Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: duifje op 12 juli 2010, 19:31:40
-
Ik heb onlangs kroketten gemaakt met seitan, volgens traditioneel recept voor kalfs- of rundvleeskroketten. Ik moet het recept nog iets verfijnen, maar was er verder tevreden over. Wel vroeg ik me af of anderen weleens vegetarische kroketten hebben gemaakt, en hoe dan. En zijn er ook mensen die veganistische kroketten hebben gemaakt - de boter in de salpicon kun je vervangen door margarine; de gelatine kun je weglaten door wat meer roux te gebruiken; maar hoe maak je een panade zonder ei? Benieuwd naar reakties...
-
Ik heb onlangs kroketten gemaakt met seitan, volgens traditioneel recept voor kalfs- of rundvleeskroketten. Ik moet het recept nog iets verfijnen, maar was er verder tevreden over. Wel vroeg ik me af of anderen weleens vegetarische kroketten hebben gemaakt, en hoe dan.
Ja, er staan hier wel wat recepten maar dan op basis van kaas:
geitenkaaskroketten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/vrijdag-frietdag/8873-vrijdag-frietdag)
aspergekroketten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/vrijdag-frietdag/8897-vrijdag-frietdag)
rookkaaskroketten (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/vrijdag-frietdag/8914-vrijdag-frietdag)
boerenkoolkroketten (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/uitgebreid/9654-nieuw-hollands-menu-voor-kerst-2004#Boerenkoolkroketjes)
Die van Vetara hebben geloof ik mini sojabrokjes erin.
-
Ik heb pasgeleden bitterballen gemaakt, dat zijn gewoon ronde kroketten:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/wk-2010/10987-bittergarnituur-voor-bij-oranje
-
Ja, het wordt echt eens tijd voor een krokettenmeet. Dan maar zonder frietpan, in de wok frituren gaat ook.
-
Ik gebruik een standaard krokettenrecept, ipv vleesbouillon gebruik ik groentebouillon en als vulling gebruik ik stukjes champignon en in extre sterke groentebouillon gekookte kleine sojabrokjes. Er zit geen gelatine in het oude recept dat ik heb, heb het ook nooit nodig gehad. Ik maak van het mengsel zowel kroketten als bitterballen.
Ik ben overigens niet zo'n fan van in een wok frituren. Om te zorgen dat ze niet uit elkaar knallen is heet frituurvet heel belangrijk en voor mij daalt de temperatuur in een wok te snel als je er een aantal kroketten in doet, zeker als ze bevroren zijn. De hoeveelheid vet is dan gewoon net te weinig.
-
Ik frituur in een gewone pan (een waar ik ook aardappels in kook) en ben een groot voorstander van een krokettenmeet!
-
Whoehoe yeah, een krokettenmeet! :adhd:
-
Jaaaa krokettenmeet! Ik frituur kk in een frituurpan en zelfgemaakte in een gewone pan.
-
Is er een middeltje om te voorkomen dat mijn vingers na 4 kaaskroketten niet meer te onderscheiden zijn van de kroketten? Heb het vorige week voor het eerst geprobeerd, resultaat was heeeeel lekker maar wat een knoeiboel... denk niet dat ik me er de eerste maanden nog aan waag.
-
Water?
-
Jaaaa krokettenmeet! Ik frituur kk in een frituurpan en zelfgemaakte in een gewone pan.
Dit vind ik heel fascinerend. Waarom?
-
Ik ben ook een voorstander van frituurpan t.o. wok want hoe groter de hoeveelheid heet vet t.o.v. het te frituren gerecht hoe beter (hoe kleiner de hoeveelheid vet, hoe meer vet het product opzuigt, en hoe langzamer het gaart). Ik ben kennelijk niet de enige die van kroketen/bitterballen houdt, en ik ben blij met de reacties; dank! Maar is er nou echt niemand die een veganistisch alternatief heeft voor de panade?? Ik ben geen veganist, maar ik vind dit soort dingen een uitdaging. Ik heb een aantal veganistische kookboeken opgeslagen en dan wordt veelal als ei-substituut geweekt lijnzaad gebruikt, maar ja, dat zijn Amerikaanse kookboeken en kroketten en bitterballen kennen ze daar niet - in ieder geval niet zoals wij ze kennen en van houden, en recepten staan daar dus ook niet in. Ik zie niet hoe ik geweekt lijnzaad i.p.v. ei kan gebruiken in een panade, maar misschien moet ik hetgewoon eens proberen en zien wat het resultaat is: balletjes rollen, dan paneermeel of bloem, dan geweekt lijnzaad, dan paneermeel; ben benieuwd..
