Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Schanulleke op 27 januari 2011, 14:55:03
-
Ik wil binnenkort gaan trakteren op mijn werk, het liefst zou ik cupcakes willen bakken. :hungry: Wie heeft er een een lekker (veganistisch!) recept dat niet kan mislukken?
Blijven cupcakes trouwens ook goed van vorm als je ze niet in zo'n cupcake-houder bakt? Ik bedoel zo'n anti-aanbakding of zo'n siliconending. (Uiteraard ga ik wel van die papieren cupjes gebruiken.) En als ik wel zo'n cupcake-houder wil aanschaffen, welke kan ik dan het beste nemen, zo eentje van metaal of die van siliconen?
-
Niet echt een antwoord, maar als je er eentje van siliconen aanschaft moet je zorgen dat het een glimmende is. Ik heb diverse vormen van niet-glimmende siliconen, en die moet je alsnog invetten.
-
De lol van siliconen is dat het zo lekker makkelijk loslaat, inderdaad, zoals Wombat zegt, maar dat is helemaal geen probleem als je van die papieren vormpjes gebruikt, en ik vind gebak uit een metalen vorm beter lukken, de vorm wordt heter, dus je krijgt een iets minder bleek resultaat.
-
Ben ik met je eens. En een ander nadeel van siliconen is dat het smaak vasthoudt. Als je papieren vormpjes gebruikt is dat geen probleem, maar anders kunnen je baksels aan de buitenkant naar afwasmiddel gaan smaken. Heb ik trouwens niet eens alleen bij mezelf ervaren, maar ook bij baksels van anderen. Misschien ben ik overgevoelig, dat kan.
-
Ik heb vrij recent een siliconen muffinvorm bij de Action gekocht en die werkt perfect. Hij bestaat uit 16 holtes en was te groot voor mijn oventje, dus ik hem doormidden geknipt.
-
Ik gebruik voor cupcakes altijd een metalen vorm en doe daar dan papiertjes in. Ik vet niets in. Zonder vorm blijven mijn papiertjes niet mooi staan en worden plat of lopen uit. Cake is namelijk een beslag en dat is vloeibaar.
Ik heb ook siliconen vormen voor cupcakes, maar die gebruik ik om kattenvoer in porties in te vriezen ;D Dat gaat perfect, want als het is ingevroren, kan je makkelijk de muffins voor Ot er uit halen omdat siliconen zo lekker meeveert.
-
http://www.vegancupcakerecipes.com/
Als ik cakejes maak zonder muffinvorm dan zakken ze altijd uit, dus ik vind zo'n vorm wel erg fijn.
-
Ik wil binnenkort gaan trakteren op mijn werk, het liefst zou ik cupcakes willen bakken. :hungry: Wie heeft er een een lekker (veganistisch!) recept dat niet kan mislukken?
Blijven cupcakes trouwens ook goed van vorm als je ze niet in zo'n cupcake-houder bakt? Ik bedoel zo'n anti-aanbakding of zo'n siliconending. (Uiteraard ga ik wel van die papieren cupjes gebruiken.) En als ik wel zo'n cupcake-houder wil aanschaffen, welke kan ik dan het beste nemen, zo eentje van metaal of die van siliconen?
Eens met de vorige twee reacties: bakvorm gebruiken! Een vriendin van me heeft een siliconenvorm maar daarvan lopen de randen recht omhoog ipv een beetje schuin naar buiten. Dat wil je echt niet, want daarvan gaan je papieren vormpjes kreuken. Ik heb zelf vier metalen vormen, die gaan prima.
Verder staan de beste recepten in Vegan cupcakes take over the world van Isa Chandra Moskowitz en Terry Hope Romero! Op hun site (http://www.theppk.com/recipes/) vind ik trouwens maar één cupcakerecept.
