Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Frederique op 27 maart 2011, 17:22:48
-
Hallo!
Tijdje geleden (lees: paar jaar geleden) heb ik hier ook een account gehad, en nu ik met een gigantisch kookprobleem zit dacht ik hier maar weer eens een account aan te maken (want de vorige bestaat hoogstwaarschijnlijk niet meer). Ik hoop dat het wel de bedoeling is dat dit soort topics aangemaakt worden, indien niet: mijn excuses!
Het kookprobleem is mijn vriend. Ik zit op kot en kook dus zelden, want voor één persoon koken is nogal saai en je hebt altijd veel over. Maar als mijn vriend blijft slapen wil ik wel eens moeite doen. Nu zou ik liefst vegetarisch koken (ben geen vegetariër meer, wel 6 jaar geweest), probleem is alleen dat mijn vriend amper groenten lust en klaagt als er geen vlees in een gerecht zit. Dús ik heb zo één van die gerechten nodig waarop zelfs verstokte vleeseters verzot zijn. Iemand met geniale ideeën?
Oh, om het nog iets moeilijker te maken: hij lust absoluut geen spruiten, spinazie, prei, witlof. Wat hij wel lust zijn bonen.
Ik zou mensen met ideeën eeuwig dankbaar zijn! :)
Groeten,
Frederique.
-
Burrito's of taco's eventueel met vegagehakt erdoor, zodat hij er niks van merkt. Lasagne idem.
Minestrone eventueel ook met plakjes vegaworst voor het oog.
Aardappeltortilla met vegaspekjes, al weer voor zijn oog.
-
Veel vleeseters houden van dingen die goed vullen en een beetje zwaar zijn om te eten, dus inderdaad lasagne of bv chili con carne. Bij chili zou ik dan veel bonen en saus doen, en kaas en zure room, en geen vega gehakt oid, om hem er aan te laten wennen. Later kun je er dan weer meer groente bij doen om het gezonder te maken. Normaal zou ik ook zeggen quiche, maar ik weet niet of hij dat lekker zou vinden? Misschien met een neutrale groente als bloemkool of wortels, en dan lekker veel ei en kaas er door... D: Of je kunt een vegaburger in een broodje (als hij vegaburgers eet?) met patatjes en uienringen ofzo, da's wel echt mannen eten en heel stoer, dus wie weet?
-
Ik denk juist dat echte vleeseters behoefte hebben aan dat derde ding op hun bord, dat qua smaak en structuur anders smaakt dan die twee andere dingen op hun bord (aardapels en groente om even traditioneel te blijven), dus maak een goed gekruide burger van tofu en/of peulvruchten, of een stoofgerecht van seitan/mock duck/mock chicken wat een vlezige structuur heeft en dat lijkt op iets dat hij kent zoals stroganoff. De liefde van een man gaat door zijn maag. Denk strategisch. Bevalt dit, kun je daarna ook andere, minder op vlees lijkende dingen introduceren...
-
Burrito's of taco's eventueel met vegagehakt erdoor, zodat hij er niks van merkt. Lasagne idem.
Minestrone eventueel ook met plakjes vegaworst voor het oog.
Aardappeltortilla met vegaspekjes, al weer voor zijn oog.
Stel je het vergelijkbare antwoord op een vl33seterstopic met de volgende titel voor: "Hoe hou ik mijn vegetarische vriendinnetje voor de gek met een gerecht waar toch vlees in zit?" Je bent nu heel boos, he?
Doen we dus niet. Wat ik me afvraag is of Frederique al heeft geinventariseerd wat vriendlief lekker vindt. En is hij helemaal niet bereid tot concessies? Hij krijgt potdikke een warme hap voorgezet, zonder dat er aanstoot wordt gegeven aan enige sterke overtuiging (tenzij iemand kan argumenteren waarom "elke warme maaltijd hoort vl33s te bevatten" een diepgevoelde levensopvatting kan zijn?), hij zit die op te eten tegenover de liefde van zijn leven, waar gaat dit over? Meneer woont zeker nog bij die andere vrouw in zijn leven?
