Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Schanulleke op 05 april 2009, 13:21:58
-
Ik ben op dit moment bij vrienden van me. Mijn vriendin gaat zo zelfgemaakte friet bakken in de Tefal Actifry. Ik ben heel benieuwd of het kan: een kilo friet bakken in een eetlepel olie. Wie heeft er ervaring met zo'n apparaat? Uiteraard zal ik ook verslag doen van de friet van vandaag. ;)
-
Ikzelf niet, maar heb al veel goede verhalen gehoord. Ik wilde hem vorig jaar ook gaan halen, totdat ik de prijs zag. Ik vind het een te dure frietpan.
-
Mijn schoonzusje heeft hem en is dolenthousiast. Mijn zwager daarentegen helemaal niet. 20 minuten wachten duurt hem te lang. Als je nog een snack erbij wilt dan heb je bijna een avondvullend programma!
-
Ik heb net even gegoogled, want ik had er nog nooit van gehoord. Volgens mij kun je in een oven net zo snel en met minder vet ook patat bakken. Hier vooralsnog dus geen Actifrywens.
-
Ik ben op dit moment bij vrienden van me. Mijn vriendin gaat zo zelfgemaakte friet bakken in de Tefal Actifry. Uiteraard zal ik ook verslag doen van de friet van vandaag. ;)
Nou, de patatjes zijn op. Tijd voor een 'productbeoordeling'. ;) De friet was prima. Ze kwamen lekker knapperig en lichtbruin uit het apparaat, wat ik toch erg knap vind als je bedenkt dat je voor een kilo patat slechts een eetlepel olie gebruikt. Als je een eetlepel olie in een koekenpan/hapjespan/wok/enz. doet en vervolgens een kilo friet van rauwe aardappel, dan lukt je dat niet. Het duurt trouwens wel lang (40 minuten per kilo). Qua smaak is het absoluut niet te vergelijken met patat van de snackbar. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de hoeveelheid vet die wordt gebruikt. Al met al smaakt (en is) de Actifry-patat erg 'light', nog meer dan ovenfriet. En dat is in ieder geval goed nieuws voor de slankelijners onder ons, al moet je wel een dikke portemonnee hebben om het apparaat te kunnen betalen (iets van 160 euro geloof ik).
-
Ik heb een actifry aangeschaft van cadeaubonnen die ik verzameld had. Als ik hem zelf had moeten betalen, had ik het nooit gedaan, maar nu moet ik zeggen dat ik nog geen moment spijt gehad heb. Enig nadeel vindt ik (= kookboekengek) dat er niet veel kookboeken voor zijn. Ik heb er nu 2, waarbij het grootste deel van de recepten niet vegetarisch is.
-
Wat is eigenlijk het 'nut' van zo'n actifry? Dat je light kunt frituren?
-
Ja. En als keukengadget/hebbeding.
-
Wij hebben er gisteren toch maar één gekocht. Een iets groter (en natuurlijk duurdere).
Lang hebben we getwijfeld, maar mijn broer heeft hem al geruime tijd en is er nog steeds blij mee.
Er zit een vies kookboek bij, mag bij afval.
Gisteren voor het eerst dus biologische diepvriespatat gemaakt, daarna veg nuggets met wat roerbakgroenten.
Ik vond het resultaat wel goed.
De patat hadden we een baktijd gegeven van 27 minuten en waren mogelijk iets te bruin, maar smaakten best.
In een electrische oven moet je de oven eerst voorverwarmen en vervolgens 15 - 20 minuten bakken. Tussentijds patat keren. Je hebt met dat Actifry minder tijd nodig.
Verder neem ik aan dat er minder energie wordt verspilt. Er wordt gebruik gemaakt van circulerende hete lucht. in een veel kleinere ruimte dan de oven.
Tja, de aanschaf 229,00 Euro is best wel hoog. Toch verwacht ik er veel gemak van te hebben. Je gooit gewoon de groenten er in, stelt de tijd in, en je hebt er verder geen omkijken naar totdat hij klaarpiept. Ik denk dat er weinig kans op aanbranden is.
