Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Joske op 19 maart 2011, 23:50:08

Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Joske op 19 maart 2011, 23:50:08
De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni




Van: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php

April
Andijvie, boerenkool, broccoli, champignons, koolrabi, kropsla, postelein, prei, raapsteel, radijs, rode bietjes, spinazie, tuinkers, witlof.

Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, sinaasappel.

 
 
Mei
Andijvie, groene asperge, witte asperge, bloemkool, broccoli, champignons, koolrabi, kropsla, peultjes, postelein, raapsteel, radijs, rode bietjes, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, waterkers, wortel.

Aardbeien, ananas, appel, banaan, grapefruit, sinaasappel.

 

Juni
Andijvie, artisjok, groene asperge, witte asperge, aubergine, bloemkool, broccoli, champignons, koolrabi, komkommer, kropsla, mais, peultjes, postelein, raapsteel, radijs, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, tuinbonen, tuinerwten, waterkers, wortel.

Aardbeien, abrikozen, ananas, appel, avocado, banaan, citroen, kersen, kruisbessen, meloen, pruimen.



Q1: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17413.0.html
Q3: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17754.0.html
Q4: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17755.0.html
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Eelco op 14 april 2011, 13:45:17
Moeten we niet stilaan beginnen aan De grote seizoensgerechtenverzameling Q2?
Ja, daar heb je wel gelijk in. Hier in de supermarkt zijn venkel en koolrabi weer in grote hoeveelheden te krijgen. Wat doen jullie daarmee?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Hizikigrrrl op 14 april 2011, 14:44:29
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: RvO op 15 april 2011, 17:03:59
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.
Raapstelen en radijsjes komen hier in de moestuin voorzichtig omhoog.
Maar wat echt de grond uitspuit is rabarber. Ik had het idee rabarber te bleken. Dus een grote zwarte emmer er overheen gezet + stoeptegel (bij gebrek aan bleekpot). Lag gister de emmer omver. Stoeptegel er af gevallen. Na ja, in ieder geval sterke rabarber. :)

Aanvulling. Niet echt een idee wat groentewinkels / supermarkten nu als seizoensgroenten bieden. Dit is natuurlijk wel een moeilijke periode: "the hungry gap" Sorry geen idee van de  NL naam.
Misschien iets met wilde planten? Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: haantje op 15 april 2011, 17:08:30
Waarom zou je bleke rabarber willen hebben?
Oh, ja, lekker, rabarber :kwijl: :kwijl:
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: RvO op 15 april 2011, 17:16:04
Waarom zou je bleke rabarber willen hebben?
Oh, ja, lekker, rabarber :kwijl: :kwijl:
Minder zuur. Vroeger, want geforceerd. Ach ja een beetje vroeger, ik moet niet overdrijven.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Selly op 15 april 2011, 22:32:22
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.

Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: RvO op 16 april 2011, 07:58:58
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Nee, ik google wat en dan doe ik het uiteindelijk toch weer anders.
Zevenblad komt ook altijd in onverwachte hoeveelheden op, dus het is sowieso improviseren.
Ingediënten: zevenblad, pitten, olie. Pitten kan van alles zijn. Maar aan pijnboompitten doe ik niet meer, na een erg slechte ervaring. Zonnebloem of walnoot is fijn.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: haantje op 16 april 2011, 08:25:42
Geen verkeerd onkruid, dat zevenblad. Volgens deze site (http://www.tuin-wiki.nl/Main/Zevenblad) is het heel gezond.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: RvO op 17 april 2011, 11:50:42
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Christiaan op 17 april 2011, 13:00:18
Dit is natuurlijk wel een moeilijke periode: "the hungry gap" Sorry geen idee van de  NL naam.
Waarom denk je dat het dan ook net nu vastentijd is? ;)

Ik heb wel eens een boek gelezen waarin beweerd wordt dat er dan van de nood een deugd gemaakt wordt omdat het gebrek aan voedingsstoffen je ook wat meer ontvankelijker maakt voor hallucinaties. Dan heb je de verbinding met religie helemaal ;)
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Christiaan op 17 april 2011, 13:03:03
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760
Hebben ze net het veld vol zevenblad hier achter veranderd in een bouwput... :(
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Selly op 17 april 2011, 20:42:24
Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Leuk! Heb je een eigen recept met precieze hoeveelheden?
Toevallig kwam ik deze tegen: http://www.eediete.nl/keuken/?p=760