Enfin, als het alleen maar een kwestie is dat je het hem hebt gevraagd en hij nee heeft gezegd en er verder niet gepraat is over wat ie wel en niet lekker vindt zou ik dat eens eerst doen, want zonder dat kunnen wij niet zo goed aankomen met ideeen die zouden kunnen werken. Denk ik.
-
Ik zou niet met een vegaburger aan komen zetten, een echte carnivoor kan die vaak niet waarderen. Bij gerechten waar iets van gehakt ingaat, kun je dat makkelijk weg laten. Persoonlijk zou ik voor de chili gaan of als hij blijft slapen, de lasagna. Je moet ook een beetje aan jezelf denken.
Over groenten zou ik me niet druk maken, hij klinkt niet als iemand die perse zijn 200 gram groenten alle dagen willen hebben.
-
Over groenten zou ik me niet druk maken, hij klinkt niet als iemand die perse zijn 200 gram groenten alle dagen willen hebben.
Met eens af en toe hem een goede maaltijd voorzetten krijg je 'm ook niet gezond.
Ik zeg: kaasfondue. Lekker romantisch met zijn tweeen hengelen in één bakkie, en, uhm, nou ja, er zijn mensen die wat er in Asterix gebeurt als je een stukje verliest eigenlijk ook wel heel spannend vinden.
Alhoewel er vast verstokte carnivoren zijn die ook dat weigeren te eten tenzij je ze vertelt dat er moleculair verpulveriseerd vl33s in zit....
-
Ik zeg chili sin carne, met een bakje vega-gehakt. Ik geef dat meneer koekje ook wel eens en hij eet het zonder te morren op. Het vega-gehakt (ik neem meestal tivall tofu gehakt of dat van provamel) is niet zozeer voor de smaak, maar voor het mondgevoel. Er gaan ook redelijk wat kruiden en specerijen in, dus al zou je het met gemalen koe maken, vervalt de smaak daarvan ook redelijk weg.
Uitgesproken vega-smaken (tofu bv, of nootjes of zongedroogde tomaatjes ter vervanging van spekjes) zou ik juist vermijden. Meneer koekje is daar ook niet zo weg van. Niet dat hij geen noten of zongedroogde tomaten lust, maar in de stamp vindt hij het uitermate raar en mist hij zn spekjes nog meer. Vega-spekjes heb ik nog nooit gegeten, dus ik kan daar geen oordeel over heffen.
Meneer koekje heeft 1x met smaak een bakje vega balletjes leeggegeten. Dat was bij de inmiddels ex-vrouw van een vriend en het waren nogal peperige (geen rode pepertjes) balletjes. Volgens mij waren het prefab balletjes opgeleukt met eigen dingen, maar ik heb geen idee hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. Structuur was erg vlezig en de tofu-smaak viel weg door de kruiden en specerijen.
-
Persoonlijk zou ik voor de chili gaan of als hij blijft slapen, de lasagna. Je moet ook een beetje aan jezelf denken.
:schater:
-
Uitgesproken vega-smaken (tofu bv, of nootjes
Ik at zaterdag als vrijwilliger bij een buffet en daar dachten ze dat cashewnoten door de aardappelsalade wel een goed idee was. Aardappelsalade is al een van de meest heerschende gerechten, daar moet je niet aan willen komen.
Bovendien worden de culinaire kwaliteiten van cashewnoten, pijnboompitten en zongedroogde tomaten schromelijk overschat. Niet alles wordt er beter van.
-
Bovendien worden de culinaire kwaliteiten van cashewnoten, pijnboompitten en zongedroogde tomaten schromelijk overschat.
hear hear
-
Bedankt voor de reacties! Ik had even geen tijd om te reageren wegens werk dat zéér dringend af moest, maar heb wel de reacties gelezen.
