Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Mensen => Topic gestart door: Anna_Vermeulen op 09 juli 2009, 13:10:21
-
Hallo!
Wat doen jullie als je visite krijgt, mensen die je niet zo goed kent (collega's van je partner bijvoorbeeld) en geen zin hebt om weer te moeten uitleggen dat/waarom/hoe je vegetarisch bent? Ik had het hier laatst met een vriendin over en wij gebruiken allebei dezelfde methode.
Gewoon hele bekende spullen in huis halen. Zodat er geen vreemde ' exotische' gerechten op tafel staan waar mensen vragen bij gaan stellen.
Zo maak ik zelf vaak kaaskoekjes, heel makkelijk bladerdeeg in reepjes snijden en geraspte kaas erover en dan in de oven.
En voor op toastjes heeft johma ook best wel veel vegtarische salades, zoals komkommer en sellerie en voor zij die wel vis eten (zoals ik) is de keuze nog groter op www.johma.nl staan alle soorten die ze hebben.
Een ander trucje is ook de aandacht volledig naar een ander onderdeel van de maaltijd dan de ' vleesvervanger' toe te trekken. Tijdens het diner een heel rijkelijk gevulde salade maken, zodat daar de aandacht naartoe gaat.
Wat doen jullie?
-
Ik vind het geen probleem om te vertellen dat ik vegetarisch eet. Ik heb dus ook geen trukendoos om te voorkomen dat het ter sprake komt.
Sowieso zorg ik bij mensen die ik niet ken voor niet al te exotische producten, want daar houdt niet iedereen van!
-
Ik begrijp wel dat je dat vervelend vind om uit te leggen. Ik ben zelf nog niet zo lang vega en heb afgelopen half jaar misschien wel 100 keer moeten uitleggen waarom en waarom wel zuivel, of ik de diertjes zielig vind etc.. Ik werd er ook wel moe van.
Als mensen bij me eten heb ik het er niet over, men eet maar wat de pot schaft!! (volgens mij zou niemand durven te vragen waar het vlees is.... dat is toch niet netjes?)
-
Het gaat hier om mensen die bij jou over de vloer komen, toch? Dat zijn dan toch leuke mensen?
Het antwoord op de vraag 'wat doe je als je niet-vegatariërs over de vloer krijgt' lijkt mij dus logischerwijs hetzelfde als het antwoord op de vraag 'wat doe je als je vegetariërs over de vloer krijgt'.
-
Ja, lijkt me ook! Gewoon een lekkere ovenschotel of risotto of zo maken en niemand die ook maar zal merken dat er geen vlees in zit! Het is niet zo alsof ze ineens iets heel raars te eten krijgen, het zijn allemaal ingredienten die ze kennen en zelf ook gebruiken over het algemeen (al dan niet in combinatie met vlees). 'Vleesvervangers' doe ik niet aan als er vleeseters mee-eten, dan denken ze juist dat je vlees moet vervangen.
-
(collega's van je partner bijvoorbeeld)
Ik geef mensen over het algemeen hetzelfde te eten als ik zelf lust.
En als mensen willen weten waarom ik vega eet, dan vertel ik dat ik het niet bepaald nodig vind dat en daarnaast behoorlijk onsympathiek als er voor mij wordt gedood. Dat is een uitermate korte uitleg en meestal voldoende.
Je partner vindt het geen probleem dat je vega eten maakt toch? Anders laat je hem / haar lekker zelf het eten verzorgen.
-
De laatste paar keer heb ik niet gekookt maar besteld en dan mag iedereen die vlees wil, vlees eten van mij. Ik heb wel eens vleessalade in huis gehaald voor gasten, en dan geef ik het overschot mee zodat ik het niet weg hoef te gooien. Maar de mensen die bij mij op bezoek komen, vinden het niet erg om een keer vegetarisch te eten. Mijn afscheid van mijn vorige werkgever was in een vegetarisch restaurant en iedereen vond het heel lekker (alleen mijn ex-leidinggevende is vegetariër, kwam ik toen achter, de rest omnivoor).
-
Mensen krijgen gewoon vegetarisch te eten van mij. Ze zullen het wel overleven.
Laatst ging ik met een omnivoor uit eten. Ik trakteerde, echter wel met de voorwaarde dat hij een vegetarisch menu zou kiezen.
Zou hij betalen, dan zou ik die voorwaarde niet stellen.
En inderdaad, hij zou van mij niet mogen verwachten, dat ik een vleesmenu zou kiezen, als hij trakteerde.
-
Bij ons thuis wordt gewoon vegetarisch gekookt en gegeten. Heel vanzelfsprekend. En dus ook als er gasten komen; en uiteraard doe ik dan extra mijn best om iets lekkers op tafel te zetten. Voor gasten die ik niet goed ken, kies ik vaak het standaardwerk (Italiaans en zo), voor vrienden en bekenden kook ik ook graag iets experimenteler. En als we een feestje geven, is het buffet (inclusief meegebracht spul) normaalgesproken volkomen vegetarisch. Tot nog toe heeft nog niemand het vlees gemist of zo; integendeel.
Uitzondering is als mijn ouders meerdere dagen langs komen. Dan haal ik voor mijn carnivore vader goede kwaliteit, biologische vleeswaren voor op brood. Mijn broertje vindt ondertussen een 'vegetarisch weekendje' eigenlijk wel heel interessant en lekker :D.
Dus, Anna, ik denk dat je het thema 'vegetarisch' helemaal niet ter sprake hoeft te brengen. Zorg er gewoon voor dat je gevarieerde lekkere hapjes hebt, zelfgemaakt of zelfgekocht. Wedden dat het een poosje duurt voordat iemand merkt dat er geen vlees tussen zit? En als iemand er een opmerking over maakt, hoef je niet meteen uit te leggen waarom en hoe; een simpele bevestiging volstaat ('ja, inderdaad, de hapjes zijn allemaal vegetarisch / zonder vlees').
Ach, en als je geen vegetariër maar pescotariër (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pescotari%C3%ABr) bent, zie ik helemaal geen probleem.
-
toen ik nog samenwoonde met een carnivoor kocht ik juist als er visite kwam vl33s. Maar nu ga ik dat echt niet meer doen hoor!
-
Ik maak ook gewoon vegetarisch eten klaar..
Moet eerlijk zeggen dat ze bij mij ook niet echt moeilijk doen dat er geen vlees bij het eten zit..
-
...
Dus, Anna, ik denk dat je het thema 'vegetarisch' helemaal niet ter sprake hoeft te brengen. Zorg er gewoon voor dat je gevarieerde lekkere hapjes hebt, zelfgemaakt of zelfgekocht. Wedden dat het een poosje duurt voordat iemand merkt dat er geen vlees tussen zit? En als iemand er een opmerking over maakt, hoef je niet meteen uit te leggen waarom en hoe; een simpele bevestiging volstaat ('ja, inderdaad, de hapjes zijn allemaal vegetarisch / zonder vlees').
..
Beetje lafjes, maar veel mensen eten toch tegenwoordig 2 keer per week vego voor bijvoorbeeld gezondheid? Dat kan je ook suggereren.
-
een collegaatje van me heeft wel eens toen ze geen zin had in de vega/niet vega discussie gezegd: Ja ik probeer altijd rekening te houden met allerlei achtergronden. Ik wil geen hindoe, moslim of wat dan ook voor het hoofd stoten door iets voor te schotelen dat ze niet mogen eten. Niemand die er moeilijk over doet ;)
-
Bij mij eten mensen gewoon wat ze voorgeschoteld krijgen (vega dus...)
-
Ook als de familie van mijn vriendje op bezoek komt, kook ik iets vegetarisch. Meestal een buffetachtig iets, met veel salades, lekker brood, vega-saucijzenbroodjes (en dan pas achteraf vertellen dat het vega is, nadat iedereen er erg enthousiast over was ;) hoewel ze natuurlijk best hadden kunnen weten dat het vega was), en ik krijg nooit klachten of vervelende opmerkingen. Durven ze misschien niet. Als je maar creatief genoeg bent, en er iets bij zet wat ze niet kennen (zelfs de Turkse witte kaas en het Turkse brood kenden ze niet, dus dat is best makkelijk) raken ze onder de indruk!
-
Het ligt er een beetje aan wie het zijn. Onze vrienden die in Brussel wonen hebben twee kinderen die allebei niets lusten. Dat vinden die vrienden zelf o0ok jammer, want vooral de moeder mag graag experimenteren. Ik maak vaak pasta met heel veel groenten, tofugehakt en tomatensaus. Gaat er altijd wel in. Zijn het mensen die wat meer gewend zijn, dan wil ik nog weleens het experiment aangaan. Ik gebruik meestal geen olijven en maak het ook niet te pittig, want dat lust niet iedereen. Een curry met rijst of mie vinden de meesten wel lekker. Ik maak vaak éénpansgerechten, want dat is makkelijk opscheppen en niemand klaagt over de kleine blokjes tofu of tempeh. Of ik koop Provamel of Alpro burgers/filets, Viana of Taifun worstjes, etc. Mijn schoonouders komen ieder jaar zo rond de kerst bij ons eten en mijn schoonmoeder heeft het soms nog jaren over een bepaalde soep of salade. En het is allemaal veganistisch. Op verjaardagen maak ik reepjes paprika en komkommer met vegadipsausjes, toastjes met Tofutti creamcheese en cake of 'boter'koek. Ik maak nooit vlees klaar. Ik geef bij pastagerechten wel gewone kaas naast de Redwood kaas, maar dat is het dan wel.
