Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Selly op 12 april 2010, 19:44:08
-
Welke kaas eet jij het liefst? En wanneer: op brood, bij de maaltijd, op een toastje?
Ik ben momenteel dol op Brillat Savarin (http://www.lamuse.nl/index.php?Lamuse=03&getland=Frankrijk&getcheese=73) een extreem romig kaasje, met een beetje de melkigheid van een goeie mozzarella en de textuur van een rijpe brie.
En jullie?
-
Ik beperk mij tot vegetarisch gestremde kazen (jullie??), favoriet blijft de leerdammer en op dit moment mozerella.
-
Boerencamembert van de Franse Lidl. Ik eet er graag een stukje stokbrood omheen.
-
Nou er lijken niet veel kaasliefhebbers te zijn hier. Of kunnen jullie geen keuze maken?
-
Heb een haat-liefde verhouding met kaas. Ik krijg er snel last van van mijn darmen.
Geitenkaas kan ik het best tegen, dus dat is dan misschien favoriet. (alle soorten ;))
-
Ha, echt wel, ik ben dol op kaas!
Ik ben alleen niet echt een stukjes-kaas-eter, meer een kaas-op-brood- of kaas-door-de-pastasaus-eter.
Voor op brood ben ik dol op oude boerenkaas of belegen boerenkaas. Bij de pasta hou ik van geitenkaas, of blauwe kaas door de saus.
Maar ik hou ook heel erg van blauwe kaas. Van die roquefort met van die zoutige kristallen erin, of goeie stilton.
En elke keer dat ik bij de kaasboer echt lekkere stukjes kaas (voor het stukjes-kaas-eten) heb gekocht, stel ik weer vast dat ik dat vaker moet doen, stukjes-kaas-eten. Komt vast van de zomer wel weer vaker, bij een soepje of salade ofzo, met lekker brood. Of zonder soepje of salade ofzo.
-
Ik vind kaas superlekker, maar ik kan eigenlijk best wel slecht tegen koemelk. Niet zo slecht dat ik nooit kaas kan eten, maar ik moet daarna niet nog iets moeten doen, dus zo vaak kan het niet.
Geitenkaas gaat wel goed, en dan vind ik de stevig smakende kazen het lekkerst. Schapenkaas vind ik niet zo lekker, maar ik heb er pas een paar geprobeerd, en die vielen allemaal tegen, dus misschien zijn er nog wel fantastisch lekkere schapenkazen.
-
Fenegriekkaas vind ik erg lekker voor op de cracker, Old Amsterdam voor in een gerecht en Port Salut voor gewoon eens verwennerij.
Ik ben niet zo thuis in de culinair verantwoorde kaasjes :bloos:
-
Ik sluit mij aan bij Lona!
Dus dan blijft er al niet heel veel over: biologische kaas van AH, brie van Euroshopper of verse roomkaas.
De natuurvoedingswinkel en de markt zijn me te ver weg. Wel jammer, want op de markt staat volgens mij een rijtje met biologische kramen.
De kramen zelf zijn natuurlijk niet biologisch, maar de producten die er verkocht worden wel! :P
-
Dus dan blijft er al niet heel veel over:
Kijk hier (http://www.vegatopia.com/vega/vraagbaak/120-algemeen/9541-welke-kazen-worden-vegetarisch-gestremd) voor best een lange lijst.
-
Je kunt me begraven onder de kaas, liefst hele sterk smakende kazen! Ik beperk het eten van kaas heel erg omdat ik niet achter de hele melkproductie-keten sta, en omdat ik het zo weinig eet, kan ik niet meer goed tegen het eten van zomaar een stuk kaas, ik krijg erge last van mijn buik. Verwarmd gaat wel goed, in saus, tosti of kaasfondue. Favorieten zijn Old Amsterdam, hele agressieve roodschimmelkazen die je naar de keel vliegen, en friesche nagelkaas.
-
Dus dan blijft er al niet heel veel over:
Kijk hier (http://www.vegatopia.com/vega/vraagbaak/120-algemeen/9541-welke-kazen-worden-vegetarisch-gestremd) voor best een lange lijst.
