Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Maartje! op 20 december 2010, 22:40:53
-
L en ik hebben net een leuk lijstje zitten maken.
Op eerste kerstdag komen mijn ouders eten, en dan maken we vooraf citroenlinguini.
Daarna geroosterde bloemkool-gorgonzola-soufflétaart (die staat in de vega-Good Food, maar daar is 'ie met venkel) met erbij gebakken courgette met parmezaan en citroen, knoflookspinazie en een tahoevervanger voor wie dat wil.
Toe omelet sibérienne: een sinaasappelcakelaag met het sinaasappelijs dat Selly bij de crèpes Suzette maakte (http://vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/terug-naar-de-bistro#Crepes%20Suzette) en dan daarop eiwitschuim en dan even in de oven.
Daarna, ook heel italiaans, koffie/thee met Puccini-chocolaatjes.
Tweede kerstdag nodigen we L's moeder uit en dan willen we dimsumhapjes maken. Een lijstje van wat precies maken we morgen.
-
Het leek me wel wat om als mijn ouders 1e kerstdag naar de wokchinees gingen een pizza in de oven te gooien, maar dat mag niet van mijn moeder dat vind ze sneu... volgens mij hebben we een ander beeld van wat sneu is ;)
-
Het leek me wel wat om als mijn ouders 1e kerstdag naar de wokchinees gingen een pizza in de oven te gooien, maar dat mag niet van mijn moeder dat vind ze sneu... volgens mij hebben we een ander beeld van wat sneu is ;)
Misschien willen ze stiekem dat je meegaat, zodat ze je op kunnen vrolijken? Vooral doen waar je zin in hebt. Als een pizza voor een leuke ludduvuduh-film jouw kerstidee is, dan is dat niet sneu.
-
Hier een change of plans. Eerste Kerstdag wel bij moeders, hoofdgerecht is niet vega. Ik heb wel geopteerd voor dan champignonragout in de bladerdeegbakjes als voorgerecht. Mss dat ik de champignonragout zelf maak, dan kom ik wel iets eerder. Dan is dat iig wel vega en vast ook smakelijker dan uit een blik.
Tweede Kerstdag zou bij familie (oom en tante) van meneer koekje zijn, maar dat doen we toch maar niet. Hij vind het redelijk ver rijden, ook omdat de sneeuw dan nog niet helemaal weg is. Voor mij is dat een lange zit en moet ik me drogeren. Ik word daar niet gezelliger op en krijg er later hoofdpijn van. We gaan dus wss op Kerstavond naar mn schoonouders.
Als wij dan op Tweede Kerstdag samen thuis eten, denk ik dat de citroenpasta wel iets is. Met wat verschillende soorten groen (sla, gestoomde sperziebonen en nog iets) en soep erbij en een lekker toetje.
-
Klinkt lekker. Het idee is altijd wel mediteraan, italiaans, verder weet ik het nog steeds niet. Als nagerecht dacht ik aan een grand dessert met een klein punte sachertaart uit vegeterranean, sinaasappelijs zou daar wel goed bij combineren. Heedft iemand ook een goed recept voor sinaasappelbavarois zonder gelatine? (zomaar vervangen door agar agar lukt bij mij niet echt, tips?)
Als hoofdgerecht misscien iets kerstigs met aubergine.
-
Ik weet het nog niet. Ik zorg voor het toetje: limoenmeringues met rozenslagroom en granaatappelpitten. Lekker fris en licht na een zwaar maal, en lekker feestelijk.
-
Ik heb ook nog nooit iets goeds voor elkaar gekregen met agar-agar, maar ik hou dan ook niet echt van dat soort dingen. Heb je een ijsmachine? Want dan is dat sinaasappelijs erg lekker: niet te zoet, frissig, lekker.
Of anders misschien iets met Turkse yoghurt? Sinaasappelsap met wat suiker en misschien een beetje schil (niet teveel) inkoken tot het siroperig is en dat dan door van die lekkere dikke yoghurt of hangop roeren?
-
Je zou een lekkere chocolade kunnen smelten en dan wat grand marnier erdoor. Af laten koelen en op laten stijven. Kun je het nog in een leuk vormpje doen ook. Je kan ook room erdoor doen, dan krijg je iets truffelvullingachtigs. Snufje kaneel erbij et voila.
-
Toe omelet sibérienne
Dat is zo'n enorm cool gerecht.
En ik ben ook benieuwd naar wat voor Dim Sum hapjes jullie gaan maken. Als je maar niet aan zo'n gekke radijzencroissant gaat beginnen.
-
Ik weet het ook nog niet. En we eten met 6 man bij mij thuis, dus ik moet er wel eens over na gaan denken...
En terwijl ik dit typ realiseer ik me dat ik nog nooit uit het boek Vegeteranian heb gekookt. Daar ga ik nu in bladeren!
