Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Joske op 17 juli 2010, 10:55:53
-
Ik heb iedere dag nieuwe courgettebloemen in de tuin en wil die graag opvullen en frituren, wat kan ik er zoal in verstoppen? Ik begriijp dat Italianen ze opvullen met gehakt maar er moeten toch nog lekkere vegi alternatieven zijn.
-
Ricotta of geitenkaas?
-
Oja, en dan nog liefst lactosevrij. Dochter wordt er echt ziek van en ik heb er ook last van, maar het is nog leefbaar.
Bijkomende vraagje, ik maak al zelf lactosevrije yoghurt, maar mis de verse kaas en ricotta. Zou ik dit ook zelf kunnen maken?
-
Oja, en dan nog liefst lactosevrij. Dochter wordt er echt ziek van en ik heb er ook last van, maar het is nog leefbaar.
Bijkomende vraagje, ik maak al zelf lactosevrije yoghurt, maar mis de verse kaas en ricotta. Zou ik dit ook zelf kunnen maken?
Vegan ricotta, daar heeft Djooiss laatst een recept (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,16662.msg554460.html#msg554460) voor gepost!
Ik ga dat komende week uitproberen, heb de spullen al in huis gehaald. :)
-
Hier staat onderaan een filmpje hoe je dat moet doen:
http://www.vegatopia.com/vega/
Hier een recept hoe zelf ricotta te maken:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8636-zelf-ricotta-maken
Gevuld met groente en Parmezaan (dat mag toch wel?):
http://italianfood.about.com/od/zucchiniflowers/r/blr0759.htm
Uit Ligurie, gevuld met aardappels:
http://italianfood.about.com/od/zucchiniflowers/r/blr0756.htm
Verder zou je ze kunnen vullen met risotto en dan dippen in een beslag en frituren?
-
Ho, fijn, bedankt zeg, alleen om zelf ricotta te maken, gaat niet lukken. Daar heb ik karnemelk voor nodig en die is niet lactosevrij. Maar voor de rest ben ik al heel happy.
En ja, parmesaan mag wel, alle kazen ouder dan 6 maand, sommige geitenkazen (vb. Chavroux in schijfjes), gepasteuriseerde kazen. Alleen dus kwark, ricotta, mozzarella enz missen we hier toch.
-
En een extra pilletje voor 1 keer, die helpt met het omzetten van lactose? Misschien kun je die karnemelk vervangen door lactose-vrije yoghurt? Als je het echt mist, lijkt het me waard om daarmee te experimenteren.
Camembert mag ook, zie ik. De bloemen vullen met een mix van camembert, hazelnoten, honing en broodkruim lijkt me ook wel wat.
-
... Daar heb ik karnemelk voor nodig en die is niet lactosevrij. ....
Ricotta (of paneer) kan ook prima zonder karnemelk. Bijvoorbeeld met citroensap. Het gaat er om dat er iets zuurs in gaat. Volgens mij zijn in een andere draad op het forum wel recepten te vinden. Anders even googlen op paneer.
Een groter probleem lijkt mij de basis: melk. Maar misschien lukt het ook met geitenmelk (is dat lactosevrij??).
Succes, RvO
Nu nog even snel naar de markt.
-
En een extra pilletje voor 1 keer, die helpt met het omzetten van lactose?
Die neemt ze soms, maar het is moeilijk de juiste dosis te vinden. Soms lijkt het goed te gaan, maar komen de symptomen de volgende morgen alsnog door. Begrijpe wie begrijpe kan.
Van Camembert wist ik het nog niet, maar es uitproberen dan.
IJs van geitenmelk gaat soms, geitenmelk heeft ook lactose maar is toch beter te verdragen blijkbaar. Maar zo'n geitenkaasje met een korstje (in rolvorm) gaf toch ook geborrel.
Straks maar es paneer proberen te maken.
-
Een groter probleem lijkt mij de basis: melk. Maar misschien lukt het ook met geitenmelk (is dat lactosevrij??).
Melk is te koop in een lactosevrije variant.
-
Ik heb zojuist mijn eerste paneerpoging gedaan, maar het resultaat is nogal flauw en fijn korrelig. Ik weet niet of die textuur normaal is, want de yoghurt van lactosevrije melk wordt ook vlug korrelig. Volgens de mevrouw van de biowinkel kon het zijn dat het ontbreken van lactose er voor iets tussen zit.
Morgenvroeg dus bloemen oogsten en dan vullen maar, ben benieuwd :D
-
Paneer of ricotta?
Tegen de flauwigheid: meer zout. De keren dat ik paneer heb gemaakt, was het ook korrelig.
Hopelijk bevalt het!
-
Zou je komkommerbloemen ook kunnen vullen en eten? Daar heb ik er heel veel van in mijn tuin, en ze lijken op courgettebloemen, maar ik heb er nog nooit van gehoord!
-
Ik vroeg met net hetzelfde af vandaag, geen idee.
Hoe lang zou mijn paneer houdbaar zijn? Er zijn voorlopig geen geschikte bloemen te bespeuren, dus daar zit ik nu met mijn home-made spul. Ik denk dat ik hem maar voor iets anders ga gebruiken, hij staat al van zaterdag in de frigo.
-
Ja die zou ik maar eens gaan eten die panir.
-
Ik heb de panir in stukjes opgebakken in olie en daarna vermengd in een slaatje, was lekker.
Maar ik hoop toch nog es die courgettebloemen te vullen ermee.
-
Oja, en dan nog liefst lactosevrij. Dochter wordt er echt ziek van en ik heb er ook last van, maar het is nog leefbaar.
Bijkomende vraagje, ik maak al zelf lactosevrije yoghurt, maar mis de verse kaas en ricotta. Zou ik dit ook zelf kunnen maken?
Vegan ricotta, daar heeft Djooiss laatst een recept (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,16662.msg554460.html#msg554460) voor gepost!
Ik ga dat komende week uitproberen, heb de spullen al in huis gehaald. :)
Ben benieuwd hoe het smaakt Calimero, ik vind het zelf een stuk lekkerder dan gewone ricotta.
Enne Joske, deze ricotta maak ik van tofu, komt geen lactoseproduct bij kijken, zeker de moeite waard om te proberen :)
-
Je kunt de bloemen overigens ook met andere producten dan kaas vullen.
Probeer bijvoorbeeld een courgette zelf (ja echt), opgebakken in kleine stukjes met een beetje bouillon, wat kruiden en eventueel wat tomatenpuree.
-
Wrom is dit een sticky topic? Ik bedoel, ze zijn leuk hoor die courgettebloemen, maar nou ook weer niet stickywaardig. En bovendien is het herfst.
-
Ja, en een courgettebloem gooien naar een beer heeft vast niet het gewenste effect. (http://www.nu.nl/opmerkelijk/2340516/vrouw-verjaagt-beer-met-courgette.html)
-
Op Kreta hebben we courgettebloemen gevuld met rijst, hetzelfde rijstmengsel waarmee dolma's gevuld worden, gegeten. Was ook erg lekker!
-
Wrom is dit een sticky topic? Ik bedoel, ze zijn leuk hoor die courgettebloemen, maar nou ook weer niet stickywaardig. En bovendien is het herfst.
Vind het ook een beetje raar, moet dit topic niet eens onsticky worden?
-
Ik vroeg me ook al lang af waarom dit bovenaan bleef staan, heeft dus een 'sticky'-label. Van mij mag ie gewoon in de vriezer tot volgende zomer, samen met mijn courgettes.
-
Hij is al ontgrendeld, dus als er niet meer in gepost wordt zakt ie vanzelf naar beneden in de lijst ;).