Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Svartvit op 08 november 2010, 16:31:07
-
Ik heb volgend weekend een aantal tourende muzikanten op bezoek. Veganist, veggie en vleeseter. Dus de hele maaltijd gaat gewoon veganistisch worden. Door gebrek aan oven/magnetron/gasfornuis wil ik graag een koude maaltijd maken. Het liefst voor te bereiden of snel ter plekke te doen met beperkte middelen. De eisen zijn:
Voor 5-6 personen
Goedkoop
Snel
Ook lekker voor de vleeseter(lees; geen producten die je moet leren eten)
Hopelijk heeft iemand hier een goed idee?
-
Iets met huzarensalade? (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8831-huzarensalade) Met vegan mayo dan.
-
Ik maak graag veganistische maaltijd 'salades', zoals deze:
Hartige rijst-tofu-groente salade
Witte rijst, gekookt
Tofureepjes, gebakken met mosterdzaad, gember en knoflook
Wortel, gekookt of rauw en geraspt
Broccoli, gekookt
Snijbonen, gekookt
Mais (uit blik)
Erwten (uit vriezer)
Tomaat, kleine stukjes of gepureerd
Azijn
Balsamicoazijn
Tamari
Tijm
Rozemarijn
Oregano
Koriander
Quinoa-groente salade
gekookte quinoa
erwten (uit vriezer)
geroerbakte prei
mais (uit blik)
gekookte oranje linzen
cashewnoten, eventueel kort mee gekookt (dan worden ze zachter)
portobello's (gemarineerd in tamari, tomatensaus, peper, en daarna in oven gebakken)
tomatensaus
balsamicoazijn
tamari
citroensap
peper
veel basilicum
knoflook
tijm
-
Door gebrek aan oven/magnetron/gasfornuis
Ik kom dan niet verder dan een aantal blikken opentrekken voor een salade, of brood met hoummous of baba ganoush.
-
Koken zonder keuken? Ik zou ook gaan bbq'en op het balkon of de open haard. En ik heb een keer in een studentenkrantje iets gelezen over kaasfondue in een koffiezetapparaat (neem je vegan kaas). Dat kan volgens mij maar 1x.
-
... kaasfondue in een koffiezetapparaat (neem je vegan kaas). Dat kan volgens mij maar 1x.
;D ik zie helemaal voor me hoe de gesmolten kaas in het koffiefilter druipt.
Zomaar even snel twee dingen die bij me opkomen:
Kun je geen elektrisch kookplaatje meenemen. Voor het geval je zoiets niet hebt, kijk eens in een kringloopwinkel. Daar heb ik er ooit eentje gekocht voor twee keer niks. ('t Was ook niks, maar heb er toch een paar keer iets op geïmproviseerd). Oh. Anders een campingbrander(tje). Al was het maar om soep op te warmen.
Volgens mij ga je eigenlijk gewoon picknicken.
Zoek eens in de draden over picknickrecepten.
Veel plezier. RvO
-
Naast salades wil je in ieder geval ook iets om in te happen, zoals brood. Zorg voor voldoende variatie (stokbrood, Turks brood, wat volkoren spul) en veganistische smeerseltjes en andere dingen die je op brood kunt gooien (b.v. guacamole, hummus, kerstomaatjes, schijfjes paprika, ...). Een koude soep, bv. gazpacho, doet het vast ook goed (maar, als het even kan, zou men een warme soep - brandertje, kookplaatje, of transporteren in thermosflessen - vast erg op prijs stellen).
-
En om welke muzikanten gaat het eigenlijk? *helemaal niet nieuwsgierig*
-
Van die Turkse platte broden kun je redelijk goed als vegan wrap gebruiken, lekker met een salade van oogboontjes, avocado, paprika, etc.
Een van te voren gemaakte vegan quiche kun je natuurlijk prima koud eten evenals samosas en andere flappen en/of seitan 'worste'broodjes met brooddeeg. Of heb je helemaal nooit een keuken, en dus ook niet om voor te bereiden?
-
Voor couscous heb je alleen een waterkoker nodig...
-
Ja inderdaad, een lekkere couscous salade en brood met hummus en andere smeersels erbij.
-
Voor couscous heb je alleen een waterkoker nodig...
Zelfs dat niet. Ik maak het altijd met gewoon koud water, gaat ook.
-
Ja inderdaad, een lekkere couscous salade en brood met hummus en andere smeersels erbij.
Voorbeeld van zo'n andere smeersel : koraallinzenmousse:
Kook de koraallinzen gaar volgens gebruiksaanwijzing en laat ze goed uitlekken.
Doe ze (halflauw) in een hoge mengbeker met een flinke teen knoflook, zout en een flinke hoeveelheid olie (ik gebruik zelf meestal een mengsel met als grootste deel koolzaadolie, en aanvullen met olijfolie en een beetje zonnebloemolie. (Volgens het restaurant waar ik de mousse gegeten heb moet het met sojaolie maar dat heb ik eigenlijk nooit in huis).
Met een staafmixer mixen tot een egale smeuiige massa is ontstaan. Klaar !
-
Bietensalade met sinaasappel
Gisteren recenseerden we het boek Streetfood Kosovo, vandaag een recept uit dit boek voor een bietensalade met sinaasappel, walnoten en feta.
Source: Bietensalade met sinaasappel (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12821-bietensalade-met-sinaasappel)