-
Wij hebben al wel ideeën en zometeen ga ik de eerste boodschappen doen. Mijn schoonouders komen op eerste kerstdag en mijn man gaat dan voor ons koken. Ik kook op tweede kerstdag voor mijn man en mij. Ik maak een soepje met iets erbij als voorgerecht, verschillende groentegerechtjes en zelfgemaakt vegaburgertjes als hoofdgerecht en ijs met stoofpeertjes als nagerecht. Tot nu toe in ieder geval. Ik denk dat ik zaterdag ook wat ga bakken voor bij de koffie. Weet nog niet wat. Morgen heb ik een kerstlunch met mijn afdeling en ik neem ook wat mee, want anders heb ik als veganist niet veel te eten. De helft weet wel zo ongeveer wat het veganisme inhoudt, maar ik verwacht niet dat iedereen etiketten gaat lezen of recepten om gaat bouwen.
-
Toe omelet sibérienne
Dat is zo'n enorm cool gerecht.
Ik kende het nog niet, maar het klinkt inderdaad enorm cool (http://nl.wikipedia.org/wiki/Omelet_sib%C3%A9rienne) (Sorry Sellyspeak). Interessant is dat de Fransozen het dessert Omelet Norvégienne noemen. De Noren trouwens ook, maar die doen dat alleen omdat de Fransozen dat ook doen. En de rest van de wereld noemt het Baked Alaska.
-
En is het ook geen Baked Alaska waar Nigella een skiërtje opzet? Da's ook cool! (Tenminste, dat vind ik, maar ik vind duikertjes in een aquarium ook cool...)
-
En giraffen op de christmas pudding. Toch?
-
Ja, dat vind ik ook tof! Maar wat Nigella daarvan vindt weet ik niet.
-
Toe omelet sibérienne
Dat is zo'n enorm cool gerecht.
Ik kende het nog niet, maar het klinkt inderdaad enorm cool (http://nl.wikipedia.org/wiki/Omelet_sib%C3%A9rienne) (Sorry Sellyspeak).
Ultracool! Wauw, maak je die voor het eerst Maartje? Of ben je een doorgewinterde omelet sibérienne-chef?
-
Ik heb het nog nooit gemaakt. Maar het lijkt helemaal niet moeilijk.
-
Hier mochten de kinderen kiezen. Het wordt dus camembert uit de oven, met stokbrood en bleekselderij om te dippen. Daarna bladerdeeg-pompoentaartjes met rijst en linzen. Toe een vlaflip, met vruchtjes uit blik ;D.
Tweede kerstdag eten we gewoon boerenkool. Doen we al jaren en het bevalt prima :D.
-
Op 2e kerstdag hebben we een heel raar gezelschap van gescheiden ouders en grootouders uitgenodigd in ons piepkleine huisje, waarbij we tuinmeubels moeten gebruiken om iedereen een zitplek te geven. Dus ook eten wat daar bij past: tomaten-wortelsoep (of misschien met rode paprika?) met verse basilicum, lekker stokbrood en smeerseltjes van de Souk, pastaschelpen met pompoen, rozemarijn en blauwe kaas (uit Vegeterranean), rode kool salade met rode ui, sinaasappel en rode wijn, en courgette salade met feta. En dan als toetje peren-marsepeintaart. Mjam mjam. Ik hoop dat de oudjes het ook een beetje kunnen waarderen D:
-
oeeeh ga morgen bij muppet brunchen en dan ga ik iets heeeeeel lekkers maken ;D maar ga t der nog niet verklappen..
-
T. staat al de halve dag bij zijn moeder te koken. Voor vanavond, met vrienden, maakt hij pizza. Voor Tweede Kerstdag onder andere vegatarische "Shepherd's Pie" en tiramisu. Maar dat is lang niet alles, volgens mij krijgen we belachelijk lekker eten dan.
Morgen uit eten met mijn ouders. Altijd weer een belevenis :)
-
Eerste kerstdag champignonsoep en dan stampot zuurkool.
tweede kerstdag boerenkool stampot met gebakken soyabrokjes.
Heel gemakkelijk dus maar kan ook want ik ben alleen. En...tevreden! ;)
-
Hier wordt er weinig gegeten, want griep.
-
Hier wordt er weinig gegeten, want griep.
:pet: Beterschap!
-
owh get hizzi! *knuffel*
-
Na K.'s voorstelling komen minimaal één maximaal drie collega's langs voor een kerstetentje. Dat is natuurlijk een beetje moeilijk vooruit te plannen, dus ik zal ook tussendoor nog wat in de keuken staan (open keuken, dus helemaal niet erg).
Voorafje: toastjes met selleriesalade
Soep: wortelsoep (met galangal, szechuan peper en venkelzaad)
Hoofdgerecht: rode kool met appeltjes (balsamico, gember, kruidnagel, anijszaad, kaneelstokje, suiker, zout), yoghurt-aardappelpuree, salade van zuurkool met wasabi-sesammosterd, bruine suiker en komijnzaad
Toe: afhankelijk van tijdstip, aantal mensen en stemming ofwel snel in elkaar te fabriceren apple-crumble, danwel simpel k&k chocoladepudding of misschien gewoon een pot Ostfriesentee met wat steranijs
-
Hier wordt er weinig gegeten, want griep.
Het ging later vandaag gelukkg al weer iets beter en dus at ik wat aardappels van de aardappelmix (3 soorten aardappels) van AH en zo'n kant-en-klaar taartje met pastinaak en cantherellen, ook van hen. Het taartje was wel aardig.
