Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eelco op 06 december 2009, 20:43:50
-
Traditiegetrouw na Sinterklaas online: de Vegatopia Kerstpecial 2009 (http://www.vegatopia.com/vega/kerst)
Wat je wereldvisie ook is, Kerstmis is de tijd bij uitstek om lekker en gezellig te eten. Of je lekker makkelijk uit eten gaat of zelf een kerstdiner voor familie of vrienden wilt koken, in de Vegatopia Kerstpecial (http://www.vegatopia.com/vega/kerst) vind je volop inspiratie.
Ook dit jaar hebben we een aantal bijzondere kerstmenu's ontwikkeld. Je zult je nieuwsgierigheid even moeten bedwingen, want die komen pas op 13 december online. Tot die tijd kun je ons uitgebreide Kerstarchief (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief) bekijken met thematische kerstmenu's uit het afgelopen decennium.
Ben je zelf geen vegetariër, maar krijg je een vegetariër op bezoek? Geen probleem, hier vind je vast een aantal ideeën waar je mee aan de slag kunt. Lees ook even de tips in onze Eerste Hulp bij Vegetariër (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/eerste-hulp-bij-vegetarier).
Het duurt nog een paar weken tot het Kerstmis is en daarom vind je hier de komende tijd regelmatig nieuwe artikeltjes om de voorpret (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/voorpret) te verhogen.
En uiteraard kun je in deze draad al je kerstvoorbereidingen, -wensen, -vragen en belevenissen delen!
-
Kan niet wachten tot de 13e!
-
jeeee nu kan ik de link naar de papa van R. sturen ;D fijn! en zelfs inspiratie opdoen om t eten voor t resto op te leuken en t hier aan tafel een beetje fatsoenlijk te kunnen doen ;)
-
Behalve de resepten, die aldus helaas nog niet op de site staan:
Wat eten jullie komende kerst?
Zeker als er vleeseters komen wil je natuurlijk wel even laten zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Ik denk zelf aan 5 gangen, waaronder waarschijnlijk verse pompoenravioli en als dessert de trifle met aardbei en mascarpone (AH.nl).
Jullie? Ideeen wat hierbij past?
-
Ik zit in een hotel in Groningen dan, het wordt waarschijnlijk afhaal. Pizza? Of eens duur doen en Indiaas nemen? Of Maoz? Maar die in Groningen is ook duur.
-
Of naar Bla Bla in Groningen? Of de Wagamama. Oh wacht je ging voor afhaal. Er zit een lekkere sushi tent daar bij Images op eh god hoe heet die straat ook al weer. Die doet in ieder geval aan afhaal.
-
Tweede kerst wordt de bezorgdienst van de Griek. Op mn werk.
Mag dit jaar gelukkig met een hele leuke groep werken, dat scheelt een heleboel!
-
@Yvonne, pompoen ravioli klinkt lekker, is dat recept ook van de AH?
(Helaas heb ik een familie die geen pompoen lust, want er stond nog een heel leuk pompoenrecept in de 'boodschappen'.
-
de pompoenravioli heb ik uit een kookboek, het moet vast ook ergens op het internet wel staan. Als je het niet kan vindne wil ik het recept wel even overtypen. Het was iets van een puree van pompoen met een blaadje salie tussen het pastadeeg stoppen en serveren met geklaarde boter met salie. (en ik doe er standaard ook verse parmezaan op)
-
Voor je aan het typen slaat ga ik wel even op onderstaande googlen (straks als ik thuis ben ofzo) als het echt niet lukt dan sein ik je wel even in, klinkt steeds lekkerder.
Weet je anders de naam van het kookboek?
-
Volgens mij staat er een recept van in een kookboek van Gordon Ramsay. Ook hij doet er dan amaretti bij, net als in dit recept:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/pumpkinravioliwithsa_71558.shtml
-
Enne, voor meer inspiratie: jullie hebben vast onze kerstmenu's voor 2009 (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus) al gespot?
-
:yes: --> :hungry:
-
De Kerstpagina ziet er mooi en overzichtelijk uit!
