Vegatopia Forum

Vegetarisch - special interests => Restaurants => Topic gestart door: joline op 07 oktober 2009, 00:33:20

Titel: Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 07 oktober 2009, 00:33:20
beste forummers,

Ik ben samen met vriendlief bezig een eigen restaurant op te zetten en dus ook een menukaart te maken.
Nu heb ik op het forum zitten lezen over vega gerechten die jullie vaak voorgeschoteld krijgen en tot weinig origineel worden bestempeld.
Ik zou dat heel graag willen voorkomen, en nu is mijn vraag, welke soort gerechten jullie graag op een menukaart zien.
Ook zou ik graag vegetarische gerechten maken die redelijk eenvoudig veganistisch te maken zijn. Ik als kok weet dat dit niet al te moeilijk moet zijn, ook al denken vele collega's daar anders over..

zelf had ik een idee van pestorisotto en tempura van seizoensgroenten, en een loempia van feta, spinazie en noten (met een aardappelgarnituur oid). Ik dacht hier nog redelijk origineel mee te zijn, maar na enig lezen was mn enthousiasme al een beetje verdwenen..

is bijvoorbeeld een maaltijdsalade met kaas, noten, kiemgroenten en croutons "goedgekeurd" vegetarisch?
ik snap wel dat dit niet als diner kan, maar miss wel als voorgerecht?

de doelgroep is toeristen, 40+ stelletjes (met geld), fam met kids (lager budget),

groetjes en bedankt
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Rosanne op 07 oktober 2009, 09:12:04
Wat leuk dat je je best doet om originele vega-gerechten te bedenken!

Ikzelf vind het moeilijk om te noemen wat ik graag op een menukaart zou zien. Ik vind het prettig om verrast te worden, dus als ik het van tevoren kan noemen is dat element al weg ;)
Wat ik (te) vaak zie: spinaziequiche, een of andere pasta (ook vaak met spinazie) en geitenkaas (als salade, of voorgerecht, of hoofdgerecht).

Ik zou zeggen: laat je fantasie de vrije loop, zie vegetarisch niet als beperking maar als een mogelijkheid om eindeloos te varieren met groenten, granen, peulvruchten, kaas, eieren, noten en eigenlijk alles wat vleeseters eten maar dan zonder vlees! Laat de aardappelen/groenten/vlees structuur los en leg geen stuk kaas of ei op de plaats waar normaal vlees ligt.
De pestorisotto met tempura van seizoensgroenten zou ik overigens best bestellen!

Misschien is het handig als vegatopianen voorbeeldmenu's plaatsen om te laten zien hoe het ook kan?
Bijvoorbeeld: http://www.kopvanhetland.nl/menu.html
http://www.eetstee.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31

Veel succes

In welke plaats komt het restaurant?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 07 oktober 2009, 11:17:19
hoi Rosanne,

bedankt voor je reactie! die sites zien er goed uit! is leuk om inspiratie op te doen!

ons restaurantje willen we starten in een klein plaatsje in zeeuws-vlaanderen, vlak bij sluis..
ook bij mij zal je dan wel de standaarddingen zien, salade's, tomatensoep, uiensoep, maar ja, die worden ook door niet vega(n)'s gegeten.. maar de gevulde paprika/courgette enz.. die kan echt niet.. en ik begrijp goed dat daar over gezeurd wordt.. 

groetjes
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 07 oktober 2009, 11:23:13
Pestorisotto met tempura van seizoensgroenten lijkt me zeker lekker en vrij origineel. Een risotto is wel vrij bewerkelijk? Er is hier overigens een risotto-draad, waarin ik, in navolging van een Italiaanse risotto-specialist, volhou dat het voortdurend bijgieten niet hoeft. Wel natuurlijk de juiste rijst.
Wat je telkens weer tegenkomt (in België in elk geval) en beu wordt is pasta met groenten en tomatensaus (als je dan toch pasta maakt liever ravioli met groentemousse-vulling in een groentencoulis), wok (mie ofzo en groenten erbij en wokken maar), veggie-lasagne (soms fabrieks-diepvries), salade met geitenkaas, gebakken Camembert in Nederland.
Je kan een salade ook als voor -en hoofdgerecht aanbieden, in verschillende porties en prijzen. Een sla is altijd wel leuk.
(Jouw sla lijkt me wel wat zwaar als voorgerecht, iets meer groenten dan kaas-noten? Zorg voor goede zelfgemaakte, niet te zoete vinaigrette.)
Leuk is ook een suggestiebord met ook een vegetarische suggestie, houdt het voor regelmatige bezoekers en jezelf afwisselend.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: brenda_lelie op 07 oktober 2009, 12:48:44
Leuk! In Zeeland is het tot nu toe nog niet echt om heel vrolijk van te worden qua vega in restaurants.
Wanneer gaat je restaurant open?
Ik zou zelf met je gerechten met de seizoenen meegaan, dan heb je altijd lekker smakende groente en dat is toch wel erg belangrijk in vegetarische gerechten.
Ik heb een keer lekker gegeten in Groede, volgens mij bij De Drie Koningen.
Maar wat ze daar nu als vega hebben staan wordt je niet echt happy van:
Taartje van ovengedroogde tomaat, geitenkaas en basilicum met salade“couscous”
klinkt opzich heel oke, maar waarom Couscous-salade erbij  ???
En dat zie je toch best vaak. rare combi's in vega-gerechten....
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 07 oktober 2009, 15:00:58
Ja, de combi moet goed zitten. In sommige (toch vooral Nederlandse) restaurants
geeft men bij alle hoofdgerechten dezelfde schoteltjes, bvb. gebakken aardappelen, appelmoes, rauwkost, ongeacht wat verder op het bord ligt.
Dat wordt dan Bourgondisch (overvloedig) genoemd, maar de combinatie klopt dikwijls niet.
Zo begrijp ik ook niet helemaal dat je bij loempia (ik stel me dat toch voor als de krokante gefrituurde loempia die je bij Chinezen krijgt) een aardappelbereiding wil geven. Dat lijkt me toch eerder iets waar een rijstbereiding bijhoort? Maar in plaats van gewone gekookte rijst te geven, zou je die wat kunnen opleuken met iets wat  bij de vulling van de loempia past.
Ik ben ook niet gek op gedroogde tomaten als er zovele lekkere verse groenten zijn en couscoussalade hou ik ook niet erg van, zeker niet bij een taartje. Daar geef je  toch eerder een fris slaatje bij?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Muppet op 07 oktober 2009, 16:32:35
Ik ben gek op groente lasagna en je ziet meestal bij restaurants alleen "normale" lasagne met vlees  :-X

