Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Maartje! op 29 maart 2011, 17:58:54
-
Ik maakte laatst mayonaise, volgens hoe volgens Jonah Freud Joop Braakhekke dat altijd doet (leuk he, zo'n staaltje name-dropping)
Doe in een beker (alles tegelijk): 1 ei (de dooier moet heel zijn), vul dit aan tot 100 ml met azijn, wat peper, zout en mosterd en 300 ml olie. Zet de staafmixer voorzichtig op de bodem, zet aan en trek de staafmixer langzaam omhoog. Mayo klaar!
En het was waanzinnig vies. Te dun, te zuur en niet mayo-like. Met nog een eidooier en een miniem schepje suiker erbij werd het beter, maar nog steeds vond ik de smaak niet geweldig.
Wat stoppen jullie in de mayo, zodat 'ie wel echt lekker wordt?
-
Ik laat mijn mayo meestal door anderen maken, bij zelfmaak vind ik dat je al vlug te veel mayo van 1 dooier krijgt (hoewel je van mayo eigenlijk nooit genoeg hebt). En hij wordt idd ook wel es te dun.
Het lijkt alsof er waanzinnig veel azijn in Joops recept gaat (wat voor azijn en hoezo azijn en geen citroensap?). Wat voor olie had je gedaan?
Wouter Klootwijk vindt trouwens ook dat je hem moet staafmixeren
-
Inderdaad veel azijn. Ik heb ooit 1 keer mayo gemaakt. Recept van de 'boerinnenbond' gebruikt. Met een beetje meer mosterd, en werkte goed...
Beste mayo ever ;)
-
Het was inderdaad idioot veel azijn, dat moet echt anders. Ik had rode-wijnazijn en zonnebloemolie. De olie was ook niet erg lekker, wat doen jullie daarvoor?
-
De meest neutrale olie zoeken die er te vinden is.
En liever wat meer eigeel dan azijn. Mijn grootmoeder haar trucje is om er ook nog eiwit bij te doen, zelfs nog meer dan eigeel. Wordt het luchtig van, haar mayo is een van de betere.
-
Er was ook nog iets met een drup lauw water als ie te dun was.
-
De meest neutrale olie zoeken die er te vinden is.
Heb je suggesties?
-
De olie die ik op mijn kot heb staan is vandemoortele culinaire olie. Die smaakt nu eens naar bijna niks, dus gebruik hem alleen om te bakken, is zelfs te flauw voor slaatjes. Mss kan je die proberen? Mijn papa gebruikt arachideolie, dies ook altijd lekker.
En als je mayo mislukt, gewoon een eidooier nemen en opnieuw beginnen, en dan de mayo die 'mislukt' is gebruiken als olie.
-
Johannes suggereert zonnebloemolie, maar ik vind dat nooit echt super.
Mark Bittman suggereert druivenpit- of maiskiemolie. Ik heb ook wel begrepen dat een drup olijfolie op t laatst wel weer lekker is.
-
Het was inderdaad idioot veel azijn, dat moet echt anders. Ik had rode-wijnazijn en zonnebloemolie. De olie was ook niet erg lekker, wat doen jullie daarvoor?
Niet alle azijn heeft een even groot gehalte azijnzuur. Zou het ook nog eens aan kunnen liggen dat het te zuur was. Want misschien zijn rodewijnazijnen wel gewoon standaard zuurder? Ik kom snel googlend recepten tegen waarbij het volume dooier + azijn ongeveer een kwart lijkt te zijn van het volume olie. En wat is "wat mosterd"? Want mosterd emulgeert ook, dat kan ook mee hebben gespeeld met dat het te dun is. Een drup water lijkt me in dit geval niet geholpen te hebben want wikipedia suggereert dat het vetgehalte in homemade mayo tot 85% kan zijn, en daar zat je nog lang niet in de buurt. Want ik gok zo dat mayo een water-in-olie emulsie is, en dan zou iets meer water iets meer verdeelde waterdruppeltjes geven en die zorgen nou juist er voor dat de mayo niet vloeit als olie ("te dun is")
-
Johannes suggereert zonnebloemolie, maar ik vind dat nooit echt super.
Waarom niet?
Had jij iha niet iets tegen zblolie?
-
Johannes suggereert zonnebloemolie, maar ik vind dat nooit echt super.
Waarom niet?
Had jij iha niet iets tegen zblolie?
Ik in het iha iets tegen zblolie? Nee hoor. Ik vind het prima. Maar ik vind in zelfmaak mayo de zblolie ook wel es niet lekker (net zoals Maartje! aangaf) dus een alternatief ervoor zoeken (bij zelfmaak mayo) is wel aardig.
-
iha?