Heerlijke andere menu's, trouwens! Erg crea. Ik ga er zeker wat van proberen :kwijl:
-
Ik heb in een vlaag van verstandsverbijstering beloofd dat ik bij mijn lief ga koken op Eerste Kerstdag, dus ik zal maar eens gauw in de Vegatopia-menu's gaan duiken! Ik meen dat we ook ooit eens iets portables gemaakt hebben, hè? Het lijkt me wel handig om al in m'n eigense keuken wat voor te bereiden om dan op kerstavond bij Marloes in de koelkast te pleuren. Dat ik niet de godganse dag bij haar in de pannen moet gaan staan roeren. Een verliefd mens wil immers ook nog tijd overhouden voor andere zaken. ;D
Maar goed, ik ga dus een poging wagen om me over mijn onderhand anderhalfjaar durende kookdip heen te tillen. De intentie is er in elk geval.
-
Ik heb er niet heel veel verstand van, maar volgens mij heb je voor je kookdip meer in de keuken gestaan dan andere mensen in drie levens!
Dus dan mag een dipje best even duren, no? :)
-
Ik heb morgen een kerstdiner met vrienden, dus ik ga zo de Amandel-chocoladetruffeltaart met kersensaus maken.
-
Amandel-chocoladetruffeltaart met kersensaus.
:kwijl:
-
Amandel-chocoladetruffeltaart met kersensaus.
:kwijl:
http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/kerstmenu-voor-20-personen#amandelchocotaart !
-
Heb 't gezien. Kreeg er nu alleen extra veel trek in. :)
-
Hij staat nu te stijven in de koelkast :D
-
Ha, wij zijn eruit.
Op kerstavond eten we thuis met R eclectische oosterse hapjes: onion bahji's (bhaji's?), rauwe loempiaatjes, edamame, kimchipannekoekjes en een of andere pittige thaise soep. En eventueel nog wat restjes gestoomde dimsummetjes uit de vriezer.
Op eerste (of tweede) kerstdag koken we bij mijn oudes. Vooraf in balsamico gestoofde bietjes met geitenkaas en sla, daarna nut roast (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/uitgebreid/9226#Nut-roast) met cranberrysaus (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/kerstmenu-voor-20-personen#cranberrysaus), aardappelgratin (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/uitgebreid/9661-traditioneel-vegetarisch-kerstmenu-2003#Gratin-dauphinois) (jawel, mijn ouders hebben wel een oven) en groente (broccoli en/of spruitjes denk ik). Daarna nog tiramisu.
En dan hebben we nog een kerstdag met z'n tweetjes: vooraf artisjok met een sausje (iemand een idee voor een goed sausje?) met daarna paddorisotto (ik heb een duinvoetje, da's veel groter dan het klinkt) en toe gestoomde pudding met cranberries (moet ik ook nog even een receptje voor zoeken)
Wat eten jullie?
-
Waterkerssoep, nutroast en taart uit het Vegatopiamenu voor 20 personen. Bijgerechten weet ik nog niet. Ik hoef alleen de soep te maken. Kaasplankje doen we ook.
-
Wij zijn lekker alle dagen samen, zonder verplichtingen. We hebben een boel bio-luxe besteld, dat wordt woensdag de keuken binnen gerold.
Eén van de dagen iets van een roulade met wilde paddo's uit een boek van Rose Elliot. Verder wilden we zelf pasta gaan maken, wss. ravioli met een pompoenvulling ofzo. Allemaal dus niet zo concreet nog maar het wordt vast lekker.
-
Tweede kerstdag waterkersssoep, paté en croute en sorbetijsiets (mijn ouders doen toetje en hoofdgerecht voor de niet-Fems + groenten, ik doe soep voor iedereen, en mijn hoofdgerecht).
Voor eerste kerstdag ben ik nu aan het zoeken. Familie eet eerst niet vega cocktail, dan soep, daarna iets niet vega's en toe ijstaart. Toetje ga ik maar overslaan denk ik, maar tijdens de rest van de gangen wil ik wel iets te eten hebben. Ik wilde voor het hoofdgerecht graag de pompoenstrudel van een paar jaar geleden eten, en verder zoek ik nu.