Verder nog eigengemaakte stoofpeertjes die ik laatst had ingevroren.
-
Na K.'s voorstelling komen minimaal één maximaal drie collega's langs voor een kerstetentje. Dat is natuurlijk een beetje moeilijk vooruit te plannen, dus ik zal ook tussendoor nog wat in de keuken staan (open keuken, dus helemaal niet erg).
Voorafje: toastjes met selleriesalade
Soep: wortelsoep (met galangal, szechuan peper en venkelzaad)
Hoofdgerecht: rode kool met appeltjes (balsamico, gember, kruidnagel, anijszaad, kaneelstokje, suiker, zout), yoghurt-aardappelpuree, salade van zuurkool met wasabi-sesammosterd, bruine suiker en komijnzaad
Toe: afhankelijk van tijdstip, aantal mensen en stemming ofwel snel in elkaar te fabriceren apple-crumble, danwel simpel k&k chocoladepudding of misschien gewoon een pot Ostfriesentee met wat steranijs
Was bijzonder lekker, traditioneel en door de specerijen toch zeer verrassend. En het toetje werd inderdaad een pot Ostfriesentee met steranijs, erbij het een en ander aan door onze gast (we hadden uiteindelijk slechts één gast) zelfgebakken koekjes.
-
Hier wordt er weinig gegeten, want griep.
Het ging later vandaag gelukkig al weer iets beter
:D
J. had gisteren migraine en had geen zin in eten en ik voelde me ook niet jofel dus hebben we maar een diepvriespizza gedeeld. :( Vandaag hebben we allerlei kerstverplichtingen dus morgen eten we caesar salad, pastinaaksoep (Good Food), ui-camembert taartje (Good Food) en en een aspergegerechtje uit de oven (uit de kerstallerhande). Ik ben morgenmiddag vrij dus dan ga ik dan wel kokkerellen. :)
-
En ik ben ook benieuwd naar wat voor Dim Sum hapjes jullie gaan maken. Als je maar niet aan zo'n gekke radijzencroissant gaat beginnen.
Nee, geen radijzencroissant.
Een soort bapao's (die wat te zoet en ongerezen waren) met een leuke vulling met shii-takes, gember, lente-ui en sojasaus, van die doorzichtige knoedeltjes (dat is rottig verwerkbaar deeg zeg!) met gebakken shanghai-paksoi, waterkastanje, knoflook en golden hoe-heet-die-sojasaus-ook-al-weer, kimchipannekoekjes, scherpzure soep (met gedroogde en verse paddestoelen, doperwtjes en ei, net zoals bij A-fusion), loempiaatjes waar in de sesamolie in vergeten was maar waar wel glasnoedels, wortel, lente-ui en koriander inzaten en ook nog een mislukte poging het bapao-deeg met een eidooier te vullen (maar tegen de tijd dat het broodje gaar was, was het ei ook hardgekookt...)
Leuk!
-
En ik ben ook benieuwd naar wat voor Dim Sum hapjes jullie gaan maken. Als je maar niet aan zo'n gekke radijzencroissant gaat beginnen.
Een soort bapao's (die wat te zoet en ongerezen waren) met een leuke vulling met shii-takes, gember, lente-ui en sojasaus, van die doorzichtige knoedeltjes (dat is rottig verwerkbaar deeg zeg!) met gebakken shanghai-paksoi, waterkastanje, knoflook en golden hoe-heet-die-sojasaus-ook-al-weer, kimchipannekoekjes, scherpzure soep (met gedroogde en verse paddestoelen, doperwtjes en ei, net zoals bij A-fusion), loempiaatjes waar in de sesamolie in vergeten was maar waar wel glasnoedels, wortel, lente-ui en koriander inzaten en ook nog een mislukte poging het bapao-deeg met een eidooier te vullen (maar tegen de tijd dat het broodje gaar was, was het ei ook hardgekookt...)
Wauw! Met wat voor deeg maak je die doorzichtige knoedeltjes?
En die soep, hoe krijg je die goed? Bij mij wordt ie altijd te gevuld en mwah.
-
Die knoedeltjes gingen met iets gruwelijks dat tarwezetmeel heet (en dat vooral gruwelijk is als je, net als ik, kippenvel krijgt bij het idee aan maizena of dat soort heel fijn gemalen dingen en perzikvelletjes enzo). Gelukkig maakte L die.
De scherpzure soep heb ik opgeschreven (maar niet bij de hand), daar kom ik nog op terug.
-
Die knoedeltjes gingen met iets gruwelijks dat tarwezetmeel heet (en dat vooral gruwelijk is als je, net als ik, kippenvel krijgt bij het idee aan maizena of dat soort heel fijn gemalen dingen en perzikvelletjes enzo). Gelukkig maakte L die.
De scherpzure soep heb ik opgeschreven (maar niet bij de hand), daar kom ik nog op terug.
Aha, ik dacht dat die knoedeltjes met een soort rijstpapierdeeg gingen, eigenlijk nooit over nagedacht.
Spannend, de scherpzure soep!