Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Bast op 07 januari 2011, 20:42:03
-
In het kader van duurzamer koken is het belangrijk om gebruik te maken van seizoensgroenten. Dat in combinatie met mijn eeuwige nieuwsgierigheid naar wat en hoe andere mensen koken, brengt mij op het volgende idee:
Zullen we iedere maand een seizoensgroente kiezen en daar mee koken?
Van: http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/groenten_seizoen.php
Januari
Boerenkool, groene kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rammenas, rode bietjes, rode kool, savooienkool, schorseneren, spruitjes, veldsla, witlof, witte kool, wortel.
Ananas, appel, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.
Februari
Boerenkool, champignons, groene kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rode bietjes, rode kool, savooienkool, schorseneren, spruitjes, veldsla, venkel, witlof, witte kool, wortel.
Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.
Maart
Boerenkool, broccoli, champignons, knolselderij, koolraap, pastinaak,postelein, prei, rode bietjes, rode kool, schorseneren, spinazie, spruitjes, veldsla, witlof, witte kool.
Ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.
Q2: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17751.0.html
Q3: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17754.0.html
Q4: http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17755.0.html
-
heel leuk idee! :D
-
Klinkt leuk! Als er dan ook tips gegeven worden hoe te bereiden etc. Vooral bij vergeten groenten is dat wel nodig. En uiteraard recepten met elkaar delen :)
-
Laten we dan beginnen met rode kool, en dan dus niet die uit een potje.
Ik bereid rode kool nogal klassiek, afgezien misschien van de kruiden die ik erdoor gooi. Rode kool fijnsnijden, stukjes appel erdoor, fikse scheut rode balsamico, suiker en zout, kruidnagel, anijszaad, gember en een kaneelstokje. Op laag pitje gaar laten worden (ca. 30 minuten). Het anijszaad geeft een frisse tint aan de toch nogal zware smaak van de rode kool. Ook lekker: wat appelpartjes apart houden en 'in een kuiltje' op de rode kool geven.
Ik serveer er meestal gewoon aardappelpuree met een likje mosterd bij. Basmatirijst, yoghurt en pappadum doen het ook goed.
En jullie?
-
Ongeveer hetzelfde, muv anijszaad en gember. Ik roer er geregeld ook extra home made appelmoes doorheen; in totaal gebruik ik hetzelfde gewicht aan ongeschilde appels als schoongemaakte rode kool. Ik eet het meestal ook met standaarddingen als puree, zonder mosterd overigens.
-
Ik vind rode kool uit de oven met dille lekker, een gekke, maar prima combi. Deze dus http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8607-rode-kool-anders-met-dille En ik maak hem fijn met de mandoline want anders blijven de reepjes echt te grof.
-
Fijngesneden rode kool koken met appel, ui, kruidnagel, laurier, azijn en een klein beetje citroensap, suiker, kaneel, peper en zout. Gewoon heel standaard bij de gekookte aardappels.
Overigens vind ik rode kool de best te eten groente-uit-pot.
Heeft iemand een fijn recept voor salade van rode kool?
-
In Duitsland hebben ze altijd lekkere rode koolsalade. Maar die van mij wordt nooit zo.
-
De Turk hier om de hoek snijdt het fijn door de herdersalade, maar dat bedoel je vast niet. Heb een keer een briljante rode koolsalade gehad, beetje zoet-zuur met rozijntjes. Nu houd ik niet van rozijntjes, maar de rest was wel erg lekker. Moet ik ook nog eens namaken...
-
Wat een leuk idee! Deze maand kan ik alleen niets bijdragen, ik maak eigenlijk nooit rode kool.
-
Wat een leuk idee! Deze maand kan ik alleen niets bijdragen, ik maak eigenlijk nooit rode kool.
Rode kool is niet mijn favoriet. ;D
-
De Turk hier om de hoek snijdt het fijn door de herdersalade, maar dat bedoel je vast niet.
Geen idee wat Turkse herdersalade is, maar het klinkt wel stoer!
Heb een keer een briljante rode koolsalade gehad, beetje zoet-zuur met rozijntjes. Nu houd ik niet van rozijntjes, maar de rest was wel erg lekker. Moet ik ook nog eens namaken...
Precies, zoiets bedoelde ik en idd. heel Duits.