-
Dank voor jullie reacties. Ik heb uiteindelijk een muffin-bakblik gekocht en ben nu al het hele weekend druk aan het bakken. ;D
http://www.vegancupcakerecipes.com/
Die site had ik ook al ontdekt. Staan zeker dingen op die het proberen waard zijn, maar tot mijn grote verbazing zag ik ook een recept met melk en ei staan. ??? (Kan het betreffende recept zo snel niet vinden. Zal zo nog eens even kijken.) Uiteindelijk heb ik een recept gebruikt dat op de site van Vegan Peace stond: hier (http://www.veganpeace.com/recipe_pages/recipes/MaureensCoffeeCake.htm). Officieel is het geen cupcake-recept maar een recept voor een cake, maar cupcakes zijn uiteindelijk mini-cakejes, dus ik heb het erop gewaagd. Het resultaat was heel lekker en is inmiddels ook door vrienden goedgekeurd. Het enige probleem is dat ze maar heel weinig gerezen zijn. Ik heb de baking soda + baking powder + flour vervangen door zelfrijzend bakmeel. Misschien dat het daaraan ligt. Weet iemand een oplossing? Ze zijn zo lekker, maar zien er zo plat uit...
-
extra bakpoeder toevoegen?
-
Bedoel je dan het Nederlandse bakpoeder (= combi van natriumbicarbonaat + dinatriumfosfaat) of het Amerikaanse bakpoeder (= natriumbicarbonaat + wijnsteenzuur)? Ik raak daar altijd zo van in de war... :-\
En weet iemand of Backin bakpoeder van dr. Oetker (http://www.oetker.nl/oetker_nl/html/default/debi-5dgfzk.nl.html) vegan is? Volgens de site bestaat Backin bakpoeder uit natriumbicarbonaat (E500ii) en dinatriumfosfaat (E450i). Ik heb een lijst met E-nummers die mogelijk van dierlijke herkomst zijn. E500 en E450 staan er niet op, maar waar staan die i's voor die erachter staan?
-
.... E500 en E450 staan er niet op, maar waar staan die i's voor die erachter staan?
Korte info hier: http://www.food-info.net/nl/e/e500.htm
E450 staat ook op die site.
Volgens mij komt het er op neer dat het om verschillen de zouten gaat, waarin natrium en carbonaat(E500) resp. natrium en fosfaat (E450) in verschillende verhoudingen voorkomen.
-
Die i staat voor een specifieke vorm van E450. Kennelijk duidt E450 een groep verwante maar niet-gelijke stoffen aan. Ik wist eigenlijk ook niet dat die mogelijkheid bestond, ik meende ook altijd dat een e-nummer een vast gespecificeerd goedje aanduidde.
-
.... E500 en E450 staan er niet op, maar waar staan die i's voor die erachter staan?
Korte info hier: http://www.food-info.net/nl/e/e500.htm
E450 staat ook op die site.
Goede, duidelijke site is dat. Er staat bij dieetbeperkingen heel duidelijk aangegeven of een E-nummer geschikt is voor vegetariers en veganisten. Dank voor de link.
-
Korte info hier: http://www.food-info.net/nl/e/e500.htm
E450 staat ook op die site.
Goede, duidelijke site is dat. Er staat bij dieetbeperkingen heel duidelijk aangegeven of een E-nummer geschikt is voor vegetariers en veganisten.
Op het eerste gezicht lijkt het een heel handige website voor vegetariërs en veganisten, maar als je het goed bekijkt valt het helaas heel erg tegen. Zo zijn ze inconsequent (als je onder de lijst met álle e-nummers kijkt, noemen ze sommige e-nummers dierlijk, terwijl die niet in hun losse lijstje met dierlijke e-nummers staan) en kijken ze alleen naar wat er ín het e-nummer zit en niet naar hulpstoffen (als er melk gebruikt is voor het produceren, maar de melk uiteindelijk niet meer aanwezig is, noemen zij het veganistisch). En de website is ook nog redelijk verouderd, er staan e-nummers op die niet meer bestaan.
-
Korte info hier: http://www.food-info.net/nl/e/e500.htm
E450 staat ook op die site.
Goede, duidelijke site is dat. Er staat bij dieetbeperkingen heel duidelijk aangegeven of een E-nummer geschikt is voor vegetariers en veganisten.
Op het eerste gezicht lijkt het een heel handige website voor vegetariërs en veganisten, maar als je het goed bekijkt valt het helaas heel erg tegen.....
Jammer >:(
Ik had een positieve indruk van deze site. Hooguit dat ze duidelijk redeneren vanuit de traditionele wetenschap. Weinig aandacht voor alternatieve en nieuwe ontwikkelingen. Maar ik ben geen voedingswetenschapper, dus echt beoordelen kan ik dat ook weer niet.