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: greet op 07 oktober 2009, 16:52:12
In België geven ze gewoon veel groentelasagne, in Nederland heb ik er idd nog niet zoveel van gehoord. Soms is die lekker, maar ik weet van een aantal restaurants dat die van dezelfde winkel komt.

Wat ik spijtig vind, is dat koks veel minder creativiteit in het veggie stoppen. Dan zie je op de kaart staan bv. kip met geconfijte citroen en sesam gewokt, wok met scampi, curry, limoengras, ik weet niet wat allemaal.
En dan helemaal zielig achteraan 'groentenwok'. Geen kruiden, niks over nagedacht, een hoopje groenten zielig bij elkaar gegooid of misschien met wat geluk sojasaus. Ja seg.
Een wok is dik oké, als je er maar een goede, smakelijke combinatie van maakt, met een beetje originaliteit en goede kwaliteit groenten. Je moet het dan niet ver gaan zoeken.

Wat ik ook vind, net zoals al gezegd is, een pasta is wél een goed idee, maar maak hem dan áf. Zorg dat de smaken kloppen.

Een salade geitenkaas kan mij nog steeds blij maken, als hij met de juiste vinaigrette en groentsels wordt gegeven, maar niet als hij bv. met veeeeeel te veel honing, wat noten en een berg groente sla wordt gegeven.

De dingen die jullie hebben opgegeven klinken in elk geval wel leuk. Spijtig dat ik ver weg woon  ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 07 oktober 2009, 17:26:34
Groentenlasagne kan erg lekker zijn, mits huisbereid door goede kok en met veel groenten.
Soms zijn het troosteloze lappen deeg met vooral tomatensaus en kaas en een enkele, verloren gelopen groente.
Koks met weinig voeling met veggie die vinden dat er toch iets veggie op de kaart moet voor die rare kwasten, kopen hem dan in de groothandel, diepvries, makkelijk.
Ja, zeg, dat herken je dan wel.
Maar als je in je nieuwe zaak eventueel zelf je lasagne zou voorbereiden, met lekker veel groenten en goede saus, en die in de diepvries stoppen, dan lijkt het me wel OK.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 07 oktober 2009, 18:34:42
hoihoi,
bedankt allemaal voor jullie reacties, ik kan er zeker wat mee!
wat het ook gaat worden, zelf maken sowieso!! pakjes opentrekken kan je thuis ook, daarvoor ga je niet uit eten.

wat jij zei karl
Citaat
Zo begrijp ik ook niet helemaal dat je bij loempia (ik stel me dat toch voor als de krokante gefrituurde loempia die je bij Chinezen krijgt) een aardappelbereiding wil geven. Dat lijkt me toch eerder iets waar een rijstbereiding bijhoort?

mijn bedoeling is inderdaad de krokante loempia (die grote) van de chinees, maar dan spinazie/feta/pitten.
Hierbij had ik een aardappelgarnituur bij in gedachte, want voor mijn gevoel voegt rijst niks toe aan de smaak.
als aardappelgarnituur kan dat dan vanalles zijn, gratin, kriel, gekruidde wedges noem maar op.

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: greet op 07 oktober 2009, 19:48:40
Dat snap ik wel, met die vulling kan er wel iets aardappel bij.
Ik zou komen eten  :D
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 07 oktober 2009, 19:56:13


wat jij zei karl
Citaat
Zo begrijp ik ook niet helemaal dat je bij loempia (ik stel me dat toch voor als de krokante gefrituurde loempia die je bij Chinezen krijgt) een aardappelbereiding wil geven. Dat lijkt me toch eerder iets waar een rijstbereiding bijhoort?

mijn bedoeling is inderdaad de krokante loempia (die grote) van de chinees, maar dan spinazie/feta/pitten.
Hierbij had ik een aardappelgarnituur bij in gedachte, want voor mijn gevoel voegt rijst niks toe aan de smaak.
als aardappelgarnituur kan dat dan vanalles zijn, gratin, kriel, gekruidde wedges noem maar op.



