Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: greet op 31 augustus 2010, 13:03:33
-
Ik vond hier geen draad over, en aangezien onze kippen -eindelijk!- terug zijn beginnen leggen, ga ik er mij straks eentje fabriceren. Een lekkere boerenomelet. Met ui, paprika, en tomaat, misschien nog een beetje gesmolten kaas erover. En lekker zelfgebakken brood en verse hoeveboter.
Iedereen heeft een andere stijl waarin hij zijn eieren bakt. Sommige mensen doen er melk onder (vind ik écht niet lekker) of sojasaus of misschien nog andere dingen. Sommigen willen wel sledder, anderen gruwelen er van. Mijn broer zet het om die reden zelfs ff met pan en al in de oven.
Wat is nu voor jullie de perfecte omelet? Kuikengeheimen en tips welkom.
-
Lekker, met verse eieren. Ik ben jaloers.
Ik maak nooit omelet, maar eieren moeten wat mij betreft gewoon gaar zijn.
-
Wat is sledder?
-
Als je ei nog niet gestold is.
-
Ah ja, dat moet ik ook niet. Gebakken ei of omelet, eenmaal in de pan volgt dezelfde behandeling: Bakken, omdraaien, de sledderkant ook even bakken.
Onnodige toevoeging: ik prik de dooier dus ook altijd door.
-
Bij mij is het altijd maar aan 1 kant bakken. Ik houd wel van een beetje sledder.
-
Helemaal gare eieren vind ik zonde.
Ik ben van de snelle omelet: hete pan, kort geklutste eieren, woest roeren zodat de ongare stukken snel bij de bodem komen en gaarder worden (zoals ze dat in Saturday Kitchen doen, maar dat is even oefenen) en op het allerlaatste moment, als de bovenkant nog een beetje zacht is, (gare) vulling erin.
-
Kuikengeheimen
:o
-
Kuikengeheimen
:o
Ai, wat een idiote typo :clown:
-
Ik eet eieren op veel manieren en ik vind ze allemaal lekker. Mayonaise (dooier, Dyjon mosterd, beetje zout en peper, azijn en olie en klutsen), gekookt (ei-kont inprikken en in steelpannetje leggen, kokend water opgieten, pit aan, even laten koken, afgieten en laten schrikken), spiegel-ei (boter in de pan laten smelten, ei voorzichtig er boven breken en bakken totdat de dooier nog niet helemaal gestold is), omelet (klutsen met kruiden en specerijen en dan in de boter bakken).
Gepocheerd ei vind ik vies, zal wel iets met pus en snot te maken hebben. Scrambled eggs is het ook niet zo voor mij, daarvan moet ik dan weer aan spuugsel denken.
-
Gepocheerd ei vind ik dan weer geweldig lekker, maar we hadden dan ook al eerder vastgesteld dat jouw pus er héél anders uitziet dan de mijne ;)
-
Maar waarom vind je een gepocheerd ei dan wel pusserig en een (zacht) gekookt ei of een spiegelei met niet geheel gestolde dooier niet?
-
Er is natuurlijk wel een verschil tussen pusserig en sledderig.
-
Kuikengeheimen
:heehee:
Allemaal goed, zolang het maar volledig gestold is: gekookt (op brood of door de sla), roerei (met een flutsje melk), gebakken ei (met kapotte dooier en het liefst van die knapperige, doorzichtige randjes) of omelet. Gevulde omelet is een prima "restverwerking": courgette, (lente)ui, paprika, champignons, tomaat, wat (verse) kruiden meeklutsen en evt. een plakje kaas erop. Vroeger aten we in de vakantie soms schuimomelet :kwijl:. Het precieze recept weet ik niet meer, maar er moest suiker in en de dooiers en het wit werden apart van elkaar opgeklopt.
Ik bak een ei altijd in bakboter, een omelet soms in sesamolie als ie bij de rijst gaat.
Verder heb ik alleen haantjes en komen de eieren die ik eet uit de supermarkt. Ook al zijn ze biologisch en treft kip in kwestie het dus relatief, ik heb er altijd een beetje moeite mee. En ik vind het jammer dat ik hier minimaal 6 eieren moet kopen. In het buitenland zijn er ook doosjes met vier stuks of kun je ze los kopen.