Ik kan quorn met augurk en paprika-salade maken, ik maak dat altijd voor op brood, maar volgens mij gaat dat best lijken op de cocktaildinges van mijn familie als ik het in een glas mieter ipv op een boterham. Maar ik struin nog even over vegatopia en ah.nl op zoek naar iets feestelijkers.
-
Daarna nog tiramisu.
Oeh dan moet je zo'n echte tiramisu bodem maken ipv lange vingers, dat hebben Annemieke, Christiaan en ik een paar jaar terug gedaan en dat is veel cooler en lekkerder dan lange vingers
vooraf artisjok met een sausje (iemand een idee voor een goed sausje?)
Sausje? Het is kerst! 2 sausjes kan toch ook? Mijn faav sausjes bij artisjok zijn een warme vinaigrette met eiermimosa (stukjes ei dus, maar dat klinkt niet lekker) en een kwark-dilledip met kappertjes. Heb jij goede artisjokken te pakken gekregen trouwens?
-
Daarna nog tiramisu.
Oeh dan moet je zo'n echte tiramisu bodem maken ipv lange vingers, dat hebben Annemieke, Christiaan en ik een paar jaar terug gedaan en dat is veel cooler en lekkerder dan lange vingers
Bedoel je van die Italiaanse, dikkere lange vingers? Daarvan heb ik laatst een pak dat een jaar of wat over de datum was weggeflikkerd.vooraf artisjok met een sausje (iemand een idee voor een goed sausje?)
Sausje? Het is kerst! 2 sausjes kan toch ook? Mijn faav sausjes bij artisjok zijn een warme vinaigrette met eiermimosa (stukjes ei dus, maar dat klinkt niet lekker) en een kwark-dilledip met kappertjes. Heb jij goede artisjokken te pakken gekregen trouwens?
O, twee sausjes mag ook best. Of drie ;)
Ik heb van die niet al te brede artisjokken, van de zaterdagmarkt. Volgens de marktmevrouw houden ze het nog wel tot de kerst.
-
Je kerst-eet-plannen klinken goed, Maartje!! Ik kan me herinneren dat er in het "oranje-vegetarisch-kookboek-met-groene-asperges-op-de-voorkant" een lekker recept staat voor een vinaigrette voor artisjokken. Helaas heb ik het kookboek uitgeleend, dus kan ik het niet voor je op zoeken.\
Mijn kerstplannen voor 2009 zijn:
- Morgenavond bij vrienden eten en dan gezamenlijk naar de kerstnacht-kerkdienst. Ik heb beloofd voor het toetje te zorgen. Ik moet nog iets leuks bedenken wat licht is.
- 1ste kerstdag naar familie, mijn ouders gaan daar ook heen. Ik heb beloofd wat lekkers voor bij de koffie te maken. Ik wil een chocoladetaart maken, volgens een recept uit een oude Sla. Er gaat 600 gram extra pure choco in en 9 eieren, dus als dat niet lekker wordt... Voor de kinderen wil ik vrolijke muffins of cupcakes maken. Ik ben nog op zoek naar een leuk recept. Iemand ideetjes?
- 2de kerstdag eet ik bij mijn ouders en mijn opa komt daar ook naar toe. Ik heb met m'n ouders lootjes getrokken met daarop voorgerecht hoofdgerecht en dessert. Ik heb 'hoofdgerecht' getrokken en mag nu bepalen wat er als hoofdgerecht gegeten wordt. We gaan wel met z'n drieën koken. Ik vind het moeilijk om iets leuks te bedenken. Ik dacht eerst aan een nutroast, maar dat gaat m'n opa niet wegkrijgen ben ik bang. Dus als iemand nog leuke ideetjes heeft?
Wat staat er bij jullie op het menu de komende dagen?
-
De nut roast is uitgetest op verschrikkelijke carnivoren, en die zeiden dingen als 'normaliter vind ik vegetarisch eten saai en vies, maar dit was écht lekker'.
En dat oranje kookboek heeft L ook, ik ga eens kijken!
-
Ben al ongeveer uitgeteld voor de kerst, maar heb er toch wel zin in ;)
Morgen gaan we Mojopoly doen met vrienden. We nemen ook wat hapjes mee. Ik wil Joyce's tofuflapjes maken.