-
Je maakt toch gewoon wat je lekker vindt en wat je denkt dat degene die komt eten ook lekker vindt? Als je lekker kookt zal geen enkel welopgevoed mens zeuren dat hij/zij iets mist. Je bent toch aan niemand verantwoording schuldig over jouw leefwijze, of mis ik nu iets?
-
Er is genoeg vegetarisch te maken wat de meeste mensen wel kunnen eten. En zeker als je bijv. iets uit een andere keuken maakt, kun je vlees makkelijk weglaten. Indiaas is wel vaker vegetarisch en als je kiest voor een keuken waarin het gebruik van tofu of tempeh normaal is, dan valt het misschien ook wat minder op.
Kan me voorstellen dat het lastiger wordt bij veganisme. Er zijn best wel wat dingen waarbij je aan de smaak moet wennen - bijv. het gebruik van margarine of sojamargarine ipv roomboter, dat proef je heel goed. En het kan natuurlijk ook makkelijk dat mensen soja vies vinden - er zijn veel mensen die daar even aan moeten wennen. Maar zelfs dan nog zou ik denken, die mensen zijn bij je te gast en zolang je een beetje je best doet om lekker te koken en verschillende dingen aan te bieden, mogen mensen niet klagen. In het ergste geval eten ze een avond niet lekker. Maar dat kan ook gebeuren als er wel vlees op het menu staat....
-
Ik zet iedereen iets vegetarisch voor. Bij 'nieuwe' mensen wil ik nog wel eens vertellen dat ik vega kook en mochten ze dat niet prettig vinden of iets enorm missen, er staat een friture hier op de hoek ;)
-
Ik heb een aantal mensen in m'n omgeving waarmee ik het nogal goed kan vinden, maar die absoluut pro-vlees zijn. Als ik bij deze mensen ben schuif ik dan ook m'n stukje varken aan de kant of mik het op het bord van vriendlief, maar ze kiezen ervoor om niet bij mij te gaan eten. Ach, het aanbod staat, en 't scheelt mij weer kosten.
-
dat vind ik echt zo aso.. dat als ze weten dat je vega bent ze gewoon vlees op je bord plempen!!
-
Ik kook thuis (bijna) altijd en als er mensen bij ons komen eten dan moet ik meestal ook koken. Mijn vriendin houdt niet zo van koken en al helemaal niet voor meerdere mensen... gelukkig voor haar is koken een beetje een hobby voor me. Maaaaaaar, dan eten de mensen wel vega als ze bij ons komen, want ik ga niet vlees EN vega koken voor meer dan 2 mensen.... zoveel plek hebben we nou ook weer niet in ons appartement ;)
Gelukkig is het nog nooit iemand tegengevallen en komen ze met genoegen terug ;D
En het uitleggen dat ik vega ben, tja, dat verhaal gaat er bij mij gewoon vloeiend uit en zolang mensen geinteresseerd zijn waarom ik het ben vertel ik het graag 20 keer op een avond... als ze me alleen maar onderuit willen halen dan hebben ze aan mij een moeilijke, want ik ben niet makkelijk uit de tent te lokken. Ik ga dus echt niet anders koken of andere dingen halen alleen maar omdat er vleeseters op bezoek komen :)
Om eerlijk te zijn is het bij mij meer een uitzondering dat we vega's te eten krijgen... bijna nooit eigenlijk :(
-
meeste mensen eten nooit zo lekker thuis.... dus lijkt me sowieso geen probleem
;D
-
Als ze vlees willen eten, eten ze maar thuis. Het komt m'n appartement niet in en ga het ook niet klaar maken voor iemand. Weet ook niet hoe ik het klaar moet maken dus das makkelijk ;D
Heb een keer met kerst een vlees pan kado gekregen..(m'n moeder" je weet maar nooit, voor je toekomstige vriend?" JA Dan heb IK er toch nog niks aan??) Denk dat ik er kruiden in ga planten op m'n balkon..
-
Wat een ondoordacht cadeau. Geef dan geld, als je toch geen moeite voor iemand wil doen.
Ik haal overigens best een kuipje filet americain of ander spul in huis als ik een brunch hou.
Ik ben zelf altijd de enige vega en de rest hoeft niet mee te lijden. Maar ik raak het niet aan en bereid het niet. Met kerst een aantal jaren terug had mn moeder zelf een pan met vlees meegenomen, en had ik de rest bereidt.
-
Zie jij vegetarisch eten als lijden dan, Lelle? Als je zorgt dat wát je aanbiedt lekker is, lijkt me dat er weinig mis mee is om mensen vega hapjes voor te schotelen.
Als ze vlees willen eten, eten ze maar thuis. Het komt m'n appartement niet in en ga het ook niet klaar maken voor iemand. Weet ook niet hoe ik het klaar moet maken dus das makkelijk ;D
Heb een keer met kerst een vlees pan kado gekregen..(m'n moeder" je weet maar nooit, voor je toekomstige vriend?" JA Dan heb IK er toch nog niks aan??) Denk dat ik er kruiden in ga planten op m'n balkon..
Zo ben ik ook een beetje. Alleen toen m'n ouders hier hielpen met klussen hadden ze aldoor zelf thuis broodjes gesmeerd, ook met vlees etc. En toen we een keertje bij de Chinees gingen afhalen na het klussen, hebben ze ook vleesdingen gekocht, sja dat was op hun kosten geloof ik, maar wel op mijn borden en met mijn bestek. Ik ben er nog niet over uit of ik te veel toegeef of te veel zeik.
Wat betreft de vleespan die je hebt gekregen, is dat zo'n braadpan ofzo? Ik kan niet zo gauw een soort pan bedenken die je niet ook zou kunnen gebruiken voor groenten / rijst / aardappelen / wha'evz. In een braadpan kan je misschien nog wel soep maken ofzo.
-
Ik zie het niet als lijden, maar de mannelijke leden van mn familie wel hoor. en anders wordt het een punt van discussie dat al zo verschrikkelijk oud en uitgekauwd is.
(En ik ben inderdaad niet zo'n topkok, maar als ik mensen uitnodig zijn ze toch wel erg te spreken over alles.)
Heb ook carnivriendjes gehad. Die mochten zelf vlees bakken in mijn pannetjes en die dan zelf afwassen, met de hand! Waarna ze standaard nog een keer meegingen in de vaatwasser.
-
Is zo'n zware zwarte pan van BK, kan wel dat braadpan is.. Gebruik het iig nooit.. Volgens mij is hij nou ook niet meer zwart maar grijs van het stof..
-
Is zo'n zware zwarte pan van BK, kan wel dat braadpan is.. Gebruik het iig nooit.. Volgens mij is hij nou ook niet meer zwart maar grijs van het stof..
Da's dan gewoon toch een ideale pofmaispan...! (of zit er geen deksel op?)
-
:worshippy: Dat kan natuurlijk ook! Zit idd een deksel bij.
Maar denk dat hij op mn balkon met kruiden erin ook wel leuk staat..
-
Of voor stoofpotjes?!
-
Ik zie het niet als lijden, maar de mannelijke leden van mn familie wel hoor.
Wat een mietjes zeg. :P
Het gebeurt me niet vaak dat mensen tegen me zeggen dat ze alleen maar niet-vega eten lusten. (Janee, ik zie wel dat jij niet zegt dat jouw familie dat doet ofzo hoor.) Maar ik denk dus wel dat als iemand dat een keer tegen me zou zeggen, dat ik me dan zó zou moeten inhouden om geen runderbouillon door de koffie te gooien of vleesjus over de gebakjes ofzo. Gelukkig voor die mensen, die tot op heden dus niet bestaan, heb ik geen runderbouillon of vleesjus in huis. Dus hoef ik me eigenlijk ook niet echt in te houden. Dusnoujalaatmaar.
-
... dat mensen tegen me zeggen dat ze alleen maar niet-vega eten lusten.
Ik vind het idioot als iemand dat als argument tegen een vegetarische maaltijd zou aanvoeren! Dan lusten die mensen dus ook geen fruitsmoothies, boterhammen met jam, cornflakes met melk, patat met appelmoes enz. enz. enz. ..... "want er zit geen vlees bij en ik lust geen vega-eten". Dat vind ik echt een stront-argument! :bigeyes:
-
Ik zie het niet als lijden, maar de mannelijke leden van mn familie wel hoor.
Wat een mietjes zeg. :P
Het gebeurt me niet vaak dat mensen tegen me zeggen dat ze alleen maar niet-vega eten lusten. (Janee, ik zie wel dat jij niet zegt dat jouw familie dat doet ofzo hoor.) Maar ik denk dus wel dat als iemand dat een keer tegen me zou zeggen, dat ik me dan zó zou moeten inhouden om geen runderbouillon door de koffie te gooien of vleesjus over de gebakjes ofzo. Gelukkig voor die mensen, die tot op heden dus niet bestaan, heb ik geen runderbouillon of vleesjus in huis. Dus hoef ik me eigenlijk ook niet echt in te houden. Dusnoujalaatmaar.