-
Ik heb volgens mij al jaren geen rode kool meer gegeten. (een jaar of 15) Misschien me binnenkort toch eens aan wagen dan :)
-
Voor het kerstmenu heb ik rode kool met kweeperen gemaakt, ipv appels, dat bleek ook een heel lekkere combi:
http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/luie-huisvrouwen#Rode kool met kweeperen (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/luie-huisvrouwen#Rode kool met kweeperen)
En hier staat ook nog een recept voor rode coleslaw:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/wk-2010/10992-amerikaanse-coleslaw-en-veggiedogs
-
Wat een leuk idee!
Ik stond toevallig vanmiddag met mijn moeder na te denken over leuke rode kool gerechten.
Rode kool met port en pruimedanten, dat vonden wij een goeie.
-
Ik maakte gisteren (voor ik deze draad las, toevallig!) een rodekoolgerecht vrij naar Allerhande: ovenschotel van gestoofde rode kool met appel erover, daarover gebakken vegastukjes met ui, daarover aardappelpuree. Lekker!
Wel gesmokkeld met rode kool uit een potje (met cranberries). Best OK maar wat te zoet. Volgende keer zelf...
-
Klassieke rodekool is erg lekker, maar ik eet het ook graag als salade: fijn gesneden rodekool met gesnipperde ui, augurkjes en ananas met een dressing van yoghurt, azijn, gember en lemongrass (zo'n prut uit een potje...) en natuurlijk wat peper en zout. Dat minimaal een half uur laten staan, zodat de kool een beetje zachter wordt. MMM!
Lekker bij een broodje burger.
-
mijn vriend lust geen rode kool, en om nou zo'n hele kool voor mezelf alleen te kopen.... tja dan wordt het bij mij dus meestal een potje... heel gewoon met (gebakken) aardappelen en dan een vega-worstje erbij. Op het worstje dan wel flink mosterd... tis simpel en lekker.
-
Ik ben niet zo van de tegenwoordig bijna obligate honing-mosterddressing, maar hij werkt goed bij rode koolsalade. Half citroensap, half azijn gebruiken.
-
mijn vriend lust geen rode kool, en om nou zo'n hele kool voor mezelf alleen te kopen....
Idem hier, dan eet ik het maar niet. Voor mij laat hij spruitjes en vlees staan, ik koop voor hem geen rodekool.
Maar misschien ga ik toch proberen er een salade van te maken.
-
Maar je kan toch gewoon een zakje voorgesneden rode kool kopen?
-
Den ouderwetsche Hollandsche groenteboer heeft weleens voorgesneden rode kool die je per ons kan kopen, toch?
Heb even topic titel aangepast, lijkt me handiger om toch een soort van kwartaalverzameling te maken.
Nu hebben we voornamelijk rode kool recepten gezien, maar ook andere kolen zijn in het seizoen. Hebben we daar nog leuke recepten voor? Ik doe eigenlijk nooit iets met savooi of spitskool bijvoorbeeld. Zuurkool heb ik al jaren niet meer gegeten. Slechte herinneringen aan, maar ik moet het maar weer eens proberen. In een andere draad stonden er al wat recepten, maar meer is natuurlijk altijd leuk ;)
Winterwortel voer ik aan het paard of doe ik standaard dingen mee. Maar er zijn hier vast mensen die de wortel wel een hoofdrol toedichten...
-
Voor winterwortel staat er een recept op de voorpagina.
Savooiekool heb ik vroeger vaak gegeten in de stamp, spitskool lijkt me iets voor door de nasi.
Heb je hier wel eens zuurkoolschotel gegeten? Die is vrij mild en niet heel erg zuurkolerig en er zitten piepers in.
-
Nee, maar zat er idd al wel aan te denken om te vragen of je die eens voor me wil maken ;D
Oh ja de voorpagina, ik moet zoveel inhalen als mijn internet het weer eens nauwelijks doet...
-
Winterwortel voer ik aan het paard of doe ik standaard dingen mee.
:ymca:
-
Zuurkool heb ik al jaren niet meer gegeten. Slechte herinneringen aan, maar ik moet het maar weer eens proberen. In een andere draad stonden er al wat recepten, maar meer is natuurlijk altijd leuk ;)
Winterwortel voer ik aan het paard of doe ik standaard dingen mee. Maar er zijn hier vast mensen die de wortel wel een hoofdrol toedichten...