Kookboek heb ik inderdaad bij het afval gegooid. Teveel onzin over goede vleesvoeding. We gaan gewoon experimenteren met verschillende groentes. Veel kan er niet mis gaan. Rauw, half rauw, half gekookt (maar vermoedelijk niet stukgekookt). We eten het wel op.
Nadeel: prijs, groot (lelijk) ding in je keuken, kan in vaatwasser maar die is dan gelijk vol.
-
Schanulleke en @rno, waar hebben jullie de Actifry gekocht en hoeveel sterren (op een schaal van 1 tm 5) zouden jullie het geven? Dan schop ik het product binnenkort naar de Gespot (http://www.vegatopia.com/vega/component/content/article/10969-gespot-bh-van-rijst) :D.
-
Verkrijgbaar bij de (grotere) witgoedhandel, in dit geval de Mediamarkt. Ik kan nog niet echt een oordeel vellen, maar laat ik vast inzetten op 4 sterren.
Als ik hem meer dan één keer per week gebruik (wat ik verwacht) zal de laatste ster ook toegevoegd kunnen worden. Maar dat moet wel gezien worden over een aantal maanden, want in het begin ben je natuurlijk een beetje enthousiast.
-
@Arno: ik dacht dat zo'n ding alleen voor patat bedoeld was. Hoe komen roerbakgroenten er dan uit?
Smaakt het ook anders? Worden ze bijv. knapperig?
-
We zijn nog volop aan het experimenteren. Maar je kan verschillende groenten er in doen. En met een beetje water of een beetje olie bereiden. Het principe is gewoon dat er hete lucht in de kom wordt geblazen, die de groenten dus verhit.
Je kan er inderdaad patat mee bakken, maar daar heb ik hem niet voor gekocht. Eerder als een alternatieve roerbakdinges. Gisteren aardappeltjes, groenteballetjes en roerbakgroenten (ui, wortel, courgette, paprika, champignons, tomaat). Na een half uur was het klaar.
Als alternatief voor de frituur is hij ook wel makkelijk. Je zit niet met een pan frituurolie, die je moet bewaren en na verloop van tijd moet weggooien. Of als je het met ovenfriet in de oven doet, het voorverwarmen en keren van de frietjes.
Reclame (http://www.tefalgezondenlekker.nl/producten_actifry.php)
De goedkoopste is 179,00 Euro. Duur dus.
-
Ben benieuwd of ie blijft bevallen. Is wel een interessant ding.
-
Afgelopen week een aantal keren gebruikt. Helaas geen recepten. Je pleurt er gewoon wat aardappelen, groenten en vleesvervangers in. Na 30 minuten komt het er best wel eetbaar uit. Vooral champignons, die hun vorm en smaak blijven behouden.
Broccolli was (nog) geen succes.
-
Kruid je het ook en zo ja, wanneer dan?
-
Na 30 minuten komt het er best wel eetbaar uit.
Is dat nu positief bedoeld? ::)
-
Ik ben zelf niet zo kruidig, dus daar heb ik niet over nagedacht. Vrouwtjelief gooit er gewoon wat over heen.
Wat betreft de tijdsduur is het een beetje gokken. Aardappelen kan je er best wat eerder in doen en de groenten wat later. Maar afhankelijk van de soort kan het zijn dat ze niet helemaal gaar, of juist verschrompelt er uit komen. We zijn het apparaat nog aan het "inkoken".
Afgezien van de broccoli (zie hiervoor) hebben we niets weggegooid (kwestie van (op)voeding trouwens).
-
Maar van ergens wat aardappelen, groente en vleesvervangers ingooien wordt je toch helemaal niet gelukkig? Al heb je nog zo'n mooi apparaat, het klinkt niet inspirerend. Koken jullie elke dag zo?
-
Wij zijn inderdaad geen keukenprinsessen.
-
Hmm, dat maakt me toch wel nieuwsgierig, het is dus niet om te experimenteren met nieuwe recepten en kooktechnieken, is het dan alleen om snel en zonder omkijken eten op tafel te krijgen? Je geeft aan dat je het als alternatief ziet voor roerbakken, maar hoe kun je nu roerbakgroenten 25 minuten in dat ding stoppen, terwijl roerbakgroenten in een wok in 5 minuten klaar zijn? Misschien lees ik het niet goed hoor, en doe je alles apart. Maar dan snap ik het ook niet helemaal, want als je niet alles er in 1 keer in doet maar in fases, bijvoorbeeld aardappelen eerst, later de vego-dingen en op het laatst de roerbakgroente, ontsnapt de hete lucht dan niet en duurt het langer voor iets klaar is?
