Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Lekker gezond => Topic gestart door: danielle83 op 30 januari 2010, 21:10:38
-
Ik las op de site van het voedingscentrum dat muesli ongezond is. Ik dacht dat ik goed bezig was met mijn ontbijt maar dat is dus blijkbaar niet....
Ik eet de muesli van Zonnatura. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit een slechter ontbijt is als een bruine boterham.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/gezond-eten/keuzetabel.aspx
Wie weet hier meer over?
-
Vooral cruesli is ongezond toch? Ik dacht dat gewone muesli niet ongezond was.
-
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=119 suggereert dat muesli in ieder geval niet ongezond is.
-
Die site had ik ook al gevonden. Maar dan is het nog steeds raar dat het voedingscentrum het niet gezond vindt. Misschien moet ik ze maar eens mailen.
-
Er staan wel meer rare dingen in die tabel. Een ei is goed als ie gekookt is, maar zo gauw je hem bakt is het helemaal mis. ???
Ik geloof dat ze iets in de derde kolom zetten zogauw het met vet of met zout in aanraking is gekomen.
Kortom ik neem het met een (vet) korreltje zout allemaal.
-
Vooral cruesli is ongezond toch? Ik dacht dat gewone muesli niet ongezond was.
Denk dat je het in die richting moet zoeken. In cruesli zit heel veel toegevoegde suikers (en dus veel calorieen), in muesli niet. Nu heb je wel muesli's, bijvoorbeeld van de natuurwinkel, waar best veel noten inzitten. Daar zit dan ook wel veel vet (ook weer veel calorieen)in, maar dat is natuurlijk niet per definitie ongezond. (Net als het eitje dat ineens ongezond is als er vet in zit. Als je het met mate eet, is er volgens mij niets mis mee. Ik eet het ook elke ochtend.
-
Ik wissel af tussen viergranenmuesli en brinta, allebei met sojamelk en zonder suiker (brinta is zonder suiker goed te eten met een snuf kaneel of koekkruiden, anders is het een beetje kartonnerig). Aangezien ik vrijwel geen hartig beleg mag, lijkt me dit gezonder dan twee keer per dag brood. Al is hartig beleg eigenlijk ook best wel vet toch?
Ik vind brood ook niet te eten 's ochtends, duurt altijd even voordat ik droog voedsel aankan.
-
Vet is echt niet zo erg.
-
Het voedingscentrum heeft m.i. een vreemde kijk op wat 'gezond' is: zo wordt ervan uitgegaan dat veel calorieen/vet/zout per definitie ongezond is, terwijl je natuurlijk ook mensen hebt die best wat mogen aankomen en een chronisch lage bloeddruk hebben (zoals ikzelf). Andere dingen lijken vooral fouten te zijn: ik heb ze wel eens gemaild waarom zowel sojamelk als havermout (samen mijn standaard 'winterontbijt') niet in de groene categorie staan. Deze zijn nu geloof ik verplaatst. Muesli is zeker gezond; de onverzadigde vetten uit noten zorgen voor een verzadigd gevoel. Wat ik me kan voorstellen is dat ze vinden dat de suikers uit gedroogd fruit 'too much' zijn, maar voor een instantie die jam aanprijst boven pindakaas (dus vrijwel pure suiker boven een product met meer vet en calorieen maar ook meer voedingsstoffen) vind ik dat een slecht argument.
-
Ja joh, je kunt veel beter de optimel vla eten met het 'ik kies bewust' logo, daar zit tenminste geen suiker of vet in ::)
Naja, sorry hoor maar ik vind het echt onzin dat musli ongezond is...
-
Gewoon lekker muesli eten. Er zit best wel verschil tussen verschillende soorten muesli, maar als je die hbt met verschillende granen, noten, gedroogd fruit e.d. dan is er zeker niks mis mee.
En vet uit noten en dergelijke is juist goed, zo krijg je essentiele vetzuren binnen en die zijn gezond en daarnaast ook nodig om vet af te breken (voor de lijners).
-
Je kan ook je eigen muesli samenstellen, zodat je precies weet wat er aan toegevoegd is.
"Ik kies bewust" logo vind ik eerder een aanrader om het niet te kopen. Smint zit zelfs al bij die club ::)
-
Je kan ook je eigen muesli samenstellen, zodat je precies weet wat er aan toegevoegd is.