Eerste Kerstdag eet ik bij De Bowlingboerderij in Nijverdal. Ik kan haast niet wachten, ik lach me meestal rot!
Op Tweede Kerstdag eet ik bij de ouders van lief. Zijn moeder schijnt altijd verschrikkelijk uitgebreid te koken en nu komt er vega, vegan en kindvriendelijke gerechten bij. Ben benieuwd.
-
Ik wil Joyce's tofuflapjes maken..
:cheer:
Morgenavond bij de ouders van W. eten, geen idee wat er op het menu staat maar het zal ongetwijfeld een vrij klassieke kerstdis worden, met iets een vega variant voor mij.
Eerste kerstdag zijn W en ik samen en gaan we pindasoep eten, met maiskoekjes en komkommersalade ofzo. Daarna bier drinken en bandjes kijken/luisteren bij de Kerstsessie.
Tweede kerstdag samen lui op de bank films kijken en staan er samosa's, nachochips met kaas e.d. uit de oven, guacamole en Joyce's tofuflapjes op tafel. En ik wil mokkataart. Ongelofelijk veel zin in. En bubbels.
-
Morgen gaan we Mojopoly doen met vrienden. We nemen ook wat hapjes mee. Ik wil Joyce's tofuflapjes maken.
Wasdah?
-
Morgen gaan we Mojopoly doen met vrienden. We nemen ook wat hapjes mee. Ik wil Joyce's tofuflapjes maken.
Wasdah?
Hopelijk mag het van Djooiss, maar dit stuurde ze me vanochtend. Ik vind het erg lekker!
Tofuflapjes met italiaanse kruiden
1 pakje bladerdeeg
2 tomaten, ontveld en zonder zaadjes, in kleine stukjes hakken
12 zwarte olijven, in stukjes
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
2 bosuitjes, fijngesnipperd
1 pak naturel tofu, goed uit laten lekken
1 eetlepel groentebouillonpoeder
2 eetlepels edelgist
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
1 eetlepel verse salie, fijngehakt
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
1 eetlepel paprikapoeder
kruidenzout& peper naar smaak
1 vel bakpapier
scheutje sojamelk om de bladerdeeg mee in te smeren
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bladerdeeg ontdooien en de plakjes diagonaal doorsnijden.
- De fingesnipperde ui & knoflook zachtjes fruiten, minuut of 2 en daarna van het vuur afhalen en af laten koelen.
- De tofu in een mengkom pureren en mengen met edelgist, bouillonpoeder, fijngehakte tomaten, fijngehakte olijven, fijngesnipperde bosuitjes, de fijngehakte verse kruiden, paprikapoeder en het peper en zout. Afgekoelde uimengsel erdoor roeren, goed mengen en even proeven of de smaak naar wens is en eventueel aanpassen.
- Bakpapier op een bakplaat leggen en de driehoekjes bladerdeeg zo vouwen dat er een soort ‘puntzakje’ onstaat.
-Met een theelepel het tofumengsel erin scheppen, de randen goed aandrukken ( met vingers of vork) en heel voorzichtig insmeren met wat sojamelk.
- Een minuut of 20 in de oven, eventueel halverwege de flapjes omdraaien.
De edelgist is geen must en de verse kruiden kun je ook eventueel vervangen door de gedroogde variant.
-
Eh lekker, ga ik ook eens maken. Maar ik bedoelde de Mojopoly. ::)
-
Eh lekker, ga ik ook eens maken. Maar ik bedoelde de Mojopoly. ::)
Een variant op Monopoly. Over de muziekindustrie ;)
-
De nut roast is uitgetest op verschrikkelijke carnivoren, en die zeiden dingen als 'normaliter vind ik vegetarisch eten saai en vies, maar dit was écht lekker'.
En dat oranje kookboek heeft L ook, ik ga eens kijken!
Hahaha, fijn dat ie zo in de smaak valt! Ik wil 'em zeker een keer maken, maar ik denk dat opa 'em niet wegkrijgt vanwege z'n kunstgebit. ;)
-
wat zijn de specs waar zijn eten aan moet voldoen?