Ja, ik ken 'em. Die Philadelphia schaar ik onder "verse roomkaas", verder beperk ik me tot wat bij AH verkrijgbaar is. Dat bedoelde ik eigenlijk met "dan blijft er niet zo heel veel over", maar nog wel genoeg hoor ;)
Edit: ik hou beslist niet van blauwe schimmelkazen, bleh!
-
De Stilton en Cheddar zijn ook vegetarisch gestremd. En de geitenkaas, in ieder geval de zachte (met honing?), de harde weet ik niet. En volgens mij ook de "gekruide" kazen, zoals die Italiaans gekruide.
Ik ben gek op kaas! Als ik weer beter ben en normaal eet wil ik samen met Sam begraven worden! Alleen hele jonge kaas vind ik niet zo geweldig, maar verder..... En engelse (blauwe) kazen, die doen het ook goed hier.
-
Heel inconsequent let ik wel op gelatine, maar niet op vegetarisch stremsel. Vraag me niet waarom. Verder ben ik ook niet zo van de culinair verantwoorde kaasjes (mede doordat ik geen yuppensupermarkt of -kaaswinkel om de hoek heb).
Kaas eet ik vooral op brood. De allrounder is natuurlijk de 'gewone', belegen kaas, die in Duitsland 'Gouda mittelalt' wordt genoemd. Als ik weer eens in Nederland ben, koop ik op de markt meteen een paar kilo, die ik vacuüm laat verpakken. Brie doet het ook goed op brood, en uiteraard ook op toast. Liefst met wat versgemalen peper. De afgelopen tijd ook vaak smeerkaas met karwij/kummel (fijne combi).
Het saladeseizoen begint weer, en daar hoort feta bij. Die pakjes uit de supermarkt vind ik nogal smakeloos, dus ik koop dan een blik schapenkaas in gezouten water bij de Turk. Kost een paar centen, maar als je het omrekent naar gewicht ben je beslist niet duurder uit.
Qua stinkkaas vind ik de Limburger erg lekker: een enigszins glibberige consistentie, maar een zeer doordringende smaak en geur. Om voor de hand liggende redenen is deze kaas door vriendjelief van de brunchtafel verbannen.
En eens in de zoveel tijd blokjes oude kaas met mosterd bij een goed glas wijn. Lekker.
-
Ik ben kaasverslaafd. Ik lust alle soorten kaas, maar hou het minst van jonge kaas. Wat de kaas op brood betreft, dan let ik doorgaans wel op of het vegetarisch gestremd is. Maar voor de lekkere smulkaasjes op toast/stokbrood/crackertjes overwint mijn verslaving het van mijn principes. Moet ik wel bij zeggen dat de avondjes kaasjes eten lang niet meer zo veelvuldig plaatsvinden als weleer. Hmm. Krijg er weer helemaal zin in.
Momenteel vind ik die ene blauwe die ze bij de Ah verkopen en waar ik dus de naam steeds van vergeet erg lekker. Blauwschimmel, roodschimmel, geitenkaas, schapenkaas, hmmmmmmm!
-
de belegen versie van de AH biologische kaas (is vegetarisch gestremd) fantastisch als blokjes, maar ook op het brood, of voor gratin.
Roquefort vind ik ook heerlijk, lekker pittig. In Frankrijk heb ik eens een heel erg rijpe geitekaas gehad, fantastisch wat een sterke smaak.
-
Ik ben het meest fan van harde koemelkkazen, al vind ik roomkaas en feta ook wel lekker. De uitgesproken stalsmaken van (harde) geitenkaas e.d. vind ik wat minder, evenals blauwschimmels, etc. Probeer wel te letten op vegetarisch stremsel, maar het weerhoudt me niet altijd.