-
in fases, bijvoorbeeld aardappelen eerst, later de vego-dingen en op het laatst de roerbakgroente
Zo ongeveer doen we het. Maar ik zal over enige tijd hier wat "recepten" plaatsen. verwacht echter geen culinaire hoogstandjes. Vooral ik kook eenvoudig doch voedzaam.
-
Gebruik je hem nog @rno? En zijn er inmiddels anderen die zoiets hebben aangeschaft?
-
Ongeveer twee keer per week.
-
Ik moet dus de Philips Airfryer uitproberen, die is vergelijkbaar met de Actifry.
Ik had het ding al weken in huis maar steeds geen zin om uit te zoeken hoe het werkte. Gisteren dus eindelijk wel gedaan, en eigenlijk was het heel simpel. Ik houd totaal niet van frituren, of nou ja, eigenlijk heb ik het ook nog nooit gedaan. Ik laat het V. altijd doen, onder het mom van 'mannenwerk'. Maar hij vond dit ding maar onzin, dus ik moest het nu toch echt zelf uitvogelen.
Ok, eerst de patat dus. Ik had het er een eeuwigheid in, maar het bleef bleek en slap. Na een tijd was het enigszins eetbaar, en ik dacht dat het misschien wel niet beter zou worden dan dat dus toen hebben we het maar opgegeten. Toen gingen de nuggets erin (van Provamel), die kwamen er heerlijk krokant uit, dus dat was wel een succes. Toen V. de nuggets eruit haalde, merkte hij op dat er op de frituurpan stond dat diepvriespatat op een hogere temperatuur moest, dus heeft hij er nog een handje ingegooid en dat kwam er dus wel bruin en krokant uit, hadden we voor niks een hele lading vrij smerige patat naar binnen zitten werken :-[.
Nou goed, uiteindelijk was het dus best een succes. V., die echt enorm sceptisch was over het apparaat, vond de patat (zijn versie dan ::)), ook echt lekker. Niet zo lekker als frituurpatat, maar veel beter dan we hadden verwacht. De nuggets waren echt heel goed geworden, zo krijg je ze niet in de pan denk ik. Qua geuren is het een beetje vergelijkbaar als met een oven, een stuk beter dan een normale frituurpan dus. En ik vind het toch wel een groot voordeel dat je niet met dat ellendige frituurvet zit de hele tijd. Ik ga nog even kijken hoe bitterballen/kroketten eruit komen, maar als dat ook een succes is, dan denk ik dat we hem wel houden.
-
En hoe lang duurt het juist voordat een portie frietjes klaar is?
-
In Actifry: voorgebakken diepfrietjes 25 minuten.
-
Oh dan is die van Philips toch nog wat sneller. Die eerste lading die ik verkeerd had gedaan hebben er wel 20 minuten ingezeten, maar in principe moet het 12-16 minuten bakken. Voorverwarmen is niet nodig, kan wel (3 minuten).
-
Heeft iemand een idee hoeveel vet friet opslurpt als je het in een gewone frituurpan bakt?
-
Is erg afhankelijk van de temperatuur o.a. Maar je kunt beter iets echt in de frituurpan gelijk dichtschroeien zeg maar, dan in een klein laagje olie in een gewone pan.
-
Ik zit stiekem aan een air-fryer te denken de laatste tijd.
Niet in de laatste plaats omdat ik toch met enige regelmaat diepvriesfrietjes in de oven bak (overigens juist weer geen speciale ovenfrieten, omdat die doorgaans een jasje hebben dat ik niet blief), wat op den duur toch een behoorlijk vieze oven en bakplaten oplevert, ondanks consequent gebruik van vers bakpapier.
Daarnaast lijkt het me ook handig als ik zo'n ding voor vegaburgers, worstjes etc. kan inzetten in plaats van koekenpan of oven.
Als ik daar zo het een en ander over probeer na te zoeken, kom ik er niet helemaal uit. Ook van de verhalen hierboven krijg ik gemengde gevoelens.