-
Ik weet niet wat panade is :blond:, maar als je ei wilt vervangen kun je vaak makkelijk No-Egg van Orgran gebruiken (te koop of te bestellen bij de biowinkel).
-
panade is dat waar je mee paneert.
En wat een schattige smilie, ik wist niet dat we die hadden!
-
panade is dat waar je mee paneert.
Dat klinkt... best aannemelijk, weet je.
En wat een schattige smilie, ik wist niet dat we die hadden!
An gebruikte die laatst, dus nu wilde ik ook. :nerd:
-
in de kaaskroketten wordt hier agar agar gedaan. dat werkt prima
-
Jaaaa krokettenmeet! Ik frituur kk in een frituurpan en zelfgemaakte in een gewone pan.
Dit vind ik heel fascinerend. Waarom?
Omdat kk uit de vriezer komen en het paneermeel heel hard is en het hele ding nogal consistent bij elkaar blijft, terwijl van mijn zelfgemaakte altijd nog wel een klein brokje afvalt, en dan moet ik de olie weer uit die frituurbak halen en gaan zeven = gedoe. Terwijl de afgekoelde olie uit het pannetje gieten in een flesje waarbij de kruimels onderin blijven het in pannetje veel makkelijker is.
-
in de kaaskroketten wordt hier agar agar gedaan. dat werkt prima
Had jouw vader niet een briljant recept (met iets Belgisch?) dat wellicht nog een keer zou worden gepost? :)
-
:bloos: :bloos: :bloos: :bloos: :bloos:
ga het zo opzoeken en overtypen voor je
-
Jeuh!
-
Ik heb een aantal veganistische kookboeken opgeslagen en dan wordt veelal als ei-substituut geweekt lijnzaad gebruikt, maar ja, dat zijn Amerikaanse kookboeken en kroketten en bitterballen kennen ze daar niet - in ieder geval niet zoals wij ze kennen en van houden, en recepten staan daar dus ook niet in. Ik zie niet hoe ik geweekt lijnzaad i.p.v. ei kan gebruiken in een panade, maar misschien moet ik hetgewoon eens proberen en zien wat het resultaat is: balletjes rollen, dan paneermeel of bloem, dan geweekt lijnzaad, dan paneermeel; ben benieuwd..
Heb je al ooit lijnzaad laten weken in een glas water? Dat wordt een lekker snotterig slijmerig papje, net eiwit, vandaar...
Maar ik vraag me wel af of het in combi met paneermeel ook zo'n stevig korstje geef, zoals het eiwit dat stolt.
-
dat vroeg ik me dus ook af en ben dan ook heel benieuwd als ik het van het weekend ga proberen...
-
Is er een middeltje om te voorkomen dat mijn vingers na 4 kaaskroketten niet meer te onderscheiden zijn van de kroketten?
Ik heb laatst zelf kroketten gemaakt (veganistisch) en had nergens last van.
Na het maken en vormen van de inhoud ga je als volgt te werk.
Zet 3 borden klaar.
1 x bloem
1 x No-Egg eivervanger (absoluut een aanrader voor heel veel dingen)
1 x fijn broodkruim.
Dip de kroketten door de bloem, dan de no-egg, en dan het broodkruim. Uurtje laten liggen en frituren maar!
PS. Ik zeg express broodkruim omdat paneermeel niks anders is. Alleen duurder.
Gewoon even wat witbrood in de over leggen en verkruimelen.
-
Paneermeel uit de winkel vind ik vaak niet zo lekker. Waar haal je die no egg?
-
Volgens mij heeft de NW in de eerste van swindenstraat het wel. Anders de Coop in de pijp, of de Super de Boer in Buitenveldert (en vast nog wel andere plaatsen).
-
Heeft de super de Boer in Buitenvelder no-egg? Nooit gezien daar (maar ik wist niet dat ik ernaar moest zoeken.)