:worshippy:
-
Wat een ondoordacht cadeau. Geef dan geld, als je toch geen moeite voor iemand wil doen.
Ik haal overigens best een kuipje filet americain of ander spul in huis als ik een brunch hou.
Ik ben zelf altijd de enige vega en de rest hoeft niet mee te lijden. Maar ik raak het niet aan en bereid het niet. Met kerst een aantal jaren terug had mn moeder zelf een pan met vlees meegenomen, en had ik de rest bereidt.
ik zou erg beledigd zijn.... ,mijn kookunst hoeft niet in twijfel getrokken te worden. en als ze toch twijfelen moeten ze gewoon proeven, stel het is echt niet te eten zonder vlees.... tjah dan is dat zo....
als 1 dagje zonder vlees al lijden is?
wil trouwens niemand op de tenen trappen ofzo... maar zo denk ik erover
-
Zie jij vegetarisch eten als lijden dan, Lelle? Als je zorgt dat wát je aanbiedt lekker is, lijkt me dat er weinig mis mee is om mensen vega hapjes voor te schotelen.
Als ze vlees willen eten, eten ze maar thuis. Het komt m'n appartement niet in en ga het ook niet klaar maken voor iemand. Weet ook niet hoe ik het klaar moet maken dus das makkelijk ;D
Heb een keer met kerst een vlees pan kado gekregen..(m'n moeder" je weet maar nooit, voor je toekomstige vriend?" JA Dan heb IK er toch nog niks aan??) Denk dat ik er kruiden in ga planten op m'n balkon..
Zo ben ik ook een beetje. Alleen toen m'n ouders hier hielpen met klussen hadden ze aldoor zelf thuis broodjes gesmeerd, ook met vlees etc. En toen we een keertje bij de Chinees gingen afhalen na het klussen, hebben ze ook vleesdingen gekocht, sja dat was op hun kosten geloof ik, maar wel op mijn borden en met mijn bestek. Ik ben er nog niet over uit of ik te veel toegeef of te veel zeik.
Wat betreft de vleespan die je hebt gekregen, is dat zo'n braadpan ofzo? Ik kan niet zo gauw een soort pan bedenken die je niet ook zou kunnen gebruiken voor groenten / rijst / aardappelen / wha'evz. In een braadpan kan je misschien nog wel soep maken ofzo.
daar doe ik niet moeilijk over, of ze het nu bij jou eten of ergens anders.... eten doen ze het toch, hoeft het ook niet stiekem voor mij
-
Beledigd voelen was niet aan de orde hoor dit was de afspraak, ze stonden niet zomaar met een pan vleeseten voor de deur, want dan hadden ze dat thuis op kunnen eten. Zelf hadden ze het idee dat het er met kerst bij hoorde, daar kan ik wel bij inkomen. Anders doen ze dat niet hoor.
En voor het allemaal uit zn verband wordt gerukt, ik wilde alleen maar aangeven er niet echt krampachtig mee om te gaan. Zolang ik niks hoef aan te raken of te bereiden.
(O, en vis is een absolute NONO, want dan ga ik zitten kokken aan tafel. Ook geen fijn idee.)
-
Ik zie het niet als lijden, maar de mannelijke leden van mn familie wel hoor.
Wat een mietjes zeg. :P
Het gebeurt me niet vaak dat mensen tegen me zeggen dat ze alleen maar niet-vega eten lusten. (Janee, ik zie wel dat jij niet zegt dat jouw familie dat doet ofzo hoor.) Maar ik denk dus wel dat als iemand dat een keer tegen me zou zeggen, dat ik me dan zó zou moeten inhouden om geen runderbouillon door de koffie te gooien of vleesjus over de gebakjes ofzo. Gelukkig voor die mensen, die tot op heden dus niet bestaan, heb ik geen runderbouillon of vleesjus in huis. Dus hoef ik me eigenlijk ook niet echt in te houden. Dusnoujalaatmaar.
Die moet ik onthouden ;D
-
Beledigd voelen was niet aan de orde hoor dit was de afspraak, ze stonden niet zomaar met een pan vleeseten voor de deur, want dan hadden ze dat thuis op kunnen eten. Zelf hadden ze het idee dat het er met kerst bij hoorde, daar kan ik wel bij inkomen. Anders doen ze dat niet hoor.
En voor het allemaal uit zn verband wordt gerukt, ik wilde alleen maar aangeven er niet echt krampachtig mee om te gaan. Zolang ik niks hoef aan te raken of te bereiden.
(O, en vis is een absolute NONO, want dan ga ik zitten kokken aan tafel. Ook geen fijn idee.)
'traditioneel dus..klinkt plots minder erg. ik probeer zelf ook niemand te bekeren :)
ik dacht dat je bedoelde dat ze een pan vlees meenamen omdat ze anders een keer vegetarisch moesten eten
mijn excuses :o
wat vis betreft....hangt er een beetje van af welke vis... zeetong meuniere vind ik bv niet vies ruiken... maar dat ligt aan de enorme hoeveelheid gesmolten roomboter over een niet sterk geurende vis gegoten
maar die halfrottende (of zo ruikende) karkassen wil ik zeker niet in m'n buurt bwherk :-X
-
wat vis betreft....hangt er een beetje van af welke vis... zeetong meuniere vind ik bv niet vies ruiken... maar dat ligt aan de enorme hoeveelheid gesmolten roomboter over een niet sterk geurende vis gegoten
maar die halfrottende (of zo ruikende) karkassen wil ik zeker niet in m'n buurt bwherk :-X
:-\ Vis vind ik juist echt verschrikkelijk ruiken. Komt er bij mij thuis niet in, tenzij voor de kat heel af en toe.
Wij maken gewoon met feestjes/etentjes alles vega en ze hebben het maar te accepteren. We hebben nog nooit klachten gehoord, onze ouders zijn altijd fan van wat we klaarmaken, hoewel ze zelf nog steeds vlees blijven eten :'( .
Al onze vrienden weten ook dat alles vega is en vinden het altijd leuk en lekker, en dat is het uiteraard ook ;) dus ik zou niet weten waarom ze iets zouden moeten missen.
Ik was wel afgelopen jaar een week met mijn vader op vakantie en toen heeft hij wel 2x vlees gegeten, netjes in aparte pan klaargemaakt. Dat vind ik niet erg, zolang het maar niet in mijn huis is.
-
Ik ben zelf geen vegetarier (meer part-time of hoe je het wil noemen, maar dat doet niet ter zake)...
Als ik mensen op bezoek krijg (vegetarier of niet) dat maakt verder niet uit. Ik maak vaak zelf meestal lekkere vegetarische hapjes en salades voor op toast. Die zijn dan gegarandeerd vegetarisch. Verder zijn de kant-en-klare salades van Johma ook erg lekker. Dat kan makkelijk zijn als je het gesprek tijdens je visite niet rondom het vegetarisme wil concentreren. Ik kan me wel voorstellen dat als je echt principieel vegetarier of veganist bent, je geen producten met dood dier wil kopen en serveren. Dat lijkt me voor iedereen een eigen keuze.
Toch lijkt het me wel zo gast-vrij om rekening te houden met gasten. Als ik weet dat er vegetariers of veganisten op bezoek komen dan zorg ik dat een groot deel, zo niet bijna alles, ook aangepast is, zodat iedereen het kan eten. Maar ik haal dan voor zowel vleeseters als niet-vleeseters iets in huis. Dat is voor mij de gastvrijheid zonder iemand iets op te dringen. In ieder geval om een keuze te laten, zonder nadruk te leggen op vega.
Mijn hapjes zijn wel altijd vega, rauwe groente (komkommer, kerstomaatjes, paprika, bloemkool, radijsjes evt met dip), verder vega salades en soms een johma salade met kip of vis (niet vega), wat kaasjes (veelal zonder dierlijk stremsel), chips en eventueel iets van filet americain (niet vega). Het is een keuze, maar als het gaat om het vermijden van het vegetarisme gesprek, dan zou ik een combi doen. Dat is voor iedereen een afweging.
Het jammere is dat als ik vegetariers op bezoek krijg dat ze zelf (bijna) niets eten en de hele avond op een stukje stokbrood kauwen, terwijl er zoveel ander lekkers zonder dood dier op tafel staat. Misschien iets voor de vega's om te beantwoorden? Wat als je bij iemand anders op bezoek bent? *oeps* dat is vast een ander draadje....
-
Maar ik haal dan voor zowel vleeseters als niet-vleeseters iets in huis.
Ik haal ook voor zowel vleeseters als voor vegetariërs eten in huis. De niet-vegetariërs die hier op bezoek komen zijn namelijk omnivoren, dus die kunnen best wel een dag/avondje zonder vlees, vis, worst of ander dood beest. Kortom: eten wat de pot schaft! ;D En aangezien mijn creaties over het algemeen heel behoorlijk smaken klaagt er niemand over het ontbreken van vlees. Waarom zou ik speciaal dingen voor de niet-vegetariërs gaan kopen waar ik zelf niet achter sta, terwijl er genoeg andere lekkers op tafel staat?