Tegenwoordig eet ik vaak een zuurkoolovenschotel. Met aardappelpuree, cranberry's (of je maakt er een beetje cranberrycompote van), en vegagehakt. Lekker!
De winterwortel is nu ook salade. Of hij kan in in iets met couscous, of in de wortelpilav van Christiaan.
-
Ik at laatst voor het eerst in mijn leven lekkere zuurkool. Met hete bliksem, een mosterdsaus en erbij een krokant gebakken kaasje (camenbert?). Ik at het bij Studio-K en ik zou het graag een keer zelf maken. Heeft iemand een fijn recept?
Smaken de supermarkt zuurkool en de zuurkool uit het vat van de groenteboer of die van de natuurwinkel allemaal hetzelfde?
-
Smaken de supermarkt zuurkool en de zuurkool uit het vat van de groenteboer of die van de natuurwinkel allemaal hetzelfde?
Nee. Groot verschil tussen supermarktzuurkool uit vacuumzakje en natuurwinkelzuurkool uit vacuumzakje heb ik nog niet ontdekt, maar wel met uit het vat. Dat smaakt duidelijk anders en voor mijn gevoel ook sterker.
-
Kolen zijn hier zeer geliefd:
- Spitskool even smoren in wat boter en dan aankruiden met kerrie.
- Groene of savooienkool kan in een (gesloten) ovenschaal met wat knoflook, tomaatjes, aardappelen, ...
- Groenekoolrolletjes gevuld met een rijstmengsel.
- Witte-, rode- of spitskool als salade met yoghurt, augurk, ui, gember en citroengras.
-
De Aldi alhier in Duitsland verkoopt regelmatig een noviteit, genaamd Jaromakohl. Een soort platgeslagen witte kool, een stevige kool die het midden houdt tussen witte kool (de textuur) en spitskool (de smaak). Blijkbaar van Turkse origine. Zo af en toe kan ik de verleiding niet weerstaan en dan moeten we dus een paar gerechten met Jaromakohl verorberen - want zo'n kool weegt al gauw een kilo. Meestal wordt het iets als:
- Volkorenpenne met tomaten-karwijzaadsaus en kort gebakken kool, bestrooid met geroosterde zonnebloempitten en Parmezaanse kaas
- Salade van kool, wortel, paprika en feta met een zoet-pittige honing-mosterddressing; bestrooid met geroosterde zonnebloempitten (die horen er op een of andere manier gewoon bij)
- Ook prima als roerbak met panch phoran (http://en.wikipedia.org/wiki/Panch_phoron)
Net van onze kennis uit Frankrijk een recept voor lasagne met savooiekool en bechamelsaus gekregen. Lijkt me een goed alternatief voor die eeuwige savooiekoolrolletjes (alhoewel, wie koopt er nog savooiekool).
-
Savooikoolpuree is heel, heel lekker nochtans...
-
Bedoel je savooiekoolstamp of tot snot gekookte savooiekool en dat dan gepureerd?
-
Bedoel je savooiekoolstamp of tot snot gekookte savooiekool en dat dan gepureerd?
:heehee: Ik mag hopen dat Greet voor de eerste optie gaat.
-
Ik heb van de week een leuke ovenschotel met koolrolletjes gemaakt, en ik weet van de weeromstuit niet meer of het nou met een groene of met een savooiekool is, en of dat niet stiekem hetzelfde is...
-
Savooiekool heeft toch geribbelde blaadjes en een gewone groene gladde?
-
Ik weet het niet meer, als je op plaatjes googlet, kom je ongeveer dezelfde dingen tegen als voor 'groene kool' en voor 'savooiekool'.
Ik had zo'n ding:
(http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6kgj82Qd2UhKGtWi1JYEIduqCNIlKtiyqC84VzAuxvQ5hHtzt8g)
-
Ik noem zo'n ding ook een savooiekool.
Wat ik een groene kool noem, is dus een witte. Die zijn meestal helemaal niet wit, maar lichtgroen.
-
Klopt, witte kool is dit:
(http://members.tele2.nl/denieuweronde/groeneblaadje/digitalenieuwsbrief/nummer807/wittekool.jpg)
Maar wat is een groene kool dan?
-
(http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6kgj82Qd2UhKGtWi1JYEIduqCNIlKtiyqC84VzAuxvQ5hHtzt8g)
Ik noem dat altijd een groene kool.