Ja, gezien die vulling kan ik me dat wel voorstellen, hoewel het me wat ongebruikelijk overkomt. Het is zeker wel verstandig om hoe dan ook een aardappelbereiding te hebben in je keuze, want velen vinden aardappelen toch lekkerder dan rijst of andere granen. Zelf vind ik "patatas bravas" (tapa bij Spaanse restaurants) bijvoorbeeld erg lekker. Valt ook wel te combineren met bijvoorbeeld gegrilleerde groenten en dipsausen.
Zoals hierboven al gezegd: wel leuk een basisbereiding te hebben (neem nu gegrilleerde groenten) waarop je kan variëren.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 07 oktober 2009, 21:38:06
Wat ontzettend leuk en slim dat je hier komt buurten voor ideeën. Krijgen we het nog te horen als je open gaat?

Wat betreft de lasagne, héérlijk, maar die dingen moeten wel goed bereid zijn. Vaak is het een smakeloze dorre bende. Heel veel succes!
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 07 oktober 2009, 22:30:09
ja die groente lasagna is ook een goed plan, bedankt! ook prima garnituur voor niet vega(n)'s
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 08 oktober 2009, 17:50:23
Dan zeker vermelden "huisbereide" groentelasagne, om wantrouwige veggies te overtuigen.
Ook hierin kan je variëren: zomer- en winterlasagne, volgens het aanbod van de groenten.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 08 oktober 2009, 18:04:52
klopt karl, alleen in hoeverre is huisgemaakt ook daadwerkelijk zo?

ik als parttime vegetarier kom nog regelmatig op menukaarten huisgerookte zalm, huisgemaakte garnaalkroketjes, huisgemaakte kaaskroketten enz enz tegen.. geloof me, dat zijn ze niet. ik ben zelf kok, en weet wat voor pokkewerk dat allemaal is.
Bij de sligro ed verkopen ze ambachtelijke kroketten, die niet strak geperst zijn maar wat hobbelen, en voila.. de huisgemaakte kroket is geboren..

hiermee wil ik zeggen: ik trap er zelf niet in, jullie wel?
(ik wil wel echt alles zelf maken wat als huisgemaakt op de kaart staat)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 08 oktober 2009, 20:30:53
O en vermeld even op de kaart welke soep van groente bouillion is gemaakt. Veggies wantrouwen ook soep, omdat meeste mensen vergeten dat de bouillion er ook toe doet geen soep willen waar de balletjes uit zij gevist!

Als iets niet huisgemaakt is proef je het meestal wel, zeker als ze precies hetzelfde smaken als de 'huisgemaakte' derrie van een ander restaurant. Staat je goed dat je alles zelf wilt maken dat zo vermeldt staat, ben nu al heel benieuwd naar jullie restaurantje. (Alleen wel erg ver hier vandaan).
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Muppet op 08 oktober 2009, 22:03:28
Dan hou je toch een tussenstop in Roosendaal?  :angel:
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 08 oktober 2009, 22:08:18
Was natuurlijk meteen al de bedoeling ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Brummelen op 10 oktober 2009, 15:14:11
Citaat
kom nog regelmatig op menukaarten huisgerookte zalm, huisgemaakte garnaalkroketjes, huisgemaakte kaaskroketten enz enz tegen.. geloof me, dat zijn ze niet. ik ben zelf kok, en weet wat voor pokkewerk dat allemaal is.

Erg jammer , dat je collegas voor paal zet die wel hun kroketjes zelf maken en hun zalm zelf roken. Zelf zalm roken is echt geen pokkewerk en als je enige affiniteit met je vak heb vind je het zelfs leuk om te doen. Er is een grote groep prutsers actief in de horeca die niet weten waar ze mee bezig zijn en geen eergevoel hebben, maar de personen die wel vakkennis hebben en hun werk met liefde doen doe je nu te kort. Als je ooit wel eens zalm gerookt hebt weet je dat het erg makkelijk en snel te doen is en als je zalm kan roken kan je ook bietjes, aardappel, venkel, knolselderij enz enz roken. Als je een beetje had opgelet dan zou je moeten weten dat zelf roken "hot" is, en er zijn vele boeken voor de professionele keuken met inspiratie voor het zelf roken van gerechten en producten, schaf anders het boek -gerookte lekkernijen- aan, het is geschreven door Cecile Thijssen. Je zal zien dat een gerookte tomaat, ui of knoflook ook mogelijk is.

Ik vraag mij af of je wel geschikt bent voor de horeca, als je op een forum voor amateurs je inspiratie moet halen ben je erg diep gezonken. Je bent nu feitelijk nog geen stap verder gekomen op dit forum en je bent al enkele dagen bezig. Als het goed is ken jij de basistechnieken en weet je dat er veel meer is dan bakken, braden, frituren, pocheren, stomen, confijtten, smoren, poffen, grilleren enz enz. Als ik een menukaart moet maken weet ik binnen een kwartier minstens 20 goede gerechten die te doen zijn in de bedrijfsformule van mijn bedrijf. Dit is een kwestie van je bereidingstechnieken toepassen op de ingredienten die voorhanden zijn. Als je een beetje kok zou zijn zou je veel verder moeten komen dan de gerechten die je nu hebt en als het je niet lukt zou ik toch eens proberen wat advies in te winnen van ervaren collegas met een tent die goed inelkaar steekt. De commerciele belangen spelen niet mee voor een hobbykok en ik denk dat je goed moet gaan nadenken over je inkoop en de doorloop. Als je een consistent product wilt neerzetten moet je een goed doordachte vegetarische menukaart bedenken die aansluit op je vlees/vis kaart. Het laatste wat je wil is grondstoffen weggooien omdat je kaart een concurrent is van zichzelf. Baseer een kaart op je eigen kunnen, het aanbod van je leverancier, de capaciteit van je keuken en het materiaal wat je hebt.

