Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Selly op 13 oktober 2010, 22:27:59
-
Jullie weten al wel dat het a.s. vrijdag nationale preidag is he?
Gaan jullie ook een recept met prei eten? Gestoofd, uit de oven in een taart, als tempura, iets anders?
-
Vorige zaterdag zag ik bij de Preuverie in Hasselt een groot bord staan met de aankondiging van een crisismenu: hoofdgerecht was preistoemp (stamppot) met scharreleieren.
Dat had ik nog nooit op een restaurantkaart gelezen en het klonk heel appetijtelijk. Want eigenlijk vind ik goede ouderwetse stoemp toch veel lekkerder dan rijst.
-
Nee, dat wist ik niet. Waarschijnlijk eet ik even snel iets tussendoor, kleine kans dat dat iets met prei wordt.
-
Nope, hier ook een verrassing. Ik heb nog wel prei in de koelkast, maar omdat we laat in de middag, vroeg in de avond nog naar Zeeland moeten, wordt het misschien weer een frietje onderweg ::)
-
Maar de preidag is een voorlichtingsdag voor preitelers, niet om prei te eten.
(Het doet me een beetje denken aan dat fantatische verhaal over de Oomdag van Donald Duck en de neefjes.)
-
Maar hebben jullie favoriete preirecepten? Die stamppot klinkt wel lekker, maar wat zou de bedoeling met de eieren zijn? Dit vind ik ook lekker http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10949-prei-uit-de-oven-voor-1
-
Ik vind het erg lekker om de prei te smoren. Dan wordt hij niet te nat maar wel lekker warm. erbij dan aardappeltjes uit de oven en vaak iets van salade
-
Maar hebben jullie favoriete preirecepten? Die stamppot klinkt wel lekker, maar wat zou de bedoeling met de eieren zijn? Dit vind ik ook lekker http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10949-prei-uit-de-oven-voor-1
Voor de hand liggend en wat mij betreft lekker: hard gekookte eieren deels in stukjes pletten en met de stamppot vermengen, enkele schijfjes of halfjes op de stamppot ter garnering.
Roerei op de stamppot kan ook.
Voor de stamppot vind ik een recept van aardappelen en prei samen 20 minuten koken, maar ook één waarbij de prei apart tien minuten wordt gestoofd en dan bij de stamppot gevoegd. Dat laatste lijkt me meer knapperige en smaakvollere prei op te leveren. Ook wordt er van (wijn)azijn of aceto in de stamppot gesproken, lijkt me wel een frisse toets te geven.
-
Ik heb wel eens preinestjes gemaakt. De prei overlangs doorsnijden, dan in de lengte in dunne repen. Even gaar stomen. Dan door een beslag van bloem, eieren, zout en eventueel wat kruiden halen. Met een vork wat van de prei oprollen tot een nestje, in een pan met wat olie/boter aan een kant bruin bakken.
Wat ik ook vaker doe is bij stamppot boerenkool een gedeelte van de boerenkool vervangen door prei die ik in (soja)melk gekookt heb.
-
Ik hou niet van prei; tot snot gekookte is 1 van de jeugdtrauma's. Maar ik gebruik wel vaker lente-ui, da's toch familie.
-
Vorige zaterdag zag ik bij de Preuverie in Hasselt een groot bord staan met de aankondiging van een crisismenu: hoofdgerecht was preistoemp (stamppot) met scharreleieren.
Dat had ik nog nooit op een restaurantkaart gelezen en het klonk heel appetijtelijk. Want eigenlijk vind ik goede ouderwetse stoemp toch veel lekkerder dan rijst.
Daar heb ik ook wel zin in, maar hoeveel kostte dat dan? 1,5 euro ofzo?
-
Jullie weten al wel dat het a.s. vrijdag nationale preidag is he?
Nederland of België?
Ik vind vrijdag preidag overigens een geweldige benaming! :D
-
Net vandaag vergeet ik dan de prei op de markt - grr...