Momenteel is mijn top 6 taleggio (is een licht zure roomkaas met roodschimmelkorst) Casa Rini of Casa Lini oid heeft een erg lekkere), riperkrite tsiis (harde koemelkkaas met bieslook, selderie en knoflook. Buiten Friesland moeilijk verkrijgbaar), de Terschellingse fenegriek-knoflook kaas (harde koemelkkaas, een salade favoriet icm avocado en geroosterde pijnboompitjes o.a.), kruidenroomkaas, cheddar en feta.
-
O ja, feta, naast geitenkaas het ideale vegetarisch alternatief. En wat is goedkope feta vieieieies! (Ik heb tijdenlang gedacht dat ik niet van feta houd, maar dat is geloof ik niet waar, ik houd alleen niet van vieze fetadie naar kots smaakt)
-
De feta in Dubai was lekker! Zacht en helemaal niet zout. Yum.
-
ik kan gewoon niet kiezen. Dat is denk ik de enige reden waarom ik nooit vegan zou kunnen worden... ik hou heel veel van kaas.. Maar ook van allerlei soorten.
Oude kaas, jonge kaas, romige kaasjes ala port salut, roombrie, blauwschimmels (maar die wil ik wel samen met iets eten, in de pasta ofzo) eigenlijk ken ik geen kaas die ik niet heerlijk vind. ohw jawel de naar plastic smakende troep die je soms in supermarkten en in broodjeszaken aantreft
-
yes, kaaaaas!
voor op de boterham heb ik vaak gewoon jonge kaas, een hard bolletje met brie gaat er ook altijd wel in.
verder mozzarella in een quiche ofzo, of een kaassausje ergens bij.
en kaassouflé bij de patat!
volgens mij ben ik een hollands kaaskopje :)
-
Ik zal nooit een echte kaas-eter worden (niet voor niets dik 10 jaar veganist geweest), alhoewel ik bepaalde kazen de laatste jaren steeds beter weet te waarderen. Echter wel alleen vegetarisch gestremd en dan alleen verwerkt of gesmolten, rauwe kaas vind ik een gruwel.
Maar goed als ik een favoriet moet kiezen dan ga ik voor 'Montello' van BioVerde uit Duitsland. Deze kaas wordt op dezelfde manier geproduceerd als parmigiano reggiano en grana padano, echter dan biologisch en met vegetarisch stremsel. Het komt dicht in de buurt van traditionele 'parmezaan', zij het stukken minder krachtig van smaak.
Overigens heeft een van de grootste biologische producenten van parmigiano reggiano (Casearia di Sant' Anna) sinds kort ook een vegetarisch gestremde variant op de markt gebracht, deze heb ik jammer genoeg nog niet kunnen proeven omdat deze kaas voorlopig alleen via de Duitse biologische groothandels te krijgen is.
-
O ja, waar ik ook niet van hou: knapperig gebakken kaas. Gegrilde bovenkanten op een ovenschotel of, berehip, de parmezaankletskop. Zo jammer...
-
Oh, dat vind ik juist dan weer een van de lekkerste dingen :kwijl: Zo'n goudgele ovenschotel die al bubbelend uit de oven komt enzo...
-
Zolang het bubbelt vind ik het ook lekker, maar op het moment dat het hard wordt, gatverdegatver. Van die stukjes kaas die op het tosti-ijzer gelekt zijn...
-
...en dan alleen verwerkt of gesmolten, rauwe kaas vind ik een gruwel.
Herkenbaar! Als kind was ik zelfs een beetje bang voor "kouwe kaas" zoals ik dat toen noemde. Ik durfde het niet eens aan te raken. En als iemand zei dat kwark ook een soort kaas was dan weigerde ik nog verder kwark te eten. Maar langzamerhand ben ik steeds meer kaas gaan waarderen. Koud lust ik alleen buitenlandse kazen. Nederlandse kaas vind ik alleen warm lekker. Gelukkig durf ik het nu wel aan te raken en maak ik wel eens een tosti voor mezelf. Ik heb van het weekend zelfs de kaasgehaktballen van Joyce gemaakt! Al vond ik het kneden dan wel weer lastig. Hollandse kaas vind ik hoe ouder hoe lekkerder. Qua buitenlandse kaas lust ik graag geitenkaas en schapenkaas in allerlei variaties. Manchego lust ik ook graag. Ik vind het alleen lastig om goede in Nederland te vinden. Ik koop graag mijn kaas bij de bioshop. Maar prijstechnisch gezien is dit helaas niet altijd haalbaar.
