesmolten kaas.
-
Ik doe er wat mierikswortelpuree bij, want ik ben niet zo van de gesmolten kaas. Ik kan je wel eens een bosje opsturen, ik heb nog wel grote enveloppen liggen ;D
-
Ik doe er wat mierikswortelpuree bij, want ik ben niet zo van de gesmolten kaas. Ik kan je wel eens een bosje opsturen, ik heb nog wel grote enveloppen liggen ;D
Ik voel een enorm koekjes-pretpakket aankomen, ik heb er ook eentje met gedroogde pepertjes, echt heel fijn :D
-
Bast en ik hebben laatst raapstelenstamp gegeten. Er ging een kilo piepers bij en we hebben samen netjes de pan leeggegeten. Bast was erg te spreken over de stamp en wilde het wel vaker eten.
Erg lekker inderdaad!
Laatst een lentestampotje met brandnetelkaas. Wel een lekker idee, maar ik vond de uitvoering niet zo denderend.
Venkel maak ik of salade met citrusdressing, munt en granaatappelpitjes mee of ik stoof het in een Mediterraansachtig pannetje met van die Turkse rondkorrelrijst als een soort risotto.
In mei is het tijd voor o.a. koolraap, postelein, selderie en waterkers. Heeft iemand daar nog leuke recepten voor?
Koolraap heb ik nooit in huis eigenlijk en selderie heeft altijd een bijrol en geen hoofdrol. Afgezien van als het op moet en ik met yoghurtdip de overgebleven stengels op knaag, maar dat is niet echt een gerecht natuurlijk. Waterkers doe ik eigenlijk ook nooit iets mee.
Meiraapjes, die mogen natuurlijk ook niet ontbreken :P
Doet er iemand nog iets geinigs met radijsjes trouwens?
-
Ik gooi ze meestal in de sla. Ik heb ze ook eens in de wok bij de bami gedaan, dat was minder. Niet dat ze vies werden, maar de kleur ging eraf en ze werden slap van structuur en smaak.
Mn moeder heeft 35 jaar geleden in haar macrobiotische periode soep gegeten van radijzenblad. Ze zei dat ze er heel dun van werd ;D
-
Ja dag, niet nog een keer! Al is het nu wel een beetje vervelend dat ik mijn nieuwe jas op een zekere plek nauwelijks nog dicht kan krijgen ::)
Ik heb laatst wel radijzenblad door de salade gegooid. Dat vond ik wel lekker, dus dat gaat vaker gebeuren. Als ik het door een warm gerecht gooi (had 't laatst bij sate noodles erdoor gegooid), dan doe ik het echt op het eind erbij, zodat het hoogstens een beetje mee warmt. Toen bleef die wel knapperig, was ook lekker.
-
Radijzen gaan door de sla e.d., mee naar mijn werk samen met komkommer/tomaat/wortel/bleekselderij, maar het lekkerst vind ik ze op een boterham met kaas. Het loof gaat naar de cavia's.
Die soep is hier al eens eerder voorbij gekomen, schijnt lekker te zijn.
-
Tijdens het verjaardagsfeestje gisteren had iemand het over een salade van (kers-)tomaatjes en aardbeien. Schijnt een goede combinatie te zijn, met wat balsamico en peper. Iemand ervaringen, recepten?
-
Check: Tomaat+balsamico, aardbei+balsamico. Nog nooit samen gehad alleen. Wel aardbeien met avocado, groen blad zoals spinazie en biet met een zoete uien-maandzaadressing.
Zou tomaat, aardbei en feta, balsamico en een beetje munt weleens willen uitproberen. Of basilicum.
-
aardbei-munt-zachte Franse geitenkaas is een fijne combi.
aardbeiengazpacho in kleine glaasjes is ook leuk http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11024-aardbeiengazpacho
En Franse waterkerssoep met wat witte wijn en room is ook lekker.
Leuk met radijzen is dit: http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11365-ingemaakte-radijzen-uit-de-oven leuk
-
Watermeloen en feta is ook lekker. Gewoon in blokjes, om van te snacken.
-
Ja ik doe dat ook wel eens! met liefst ook nog een zwarte olijf erbij ;D
-
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
-
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Nee hoor, die is niet zo vreemd.
Nou ja, 'Ollanders kunnen fruit en kaas samen misschien een rare combi vinden ;)
Waar slaat het Q1 eigenlijk op? Kwartaal één? Dan slaat het nergens op, want nu zitten we dus al in Q3
-
Is er wel een watermeloenseizoen dan?
-
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..