Als het goed is werk je met kwalitatief goede producten en dat mag al een genot zijn om mee te werken. Ik kan mij dus niet voorstellen hoe je het maken van kroketjes pokkewerk kan vinden. Door zon uitspraak kom je echt niet professioneel over en als je een menukaart maakt om het "makkelijk" zou ik stoppen met je onderneming, vooral als je alles zelf wil maken. Ik hoop dan ook dat de bouillonpoeders en kruidenmixjes niet op je bestellijst voorkomen. Er zijn weinig bedrijven die alles zelf maken omdat het merendeel van de koks lui, ongeinspireerd en vooral ongemotiveerd is. Het pretenderen dat je het alles zelf maakt om vervolgens alles op smaak te krijgen met bouillonpoeders en pasta's is een kwalijke zaak. Wees dan resoluut door ook je bouillons, demi glace, jus de veau, court bouillons enz enz zelf te maken, dan kan je zeggen dat je alles zelf maakt.

Het is niet mijn bedoeling om de mensen hier te beledigen, maar ik denk dat het verstandig is om hulp te vragen aan een professional die weet hoe er met het bijltje gehakt dient te worden. Men is zich hier niet echt bewust van de (komende) culinaire trends is mijn indruk. Iemand die nognooit zijn eigen horeca bedrijf heeft gehad kan simpelweg niet weten wat er allemaal achter een eigen zaak hangt. Diverse uitspraken hier bevestigen dat. Meningen zijn gebaseerd op eigen ervaringen (als gast) en de media en als je daar achteraan gaat hollen weet ik zeker dat je snel je koksbuis voor een dwangbuis kan inwisselen en afgevoerd kan worden naar de eerste de beste psychiatrische inrichting. De curator doet de rest wel.

Joline, ik hoop serieus dat je er iets moois van gaat maken, maar kijk asjeblieft uit met de uitspraken die je doet want er zijn wel degelijk bedrijven waar men zelf zalm rookt, garnalenkroketjes maakt en de mensen die daar werken zijn niet de prutsers waar hier over gesproken wordt en het zijn uiteindelijk wel je vakgenoten die je een heel eind op weg kunnen helpen. Er zijn een hoop koks die het niet waard zijn om zichzelf kok te noemen en zelfs in een gaarkeuken niet zouden funktioneren, maar wees aub voorzichtig met uitspraken over collegas die wel op niveau werken en zich serieus inspannen voor de (vegetarische) gast.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Ligfietsertje op 10 oktober 2009, 15:45:35
Het is niet mijn bedoeling om de mensen hier te beledigen, maar ik denk dat het verstandig is om hulp te vragen aan een professional die weet hoe er met het bijltje gehakt dient te worden. Men is zich hier niet echt bewust van de (komende) culinaire trends is mijn indruk. Iemand die nognooit zijn eigen horeca bedrijf heeft gehad kan simpelweg niet weten wat er allemaal achter een eigen zaak hangt. Diverse uitspraken hier bevestigen dat. Meningen zijn gebaseerd op eigen ervaringen (als gast) en de media en als je daar achteraan gaat hollen weet ik zeker dat je snel je koksbuis voor een dwangbuis kan inwisselen en afgevoerd kan worden naar de eerste de beste psychiatrische inrichting. De curator doet de rest wel.

Culinaire trends interesseren me geen zak. Waarom moet alles tegenwoordig 'trendy' zijn?  Bovendien denk ik dat je de kwaliteiten van sommige hobbykoks op dit forum zwaar onderschat.  Daarnaast staat de realiteit dat er een heleboel 'professionele' koks zijn die bij confrontatie met de vraag naar een vegetarisch gerecht niet verder komen dat konijneneten, pasta met kaassaus, ... en dat naar wat ik hoor zeggen (zeker in België) er nauwelijks of geen aandacht is voor vegetarisch koken in koksscholen. Met als resultaat dat er nog jaarlijks koks afstuderen die er van overtuigd zijn dat er geen lekkere en gezonde maaltijd te maken is zonder vlees of vis en vegetarisch gerechte voorschotelen met vis, garnalen, vleesbouillon, ...  Natuurlijk zijn er - gelukkig - een pak uitzonderingen, maar het wantrouwen tegenover heel wat van je collega's komt niet uit de lucht vallen.  Zoals je zelf zegt, het merendeel van de koks is lui, ongeïnspireerd en ongemotiveerd.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Christiaan op 10 oktober 2009, 15:58:39
Culinaire trends interesseren me geen zak. Waarom moet alles tegenwoordig 'trendy' zijn?
Trends volgen is naast nooit iets anders doen de tweede manier om zowel als kok als als klant te weten waar je aan toe bent ;D