"Ik kies bewust" logo vind ik eerder een aanrader om het niet te kopen. Smint zit zelfs al bij die club ::)
Idd
-
Het voedingscentrum geeft vreemde adviezen. Inderdaad, je moet je brood wel smeren met iets, dat is gezond, maar als je een soortgelijke hoeveelheid vet in een pan mikt om er een ei in te bakken, ben je ineens vreselijk ongezond bezig. Hoeveel margarine moet je wel niet gebruiken om een gebakken ei ongezond te laten zijn? Muesli op dezelfde lijn zetten als rice crispies is complete onzin, rice crispies is het witbrood onder de ontbijtgranen en bevat echt nauwelijks nuttige voedingsstoffen. Alle vleesverangers staan als "bij voorkeur" ook de vieze vette gepaneerde meuk. Ze vinden een gebakken ei dus een stuk ongezonder dan dan gefrituurde vegetarische nuggets, daar klopt gewoon niets van. Ze bevelen ook alle magere zuivelproducten aan, terwijl de vetoplosbare vitamines in zuivel nu juist een van de weinige dingen zijn waar zuivel nog iets mee bijdraagt aan een gezonde voeding. Soja als vervanger voor zuivelproducten komt in hun hele vocabulaire niet voor. Ze bevelen ook light frisdrank aan, terwijl de meuk die daar in zit echt niet gezondheidsbevorderend is.
Het voedingscentrum begrijpt het niet wat "in pricipe niet ongezond mits met mate gebruikt" is, en wat en "ongezond, ook indien in kleine hoeveelheden" is. Suiker, zout en vet zijn niet ongezond, veel zoetstoffen en kunstmatige geur- en smaakstoffen zijn dat aantoonbaar wel. De "ik kies bewust" industrie drijft op kunstmatige toevoegingen. Calorieen vermijden leidt niet automatisch tot een gezond voedingspatroon.
-
Daar heb je volledig gelijk in, Sam.
-
Muesli is HARTSTIKKE ongezond. Tenminste, als je het samen eet met iets anders; vreet je losse muesli weg en drink je 4 uur later de melk dan is er niets aan de hand. Waarom?
Alles wat met fruit te maken heeft heeft de neiging om te gaan rotten in je maag zodra het in je maag komt in combinatie met eiwitten, bijvoorbeeld melk. Ik hoef niemand te vertellen dat dit natuurlijk helemaal niet goed voor je is. Ik weet overigens ook dat het Voedingscentrum dit dikke bullshit noemt, maar ik geloof geen instantie die omgekocht wordt door de zuivelindustrie (echt waar) en die ook claimt dat er niets mis is met aspartaam.
Mijn advies: muesli lekker laten staan, melk lekker los van een boterhammetje en je vezeltjes lekker binnen krijgen op een andere manier. Of droge muesli (of met water) eten.
Vuistregel: fruit eten met een afstand van 4 uur tot ander eten.
-
Vuistregel: fruit eten met een afstand van 4 uur tot ander eten.
Poeh, dat is dus nóóit, als ik mijn wekker niet om 3 uur 's nachts een keer extra laat afgaan.
-
Er zitten geen bacteriën in een maag, en bij mijn weten zorgen zij nog steeds voor verrotting/gisting.
Ah, ja
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5057&daginfo=m1214
Ik weet het, V, ik ga jou nooit kunnen overtuigen van je (on)gelijk, maar ik wou meer eventjes zeggen dat ik je stelling op niets gefundeert vind.
Leg je eens een appel in een glas melk? Kan je je eigen punt bewijzen...
Het voedingscentrum is soms raar, maar niet altijd ;)
-
en die ook claimt dat er niets mis is met aspartaam.
Net als Skepsis (http://www.skepsis.nl/aspartaam.html). Maar goed, heb je objectieve en betrouwbare bronnen voor je fruithaat?
-
Ik wilde net posten dat ik die fruitregel ook herhaaldelijk voorbij heb zien komen en dat ik me afvroeg bij welk dieet dat nu hoorde en wat het nut ervan zou moeten zijn. Helderziende Greet gaf echter al antwoord voordat ik de vraag überhaupt had gesteld.
-
Ik wilde net posten dat ik die fruitregel ook herhaaldelijk voorbij heb zien komen en dat ik me afvroeg bij welk dieet dat nu hoorde en wat het nut ervan zou moeten zijn. Helderziende Greet gaf echter al antwoord voordat ik de vraag überhaupt had gesteld.
:witch2:
Ik denk dat ik wel weet waar dit oorspronkelijk vandaag komt. De regel luid ook vaak 'geen fruit 's avonds'.
Mensen met zure reflux krijgen dat meestal 's avonds, na een grote maaltijd. Wat er dan gebeurd, is dat je maag zo vol zit, en je moet dat verteren en maakt heel veel zuur aan. Dat komt terug naar boven en kan pijn doen. Fruit is redelijk zuur op zich, en verteerd redelijk traag (daarom dat het ook zo goed is voor mensen met eetproblemen, je hebt er langer een vol gevoel van, door vezels en zo). Dus heb je sneller reflux. Dat is zeer onaangenaam, echt, dat snap ik. Dan proef je al je eten terug, en als het dan nog fruit is, dan al helemaal.