Het jammere is dat als ik vegetariers op bezoek krijg dat ze zelf (bijna) niets eten en de hele avond op een stukje stokbrood kauwen, terwijl er zoveel ander lekkers zonder dood dier op tafel staat. Misschien iets voor de vega's om te beantwoorden? Wat als je bij iemand anders op bezoek bent? *oeps* dat is vast een ander draadje....
Als ik bij iemand anders op bezoek ben en die heeft allerlei lekkere vegetarische hapjes dan eet ik die gewoon op hoor! Dus ik herken dan niet (behalve als er echt niets vegetarisch te eten is, dan heb ik me inderdaad wel eens moeten behelpen met stukjes stokbrood).
-
Ik haal ook voor zowel vleeseters als voor vegetariërs eten in huis. De niet-vegetariërs die hier op bezoek komen zijn namelijk omnivoren, dus die kunnen best wel een dag/avondje zonder vlees, vis, worst of ander dood beest. Kortom: eten wat de pot schaft! ;D En aangezien mijn creaties over het algemeen heel behoorlijk smaken klaagt er niemand over het ontbreken van vlees. Waarom zou ik speciaal dingen voor de niet-vegetariërs gaan kopen waar ik zelf niet achter sta, terwijl er genoeg andere lekkers op tafel staat?
Als ik bij iemand anders op bezoek ben en die heeft allerlei lekkere vegetarische hapjes dan eet ik die gewoon op hoor! Dus ik herken dan niet (behalve als er echt niets vegetarisch te eten is, dan heb ik me inderdaad wel eens moeten behelpen met stukjes stokbrood).
Ja dat is ook weer waar. Er wordt al genoeg vlees geconsumeerd, dus dat is helemaal niet nodig. De omnivoor kan het prima met wat vega hapjes stellen. Maar als je zoals in de stelling staat wil vermijden dat het opvalt dat je vega bent en het er niet over wil hebben...dat is ieder zijn keuze.
Als ik volledig vega zou zijn, zou ik daar verder geen probleem mee hebben om dat te laten merken. Als ik ergens achter sta mag iedereen dat weten. Kan me wel voorstellen dat het vervelend is als mensen er vervelend op reageren.
Vervelend dat je het soms alleen met een stokbroodje hebt moeten stellen. Wat ik op tafel zet is meestal voor 80% vega, dus genoeg om te kiezen. Ik wil graag dat iedereen het naar de zin heeft (al kun je dat niet altijd regelen) en vond het daarom wel jammer en vreemd dat de meeste vega's die ik ken buiten deur bijna niets eten. Het schijnt ook een moeilijk onderwerp te zijn om over te praten, zelfs als mensen ervoor open staan. Misschien toch de onzekerheid of iets echt vega is en geen controle?
-
Ik herken mij er ook niet in; als er lekkere vega hapjes zijn, waarom dan alleen stokbrood eten?
Of het moest zijn dat jou kookkunsten minder zijn dan je zelf denkt ;) (dat denk ik niet echt natuurlijk...)
Of je kent alleen maar suffe vega's?
Hmmmm, hapjes.... :kwijl: aangezien er geen homer-simpson smiley is.
-
Ik herken mij er ook niet in; als er lekkere vega hapjes zijn, waarom dan alleen stokbrood eten?
Of het moest zijn dat jou kookkunsten minder zijn dan je zelf denkt ;) (dat denk ik niet echt natuurlijk...)
Of je kent alleen maar suffe vega's?
Hmmmm, hapjes.... :kwijl: aangezien er geen homer-simpson smiley is.
Haha ja mmm hapjes, ik krijg zelf ook weer trek ;) Ja vote voor een homer simpson smiley! :)
De meeste zelfgemaakte hapjes zijn voor het einde van de avond al op, dus zo vreselijk zullen ze niet smaken ;) *lol*
trouwens wel alle respect voor de vega's die uit principe ook voor niet-vega's geen vlees/vis op tafel zetten! Ze komen niets te kort hoor ;)
Je moet gewoon zorgen dat ze onder de indruk zijn van je verrukkelijke vega hapjes kunsten :) met dank aan vegatopia natuurlijk!
-
Als ik bij iemand ben waar zowel vega als vlees op tafel staat, neem ik eigenlijk alleen de dingen waarvan ik kan zien dat ze vegetarisch zijn. Alles wat door elkaar gehusseld is, laat ik staan, tenzij de gastheer/vrouw me vertelt wat waar in zit, en ik ook zeker weet dat ze snappen wat vegetarisch is. Ik ken gewoon teveel mensen die denken dat ze iets vegetarisch gemaakt hebben maar er dan wel oestersaus, ansjovis, gelatine, bouillon of andere dierlijke ingredienten in verwerkt hebben. Misschien dat de vegetariers die bij jou komen eten ook een beetje vervelende ervaringen hebben en liever het zekere voor het onzekere nemen, ondanks het feit dat jouw hapjes ongetwijfeld vreselijk lekker zijn?
-
Als mensen komen eten? Simpel, vegetarisch, ook verstokte vleeseters als mijn vader - ik kan hen altijd nog om de oren slaan met iets wat zijn moeder zei: agge ut niet lust, dan legt u uwer kop er maar bij :)
-
"O jee! Je vindt vegetarisch eten vies? Hier heb je een mes en daar ligt de hond."
-
Als mensen komen eten? Simpel, vegetarisch, ook verstokte vleeseters als mijn vader - ik kan hen altijd nog om de oren slaan met iets wat zijn moeder zei: agge ut niet lust, dan legt u uwer kop er maar bij :)
Dat zeggen ze bij ons in de familie ook ;D
-
Als mensen komen eten? Simpel, vegetarisch, ook verstokte vleeseters als mijn vader - ik kan hen altijd nog om de oren slaan met iets wat zijn moeder zei: agge ut niet lust, dan legt u uwer kop er maar bij :)
Dat zeggen ze bij ons in de familie ook ;D
Dat was hier ook altijd het devies als er iemand zei: 'lussiknieeee' ;D
-
Mijn moeder zei altijd iets als: Leg je hoofd er maar naast dan heb je een kluifje.
-
Mensen die ik goed genoeg ken om ze bij me thuis uit te nodigen die weten dat ik geen vlees of vis eet. En heb er eigenlijk nooit problemen mee gehad.
-
Gewoon een karbonade of snitzel voor ze bakken, heb in het vriesvak altijd wel wat vlees liggen voor bezoek. Als ik het maar niet hoef te eten. Als ik bij vrienden/familie ga eten kopen hun ook zo'n vegading voor mij dus waarom zou ik andersom gaan lopen zeuren.
-
Gewoon een karbonade of snitzel voor ze bakken, heb in het vriesvak altijd wel wat vlees liggen voor bezoek. Als ik het maar niet hoef te eten. Als ik bij vrienden/familie ga eten kopen hun ook zo'n vegading voor mij dus waarom zou ik andersom gaan lopen zeuren.
Nou het lijkt me toch vanzelfsprekend dat jouw principes niet moeten wijken voor een ander, toch?
Het is een beetje zoals bij roken: als je zelf niet rookt dan wil je toch ook niet er iemand in jouw huis die stinkende kankerstokjes opsteekt?
In ieder geval voel ik mij zeker genoeg in mijn schoenen om thuis geen vleesdingen te serveren omdat ik weet dat ik genoeg lekkere vegadingen kan klaarmaken zonder dat er ook maar iemand vlees mist.
-
Gewoon een karbonade of snitzel voor ze bakken, heb in het vriesvak altijd wel wat vlees liggen voor bezoek. Als ik het maar niet hoef te eten. Als ik bij vrienden/familie ga eten kopen hun ook zo'n vegading voor mij dus waarom zou ik andersom gaan lopen zeuren.
Nou het lijkt me toch vanzelfsprekend dat jouw principes niet moeten wijken voor een ander, toch?
Het is een beetje zoals bij roken: als je zelf niet rookt dan wil je toch ook niet er iemand in jouw huis die stinkende kankerstokjes opsteekt?
In ieder geval voel ik mij zeker genoeg in mijn schoenen om thuis geen vleesdingen te serveren omdat ik weet dat ik genoeg lekkere vegadingen kan klaarmaken zonder dat er ook maar iemand vlees mist.
Hear hear. Vleesetend bezoek eet wat de pot schaft; het is een leuke manier om reclame te maken voor de vegetarische/vega keuken én ik moet er niet aan denken om via zo'n achterdeur toch mee te werken aan dierenleed.
-
Ik denk dat als ik vlees zou maken ik nog meer reclame zou maken voor vega-eten. Ik heb pas echt leren koken nadat ik vega werd, en als je dan ook niet proeft, wordt het waarschijnlijk heel smerig.
-
Dat lijkt mij ook. Ik begrijp vleeseters die niet een keertje zonder vlees kunnen niet.
-
Ik ga mensen idd niet kwellen met mijn vleeskookkunsten. Ik zou niet meer weten hoe ik het moest braden. Ik zou er wel over nadenken om misschien wat niet vegetarische kant en klare salade te kopen, maar er is zoveel lekkere vegetarische keuze dat ik dat alleen zou overwegen als ik wist dat ik iemand daar heel veel plezier mee zou doen (de restjes krijgen ze dan mee naar huis).