Ik ben voor het invoeren van een nieuw werkwoord op vegatopia: "brummelen". Ik brummel, jij brummelt, zij brummelt (ach nee, laten we eerlijk zijn, brummelen is iets typisch mannelijks: hij brummelt), wij brummelen, jullie brummelen, zij brummelen.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 10 oktober 2009, 16:48:51
Brummelen kan het niet hebben dat Joline het "huisgemaakte" in vele horeca-zaken ter discussie stelt, terwijl hij zelf erkent dat er grote prutsers tussen zijn collega's zijn.
Dat zijn nochtans twee standpunten die wel te verzoenen zijn, lijkt me. Alleen had Joline er dienen aan toe te voegen dat er ook chefs met vakkennis en liefde koken, maar dat lijkt me een evidentie die zij ook erkent.
Verder zijn er veel chefs die wel heel wat weten van bereidingswijzen en gaartijden enz., maar teleurstellende borden neerzetten als hen iets vegetarisch wordt gevraagd.
(En dikwijls op menukaarten niets vegetarisch aanbieden.)
Het absolute débacle makten we ooit eens mee in een klasse-zaak waar als hoofdgerecht een gegrillde paprika met wat rijst werd geserveerd.
Overigens zal de échte culinaire top bijna altijd genoeg liefde voor het vak en kennis bezitten, om iets hoogstaand vegetarisch voor te schotelen.
Dat zijn wel het soort zaken waar je niet elke week komt en daarom verdienen meer alledaagse, toegankelijke eethuizen (die niet direct de "laatste trends" willen volgen) ook de nodige aandacht en is het prijzenswaardig als zij zoeken om iets anders dan wok of gebakken kaas voor te zetten.
Ik vind het dan ook verstandig van Joline om bij "amateurs" waarvan sommigen erg lekker vegetarisch koken en anderen dikwijls op restaurant gaan, eens te luisteren naar
de bedenkingen van doorsnee-vegetariërs, die hopelijk geregeld haar zaak zullen bezoeken.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: fem fatale op 10 oktober 2009, 16:52:58
Ik ben wel benieuwd wat Brummelen ons deze maand zou voorschotelen.

Oja, Brummelen, jij bent zo'n expert, ik ben allergisch voor koemelk, kippenei, noten, cacao, appel en komkommer, en ik wil na mijn vega voor- en hoofdgerecht ook nog wel een toetje. Lukt je dat?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 10 oktober 2009, 17:01:05
brummelen,
beetje jammer dat je je gelijk op je ... getrapt voelt.
met zalm roken als vb bedoel ik niet een blik met een hand rookmot op de kachel donderen, maar fatsoenlijk marineren, laten drogen en dan koud roken. nou jij weer.
ook begrijp ik prima dat er meer dan vis alleen te roken valt, hier heb IK geen boek voor nodig.

tevens probeer ik hier te achterhalen wat vega's graag eten om op die wens in te kunnen spelen, dit valt onder de categorie proffesioneel handelen. Ik kan wel advies inwinnen bij iemand anders, en zelf leuke dingen verzinnen, maar als daar geen markt voor is ben ik de lul en niet jij.
culinaire trends interesseren ook mij geen zak, ik wil gewoon lekker koken voor een goede prijs/kwaliteit verhouding. en waar mogelijk biologisch.

Ook heb ik nergens mensen prutsers genoemd die zelf garnalenkroketjes ed maken, dat zijn jouw woorden.

Als jij op deze manier communiceren profi noemt zou ik zeggen, good luck in the real world!!
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Xiara op 10 oktober 2009, 17:42:36
Joline, trek je er niet te veel van aan ;)!
Ik vind het juist super dat je je klanten vraagt (want dat zouden wij natuurlijk gewoon kunnen zijn) wat zij wel fijn en niet fijn vinden. Dat heet gewoon een marketingonderzoek en is juist heel professioneel!

Over trends, nou geweldig hoor dat we overal dezelfde smakeloze, fantasieloze bagger voorgeschoteld krijgen omdat het de trend is  ::) Voor vega's zijn de trend pasta met prut, de eeuwige wrap en midden in de winter salade?

Maar om serieus op je vraag terug te komen, ik vindt seizoensgebonden dingen sowieso heel erg fijn. Daarnaast hoeft het van mij niet heel ingewikkeld als het maar echt goed is. Paddy O'Ryan in Leeuwarden is zo'n zaak waar ze het op die manier doen (al staat het zomer menu nog op de site)
Dingen die ik wel leuk vind zijn curry (kan natuurlijk op 1001 manieren), quiche (maar dan eens niet met spinazie), groente die heel bijzonder is klaar gemaakt en in de winter vind ik bijna alles wat uit de oven komt erg lekker ;)

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 10 oktober 2009, 17:49:01
dank xiara!

seizoensgebonden is sowieso de planning, hou ik zelf ook van..
dus jammer voor de mensen die graag aardbeien met de kerst willen...  ;)

voor de rest wil ik gewoon regelmatig afwisselen, en als men ergens zin in heeft wat toevallig nu niet op de kaart staat.. vragen staat bij mij vrij!!
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Xiara op 10 oktober 2009, 17:54:08
Ow ik kan het niet laten he, maar hoe zou Brummelen denken dat trends ontstaan?
Die zijn gebaseerd op klant-onderzoeken, enquêtes etc etc

Klinkt goed Joline!
Wij zitten ook wat ver weg, maar als je echt leuke dingen gaat doen is het wel de moeite om tijdens bv vakantie  bij je te komen eten :D

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 10 oktober 2009, 18:00:52
trends.. dat zijn toch die dingen die ontstaan doordat fabrikanten allerlei dure potjes en prutjes gaan maken?
waar vervolgens weer reclame voor wordt gemaakt gericht op kinderen, zodat die lekker bij hun moeder erover kunnen zeuren..
dat zijn trends toch??
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Xiara op 10 oktober 2009, 18:04:38
ja die dingen idd ;) Die prutjes die na marktonderzoeken ontwikkeld worden ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Sander op 10 oktober 2009, 19:23:54
Het is niet mijn bedoeling om de mensen hier te beledigen

Als dat echt niet je bedoeling is, dan had je een aantal zaken wel even wat anders kunnen formuleren zeg. :)


Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Monique op 10 oktober 2009, 19:45:34

Ik vraag mij af of je wel geschikt bent voor de horeca, als je op een forum voor amateurs je inspiratie moet halen ben je erg diep gezonken.