(Mijn opa had helemaal geen specs meer sinds hij een nieuw kunstgebit had, dat was een gek gezicht, mijn hele oude opa met flitsende nieuwe tanden...)
-
Nou, hij heeft zelf geen specifieke specs. Maar die heb ik wel voor hem. Hij eet niet zo prettig om het zo maar te zeggen. En aangezien ik waarschijnlijk tegenover hem zit... :-X
Dus ik ben op zoek naar iets wat hij goed weg kan krijgen. En het kan voor hem ook niet te bijzonder zijn. Hij houdt van Hollandse pot en geen poespas. Helaas houden wij (m'n ouders en ik) wel van poespas, maar we passen ons aan.
-
Tsja, dan kan ik je ook niet verder helpen ;)
(Maar maakt het überhaupt uit wát hij eet dan?)
-
Misschien zeg je daar wel een heel goed punt. Ik zal het vanavond 'ns aan m'n moeder vragen of het nu echt veel uitmaakt wat hij wel of niet eet.
Dan kan het misschien toch de nutroast worden!
-
Daarna nog tiramisu.
Oeh dan moet je zo'n echte tiramisu bodem maken ipv lange vingers, dat hebben Annemieke, Christiaan en ik een paar jaar terug gedaan en dat is veel cooler en lekkerder dan lange vingers
Bedoel je van die Italiaanse, dikkere lange vingers? Daarvan heb ik laatst een pak dat een jaar of wat over de datum was weggeflikkerd.
Nee, een zelfgemaakte tiramisubodem. Weet niet meer welk recept ik toen had en kan ook helemaal niks vinden. Hm weird. Ik kom alleen nog een recept voor Italiaanse lange vingers tegen http://ladyfingersrecipes.blogspot.com/2009/09/le-cordon-bleu-ladyfinger-recipe.html maar dat hebben we niet gebruikt.
Ziet er wel cool uit.
-
Het wordt een rare waterkerssoep zonder waterkers. Twee keer naar de winkel geweest, was tussendoor aangevuld, maar weer op.
Dus nu, ehm... geen idee.
-
Het wordt een rare waterkerssoep zonder waterkers. Twee keer naar de winkel geweest, was tussendoor aangevuld, maar weer op.
Dus nu, ehm... geen idee.
Rucola gebruiken? Weer eens wat nieuws: Rucolasoep ;D
-
Eerste kerstdag ga ik eerst met mijn familie naar Cascade (http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/nieuws/87/) en daarna bij mijn ouders eten. Wat we daar geserveerd krijgen weet ik niet. Tweede kerstdag ben ik samen met vrienden en eten we vooraf een gevulde puntpaprika. Daarna hebben we een courgettetaartje en erbij rijsttimbaaltjes, gegrilde groenten en kaasfondue. Toe een witte chocoladetaart.
-
Vanavond Roulade (http://www.mobypicture.com/user/mooinaks/view/5796382) uit Superchic Vegetarisch van Rose Elliot. Erbij tomatensaus, veldsla met tomaat en kiwi en stokbrood. Erg lekker!
-
Hier tomaten-knoflooksoep (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstarchief/gimmicks/9325-portable-kerstmenu-2005#Tomaten-knoflooksoep),
geroosterde bietensalade met perzik (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/het-relaxed-menu#bietensalade), nutroast (http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/kerstmenu-voor-20-personen#nut roast) en als toetje banana-breadpudding (http://www.molliekatzen.com/recipes/recipe.php?recipe=banana_bread_pudding).
-
Hier (bij mn ouders); avocado-rode grapefruit cocktail vooraf (carni: met crab)
Aardappel kroketjes, aardappel torentjes, witlof +kaas, sperzieboontjes (carni + spek), broccoli ovenschotel en ehhh nog iets als hoofdgerecht.
tournedos - vega toscaanse carre erbij.
Als toetje; zelf gemaakte trifle (http://images.teamsugar.com/files/users/1/17470/49_2007/trifle.jpg).
Daarna rudesheimer kaffee (http://media.belocal.net/89264/345x_0,0.jpg) met chocolaatjes. (toevallig hebben we precies dezelfde koppen als op de foto, maar bij ons komt er een hele moie blauwe steekvlam uit de koffie).