Kent iemand een beter alternatief?
-
Het enige probleem is dat ze maar heel weinig gerezen zijn. Ik heb de baking soda + baking powder + flour vervangen door zelfrijzend bakmeel. Misschien dat het daaraan ligt. Weet iemand een oplossing? Ze zijn zo lekker, maar zien er zo plat uit...
Is zelfrijzend bakmeel niet hetzelfde als bloem + bakpoeder? Dat betekent dat je dan nu het baksoda niet hebt vervangen. Cq het ei als je een gangbaar cakerecept in beschouwing neemt.
Je kunt dus de volgende keer bijvoorbeeld wél baksoda erin doen. Heel wat anders dan soda want juist zuur is azijn, deed dat niet ook iets met rijzen? (Ik gebruik het altijd in m'n brownies.) En sinaasappelsap heb ik ook wel eens gelezen, maar nooit geprobeerd (wellicht ook weer vanwege het zuur en dat dat bubbeltjes maakt). Banaan wordt ook wel als eivervanger in cake gebruikt maar ik weet niet of dat nu echt invloed op het rijzen heeft.
Ik las dit allemaal op Vegatopia, dus je moet vast zelf ook deze tips kunnen vinden... Ehm, dat dacht ik althans; ik kan het niet meer terugvinden... Maar wellicht heb je iets aan het topic Bakken zonder eieren (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10472.0.html).
-
Het enige probleem is dat ze maar heel weinig gerezen zijn. Ik heb de baking soda + baking powder + flour vervangen door zelfrijzend bakmeel. Misschien dat het daaraan ligt. Weet iemand een oplossing? Ze zijn zo lekker, maar zien er zo plat uit...
Misschien langer mixen tot het beslag luchtiger is...
-
Ik heb een nieuwe lading cupcakes gebakken aan de hand van dit recept (http://www.lekkerplantaardig.net/cake.htm#vanille_cake). In het recept wordt niet alleen zelfrijzend bakmeel gebruikt, maar ook nog wijnsteenbakpoeder. Dat laatste had ik toevallig nog in huis, dus het was een mooie gelegenheid om uit te testen of mijn cupcakes er beter door zouden gaan rijzen. Het resultaat was in ieder geval al beter dan bij mijn eerdere cupcakes, al zijn het nog steeds geen mega-cupcakes. (De smaak was prima, trouwens. Ook belangrijk natuurlijk. ;D)
Calimero, waar koop jij je baking soda?
-
Ik ben geen Calimero, maar ik koop een doosje bij de Chinese toko. Je kan er ook je huis mee soppen en bij Dun Yong (A'dam) staat het zo bij de schoonmaaktoestanden.
-
Het resultaat was in ieder geval al beter dan bij mijn eerdere cupcakes, al zijn het nog steeds geen mega-cupcakes.
Let wel, cupcakes zijn geen muffins! Ze horen niet zo'n enorme kop te krijgen, maar juist een relatief platte bovenkant te hebben (denk aan van die cakejes die kleine kinderen op verjaarsfeestjes mogen versieren met slagroom en smarties etc)(maar dan minus het uitgezakte, omdat jij immers wel zo'n mooie metalen bakvorm hebt). Dit omdat je ze zelf ook nog gaat versieren, als het goed is! (Misschien óók wel met slagroom en smarties, maar misschien juist met een of andere spannende frosting.)
Calimero, waar koop jij je baking soda?
Ik heb even niet paraat waar jij woont, Schanul. In of in de buurt van Amsterdam toevallig?
Ik koop baksoda bij Britse winkels. Daarvan zat er eentje aan het Sarphatipark, maar die is helaas verhuisd naar Amstelveen (http://www.absolutelybritish.nl/) (en onder een nieuwe naam verdergegaan). Er zit er nog wel eentje aan de Eerste Constantijn Huijgensstraat (http://www.britishstore.nl/), vlakbij de hoek met de Overtoom en dus ongeveer tegenover de Natuurwinkel - en voor wie dat interessant vindt, ook tegenover slaapspeciaalzaak Janus, die leuke bovenburen heeft op tweehoog, die namelijk een paspop voor het raam hebben staan die ze iedere maand andere kleren aantrekken (en rondom Koninginnedag en Kerst thematisch versieren). In Londen zitten ook enorm veel Britse winkels trouwens, dus daar heb je ook wel een goede kans (evenals in de rest van de UK natuurlijk).