Die amateurs zijn wel de mensen die het uiteindelijk op moeten gaan eten....
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 10 oktober 2009, 20:04:04
dank voor jullie reacties...  :)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 10 oktober 2009, 21:45:48
Trends...daar valt toch wel wat over te zeggen. Ik begrijp dat chefs die heel erg met hun vak bezig zijn, bijvoorbeeld opkijken naar The Fat Duck of El Bulli. De laatste jaren maakte daar het moleculaire keuken opgang, met soms zeer aparte en ook wel onherkenbare resultaten. Maar dan bevind je je in de avantgarde van het koken, waar de doorsnee-restaurantbezoeker geen boodschap aan heeft, hoe ingenieus het ook is.
Dikwijls en ten langen laatste val je toch terug op wat ook topchefs herhalen: goede, verse producten,
correct bereid, goed gecombineerd.
Leuk dat Joline dat seizoensgebondene zoekt, dat is zeker een kenmerk van het ware. Eigenlijk behoren bij een goed restaurant minstens twee kaarten: een zomer-en een winterkaart, met nog oog voor specieke tijdelijke producten in lente en herfst, die je op het suggestiebord kan zetten. (Bij de gewone kaart een extra-suggestie van enkele tijdelijke seizoensgerechten, waaronder dan minstens één vegetarisch, vind ik altijd aantrekkelijk. De regelmatige veggie-klanten willen ook wel eens iets nieuw.)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 11 oktober 2009, 00:08:47

Ik vraag mij af of je wel geschikt bent voor de horeca, als je op een forum voor amateurs je inspiratie moet halen ben je erg diep gezonken.

Even een voorbeeldje aangehaald; maar hoe is dit níet beledigend?
En dan niet alleen naar Joline, maar naar ons allemaal. Nou ja, het slaat niet op mij want ik kan inderdaad niet koken.

Inspiratie en informatie opdoen bij (een deel van de) doelgroep lijkt mij juist weer een slimme zet.

Maar genoeg gebrummeld. (weet de context niet helemaal, maar het is synoniem voor zeiken?) en verder naar serieuze reacties voor Joline.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Aiko op 11 oktober 2009, 00:17:45
Een hoop boe en bah als reactie op dat ene berichtje, maar behalve de opmerking over het amateuristische niveau en de treurigheid hier je inspiratie op te doen (wat ik net als anderen hier juist zie als een pré!) lijkt het verdere wel aardig wat hout te snijden, in alle objectiviteit.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Brummelen op 11 oktober 2009, 01:08:28
Citaat
brummelen,
beetje jammer dat je je gelijk op je ... getrapt voelt.

Ik sta 6 dagen in de week in de keuken en ben 1 dag bezig met administratie. Heb 4 koks in dienst en heb capaciteit voor 75/80 gasten. We werken met een ala carte kaart waar gemiddeld 34 gerechten op staan, waarvan 12 vegetarische gerechten. Het gemidelde aantal gangen is dan ook 6. Onze amuse is standaart veganistisch en wij koken voor alle dieten of dietwensen. Wij wijzigen zelfs ons deeg als het tijdig aangegeven wordt door de gast. Ongeveer 85% van de gebruikte recepten is biologisch, vaak zelfs meer. Iedereen in het bedrijf weet waar de grondstoffen vandaan komen. Bij speciale producten gaan wij er zelfs heen om te zien hoe het geoogst of geslacht wordt.
Als ik dan in een supermarkt kom en zie wat het aanbod is, de kwaliteit enz enz vind ik het erg spijtig dat zoiets uberhaupt nog bestaat. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand die daar zijn boodschappen vandaan haalt, en dan spreek ik over een hele grote groep vleeseters en een groep vega's, enig vorm van smaak heeft. Misselijke smaken, voor mij frikandel op 1, maar zeker niet ver daar vanaf de vegaburger. Op dit soort producten is moleculair koken al lang van toepassing, de consument heeft het meestal niet door. Ik betwijfel of deze manier van voedselproductie goed is. Wat dat betreft denk ik dat de vegatarisme daar goed bij aan kan sluiten.
Meestal worden er bij ons op een avond meerdere vegetarische schotels verkocht. Vegetarisch is sinds enige tijd al een trend en er wordt verwacht dat het voor komende perioden zal toenemen. Hierop zullen wij proberen in te spelen.
Citaat
De regelmatige veggie-klanten willen ook wel eens iets nieuws.
Naar mijn mening is het gemiddelde restaurant niet een plaats waar gewerkt wordt met veel vooruitgang, met name op vega gebied. Bedrijven in het hogere segment zijn vaak beter ontwikkeld en bieden vaak (dus geen garantie) een beter alternatief voor vlees en vis.