Ik wil nu eigenlijk tot oud & nieuw vasten.
-
Ja, *burps*, dat vasten lijkt me geen slecht plan....oh nee, ik ben zwanger: mag niet ;D
Wij aten gisteravond van een tafel vol heerlijke gerechten. O.a vega lasagne met gegrilde groenten, mozzarella en een bechamelsaus met Percorino. Ook bladerdeegbakjes (uitgestoken met een ster-vorm) met zelfgemaakte paddenstoelenragout. En Thaise soep (zoet-zuur-pittig). Verder nog salade met avocado, notenolie en pitjes. En een zeer royale kaasplank met iets van 8 soorten bio-kaasjes, een vijgen-druiven jelly en noten-vruchtenbrood.
Als toetje hadden we van de Pattisier "Verinnes" gevuld met een orgasmisch chocolade-creme-room mengsel en lekkere bonbonnetjes.
Moeders had ook nog een lekkere cake gebakken, met sinaasappel, kardamon en wat griesmeel. Lekker!
We waren maar met zijn 5en.....
Maar voor vandaag heb ik geen speciale boodschappen gedaan, want ik ging er al vanuit dat we veel over zouden houden. Nu kunnen er dus nog 2 gezinnen van eten :D
Vanmiddag met de schoonfamilie om 13.00 bij de Chinees..........
.....
-
Moeders had ook nog een lekkere cake gebakken, met sinaasappel, kardamon en wat griesmeel. Lekker!
Klinkt lekker. Wat denk je, valt het recept daarvan te achterhalen?
Ik ben al een tijdje van plan iets dergelijks te maken (maar met rozenwater) en vind het altijd fijn een recept te hebben om me op te baseren.
-
Ik at gister overigens bij m'n zus.
- witlof-/roodlofsla met appel, peer en walnoot
- avocadosoep met cashewnoten
- spoom met appelsorbetijs
- seitanstoof met champs, wortel en chocola / spruitjes met rozijnen en pijnboompitten / aardappeltoefjes
- peren-frambozencrumble met vanilleyofu en geraspte choco
Vanaaf krijg ik bezoek maar ben nog steeds niet uit over de details van het eten.
In elk geval bak ik de kastanje-pastinaakloaf met cranberrysaus uit de christmas good food.
Vooraf doperwtenspinaziemuntsoep (die ook met sla zou kunnen ipv spinazie).
Bij hoofd zou ik salade met geroosterde groenten willen maken (pompoen, aardpeer, rode ui), alhoewel die wel best zwaar is. Dus misschien wordt het ook wel een iets frissere salade met tomaatjes en avocado.
Ik heb ook nog kumquats, vond ik leuk om te kopen, maar weet nog niet wat ik ermee doe. O, en ik heb ook nog leuke gekleurde mini-uitjes. O gut, volgend jaar wil ik niet de halve week buitenshuis wonen als het bijna kerst is, ik heb naar mijn smaak veel te weinig vantevoren uitgeprobeerd.
Maar het komt wel goed hoor. :)
-
Wij hadden gisteravond het traditionele verjaardagsbuffet van mijn oom (die op Eerste Kerstdag jarig is). Een zeer geslaagde champignonsoep. Mijn nichtje (net 18 geworden, verhuist binnenkort naar Utrecht) heeft geweldige (maar ook geweldig verzadigende) spanakopita's gemaakt, waarvoor ze vele complimentjes heeft ontvangen. Hoofdgerecht was 'Conimex': vega-nasi met quorn, Tivall-balletjes met pindasaus, groentepakketjes uit de wok. Vienetta toe.
Vanavond het traditionele kerstgourmet bij mijn ouders (dat wil zeggen, tot drie jaar geleden was dat standaard, afgelopen jaren deed ik met de kersttradities van mijn schoonouders mee). En ik geloof dat mijn moeder me bewust niet betrekt bij de voorbereidingen, omdat ik altijd 'zulke rare dingen bedenk, je kunt toch net zo goed vegaballetjes gourmetten en zo' ;).