Ha leuk!
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: greet op 21 april 2011, 18:50:21
Inderdaad, erg leuk!
Ik denk dat ik vanavond maar eens eieren ga pickelen, want we hebben er nu 60...  :-\
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: haantje op 21 april 2011, 19:02:52
Inderdaad, erg leuk!
Ik denk dat ik vanavond maar eens eieren ga pickelen, want we hebben er nu 60...  :-\
Hoe oud is je oudste ei? M.a.w. hoe lang bewaar je ze maximaal?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: greet op 21 april 2011, 19:42:06
Enkele weken... Maar we zetten er eigenlijk geen datum op, erg hé. Maar een vervallen ei haal je er zo uit. En tot nu toe nog geen salmonella verhalen gelukkig.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Joske op 26 april 2011, 20:05:26
Misschien iets met wilde planten? Pesto zevenblad (=tuindersdriet) bijvoorbeeld. Plaatselijk ook bekend als "pesto onkruid" en "pesto gratis", en vooral als: lekker.
Sinds deze post ben ik tevergeefs op zoek naar zevenblad, andere jaren is de tuin er mee overwoekerd en nu vind ik er geen??? Of is het er nog niet de tijd voor?
Iemand een afdoende middel tegen of recept met dit onkruid (http://www.tuinclub.be/plantenkennis/onkrui8.jpg)? Ik weet niet hoe het heet, maar het vermenigvuldigt zich enorm.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: RvO op 26 april 2011, 21:36:28
Sinds deze post ben ik tevergeefs op zoek naar zevenblad, andere jaren is de tuin er mee overwoekerd en nu vind ik er geen??? Of is het er nog niet de tijd voor?
Het staat er hier vol mee. Ik heb de eerste bloempjes al gezien. In de (moes)tuin valt het wel mee, maar iets verderop, langs een bospad zou je kilo's kunnen oogsten zonder dat het opvalt.
Iemand een afdoende middel tegen of recept met dit onkruid (http://www.tuinclub.be/plantenkennis/onkrui8.jpg)? Ik weet niet hoe het heet, maar het vermenigvuldigt zich enorm.
Het is in ieder geval een Paardenstaart. De meest voorkomende Paardenstaart is Heermoes, maar ik ken mijn plantjes niet meer goed genoeg om dat van deze foto te herkennen. Heermoes is bekend als lastig onkruid. Paardenstaarten zijn giftig voor paarden! Dus weet wat je eet!
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: koekje op 30 april 2011, 23:47:18
Raapstelen! Volgens mij de eerste, échte lentegroente van NL.

Bast en ik hebben laatst raapstelenstamp gegeten. Er ging een kilo piepers bij en we hebben samen netjes de pan leeggegeten. Bast was erg te spreken over de stamp en wilde het wel vaker eten.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Hizikigrrrl op 01 mei 2011, 00:02:38
Rauwe-raapsteeltjesstamp is zooo lekker! Nog niet gehad dit jaar, de biowinkel hier heeft ze zelfs niet in het assortiment gehad, geloof ik?! Ik eet het het liefste met gesmolten kaas.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: koekje op 01 mei 2011, 00:20:04
Ik doe er wat mierikswortelpuree bij, want ik ben niet zo van de gesmolten kaas. Ik kan je wel eens een bosje opsturen, ik heb nog wel grote enveloppen liggen  ;D
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: haantje op 01 mei 2011, 00:32:31
Ik doe er wat mierikswortelpuree bij, want ik ben niet zo van de gesmolten kaas. Ik kan je wel eens een bosje opsturen, ik heb nog wel grote enveloppen liggen  ;D
Ik voel een enorm koekjes-pretpakket aankomen, ik heb er ook eentje met gedroogde pepertjes, echt heel fijn  :D
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Bast op 13 mei 2011, 14:02:31
Bast en ik hebben laatst raapstelenstamp gegeten. Er ging een kilo piepers bij en we hebben samen netjes de pan leeggegeten. Bast was erg te spreken over de stamp en wilde het wel vaker eten.

Erg lekker inderdaad!