-
Is groene kool niet gewoon hetzelfde als savooie? (http://www.tuinkrant.com/artikel/groeten-tuin-keuken-herondek-rode-witte-groene-kool-savooikool)
-
Ik heb pas geleden groene kool herontdekt.
Ik kende het alleen van vroeger toen mijn moeder het maakte, en kwam het een paar weken geleden opeens tegen bij de AH.
Ik weet niet of het nou maar heel kort in het seizoen is, of dat de AH het als uitbreiding van het assortiment heeft genomen, of dat ik er al die jaren gewoon langs gekeken heb, maar ik was echt verbaasd dat mijn AH het had, ik was helemaal vergeten dat het bestond.
Ik vind het echt een lekkere kool.
-
Heeft Albert Heijn hele groene kolen? En hoe zien die eruit dan?
-
Heeft Albert Heijn hele groene kolen? En hoe zien die eruit dan?
Is groene kool niet gewoon hetzelfde als savooie? (http://www.tuinkrant.com/artikel/groeten-tuin-keuken-herondek-rode-witte-groene-kool-savooikool)
(http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6kgj82Qd2UhKGtWi1JYEIduqCNIlKtiyqC84VzAuxvQ5hHtzt8g)
-
Ja, zo inderdaad.
-
Ik dacht dat Haantje het vroeg, omdat ze het ook niet zeker wist. (Googelen had ik zelf ook gedaan.)
-
Haantje was zelf al met google in de weer geweest en tot de conclusie gekomen dat groene en savooie kool hetzelfde zijn, but thanks anyway.
Ik heb het in ieder geval in geen jaren gegeten, spitskool staat hier wel een paar keer per seizoen op tafel. Gewoon kort gekookt met een eenvoudig melksausje.
-
Ik kan ze ondertussen al een tijdje niet meer vinden in de winkel :(
Zouden ze zo kort in het seizoen zijn? Of zou de AH maar één lading besteld hebben?
Ik vind het jammer, ik vond het érg lekker. En het is redelijk donker groen, dus vast erg gezond.
-
Voor wie ook wel eens iets anders wil, zie hier, kool op z'n Ethiopisch: http://www.xs4all.nl/~westher/recepten/YE%20ABESHA%20GOMEN.htm
Bedoeld voor bladkool, maar heb je zoiets niet in de tuin dan werken boerenkool of savooiekool volgens mij ook.
Smakelijk eten, RvO
Aanvulling: wel even opletten dat je de kool vooral niet te lang kookt.
-
In verband met goede voornemens als in meer met het seizoen mee eten enzo, haal ik dit draadje weer boven in de hoop dat we weer seizoensgerechten kunnen delen.
Komende maand wil ik in ieder geval een rodekool-pompoen-rode uispulletje proberen na te maken, wat de humusmeneer van de Ten Catemarkt in Amsterdam een seizoen terug had. Verder had Ekoplaza een geinig recept voor posteleinpesto en zijn er in het Q4topic (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,17755.0.html) nog tips voor spruitjes en pompoen die ook op het te-doen-lijstje staan.
Heeft iemand nog tips voor schorseneren en rammenas?
-
Geen tips voor schorseneren en rammenas helaas (zit nu wel met "Nicolaas Eduard Rammenas, die had er een jas..." in mijn hoofd trouwens!)
Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.
-
Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.
pastinaak? knolselderij?
@Bast: Ik vind Aziatische schorseneren wel lekker http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8545-schorseneren-op-zn-aziatisch
-
Rammanas! ;D Hier de lievelingssoep van mijn jongste dochter:
1 grote rammenas
1 grote aardappel
1 ui
3 tenen knoflook
olijfolie
1,5 liter groentebouillon
1 takje tijm
1 eetlepel honing
peper en zout
scheut room
-Rammenas (of rettich, hoe wil je het noemen), aardappel en ui schillen. Alles in blokjes snijden.
-olijfolie verhitten, ui fruiten, aardappel erbij, 5 minuten bakken, rammenas erbij, 3 minuten bakken. Knoflook persen boven de pan.
-Bouillon en tijm erbij, 30 minuten laten koken.
-Haal de helft vd groenten en het takje tijm uit de bouillon, bewaar dat apart.
-Van de rest van de groenten en de bouillon met de staafmixer een gladde soep maken.
-Roer de honing, de room en de rest vd groente weer door de soep.
-Lekker met donkerbruin brood met boter.