Uiteindelijk zijn het erwtjes, gebakken aardappelen en een vegetarische burger geworden. Hij was absoluut tegen vegetarische burgers, dus had ik voor hem ook ravioli gekocht (stiekem ook vegetarisch). In ruil voor te proeven van de burger, kreeg hij de ravioli (nu lijkt het alsof ik zijn mama ben ipv zijn vriendin ;D). Maar hij vond de burger dus lekker, dus de ravioli was niet eens nodig.
Ik zag vandaag op tv (Ramsey's Best Restaurant of zo?) trouwens Indiase vegetarische gerechtjes, die me er vreselijk lekker uitzagen. Dus dat wordt het volgende dat hij mag eten.
-
Grappige is dat mijn nieuwbakken vriendje vegaburgers dus gewoon lekker vindt. Ik snap t gewoon echt niet! Zijn zusje was tijdje vega, en toen aten ze die dingen regelmatig...
-
Grappige is dat mijn nieuwbakken vriendje vegaburgers dus gewoon lekker vindt. Ik snap t gewoon echt niet! Zijn zusje was tijdje vega, en toen aten ze die dingen regelmatig...
Sommige van die vegetarische burgers zijn ook wel lekker vind ik. Niet die harde namaakvleesbrol, maar de groentenburgers.
-
De grap is dat die Tival burger wel echt op zo'n goedkope hamburger lijkt. Je kent ze wel, die in die grootverpakkingen. Van die wel erg gladde burgers, waar stiekem helemaal niet zoveel vlees in zit. Tival burger en vegagehakt in het algemeen is makkelijk in gebruik en wat Koekje zegt, qua structuur ok. Qua smaak kun je er veel mee doen (ik kook vrij gekruid doorgaans, dus dan valt het vrijwel niet op), dus dit is wel iets waar ik naar grijp als ik zeikcarnivoren over de vloer krijg. Gelukkig krijg ik dat zelden...
Ik snap wel wat Christiaan zegt, jij wil ook niet voor t lapje worden gehouden. Aan de andere kant kun je denk ik bij een vegetarier wel verwachten dat het geen vlees is wat je op je bord krijgt. Als ik eters krijg vraag ik wat mensen wel en niet willen eten om daar rekening mee te houden en omdat ik natuurlijk iets op tafel wil zetten dat zij ook lekker vinden (en mensen vragen vaak om specifieke gerechten bij mij, ik ouwehoer teveel over eten ::))
-
De grap is dat die Tival burger wel echt op zo'n goedkope hamburger lijkt. Je kent ze wel, die in die grootverpakkingen. Van die wel erg gladde burgers, waar stiekem helemaal niet zoveel vlees in zit.
Maar ja, dan moet je wel zeker zijn dat die mensen ook goedkope hamburgers al culinair genot beschouwen als je indruk wil maken met je vegetarische kookkunst. En gelukkig ken ik zo weinig mensen.
Mijn papa vond de portabello in bladerdeegjasje a la Rose Elliot ook bijzonder lekker, trouwens.
-
Watermeloen (http://www.missethoreca.nl/Restaurant/Nieuws/2012/11/Spaanse-topkok-gaart-watermeloen-op-80-graden-1104659W/)
Zou het werken?
-
Vooral verbazend dat er nog iets van zo'n ding overblijft als al het water eruit verdampt is.
-
Als het net zo'n verhaal is als watermeloen op de bbq (waarvan de textuur ook totaal anders zou worden, ik proefde gewoon warme watermeloen, en Annemieke ook en onze aanhang ook), dan verwacht ik er weinig van.
Ik heb geen sous vide thingie en ook geen elektrische weckketel dus kan het niet nadoen. Hm het gaat in de oven. Enfin.
-
Onlangs de verstokt vl33setende puberneefjes een supergrote hoeveelheid spaghetti met balletjes in tomatensaus voorgezet. Duidelijk verteld dat het vegaballetjes waren maar dat deerde niet, alles was schoon op! Hoewel ze van tevoren wel hun twijfels hadden.