-
De enige kaas waar ik geen weerstand tegen kan bieden, al is het dierlijk gestremd, is Epoisse. Iedere week haal ik wel een stukje... zo heerlijk op een stokbroodje
-
Mijn favoriet is en blijft nog steeds fenegriekkaas.
-
Blokjes gewone bieslook kaas die bij de AH liggen om te proeven.
Op de een of andere manier ijn die altijd vele malen lekkerder dan wanneer je zelf een blok koopt en daar blokjes van snijdt.
oooeeeh nu heb ik daar trek in en blokken kaas passen niet in een dieet.
(worteltjestaart ook niet, maar ik dek me in met het feit dat er wortel en kokos in zit. Bijna een volwaardig maal ;) )
-
Ik ben niet zo'n kaas eter. Vind geitenkaas wel errug lekker, en dat is nog vega ook!
huttenkase en smeerkaas op zijn tijd vind ik ook lekker. maar tja, tis niet vega, dus ik eet alleen af en toe de vega-versie. Te duur om altijd in huis te letten.
-
Niet alle geitenkaas is vega hoor.
-
Mijn favoriet is en blijft nog steeds fenegriekkaas.
De fenegriek-knoflookkaas die ze op Terschelling maken is echt :kwijl:. Zeker in combi met avocado en geroosterde pijnboompitjes
-
Op brood eet ik soms wel kaas, maar dat gaat gedachteloos naar binnen. Ik geniet het meest van een stukje kaas bij de wijn. Een zachte zilte geitenkaas, oude kaas met kristallen, truffelbrie.... hmm!
Liefst van l'amuse.
-
Lekker, AH hier heeft eindelijke extra belegen biologische kaas!
-
Op brood eet ik soms wel kaas, maar dat gaat gedachteloos naar binnen. Ik geniet het meest van een stukje kaas bij de wijn. Een zachte zilte geitenkaas, oude kaas met kristallen, truffelbrie.... hmm!
Liefst van l'amuse.
Ja die zitten nu ook in A'dam, ik zal ze eens gaan bezoeken.
-
Oja, die zitten hier! Ik had erover gelezen, maar ben nog niet langsgeweest.
-
Ik eet dikwijls feta in een sla met groene pikante pepers, tomaten, komkommer, zwarte olijven, salade, eventueel rode ui. Ook geitenkaas eet ik dijkwijls met een gelijkaardige begeleiding. Afsmakende kazen zijn verder wel mijn ding, dus liever halfbelegen dan jonge Hollandse kaas. Ook smeuïge, afsmakende (abdij)kazen zoals Maredsous, Oud Brugs, Corsendonck. Uitzonderlijk eens een blauwschimmelkaas met iets zoet erbij. Liever niets wit en flauw en romig.
-
AH biologische kaas, De groene koe en ricotta.
ik lust wel meer, maar striktly vegetarian!
-
Zolang het bubbelt vind ik het ook lekker, maar op het moment dat het hard wordt, gatverdegatver. Van die stukjes kaas die op het tosti-ijzer gelekt zijn...
Oh juist die stukjes! We zouden goed kunnen delen dus :P
-
Dan vecht ik wel met Bast om het tosti ijzer afval! Jammie!
-
Oe, lekker, de aangebrande stukjes kaas. Ik doe met opzet juist kaas aan de buitenkast van het brood als ik eens wat in het tostiijzer mieter.
-
Oja, die zitten hier! Ik had erover gelezen, maar ben nog niet langsgeweest.
Je bent wel al bij die Franse bakker geweest?
-
Ik eet dikwijls feta in een sla met groene pikante pepers
Van die pepers uit de Turkse winkels, langwerpig en lichtgroen die wat op rode puntpaprika's lijken? Of ingemaakte? Want van die eerste categorie is de scherpte altijd lastig in te schatten of heb je daar een truc voor?