Ik vermoed dat een winkel als Eichholtz in de Leidsestraat ook baksoda verkoopt. Bij de toko kun je het geloof ik ook wel vinden (maar ik zoek er dan nooit naar, dus kweenie). Baksoda is hetzelfde als natriumbicarbonaat en wordt ook wel zuiveringszout genoemd.
-
De Peperbol heeft het ook in het assortiment (http://www.depeperbol.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=ilvm_fly_showroom_mall.tpl&product_id=38&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1) en ze hebben ook een webshop, voor als A'dam te ver is om te reizen.
Bij de toko krijg je veel meer voor een veel leukere prijs.
-
Turkse toko's hebben het vaak. Koekje, hoe heet die biowinkel verderop bij jou? Niet de Natuurwinkel, maar die meer bij het OLVG in de buurt? Daar heb ik het ook een keer gevonden volgens mij..
-
"Ik ben geen Koekje"© (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17445.msg584911.html#msg584911), maar die heet Ekodis.
-
Maar kijkt uit met baksoda-experimenten, je kunt er niet alleen je huis mee schoonmaken, maar bij overdadig gebruik smaakt het ook naar zeep!
-
Ik heb even niet paraat waar jij woont, Schanul. In of in de buurt van Amsterdam toevallig?
Ik woon in de buurt van Leeuwarden. De biowinkel daar heeft geen baksoda, dus ik denk dat ik bij een toko de meeste kans maak om te slagen. Toch blijf ik het vreemd vinden dat er in veel Amerikaanse recepten naast baking powder ook baking soda moet worden gebruikt. Volgens de Engelstalige wikipedia is baking soda een onderdeel van baking powder, dus dan zit die natriumbicarbonaat toch al in het beslag? Maar misschien gaat het wel om het creeren van een bepaalde verhouding tussen de verschillende ingredienten. Ik vind het alleen zo vreemd dat je dat in Nederlandse bakrecepten niet tegenkomt. Dan moet je gewoon meel + bakpoeder gebruiken of zelfrijzend bakmeel (= meel + bakpoeder). Dat zijn dan wel weer niet-vegan recepten, dus mogelijk heeft het weglaten van eieren er dan toch mee te maken (ik dacht altijd dat eieren puur als bindmiddel in zo'n recept zaten).
-
Nee, eieren zorgen ook voor luchtigheid.
Ik snap ook niet zo goed wat je nou gek vindt. Dat er aan de andere kant van de wereld andere bakgebruiken zijn? Met andere ingrediënten?
-
Dat er naast het bakpoeder nog baksoda moet worden toegevoegd, als die baksoda ook al in het bakpoeder zit. Maar dat zal wel te maken hebben met die verhoudingen waar ik het eerder al over had.
Enfin, ik vertelde vandaag op mijn werk dat ik op zelfgemaakte baksels zou gaan trakteren, en wat denk je? Riepen ze met zijn allen in koor: WIJ WILLEN APPELTAART Bleek dat ik ooit eens in een ver, grijs verleden had beloofd om appeltaart te bakken. :-[ Dus ik ben nu op zoek naar een cupcake-recept met appels, rozijnen, noten en dat soort dingen erin. Laten we zeggen: iets waar je met een beetje fantasie een mini-appeltaart in kunt zien. Iemand suggesties?
-
Gewoon cakejes bakken met stukjes appel en rozijnen en wat kaneel. Wat ook leuk kan zijn, maar wel meer werk, is van die aluminium wegwerp kleine bakvormpjes te halen en daar kleine 1-persoons appeltaartjes in bakken.
Bakjes invetten, allemaal voorzien van een ruime lap deeg. Gaatjes prikken en blind bakken, dan vullen met appel-rozijnen-kaneel mengsel en bovenop een crum-laagje. Afbakken en laten afkoelen en serveren op je werk. Als dat vegan moet, gewoon geen ei in het deeg doen, maar beetje koud water om je deeg aan te maken en van die plantaardige nep-boter (soja-margarine?) gebruiken.
