Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: lieve lijn op 18 april 2010, 14:26:45
-
zoals aan een aantal topiaantjes beloofd de recepten van gisteren :D
we aten:
pittige dahl wortelsoep
samosa's
channa dahl
saag paneer
curry van okra
indiase rijstpudding
-
Pittige Dahl-wortelsoep
(voor 6 personen, 15 min voorbereiden, 45 min. koken)
125 gram rode linzen
1,2 l groentebouillon
350 gram wortels in plakjes
2 uien, gesnipperd
225 gram tomatenblokjes uit blik
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el plaantaardige olie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 verse groen spaanse peper (zaadjes verwijderen)
1/2 tl gemalen kurkuma
1 el citroensap
zout
3 dl (soya) melk
2 el fijngehakte koriander
voor erbij Yoghurt
linzen spoelen en laten uitlekken, in grote pan doen. 9dl van de bouillon, de wortels, de uien, de tomaten en de knoflook toevoegen.
30 min laten koken of tot de wortels en linzen gaar zijn.
In andere kleine pan de olie verhitten, alle kruiden toevoegen en afblussen met citroensap.
Pureer de soep in portie, voeg het kruidenmengsel en de overige bouillon toe. 10 min laten pruttelen.
voeg de melk toen, roer de koriander erdoorheen. Warm serveren met evt. de yoghurt.
-
samosa's
2 el olie
1 ui
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
mespuntje kurkuma
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl garam masala
1 teentje knoflook
225 gram aardappels (in blokjes)
100 gram diepvrieserwten
150 gram gehakte spinazie
12 velletje filodeeg
(olie om te frituren)
verhit voor de vulling de olie in een koekenpan, voeg de ui toe en fruit die tot ze glazig zijn. Alle kruiden en knoflook erbij en bak dat nog 1 min. Voeg de aardappelblokjes toe en bak die al roerend tot ze zacht zijn (ongeveer 5 min.) Roer de erwten en spinazie erdoor en bek het geheel nog 3-4 minuten.
Leg de velletjes filodeeg op een schoon oppervlak en vouw ze in de lengte dubbel.
Schep 2 eetlepels van de groentevulling op de korte kant van het filodeeg, vouw een hoek in het vel en over de vulling ga door met vouwen totdat er een driehoekig pakketje onstaat. maak de randen vochtig met water en druk ze op elkaar. (herhaal dit dus 12 x ;))
olie verhitten tot 180 graden, frituur ze in porties in 3-4 min. zodat ze goedbruin worden, uit laten lekken op keukenpapier en direct serveren.
edit: de rest volgt asap, nu eerst een tukje voor ik naar dansles ga ;)
-
Pittige Dahl-wortelsoep
(voor 6 personen, 15 min voorbereiden, 45 min. koken)
125 gram rode linzen
1,2 l groentebouillon
350 gram wortels in plakjes
2 uien, gesnipperd
225 gram tomatenblokjes uit blik
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el plaantaardige olie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 verse groen spaanse peper (zaadjes verwijderen)
1/2 tl gemalen kurkuma
1 el citroensap
zout
3 dl (soya) melk
2 el fijngehakte koriander
voor erbij Yoghurt
linzen spoelen en laten uitlekken, in grote pan doen. 9dl van de bouillon, de wortels, de uien, de tomaten en de knoflook toevoegen.
30 min laten koken of tot de wortels en linzen gaar zijn.
In andere kleine pan de olie verhitten, alle kruiden toevoegen en afblussen met citroensap.
Pureer de soep in portie, voeg het kruidenmengsel en de overige bouillon toe. 10 min laten pruttelen.
voeg de melk toen, roer de koriander erdoorheen. Warm serveren met evt. de yoghurt.
Die ga ik eens maken, 1 van de dagen mmmmmmmmm
En heb je toevallig ook recept voor linzenstoofpot?
-
zoals aan een aantal topiaantjes beloofd de recepten van gisteren :D
Doe je er ook voedselplaatjes bij?
-
En we verwachten natuurlijk de nodige roddels in Vegatopia IRL en Café Centraal!
-
Die ga ik eens maken, 1 van de dagen mmmmmmmmm
En heb je toevallig ook recept voor linzenstoofpot?
ja die volgt asap, had niet gedacht dat ik na dit te posten 2 dagen geen internet zou hebben ;)
-
Oei fijn had deze draad nog niet gezien, wilde je al gaan vragen zoiets te openen.
Die linzenstoof wil ik idd graag zien ja.
Wat is er met je internet?
-
Iets met t thuisnetwerk.
curry van okra's
450 gram okra
1,5 dl olie
2 uien in ringen
3 groene spaanse pepers, fijngehakt
3 kerrieblaadjes
1 tomaat in plakken
2 el citroensap
koriander
spoel de okra's schoon, uit laten lekken. Trommel Muppet en der vriendje op om de puntjes van de okra te snijden ;) snij daarna de okra in stukken van ongeveer 2,5 cm. Verhit de olie in een grote zware pan, voeg de uien, pepers, kerrieblaadjes en wat zout toe en roerbak dit.