-
Ooh, nu ga ik twijfelen ::)
Ik ga het maandag nakijken. Als ik het goed heb, dan staat het in het schap met glutenvrije producten, meteen links als je binnenkomt (naast het bio-schap dus).
-
Oh kan wel hoor, ik kom er alleen als ik bij mijn ouders ben en geen zin heb om me te laten zien in AH.
-
Ik zag dat ze bij de Tuinen nu ook no-egg verkopen.
-
In de Vegatopia mailbox kregen we een familierecept van Rosita voor kroketten waar ze erg enthousiast over is.
Hierbij het recept
Bij deze het recept voor de kroketten/bitterballen
Hoeveelheden voor c.a. 80 kroketten
Nodig:
vegetarische boullion (-blokjes)
flinke pan met 1,5 tot 2 liter water naar verhouding van de hoeveelheid kroketten. )
Bos selderij
bos peterselie
ketjap (ik gebruik zelf liefst Kikkoman)
paar tenen knoflook en (olijf) -olie.
zakje biolgische shoarma kruidenmengsel.
een paar in dunne ringetjes gesneden preien
at zeer fijngesneden stukjes bloemkool, wortel, paprika erbij is ook lekker)
2 of meer fijngesneden uien
750 gram pittige kaas. (moet nog wel snijdbaar zijn) in dobbelsteengrote blokjes snijden
1 kilo of meer gebuild meel of bloem van een goed merk (De Band of zo)
1 klein stukje roomboter 50 gram per 1,5 liter is genoeg.
meerdere eieren, melk en flink wat paneermeel voor het paneren.
De kroketten worden gefrituurd in de zonnebloem of andere goeie frituur olie.
Het is veel werk om de kroketten te draaien, ik maak zelf dus altijd een grote hoeveelheid van minimaal 50 tot wel 100 stuks.
Ze gaan er namelijk in als koek en je kunt ze natuurlijk ook invriezen :-) .
Vers is uiteraard het lekkerst.
Alle precieze verhoudingen moet je zelf maar een beetje uitvissen, ik doe dat nl. op het gevoel, maar zo'n goeie kok als jij zal dat geen probleem vinden
Ook de kruiderij kun je natuurlijk zelf nog aanpassen.
Pan met water en boullionblokjes aan de kook brengen.
In een flinke bakpan de olijfolie verhitten en de fijngeperste knoflook met de uien zachtjes fruiten.
De in stukjes gesneden prei, + evt.paprika,wat fijngesneden worteltjes toevoegen en even meebakken.
Lekker wat shoarma kruiden en ketjap erbij doen, paar keer omscheppen, beetje bakken en de hele zwik vervolgens in de pan met het kokende bouillionwater doen.
De kaasblokjes aan het kokende water met de groenten voegen
Het vuur meteen laagdraaien,(!) de pan verplaatsen op het kleinste gaspitje (*de kaas mag niet koken*, moet alleen smelten)
Goed omroeren, om te checken of de kaas verdeeld is en niet op de bodem ligt.
Bosje fijngesneden peterselie en selderij toevoegen (van beiden een klein handje achter houden)
En het klontje roomboter erbij doen (maakt het smeuig)
Vervolgens het gebuilde tarwemeel onder voortdurend roeren (houten lepel) in gedeeltes toevoegen.
Je mag geen meel meer zien, en alle "groentesoep" moet zijn opgenomen.
Dus net zo lang meel erbij doen tot het verzadigd is.
Onderwijl blijven roeren tot er een stevig smeuig deeg is ontstaan waar de lepel rechtop in kan blijven staan.
De achtergehouden verse fijngesneden peterselie en selderij er door doen.
Vuur uitdoen.
Even proeven of het een lekker mengsel is, evt. nog wat extra ketjap toevoegen en een snufje versgemalen peper.
Het deeg een paar uur (of nog beter een nachtje!) laten afkoelen en besterven.
Dan kroketten en/of bitterballen vormen
Door de paneermeel rollen, door geklutste eieren met wat melk, en nogmaals door de paneermeel halen.
Bakken in de hete arachide/ zonnebloem of andere goeie frituurolie.
Je kunt ze ook invriezen
Superlekker!
-
Bedankt Rosita :D