Maar toch, wie hier heeft een airfryer? Klopt het dat het voor verse friet geen geweldig idee is, maar dat (voorgebakken) diepvriesfriet er beter uitkomt dan uit de heteluchtoven? En dat dat per merk diepvriesfriet kan verschillen?
En hoeveel afwas vergt het? Kunnen alle afwasgevoelige onderdelen in de vaatwasser?
Waar moet ik eventueel nog meer op letten?
Ik zou zo'n ding zeker willen uitproberen, maar zie toch tegen de aanschaf op. Met name omdat er dan een toch vrij fors apparaat in de keuken een plekje moet vinden. Ook al hoef ik beslist geen grote te hebben (twee personen).
-
Ik zit stiekem aan een air-fryer te denken de laatste tijd.
Naast de door mijn voorganger gestelde vragen:
- Is zo'n air-fryer ook geschikt om (zelfgemaakte) falafel mee te maken?
- Zijn er naast de Actifry ook goedkopere apparaten die ook prima werk leveren?
-
Hmm ik was eigenlijk niet per se naar een tefal actifry op zoek, vanwege toch wel wat prijzig, maar de 1l original of traditional versie ligt hier nu in de winkel voor €120. Eens zien of ik sterk genoeg ben die te laten liggen.
Dus maar even op amazon gekeken wat gebruikers er over te zeggen hebben:
Question: Is it big enough for a family of 4?
Answer: Oh gosh no - you would be hard pushed to fit a small squirrel in... no way a whole family of four.
-
Ik heb voor mijn werk veel producten in de Airfryer getest (was eerst heel sceptisch, 'weer zo'n apparaat') en ik ben enthousiast! Ik heb er inmiddels zelf ook 1 en die heeft een vaste plek op het aanrecht.
Sommige friet komt er supergoed uit! Maar ik doe er ook bijv afbakbroodjes in (veel sneller dan mijn grote oven die eerst helemaal moet opwarmen). En zoete aardappelblokjes, beetje omhusselen met olie.
Falafel (voorgebakken) moet ook kunnen, ik heb nog zelfgemaakte falafel in de vriezer die ik dit weekend wil proberen te bereiden in de airfryer.
Er is wel een wezelijk verschil tussen de Tefal Actifry en de Phillips Airfryer. De Actifry is eigenlijk een automatische teflonpan, een roerarm zorgt dat het gerecht 'omgeschept' wordt. Je moet bij de Actifry ook een beetje olie toevoegen.
De Airfryer is een soort heteluchtfrituurpan. Hier hoef je bij voorgebakken producten geen olie toe te voegen (ovensnacks, airfryerfrites etc).
-
Dus maar even op amazon gekeken wat gebruikers er over te zeggen hebben:
Question: Is it big enough for a family of 4?
Answer: Oh gosh no - you would be hard pushed to fit a small squirrel in... no way a whole family of four.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
Als ik daar zo het een en ander over probeer na te zoeken, kom ik er niet helemaal uit. Ook van de verhalen hierboven krijg ik gemengde gevoelens.
Maar toch, wie hier heeft een airfryer? Klopt het dat het voor verse friet geen geweldig idee is, maar dat (voorgebakken) diepvriesfriet er beter uitkomt dan uit de heteluchtoven? En dat dat per merk diepvriesfriet kan verschillen?
Klopt! Je hebt dus altijd wat olie nodig om een lekkere korst te vormen. Zonder olie geen korst (=karton). Dus danwel de fabrikant heeft het al voorgebakken voor je, danwel je voegt zelf ergens olie toe. De mate van krokantheid heeft ook te maken met hoeveel vocht er in het product zit. Goedkope diepfriesfriet die voor de frituur bedoeld is, bevat meer vocht dan bijv ovenfriet.
En hoeveel afwas vergt het? Kunnen alle afwasgevoelige onderdelen in de vaatwasser?
Ik was de bak en het mandje altijd even af. Geen werk, mits je het na ieder gebruik doet
Waar moet ik eventueel nog meer op letten?
Neem een Phillips en geen B-merk. Hier zit echt verschil in
-
Qua falafel in de Actifry: het gaat goed met gekochte/voorgebakken falafel, of met verse/zelfgemaakte falafel die je van een stevige kwast olie voorziet, liefst even in laten trekken. Het is met weinig vet lastig om er een goed korstje op te krijgen, dus niet te zuinig.