-
Ik heb zondag een BBQ georganiseerd. Bijna iedereen was vleeseter en wisten niet dat het vega zou zijn. Ze vonden het heel lekker! Ik heb het kookboek gebruikt wat je via Wakker Dier kon kopen hoorde ik.. (vegetarisch barbecueën) Het meeste werd de pizza gegeten en die waren heel lekker!
(ik zag trouwens een advertentie op deze site over rollades barbecueën... Daar hebben jullie vast geen invloed op :(
-
Vegatopia en Wakker Dier zijn inderdaad twee verschillende organisaties. Vegatopia staat voor lekker en vegetarisch eten, Wakker Dier voor geen bio-industrie (dus niet per definitie vegetarisch).
-
(ik zag trouwens een advertentie op deze site over rollades barbecueën... Daar hebben jullie vast geen invloed op :(
De moderator kan je er natuurlijk veel meer over vertellen. Google Ads (of andere advertentieaanbieders) plaatsen automatische advertenties. De mogelijkheid bestaat dat je "gerichte" advertenties krijgt doordat ze met een programmaatje jouw zoekgedrag in kaart hebben gebracht. Dus als je hebt gezocht naar BBQ-recepten, dan krijg je advertenties met BBQ-recepten en aanverwante zaken.
-
Wel geinig als je zoals ik op een openbare computer zit, van het werk. Kan je het zoekgedrag van je collega's eens onder de loep nemen :) Nu staat er overigens een ad voor fotoboeken, En daar heb ik net zelf over gepost, dus dat klopt dan wel weer. [\offtopic]
-
Vegatopia en Wakker Dier zijn inderdaad twee verschillende organisaties. Vegatopia staat voor lekker en vegetarisch eten, Wakker Dier voor geen bio-industrie (dus niet per definitie vegetarisch).
Ik bedoelde ook niet dat dat hetzelfde zou zijn... :)
Wel geinig als je zoals ik op een openbare computer zit, van het werk. Kan je het zoekgedrag van je collega's eens onder de loep nemen :) Nu staat er overigens een ad voor fotoboeken, En daar heb ik net zelf over gepost, dus dat klopt dan wel weer. [\offtopic]
Heb ik mezelf nu verraden?? :$ Ik heb toch alleen het boek gebruikt...
-
Haha eet je stiekem rollades op barbecues dan? ;D
-
Nee hoor, zelfs geen vegetarische rollades. Ik heb geen vleesvervangers gebruikt omdat ik dan het idee had dat het werd vergeleken met echt vlees, waar het dan niet aan kon tippen.
-
Help! Ik ervaar echt een dilemma. Ik heb deze hele draad gelezen, maar toch... Ik weet wel wat ik eigenlijk zelf wil doen, maar weet ook dat dat niet in goede aarde gaat vallen of anderzijds lastig kan gaan worden. Meestal trek ik me daar niets van aan, maar nu blijf ik al meerdere weken twijfelen. Misschien kunnen jullie me overtuigen met goede argumenten (voor dan wel tegen), of tips, ideeen, eigen ervaringen. Ik denk nu al twee weken bijmezelf, Tem, stel je niet aan. je moet doen wat jou beter lijkt. En toch blijft het knagen en kom ik er op de een of andere manier niet uit.
Het 'dilemma' (dat maak ik er althans van :-\) is het volgende. Eind van deze maand ben ik jarig. Dit keer komen mijn vrienden en familie op aparte dagen. 8 familieleden die belangrijk voor mij zijn zullen dan mee eten.
Dit specifieke deel van de familie is echt heel erg moeilijk met eten. De afgelopen 3 verjaardagen heb ik 2 dagen staan koken en enorm mijn best gedaan om ook voor hun iets lekkers neer te zetten als ook voor de andere gasten. Tevergeefs. En dan had ik dus echt 6 verschillende schalen/schotels staan. Ze kijken naar de schalen en zien niks waar vlees in zit, of zien iets met rare cous cous of pasta met enge gedroogde tomaten en willen het dan bij voorbaat al niet. Één nichtje had nog wel van een van de salades geproefd, maar lustte het niet, m'n aangetrouwde neef vond de soep (die een fale safe was) "heeeeerlijk! Wat voor recept is dit? Mag ik nog een derde kom, Temari?" Err... Dat was dus zo'n zak champignonnensoep van het AH-huismerk. >_<'
De laatste keer had mijn moeder een pasta-salade gemaakt met specifiek dit gezin in haar hoofd. Ik hoopte dat zij wel zou slagen waar ik al twee keer faalde. Dat deed ze! Ze had een salade gemaakt van pasta, brie en paprika en een fles tomatenketchup ernaast gezet :cheer_eerie:. Ze wilde eigenlijk iets met vlees maken, maar dat mocht toen niet van mij.
Het is traditie dat we met dit soort dagen met elkaar eten en ik vind het ook altijd heel gezellig. Koken voor hen is echter nagenoeg onmogelijk! Wel weet ik nog van één hartige taart met courgette (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=597368&rq=courgettetaart)die ze lusten, dit had ik voor een andere gelegenheid geprobeerd.
Mijn moeder vindt nu dat ik iets van vlees moet neerzetten, desnoods wil zij wel een 'meat loaf' maken, zei ze, want dat lusten ze bijvoorbeeld wel. Zij vindt het enorm ongastvrij (om niet te zeggen onaardig) van mij dat ik geen vlees in huis wil halen voor hen als ik weet dat dat is wat ze lusten. Ik vind vlees eten om de bekende redenen heel vervelend. En om nu mijn verjaardag te gaan vieren door een koe te mishandelen en te vermoorden, of door een varken bruut af te slachten, de zee leeg te roven en vissen te laten stikken en de planeet te vernietigen, dat vind ik eigenlijk gewoon heel beroerd en ook helemaal niet in een feestje thuishoren.
Deze mensen komen eten en ik wil niet ongastvrij en asociaal zijn. Ik wil ook iets behoorlijks neerzetten wat ze lusten. Nu weet ik dus niet waar ik goed aan doe.
Wat is jullie mening hierover?
Hoe pakken jullie dit soort situaties aan?
Eigen ervaringen?
Tips over hoe ik dit aan zou kunnen pakken?
Recepten van oersimpele (Hollandse) gerechten zonder 'enge' dingen?
Ik hoor graag van jullie!
O ja, 'ze' lusten geen tomaat, champignons (andere paddenstoelen weet ik niet) of bittere groenten.
-
Pizza zelf maken? (ik ben in pizza zone, voor het eerst zelf aan het maken, vandaar...) Of lust niet iedereen dat?
Frietjes met kaaskroketten of andere kost die vleeseters normaal ook naar binnen spelen?
-
Hè, wat een lastige situatie.
Er is helemaal geen probleem!
Jij vindt dieren doodmaken en opeten stom, dus daar werk je niet aan mee. Prima. Jouw huis, jouw regels!
Jouw familie lust niet zo veel, maar wel iets.
Dus:
Vooraf: champignonsoep uit een zakje. Voor de variatie, en de mensen die niet jouw aangetrouwde neef zijn, ook een andere soep erbij nemen (tomaat? franse ui?). Liefst uit een zakje. Dat kennen ze van thuis. (Graag een zo gangbaar mogelijk merk.)
Hoofd: pastasalade met brie, paprika en ketchup.
Erbij: courgettequiche. En ook genoeg stokbrood (al vanaf de soep).
En dan eventueel nog iets (max. 2 gerechten, en liefst eenvoudige) 'van jou' erbij bij wijze van experiment voor hen. Niet te luxe, niet te moeilijk, niet te bijzonder, want dat is allemaal niet aan ze besteed, als ik het zo lees. Je kunt dit onderdeel ook weglaten (of alleen voor jezelf maken); besteed je energie voor mooie gerechten koken liever aan mensen die dat wel kunnen waarderen. Twee dagen koken voor mensen die niks lusten is voor iederéén teleurstellend, dat zou ik echt niet meer doen.
Of gewoon denken: 'tradities zijn er om verbroken te worden!' En dan met z'n allen uit eten gaan. Of ze na het eten pas uitnodigen, of juist alleen 's morgens/begin middag.
Overigens: deze familie is belangrijk voor jou, zeg je. Ben jij dat ook voor hen? Dan kun je ze toch bellen en overleggen? Ik heb een vriendin die ik superlief vind, en die een echte carnivoor is en qua eetpatroon enige gelijkenis vertoont met jouw familie. Ongeveer alles wat ik kook lust ze niet of nauwelijks. Als ik een feestje geef waarbij gegeten wordt, neemt ze soms zelf wat snackjes mee (wel vega, omdat ik haar dat dan vraag en zij op zich geen vlees moet) en zorg ik hier voor broodjes en pindakaas ofzo.
-
Ik geloof echt niet dat die mensen alleen maar vlees eten. Nooit een aardappel, een bakje vla of een stukje kaas? Geloof ik niet.
Ik denk dat je het in dat geval het beste bij 'traditioneel' kunt houden, of bij herkenbaar. Dus geen dingen die twintig jaar geleden nog niet op de markt waren (coucous, gedroogde tomaten, etc.). En je hoeft ook geen rekening te houden met hun gezondheid, dat doen ze de andere dagen van het jaar zelf maar (of ook niet).
Ik zou verschillende soorten brood (inclusief wit stokbrood) doen met stukjes kaas (en dan niet alleen woeste blauwe maar ook van die suffige zachte Franse smeerkaas ofzo), eiersalade, gevulde eitjes, tomatensoep, geroosterde aardappeltjes, etc.