-
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..
Zie ook de 2e salade hier: http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/studentenspecial-2010/11082-studentenweek-twee-bijzondere-salades
-
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..
Nou ik had er nog niet eerder van gehoord. Ik bedoel er verder niks verkeerds mee oid. Ik weet niet of je het zo bedoelt, maar het komt een beetje belerend over. Ik ken niet zo veel klassieke combinaties en voor mij is het iets nieuws en aparts.
-
Ik moet er ook niet aan denken hoor. Zonde van de watermeloen.
-
Ik zag gister in de supermarkt zeekraal liggen, maar dat is toch een begin-meigroente? (vanaf zo rond begin mei, bedoelde ik ;))
-
Deze draad bloed een beetje dood :'(
Er is weer een groentepakket binnen met eikenbladsla, bietjes en prei o.a. Zijn er nog nieuwe recepten of smaakcombi's waarvan iemand roept: "DOEN!"?
Heb inmiddels wel de smaak van bietjes te pakken, met name gepoft vind ik het erg lekker.
Iemand nog tips hoe je goede zeekraal kan herkennen? En daar nog een lekker recept voor heeft?
-
Misschien is een stamppotje van nieuwe aardappels & eikenbladsla wel lekker of diezelfde nieuwe aardappels met eikenbladsla als lauwe salade.
-
Zeekraal: het mag niet houterig zijn. Ik proef altijd gewoon in de winkel. Ik vind het door salades wel lekker.
Of door de paella http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8513-vegetarische-paella-met-tomaten of ik denk dat het hier ook wel lekker door is, maar dan geen pijnboompitten http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11486-maaltijdsalade-van-asperges-krieltjes-en-oude-kaas
-
Waarom dan geen pijnboompitten?
-
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D
@Selly
Houterig qua textuur of smaak?
-
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D
Mocht je het gaan proberen, laat je dan even weten of het wat was?
-
Jawel, maar helaas moet de sla morgen op en ik mag geen aardappels dan bedenk ik me net. Volgende week maar eens proberen. Misschien is er met rijst ook wel iets leuk lauw warms te doen ermee...
-
Bulgur of couscous?
-
Houterig qua textuur of smaak?
Textuur. Je moet het hele zeekraaltje kunnen opeten. Als het houterig is, gaat dat niet lukken en wat mij betreft eet dat net zo vervelend als bv. sperziebonen die ongerangd zijn.
Je kunt niet altijd zien of de zeekraal houterig is, dus het is een kwestie van uitproberen. Bruine stukjes aan de onderkant zijn iig niet eetbaar, de stengels moeten mooi vlezig zijn.
-
Ah dank voor je uitleg! Kun je het ook merken als je er een stukje afbreekt of moet je het echt in je mond stoppen?
Eikenbladsla net even gewokt met jasmijnrijst, tomaat, uitje, knoflook en ketjap medja. De knapperige stukjes waren wel lekker, maar ik had het blad iets te ver doorgewokt helaas. Gebeurt in een stamp iets minder, dus dat herkans ik nog een keer. Al is warme eikenbladsla niet een smaaksensatie dat je me 's nachts ervoor kan wakker maken.
-
Voor-, of lunchgerechtje met tuinboontjes
Zodra de tuinbonen te oogsten zijn eten we hier als seizoensfavoriet het volgende:
De tuinbonen moeten lekker jong zijn zodat ze rauw gegeten kunnen worden. Dubbeldoppen en apart zetten.
Schik diverse slasoorten mooi op een bord.
Daarop een flinke eetlepel dubbelgedopte tuinboontjes.
Parmezaanse kaas met de kaasschaaf aan flinters schaven en eroverheen strooien.
Een paar draaien met de pepermolen en wat zout en rijkelijk besprenkelen met een goede olijfolie.
Héééérlijk
-
Bast, die gepofte bieten, zijn dat rauwe bieten of gekookte uit een pakje? Ik vermoed het eerste...
-
Rauw idd. Volgens mij was het Christiaan die het hier ooit postte. Rauwe biet wassen, maar niet schillen. Boven- en onderkantje eraf snijden, zodat ie mooi kan staan. Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie om vervolgens wat zout en peper in de 'wond' te wrijven. Inpakken in aluminiumfolie en dan op 180 graden de oven. Kleinere bietjes +- 45, grotere uurtje ongeveer. Hemels lekker!