-
Lekker, schorseneren. Dit recept van Allerhande heb ik weleens gemaakt. Nou ja niet precies dit recept, maar iets wat er veel op lijkt (ik at het toen nog met v1s):
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/890014/geroosterde-schorseneren (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/890014/geroosterde-schorseneren)
-
Ik ga de komende dagen een wintersoep maken van krootjes en wortel, wordt dus een beetje zoetige soep. Heeft iemand nog ideeen voor andere winterse ingredienten die er in zouden kunnen? Een uitje en wat prei gaan er sowieso in, en ik ga het serveren met een flinke bloep zure room.
pastinaak? knolselderij?
Pastinaak vind ik voor de volgende keer wel een goede, ga ik eens proberen!
Ik kon mijn ongeduld niet bedwingen en heb gisteren de soep al gemaakt, hij is erg lekker geworden, recept volgt...
-
Nog een anders dan anders bietjes recept: Biet Bourguignon (http://www.greenkitchenstories.com/beet-bourguignon/)
-
Nog een anders dan anders bietjes recept: Biet Bourguignon (http://www.greenkitchenstories.com/beet-bourguignon/)
Leuk zeg!
-
Klinkt lekker.
Maar die pearl onions, zijn dat nu zilveruitjes zonder pot? Zijn die te krijgen in Nederland, of moet ik die eerst gaan kweken in mijn tuintje? (Kan dat?)
-
Maar die pearl onions, zijn dat nu zilveruitjes zonder pot? Zijn die te krijgen in Nederland, of moet ik die eerst gaan kweken in mijn tuintje? (Kan dat?)
Ja. In A'dam bv bij de zelfbedienings-groentekraam op de Albert Cuyp die aardappels en deze zilveruien binnen heeft (maar die is duur!) en bij Kweker (minder duur maar je hebt een pasje nodig). Ik zou zeggen: neem de kleinste sjalotten die je kunt vinden en halveer ze eventueel. Of probeer het eens met zilveruien uit pot, dat gerecht kan best wat zuur hebben denk ik.
-
Je kan natuurlijk ook vragen of ze voor je besteld kunnen worden bij de groenteboer.
Firma Labes op de Korte Prinsengracht heeft ze regelmatig, maar ze komen pas in mei weer in het seizoen vertelde ze toen ik er laatst naar vroeg. Genco had ze vroeger ook regelmatig, maar ik ben daar al een tijdje niet meer geweest dus of dat nog zo is weet ik niet...
-
Ikzelf kom eigenlijk nooit in winkels, dus zal mijn hulptroepen erop uit moeten sturen. Maar die vinden dit soort queestes leuk.
-
Oeh dat ziet er lekker uit!
-
Het is maart, broccoli mag officieel weer? :P
-
Het is maart, broccoli mag officieel weer? :P
pas in mei toch?
Nu is 'ie nog B, maar dat was ie vorige maand ook al.
-
Dus een B een februari is niet oké, maar in maart wel? ???
-
Dus een B een februari is niet oké, maar in maart wel? ???
Volgens diverse moestuinboeken en sites oogst je broccoli in NL en B, in een moestuin, van juni tm oktober of september. :-\ Willekeurig voorbeeld: http://www.groentekalender.be/
-
Maar die pearl onions, zijn dat nu zilveruitjes zonder pot? Zijn die te krijgen in Nederland, of moet ik die eerst gaan kweken in mijn tuintje? (Kan dat?)
Ze zijn er weer! Gespot bij Rob & Mirna (http://robbertenmirnavoormeersmaak.vpweb.nl/Groente--fruit--aardappels-en.html) op de Kinkerstraat in Amsterdam. Sowieso een aanrader deze winkel met aardige mensen, leuk assortiment en kennis over wat ze verkopen.
Inmiddels ook een keer rammenas gemaakt, afgeleid van het recept van Chantal (we hadden niet alle ingredienten in huis), was lekker! En heb nu schorseneren liggen. Die gaan denk ik met een bechamel- of kaassausje op tafel komen.
-
Ik kan voor schorseneren ook die salade met avocado van Annemieke aanraden, was erg lekker!
