Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 16 juli 2011, 22:13:30

Titel: Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Eelco op 16 juli 2011, 22:13:30
Geïnspireerd door een tv-programma, waarin op een Duitse markt werd gecontroleerd of de waren bruto (inclusief zakje of papiertje) of netto (de correcte methode, zonder zakje of papiertje) werden gewogen en afgerekend:

Hoeveel groente heb je gekocht, hoeveel bleek het te zijn, wat bleef er over na het schillen, wegsnijden van stronk e.d., en/of wat bleef er over na koken, wokken etcetera?

Voor iedereen die net zo gek is als ik en ook geïnteresseerd is in zulke statistieken.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Eelco op 16 juli 2011, 22:14:50
Gekocht: '500 gram' broccoli, in plastic
Bleek te zijn: 461 gram broccoli, zonder plastic
Roosjes en eetbare stukken stronk: 340 gram
Na het stomen niet meer gewogen.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Hizikigrrrl op 16 juli 2011, 22:17:52
Mag het ook met kruidenierswaren als linzen, suiker, meel en zout?
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Eelco op 16 juli 2011, 22:24:36
Mag het ook met kruidenierswaren als linzen, suiker, meel en zout?
Eh, ja hoor, zeker omdat je het zo vriendelijk vraagt  8).
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Christiaan op 16 juli 2011, 22:35:19
Uhm, wat heeft wat er over blijft te maken met of de marktkoopman of de supermarkt je verlakt?

Of moeten we even een mailtje naar het Voedingscentrum sturen met de vraag of die 200 gram groenten in plastic, voor of na het schoonmaken of het koken bedoeld is? :nerd:

Je keuze van stronk was aselect?
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 16 juli 2011, 22:40:37
En met teruglegging?
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Selly op 16 juli 2011, 22:43:21
En was je broccoli een wit of rood balletje?

sorry, ik vind het een leuk topic hoor
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Eelco op 17 juli 2011, 01:32:39
Uhm, wat heeft wat er over blijft te maken met of de marktkoopman of de supermarkt je verlakt?
Haha, nee, het gaat niet alleen om verlakken of niet (al is ook dat natuurlijk interessant). Zoals gezegd, het was 'geïnspireerd door'.
Citaat
Of moeten we even een mailtje naar het Voedingscentrum sturen met de vraag of die 200 gram groenten in plastic, voor of na het schoonmaken of het koken bedoeld is? :nerd:
Eh ja, zo'n beetje wel. Je denkt braaf met een voedingscentrumconforme hoeveelheid artisjok te beginnen en je eindigt met een klein liflafje. Of je stouwt je badkuip vol met spinazie en je eindigt met een klein bordje 'a la bloep'. Dat hoort erbij en groente bevat nu eenmaal delen die je niet (altijd) wilt of kunt eten. Het lijkt me gewoon leuk om te weten wat je gemiddeld van een wortel of zo wegraspt.
Citaat
Je keuze van stronk was aselect?
Mijn keuze van stronk was selectief en mijn keuze wat over moest blijven was gebaseerd op de materiaaleigenschappen :nerd:.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: haantje op 17 juli 2011, 09:27:25
Broccolistronk kun je ook eten hoor  8)
Of aan je cavia's voeren.

De artisjok en de dubbel gedopte tuinbonen strijken met de eer, denk ik zo.
Van rabarber vind ik het jammer dat je die machtige bladeren niet kunt eten.

En wat betreft je geschrapte wortel, hoe groter de wortel hoe minder je relatief wegschrapt, duh ;)
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: koekje op 17 juli 2011, 11:35:09
Ik was de wortels meestal alleen maar. Tenzij een winterwortel of er visite mee-eet, dan schil ik hem met de dunschiller.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 17 juli 2011, 12:12:47
En wat betreft je geschrapte wortel, hoe groter de wortel hoe minder je relatief wegschrapt, duh ;)

Niet alleen relatief, het is gewoon minder werk. Net als met aardappels schillen.

En wortels schrap ik wel altijd, want ik heb een gloeiende hekel aan dat geknars in mijn mond.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: haantje op 17 juli 2011, 13:15:07
Ik heb twee nagelborsteltjes, één voor de nagels en één om wortels of nieuwe aardappels mee te scrubben.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Wombat op 17 juli 2011, 13:34:13
Ik ook.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 17 juli 2011, 13:40:08
(http://www.manshanden.nl/images/huishoudelijk/198055.gif)

O, zo'n ding? Nooit geweten dat dat een nagelborstel heette. We gebruikten die dingen voor van alles, behalve om nagels te borstelen.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: haantje op 17 juli 2011, 14:22:14
:gossip: Vroeger had ik er maar eentje, tot ik er achter kwam waarom de worteltjes een lichte zeepsmaak hadden  ;D
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 17 juli 2011, 15:51:34
:gossip: Vroeger had ik er maar eentje, tot ik er achter kwam waarom de worteltjes een lichte zeepsmaak hadden  ;D

Je strooide er koriander over, in plaats van peterselie? Over de worteltjes, bedoel ik.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: haantje op 17 juli 2011, 20:32:23
Ik hou niet zo van koriander, wel van borsteltjes :nerd:
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: koekje op 17 juli 2011, 23:12:20
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Eelco op 18 juli 2011, 00:32:29
Broccolistronk kun je ook eten hoor  8)
Sterker nog, de reepjes stronk vind ik nog lekkerder dan de roosjes. Maar de knoesterige, houtige randjes gaan er wel mooi af, die blief ik niet.
Citaat
Of aan je cavia's voeren.
Of aan de hond  8).
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Christiaan op 18 juli 2011, 19:16:43
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
Paddo's moet je toch met een zacht borsteltje doen? Voor citroenen lijkt me dat niks uit te halen?
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: LelleL op 18 juli 2011, 19:37:30
Ik heb een aparte groenteborstel. Dat is een ronde van hout. Ik gebruik hem voor de paddenstoelen en de citroenen.
Paddo's moet je toch met een zacht borsteltje doen? Voor citroenen lijkt me dat niks uit te halen?

Ik vroeg me hetzelfde af, ik zie zo'n champignon vormig borsteltje voor me (die ik ook heb  - jawe, voor de champignons) maar daar kan je voor de rest niks mee boenen.
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: koekje op 18 juli 2011, 23:32:15
De borstel is idd eigenlijk te hard voor de paddenstoelen, maar ik gebruik hem gewoon heel zacht en dan blijft alles heel. De citroenen schrob ik onder stromend warm water, om zo hun laagje eraf te wassen als ik de schil ga gebruiken (ik heb meestal geen biologische).
Titel: Re:Groente: wat blijft er van over?
Bericht door: Amarillo op 12 september 2011, 22:01:04
Ik heb ook een champignonvormig borsteltje voor de champignons. :) Oké eigenlijk heb ik er zelfs twee.
En een aardappelvormig borsteltje voor aardappels, wortels en al die andere dingen waarvoor ik te lui ben om ze te schillen die ik liever met schil eet omdat ik dan zo lekker dicht bij de natuur sta.
Jahaaa, het stikt van de leuke keukenartikelen hier hoor.