Laatst een lentestampotje met brandnetelkaas. Wel een lekker idee, maar ik vond de uitvoering niet zo denderend.

Venkel maak ik of salade met citrusdressing, munt en granaatappelpitjes mee of ik stoof het in een Mediterraansachtig pannetje met van die Turkse rondkorrelrijst als een soort risotto.

In mei is het tijd voor o.a. koolraap, postelein, selderie en waterkers. Heeft iemand daar nog leuke recepten voor?

Koolraap heb ik nooit in huis eigenlijk en selderie heeft altijd een bijrol en geen hoofdrol. Afgezien van als het op moet en ik met yoghurtdip de overgebleven stengels op knaag, maar dat is niet echt een gerecht natuurlijk. Waterkers doe ik eigenlijk ook nooit iets mee.
Meiraapjes, die mogen natuurlijk ook niet ontbreken :P
Doet er iemand nog iets geinigs met radijsjes trouwens?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: koekje op 13 mei 2011, 18:26:39
Ik gooi ze meestal in de sla. Ik heb ze ook eens in de wok bij de bami gedaan, dat was minder. Niet dat ze vies werden, maar de kleur ging eraf en ze werden slap van structuur en smaak.
Mn moeder heeft 35 jaar geleden in haar macrobiotische periode soep gegeten van radijzenblad. Ze zei dat ze er heel dun van werd  ;D
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Bast op 13 mei 2011, 21:05:32
Ja dag, niet nog een keer! Al is het nu wel een beetje vervelend dat ik mijn nieuwe jas op een zekere plek nauwelijks nog dicht kan krijgen ::)

Ik heb laatst wel radijzenblad door de salade gegooid. Dat vond ik wel lekker, dus dat gaat vaker gebeuren. Als ik het door een warm gerecht gooi (had 't laatst bij sate noodles erdoor gegooid), dan doe ik het echt op het eind erbij, zodat het hoogstens een beetje mee warmt. Toen bleef die wel knapperig, was ook lekker.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: haantje op 13 mei 2011, 22:01:44
Radijzen gaan door de sla e.d., mee naar mijn werk samen met komkommer/tomaat/wortel/bleekselderij, maar het lekkerst vind ik ze op een boterham met kaas. Het loof gaat naar de cavia's.
Die soep is hier al eens eerder voorbij gekomen, schijnt lekker te zijn.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Eelco op 14 mei 2011, 00:21:03
Tijdens het verjaardagsfeestje gisteren had iemand het over een salade van (kers-)tomaatjes en aardbeien. Schijnt een goede combinatie te zijn, met wat balsamico en peper. Iemand ervaringen, recepten?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Bast op 14 mei 2011, 01:08:13
Check: Tomaat+balsamico, aardbei+balsamico. Nog nooit samen gehad alleen. Wel aardbeien met avocado, groen blad zoals spinazie en biet met een zoete uien-maandzaadressing.

Zou tomaat, aardbei en feta, balsamico en een beetje munt weleens willen uitproberen. Of basilicum.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Selly op 16 mei 2011, 09:14:44
aardbei-munt-zachte Franse geitenkaas is een fijne combi.
aardbeiengazpacho in kleine glaasjes is ook leuk http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11024-aardbeiengazpacho
En Franse waterkerssoep met wat witte wijn en room is ook lekker.
Leuk met radijzen is dit: http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11365-ingemaakte-radijzen-uit-de-oven leuk
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Christiaan op 22 mei 2011, 20:45:09
Watermeloen en feta is ook lekker. Gewoon in blokjes, om van te snacken.
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: lieve lijn op 22 mei 2011, 21:53:05
Ja ik doe dat ook wel eens! met liefst ook nog een zwarte olijf erbij  ;D
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Uniflame op 20 juli 2011, 10:24:22
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Christiaan op 20 juli 2011, 10:55:30
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Nee hoor, die is niet zo vreemd.

Nou ja, 'Ollanders kunnen fruit en kaas samen misschien een rare combi vinden ;)

Waar slaat het Q1 eigenlijk op? Kwartaal één? Dan slaat het nergens op, want nu zitten we dus al in Q3
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 20 juli 2011, 11:07:41
Is er wel een watermeloenseizoen dan?
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: duifje op 20 juli 2011, 20:32:40
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..
Titel: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Selly op 20 juli 2011, 21:03:22
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..