-
Oe, dat ziet er ook lekker uit! [Klik hier voor recept] (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/lauwwarme-schorseneren-avocadosalade/) Maar ik heb geen avocado in huis :-\
-
Oe, dat ziet er ook lekker uit! [Klik hier voor recept] (http://www.annemieke.net/RozeMarijn/lauwwarme-schorseneren-avocadosalade/) Maar ik heb geen avocado in huis :-\
:kwijl:
Ik juist wel avocado maar geen chorseneren ;D
-
Dat recept is echt mega-lekker!
-
Haantje was zelf al met google in de weer geweest en tot de conclusie gekomen dat groene en savooie kool hetzelfde zijn,
Laat ik hier ook eens iets aan toevoegen.
Laatst bij Tesco lagen de savooie- en de groene kolen gebroederlijk in bakken naast elkaar. Wat zeg ik - door elkaar. Ze zagen er precies eender uit, alleen de prijsaanduiding verschilde net iets - niet veel maar toch.
En het mooiste: de groene kool was in de aanbieding en de savooiekool niet (of omgekeerd)! Wie het nog snapt, Tesco in ieder geval niet. Geloof ik. En ik ook niet. Geloof ik.
-
Als ik op google afbeeldingen zoek, staat er ook wel witte kool tussen die ik dus op zoekterm "groene kool" vindt.
Maar dus ook savooiekool... verwarrend!
-
maar volgens deze blog (http://harrietsguod.blogspot.nl/2010/02/de-waarheid-over-groene-kool.html) is er ook geen verschil ;)
-
Waarom dan een verschil van namen als het product hetzelfde is? ???
Witte kool vind ik trouwens altijd een groene kleur hebben......of is er iets mis met mijn ogen? ;D
-
Vandaar dat witte en groene kool vaak verward worden, had ik ook....
-
Wat sjiekere manier om bietjes op het menu te zetten: Bietencake met vanille, walnoten en roomkaasfrosting (http://www.culinarytrends.net/Beet%20Cake.html).
-
Oooh, ziet er lekker uit, Bast!
-
;D
- Turkse wortel-gedroogde abrikoos-pijnboompittenlatkes (http://mezzeanddolce.wordpress.com/2013/11/19/mezze-turkish-carrot-apricot-and-pine-nut-latkes-havuc-koftesi/)
- Wortel-pecanknoedels in creoolse saus (http://www.julianaslaboratory.com/Pasta%20-%20carrot_pecan_creole_dumplings.htm) (saus is niet vega, maar instructies geven de aanpassing wel)
- Koerdische wortelkoekjes (http://www.sarahmelamed.com/2010/02/the-best-kurdish-carrot-fritters-in-the-world/)
- Zoete wortelballen (http://milk-and-pumpkin.blogspot.nl/2008/04/turkish-sweet-carrot-balls.html)
- Boerenkoolbhaji (http://www.dishesfrommykitchen.com/2013/04/kale-fritters-super-tempting-appetizer.html)
-
Het is qua groenten nog steeds winter, maar buiten is het afwisselend herfst en voorjaar, en veel te warm voor de tijd van het jaar. Niet echt weer voor boerenkoolstamppot dus. Maar wat wel dan?
-
Ik had andijvie in mijn groentetas, en maakte daar gisteren een salade mee. Was erg lekker.
Door de pasta zijn dat soort groenten vaak ook lekker, en wat frisser dan een stamppot. Of in een lasagne of risotto verwerken.
-
Niet echt weer voor boerenkoolstamppot dus. Maar wat wel dan?
Hoewel ik het ook zonder vorst ook lekker vind en ik het hier guur genoeg vind voor boerenkoolstamppot maak ik ook wel boerenkoolsalade, met boekweit bijvoorbeeld, of boerenkool door de wortelsoep of boerenkoolcurry.
Ik verlang wel al af en toe heel erg naar zomergroenten als aubergine en courgette maar geniet nog steeds van alle wortels, knollen en kolen op dit moment.
-
Ik heb nooit kunnen begrijpen wat de vorst nou eigenlijk toevoegt aan boerenkool.
Anyway, je kan het hier het hele jaar door krijgen. 8) Alleen niet voorgesneden. :'(
-
Ik heb nooit kunnen begrijpen wat de vorst nou eigenlijk toevoegt aan boerenkool.
Stamppot boerenkool vind ik typisch een gerecht dat ik niet zal eten als het buiten meer dan tien graden is. Net als rode kool, trouwens. Andijvie- of spinaziestamppot dan weer wel. Ik vermoed dat hier geen rationele verklaring voor is, behalve dan gewoonte (en verkrijgbaarheid van de groenten).