Ik had natuurlijk wel een fantastische tomatensaus gemaakt. :P
-
Onlangs de verstokt vl33setende puberneefjes een supergrote hoeveelheid spaghetti met balletjes in tomatensaus voorgezet. Duidelijk verteld dat het vegaballetjes waren maar dat deerde niet, alles was schoon op! Hoewel ze van tevoren wel hun twijfels hadden.
Ik had natuurlijk wel een fantastische tomatensaus gemaakt. :P
:D
-
alles was schoon op!
Heerlijk om voor zulke knullen te koken :D
-
Even dit topic omhoog halen. Wat koken jullie als er vl33seters aanschuiven aan tafel?
Lasagne en chili kook ik al regelmatig voor vl33seters, er moeten vast nog meer toppers zijn!
-
Kook je dan werkelijk iets anders als er vegetariërs op bezoek komen dan wanneer de mensen die komen eten niet altijd vegetarisch eten?
Ik bedoel: zelfs als je elke dag een eenvoudige doch voedzame maaltijd van grutjes met bruine linzensaus zou eten, dan nog maak je dat zelfs niet voor je meest verstokte vegetariërvrienden?
(Tenzij ze niet 'komen eten', maar 'even mee-eten', dat is in mijn ogen iets anders, ik bedoel dus in het geval van etentjes.)
-
Mja, ik eet zelf ook wel iets simpels als een stamppotje met een vegaworstje, maar als er iemand komt eten, vind ik het wel leuk om er wat meer werk van te maken en het liefst ook niet met een vleesvervanger in de hoofdrol.
-
Oh en ik heb helaas veelal vl33setende vrienden en familie, dus een 'echte' vegetariër zit er niet vaak aan tafel bij ons (behalve ikzelf).
-
Wat ik eigenlijk bedoel: zou je die stamppot of die vleesvervanger dan wel voor een vegetariër maken? Ik kook altijd iets bijzonderders als er eters komen, ongeacht wat ze thuis eten.
-
Ik kook ook niet anders voor vegetariers die komen eten dan voor vleeseters die komen eten. Voor mezelf zet ik wel een stamppot of simpele pasta op tafel, voor visite niet, die krijgen altijd iets lekkers, ongeacht of ze gewoonlijk vlees eten of niet.
Op dit moment mijn favorieten voor in de winter:
Shepherd's Pie, makkelijk van te voren te maken, erg voedzaam. Ziet er het leukst uit als je het in individuele ovenschaaltjes maakt, anders wordt het een beetje een bende en ziet het er niet aantrekkelijk uit op het bord. Koolsalade met zure room ernaast (rode kool, witte kool, knolselderij, wortel). Een lekker engels toetje om het af te maken.
Tortilla's (of lekkerder: Mexicaans vouwbrood uit Veg!) met bonenvulling, koriander-citroenguacamole, zure room, blokjes rauwe rode paprika, blokjes komkommer, jalapenopepers. Beetje een variatie op chili maar leuker aan te kleden.
Paddestoelen risotto met truffel en een lekkere salade erbij. Beetje leuk presenteren met een deel van de paddestoelen er doorheen en een deel van de paddestoelen eroverheen geserveerd. Hierbij vind ik het lekker om een voorgerechtje te doen als een tomaten- of paprikasoepje met reepjes geroosterd brood met olijfolie en knoflook vooraf.
-
Ik heb dat nooit zo begrepen, vleeseters die moeilijk doen. Als iemand de moeite heeft genomen om lekker eten voor jou te maken, dan ben je daar toch gewoon blij mee? En dan ga je niet zeuren, toch?
Zelf ben ik dus geen vegetariër, maar eet weinig vlees. In mijn familie zitten geen vego's voor zover ik weet.