-
Dat is toevallig ik wist het niet eens! Ik was al van plan om vanavond prei te gaan eten, namelijk venkel-preisoep ;D
-
Ik krijg trek in preitaart! Het wordt iets anders vanavond.
-
Geldt prei door de roerbakgroente ook? Of wordt de prei dan juist weer ondergewaardeerd?
-
Ik maak nogal eens een hartige preitaart. Dit heb je nodig voor een flinke preitaart (in grote quichevorm):
1 blok gerookte tofu (kleine dobbelsteentjes snijden)
ca. 600 gram gesneden prei
ca 1,5 theelepel kerriepoeder
ca. 1 theelepel knoflookpoeder
evt peper en zout 'naar smaak'
150 gram geraspte belegen kaas
3 eieren
bladerdeeg voor het bekleden van je quichvorm
olie om in te bakken
Bak de blokjes gerookte tofu in de olie. Doe de prei erdoor samen met de knoflook- en kerriepoeder en paar minuten meebakken. Van het vuur halen. Eieren loskloppen en samen met de kaas door de prei/tofu mengen. Evt op smaak maken met peper en zout. Alles in de bakvorm en in voorverwarmde oven (240 gr) nog 20 minuten bakken.
-
Jullie weten al wel dat het a.s. vrijdag nationale preidag is he?
Nederland of België?
Ik zou denken Wales ;)
En damn, dat ik dat nou net gemist heb.
Toen ik nog jong en onschuldig arm was at ik wel eens preistamppot, lekker met zoute pinda's erbij. Waarom nu eigenlijk niet meer?
-
Jullie weten al wel dat het a.s. vrijdag nationale preidag is he?
Nederland of België?
Ik zou denken Wales ;)
En damn, dat ik dat nou net gemist heb.
Toen ik nog jong en onschuldig arm was at ik wel eens preistamppot, lekker met zoute pinda's erbij. Waarom nu eigenlijk niet meer?
Je zegt het zelf, omdat je wat minder jong en niet meer arm bent. Ik zou nog eens doen alsof, dat is avontuurlijker.
Ik heb nog een oud boekje met kook-colums van Ben de Cocq, die graag bij Grietje ging eten als de poen op was.
Kool, andijvie, ajuin enzo. Als ze geld had kookte ze altijd hetzelfde.
-
Vorige zaterdag zag ik bij de Preuverie in Hasselt een groot bord staan met de aankondiging van een crisismenu: hoofdgerecht was preistoemp (stamppot) met scharreleieren.
Dat had ik nog nooit op een restaurantkaart gelezen en het klonk heel appetijtelijk. Want eigenlijk vind ik goede ouderwetse stoemp toch veel lekkerder dan rijst.
Daar heb ik ook wel zin in, maar hoeveel kostte dat dan? 1,5 euro ofzo?
Als je het zelf klaarmaakt wel, maar de chef en de aardige vrouw des huizes moeten ook leven. Nee, ik heb het niet nauwlettend bestudeerd, omdat ik er toch niet kon gaan eten, die avond. Maar ik vond het een mooie aankondiging. Ga er, van Hasselt zijnde, toch eens de kaart bestuderen, we vinden het een aangename plek met vele keuzemogelijkheden, vriendelijke bediening en redelijke prijzen.
-
prie boert altijd zo op... of is dat gewoon omdat ik het dan verkeerd klaarmaak ? prei ergens door, ( zomaar 1 preitje ) door de soep of door iets roerbakkerigs, dat vindt ik nog wel te doen. maar gewoon zo prei als groente niet echt een succes... te heftig... eigenlijk nog wel heftiger als een ui, maar dat zal wel aan mij liggen denk ik ?
-
Preispaghetti.
Overlangs in dunne reepjes snijden en met bijvoorbeeld wortelreepjes bereiden in tomatensaus.
Waarom is het eigenlijk preidag?
-
Waarom is het eigenlijk preidag?
Het was preidag.