Anyway, je kan het hier het hele jaar door krijgen. 8) Alleen niet voorgesneden. :'(
Ik koop mijn boerenkool op de markt, daar is het tussen ongeveer november en eind maart te krijgen. Ook niet voorgesneden - maar dat is echt niet veel werk, even langs de dikke nerven ritsen en vervolgens fijn hakken. Verder vind je verse boerenkool in Duitsland slechts in de betere, grotere supermarkten - en dan meteen in een kilozak.
-
Ik heb nooit kunnen begrijpen wat de vorst nou eigenlijk toevoegt aan boerenkool.
Vorst zorgt ervoor dat zetmeel in boerenkool omgezet wordt in suikers, de smaak verandert dus, wordt milder, wat veel mensen lekkerder vinden. Het werkt alleen als de boerenkool bevriest als het nog op het land staat, zelf in de vriezer leggen helpt niet.
-
Vanavond iets met kool. Omdat het winter is en ik de seizoensgroenten volg heb ik een voorraadje kool en knol, maar man wat doe je daar lang mee. Een rode kool, een witte, een knolselderij en een zak winterpeen: 4 kilo bij elkaar, dat is tien dagen flink dooreten om daar doorheen te komen. Ik verkijk me daar altijd een beetje op. Als salade kan ik 300 gram wegknagen, gekookt 400.
Heeft iemand nog spannende recepten? Ik heb wel wat ideeen: De winterpeen kan ik kwijt in een hutspot (heb ook nog een kilo uien), de witte kool in een oosterse risotto, ik kan een groentemix in een shepherd's pie verstoppen, of in een gewone winterse pie, maar nieuwe ideeen zijn van harte welkom. Ik heb ook nog twee paprikas die er bij kunnen, geen seizoensgroente maar wel in de aanbieding dus toch maar gekocht.
-
Tijdje terug wortel in vers sinaasappelsap gemaakt, was best lekker. Stukjes in wat olijfolie bakken en dan als het een beetje gebruind is op wat plekjes vers sinaasappelsap erbij. Dat kook je een beetje in tot de wortelstukjes de gewenste gaarheid hebben en er een klein beetje saus om heen hangt zeg maar. Beetje kaneel erbij, eventueel koriander- en/of muntblad.
Indiase kookthoran (http://www.vegrecipesofindia.com/cabbage-thoran/) met tussen de inleiding en het recept nog wat koolsuggesties.
-
Fijngesneden witte kool met gerapste kokos, beetje (frambozen)azijn en wat (hazelnoot)olie en bijvoorbeeld rozijntjes is erg lekker, vind ik.
-
Sellerieschnitzels (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8826-winterse-woensdagen-de-lente-in-met-koolrabi) (de gelinkte koolrabischnitzels zijn met knolselderij welhaast nog lekkerder). Selleriesalade (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8540-simpel-selleriesalade). Knolselderij doet het ook goed in een bolognesesaus (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/feestdagen-2012/12129-antipakjesavond-pasta-bolognese).
De genoemde wortels in sinaasappelsap zijn erg lekker. Eventueeel ook met sesamzaad (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11106-wortelen-met-sesamzaad).
Kimchi van rode kool (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12101-kimchi-van-rode-kool). Of rode kool met dille (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8607-rode-kool-anders-met-dille).
Van de witte kool kun je redelijk eenvoudig zuurkool maken (ik ben nog steeds verslingerd aan hummus met zelfgemaakte zuurkool op brood):
https://www.youtube.com/watch?v=6gObQR5Vm4M
-
Lekkere ideeen, ik ga er zeker dingen van proberen. Die kimchi lijkt me geweldig maar die ga ik dan eerst wel in een wat kleinere hoeveelheid maken, volgens mij eet je daar niet zo heel veel van per keer. Hoe lang is het houdbaar?
De zuurkool heb ik nu twee keer gemaakt maar die vind ik toch niet helemaal geweldig, het wordt niet zuur genoeg naar mijn smaak.
-
Die kimchi lijkt me geweldig maar die ga ik dan eerst wel in een wat kleinere hoeveelheid maken, volgens mij eet je daar niet zo heel veel van per keer. Hoe lang is het houdbaar?