En dan gewoon alles tegelijk neerzetten als een soort buffet. En zorg vooral ook voor erg lekkere toetjes, mensen die alleen maar vlees eten eten gek genoeg vaak wel chocoladetaart en ijs...
-
Ik geloof echt niet dat die mensen alleen maar vlees eten. Nooit een aardappel, een bakje vla of een stukje kaas? Geloof ik niet.
Als mensen zeggen dat ze 'alleen maar' vlees lusten, krijg ik altijd de neiging om jus in hun koffie en over de taart te gieten.
(Maar meestal staat er rond koffietijd geen jus op tafel. Ik heb dit dus nog nooit uitgeprobeerd. Iemand wel, toevallig? Ik ben zo benieuwd naar de reacties!)
-
Hè, wat een lastige situatie.
Er is helemaal geen probleem!
Jij vindt dieren doodmaken en opeten stom, dus daar werk je niet aan mee. Prima. Jouw huis, jouw regels!
Jouw familie lust niet zo veel, maar wel iets.
[...]
Niet te luxe, niet te moeilijk, niet te bijzonder, want dat is allemaal niet aan ze besteed, als ik het zo lees.
Wat Calimero zegt. Mensen die niets lusten 'waar geen vlees in zit' of 'vegetarisch' vies vinden, denken bij 'vegetarisch' vaak aan enge dingen als tofu, tempeh, vleesvervangers en dat gedoe. Of aan macrobiotische, verantwoorde sm-maaltijden met een meditatief tintje. Niet toegeven dus. Maar kook gewoon wat de boer al kent en steek er niet te veel tijd en moeite in.
Of de champignonsoep per sé uit een pakje moet komen... ik zou een simpele verse maken. Of misschien pompoensoep (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10427-heksenketel-pompoensoep). Stokbrood, simpele salade, kruidenboter, boter, wat kaasjes. Geroosterde aardappels (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11490-geroosterde-aardappels) zijn inderdaad woest lekker en snel te maken.
Of inderdaad het calimero-protestmenu. Met een XXL-fles ketchup erbij!
-
Een broodmaaltijd? Met afbakbroodjes, van die 'salades' van Johma, vlaaien erbij en soep uit blik?
-
:schater2: Ik lig helemaal dubbel om jullie reacties! En daardoor voel ik me gelijk alweer wat beter!
- Ik hou van woest(e) stinkende Franse kaas! lol! Maar ik kan wel wat kaasjes en borrelnootjes en chips en salsa zonder jalapeño doen voor 't eten. Hummus kan ik ook wel van te voren maken, weet eigenlijk niet of ze dat eten. Maar ik wel, hihi. En taart krijgen ze dan ook vooraf, dus dan prop ik ze van te voren al lekker vol, gehehe - dat scheelt weer als ze de aardappeltjes te rozemarijnig vinden.
- Gevulde eitjes, dat heb ik dus nog nooit gemaakt! Maar dat is wel een goed idee, dat lusten ze vast wel! Kun je dat een dag van te voren maken, denk je? of de vulling en de uitgeholde eieren gescheiden houden en dan op de dag zelf vullen? Ik ga me beheersen er niet stiekem olijven doorheen te gooien ;)
- Ja, die courgettetaart moet sowieso maar.
- soep met brood is in elk geval makkelijk... De een lust geen tomaat, de ander geen champignon... Dan ga ik t denk ik niet zelf maken, gewoon laten klaarmaken door chef Heijn en dan haal ik 2 soorten. Of misschien een heldere groentensoep (zonder kip :eh:) maken, misschien kan dat wel, of vult dat minder dan die soepzakken/blikken uit de supermarkt?
- En dan van die vieze selderie salades en zo voor op 't stokbrood? Ik denk dat ze dat wel eten.
- Ja... aardappeltjes. Ik heb niet een heel grote oven (en bezit ook geen frituurpan), maar misschien kan dat wel. Even over nadenken nog. Dan kunnen die warm, maar dan moet de taart koud. Kan denk ik wel. Of in plaats daarvan die pastasalade, al krijg ik dat zelf niet weg. Oh! Ik zou echt 2 ruime ovens willen hebben! Oh! of een aardappelsalade?
- Een frisse groene salade (zonder venkel, radijs, tomaat en andere lekkere dingen) bakje met pitjes en kerstomaatjes er maar naast dan.
- Dan moet ik toch nog wel iets. Hmmzz misschien kan ik wel maiskolven doen? of zo iets (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=312400&rq=buffet+vegetarisch)
- Lekker zwaar toetje, dan missen ze die baksteen die vlees veroorzaakt in je buik wat minder (mensen zeggen wel eens dat vlees minder vult, toch?). Ik ben niet zo toetjes minded, als je al taart geeft bij de koffie, wat geef je dan als toetje? Misschien griesmeelcake met siroop... Dat is zelfs beter van te voren te maken en dat ik ook wel makkelijk. Ideeën?
-
Ja, afbakbroodjes ipv stokbrood is leuker en dan zoals maartje zei een paar kaasjes en idd van die mayonaise salades (niet mijn smaak, maar daar gaat t niet om).
Dan geroosterde groenten erbij (ook leuk voor op t afbakbroodje), kant en klare soep (als we toch makkelijk doen, kan dat er ook nog wel bij ;)). misschien geroosterde aardappels of anders een aardappelsalade, een groene salade en die taart. Mwah, dat zou op zich nog wel kunnen werken! En dan warm geserveerde gevulde bladerdeegdingen met niet-enge dingen.
En dan toetje en ook van voren de mensen alvast goed volstoppen.
Dan, als ze graag willen en de bui al zien hangen, kunnen ze thuis voor ze weggaan nog een goede lading vlees naar binnen schuiven en een zak van die gedroogde worstjes in de auto leggen voor op de terugweg.
-
Zo'n boomstammetje toe, zo'n ijs ding? Evt met div. sorbetijzen van AH er ook nog bij en wafelkoekjes?
-
Bedankt voor al jullie goede tips, heel fijn!
Nu je 't zegt, mijn neef is echt dol op van die ijstaarten (dat is zo'n boomstammetje toch?) Ik ben er niet zo van, maar nu ik er over nadenk, is dat wel iets wat ze zelf weleens in huis hebben. Dat ga ik doen En dan koop ik er advocaat bij voor er overheen en dan kan ik (doe ik ook nog 's wat) zelf chocoladesaus maken.
Ik was me al aan 't afvragen hoe je een aardappelsalade zonder olijven maakt :-[ toen ik op jouw, Eelco, link klikte die een link had naar een aardappelsalade zonder olijven leidde. Fijn!
Ik heb er weer een positief gevoel bij en een idee wat ik kan doen om iets op tafel te zetten waar niemand over kan klagen. Het is wel raar om niet uitgebreid te koken, maar uiteindelijk gaat het er om dat mensen het naar hun zin hebben. M'n neef gaat in elk geval blij zijn met z'n soep en z'n ijstaart en m'n tante met de advocaat. En m'n oom lust iig die courgettetaart.
Ik voel me helemaal opgelucht!
-
Ik zou de ui en misschien ook de mais weglaten uit de aardappelsla als het echt picky-eters zijn (en zo te horen zijn ze dat). Tenzij je weet dat ze mais lusten. Als je weet dat ze doperwten lusten kun je evt een paar, maar niet te veel, doppers toevoegen.
-
Benoem om te beginnen je buffet niet als vegetarisch, dat scheelt al meer dan de helft.
Ik denk dat je met het menu van mijn afgelopen verjaardag wel aardig uit de voeten zal kunnen. Niet te extreme smaken, wel vega (ik had een gedroogde w0rst en saucijzenbroodjes als enige niet-vega opties), genoeg keuze. En bijna alles is van te voren te maken.
Als vooraf had ik appeltaart en taart met aardbeien en gele kiwi. Appeltaart is zeker van te voren te maken en met vorm en al in een zak in de vriezer te doen. Op de ochtend uit de vriezer halen en laten ontdooien.
Als appetizer had ik gevulde eieren (kan je ook van te voren maken, dan wel met plastiekje afdekken in de koelkast), blokjes kaas (ik dacht 2 soorten, met vega stremsel), de niet-vega dingen en ik dacht ook een schaaltje nootjes.
Als voorgerecht groentesoep. Bouillonblokjes, water, gewelde gedroogde shiitake (kan je ook weglaten, maar het smaakt heel vlezig, ook qua structuur), paprika in kleine stukjes of hele dunne reepjes, eventueel omeletreepjes, wortel in kleine stukjes, lente-ui in dunne ringetjes, vermicelli of dunne noedels, peterselie, taugé.
Hoofdgerecht was een grote schaal huzarensalade (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11559-huzarensalade). Deze is ook van te voren te maken (liever niet meer dan 2 dagen) en afgedekt onder plastiekje in de koelkast dan bewaren. Daarbij had ik stokbrood (al vanaf de soep) en linzenköfte (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11495-linzenkoefte-in-slabladeren).
Als dessert had ik een gewone home made griesmeelpudding.
Ik heb geen klachten gehad dat het niet te eten was.