Zie ook de 2e salade hier: http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/studentenspecial-2010/11082-studentenweek-twee-bijzondere-salades
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2
Bericht door: Uniflame op 21 juli 2011, 17:30:36
Watermeloen en feta? Hmm... interesting. Klinkt een beetje apart, maar aparte combi's kunnen uitgeprobeerd worden ^_^
Jij vindt het misschien een beetje apart, maar watermeloen en feta is een klassieke mediterrane combinatie hoor..

Nou ik had er nog niet eerder van gehoord. Ik bedoel er verder niks verkeerds mee oid. Ik weet niet of je het zo bedoelt, maar het komt een beetje belerend over. Ik ken niet zo veel klassieke combinaties en voor mij is het iets nieuws en aparts.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 21 juli 2011, 17:34:37
Ik moet er ook niet aan denken hoor. Zonde van de watermeloen.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Temari op 12 februari 2012, 13:39:46
Ik zag gister in de supermarkt zeekraal liggen, maar dat is toch een begin-meigroente? (vanaf zo rond begin mei, bedoelde ik ;))
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 09 mei 2012, 20:32:57
Deze draad bloed een beetje dood :'(

Er is weer een groentepakket binnen met eikenbladsla, bietjes en prei o.a. Zijn er nog nieuwe recepten of smaakcombi's waarvan iemand roept: "DOEN!"?

Heb inmiddels wel de smaak van bietjes te pakken, met name gepoft vind ik het erg lekker.

Iemand nog tips hoe je goede zeekraal kan herkennen? En daar nog een lekker recept voor heeft?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 09 mei 2012, 20:51:51
Misschien is een stamppotje van nieuwe aardappels & eikenbladsla wel lekker of diezelfde nieuwe aardappels met eikenbladsla als lauwe salade.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 09 mei 2012, 21:50:47
Zeekraal: het mag niet houterig zijn. Ik proef altijd gewoon in de winkel. Ik vind het door salades wel lekker.
Of door de paella http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8513-vegetarische-paella-met-tomaten of ik denk dat het hier ook wel lekker door is, maar dan geen pijnboompitten http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11486-maaltijdsalade-van-asperges-krieltjes-en-oude-kaas
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Hizikigrrrl op 09 mei 2012, 22:49:04
Waarom dan geen pijnboompitten?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 09 mei 2012, 23:24:58
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D

@Selly
Houterig qua textuur of smaak?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 09 mei 2012, 23:31:39
Eikenbladstamp heb ik ook nog nooit gehad, goed idee :D
Mocht je het gaan proberen, laat je dan even weten of het wat was?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 09 mei 2012, 23:42:56
Jawel, maar helaas moet de sla morgen op en ik mag geen aardappels dan bedenk ik me net. Volgende week maar eens proberen. Misschien is er met rijst ook wel iets leuk lauw warms te doen ermee...
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 09 mei 2012, 23:57:51
Bulgur of couscous?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Hizikigrrrl op 10 mei 2012, 00:12:28

Houterig qua textuur of smaak?

Textuur. Je moet het hele zeekraaltje kunnen opeten. Als het houterig is, gaat dat niet lukken en wat mij betreft eet dat net zo vervelend als bv. sperziebonen die ongerangd zijn.
Je kunt niet altijd zien of de zeekraal houterig is, dus het is een kwestie van uitproberen. Bruine stukjes aan de onderkant zijn iig niet eetbaar, de stengels moeten mooi vlezig zijn.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 10 mei 2012, 12:50:52
Ah dank voor je uitleg! Kun je het ook merken als je er een stukje afbreekt of moet je het echt in je mond stoppen?