Waar je mijn famlie meestal mee blijmaakt zijn gefrituurde hapjes, of gevulde bladerdeeg dingen. Dat vinden ze altijd wel spannend. Dan maakt volgens mij de vulling niet zo uit. Zeker als er een lekker sausje bij zit. Bijvoorbeeld nasi met loempia'tjes en satésaus. Of iets als quiche, ovenschotels. Iets wat ze zelf niet zo snel maken.
Bij aardappel, groente, dinges valt het op als er geen vlees bij ligt, dus als je dat vermijdt, dan komt het wel goed. ;)
-
Ik maak geen verschil tussen vl33setende gasten en vegetariërs maar kook altijd vegetarisch of veganistisch, ook voor mijn man, hoewel hij wel vis eet.
Onlangs voor een gezelschap van 12 (4 vego's, 1 pesco, 3 'als het maar lekker is' en 4 personen met de overtuiging dat leven zonder vlees niet de moeite waard is ( :-\ ) een volledig vegetarische rijsttafel gemaakt waarin wel seitan, tempeh en sojabrokken. Iedereen heeft goed gegeten, niemand heeft het over vlees gehad en zelfs de zich als kenner, connaisseur en carnivoor etalerende gast was aangenaam verrast.
Dat niemand vl33s miste verbaasde me niet, wel dat helemaal niemand had gemerkt dat vrijwel nergens knoflook in zat (wegens een allergie).
-
Met mijn verjaardagsfeestje afgelopen weekend waren mijn man en ik de enige vegetariërs. Ik heb gewoon twee vega quiches gemaakt met een salade en een dessert. Ik zoek altijd weer iets anders om te maken (altijd voor 4-7 personen), maar ik maak het nooit te ingewikkeld.
-
Aangezien ik mensen sowieso graag uit hoor over hun eetgewoontes, weet ik meestal wel wat ze een beetje leuk vinden. Ik vraag ook standaard of men iets niet eet en of er misschien verzoeknummers zijn.
En daar pas ik het dan een beetje op aan, niet zozeer of men carnivoor is. Alhoewel ik dan vleesvervangers die voor het echie door zouden moeten gaan wel probeer te mijden (a. het lijken valt doorgaans mee en b. vind ik het een uitdaging om natuurlijk iets voor te schotelen waarbij ze het helemaal niet missen). Zachte tofu kan ook een acquired taste zijn, dat heeft hier bij sommige mensen nog wat voeten in de aarde (gehad). Als er dan toch dringend iets op moet lijken, dan zou ik voor vegagehakt gaan. Die geeft het uiterlijk en de smaak kan je verdoezelen in een riante saus ofzo, al dan niet opgeleukt met wat gerookts erdoor.
Als ik dus weet dat men nogal van de agv is, dan ga ik geen complexe en loeihete curry voorzetten. Doe ik ook niet bij mensen die zeggen van 'lekker pittig' te houden, een jaar doen met een potje sambal oelek bij het eten en uitsluitend babi pangang bij de Chinees bestellen. Die hebben gewoon geen idee dat die schattige mini paprikaatjes (madame jeannet) nog gezellig zijn vergeleken bij een nagapeper en ze hun Scovillegrens in het kwadraat te laten ontdekken is meestal niet het doel van het diner.
Kortom, ik pas het wel aan, maar niet per se qua vl33sch eten of niet.
-
Bedankt voor de reacties!
Het is ook niet zo zeer dat ik de carnivoor in kwestie wel of geen vleesvervanger voor wil schotelen, maar ik vind het gewoon leuker wanneer iemand naar huis gaat met het idee 'Ik heb heerlijk gegeten!' en dat ze zich later realiseren dat er helemaal geen vlees in zat, dan met het idee 'Ik heb bij een vegetarier gegeten. Het was wel prima hoor, maar je mist toch wat'.
En carnivoren gaan vleesvervangers toch vergelijken met 'echt' vlees. Dus schotel ik ze liever niet iets voor waarvan het overduidelijk een vleesvervanger betreft. Geruld gehakt door een saus valt toch minder op dan een vegaburger.