-
Ja, maar los kopen is ook niet alles, drie eieren in een boterhamzakje...
-
Zou je je eieren dan niet bij een boer in de buurt kunnen halen? (Natuurlijk wel eentje die zijn kippen vrij rond laat scharrelen etc.)
Voor mij ook het liefst gestold - omelet eet ik alleen niet bijster vaak. Ik heb mijn ei liever gekookt of gebakken (maar géén knapperig randje) - en dan met wat salade op brood: heerlijk!
Bedoel je met schuimomelet trouwens niet gewoon van die witte schuimpjes? Die bestaan volgens mij inderdaad voornamelijk uit ei en suiker.
-
Bedoel je met schuimomelet trouwens niet gewoon van die witte schuimpjes? Die bestaan volgens mij inderdaad voornamelijk uit ei en suiker.
Nee, geen schuimpjes, echt een enorm luchtige omelet, zoet en een beetje soufflé-achtig.
Ik fiets altijd langs een particulier met echte scharreleieren te koop, maar ja, dan ben ik op mijn fiets-fiets en dan neem je een doosje eieren niet zo gemakkelijk mee...
-
Bij de natuurwinkel hier kan je zelf ook je eieren in een doosje doen van een grotere tray. Dan zou je er ook best minder dan 6 kunnen nemen lijkt me, je betaalt ze per stuk dan.
Gepocheerd ei is voor mij toch meer snot dan pus overigens. Ik weet niet wat ik met bepaalde voedingsmiddelen heb, het zal wel ergens een combinatie zijn van structuur, mondgevoel, extreem proeven en doorgedraaid associatief vermogen. Ik kijk dan weer wel gerust ziekenhuis-tv als er een hersenoperatie te zien is met een bord macaroni op schoot.
-
Dat kijk ik zonder eten ook niet :-X
Gepocheerd ei heb ik volgens mij nog nooit gegeten. Zacht gekookt met van dat lopende geel vind ik maar niks. Wel als het nog net niet hard is en het binnenste van die diepgele smeuigheid tentoonstelt :yes:
Mijn favorieten blijven echter de omelet en het hardgekookte ei, behalve een gemiddeld 2-jaarlijkse smachting naar een spiegelei met wel iets gestold eigeel. Het hardgekookte ei gaat vaak op het broodje gezond, door de stoofpotjes (curry, kokossaus, Afro-tomatensaus, etc) of gefrituurd. De omelet roer ik altijd even om in de pan, eventueel smaakjes toevoegen (mijn 4-peperomelet heeft nooit fans buiten mijzelf omgevonden, maar misschien moet ik het eens niet puur als antikaterontbijt aanbieden ::)), soms met kaas, maar vaak ook niet. Melk doe ik er nooit door, wel een beetje water, maar liever een beetje bouillon of kookvocht van een groente ofzo.
De Spaanse tortilla is niet echt mijn ding, dan is de Iraanse kuku leuker.
Roerei vind ik meestal niks, maar ik maak mijn mams blij als er tomaat en ui doorgaat. Een Amerikaanse vriendin had van de zomer (deprimerend weer nu >:() wel erg lekkere variant gemaakt met parmesaanse kaas, een speciaal merk hot sauce en rode pepersaus van D&L op lekker brood. >:(
Wat ik echt al in geen eeuwen meer heb gehad is een chocoladeschuimomelet. Dat klinkt misschien wat vies, maar dat is het niet. Tenzij je 'm per ongeluk in de gezouten boter bakt, zoals ik op een brilloze dag deed terwijl er gasten waren ::)
-
chocoladeschuimomelet
Vertel...!
-
Oooooooooh, zo'n chocoladeschuimomelet klinkt wel lekker...
Zo'n beetje chocoladesouffléachtig. Nam Nam.En er waren vandaag weer 4 ultrabiologische eitjes van m'n kippietjes. Het werd tijd, we hadden al maanden maar 1 ei per dag als we geluk hadden. Wat weinig is voor 6 kippen. Maar de 4 nieuwe leggen duidelijk wel.