Ik heb ook een familie met moeilijke eters. Mn zus lust niets en de laatste keer dat ik bij haar ging eten, werd ik daarna ziek.
-
Of aan macrobiotische, verantwoorde sm-maaltijden met een meditatief tintje.
sm-maaltijden? :o
Ik heb veel vooroordelen over vegetarisme en macrobiotiek gehoord, maar dat het zo kinky zou zijn is nieuw voor me ;)
Macrobiotisch&vega = jezelf niks lekkers gunnen = zelfkastijding => dan zal je dus wel van pijn houden => sm. Zoiets? ;D
Maar je bedoelt vast iets anders, waar staat de afkorting sm voor bij jou?
-
Mijn 1e gedachte bij de aardappelsalade was rode ui, toen dacht ik, nee, geen goed idee. Bosui moet wel kunnen. doperwten vind ik een heel goed plan en dan misschien nog een groen blaadje van 't een of t ander erbij... veldsla misschien, of wordt dat raar met erwten. Ik ga wel 's even nadenken daarover.
zelfgemaakte eiersalade gaat 't denk ik worden bij de afbakbroodjes, al zijn gevulde eieren mooier... en dan koop ik er nog wel een selderiesalade bij en dergelijke andere vegetarische smeersels die er zijn en kruidenboter.
Een grote schaal gegrilde groenten vind ik er ook wel bijpassen (en wie weet gooi ik daar wel stiekem wat kikkererwten door).
ik dacht kant-en-klare champignonsoep met wat toegevoegde paddenstoelen, peterselie en een scheut port of zo en wat bosui erop, dan is 't wat aangekleder. Daarbij nog een ander soepje. Maar de soep die jij, Koekje, voorstelt, is ook wel een leuk idee. Ga ik nog even over nadenken. Misschien dat dat het wel wordt.
Courgettetaart erbij en voor wie trek heeft nog gevulde bladerdeegflappen en dan maak ik gewoon 2 verschillende vullingen, kunnen ze nog kiezen ook. Dat hoeft ook niet heel lang in de oven, dus desnoods kan ik nog een 2e lading doen ook.
van te voren natuurlijk taart en borrelhapjes... nou alles bij elkaar zit ik al vol als ik eraan denk!
Ik ben blij dat jullie met me meedenken. Ik zag er namelijk echt flink tegenop en nu bijna helemaal niet meer! Zo kan ik toch nog een degelijke maaltijd neerzetten. Koekjes menu klinkt inderdaad grotendeels alsof mijn familie zo aan had kunnen schuiven. Ik hou zelf niet van huzarensalades, zij wel, want met feestjes hebben ze het wel geregeld staan, volgens mij. Heb er echter nooit aan gedacht daar een vega variant op te maken... Geen slecht idee, maar ja, mijn verjaardag en moet het zelf toch ook nog wel willen eten, hihi.
Koekje, wat was voor jou de doorslaggevende reden om ook wat dingen met vlees erin neer te zetten?
-
Ik was me al aan 't afvragen hoe je een aardappelsalade zonder olijven maakt :-[ toen ik op jouw, Eelco, link klikte die een link had naar een aardappelsalade zonder olijven leidde. Fijn!
Ik maak zelf ook af en toe 'Duitse' aardappelsalade van blokjes gekookte aardappel en augurk, vermengd met (Turkse) yoghurt, een scheut azijn, peper en zout. Doodsimpel en erg lekker. Zelfgemaakte selleriesalade (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8540-simpel-selleriesalade) doet het ook erg goed.
Als je toch van alles aan de k&k-champignonsoep toe wilt voegen, waarom maak je hem dan niet helemaal zelf? Zo moeilijk of tijdrovend is dat niet.
Afbakbroodjes zijn op zich niet slecht (wij ontbijten er regelmatig mee), maar echt feestelijk vind ik het ook niet. Je kunt natuurlijk ook wat volkorenafbakbroodjes of spul met pitjes e.d. er op erbij doen, dan ziet het er wat leuker uit. Of gewoon bij de bakker goed stokbrood en/of ciabatta kopen - broodmes erbij, klaar.
Zelfgemaakte kruidenboter is trouwens véél lekkerder dan k&k en in een mum van tijd gemaakt: boter kort in de magnetron op lage stand verwarmen (of, nu het nog redelijk warm is, lang genoeg uit de koelkast houden). Teentje knoflook persen, pepertje snipperen, theelepeltje mosterd en verse of gedroogde bieslook, snufje zout en dit alles met een vork goed vermengen. Terug in de koelkast en klaar is Kees. Steevast razend enthousiaste reacties.
Of aan macrobiotische, verantwoorde sm-maaltijden met een meditatief tintje.
sm-maaltijden? :o
Ik heb veel vooroordelen over vegetarisme en macrobiotiek gehoord, maar dat het zo kinky zou zijn is nieuw voor me ;)
Macrobiotisch&vega = jezelf niks lekkers gunnen = zelfkastijding => dan zal je dus wel van pijn houden => sm. Zoiets? ;D
Inderdaad! De buren van mijn ouders zijn zulke vegetariërs. Ik verdenk ze er van dat juist de 'onthouding' ze een tevreden, zennig gevoel geeft. Daarvoor hoef je trouwens niet vegetarisch te eten: de ouders van mijn beste vriend hebben een slaapkamer die doet denken aan een sanatorium. Aan beide kanten van het bed een weegschaal. Kun je meteen na het opstaan kijken hoeveel gram je de afgelopen dag te veel hebt gegeten. Gezellig.
-
Koekje, wat was voor jou de doorslaggevende reden om ook wat dingen met vlees erin neer te zetten?
Ik vind dat zelf ook niet vies.
Ik ben geen volledige vega. Ik wil zoiets best wel eten met mn verjaardag, maar dan wel kwaliteit. Dat ene gedroogde ding en 1 batch saucijzengevalletjes vond ik een mooie hoeveelheid dode diertjes. Geen gezanik dat er alleen groenvoer op tafel zou staan, maar de hoofdmoot toch vega. Ik eet geen saucijzengevallen uit de winkel en ik maak ze zelf niet vaker dan 2x per jaar. Gedroogd ding eet ik ook niet zo vaak, want een hele komt toch niet op in mn eentje.
De saucijzengevallen kan je op zich ook goed vegetariseren (tofugehakt gebruiken en meer kruiding) en gedroogd ding kan je weglaten.
Ook lekker retro en Hollander-proof: bak met verschillende repen rauwkost en een dipsaus erbij. En natuurlijk een zak chips (kabouterhoedjes bv).
-
Jeetje, maar het is toch jouw verjaardag ???
Je kan ook kijken naar het maken van een chili met vegetarisch gehakt waar ze nacho's in kunnen dippen of nacho's met vegetarisch gehakt, kaas, jalapeno's en salsa of guacamole of iets dergelijks. Als je oven niet zo groot is, kun je de nacho's in meerdere etappes serveren, scheelt ook met het afkoelen e.d. Mijn ervaring is dat het bij dit soort gerechten vlezig genoeg overkomt en niet zo licht op de maag ligt ("als ik geen vlees heb gegeten, krijg ik zo snel weer honger"). Gegrilde aubergineplakjes kun je met vegetarisch gehakt, beetje tomatensaus en wat kaas (mozzarella?) beleggen. Of een stevige satehsaus voor over van die nepkipsatehtjes anders?
En anders vraag je ze een avondje solidair te zijn met Afrikaanse hongerkindjes oid. Echt van de zotte dat je je zorgen gaat maken over je eigen verjaardag...
-
Ik maak zelf ook af en toe 'Duitse' aardappelsalade van blokjes gekookte aardappel en augurk, vermengd met (Turkse) yoghurt, een scheut azijn, peper en zout. Doodsimpel en erg lekker. Zelfgemaakte selleriesalade (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8540-simpel-selleriesalade) doet het ook erg goed.
Heee is selleriesalade zo eenvoudig? Dan ga ik dat wel doen! Lijkt dat wel engiszins op die uit de supermarkt? Anders herkennen ze 't straks niet en voor je 't weet eet ik dan de rest van de week selleriesalade... Valt me op dat daar geen mayonaise in gaat, ik dacht altijd dat dat met mayo was. Maar ik ben er blij om, want kwark vind ik persoonlijk lekkerder en is makkelijk biologisch te verkrijgen :)
Als je toch van alles aan de k&k-champignonsoep toe wilt voegen, waarom maak je hem dan niet helemaal zelf? Zo moeilijk of tijdrovend is dat niet.
Hihi ja, dat is natuurlijk helemaal waar. Ik zat gister te denken dat een maissoep ook wel leuk is, misschien. Ik maak geregeld zelf soep, dus waarom nu ook niet. Veel werk hoeft 't niet te zijn. Ik zat kan-en-klaar te denken, omdat m'n neefje die ene dus graag lust, en m'n nichtje lust juist die weer niet. (déjà vu! Heb ik dit al eerder gezegd? ???) Anderzijds, als ze 't niet hoeven, hoef ik de rest van de week niet te koken ;) Ik vind dat ik wel in elk geval 1 soep kan maken (ik bedoel, kom op!) maar missch dat ik er dan voor de zekerheid nog een soep uit zak bijkoop voor 't geval dat. Voel ik me iig relaxter en da's ook wat waard.