Ik heb het bij de auteur nagevraagd: in de koelkast minimaal een maand in een gesloten weckpot (is nu ook aan artikel toegevoegd).
Ik heb hetzelfde met kolen, zeker nu ik ze pel ipv aansnij blijven ze echt eeuwig goed, wat goed is, maar ze gaan lang mee ja.
Heb nu een savooiekool liggen.
Een rode kool
Met dille uit de oven en een pepertje vind ik lekker, maar de room is wel essentieel http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8607-rode-kool-anders-met-dille
Deze salade met tahin is ook heel lekker http://klarykoopmans.blogspot.nl/2010/04/maak-dit-rode-kool-tahinsalade.html
Wil rode kool niet ook in de juicer?
Een witte kool
Ik vind witte kool altijd stug, ik heb liever spitskool. Dit gerecht http://klarykoopmans.blogspot.nl/2011/09/snel-heet-lekker.html is met spitskool heel lekker, maar kan ook met witte kool. Check na 1,5 minuut bakken even. Witte kool doet het ook goed in de gado gado (pindasaus!) en pad thai.
Een knolselderij
Even in de oven roosteren en dan met mosterd vind ik lekker.
Of inderdaad selleriekoekjes.
En een zak winterpeen
Lekker als salade met gomasio.
In de lasagna met veel rozemarijn en een bechamelsaus
Japanse wortel met sesam http://blog.chefsarmoury.com/2011/01/izakaya-recipe-ninjin-kinpira/ (sla de inleiding over) is ook lekker.
-
Oh, en kool is supergezond, vooral voor de darmen. En gek genoeg juist als ie gesneden is! De kool denkt dan namelijk dat insecten zitten te knabbelen en maakt dan een stofje aan tegen de insecten. Dat stofje blijkt zelfs een kankerwerende werking te hebben in je darmen. Dus gesneden kool, en ik neem aan dat het ook voor ingemaaktekool geldt, is nog beter.
-
Nog meer lekkere recepten!, klinkt allemaal goed. Ik heb inmiddels de winterwortel met sinaasappelsap gemaakt, was erg lekker. Ik heb er wat verse gember bij gedaan, dat werkt ook goed. De salade met kokos en rozijnen (ik heb blanke gebruikt) was ook lekker.
Verder heb ik een soep gemaakt met alle kool/knolsoorten, wat aardappel en wat bleekselderij, met als basis gefruite uitjes met garam masala en nog wat andere indiase kruiden, na het koken even de staafmixer er doorheen. Dit werd een heerlijke warme wintersoep, het feit dat hij door de rode kool prachtig lichtpaars was, was een leuke bijkomstigheid.
-
Wentelteefjes van ontbijtkoek met gekarameliseerd witlof en blauwe kaas
Meestal besmeren we ontbijtkoek met wat boter voor bij het ontbijt of hangen we hem aan een touwtje voor een wedstrijdje koekhappen. Maar eigenlijk kan je er veel meer mee doen. Je kan er zelfs hartige gerechten mee maken. Vandaag gaan we voor een winters voorgerecht (of lunchgerecht) in Frans-Belgische stijl. Het is aromatisch van smaak, gemakkelijk te maken en zelfs goedkoop. Waar wachten we nog op?
Source: Wentelteefjes van ontbijtkoek met gekarameliseerd witlof en blauwe kaas (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13624-wentelteefje-van-ontbijtkoek-met-gekarameliseerd-witloof-en-blauwe-kaas)
-
Gisteren groene asperges
In februari?
-
Gisteren groene asperges
In februari?
Ja, ze waren in de aanbieding. Overgevlogen uit verweggistan (peru) zag ik :-[
-
Gisteren groene asperges
In februari?
Ja, ze waren in de aanbieding. Overgevlogen uit verweggistan (peru) zag ik :-[
Mijn groenteboer heeft af en toe ook op de meest onmogelijke momenten groene asperges in de aanbieding. Naar eigen zeggen zijn het vaak ladingen op weg naar b.v. Rusland die hier gestrand zijn en dan maar worden opgekocht. Die zou ik dan ook met een goed geweten kopen (in tegenstelling tot groene asperges in december die door Albert Heijn als 'seizoensgroenten' worden aangeprezen).
-
Gestoofde groene kool en bloemkoolroosjes (bloemkool eerst, niet te lang, gekookt) en geroosterde kikkererwten (lekker knapperig) en aardappelpartjes.