Omdat prei een ondergewaardeerde groente is
-
Hoezo ondergewaardeerd dan? Het wordt toch enorm veel gekocht en gebruikt? Denk dat ik het na tomaten en uien wel zo'n beetje het meest in huis heb.
-
Hoezo ondergewaardeerd dan? Het wordt toch enorm veel gekocht en gebruikt? Denk dat ik het na tomaten en uien wel zo'n beetje het meest in huis heb.
Ja maar altijd door iets bv pastasaus. Zelden op zich!
-
Zelden op zich!
En terecht. Zonder sauzen, of hulpmiddelen als pasta, is het echt niet eetbaar te krijgen. Veredelde, per abuis boven de grond uitstekende ui. Of eigenlijk eet ik misschien nog liever ui 'op zich', maar dat heb ik nog nooit geprobeerd, en het lijkt me onwaarschijnlijk dat dat zonder dwangmiddelen ooit gebeuren gaat.
-
Ui is net zo'n ondergewaardeerde groente. Ik zeg, a.s. vrijdag=uidag ;)
-
Rauw door een ovenschotel met laagjes aardappel en kaas vind ik prei erg lekker, net als in allerlei soepen en sauzen, en in quiche. Maar gekookte prei als groente vind ik een gruwel, echt niet te eten. Ik vind het jammer dat mensen hun oordeel over prei soms baseren op die aanvaring met gekookte prei in hun jeugd, want er zijn lekkere dingen mee te maken.
Nog een ondergewaardeerde groente die je ook niet zomaar gekookt uit het water op je bord moet gooien: krootjes (rode bietjes). Zijn heerlijke dingen mee te maken, maar niet zomaar als kwak gekookte groente op je bord.
-
Gekookte (niet tot snot uiteraard) prei met klein scheutje azijn en fijn gesneden tomaat is toch best te pruimen? Prei met kerriesausje vind ik ook best lekker. Vriendje heeft het ook niet zo op prei als zelfstandige groente.
Bietjes lenen zich prima voor soep. Ik heb over het algemeen weinig problemen met groente. De ene smaak spreekt me wel meer aan dan de andere, maar ik weet zo 1 2 3 geen groente die ik niet lust.
Kunnen we niet iedere vrijdag of bijv. iedere eerste/laatste vrijdag van de maand uitroepen tot ondergewaardeerde-groente-dag met iedere keer een ander soort ondergewaardeerde groente?
-
Kunnen we niet iedere vrijdag of bijv. iedere eerste/laatste vrijdag van de maand uitroepen tot ondergewaardeerde-groente-dag met iedere keer een ander soort ondergewaardeerde groente?
Ja! En dan kijken met wat voor originele en lekkere toepassingen ervan we wel niet kunnen komen! Een keer per week lijkt me alleen wat vaak - elke laatste vrijdag van de maand doen?
Ik weet zo geen specifieke ondergewaardeerde groente, maar vind wel dat veel studenten groenten onderwaarderen: 'pompoensoep? dat heb ik nog nooit gehad', 'wat is dat? o, zelfgemaakte paddestoelenpesto? Doe mij maar de pesto uit een potje (maar nog liever gewoon kruidenboter)' 'wat is dat? venkel? nee, daar heb ik nog nooit van gehoord?' 'o, je bent vegetarier, nou, hier een grote pan pasta waar wel 1 hele paprika in verwerkt is' (nee hoor, ik ben hier niet mijn frustraties aan het uiten :P)
-
Preistamppot met kampersteur
Kampersteur, geen vissoort maar een gerecht van eieren in mosterdsaus, aten we vroeger regelmatig bij ons thuis, samen met een lekkere stamppot prei. Het is echt een budgetgerecht, mijn moeder noemde het vroeger dan ook armeluiseten. Wij waren er als kinderen gék op en ook ik maak dit winterse gerecht nog regelmatig. In de maand januari waarin we het doorgaans wat zuiniger aan doen, is dit natuurlijk een ideaal gerecht.
Source: Preistamppot met kampersteur (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13622-preistamppot-met-kampersteur)