Als je alles zelf gaat maken in je restaurant en met seizoensproducten gaat werken vind ik dat je je collegas dan niet af moet schilderen alsof zij de gast voorliegen. Er zijn genoeg goed draaiende tenten waar met gevoel gekookt wordt en men kan garanderen dat men weet wat er in zit en het zelf gemaakt heeft. Ik vind het daarom jammer dat er op een vegetarische site interesse gewekt wordt voor een bedrijf en daarbij collega bedrijven op een naar mijn mening kinderachtige manier te zeik worden gezet. Ik hoef verder geen begrip want dat zal uiteindelijk tijdverspilling worden. De keuken moet nog geinspecteerd worden en morgen volle bak. Succes.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Draek op 11 oktober 2009, 01:26:06
waarvan 12 vegetarische gerechten.
En hoeveel zijn daarvan werkelijk vegetarisch?

Citaat
Onze amuse is standaart veganistisch

De vraag is altijd of dat in een gewoon restaurant ook werkelijk echt vegan is.

Citaat
Vegetarisch is sinds enige tijd al een trend

Goed om te horen.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Hizikigrrrl op 11 oktober 2009, 03:03:59
Als je alles zelf gaat maken in je restaurant en met seizoensproducten gaat werken vind ik dat je je collegas dan niet af moet schilderen alsof zij de gast voorliegen. ...
 Ik vind het daarom jammer dat er op een vegetarische site interesse gewekt wordt voor een bedrijf en daarbij collega bedrijven op een naar mijn mening kinderachtige manier te zeik worden gezet.

Maar je doet zelf precies hetzelfde. Dat is hier al een paar keer aangehaald, maar daar reageer je niet op... Zulke opmerkingen mogen dus alleen gemaakt worden als je 4 koks in dienst hebt?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: lieve lijn op 11 oktober 2009, 13:22:01
Nou Joline ik en Muppet hebben al besloten dat we zo nieuwsgierig zijn dat we bij je komen eten als je open bent  ;) dus we horen het graag van je!

Zelf heb ik net als wat Xiara zegt graag seizoensgerechten.. Als er wisselende maandmenu's zijn (weekmenu's vind ik dan weer erg ambiteus dus dan kies ik liever iets veiligers  :bloos:)

Ik eet zelf graag in Roosendaal bij captain cooks, in het maand menu zit altijd een vegatarische optie en die hoef je niet perse in het hele maandmenu te nemen. Het vaste vega deel van de kaart vind ik niet heel spannend, al heb ik de pasta wel eens gegeten en die is erg lekker! (de vega keuzes: spaghetti met tomaat, paprika, ui, champignons, knoflook, verse kruiden , lekkere oude kaas en een salade of een maaltijdsalade met champignons en zongedroogde tomaatjes.) Ik kies ook liever meerdere malen voor een resto met een beperktere maar goede keuze dan voor een met 1001 dingen waaruit ik kan kiezen maar waarvan de kwaliteit gewoon minder is.

Wat ik ook een "probleem" vind in restuarants is dat ik vaak denk bij de inspiratieloze pasta's : als ik zelf mijn best doe is het veel lekkerder.. en ik denk dat meerdere mensen dat hier wel hebben (een deel kookt nog 1000x beter)

Voor ideeen zou je ook eens in de vegatopia restaurantgids kunnen kijken. Diegene die bovenaan staan doen dat niet voor niks! IIg veel succes ennuh laat je even horen vanaf wanneer we welkom zijn??  ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 11 oktober 2009, 13:34:33
Nou Joline ik en Muppet hebben al besloten dat we zo nieuwsgierig zijn dat we bij je komen eten als je open bent  ;) dus we horen het graag van je!


Mij niet eens vragen.... puh!

Enne, het duurt nog even maar als het maandmenu asperges bevat ben ik van de partij.
Shit, nu al zin in.

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Muppet op 11 oktober 2009, 13:48:08
Je was al uitgenodigd ;) Kijk op blz 1.. tussenstop in Roosendaal :D
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: lieve lijn op 11 oktober 2009, 13:56:27
tuurlijk mag je mee lelle!  :-*
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 11 oktober 2009, 14:06:29
:heart:
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: bambi op 11 oktober 2009, 14:09:43
Zullen we het gaan vergelijken met van Brummelen? Doen we ze gewoon allebei.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: lieve lijn op 11 oktober 2009, 14:11:16
ligt eraan waar brummelen zijn resto is  ;) maar een testteam erheen zenden is wellicht wel leuk  ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Muppet op 11 oktober 2009, 14:13:21
Wanneer gaan we naar de vega chinees in Rotterdam?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: LelleL op 11 oktober 2009, 14:34:13
Chinees?!?!
Kijken jullie nooit naar de smaakpolitie?

Vergelijken met die van Brummelen vind ik een zeer geslaagd idee Bambi. Het kan alleen maar dichterbij zijn voor mij.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Muppet op 11 oktober 2009, 14:39:47
Nee kijk bijna geen tv..
Wat was er dan mee?
Ik ga/wil ook wel mee als test panel :D
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Selly op 11 oktober 2009, 15:19:04
Leuk hoor Joline, dat je hier inspiratie komt op doen  :) Er lopen hier overigens niet alleen maar amateurs rond, niet dat er overigens iets mis is met amateurs.
Afijn.
Ga je voor 1 of 2 veggie gerechten op de kaart? Indien 2 dan zou ik ook zeker een gerecht doen zonder te veel room, kaas, ed.
Ik zou ook eens voor inspiratie neuzen op de online menukaarten van De Waaghals (veggie resto) en Lieve (geen veggie, wel veggievriendelijk en wat traditioneler) in Amsterdam. Een mooie gratin is ook altijd wel wat. Evt restaurant Greetje in Amsterdam, die hebben vaak ook gerechten met een sterretje, die kan men dan vegetarisch maken op verzoek, dat is wel een slimme. St Cantrois in Brugge staat hoog in de vegatopia restaugids en hebben hun kaart ook online staan.
Misschien is het kookboek van Maria Elia (die in een restaurant werkt, recensie staat ergens op de hoofdpagina van vegatopia) ook wel interessant voor je, mocht je trouwens  echt geinteresseerd zijn een kookboek aan te schaffen waar je receptideeen uit op kan duikelen die vertaalbaar naar je restaurant zijn dan moet je me even een pb-tje sturen, dan kan ik even voor je kijken en je tips geven welke kookboeken evt interessant zouden zijn voor dit doel.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 11 oktober 2009, 20:03:59
hoi allen,

