Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Vegetarische producten => Topic gestart door: Lona op 22 oktober 2009, 11:21:30
-
IK heb multivlaai een mail gestuurd met de vraag welke taarten van hun geschikt zijn voor vegetariers, ivm gelatine. Nog steeds niks gehoord :(.
Nu wordt er vanmiddag getrakteerd hier, en ik merk dat ik huiverig ben voor deze taarten. Ik lette nooit op gelatine, maar dit is me zo tegen gaan staan inmiddels, dat ik er nu dus wel op let. Wie weet in welke taarten ik gelatine mag verwachten? En kan ik zomaar afslaan terwijl ik eerder wel gewoon zou nemen toen ik nog niet op gelatine lette? Geheid dat er dan een discussie op gang komt.
Sh*t.
Edit: titel aangepast
-
Waarom bel je ze niet gewoon even?
Ik weet het, het is geen antwoord op je vraag, maar dat kan ik je niet geven. Als je wel trek in taart hebt zou ik gewoon even bellen.
-
Eerder stond het gewoon op de wewsite bij de ALBA lijst las ik, maar: Gelatine wekt geen allergische respons op. Vermelding in de ALBA lijst is daarom niet nodig.
Hmm ik zal ze straks inderdaad bellen.
-
Vegatarisch (zonder gelatine) zijn:
Abrikozenvlaai
Appelcitroenvlaai
Appel de luxe vlaai
Appelkruimelvlaai
Appelnotentaart (bereid met roomboter)
Boerenland appelvlaai
Brownievlaai
Christoffelvlaai
Gesorteerd fruitvlaai
Kersenvlaai
Kersenschuimvlaai (bereid met roomboter)
Kruimelvlaai
Limburgse roomvlaai
Luxe abrikozenvlaai
Luxe kersenvlaai
Luxe rijstevlaai
Mokka vlaaitaart
Rijstevlaai
Slagroom Vlaaitaart
Zwitserse roomvlaai
-
heb je dat allemaal mee zitten schrijven :o
-
Nee hoor, ik kreeg heel netje een excel sheet toegestuurd (binnen 5 minuten) met wat er in alle taarten zit aan alle stoffen e.d. :yes:
-
Gewoon benieuwd, en misschien is het handig er sowieso bij te zetten, maar welke vlaaien zit wel gelatine in?
-
alle andere dan toch ;)
-
Alle andere inderdaad. Ook een opsomming?
-
Hoeft niet, maar het lijkt me bijvoorbeeld niet logisch om gelatine in de speculaasvlaai te stoppen, terwijl slagroomtaarten dan weer wel gelatinevrij zijn. Dan begin ik mij af te vragen of die lijst wel volledig is.
-
De speculaasvlaai staat niet op de lijst. Volgens mij is dit de lijst van de vlaaien die ze standaard in het assortiment hebben.
-
Maar die speculaasvlaai zit wel gewoon in het assortiment (http://www.multivlaai.nl/assortiment).
Er staat nergens bij dat die niet standaard in het assortiment zit, of leverbaar vanaf [..] zoals de Sinterklaasvlaai of de Zwarte Piet vlaai (mooie voor de stichting spatiegebruik trouwens).
-
Wat fijn dat je dat hebt uitgezocht! Dankjewel. :)
Ik ben laatst al eens een multivlaai binnengelopen om even te vragen of ze een lijstje hadden o.i.d., maar daar stond de dame achter de balie te telefoneren en het klonk niet echt alsof ze dat ooit ging afronden, dus na even wachten ben ik maar weer weggegaan.
Bij ons wordt er nl. ook nogal eens op multivlaaivlaai getracteerd en ik laat het tot op heden maar afhangen van welke soorten er zijn en of ze er gelatinevrij uitzien of ik neem of niet. (Meestal zit er wel kruimel- of kersen- bij ofzo.)
Als je eerst bepaalde vlaai wel at en nu niet, is dat lekker jouw keus toch. En als er mensen naar vragen, kun je antwoorden met bijvoorbeeld (ja let op!) de waarheid. Dat je inmiddels dermate doordrongen bent van het feit dat gelatine ook dood beest is, dat je het liever niet meer wilt eten. Legitiem antwoord, toch?
Heb je uiteindelijk nog taart gegeten vanmiddag?