Mijn mayo is meestal te dik, ik kan er bij wijze van spreken sneetjes van snijden. Ik neem een ei, een koffielepel mosterd, een sjalotje, een flinke snuif peper en zout. Ik zet de staafmixer erin en begin dan zonnebloemolie erop te gieten en trek zo langzaam de mixer omhoog, tot ong. 300 ml dan een scheut azijn.
Voor lookmayo een teen look ipv de sjalot, na de scheut azijn een potje yoghurt en een half bosje peterselie meemixen.
-
Hee, dat is interessant, als de azijn aan het einde kan, dan kan je dan dus bepalen hoeveel het moet zijn!
-
iha?
in het algemeen
-
Hee, dat is interessant, als de azijn aan het einde kan, dan kan je dan dus bepalen hoeveel het moet zijn!
Alleen doen als je met de staafmixert werkt. Die heeft namelijk genoeg slagkracht.
-
Zijn jullie niet huiverig voor salmonella? Ik heb het niet zo op rauwe eieren, misschien dat ik het met eitjes van eigen meisjes wel zou durven. Bijkomend voordeel, die eitjes bestaan vooral uit dooier.
-
Djeez bij voortduring bij het lezen van deze draad krijg ik zin in mayo.
-
Het staafmixeren blijft, want van kloppen word je moe...
En ik ben niet bang voor salmonella. L is oud, maar niet zo oud.
-
En ik ben niet bang voor salmonella. L is oud, maar niet zo oud.
:schater2:
En gelukkig ook nog niet kinds, want dan moet je dubbel oppassen.
-
Het staafmixeren blijft, want van kloppen word je moe...
Je doet niet aan fitness he, hoop ik?
-
:hypocrite: nóóit!
-
Ik probeerde het van de week weer, met arachide-olie en citroensap deze keer. Nog steeds niet bijzonder dik en nog steeds niet met de perfecte olie. Maar niet meer zo idioot zuur.
Ik heb ook nog maisolie gekocht, dat kan ik ook nog een keer proberen.
-
Probeer eens koolzaadolie.
-
Hep de ap dat?
-
Ja, het is beter bekend onder de naam slaolie. Maar koolzaadolie klinkt sjieker.
-
Volgens wikipedia is slaolie tegenwoordig sojaolie. Ik vergiste me dus. Maar slaolie werkt imho prima.
-
Ja, nou je het zegt, ik zag van de week een advertentie voor van die tubes mayo (en die vind ik lekker) waar als aanprijzing bij stond 'met 80% slaolie'. Goeie tip dus!
-
Volgens wikipedia is slaolie tegenwoordig sojaolie. Ik vergiste me dus. Maar slaolie werkt imho prima.
Wikipedia zegt ook dat het verhit gebruikt kan worden. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het alleen voor koud gebruik was (en daarom slaolie heet).
-
Ik maakte laatst mayonaise, volgens hoe volgens Jonah Freud Joop Braakhekke dat altijd doet (leuk he, zo'n staaltje name-dropping)
Doe in een beker (alles tegelijk): 1 ei (de dooier moet heel zijn), vul dit aan tot 100 ml met azijn, wat peper, zout en mosterd en 300 ml olie. Zet de staafmixer voorzichtig op de bodem, zet aan en trek de staafmixer langzaam omhoog. Mayo klaar!
En het was waanzinnig vies. Te dun, te zuur en niet mayo-like. Met nog een eidooier en een miniem schepje suiker erbij werd het beter, maar nog steeds vond ik de smaak niet geweldig.
Wat stoppen jullie in de mayo, zodat 'ie wel echt lekker wordt?
Mayonaise maken is kinderspel. Letterlijk.
Bij mij thuis was dat zowat het eerste wat we leerden in de keuken en als er frietjes op tafel kwamen werd de mayonaise altijd door één van de kinderen gemaakt.
We gebruiken ongeveer hetzelfde recept als hierboven MAAR slechts enkele druppels/geutje azijn en de hoeveelheid olie uit de losse pols.
Lekker!
-
Weinig zuur inderdaad. Ik kon het ook al toen ik 3 was. En denk maar niet dat ik een staafmixer mocht gebruiken op die leeftijd. Gewoon goed roeren/kloppen.
-
Eidooier (ook als je gaat staafmixeren), lepeltje Franse mosterd, scheutje azijn (geen hele deciliter) en dan roeren. Eventueel snufje zout, doe ik zelf niet. Geen suiker! Beetje citroensap is ook lekker.
Roeren met vork in een diep bord. Dan slaolie druppelgewijs eraan toevoegen en blijven roeren tot je arm eraf valt.
Staafmixeren en gelijk de olie erbij doen resulteert hier ook in slasaus ipv mayonaise.