-
Oja, die zitten hier! Ik had erover gelezen, maar ben nog niet langsgeweest.
Je bent wel al bij die Franse bakker geweest?
Ja paar keer toen ik hier net woonde. Maar ik had hulp nodig om naar binnen te komen, en al het brood was steeds al op.
-
Oja, die zitten hier! Ik had erover gelezen, maar ben nog niet langsgeweest.
Je bent wel al bij die Franse bakker geweest?
Ja paar keer toen ik hier net woonde. Maar ik had hulp nodig om naar binnen te komen, en al het brood was steeds al op.
Hm da's stom.
-
Van die pepers uit de Turkse winkels, langwerpig en lichtgroen die wat op rode puntpaprika's lijken? Of ingemaakte? Want van die eerste categorie is de scherpte altijd lastig in te schatten of heb je daar een truc voor?
Hoe groter, hoe milder vaak. Als je t echt zeker moet weten, kun je een klein stukje in het midden testen door in het schilletje te krassen en dan te voelen of t brand. Het uiteinde is altijd minder pittig.
Persoonlijk koop ik alleen pepers met een gave schil en vind ik deze techniek niet zo netjes, maar dat is voor mij makkelijk gezegd want ik vind pittig lekker. De hitte zit niet alleen in de zaadjes overigens, maar ook in de zaadlijsten. Dat kan dus ook schelen.
-
Van die pepers uit de Turkse winkels, langwerpig en lichtgroen die wat op rode puntpaprika's lijken? Of ingemaakte? Want van die eerste categorie is de scherpte altijd lastig in te schatten of heb je daar een truc voor?
Hoe groter, hoe milder vaak. Als je t echt zeker moet weten, kun je een klein stukje in het midden testen door in het schilletje te krassen en dan te voelen of t brand. Het uiteinde is altijd minder pittig.
Persoonlijk koop ik alleen pepers met een gave schil en vind ik deze techniek niet zo netjes, maar dat is voor mij makkelijk gezegd want ik vind pittig lekker. De hitte zit niet alleen in de zaadjes overigens, maar ook in de zaadlijsten. Dat kan dus ook schelen.
Ha goeie tips! Alleen is soms zon grote toch nog verraderlijk scherp, maar het klopt wel jaar natuurlijk, hoe kleiner hoe pittiger. Erg lekker in een stoofpot/tajine die grote ook, of een mix. Met meiraapjes, mmm
-
Mmmmm... .die echte buffelmozzarella op een 4 kazen pizza van New York Pizza.... Gesmolten dus voor mij :D
-
Ik heb net 4 kazen binnengekregen van Wezenspyk (http://www.wezenspyk.nl/), een boerderij op Texel. Heerlijke kaas, zeker die met pepertjes erin, die heb ik dus ook besteld. Vond het zo balen dat je die alleen op Texel kan kopen, maar de supermarkt in Den Hoorn is zo tof geweest om een paar kazen op te sturen! Voorlopig genoeg voorraad dus!
-
Vandaag maar een lekkere frisse salade, met geitenkaas ofzo.
Laatst ook een verpakking (Bulgaarse) geitenkaas gekocht. Jeetje, dat spul is intensief. Ruikt en smaakt naar geit. Nu ben ik zelf wel van de uitgesproken kazen, maar geitenkaas is niet echt mijn ding. Een paar kruimels en je salade smaakt alleen naar geitenkaas. Ben ik de enige die daar zo over denkt?
-
Nee, dat is precies wat ik in het algemeen tegen feta en geitenkaas, maar ook bijv. blauwschimmelkaas, heb.
Eigenlijk tegen alles met een sterke en/of uitgesproken smaak.
@ñ verdenkt culinaire snobs er vaak van een verhoogde smaakdrempel te hebben of zo.
-
Ik ben ook niet van de geitenkaas, want dat smaakt zo naar geit. Heel soms en af en toe eet ik een stukje hele jonge Franse geitenkaas, die smaakt nog niet zo naar geit.