Het idee van parmesaankaas en pikant gemengt is wel goed denk ik, ga ik eens doen met nog wat gecarameliseerde tomaat onder, volgende keer.
Ik roer trouwens nooit in een omelet. En ik draai ze nooit om. Zo lekker dat net niet gestolde bovenste laagje. Zeker als daarstraks, met wat gesmolten camembert erbij.
-
Iets met eieren splitten en eiwit opkloppen. De zoektocht naar het recept was al begonnen, maar ik weet niet waar het betreffende mapje aangeland is...
Ik ben stiekem wel trots op mijn omelet omgdraai-gooikwaliteiten, dat gaat bijna altijd goed ;D
-
Wel, op smulweb heb ik al een receptje gevonden... Misschien een snelle google en dan herken je het?
-
Dit (http://eten-en-drinken.infoyo.nl/recepten/11299-maak-eens-een-ouderwets-en-makkelijk-schuimomelet.html) is volgens mij zo'n beetje hoe wij het vroeger aten.
-
Ik maak een doodenkele keer, als ik oud brood heb, nog wel eens wentelteefjes. :hungry:
-
Ik ook, lekker!
-
Wij eten wel eens omelet als we een keer samen thuis zijn. Meestal is dat op zondag en doen we er restjes groenten bij, wat kaas, kruiden etc). Omelet met geitenkaas en bieslook is bv lekker.
-
Meestal eet ik geen ei, maar ik vind egg in a basket (http://www.google.nl/images?hl=nl&q=egg%20in%20a%20basket&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1408&bih=617) wel heel lekker! Mijn laatste omelet was meer dan een jaar geleden, prei omelet met zelfgebakken brood als een soort simpele maaltijd. Ik vind ei een beetje een raar product :S
-
Meestal eet ik geen ei, maar ik vind egg in a basket (http://www.google.nl/images?hl=nl&q=egg%20in%20a%20basket&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1408&bih=617) wel heel lekker! Mijn laatste omelet was meer dan een jaar geleden, prei omelet met zelfgebakken brood als een soort simpele maaltijd. Ik vind ei een beetje een raar product :S
Dat ziet er wel leuk uit! ;D
-
Ja, het is ook echt lekker! Het brood wordt een beetje krokant als toast, maar ook nog een beetje soppig door het ei, echt lekker :)
-
Haha, dat is dus gewoon een standaard gerecht? bij mij in de familie gaat het gerucht dat 'ei in het gat' uitgevonden is door mijn overgrootvader... Of meerdere mensen hebben natuurlijk hetzelfde briljante idee gehad ;) Het is inderdaad erg lekker, compleet anders dat al het andere wat je met ei kan, ook al zou je dat niet verwachten.
-
Gepocheerd ei is lekker! Ik heb laatst een ei-pocheerpan gekregen, makkelijk joh.
Roerei en zachtgekookt ei is ook lekker.
Verder vind ik omelet lekker met jonge courgette (en munt), op die manier vind ik het ook niet erg als het ei helemaal gestold is. Spaanse aardappel-ui tortilla is ook erg lekker.
Bij een gebakken ei vind ik het weer zonder als ie door en door gaar is (bij een gekookt ook trouwens). Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
-
Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
Nee, wel eens bij roerei met mayo, stukjes augurk en tomaat.
-
Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
Vooral op een spiegelei vind ik dat nam.
-
Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
Nee, wel eens bij roerei met mayo, stukjes augurk en tomaat.
Jemig wat is dat voor aparte combinatie. Ben dol op augurk .. maar bij roerei? Hoe gaat dat dan, gaat de tomaat en augurk er los bij/over?
Klinkt zeker interessant.
Vooral op een spiegelei vind ik dat nam.
Nam?
-
lekker.
-
Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
Nee, wel eens bij roerei met mayo, stukjes augurk en tomaat.
Jemig wat is dat voor aparte combinatie. Ben dol op augurk .. maar bij roerei? Hoe gaat dat dan, gaat de tomaat en augurk er los bij/over?
Klinkt zeker interessant.