dank voor alle reacties.. gelukkig zijn er ook lieve mensen op t forum

resto open gaat nog even duren, we hopen voor de zomer volgend jaar, dus rond juni..

Ga je voor 1 of 2 veggie gerechten op de kaart? Indien 2 dan zou ik ook zeker een gerecht doen zonder te veel room, kaas, ed.
Ik zou ook eens voor inspiratie neuzen op de online menukaarten van De Waaghals (veggie resto) en Lieve (geen veggie, wel veggievriendelijk en wat traditioneler) in Amsterdam. . Evt restaurant Greetje in Amsterdam, die hebben vaak ook gerechten met een sterretje, die kan men dan vegetarisch maken op verzoek, dat is wel een slimme. St Cantrois in Brugge staat hoog in de vegatopia restaugids en hebben hun kaart ook online staan.

Selly, bedankt ik ga die sites eens ff afspeuren.
sowieso wilde ik al proberen 1 gerecht vegan vriendelijk te maken, of makkelijk aan te passen..
voor de boeken ga ik nog effe kijken, zag dat hier op t forum ook een boekendraadje is ergens..

Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: lieve lijn op 11 oktober 2009, 20:30:59
wij bieden ons ook vrijwillig aan om een x voor te komen proeven hoor  :angel: ;)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 11 oktober 2009, 22:47:32
resto nog niet eens open en nu al gasten  :cheer: :wortel: :wave:
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Aiko op 11 oktober 2009, 23:18:36
resto nog niet eens open en nu al gasten  :cheer: :wortel: :wave:

Zal ik de Keuringsdienst van Waren ook alvast gaan bellen?
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: joline op 11 oktober 2009, 23:25:46
resto nog niet eens open en nu al gasten  :cheer: :wortel: :wave:

Zal ik de Keuringsdienst van Waren ook alvast gaan bellen?
nee hoor bedankt! hoop dat er nooit iemand zich geroepen voelt om te gaan bellen..
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 21 oktober 2011, 09:58:25
Ik stimuleer en adviseer een goede klant en kennis om in zijn Kiekenskot (restaurant met in hoofdzaak kipgerechten) een veggie kipgerecht op de kaart te zetten. Hij wou iets met gegrillde groenten, om op het thema aan te sluiten dacht ik aan één van de vele kipvervangers uit veggiedeluxe-shop erbij. (Weet niet zeker of dat wel in aankoop betaalbaar is voor een eerder goedkope horecazaak). Dat dan met een vleesbouillonloze saus en een aardappelbereiding naar keuze.
Een pikante Indiase currie met veggie "kip"blokjes lijkt me ook mogelijk. En wok natuurlijk, maar dat is wat saai.
Kijk er naar uit er binnenkort veggie te gaan eten.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: greet op 21 oktober 2011, 10:47:49
Houd ons op de hoogte! Een fijne kipachtige schotel gaat er bij mij altijd wel in...  :)
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Selly op 21 oktober 2011, 11:11:57
Leuk!
De soyes kipstukjes zijn écht lekker (ik weet niet of het naar kip smaakt hoor).
Als het te duur is kan ie wellicht kijken of er een Chinese groothandel is die aan Gourmet's Vegi kip uit Taiwan kan komen, zowat hetzelfde spul en wordt hier ook in de horeca gebruikt en mogelijk iets goedkoper (hoewel niet veel).
Of Beeter zou ook nog een alternatief zijn http://www.beeter.nl/.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Fynnya op 21 oktober 2011, 11:19:38
En anders misschien Quorn? Dat komt van de supermarkt-vleesvervangers denk ik het meest in de buurt van kip, qua structuur.
Bij toko's hebben ze Mock Duck, een soort seitan maar dan met andere smaak, en die zou op kip moeten lijken (het heeft ook zo'n stom nagemaakt kippenvel hahaha). Dat is niet zo duur als Veggiedeli-kip denk ik.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: Hizikigrrrl op 21 oktober 2011, 14:12:30
En mocht de prijs echt een belemmering zijn, dan misschien toch een gerecht met een stevige tofu? Dat lijkt dan wel niet op kip, maar het is iig iets vegetarisch.
Titel: Re:Wat wel op de menukaart
Bericht door: karl op 21 oktober 2011, 15:39:38
Ja, hij had ook tofu in gedachten, maar slaagde er (nog) niet in er iets lekker mee te bereiden. Want tofu, zonder dat hij bewerkt is, is natuurlijk wel flauw. Er is hier toch een draad met hartige tofubereidingen, ik kan hem die nog bezorgen, maar vermoed dat hij toch voor nep-kip gaat omdat het helemaal bij zijn thema past.