Mensen die daar last van hebben eten best niks laat op de avond, en zeker ook geen traagverterende dingen en alcohol en caffeïne en alles wat een beeeetje moeilijker verteerd wordt. En dus ook fruit. Maar het kan gewoon niet rotten, er zijn geen bacteriën in je maag. (behalve een helicobacter pylorytje bij de maagzwerenden onder ons, maar dat is echt echt het enige en dat doet ook niks aan fruit ofzo)
-
Maar hoe zuur is dat fruit dan en hoe verhoudt zich dat tot de zuurheid van je maag?
Ik kan me niet voorstellen dat de zuurgraad van dat fruit nog terzake doet. Feitelijk zeg je dan 'als je al vol bent, moet je niet eten'. Wat buitengewoon waar is, maar waar ik dan toch 'duh' op wil roepen...
-
Tja, als je
veel hebt gegeten, en je voelt wat terugkomen en je proeft dat fruit, dan steek je de schuld wel makkelijk op dat fruit. Was mijn punt.
Persoonlijk als ik eens een keer zoiets heb, proef ik altijd het meest afsmakende terugkomen. Ik weet niet of het zo is, hoor, het is een theorie van mezelf dat het daar vandaankomt. Maar leek mij logisch. Punt is dat het geen kwaad kan. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer en die dingen, je weet wel.
Je mag 'duh' roepen, dat is het ook. ;)
-
Wat ik gehoord heb is dat fruit juist snéller verteert ??? en dat je het daarom voor alle andere dingen moet eten.
Verder zou je volgens V dan beter muesli kunnen eten met havermelk bijvoorbeeld?
Eerlijkgezegd denk ik dat je er het beste bij gebaat bent om te luisteren naar je lichaam. Wat voor de een geweldig werkt, werkt voor de ander totaal niet. Mijn lichaam draait het liefst op graan, soja, noten en groente en fruit, en ik heb nooit de indruk gehad dat fruit in combinatie met andere dingen een probleem opleverde. Terwijl ik toch een zeer overgevoelige spijsvertering heb.
Verder is de tijd voor/na fruit ook volgens iedereen anders. Bijvoorbeeld Gillian McKeith adviseert om te beginnen met fruit, maar als je het toch later op de dag wilt eten dit dan minstens een half uur voor ander voedsel te doen.
-
Als reactie op alle vragen:
Deze informatie komt van een opleiding tot voedingsdeskundige. Niet bij de door industrieën gesponsorde opleidingen maar de alternatieve. Deze geven dat als belangrijkste regel mee aan alle cursisten. Zeker ter voorkoming van boertjes, windjes, zure oprispingen, buikpijn, misselijkheid en andere "vage klachten". Er zijn dingen die je niet meteen voelt, en dingen die een gevoel geven dat er niets mee te maken lijkt te hebben. De rede zou zijn dat fruit (vers, en muv bananen) zonder andere dingen redelijk snel doorstroomt naar de darmen zodat alles eruit gehaald kan worden (de maag reageert op koolhydraten door het snel door te laten stromen en op b.v. eiwitten door het lang vast te houden). Als je er iets bij eet, is er dus de kans dat je het combineert met iets wat zorgt dat het er ruim 6 keer zo lang in blijft hangen en dan krijgt het fruit daar de kans om te gaan gisten.
En moet iets per sé bij een dieet horen om met eten te maken te hebben?
@ Carmen San Diego: muesli is prima, maar laat er dan de appels en de rozijnen uit weg. Ik eet zelf regelmatig gewoon havervlokken met sojamelk. Hartstikke lekker.
Enne... ik haat fruit helemaal niet hoor. Ik vind het alleen overrated met al die suikers. Ik eet zelf rustig een appel per dag maar ben vooral fan van groenten als broccoli.
-
Deze informatie komt van een opleiding tot voedingsdeskundige. Niet bij de door industrieën gesponsorde opleidingen maar de alternatieve.
Ja, en we weten allemaal dat wie niet betaald wordt, de waarheid spreekt. Ga maar na: niemand betaalt mij voor de voorgaande regel, dus hij moet wel waar zijn.
-
Ja, en we weten allemaal dat wie niet betaald wordt, de waarheid spreekt. Ga maar na: niemand betaalt mij voor de voorgaande regel, dus hij moet wel waar zijn.