-
Het wordt een rare waterkerssoep zonder waterkers. Twee keer naar de winkel geweest, was tussendoor aangevuld, maar weer op.
Dus nu, ehm... geen idee.
Rucola gebruiken? Weer eens wat nieuws: Rucolasoep ;D
Uiteindelijk had P. nog waterkers gevonden nabij zijn werk.
-
Moeders had ook nog een lekkere cake gebakken, met sinaasappel, kardamon en wat griesmeel. Lekker!
Klinkt lekker. Wat denk je, valt het recept daarvan te achterhalen?
Ik ben al een tijdje van plan iets dergelijks te maken (maar met rozenwater) en vind het altijd fijn een recept te hebben om me op te baseren.
Ik zal het haar eens vragen. Vast wel!
-
Kerstavond en kerstdag at ik bij anderen, maar 2dekerstdag zelf gekookt.
Eerst allemaal hapjes,
-balletjes in tomatensaus stond op de stoof (=kachel) lekker warm te blijven
-dé specialiteit van bij ons thuis: eiersla met kiwi onder geplet met toastjes om in te dippen
-een bladerdeeggebakje met gebakken ui en paprika
-een wrap met kaas en jalapenos ff in de microgolf ins spiezen
-champions met boursin
-tomaatmozarella spiesjes met blaadje verse basilicum
-zelf gefrituurde cassave kroepoek (heeft papa gedaan als experiment)
En erna verse zelfgemaakte frietjes met rauw witloof en stoverij met quorn, die alle vleeseters gelukkig heel lekker vonden. Anders was het ook zo geweest, natuurlijk, maar het was mijn verjaardag, dus ik maakte waar ik op dat moment zin in had. Néh.
-
Eerste kerstdag ga ik eerst met mijn familie naar Cascade (http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/nieuws/87/) en daarna bij mijn ouders eten. Wat we daar geserveerd krijgen weet ik niet. Tweede kerstdag ben ik samen met vrienden en eten we vooraf een gevulde puntpaprika. Daarna hebben we een courgettetaartje en erbij rijsttimbaaltjes, gegrilde groenten en kaasfondue. Toe een witte chocoladetaart.
witte chocoladetaart: klinkt erg lekker. Heb je een recept?
-
Omdat ik niet zo lekker was de dag van kerstavond heb ik geen flapjes meer gemaakt en makkelijk brood en smeerseltjes meegenomen.
Een vriendin had allemaal lekkere flapjes gemaakt, dus dat kwam goed uit. :) Ben weer vertrokken met een tas vol eten en snoep wat nog over was, want natuurlijk was er veel te veel.
Op Eerste Kerstdag waren we bij de bowlingboerderij in Nijverdal. Best goed geregeld. We kregen een gevulde ananas en twee soorten wraps. Voor mij vegatarisch en lief vegan. De kok vertelde ook nog dat de gerechten op het buffet met een wit stickertje ook vegetarisch waren. Goed geregeld wel.
Tweede kerstdag bij de schoonouders :P. Moeder had vegetarische hapjes gemaakt voor bij de borrel en het diner was ook prima. Ze was alleen wel vergeten dat lief al een paar jaar weer veganistisch at.
Er was een torentje met paprika en kaas enzo. Daarna bospaddenstoelenroomsoep. Als hoofgerecht een lekkere lasagne en een toetje van ijs en caramel en vruchten.
-
Vanavond het traditionele kerstgourmet bij mijn ouders (dat wil zeggen, tot drie jaar geleden was dat standaard, afgelopen jaren deed ik met de kersttradities van mijn schoonouders mee). En ik geloof dat mijn moeder me bewust niet betrekt bij de voorbereidingen, omdat ik altijd 'zulke rare dingen bedenk, je kunt toch net zo goed vegaballetjes gourmetten en zo' ;).