En als je inderdaad ook een lijstje zou kunnen posten met de taarten/vlaaien-mét-gelatine, heel graag!
-
Wel fijn die lijst, maar ik vind het opvallend dat nog niemand opgemerkt heeft dat die multivlaai taarten echt te vies voor woorden zijn. Te zoet, pappig, een weeig soort deeg. En nu dus soms ook nog niet vegetarisch.
-
Wel fijn die lijst, maar ik vind het opvallend dat nog niemand opgemerkt heeft dat die multivlaai taarten echt te vies voor woorden zijn. Te zoet, pappig, een weeig soort deeg. En nu dus soms ook nog niet vegetarisch.
Maar wel regelmatig gratis uitgestald in de personeelskamer! ;D
-
Weet misschien ook iemand welke taarten/gebak van de Hema gelatinevrij zijn? Ik zou dit natuurlijk gewoon in de winkel kunnen vragen maar held die ik ben, dat durf ik niet.. :-[
-
Weet misschien ook iemand welke taarten/gebak van de Hema gelatinevrij zijn? Ik zou dit natuurlijk gewoon in de winkel kunnen vragen maar held die ik ben, dat durf ik niet.. :-[
Ik denk dat je meer hebt aan het overkomen van die drempel dan aan een lijstje hier... Je kunt dan namelijk je nieuwverworven vraag-moed ook toepassen in andere winkels en restaurants etc. :) Geloof me, het is echt vet handig als je dit soort dingen durft. Je leven zal er zoveel mooier door worden!
Waarom durf je het niet? Denk je dat ze je gaan uitlachen? Uitschelden? Dat andere mensen naar je kijken?
En zo ja: waarom heb je daar niet gewoon schijt aan?
-
Of dat mensen bewondering voor je hebben?
-
http://www.tekinjongeren.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=47 (http://www.tekinjongeren.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=47)
Dit was wel twee jaar geleden:
Onderwerp: FW: In ALLE gebakken van de hema zit varkensgelatine! Geachte heer/mevrouw,
Naar aanleiding van uw vraag kunnen wij u berichten dat er varkensgelatine in al het HEMA gebak verwerkt is.
Wij vertrouwen u hiermee geïnformeerd te hebben.
Hoogachtend,
HEMA Consumentenservice >>Onze referentie: 53829
-
Weet misschien ook iemand welke taarten/gebak van de Hema gelatinevrij zijn? Ik zou dit natuurlijk gewoon in de winkel kunnen vragen maar held die ik ben, dat durf ik niet.. :-[
Ik denk dat je meer hebt aan het overkomen van die drempel dan aan een lijstje hier... Je kunt dan namelijk je nieuwverworven vraag-moed ook toepassen in andere winkels en restaurants etc. :) Geloof me, het is echt vet handig als je dit soort dingen durft. Je leven zal er zoveel mooier door worden!
Waarom durf je het niet? Denk je dat ze je gaan uitlachen? Uitschelden? Dat andere mensen naar je kijken?
En zo ja: waarom heb je daar niet gewoon schijt aan?
dat is niet voor iedereen zo simpel hoor....
-
Weet misschien ook iemand welke taarten/gebak van de Hema gelatinevrij zijn? Ik zou dit natuurlijk gewoon in de winkel kunnen vragen maar held die ik ben, dat durf ik niet.. :-[
Ik denk dat je meer hebt aan het overkomen van die drempel dan aan een lijstje hier... Je kunt dan namelijk je nieuwverworven vraag-moed ook toepassen in andere winkels en restaurants etc. :) Geloof me, het is echt vet handig als je dit soort dingen durft. Je leven zal er zoveel mooier door worden!
Waarom durf je het niet? Denk je dat ze je gaan uitlachen? Uitschelden? Dat andere mensen naar je kijken?
En zo ja: waarom heb je daar niet gewoon schijt aan?
dat is niet voor iedereen zo simpel hoor....
Ja en daarom probeer ik te weten te komen wát er dan zo eng aan is.
Het begin van het oplossen is begrijpen wat het probleem is.
-
Weet misschien ook iemand welke taarten/gebak van de Hema gelatinevrij zijn? Ik zou dit natuurlijk gewoon in de winkel kunnen vragen maar held die ik ben, dat durf ik niet.. :-[
Ik denk dat je meer hebt aan het overkomen van die drempel dan aan een lijstje hier... Je kunt dan namelijk je nieuwverworven vraag-moed ook toepassen in andere winkels en restaurants etc. :) Geloof me, het is echt vet handig als je dit soort dingen durft. Je leven zal er zoveel mooier door worden!