Ik vraag me toch af wat voor belang je er dan wél bij hebt om dat te zeggen. :P
-
Niets, ik vertel gewoon de waarheid. :hypocrite:
(Ik denk eigenlijk dat jij ervoor betaald wordt dit soort suggestieve dingen over mij te zeggen... Wat zeg ik, je wordt betaald door De Industrie. Waarschijnlijk De ZuivelIndustrie :roodmannetje:)
-
Vuistregel: fruit eten met een afstand van 4 uur tot ander eten.
Hmm, dat zou betekenen dat ik alleen fruit mag eten als ik de andere 8 uur niks eet... lijkt me ook niet de bedoeling.
-
Vuistregel: fruit eten met een afstand van 4 uur tot ander eten.
Hmm, dat zou betekenen dat ik alleen fruit mag eten als ik de andere 8 uur niks eet... lijkt me ook niet de bedoeling.
Wél goed voor de lijn... ;)
Maar verder: als je als belangrijkste regel hebt dat je geen fruit mag eten bij je eten, dan stel ik mij vragen bij de kwaliteit van die opleiding. :duh:
-
leuk al jullie reacties! Wel grappig dat de discussie inmiddels over fruit gaat ;)
Ik wissel mijn ontbijtjes nu af. De ene keer muesli dan weer brinta enz. Ik heb het idee dat brinta wel beter/sneller verteerd wordt als muesli. Nu drink ik elke ochtend een zelfgemaakte fruitsmootie. Ik heb niet het idee dat de boel dan gaat gisten.
-
Wat ik gehoord heb is dat fruit juist snéller verteert ???
Verder is de tijd voor/na fruit ook volgens iedereen anders. Bijvoorbeeld Gillian McKeith adviseert om te beginnen met fruit, maar als je het toch later op de dag wilt eten dit dan minstens een half uur voor ander voedsel te doen.
Goedendag allen, Via dit onderwerp kom ik nieuw op dit forum.
Het bovenstaande is waar ik ook vanuit ga.
Om die reden is muesli in mijn optiek minder geslaagd, maar niet ongezond wanneer je dit afzet tegen "modern" voedsel. Namelijk dat je fruit op een nuchtere maag eet en/of half uur voor je maaltijd maar ook dan op een nuchtere maag.
Theorie afkomstig uit het Hay dieet waarin wordt gelet op de verdeling 20-80 zuur-basisch maar daar bovenop ook op het scheiden van voedselgroepen.
Eitwit (melkproducten) en koolhydraten(granen) niet combineren en fruit zoals al vermeld.
Theorie: vertering zetmeel ± 4 uur / vertering eiwitten ± 6 uur en gemengd ±8 uur
Dus zou een fruithap rond 16:30 een goed moment zijn.
-
Jeetje, als ik daar allemaal rekening mee moet gaan houden.... iedereen is anders. Ikzelf kan inderdaad beter geen fruit eten in combinatie met andere producten maar ik heb een vriendin die eet alles wat niet goed voor je is of wat mensen zeggen dat niet goed voor je is en die heeft nergens last van. Ze is blakend van gezondheid haar jeugd doorgekomen grotendeels zonder groente (lustte ze niet).
Dus ach... je kunt je wel zorgen maken over onderzoeken en theorieën over gezond eten, maar eet datgene waar je je goed bij voelt en laat staan wat je buikpijn geeft en verder kun je ook doodgaan bij het oversteken. ;D
-
Nou, ik heb er ook last van. Heb een tijd lang 's ochtends smoothies gemaakt, met yoghurt, brinta en fruit, en buikpijn dat ik had! Nu eet ik mijn fruit minstens een half uur las van mijn maaltijden en gaat het prima :) Fruit in een salade gaat trouwens wel goed gelukkig.
-
Ik eet elke dag muesli tegenwoordig met alpro soya.
Vandaag kreeg ik m'n muesli bestelling binnen van mymuesli.nl
Biologische muesli die je zelf kan (laten) mixen
Niet goedkoop, even snel geproefd...wel lekker !
-
Muesli kan heus wel gezond zijn
Er zijn altijd discussies tegen mensen en tegenwoordig is alles slecht voor je
Ik zou zoals eerder vermeld door andere forumleden gaan voor een natuurlijke muesli
geen gesuikerde cruesli (troep) en extra gesuikerde vruchtjes. Gewoon een goeie muesli,
ik eet het zelf al meer dan 10jaar een goeie met rauwe nootjes erdoorheen en een paar naturel
rozijnen en cranberries en gezonde havervlokken. Voel me VEGA LEKKER ahah
Ik kocht deze eerst altijd op de markt bij een notenboer en nu bestel ik het gewoon bij ze ze hebben blijkbaar
een of andere samenwerking met een sport-gezondheidsproject die online noten, muesli etc verkoopt en ook informatie over wat ze verkopen.
Succes!