-
Aan mini-appeltaartjes had ik ook al zitten denken. Er waren namelijk twee collega's die wel heel hard om appeltaart riepen en het lijkt mij erg leuk om die twee ook daadwerkelijk een hele appeltaart te geven. Bij de V&D heb ik mini-springvormpjes gezien, waarvan ik er wel eentje wil kopen die ik dan later ook voor een 1-persoons hartige taart voor mezelf kan gebruiken. Maar goed, eerst maar even zien of ik een lekker appelcupcakerecept op internet kan vinden.
-
Koekjes idee is een goed idee mits je het niet met margarine en wel met boter doet.
-
Inderdaad, als het niet veganistisch moet, zeker vooral boter gebruiken.
-
Boter is voor mij geen optie (ben veganist), dus ik moet maar eens op wat sites met veganistische recepten kijken of er een geschikt appeltaartrecept tussen zit. Ik kan me niet voorstellen dat er geen lekkere vegan appeltaarten te maken zijn.
-
Ik vind margarine niet lekker, maar jij zal daar vast geen last van hebben. Ik ben niet bekend met de merken van plantaardige margarines, maar als er 1 is die qua structuur ergens op boter lijkt, kan je daar vast ook wel kruimels van maken voor je crum-laagje.
Een deegje is niet zo moeilijk vegan te maken; groot gedeelte bloem, gedeelte boter (of in jouw geval plantaardige margarine) en dan een eetlepel koud water. Bij elkaar kneden en laten rusten en dan uitrollen.
Vulling lukt wel neem ik aan. Voor kleine taartjes is het handig ook kleine stukjes te gebruiken in je vulling. De appels dan grof raspen of in jullienne met de mandoline. Rozijntjes even weken of met mengsel lang (minimaal half uur) laten staan met suiker en niet te weinig citroensap.
-
Ik vind margarine niet lekker, maar jij zal daar vast geen last van hebben.
Maar hoe zit het met die collega's?
-
De laatste paar keer heb ik een mix van Bertolli voor zoet gebak margarine en zonnebloemolie gebruikt voir mijn muffins. En voor de speculaasjes een mix van dezelfde margarine en ecoboter. Ik had de margarine bij mijn matig gesorteerde AH gekocht.
-
Bij Bertolli denk ik aan vieze tomatensaus uit pot en van dat spul in een knijpflesje wat schijnbaar voor in de koekenpan is. Ik kan me er weinig bij voorstellen, maar ik doe dan ook niet aan bakmixen.
-
maar ik doe dan ook niet aan bakmixen.
Ik ook niet, ik bedoelde met mix 50% margarine en 50% olie.
-
Ow zo. Kan je dan niet beter helemaal olie gebruiken? Of blijft dat vloeibaar na het bakken?
-
De olie zorgde er m.i. voor dat de muffins wel een dag of 4-5 redelijk vers bleven. Bij koekjes heb ik het nog niet durven proberen, die moeten natuurlijk ook juist knapperig worden.
-
Ik heb vanochtend getrakteerd op mijn werk en het was een groot succes. :D Ik had twee verschillende soorten cupcakes gemaakt en voor een tweetal collega's (die twee die zo hard riepen dat ze appeltaart wilden) allebei een mini-appeltaartje. Die taartjes waren echt supergeslaagd. Ik had twee mini-springvormpjes met een doorsnee van 12 cm gekocht bij de V&D. Vervolgens heb ik dit recept (http://vegweb.com/index.php?topic=19319.0) enigzins aangepast. In plaats van vegetable shortening heb ik vegan margarine gebruikt, wat extra bloem bij het deeg gedaan, rozijnen bij de vulling, de witte suiker vervangen door rietsuiker en bij de crumble de helft van de bloem vervangen door havermoutmeel. Ze hebben echt zitten smullen. De andere collega's waren ook prima te spreken over de cupcakes.
Ik vind margarine niet lekker, maar jij zal daar vast geen last van hebben.
Maar hoe zit het met die collega's?
De mini-appeltaartjes had ik met vegan margarine gemaakt en het leuke was dat ik juist op de korst (die was wat bladerdeeg-achtig) van mijn ene collega een paar keer een compliment kreeg. Hij vond mijn zelfgemaakte bladerdeeg lekkerder dan kant-en-klaar gekocht bladerdeeg. En dan te bedenken dat ik helemaal niet zo'n goede kok/bakster ben... Als ik al mijn twijfels had of vegan appeltaart wel lekker kon zijn, dan ben ik bij deze overtuigd van het tegendeel.