Voeg de okra in porties toe, en laat ze ongeveer 15 min bakken op middelhoogvuur. Voeg de plakjes tomaten en doe de helft van het citroensap eroverheen. Proef en evt nog meer toevoegen. Doe de koriander erop en laat nog 3-5 min. pruttelen. Direct opdienen.
-
Channa Dhal
2 el olie
1 grote ui
1 teentje knoflook geperst
1 el geraspte gemberwortel
1 el komijnzaadjes
2 tl korianderzaadjes
1 gedroogde rode spaanse peper
2,5 cm kaneelstokje
1 tl zout
1/2 tl kurkuma
225 gr gele spliterwten ( 1 uur geweekt en uitgelekt)
400 gr pruimtomaten (roma's)
3 dl water
2 tl garam masala
verhit de olie in een grote pan (met dikke bodem, minder roeren is beter voor de schotel), voeg ui, knoflook en gember toe, en bak dit 3-4 min tot de ui glazig is. Voeg de komijn, koriander, spaanse peper, kaneel, zout en kurkuma toe. Roer nu de spliterwten erdoor en daarna de tomaten (insnijden helpt) en druk deze na een tijdje kapot met de lepel.
Voeg het water toe en breng dit aan de kook. Zet het geheel op een laag vuur en laat het mengsel onafgedekt sudderen voor 40 min, roer het af en toe door. Tot al het vocht is opgenomen of totdat de spliterwten zacht zijn. (schep zo nu en dan het schuim eraf met een schuimspaan) roer tot slot de garam masala geleidelijk door de schotel. (proef tussendoor)
-
Ik mis dat linzen gerecht nog steeds.
-
Hihi, ik denk dat je de bovenstaande post nog eens moet lezen :P
Dahl, dat is toch bonen of linzen ofzoiets in't indisch, nee?
-
Maar ik heb dat dahlspul even gegoogled en dat is dat gele gerecht,... hmm nou weet ik niet meer wat ik bedoelde.
Er zit inderdaad wel kaneel in en het smaakte heel kruidig... Ik haal twee dingen door de war denk ik ;)
-
Damn heb de fotos nog eens doorgekeken maar daar staat alleen twister en soep op. Nou weet ik nog niet wat ik bedoel!
-
Channa Dhal
2 el olie
1 grote ui
1 teentje knoflook geperst
1 el geraspte gemberwortel
1 el komijnzaadjes
2 tl korianderzaadjes
1 gedroogde rode spaanse peper
2,5 cm kaneelstokje
1 tl zout
1/2 tl kurkuma
225 gr gele spliterwten ( 1 uur geweekt en uitgelekt)
400 gr pruimtomaten (roma's)
3 dl water
2 tl garam masala
verhit de olie in een grote pan (met dikke bodem, minder roeren is beter voor de schotel), voeg ui, knoflook en gember toe, en bak dit 3-4 min tot de ui glazig is. Voeg de komijn, koriander, spaanse peper, kaneel, zout en kurkuma toe. Roer nu de spliterwten erdoor en daarna de tomaten (insnijden helpt) en druk deze na een tijdje kapot met de lepel.
Voeg het water toe en breng dit aan de kook. Zet het geheel op een laag vuur en laat het mengsel onafgedekt sudderen voor 40 min, roer het af en toe door. Tot al het vocht is opgenomen of totdat de spliterwten zacht zijn. (schep zo nu en dan het schuim eraf met een schuimspaan) roer tot slot de garam masala geleidelijk door de schotel. (proef tussendoor)
-
Ja mutsie :-*, maar het gerecht dat ik bedoel was niet geel het was donker. Met linzen. Dacht ik. Maar misschien had ik teveel drankjes op en ben ik volledig in de war.
-
Misschien werden de linzen wel donker door toevoeging van tomaat en kruiden en gebakken ui?
Maar misschien had ik teveel drankjes op en ben ik volledig in de war.
euhmmmmm...
Zó dronken was je (toen) nog niet hé ;)
-
Jij bent de dokter, retrograde amnesie wellicht?
-
Nee, lupus ;)
-
;D
-
er zaten alleen erwten en of linzen in dat dahl gerecht en de soep. Dat donkere was een spinazie gerechtje.
zier nu dat dat er helemaal nog niet opstaat :-[
-
Het spinazie gerechtje weet ik me ook nog goed te herinneren dus ik denk dat ik er een gerecht bij verzonnen heb of dat het toch dat dahl gebeuren was.
Misschien toch maar een keer namaken en dan proeven of dat het was.
Die soep zou ik ook wel weer een keer lusten...