En het was zeker geslaagd. Als ingrediënten hadden we paprika, courgette, ui, tomaat, champignon, kant-en-klare rösti, vegaburgers en het een en ander aan kruiden. De vegaburgers waren nogal neutraal qua smaak, wat mijn vader een standje van mijn moeder heeft opgeleverd ('hoe haal je het in je hoofd slechts één soort burgers te halen, dat is toch saai'). Wij wisten echter met die neutrale burgers smakelijke dingen te creëren (bijvoorbeeld marineren met ketjap en sambal, of met kruidenboter en oregano). Ook de groentepannetjes kregen met kruiden, kaas en dergelijke de nodige variatie. De vleeseters hadden telkens een slinks oog gericht op de creatieve vegahoek. Ondertussen werd over God en de wereld geouwehoerd - waarbij broertje regelmatig werd afgetroefd, onder andere door Kristof, die nu ook in het Nederlands zijn mannetje staat.
-
Misschien zeg je daar wel een heel goed punt. Ik zal het vanavond 'ns aan m'n moeder vragen of het nu echt veel uitmaakt wat hij wel of niet eet.
Dan kan het misschien toch de nutroast worden!
En het is inderdaad de nutroast geworden! Met stoofperen, cranberrysaus, gebakken aardappels met venkel, witlof met kaas uit de oven, salade met o.a. avocado, ei en bio cherrytomaatjes en geroosterde pompoen. Opa vroeg nog wel wat hij nu feitelijk aan het eten was en het antwoord (ei, noten en kaas uit de oven) snapte hij niet echt. Maar hij heeft het behoorlijk opgegeten. ;)
Vooraf maakte mijn vader aspergesoep met asperges van de boer uit Brabant. Ook maakte hij een een gevulde portobello.
Mijn moeder had als toetje een sinaasappeltrifle gemaakt. Erg lekker allemaal!
Eerste kerstdag stond een zelfgemaakte tomatensoep en een cocktail op het menu. Ook kregen we zo'n bladerdeegbakje met (zelfgemaakte) ragout. Als hoofdgerecht waren er veel Appie-groenten en Appie aardappels. Dat wil zeggen groenten en aardappels in de vorm van balletjes en kerstbomen. Als toetje had m'n vader een rijstpudding en chocoladepudding gemaakt. Vooral de drank stroomde rijkelijk en het was zo met elkaar erg gezellig! :)
-
hier een superkerst gehad:
kerstavond samen met lief een berg pannenkoeken gebakken (jammere was alleen dat R's ex ook aanschoof en ik die niet leuk vind, wat los staat van t ex zijn van)
1e kerstdag bij mijn ouders:
tomaat met een kwarteleitje, gevulde champignons,kaaskorketjes met belgisch bier erin, een preisoepje, een spinazie abrikozenstudel met een salade met granaatappel,witlof met grogonzola en walnoten toe zelfgemaakt ijs van papa
2e kertsdag bij de ouders van R:
alles vegan voor iedereen ;D zoo lief!! een pittig wortelsoepje,een lekkere salade met tomaatjes uit eigen tuin, witlof uit de oven, een roerbakschotel met heerlijke noten, patatjes, zelfgemaakte appelmoes en toe stoofpeertjes met mango sorbetijs
kortom heerlijk verwend ;D
-
hier een superkerst gehad:
2e kertsdag bij de ouders van R:
alles vegan voor iedereen ;D zoo lief!! een pittig wortelsoepje,een lekkere salade met tomaatjes uit eigen tuin, witlof uit de oven, een roerbakschotel met heerlijke noten, patatjes, zelfgemaakte appelmoes en toe stoofpeertjes met mango sorbetijs
kortom heerlijk verwend ;D
Fijn is dat he! Hoera voor leuke ouders van vriendjes!
-
Ja vond het echt super!
De papa van R. bakt ook speciaal voor mij vega kruidkoek (zonder melk) &Zijn broertje was ook al zo lief om een stekje van zebragras mee te nemen voor mijn poes :heart:
Voel me daar zo welkom ;D
-
kaaskorketjes met belgisch bier erin
Kant-en-klaar, of zelfgemaakt? Klinkt leuk!
-
Inderdaad, klinkt lekker. Proef je dat bier nog, of valt dat helemaal weg?
-
zelfgemaakte kaaskroketjes met 2 soorten chimaykaas en chimaybier.. t bier proef je nog wel maar niet heeeel overduidelijk. tis mijn vaders recpt maar als hij terug is van vakantie wil ik het best online gooien hoor ;)
-
Graag!!