-
Ik vind becel bakken en braden (de mergarine die wij in huis hebben...) best lekker in gebak.
En de meeste mensen vinden mijn appel of perencrumble erg lekker.
-
En de meeste mensen vinden mijn appel of perencrumble erg lekker.
JA JA JA JA JA!!
-
:worshippy:
-
Super lekker!!
-
:hungry: Greet, mag ik het recept voor jou appel- of perencrumble? Please? :yes: Ik beloof plechtig dat ik niet met de eer zal gaan strijken. :angel:
-
Niks geen cupcakes voor collega's, maar voor mezelf en voor thuis.
Opeens kriebelt het weer, dus morgenochtend ga ik fijn bakken.
Maar nou heb ik zo'n leuk cupcake standaard dus moeten ze ook leuk versierd worden.
Ik deed dat altijd door philadelphia/ roomkaas met poedersuiker te vermengen, maar dat wordt niet hard.
Is er nog een wijze om dat harder te krijgen.
En weet iemand of je van die leuke versierseltjes zelf kunt maken?
alleen als het simpel is hoor, ben niet zo'n keukenprinses :D
-
Hard glazuur maak je door poedersuiker met beetje (echt paar drupjes maar) water te mengen. Hier (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11335-chocoladecake-voor-lovers-met-rozenglazuur) staat ook nog hoe je rozenglazuur kunt maken. Ipv rozensiroop kan je natuurlijk ook andere siroop nemen. Voor geel glazuur beetje kurkumapoeder en wat citroensap bij de poedersuiker.
-
Ow echt? Ik wist niet dat dat zo makkelijk was. Tnx.
-
Volgens mij deden wij vroeger ook sterke koffie erdoor i.p.v. water.
Sterke koffie met boter geeft ook een heerlijke crème.
-
En weet iemand of je van die leuke versierseltjes zelf kunt maken?
alleen als het simpel is hoor, ben niet zo'n keukenprinses :D
Hier was toch iemand die mooie taarten versierde met gekleurde rolfondant of -marsepein? Je kan het modelleren of uitsnijden met speciale uitsteekvormpjes. Hier koop ik dat bij de maalderij of de broodbakzaak (oa Aveve). In Maastricht heb je op de markt zo'n kookwinkel, daar hebben ze het ook.
-
En weet iemand of je van die leuke versierseltjes zelf kunt maken?
alleen als het simpel is hoor, ben niet zo'n keukenprinses :D
Hier was toch iemand die mooie taarten versierde met gekleurde rolfondant of -marsepein? Je kan het modelleren of uitsnijden met speciale uitsteekvormpjes. Hier koop ik dat bij de maalderij of de broodbakzaak (oa Aveve). In Maastricht heb je op de markt zo'n kookwinkel, daar hebben ze het ook.
Met fondant en marsepein kan je een heleboel.
Maar met cupcakes vind ik een lekkere creme bovenop vaak leuker
-
Ik vind het mooi, maar niet lekker, veel te vet en te zoet. Al jaren bak ik gewone cupcakes, met vanillesmaak of chocolade of stukjes appel, maar de laatste trends willen alleen maar met veel kleur en vet en suiker. Dat is niet zo aan mij besteed.
-
Hier (http://joyofbaking.com/cupcakes/cupcakerecipes.html) kun je misschien ook leuke cupcake ideeën op doen (ook voor de versiering)! Er staan ook tips bij de "Cake recipes".
-
Ik heb een tijdje terug veganistische wortel muffins gemaakt en uitgedeeld aan mijn collega's. Ze waren erg in trek en heb ze al vaker gemaakt. Het recept is hier te vinden: http://becomingvegan-monique.blogspot.com/2011/06/wortel-muffins.html (http://becomingvegan-monique.blogspot.com/2011/06/wortel-muffins.html)
En wat een lekkere recepten staan er op die joy of baking site. Ga ik ook eens tussen neuzen. Thanks for sharing!
-
Wat is sucanat?
-
Oersuiker. Minder geraffineerd dan rietsuiker.