Waarom durf je het niet? Denk je dat ze je gaan uitlachen? Uitschelden? Dat andere mensen naar je kijken?
En zo ja: waarom heb je daar niet gewoon schijt aan?
dat is niet voor iedereen zo simpel hoor....
Ja en daarom probeer ik te weten te komen wát er dan zo eng aan is.
Het begin van het oplossen is begrijpen wat het probleem is.
dat is waar :D
-
Het begin van het oplossen is begrijpen wat het probleem is.
Het probleem zit erin dat als je niet begrijpt wat het probleem is, je het ook niet zal kunnen begrijpen. Zei de ervaringsdeskundige die pas na ruim 10 jaar zonder blikken of blozen en overal durft te vragen of iets vegetarisch is / of er een optie voor vegetariërs is. Wat mij betreft kan je het het beste als een soort verlegenheid zien. Net zoiets als geen 'nee' kunnen zeggen.
-
Nou ja ik ben al niet meer zo'n angsthaas hoor. Ik weet ook niet waarom ik zulke dingen niet zo prettig vindt, waarschijnlijk omdat ik me dan zo bekeken voel en dan niet zo goed uit mijn woorden kom (maar ja dat gaat andere keren opok vaak goed).
Maar goed in al het gebak zit dus gelatine..........wat een sukkels. Heb ik ongemerkt toch best wat keren gelatine gegeten :(
edit: oh ik zie nu dat er bij ingrediëntenlijsten op de website staan. Eerder was dit niet het geval vandaar dat ik het hier vroeg. Sorry!
-
Het begin van het oplossen is begrijpen wat het probleem is.
Het probleem zit erin dat als je niet begrijpt wat het probleem is, je het ook niet zal kunnen begrijpen. Zei de ervaringsdeskundige die pas na ruim 10 jaar zonder blikken of blozen en overal durft te vragen of iets vegetarisch is / of er een optie voor vegetariërs is. Wat mij betreft kan je het het beste als een soort verlegenheid zien. Net zoiets als geen 'nee' kunnen zeggen.
1. Wat een negatieve insteek! Tut-tut-tut. Van wie denk je overigens dat ze niet begrijpt wat het probleem is? Van mij? Ik wéét niet wat het probleem is, dus vraag ik om meer informatie. Van errant_bone? Die heeft ook niet gezegd dat ze het niet begrijpt en was er alleen niet al te uitvoerig op ingegaan.
2. Als jij over je verlegenheid heen bent gekomen, kan zij dat misschien ook! :)
3. Ik had jou trouwens niet als verlegen persoon ingeschat. Of is dit alweer jaren voorbij?
4. Verlegenheid heeft subdivisies. Met vragen naar de vegtareskheid van eten heb ik over het algemeen geen problemen. (Of is dat eerder assertief zijn?) Maar ik ben zelf bijvoorbeeld wél weer al jarenlang te verlegen om jou eens een pb'tje te sturen en brand al die tijd al van nieuwsgierigheid naar de ware persoon achter An Teater. Sinds ik de voornamen van B.F. Skinner te weten kwam (klote-internet! >:()(overigens: geen teleurstellende uitkomst!), heb ik niet meer zo'n mooi mysterie gekend, en ik weet ook niet zeker of ik er niet achteraan wíl gaan of het niet dúrf. Ja oké, dat laatste sowieso, maar het eerste misschien ook wel.
Overigens, ik weet sinds kort de ene helft van je naam, ben nog altijd aan het piekeren wat ik met de overige letters moet. (Proberen op te lossen, of toch niet... :spinsmile: )
O of moest dit bij Bekentenissen? Nouja wsl wist zo ongeveer iedereen dit al.
-
Het begin van het oplossen is begrijpen wat het probleem is.
Het probleem zit erin dat als je niet begrijpt wat het probleem is, je het ook niet zal kunnen begrijpen. Zei de ervaringsdeskundige die pas na ruim 10 jaar zonder blikken of blozen en overal durft te vragen of iets vegetarisch is / of er een optie voor vegetariërs is. Wat mij betreft kan je het het beste als een soort verlegenheid zien. Net zoiets als geen 'nee' kunnen zeggen.
onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, teveel aantrekken wat anderen van je denken?