Nou gewoon, roerei maken en dan op al dan niet geroosterd brood beetje ketchup en mayo doen. Het roerei erop en de fijn gesneden augurk en tomaat erop en eten maar.
-
Doen jullie op gebakken ei ook tomatenketchup?
Nee, wel eens bij roerei met mayo, stukjes augurk en tomaat.
Jemig wat is dat voor aparte combinatie. Ben dol op augurk .. maar bij roerei? Hoe gaat dat dan, gaat de tomaat en augurk er los bij/over?
Klinkt zeker interessant.
Nou gewoon, roerei maken en dan op al dan niet geroosterd brood beetje ketchup en mayo doen. Het roerei erop en de fijn gesneden augurk en tomaat erop en eten maar.
Hm klinkt geinig! Ga ik es proberen.
-
Rode pepersaus van D&L (?) of olijvonaise met koriander of selderij. Met groene peperringetjes.
Ketchup doe ik dan wel regelmatig op mijn bruine boterham met kaas ipv boter. Ook lekker met ingelegde zilveruitjes erbij.
*misschien moet ik niet meer in het eetgedeelte komen na 22 uur ::)*
-
Meestal eet ik geen ei, maar ik vind egg in a basket (http://www.google.nl/images?hl=nl&q=egg%20in%20a%20basket&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1408&bih=617) wel heel lekker! Mijn laatste omelet was meer dan een jaar geleden, prei omelet met zelfgebakken brood als een soort simpele maaltijd. Ik vind ei een beetje een raar product :S
wij noemen dat een okki-tokki-boterham. Naar het schooltijdschrift dat je kreeg in groep 3, daar stond dat recept een x in. Daarnaast hadden we ook Woepie spiesjes ;D
-
Bedoelde je deze draad, Greet?
50 eieren is wel veel :o ik heb er nu 10 formaatje kriel in de koelkast en dat vind ik al veel. Vriendinnetje is met pasen jarig en die doneer ik een doosje van 6. Jij maakt er dus advocaat van en verder dan?
-
Wel, normaal hebben we niet zo veel eieren. Maar een klein jaar geleden vroeg de vriend van mijn zus of hij toevallig 1 of 2 kippetjes bij ons extra mocht zetten voor de eieren. Dat beviel, en zijn moeder en grootmoeder wilden dat ook wel. Aangezien dat voor ons geen extra werk is, vonden wij dat natuurlijk goed. Maar mijn vader had juist ook een paar extra hennen gaan halen, en die legden niet zo goed. Dus zetten we er nog een paar kippen bij.
En nu beginnen ze dus ineens allemaal te leggen van jewelste. We proberen ze vooral weg te geven. Advocaat hebben we een paar jaar geleden eens gemaakt toen de kippen ook een legspurt hadden.
-
Wel, normaal hebben we niet zo veel eieren. Maar een klein jaar geleden vroeg de vriend van mijn zus of hij toevallig 1 of 2 kippetjes bij ons extra mocht zetten voor de eieren. Dat beviel, en zijn moeder en grootmoeder wilden dat ook wel. Aangezien dat voor ons geen extra werk is, vonden wij dat natuurlijk goed. Maar mijn vader had juist ook een paar extra hennen gaan halen, en die legden niet zo goed. Dus zetten we er nog een paar kippen bij.
En nu beginnen ze dus ineens allemaal te leggen van jewelste. We proberen ze vooral weg te geven. Advocaat hebben we een paar jaar geleden eens gemaakt toen de kippen ook een legspurt hadden.
Je kunt eieren toch ook pickelen? Of zal dat zo'n terecht vergeten bereidingswijze uit het verleden zijn?
-
Wat een geweldig leuk idee!
Bij googlen vind ik wel een recept, maar ik heb het nog nooit gegeten zelf. Zijn ze de moeite, of is het meer voor de show dan voor de smaak?
-
Wat een geweldig leuk idee!
Bij googlen vind ik wel een recept, maar ik heb het nog nooit gegeten zelf. Zijn ze de moeite, of is het meer voor de show dan voor de smaak?
Ik weet het ook niet presies, maar op twitter geven momenteel mensen me tips. Ik hou je ff op de hoogte, ik vind het ook wel interessant.