-
Ik heb een airfryer gehad en inmiddels weer weggedaan. Vond het niet veel extra toevoegen t.o.v. de ovenfunctie van mijn combi-magnetron. Neemt wel behoorlijk veel plek in vond ik ook.
-
Qua falafel in de Actifry: het gaat goed met gekochte/voorgebakken falafel, of met verse/zelfgemaakte falafel die je van een stevige kwast olie voorziet, liefst even in laten trekken. Het is met weinig vet lastig om er een goed korstje op te krijgen, dus niet te zuinig.
Ah, ik meende dat de hete lucht in een airfryer nogal vettig was en dat het daarom een soort frituren-light zou zijn. Maar nu ik dit filmpje (http://www.frituurgezond.nl/airfryer-basisgids/wat-is-een-airfryer/) heb gezien, heb ik meer het idee dat het een veredelde heteluchtoven is. Dan blijf ik mijn falafel gewoon in een pannetje met olie frituren - al vind ik het altijd een beetje zonde van de hoeveelheid olie die je daarvoor nodig hebt.
-
Dan blijf ik mijn falafel gewoon in een pannetje met olie frituren - al vind ik het altijd een beetje zonde van de hoeveelheid olie die je daarvoor nodig hebt.
Maar die olie kun je gewoon hergebruiken toch?
-
Dan blijf ik mijn falafel gewoon in een pannetje met olie frituren - al vind ik het altijd een beetje zonde van de hoeveelheid olie die je daarvoor nodig hebt.
Maar die olie kun je gewoon hergebruiken toch?
Ja, maar die olie is niet eeuwig houdbaar en vaak zitten er toch een paar weken tussen twee frituursessies.
-
Ik heb een speciale fles olie voor falafel en bara’s. Na frituren giet ik het daarin terug, en dan gebruik ik het later weer. Ik gebruik het vier a vijf keer, in de loop van een half jaar. Blijft gewoon goed. Daarna gooi ik het pas weg.
-
Ik heb een speciale fles olie voor falafel en bara’s. Na frituren giet ik het daarin terug, en dan gebruik ik het later weer. Ik gebruik het vier a vijf keer, in de loop van een half jaar. Blijft gewoon goed. Daarna gooi ik het pas weg.
Een half jaar vind ik wel erg lang, maar de meningen over de houdbaarheid van gebruikte olie lijken erg verdeeld te zijn, variërend van een week tot een half jaar. Ik hou zelf meestal 3-4 weken aan, en maximaal 4-5 keer hergebruiken.
Zie ook: https://www.seriouseats.com/2013/09/ask-the-food-lab-how-many-times-can-i-reuse-fry-oil.html
-
Je proeft wel als de olie ranzig wordt, maar het blijft zeker een half jaar goed. Erin bakken kan bovendien ook.
Filteren gaat eenvoudig met een koffiefilter.
-
Neem een Phillips en geen B-merk. Hier zit echt verschil in
Dank voor de reacties iedereen, ik heb uiteindelijk dit zwaar laten meewegen. Ook al omdat ik zo'n apparaat niet 'even' kan uitproberen en niemand ken die er een heeft.
De keus is uiteindelijk gevallen op de Philips HD9741.
Aangezien ik dat model niet kan vinden in dit land (zelfs via Amazon niet of moeilijk te vinden), wilde ik die de komende weken in Nederland (tijdens mijn vakantie) bij MediaMarkt aanschaffen. Alleen vervuilt Mediamarkt al enkele weken agressief zo'n beetje alle advertentieruimte in mijn browser met reclame voor airfryers, en heb ik besloten ze te straffen door dit apparaat elders aan te schaffen. Order bij Cool Blue geplaatst, al zijn die waarschijnlijk geen haar beter. Zo, dat zal ze leren daar bij MediaMarkt.
-
Hahaha! Zo koop ik niet bij Kruidvat vanwege de irritante radioreclame, die altijd net aan het begin van het advertentieblok zit dus voor ik het wegdraai. Zal ze leren. ;D
-
Heb je nog geen Adblock dan?