Eikenbladsla net even gewokt met jasmijnrijst, tomaat, uitje, knoflook en ketjap medja. De knapperige stukjes waren wel lekker, maar ik had het blad iets te ver doorgewokt helaas. Gebeurt in een stamp iets minder, dus dat herkans ik nog een keer. Al is warme eikenbladsla niet een smaaksensatie dat je me 's nachts ervoor kan wakker maken.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Carla op 10 mei 2012, 13:16:21
Voor-, of lunchgerechtje met tuinboontjes

Zodra de tuinbonen te oogsten zijn eten we hier als seizoensfavoriet het volgende:

De tuinbonen moeten lekker jong zijn zodat ze rauw gegeten kunnen worden. Dubbeldoppen en apart zetten.
Schik diverse slasoorten mooi op een bord.
Daarop een flinke eetlepel dubbelgedopte tuinboontjes.
Parmezaanse kaas met de kaasschaaf aan flinters schaven en eroverheen strooien.
Een paar draaien met de pepermolen en wat zout en rijkelijk besprenkelen met een goede olijfolie.
Héééérlijk
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 11 mei 2012, 09:19:09
Bast, die gepofte bieten, zijn dat rauwe bieten of gekookte uit een pakje? Ik vermoed het eerste...
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 11 mei 2012, 14:11:17
Rauw idd. Volgens mij was het Christiaan die het hier ooit postte. Rauwe biet wassen, maar niet schillen. Boven- en onderkantje eraf snijden, zodat ie mooi kan staan. Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie om vervolgens wat zout en peper in de 'wond' te wrijven. Inpakken in aluminiumfolie en dan op 180 graden de oven. Kleinere bietjes +- 45, grotere uurtje ongeveer. Hemels lekker!

Die gekookte uit zo'n pakje ken ik alleen van een wel eetbare salade en daar was ik toen niet kapot van. Uit pot heb ik ze ook al in geen 20 jaar meer geproefd. Maar deze gepofte versie maakt er letterlijk en figuurlijk (als ze gaar zijn wel even van de schil ontdoen) juweeltjes van, wat mij betreft :D.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 11 mei 2012, 15:29:01
Jammer, ik heb nog bieten in een pakje en weet niet zo goed wat ik daarmee moet. Misschien voer ik ze dan maar aan L.  ;D
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Eelco op 11 mei 2012, 15:57:09
Bovenkant christenen met een kruisje, zalven met wat olijfolie
En dan heb je een heilig bietje  ;D
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 11 mei 2012, 15:58:43
Je kan ze met witte balsamico en een beetje tijm opleuken. Of raspen en met wat mayo, dille en mierikswortel op de boterham. Of krijgt L. al een heel pak op in d'r eentje?  ;D

@Eelco, liever een heilig bietje dan een heilig boontje he :P
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 11 mei 2012, 20:34:48
Ha, vandaag zaten er ongekookte bietjes in mijn groententas!

Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 11 mei 2012, 20:35:51
Grillen die hap! Is hartstikke lekker!
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 12 mei 2012, 10:48:16
Van die gekookte biet kun je een lekker bietensoepje maken.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 29 mei 2012, 21:02:51
Ik heb de ongekookte bietjes gepoft, en van de gekookte bieten heb ik Quarter pounders (http://www.theppk.com/2012/02/quarter-pounder-beet-burger/) gemaakt :)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 30 mei 2012, 20:15:00
 :kwijl:

Die stonden ook op mijn to do lijstje hehe. Hoe lekker zijn die?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 30 mei 2012, 21:30:51
Ze hadden van mij iets meer pit mogen hebben, dus als ik ze nog een keer maak dan doe ik er wel meer kruiden in. Verder wel lekker, erg dik. Van binnen zijn ze ook nog wel een beetje zacht, maar dat hoort gewoon zo.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Maartje! op 31 mei 2012, 10:37:05
Ik vind ze er ook onwijs lekker uitzien, in vind het alleen zóóóóóó irritant dat ze geen metrische maten gebruikt. Ik ga er natuurlijk vanuit dat de vier kleine bietjes die ik nog heb liggen geraspt precies een cup volmaken, maar, dzjiez, hoe onhandig kun je het hebben? (En dan heb ik het nog niet over de bruine-rijstsuggestie...)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 31 mei 2012, 10:39:08
Ha lekker, bruine rijst!
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Maartje! op 31 mei 2012, 10:46:50
Ja, vooral als het in een cup geserveerd wordt...
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 31 mei 2012, 11:20:48
Ik gebruik eigenlijk bijna alleen maar Amerikaanse kookboeken, dus ben het ondertussen wel gewend, maar het is inderdaad niet handig. Met dit soort dingen doe ik het vaak ook een beetje op gevoel. Weet ik veel hoeveel rijst ik moet koken om een cup gekookte rijst te krijgen? Dus ja, dan doe ik gewoon maar wat, en meestal klopt het ook wel aardig.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q3: juli, augustus, september
Bericht door: Eelco op 31 augustus 2012, 01:19:07
Zo, het oogstseizoen is begonnen en het groenteaanbod op de markt wordt weer gevarieerder. De eerste pompoenen zijn gesignaleerd en ook de paddenstoelen zijn volop verkrijgbaar. Zo ook snijbiet. Tijd dus voor nazomerse gerechten. Wie trapt de bal af?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Joske op 01 september 2012, 13:10:28
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 01 september 2012, 15:51:53
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)
Klinkt goed, ook met die gistvlokken. Kun/wil je hem wat nader voor me uitwerken?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Joske op 03 september 2012, 17:57:14
Paddenstoelenpaté