-
Ha, ik zie het op twitter!
Wat een raar medium toch, ik ben er nog niet helemaal uit.
Maar ik ga het eens proberen, denk ik, ik heb namelijk nog een heel deel pepertjes en gember en look liggen, die op het randje zijn. Voor zover ik begrijp, zouden de eieren toch veel smaak van de vloeistof krijgen :).
-
Wat een geweldig leuk idee!
Bij googlen vind ik wel een recept,
Inderdaad, volgens mij is het ook één recept dat maar steeds opduikt.
-
Wat een geweldig leuk idee!
Bij googlen vind ik wel een recept,
Inderdaad, volgens mij is het ook één recept dat maar steeds opduikt.
Ik heb toch al een paar variaties gezien, hoor. In het nederlands kan je zoeken op ingelegde eieren, en in het engels op pickled eggs.
-
Wat een geweldig leuk idee!
Bij googlen vind ik wel een recept,
Inderdaad, volgens mij is het ook één recept dat maar steeds opduikt.
Ik heb toch al een paar variaties gezien, hoor. In het nederlands kan je zoeken op ingelegde eieren, en in het engels op pickled eggs.
Maar bij preserved eggs krijg je die Chinese 1000 jarige eieren :eh: Best leuk maar om dat nu zelf te maken sja.
-
Maar bij preserved eggs krijg je die Chinese 1000 jarige eieren :eh: Best leuk maar om dat nu zelf te maken sja.
:heehee: Ik heb die eens ooit willen kopen in de toko, maar toen zat er een scheurtje in mijn briefje van 50, toch wel de volle 2 mm. En dat wilden ze niet aanvaarden, dus ben ik maar doorgegaan zonder eten.
(personeel in de sun wah supermarkt en wommelgem is echt niet goed snik, trouwens, en kan geen Nederlands)
-
(personeel in de sun wah supermarkt en wommelgem is echt niet goed snik, trouwens, en kan geen Nederlands)
Misschien zij die geheadhunt bij een sociale werkplaats in China? ;)
-
Heb net eierkoeken gebakken, althans een poging daartoe.
Ze bleven vrij plat, het deeg/beslag liep vooral naar de zijkanten uit. Ze waren ook erg plakkerig aan de onderkant. Heb ze nog maar wat langer gebakken, dus nu hebben ze een knapperige onderkant ::)
Maar ze zijn vooral mier- en mierzoet :-X
Rare combi hoor, met bier (ik moest ze toch even voorproeven natuurlijk)
-
Had je er ammoniumbicarbonaat (is het dat?) bij?
-
Bakpoeder, zoals in het recept stond.
-
Eierkoeken moeten met ammoniumbicarbonaat. Dat trekt die enorme bellen. Alleen waar je het koopt? Als je niet in een Zweedse supermarkt bent? Geen idee.
-
Op zich smaken ze wel naar eierkoeken los van de bellen, maar dat mensen serieus zulke zoete koeken maken ???
-
Makkelijke Maandag: worteltortilla
Ik ben recent verhuisd en tot mijn grote plezier heb ik sindsdien een keuken die zeker twee keer groter is dan m'n vorige. Minder blij was ik met het verlies van mijn gasaansluiting, ik heb een hekel aan elektrisch koken. Ik troostte mezelf door een inductieplaat in de keuken te laten installeren in plaats van de standaard keramische en dat bleek een goede keus.
Source: Makkelijke Maandag: worteltortilla (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13104-makkelijke-maandag-worteltortilla)
-
Snelle lunchfrittata
Vroeger maakte mijn vader vaak frittata voor me klaar. Het is een makkelijk en snel gerecht. Vergelijk het met een dikke, stevige omelet, waar je ook nog aardappelen en kaas aan toe kunt voegen. Ik maak het nu ook nog vaak klaar, maar dan met de klassieke smaken ui en tijm. Daarbij maak ik dan een lichte salade en snij ik enkele stukjes ciabatta af. Zo heb je snel een voedzaam lunchgerecht en is het een keertje iets anders dan die boterhammen met kaas!
Source: Snelle lunchfrittata (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13309-snelle-lunchfrittata)