Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 16 juli 2011, 22:13:30
-
Geïnspireerd door een tv-programma, waarin op een Duitse markt werd gecontroleerd of de waren bruto (inclusief zakje of papiertje) of netto (de correcte methode, zonder zakje of papiertje) werden gewogen en afgerekend:
Hoeveel groente heb je gekocht, hoeveel bleek het te zijn, wat bleef er over na het schillen, wegsnijden van stronk e.d., en/of wat bleef er over na koken, wokken etcetera?
Voor iedereen die net zo gek is als ik en ook geïnteresseerd is in zulke statistieken.
-
Gekocht: '500 gram' broccoli, in plastic
Bleek te zijn: 461 gram broccoli, zonder plastic
Roosjes en eetbare stukken stronk: 340 gram
Na het stomen niet meer gewogen.
-
Mag het ook met kruidenierswaren als linzen, suiker, meel en zout?
-
Mag het ook met kruidenierswaren als linzen, suiker, meel en zout?
Eh, ja hoor, zeker omdat je het zo vriendelijk vraagt 8).
-
Uhm, wat heeft wat er over blijft te maken met of de marktkoopman of de supermarkt je verlakt?
Of moeten we even een mailtje naar het Voedingscentrum sturen met de vraag of die 200 gram groenten in plastic, voor of na het schoonmaken of het koken bedoeld is? :nerd:
Je keuze van stronk was aselect?
-
En met teruglegging?
-
En was je broccoli een wit of rood balletje?
sorry, ik vind het een leuk topic hoor
-
Uhm, wat heeft wat er over blijft te maken met of de marktkoopman of de supermarkt je verlakt?
Haha, nee, het gaat niet alleen om verlakken of niet (al is ook dat natuurlijk interessant). Zoals gezegd, het was 'geïnspireerd door'.
Of moeten we even een mailtje naar het Voedingscentrum sturen met de vraag of die 200 gram groenten in plastic, voor of na het schoonmaken of het koken bedoeld is? :nerd:
Eh ja, zo'n beetje wel. Je denkt braaf met een voedingscentrumconforme hoeveelheid artisjok te beginnen en je eindigt met een klein liflafje. Of je stouwt je badkuip vol met spinazie en je eindigt met een klein bordje 'a la bloep'. Dat hoort erbij en groente bevat nu eenmaal delen die je niet (altijd) wilt of kunt eten. Het lijkt me gewoon leuk om te weten wat je gemiddeld van een wortel of zo wegraspt.
Je keuze van stronk was aselect?
Mijn keuze van stronk was selectief en mijn keuze wat over moest blijven was gebaseerd op de materiaaleigenschappen :nerd:.
-
Broccolistronk kun je ook eten hoor 8)
Of aan je cavia's voeren.
De artisjok en de dubbel gedopte tuinbonen strijken met de eer, denk ik zo.
Van rabarber vind ik het jammer dat je die machtige bladeren niet kunt eten.
En wat betreft je geschrapte wortel, hoe groter de wortel hoe minder je relatief wegschrapt, duh ;)
-
Ik was de wortels meestal alleen maar. Tenzij een winterwortel of er visite mee-eet, dan schil ik hem met de dunschiller.
-
En wat betreft je geschrapte wortel, hoe groter de wortel hoe minder je relatief wegschrapt, duh ;)
Niet alleen relatief, het is gewoon minder werk. Net als met aardappels schillen.
En wortels schrap ik wel altijd, want ik heb een gloeiende hekel aan dat geknars in mijn mond.
-
Ik heb twee nagelborsteltjes, één voor de nagels en één om wortels of nieuwe aardappels mee te scrubben.
-
Ik ook.
-
(http://www.manshanden.nl/images/huishoudelijk/198055.gif)
O, zo'n ding? Nooit geweten dat dat een nagelborstel heette. We gebruikten die dingen voor van alles, behalve om nagels te borstelen.
-
:gossip: Vroeger had ik er maar eentje, tot ik er achter kwam waarom de worteltjes een lichte zeepsmaak hadden ;D
-
:gossip: Vroeger had ik er maar eentje, tot ik er achter kwam waarom de worteltjes een lichte zeepsmaak hadden ;D
Je strooide er koriander over, in plaats van peterselie? Over de worteltjes, bedoel ik.
-
Ik hou niet zo van koriander, wel van borsteltjes :nerd:
-
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
-
Broccolistronk kun je ook eten hoor 8)
Sterker nog, de reepjes stronk vind ik nog lekkerder dan de roosjes. Maar de knoesterige, houtige randjes gaan er wel mooi af, die blief ik niet.
Of aan je cavia's voeren.
Of aan de hond 8).
-
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
Paddo's moet je toch met een zacht borsteltje doen? Voor citroenen lijkt me dat niks uit te halen?
-
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
Paddo's moet je toch met een zacht borsteltje doen? Voor citroenen lijkt me dat niks uit te halen?
Ik vroeg me hetzelfde af, ik zie zo'n champignon vormig borsteltje voor me (die ik ook heb - jawe, voor de champignons) maar daar kan je voor de rest niks mee boenen.
-
De borstel is idd eigenlijk te hard voor de paddenstoelen, maar ik gebruik hem gewoon heel zacht en dan blijft alles heel. De citroenen schrob ik onder stromend warm water, om zo hun laagje eraf te wassen als ik de schil ga gebruiken (ik heb meestal geen biologische).
-
Ik heb ook een champignonvormig borsteltje voor de champignons. :) Oké eigenlijk heb ik er zelfs twee.
En een aardappelvormig borsteltje voor aardappels, wortels en al die andere dingen waarvoor ik te lui ben om ze te schillen die ik liever met schil eet omdat ik dan zo lekker dicht bij de natuur sta.
Jahaaa, het stikt van de leuke keukenartikelen hier hoor.