1 ui
500 g gemengde paddestoelen/champignons
3 el olie
1 teen knoflook
zout + peper
150 g ongezouten cashewnoten
1 el verse peterselie
2 eieren
150 g geraspte oude kaas of 3 el gistvlokken
bakvorm ingevet of met bakpapier bekleed

oven op 195 graden
ui en paddestoelen in kleine stukjes snijden/versnipperen
ui samen met de versnipperde look in een pan bakken in de olie
paddestoelen 5 min meefruiten
gehakte noten (2 el in bakvorm strooien)
rest v. noten + eieren + kaas/gistpoeder bij de paddestoelen mengen en kruiden met peper en zout
mengsel in de bakvorm doen, gladstrijken en 45 min inoven bakken

Heel lekker met knolselderpuree of op de boterham met chutney
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: haantje op 03 september 2012, 18:40:48
Dank je, Joske, die gaat zeker gemaakt worden!
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 13 april 2013, 16:58:16
Het is weer april, dus ik trap deze topic weer even omhoog.

Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.

Avocado's staan hier wel weer op het menu voor de zoveelste guacamoleversie (o.a. met salsa verde). En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad. En verder was ik stiekem niet zo op het seizoen aan het letten, maar deze draad gaat er vast mee helpen...
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Hizikigrrrl op 13 april 2013, 16:59:53
Raapstelen: op z'n Indisch, met sambal of een boemboe roerbakken. En je kunt het vaak ook gebruiken om in een recept een andere bladgroente te vervangen.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 13 april 2013, 17:02:30
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Hizikigrrrl op 13 april 2013, 17:04:03
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?

Ik heb het nooit met raapsteeltjes gemaakt, maar wel met andijvie en dat was heerlijk. Het lijkt me dat je het ook kunt roerbakken in sesamolie, met knoflook enzo.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 17 april 2013, 11:17:11
Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.


Dit http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10997-japanse-salade-lekker-anders kan uitstekend met alleen raapstelen.
Roer een beetje Japanse mayo door de dressing.

Edit: oh jaiks, ik blijk mezelf te herhalen (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,16541.msg629277.html#msg629277)

Citaat
En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad.


Wat leuk, wil je als het lekker is de verhoudingen noteren?
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 17 april 2013, 11:30:00
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 17 april 2013, 12:56:38
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.

oeh en een rood pepertje.
Of gebakken raapstelen en daar los spaghetti aglio olio bij eten.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: meisbaer op 17 april 2013, 14:56:59
Bij mijn werk maakt de kokkin van het eetcafé er quiche mee. Net als spinazie eerst eventjes in een pan wat laten slinken en dan uit laten lekken voor je het door de rest van de vulling doet. Zij deed er geloof ik ook nog zongedroogde tomaatjes door (en kaas natuurlijk).
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 13 mei 2013, 21:36:38
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend  :D  :wortel:
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Eelco op 14 mei 2013, 01:27:02
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend  :D  :wortel:
Ja! Een lekkere, snelle salade, met nieuwe aardappelen of spaghetti aglio, olio e peperoncino, liefst in de tuin bij de laatste straaltjes zonlicht. Ik heb koolrabi ontdekt als lekker frisse, ietwat fruitachtige, groente in salades. Ook venkel, fijngesneden met citroenige dressing, zal deze zomer vaker in de salade gaan. Verse citroen (met wat zest) als dressing is leuk, maar je kunt natuurlijk ook wat vlierbessen- of granaatappelsiroop gebruiken om de dressing een bijzonder tintje te geven. We hebben ook nog een halve fles pompoenpitolie, die een geweldige zoete smaak aan de dressing geeft. IJsbergsla heb ik herontdekt als een manier om een salade wat 'crunch' te geven. Dat kan natuurlijk ook met geroosterde pompoen- of zonnebloempitten (pijnboompitten kunnen me minder bekoren, de 'goede' zijn me te duur voor wat het oplevert). En gegrilde halloumi natuurlijk.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Miranda op 14 mei 2013, 08:41:22
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend  :D  :wortel:

Bij mij sluit het nooit  :)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: lieve lijn op 14 mei 2013, 14:35:37
bij mij ook niet, alleen de ingredienten wijzigen
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Maartje! op 14 mei 2013, 15:38:18
Dat is ter compensatie van mij, ik hou dat seizoen eigenlijk fulltime gesloten.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Antje op 14 mei 2013, 17:50:30
Wij ook grotendeels, Maartje. :) (Het is niet dat wij thuis salade niet lekker vinden, maar het is meestal zo saai.)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Maartje! op 14 mei 2013, 17:58:33
Ik heb niets tegen salade, ik eet het graag, maar het zit volstrekt niet in mijn systeem om salades te maken. Wat best gek is, want ik heb best een uitgebreid systeem...
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: lieve lijn op 28 mei 2013, 08:59:02
Wij ook grotendeels, Maartje. :) (Het is niet dat wij thuis salade niet lekker vinden, maar het is meestal zo saai.)

dat ligt er volgens mij maar net aan, Ik vind mijn linzen bloemkool salade echt niet saai hoor :) out of the box denken is het credo volgens mij :)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Miranda op 28 mei 2013, 09:20:53
Saai? Nee dat vind ik ook niet. Met salades kun je juist alle kanten op.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: meisbaer op 30 mei 2013, 15:27:25
Wij eten best vaak sla, vaak ook als extra groentenaanvulling als je bv pizza eet. Of we eten het als een pastasalade o.i.d. Het is ook makkelijk als restjesverwerking :)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: M. op 31 mei 2013, 08:29:53
Wij eten best vaak sla, vaak ook als extra groentenaanvulling als je bv pizza eet. Of we eten het als een pastasalade o.i.d. Het is ook makkelijk als restjesverwerking :)

Ja wij ook, en ik vind saaie sla ook echt geweldig lekker (dus gewoon puur sla, met balsamico azijn en olijfolie).
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 05 april 2014, 21:30:06
Er is weer rabarber  :D Ik heb deze heerlijke plaatkoek gemaakt http://www.moestuinforum.nl/rabarber-plaatkoek-t5633.html
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 20 april 2014, 16:52:48
Recept voor rabarber met venkelzaad en zwart zout van Vikas Khanna (http://www.vkhanna.com/SpringRecipes.htm)
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: bambi op 21 april 2014, 21:18:31
Wij maken vaak rabarber-crumble, maar ik blijf het wel erg zuur vinden.
Zou 50% aardbeien het beter maken?

Verder komt er niet heel veel van het land nu: wat veldsla, oude preien, snijbiet die de winter overleefd had. De rest is nog piepklein.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 22 april 2014, 19:04:13
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: bambi op 23 april 2014, 22:12:18
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.

Met aardbeien was inderdaad veel lekkerder.
Titel: Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Selly op 23 april 2014, 22:19:08
Ja en je kunt het ook met sinaasappel combineren.

Met aardbeien was inderdaad veel lekkerder.

 :D goed zo.
Titel: Re: De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
Bericht door: Bast op 07 april 2015, 14:22:45
*kick*
Titel: [Koken] Daslook: pesto, salade en azijn
Bericht door: Vegatopia op 07 mei 2015, 13:00:22
Daslook: pesto, salade en azijn

Gastredacteur Marleen en haar collega's ontvingen als dank een doos vol lekkers van de groenteboer. In deze doos zat onder andere daslook. Wat is het en wat kun je ermee?

Source: Daslook: pesto, salade en azijn (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12980-daslook-pesto-salade-azijn)