Afbakbroodjes zijn op zich niet slecht (wij ontbijten er regelmatig mee), maar echt feestelijk vind ik het ook niet. Je kunt natuurlijk ook wat volkorenafbakbroodjes of spul met pitjes e.d. er op erbij doen, dan ziet het er wat leuker uit. Of gewoon bij de bakker goed stokbrood en/of ciabatta kopen - broodmes erbij, klaar.
Ja, ik zat te denken om lekkere afbakbroodjes bij de bakker te halen. Daar vind ik niks mee mis: ciabatta's, donker meergranen, desempistoletjes wit/ bruin...
Zelfgemaakte kruidenboter is trouwens véél lekkerder dan k&k en in een mum van tijd gemaakt: boter kort in de magnetron op lage stand verwarmen (of, nu het nog redelijk warm is, lang genoeg uit de koelkast houden). Teentje knoflook persen, pepertje snipperen, theelepeltje mosterd en verse of gedroogde bieslook, snufje zout en dit alles met een vork goed vermengen. Terug in de koelkast en klaar is Kees. Steevast razend enthousiaste reacties.
Ja! Als ik 't heb, dan maak ik het eigenlijk altijd zelf. Ik las nu terug hoe ik 't had opgeschreven, en ik zie nu idd dat het er staat alsof ik dat ook wilde gaan kopen. Dat wilde ik niet. Sowieso wil ik m'n boter bio, en dan kan ik wel gaan zoeken bij de eco-winkel naar kruidenboter, maar 't is een stuk tijd- en kostenbesparender als ik 't zelf doe, want het is natuurlijk zo gepiept.
-
Jeetje, maar het is toch jouw verjaardag ???
Je kan ook kijken naar het maken van een chili met vegetarisch gehakt waar ze nacho's in kunnen dippen of nacho's met vegetarisch gehakt, kaas, jalapeno's en salsa of guacamole of iets dergelijks. Als je oven niet zo groot is, kun je de nacho's in meerdere etappes serveren, scheelt ook met het afkoelen e.d. Mijn ervaring is dat het bij dit soort gerechten vlezig genoeg overkomt en niet zo licht op de maag ligt ("als ik geen vlees heb gegeten, krijg ik zo snel weer honger"). Gegrilde aubergineplakjes kun je met vegetarisch gehakt, beetje tomatensaus en wat kaas (mozzarella?) beleggen. Of een stevige satehsaus voor over van die nepkipsatehtjes anders?
En anders vraag je ze een avondje solidair te zijn met Afrikaanse hongerkindjes oid. Echt van de zotte dat je je zorgen gaat maken over je eigen verjaardag...
Ja, dat serveer ik allemaal graag op feestjes, maar niet per definitie aan hen. Guac vinden ze vreemd en zelfs als ik maar 1 jalapeno per 3 tomaten doe, vinden ze de salsa nog te scherp. ik ga wel een salsa flanzen voor bij de chips, en ik denk dat ik 'm gewoon pittig doe, want m'n broertje, m'n moeder en d'r vriend en ik lusten dat wel. Of ik doe het eerst met bijna geen pepers, daarvan hou ik wat apart en door de rest blitz ik wel nog jalapeno's. En misschien dat ik 't nog wel onder de gril gooi met kaas, dat weet ik nog niet. Mijn grootste zorg was de hoofdmaaltijd. En met alle goede tips maak ik me daar nu vele malen minder zorgen om. Bijna eigenlijk helemaal niet meer :).
-
Heee is selleriesalade zo eenvoudig? Dan ga ik dat wel doen! Lijkt dat wel engiszins op die uit de supermarkt?
Nee, lijkt er echt totaal niet op. Ik vind het heel lekker hoor, die zelfgemaakte, maar ik denk eigenlijk dat mensen die niet van gekke dingen houden het echt niet zullen lusten.
-
Wellicht ook nog een ideetje. Het is ook makkelijk van te voren te maken en zelfs in te vriezen.
Kleine pizzaatjes. Pizzadeegje maken en meerdere kleine deegbodems van rollen, ongeveer formaat iets groter dan je handpalm (dus wel kleiner dan zo'n chemisch pizzabroodje van de marktbakker). Deze beleggen met niet te sterk gekruide tomatensaus en kaas. Bij je gasten noem je dat dan 1-persoons margarita-pizza. De margaritapizza is vega en lust zo'n beetje iedereen. Ipb basilicum (heeft toch een vrij sterke smaak) kan je voor het afbakken een heel klein beetje gedroogde oregano er overheen strooien.
Voor selleriesalade die op die uit de winkel lijkt, zou ik het volgende doen:
Stuk knolselder schillen en met de mandoline 'raspen' tot dunne sliertjes of zo'n potje gebruiken. Bij selder uit pot deze heel goed afspoelen, uit laten lekken en daarna afdrogen met schone theedoek. Dit is om het zuur waar het inzat, weg te halen.
Maak saus van dikke Turkse yoghurt; deze is mild en goed stevig. Beetje olie en nog kleiner beetje milde azijn (bv rijstazijn) waar nodig en wat zout en peper en een snuf/schep suiker. Goed blijven proeven. Dan opleuken met een beetje gehakte peterselie, bieslook (eventueel vervangen door niet teveel en ragfijn gesneden lente-ui), gehakt augurkje, zilveruitjes.
Roeren en dan laten intrekken totdat de selder niet te hard meer is. Kan zijn dat je rauwe knolselder in sliertjes even moet voorkoken of blancheren.
Waar het op neer komt is dat je ze toch verplicht vegavoer voorzet. Je benoemt het alleen niet expliciet zo en je gebruikt milde en flauwe smaken, om hun niet-opgevoede smaakpapillen tegemoet te komen.
Ik vind het overigens helemaal niet ongastvrij om ze geen vlezen voor te zetten. Ze krijgen immers eten, wat ook nog eens home made en met liefde bereid is. En als ze het nog niet willen eten, kan je altijd nog over de kindertjes in Afrika beginnen :devil:
-
Op onze bruiloft heb ik de door ons aangeboden lunch door een cateringbedrijf laten verzorgen. Allemaal vegetarisch.
Op mijn verjaardag kook ik meestal drie verschillende hoofdgerechten (rijst, aardappelen, pasta), voor elk wat wils maar wel vegetarisch. Nooit klachten of discussies gehad. En alles op.
Recepten heb ik niet, want die zijn te eenvoudig doch voedzaam.
-
Nou, het feest was gister en het werd uiteindelijk nog een tuinfeest ook! :D
Het menu was erg geslaagd. Uiteindelijk heb ik voor het avondeten gemaakt:
een courgettetaart, een paddenstoelentaart, een groene salade, een eiersalade, een aardappelsalade (deze laatste 2 van deze site, met een draai van mezelf, maar daar zijn recepten voor, toch?). Dan had ik ook nog afbakbroodjes bij de bakker gehaald en selleriesalade gekocht en kruidenboter gefikst. Ik wilde ook nog een soep maken, maar ik keek naar al die schalen en dacht, nee, dat wordt véél te veel. Dus de soep kwam er niet van, al had ik er al wel de spullen voor gekocht. Toetje was hangop met slagroom, pistache, frambozen en honing (deze had mijn moeder gemaakt).
Iedereen schepte meerdere keren op, dus daar was ik heel blij om. Niet iedereen vond alles lekker, maar iedereen vond wel meerdere dingen lekker. Sommigen zaten zelfs te vol voor een toetje, die ze toen maar later op de avond alsnog gegeten hebben ;) en ik had ook te veel gemaakt, dus taart en salades en nog af te bakken broodjes zijn verdeeld, dus in elk geval 3 huishoudens hoeven vanavond niet te koken, haha!
Bedankt voor het meedenken en voor alle tips!
-
Erg fijn dat het een succes was... :)
-
Ja super!
-
Fijn! Geen gezanik over het gebrek aan vlezen?
-
Nope! :wortel:
-
Lekker macaroni maken met de vegetarische gehakt van de AH of vegetarische spekjes. Ik vindt het heerlijk en je ziet en proeft haast geen verscil helemaal als je er een hele lekkere saus gebruikt. Ik moet ook zeggen ik kook gewoon vegetarisch wie er ook komt maar ik denk dat ik het na afloop zal zeggen vooral als het gesmaakt heb. Zo iets als; Op deze manier mis je het vlees totaal niet.
-
Ik had laatst een heldere tomatensoep gemaakt waar ook nori inging, de eters dachten dat ik er vis in had gedaan! Ze reageerden bijna geschokt, haha!
Maar dit ga je dan dus nog maken? Ben benieuwd hoe ze reageren op de 'onthulling'!
-
Ik vind nori ook erg (dus te) vissig smaken en daardoor niet lekker. Tofugehakt daarentegen proef ik overduidelijk aan dat het geen koe is. Ik vind tofu lekker, maar kan het niet met echte vlezen vergelijken.
-
Ik heb geen idee hoe vis smaakt! Maar naar 't schijnt smaakt vis dus naar nori ;)
-
Nori smaakt wel minder vissig dan echte vissen. Het ziltige van de nori, dat is dus gewoon vissensmaak. Dan heb je per vis ook nog aparte smaakverschillen, maar daarvoor heb ik ook al te lang geen vissen meer gegeten om er meer over te kunnen vertellen.