Blauwschimmel ga ik ook van over mn nek. Feta krijg ik wel weg, maar niet alle soorten.
-
Ik vind een geitengeur alleen te doen als het van verse, levende geitjes afkomt.
-
Oh, zo'n geite(poep)geur kan ik altijd wel hebben aan mijn kaas hoor. :)
-
Geiten mogen naar geit ruiken, maar dat hoef ik niet in mijn eten te proeven of te ruiken :-X
En blauwe schimmelkaas vind ik echt vies! Dan valt geitenkaas nog wel weer mee...
-
Ik let erg veel op vegetarisch stremsel in kazen. Op brood eet ik momenteel gewoon de biologische belegen 50+ kaas van AH (lekker pittig), of de biologische kaas van de C1000. Voordat mijn oog viel op de biologische kaas van AH en C1000 at ik alleen Leerdammer op brood, maar dat ging na een tijdje wel vervelen, dus ik ben blij met de biologische kaasjes die vega gestremd zijn.
Soms zondig ik nog wel eens als m'n vriend hapjes in huis heeft gehaald en er zit brie tussen, dan neem ik toch nog wel eens een hapje.. De brie van Euroshopper is wel vegetarisch gestremd, maar die vind ik toch niet zo lekker van smaak.
Ik ben ook dol op Cheddar cheese (deze is ook vaak vega gestremd) vooral bij m'n Mexican food of gesmolten op m'n vega burger ;) Voor de rest eet ik ook vaak Boursin Ail & Vinegar, het beste kruidenkaasje ever made! En dan is er natuurlijk nog mozzarella en ricotta (ik weet het, er zit wei in ricotta, maar ik weet niet zo goed wat ik van wei moet vinden, ik let er minder op dan wanneer ik "stremsel" op de verpakking zie staan). Port Salut staat ook hoog op m'n lijstje. En Roquefort vind ik ook heerlijk je kan er ook goed mee koken. Gorgonzola kaas vind ik ook lekker, het is alleen niet vegetarisch gestremd dus ik eet het zelden. Van Iglo hebben ze Viva Italia - Penne Spinazie met gorgonzola saus, die heb ik een tijdje gegeten op de site staat wel "Vegetarisch: Ja", maar dit betekent vaak niks, want veel bedrijven letten niet op of stremsel vegetarisch is of niet, als er geen vlees in zit is dit voor de meeste al genoeg om neer te zetten dat het product wel vegetarisch is.
Weet iemand of er een Gorgonzola kaas bestaat die wel vegetarisch is gestremd? Of dat er een hele goede vegan variant van is.
-
Voor de rest eet ik ook vaak Boursin Ail & Vinegar
Ziek en Azijn?
-
Voor de rest eet ik ook vaak Boursin Ail & Vinegar
Ziek en Azijn?
Cretin haalt nu kaas en chips door elkaar volgens mij. :P Boursin is er niet met azijn voor zover ik weet, dus ik denk dat Ail & fines herbes bedoeld wordt. En dat is Frans voor knoflook en kruiden. ;)
-
Voor de rest eet ik ook vaak Boursin Ail & Vinegar
Ziek en Azijn?
Cretin haalt nu kaas en chips door elkaar volgens mij. :P Boursin is er niet met azijn voor zover ik weet, dus ik denk dat Ail & fines herbes bedoeld wordt. En dat is Frans voor knoflook en kruiden. ;)
hahaha inderdaad die bedoelde ik Boursin Ail & Fine Herbes... haalde idd de chips en kaas door elkaar ;)
-
We hadden dit weekend clacbitou geitenkaas. Als je em ziet, denk je 'dit wordt helemaal niks' (hij ziet er wat uitgedroogd uit), maar het is een lekker frisse geitenkaas.
-
Gespot: Echt lekkere buffelmozzarella
Dit keer spotten we smakelijke mozzarella.
Source: Gespot: Echt lekkere buffelmozzarella (http://www.vegatopia.com/vega/gespot/12976-gespot-echt-lekkere-buffelmozzarella)