Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Kaatje op 29 juni 2009, 12:34:08
-
Hoi,
Bij het zoeken naar lekkere auberginerecepten (die ik overigens ook gevonden heb) kwam ik bij de termen "biriyani" en "tjepatta". Ik weet echter absoluut niet wat dat is, en kan het, zelfs na uitgebreid googelen, niet terugvinden. Kan er iemand mij helpen? Ik denk dat biriyani iets zou kunnen betekenen als "stoofpot", maar het zou ook zoiets kunnen zijn als "garam massala", en van "tjepatta" vond ik al helemaal niks, en ja, ik ben er zeker van dat ik het goed (over)geschreven heb!
-
dit (http://en.wikipedia.org/wiki/Biryani) misschien?
-
Garam Massala is een specerijenmengsel. Het heeft geen vaste samenstelling, want iedere Indiase mama heeft uiteraard het lekkerste mengsel ;)
Hier vind je meer over de Indiase keuken:
http://www.quanjer.nl/kookboek/main.php?sel_cat=1&alg_page=inleiding.htm&sel_id=2
-
Biryani is inderdaad, zoals de door Lelle gelinkte recepten, een milde schotel van licht gebakken saffraanrijst met kruiden (zeker koriander), rozijnen, amandelen, noten en (voor vegetariërs) groenten.
Ik denk dat die "tjepatta" chapati kan zijn: een kleine platte koek, die in India en Pakistan als brood wordt gegeten.
Lekker, die Indiase keuken!
-
Hmmmm, aubergines. Eén van mijn favoriete groenten en helemaal van deze tijd van het jaar. Ben zelf helemaal dol op Imam Bayildiz, Pasta a la Norma en Griekse Melanzasalata. Maar eet ze ook graag Indiaas of Indonesisch.
Wat Karl zegt klopt, chapati wordt ook wel als tjappatti(e) geschreven.
Op de site van de International Vegetarian Union staan veel Indiase recepten, en nog veel meer van elders in de wereld ook. (http://www.ivu.org/recipes)
-
Een ander lekker ingredient uit de Indiase keuken vind ik paneer (ook wel panir genoemd), een soort witte kaas die in blokjes door allerlei sauzen gaat. Is weliswaar niet vegan, maar in de biowinkel zijn twee bio-varianten te koop waarvoor ik wel een uitzondering zou maken. Hmmm, ik krijg door deze draad toch zo'n trek in Indiaas eten... :hungry:
-
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar panir schijn je heel gemakkelijk zelf te kunnen maken.
-
Dat klopt, als je een receptje wilt dan roep je maar, want ik heb er eentje. Zelf heb ik het wel eens geprobeerd, maar ik gebruik toch liever gekochte panir (die in de bio-winkel is van De Heilige Koe), want die is stevig en behoudt zijn structuur. Mijn eigengemaakte panir gaat brokkelen zodra het wordt verwarmd.
-
Lekker zijn ook de krokante pappadums, die men dikwijls vooraf met chutney serveert.
De Indiase keuken is, door de culturele en religieuze achtergrond een in oorsprong zeer vegetarische keuken.
Het is jammer, dat met verwestersing en groeiende rijkdom, daar ook meer vlees in sluipt.
Meer keukens waren in oorsprong grotendeels vegetarisch door de lagere levensstandaard van de bevolking, zoals de Italiaanse en Libanese. We houden er goede recepten aan over.
-
en van "tjepatta" vond ik al helemaal niks, en ja, ik ben er zeker van dat ik het goed (over)geschreven heb!
Ik denk dat dit misschien chapati moet zijn?
Verder: gebruik Ghee ipv olie of boter. Dat maakt je eten heel Indiazerig.
-
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar panir schijn je heel gemakkelijk zelf te kunnen maken.
Tadda!
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_zuivel.php?subaction=showfull&id=1230551266&archive=&start_from=&ucat=30&
-
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar panir schijn je heel gemakkelijk zelf te kunnen maken.
Tadda!
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_zuivel.php?subaction=showfull&id=1230551266&archive=&start_from=&ucat=30&
Heeft iemand (op de wereld, bedoel ik dan) dit al eens met sojamelk geprobeerd?
Ben even benieuwd. Dat sojamelk 'curdlen' met appelciderazijn (zoals bij een aantal vegan-cupcakesrecepten) gaat ook best aardig, immers.
-
Kuch... tofu?
-
Kuch... tofu?
kan je chocolade/aardbij/vanille/weetikwat tofu maken :thumbsupek:
-
Kuch... tofu?
Ja, heb je dat zelf gemaakt?
Werkt het?
-
Kuch... tofu?
Ja, heb je dat zelf gemaakt?
Werkt het?
Er is een maak zelf tofu draadje hier, en hier staat iets over silken tofu maken:
http://www.vegatopia.com/kokenenzo/index.php?subaction=showfull&id=1246366496&archive=&start_from=&ucat=2&
-
Kuch... tofu?
Hahaha, ik moest zo lachen toe ik dit las, want ik dacht ook van "zou je dat ook met soyamelk kunnen maken?" Toen las ik jouw reactie en dacht ik "Tuuuurlijk :bonk:!"
Hihihi...
-
Kuch... tofu?
Ja, heb je dat zelf gemaakt?
Werkt het?
Ik maak weleens saag panir en heb inderdaad weleens tofu gebruikt om panir te maken. Was prima gelukt, mits je het lang genoeg laat opstijven :)
-
Voor de liefhebbers van authentieke indiase recepten, mijn ex had een aantal indiase collega's en een van hen heeft me een tekstdocument vol recepten gestuurd nadat ik zijn smaakpapillen uit zijn mond had verbaasd met mijn vega tandoori-spiezen op een bbq. Als jullie interesse hebben, pb me even dan stuur ik het door :)
-
Ik!
-
Ik ook!
-
En ik!
-
Kan ik een tekstbestand via pb sturen? Anders heb ik even jullie mailadressen nodig... :)
-
Ik wil ook!
Indisch is njam :D
-
Kan ik een tekstbestand via pb sturen? Anders heb ik even jullie mailadressen nodig... :)
Ik heb vegatopiamail.
-
thank you djooiss ;D
-
Kan ik een tekstbestand via pb sturen? Anders heb ik even jullie mailadressen nodig... :)
Ik heb vegatopiamail.
Ik niet... Mag ik toch nog?
-
Kan ik een tekstbestand via pb sturen? Anders heb ik even jullie mailadressen nodig... :)
Ik heb vegatopiamail.
Kreeg net mijn mail aan jou weer terug, kon niet geleverd worden..
-
Waarom niet? Hé, webmaaaaasteeeeer...!
-
Ik ook! Ik stuur je een pb.
-
Kan ik een tekstbestand via pb sturen? Anders heb ik even jullie mailadressen nodig... :)
Ik heb vegatopiamail.
Kreeg net mijn mail aan jou weer terug, kon niet geleverd worden..
Ik heb de gegevens niet bij de hand (werkcomputer). Is de mail toch nog aangekomen? Anders ga ik morgen eens even kijken wat er mis is.
-
Heb de mail binnen, bedankt Djooiss!
-
Ja, bedankt Djooiss (waar zijn mijn manieren gebleven) !
-
mag ik hem dan ook nog?
-
Heb m'n mail ge pb't :)
Ik heb trouwens toen ik vorig jaar in India was op d emarkt flink ingeslagen, vooral wat je hier niet kan krijgen. Alleen dat begint al aardig op te raken :(
-
Graag gedaan ;D
-
vooral wat je hier niet kan krijgen.
Oe spannend, wat?