-
Als je bang bent dat ze iets missen moet je zorgen voor een stevig toetje ;)
Ik zou bezoek geloof ik niet snel vleesvervangers voorschotelen.
Ik probeer even te bedenken wat ik het meest recente bezoek heb voorgezet, maar dat waren :roodmannetje: en zulks.
En daarvoor? Ik krijg ineens het idee dat ik al tijden geen eters meer heb gehad... Ik vind het leuk om verschillende Indische gerechten te maken, of soep met zelfgebakken brood en fijne kaasjes. Oh, en ik heb ook al tijden geen kaasfondue meer gegeten, dat vind ik ook heel bezoekwaardig. Net als alles met aardappelgratin, of geroosterde aardappels uit de oven.
-
Als je bang bent dat ze iets missen moet je zorgen voor een stevig toetje ;)
Dat toetje vergeet ik dus vrijwel altijd ::).
Ik maak ook geen verschil tussen vegetariërs en vleeseters (en raak ook niet in paniek als er veganisten komen eten, maar dan wordt het wel vaak iets Indiaas of Midden-Oosters). Wel weet (of vraag) ik al van tevoren wat men zoal lekker vindt en absoluut niet lust. De schoonfamilie bestaat uit nogal moeilijke eters, dus dat leer je dan snel. Vleesvervangers gebruik ik zeker niet als er gasten zijn (ook geen 'bolognese') en ik probeer gerechten te vermijden waar vleeseters vlees zouden missen (aardappelen, groente, dinges).
Ik combineer, net als Maartje, verschillende gerechten of een centraal gerecht met van alles erbij. (Pannenkoek-)gourmet kan ook erg gezellig zijn.
-
Als je bang bent dat ze iets missen moet je zorgen voor een stevig toetje ;)
Dat toetje vergeet ik dus vrijwel altijd ::).
Je moet ook alleen dingen maken die je zelf lekker vind. Dan heb je tenminste nog iets aan de restjes ;)
-
De knoflooktaart van Ottolenghi deed het goed laatst. Ook rijsttafel, mezzes of tapas maak ik graag voor eetbezoek. Kaasfondue, lasagne of quiche voor de minder avontuurlijke types.
-
De knoflooktaart van Ottolenghi deed het goed laatst.
De Surprise Tarte Tatin met krieltjes is ook een aanrader.
-
Jaah, die wil ik ook graag nog een keertje maken. Binnenkort weer eens mensen uitnodigen ;D
-
Gerechten waar mijn vleesetende partner ook van smult:
- Vegetarische roti (kousenband, aardappelen, kerrie en ei),
- winterse stoofpot van de site Vegetus (van Cornelie hier op het forum): http://vegetus.nl/hachee-met-aardpeer-en-belgisch-bier/
- zoete aardappelcurry met paneer: http://allrecipes.nl/recept/2748/zoete-aardappelcurry-met-panir.aspx met rijst erbij (dit recept verdubbel ik altijd)
-
Die knoflooktaart wil ik ook nog eens maken! Ik denk dat ik daar eens een vrijdag voor plan, zodat we het hele weekend ongegeneerd naar knoflook kunnen meuren voordat de werkweek weer begint :-).
Het is trouwens een tajine geworden met amandelschaafsel, couscous en een salade. Was heerlijk en gezellig.
Bedankt voor alle tips!
-
Van die knoflooktaart krijg je geen knoflookadem hoor, het is zo gaar en gecaramellisseerd dat er net als bij gepofte knoflook alleen een heel subtiele knoflooksmaak achterblijft. Kun je dus gerust vanavond al op het menu zetten :)
-
Note to self: weer eens iets uit Plenty koken. Of uit Veg. Al dan niet voor gasten.
-
Of een ander vegetarisch gerecht een pasta geitenkaas en rucola. Zou je met vlees kunnen maken maar kan ook prima zonder vlees gegeten worden. :)
https://iamfoodie.nl
https://iamfoodie.nl/vegetarische-recepten
* eet heel vaak geen vlees..