-
hmm volgens mij zit in de meeste slagroomgebak van bakkers ook gelatine. En ik dacht nog wel dat dat een veilige optie was. Cake, laagje jam, slagroom.
Verdorie. dan heb ik vandaag gezondigd >:(
-
Irritant is dat. Daarom eet ik eigenlijk nooit gebak met slagroom van de bakker. Ook eet ik nooit gebak met zo'n glimmerig, doorschijnend laagje. Hoewel ik wel heel af en toe vis eet, wil ik niet ongemerkt producten als gelatine naar binnen werken.
-
k heb jullie discussie over de gelatine voor een deel gevolgd, ik vraag me alleen het volgende af:
waarom eten (sommige van) jullie wel slagroom (=melkprodukt =koe), maar geen gelatine (=koe)?
kan iemand mij dat uitleggen?
(overigens een oprechte vraag, niet veroordelend bedoeld)
-
k heb jullie discussie over de gelatine voor een deel gevolgd, ik vraag me alleen het volgende af:
waarom eten (sommige van) jullie wel slagroom (=melkprodukt =koe), maar geen gelatine (=koe)?
kan iemand mij dat uitleggen?
(overigens een oprechte vraag, niet veroordelend bedoeld)
Naar ik vermoed, omdat je gelatine niet uit een levende koe krijgt.
Persoonlijk ben ik ook bang voor BSE maar misschien is dat een fabeltje.
-
k heb jullie discussie over de gelatine voor een deel gevolgd, ik vraag me alleen het volgende af:
waarom eten (sommige van) jullie wel slagroom (=melkprodukt =koe), maar geen gelatine (=koe)?
kan iemand mij dat uitleggen?
(overigens een oprechte vraag, niet veroordelend bedoeld)
Naar ik vermoed, omdat je gelatine niet uit een levende koe krijgt.
Persoonlijk ben ik ook bang voor BSE maar misschien is dat een fabeltje.
Volledig goed vermoed.
-
Inderdaad ;).
Ik had ook een etisch dilemma gister hoor, de taart was speciaal laten maken om iets te vieren met bedrijf.
Maar goed, de volgende keer sla ik dus af.
-
Je kan best iets mee vieren zonder taart te eten hoor ;) desnoods zeg je dat je net fruit op hebt ofzo als je geen discussie wilt over het waarom je niet wilt. Als je een kopje thee/koffie pakt en dan gezellig erbij gaat zitten. Of je zegt dat je even wilt opletten over wat je eet en dan pak je juist je fruit erbij.
-
Zijn de discussies die daar automatisch op volgen "Gut, je bent toch niet aan het lijnen he meid. Jíj?"
Niet vele malen irritanter dan als je zegt dat je geen gelatine eet? Kunnen ze vlg x misschien rekening met je houden. Misschien.
-
Ohw nou toen ik nog voor de gemeente werktte (waar als ik de verhalen zo hoor een beetje de zelfde sfeer hangt als bij lona) viel dat mee hoor!
-
k heb jullie discussie over de gelatine voor een deel gevolgd, ik vraag me alleen het volgende af:
waarom eten (sommige van) jullie wel slagroom (=melkprodukt =koe), maar geen gelatine (=koe)?
kan iemand mij dat uitleggen?
(overigens een oprechte vraag, niet veroordelend bedoeld)
ik denk hetzelfde
gelatine is slachtafval
.... vegetariers eten bij definitie geen dieren
dus voor de meesten zal het daar mee te maken hebben
het lijden van dieren is een ander verhaal/discussie
-
mijn dank is groot, weer wat geleerd
-
Voor de mensen die ook geen ei eten, blijven de volgende vlaaien van Multivlaai over: Zwiterse roomvlaai, appelkruimelvlaai, christoffelvlaai en kruimelvlaai. Deze vlaaien bevatten geen gelatine en eieren.
-
Een kennis had een heel schema gekregen van de medewerkers van de miltivlaai.
heel handig. Staan alle vlaaien op en dan aangekruist welke gelatine of alcohol bevatten.
Gewoon ophalen en dan op je werk verspreiden. Dan kunnen ze een gelatine vrije en 1 met gelatine kopen.
(Beetje rekening houden met de medemens, willen mensen wel vaak)