Die gekookte uit zo'n pakje ken ik alleen van een wel eetbare salade en daar was ik toen niet kapot van. Uit pot heb ik ze ook al in geen 20 jaar meer geproefd. Maar deze gepofte versie maakt er letterlijk en figuurlijk (als ze gaar zijn wel even van de schil ontdoen) juweeltjes van, wat mij betreft :D.
-
Jammer, ik heb nog bieten in een pakje en weet niet zo goed wat ik daarmee moet. Misschien voer ik ze dan maar aan L. ;D
-
Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie
En dan heb je een heilig bietje ;D
-
Je kan ze met witte balsamico en een beetje tijm opleuken. Of raspen en met wat mayo, dille en mierikswortel op de boterham. Of krijgt L. al een heel pak op in d'r eentje? ;D
@Eelco, liever een heilig bietje dan een heilig boontje he :P
-
Ha, vandaag zaten er ongekookte bietjes in mijn groententas!
-
Grillen die hap! Is hartstikke lekker!
-
Van die gekookte biet kun je een lekker bietensoepje maken.
-
Ik heb de ongekookte bietjes gepoft, en van de gekookte bieten heb ik Quarter pounders (http://www.theppk.com/2012/02/quarter-pounder-beet-burger/) gemaakt :)
-
:kwijl:
Die stonden ook op mijn to do lijstje hehe. Hoe lekker zijn die?
-
Ze hadden van mij iets meer pit mogen hebben, dus als ik ze nog een keer maak dan doe ik er wel meer kruiden in. Verder wel lekker, erg dik. Van binnen zijn ze ook nog wel een beetje zacht, maar dat hoort gewoon zo.
-
Ik vind ze er ook onwijs lekker uitzien, in vind het alleen zóóóóóó irritant dat ze geen metrische maten gebruikt. Ik ga er natuurlijk vanuit dat de vier kleine bietjes die ik nog heb liggen geraspt precies een cup volmaken, maar, dzjiez, hoe onhandig kun je het hebben? (En dan heb ik het nog niet over de bruine-rijstsuggestie...)
-
Ha lekker, bruine rijst!
-
Ja, vooral als het in een cup geserveerd wordt...
-
Ik gebruik eigenlijk bijna alleen maar Amerikaanse kookboeken, dus ben het ondertussen wel gewend, maar het is inderdaad niet handig. Met dit soort dingen doe ik het vaak ook een beetje op gevoel. Weet ik veel hoeveel rijst ik moet koken om een cup gekookte rijst te krijgen? Dus ja, dan doe ik gewoon maar wat, en meestal klopt het ook wel aardig.
-
Zo, het oogstseizoen is begonnen en het groenteaanbod op de markt wordt weer gevarieerder. De eerste pompoenen zijn gesignaleerd en ook de paddenstoelen zijn volop verkrijgbaar. Zo ook snijbiet. Tijd dus voor nazomerse gerechten. Wie trapt de bal af?
-
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)
-
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)
Klinkt goed, ook met die gistvlokken. Kun/wil je hem wat nader voor me uitwerken?
-
Paddenstoelenpaté
1 ui
500 g gemengde paddestoelen/champignons
3 el olie
1 teen knoflook
zout + peper
150 g ongezouten cashewnoten
1 el verse peterselie
2 eieren
150 g geraspte oude kaas of 3 el gistvlokken
bakvorm ingevet of met bakpapier bekleed
oven op 195 graden
ui en paddestoelen in kleine stukjes snijden/versnipperen
ui samen met de versnipperde look in een pan bakken in de olie
paddestoelen 5 min meefruiten
gehakte noten (2 el in bakvorm strooien)
rest v. noten + eieren + kaas/gistpoeder bij de paddestoelen mengen en kruiden met peper en zout
mengsel in de bakvorm doen, gladstrijken en 45 min inoven bakken
Heel lekker met knolselderpuree of op de boterham met chutney
-
Dank je, Joske, die gaat zeker gemaakt worden!
-
Het is weer april, dus ik trap deze topic weer even omhoog.
Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.
Avocado's staan hier wel weer op het menu voor de zoveelste guacamoleversie (o.a. met salsa verde). En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad. En verder was ik stiekem niet zo op het seizoen aan het letten, maar deze draad gaat er vast mee helpen...
-
Raapstelen: op z'n Indisch, met sambal of een boemboe roerbakken. En je kunt het vaak ook gebruiken om in een recept een andere bladgroente te vervangen.
-
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?
-
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?
Ik heb het nooit met raapsteeltjes gemaakt, maar wel met andijvie en dat was heerlijk. Het lijkt me dat je het ook kunt roerbakken in sesamolie, met knoflook enzo.
-
Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.
Dit http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10997-japanse-salade-lekker-anders kan uitstekend met alleen raapstelen.
Roer een beetje Japanse mayo door de dressing.
Edit: oh jaiks, ik blijk mezelf te herhalen (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,16541.msg629277.html#msg629277)
En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad.
Wat leuk, wil je als het lekker is de verhoudingen noteren?
-
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.
-
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.
oeh en een rood pepertje.
Of gebakken raapstelen en daar los spaghetti aglio olio bij eten.
-
Bij mijn werk maakt de kokkin van het eetcafé er quiche mee. Net als spinazie eerst eventjes in een pan wat laten slinken en dan uit laten lekken voor je het door de rest van de vulling doet. Zij deed er geloof ik ook nog zongedroogde tomaatjes door (en kaas natuurlijk).
-
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend :D :wortel:
-
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend :D :wortel:
Ja! Een lekkere, snelle salade, met nieuwe aardappelen of spaghetti aglio, olio e peperoncino, liefst in de tuin bij de laatste straaltjes zonlicht. Ik heb koolrabi ontdekt als lekker frisse, ietwat fruitachtige, groente in salades. Ook venkel, fijngesneden met citroenige dressing, zal deze zomer vaker in de salade gaan. Verse citroen (met wat zest) als dressing is leuk, maar je kunt natuurlijk ook wat vlierbessen- of granaatappelsiroop gebruiken om de dressing een bijzonder tintje te geven. We hebben ook nog een halve fles pompoenpitolie, die een geweldige zoete smaak aan de dressing geeft. IJsbergsla heb ik herontdekt als een manier om een salade wat 'crunch' te geven. Dat kan natuurlijk ook met geroosterde pompoen- of zonnebloempitten (pijnboompitten kunnen me minder bekoren, de 'goede' zijn me te duur voor wat het oplevert). En gegrilde halloumi natuurlijk.
-
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend :D :wortel:
Bij mij sluit het nooit :)
-
bij mij ook niet, alleen de ingredienten wijzigen
-
Dat is ter compensatie van mij, ik hou dat seizoen eigenlijk fulltime gesloten.
-
Wij ook grotendeels, Maartje. :) (Het is niet dat wij thuis salade niet lekker vinden, maar het is meestal zo saai.)
-
Ik heb niets tegen salade, ik eet het graag, maar het zit volstrekt niet in mijn systeem om salades te maken. Wat best gek is, want ik heb best een uitgebreid systeem...
-
Wij ook grotendeels, Maartje. :) (Het is niet dat wij thuis salade niet lekker vinden, maar het is meestal zo saai.)
dat ligt er volgens mij maar net aan, Ik vind mijn linzen bloemkool salade echt niet saai hoor :) out of the box denken is het credo volgens mij :)
-
Saai? Nee dat vind ik ook niet. Met salades kun je juist alle kanten op.
-
Wij eten best vaak sla, vaak ook als extra groentenaanvulling als je bv pizza eet. Of we eten het als een pastasalade o.i.d. Het is ook makkelijk als restjesverwerking :)
-
Wij eten best vaak sla, vaak ook als extra groentenaanvulling als je bv pizza eet. Of we eten het als een pastasalade o.i.d. Het is ook makkelijk als restjesverwerking :)
Ja wij ook, en ik vind saaie sla ook echt geweldig lekker (dus gewoon puur sla, met balsamico azijn en olijfolie).
-
Er is weer rabarber :D Ik heb deze heerlijke plaatkoek gemaakt http://www.moestuinforum.nl/rabarber-plaatkoek-t5633.html
-
Recept voor rabarber met venkelzaad en zwart zout van Vikas Khanna (http://www.vkhanna.com/SpringRecipes.htm)
-
Wij maken vaak rabarber-crumble, maar ik blijf het wel erg zuur vinden.
Zou 50% aardbeien het beter maken?
Verder komt er niet heel veel van het land nu: wat veldsla, oude preien, snijbiet die de winter overleefd had. De rest is nog piepklein.
-
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.
-
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.
Met aardbeien was inderdaad veel lekkerder.
-
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.
Met aardbeien was inderdaad veel lekkerder.
:D goed zo.
-
*kick*
-
Daslook: pesto, salade en azijn
Gastredacteur Marleen en haar collega's ontvingen als dank een doos vol lekkers van de groenteboer. In deze doos zat onder andere daslook. Wat is het en wat kun je ermee?
Source: Daslook: pesto, salade en azijn (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12980-daslook-pesto-salade-azijn)