Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Monique op 14 februari 2009, 20:15:08
-
Ik heb van de week een sapcentrifuge gekocht, en ik ben er heel blij mee. Sinaasappels persen (wel geschild) is een fluitje van een cent en levert veel meer sap op en ik heb gisteren een groentensapje geperst van 2 appels, gember, rode biet, ijsbergsla en bleekselderij. Apart maar wel lekker. Appels persen is trouwens ook geniaal, gaan er in 1 stuk in en ik heb nog heel veel appels in de stal van een vriendin met een grote boomgaard.
-
Ik heb deze:
http://www.wonen.nl/easyweb3/ep_code-wn10_prdTemplateMain-prd_id-10924-grp_id-10106-savecookies-yes
Hij was wel een beetje duur.... :bloos:
Maar doet het fantastisch!! Wij hebben een appelboom en wist me geen raad met de appels.. Lekker persen met bleekselderij, heerlijk!!
Het is de aanschaf waard.
-
Heerlijk zo'n sapcentrifuge, vooral ook voor groentesappen.
Zelfgeperste wortel en tomatensap :yummie:
Maar eigenlijk kan je alles door zo'n ding gooien en t is altijd lekker!
-
Net een perensapje geperst... echt lekker hoor! Morgenochtend probeer ik weer eens een groentensapje.
-
Sinaasappel en kiwi, dat is een erg lekkere combinatie
-
appel en aardbei ook. :D
-
Ik kijk de laatste tijd ook weer naar zo'n aparaat. Maar twijfel aan de kwaliteit van wat ik zie in de winkel.
Ik heb eerder een multi-apparaat gekocht waarbij je ook zelf sap zou kunnen maken, maar dat was een drama.
Wat hebben jullie uitgegeven voor een goed apparaat?
-
Die van mij (Solis juicer (..) pro) kostte me rond de 300 euro..
Het is een heel sterk apparaat die niet oververhit te krijgen is, wortels, bieten, knollen, alles gooi ik erin.
Het pulp is bijna droog! Het is wel een zwaar apparaat (niet in het bovenste keukenkastje zetten... :))
Ik ben er blij mee en ik ga er vanuit dat het een aanschaf voor het leven is.
Van die blokker/kijkshop apparaten had ik niet zo'n hoge pet op....
-
Ok, dank voor je reactie.
Dat wordt nog even sparen, tenminste voor een degelijk apparaat.
-
Ik heb een 'gewone' Philips via de rentepunten van Postbank, huidig ING. Was een 10tje goedkoper dan op de goedkoopste internetsite en kostte 89 euro. Ik pers er niet dagelijks 10 liter sap mee, maar wat ik er tot nu toe in heb gedaan zorgde niet voor problemen. Het schoonmaken valt best mee als je hem gelijk even afspoelt. Let op de vulopening: nieuwe centrifuges hebben een grote vulopening waar een normale maat appel in 1x in past. En dat scheelt een hoop geklooi vooraf.
-
Van een diëtist hoorde ik dat appelpitten een kleine hoeveelheid van een giftige stof (ik weet niet meer welke) bevatten, die kan je er beter uithalen. Ik weet niet of dat ook voor pitten van andere vruchten geldt, zal ik ook eens vragen.
-
Ja, blauwzuur. Maar volgens mij moet je behoorlijk wat appelpitjes opvreten voordat het kwaad kan. En in de centrifuge worden de pitjes er natuurlijk sowieso uitgefilterd (of je centrifuge is zo krachtig dat je er ook appelpitjessap mee kan maken)
-
(of je centrifuge is zo krachtig dat je er ook appelpitjessap mee kan maken)
Appelpitjessap ;D
Maar ik had juist weer ergens gelezen dat appelpitjes juist heel gezond waren.
Waarschijnlijk door datzelfde blauwzuur, maar dat weet ik dan niet meer zeker.
-
Appelpitjessap ;D
wat zouden de effecten zijn? :)
-
Hmmm, misschien is zo'n sapcentrifuge iets voor mij. Ik ben geen echte groente-eter, maar misschien lust ik het in sapvorm wel. Soms is het namelijk niet eens de smaak die me tegenstaat, maar de structuur. En daar heb je bij sapjes niets mee te maken.
Heeft iemand trouwens een linkje voor mij over dat blauwzuurverhaal? Ik doe namelijk altijd de appelpitjes in mijn blender als ik een smoothie maak (in de veronderstelling dat dat mega-gezond is), maar als dat blauwzuurverhaal klopt... ???
-
Heeft iemand trouwens een linkje voor mij over dat blauwzuurverhaal? Ik doe namelijk altijd de appelpitjes in mijn blender als ik een smoothie maak (in de veronderstelling dat dat mega-gezond is), maar als dat blauwzuurverhaal klopt... ???
Pitten van appels en aanverwante families (abrikozenpitten, ...) bevatten inderdaad blauwzuur (cyanide), de hoeveelheden zijn bij appelpitten echter zo klein dat de inname van kleine hoeveelheden geen kwaad kan, zolang je geen tientallen pitten per dag achterover slaat. Maar om ze er bewust bij te voegen lijkt me ook niet nuttig, ik zou niet weten wat er zo bijzonder gezond aan is.
-
Kan het ook nergens meer vinden dat het gezond zou zijn.
Wist zeker dat ik het ergens gelezen had, want ik haalde ze er expres niet meer uit!
Maar ik zal wel ergens over het ON in ongezond heen hebben gelezen. :frusty:
-
Kan het ook nergens meer vinden dat het gezond zou zijn.
Wist zeker dat ik het ergens gelezen had, want ik haalde ze er expres niet meer uit!
Maar ik zal wel ergens over het ON in ongezond heen hebben gelezen. :frusty:
Ik ken de details niet, maar zowel over appelpitten als abrikozenpitten wordt gezegd dat ze (preventief) werken tegen kanker. Dit omdat ze beiden op zich nog geen cyanide bevatten maar wel een aanverwante stof (vitamine B17 genoemd, ofwel amygdaline) die in het lichaam zou omgezet worden in cyanide, en dat vooral in kankercellen.
In ieder geval zijn er in dit verhaal wel wat 'gelovigen' te vinden:
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=49569 (http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=49569)
maar wordt het door velen ook afgedaan als onzin en is er zeker geen sluitend bewijs:
http://www.kwakzalverij.nl/512/Abrikozenpitten_en_kanker (http://www.kwakzalverij.nl/512/Abrikozenpitten_en_kanker)
-
Kan het ook nergens meer vinden dat het gezond zou zijn.
Wist zeker dat ik het ergens gelezen had, want ik haalde ze er expres niet meer uit!
Maar ik zal wel ergens over het ON in ongezond heen hebben gelezen. :frusty:
Ik ken de details niet, maar zowel over appelpitten als abrikozenpitten wordt gezegd dat ze (preventief) werken tegen kanker. Dit omdat ze beiden op zich nog geen cyanide bevatten maar wel een aanverwante stof (vitamine B17 genoemd, ofwel amygdaline) die in het lichaam zou omgezet worden in cyanide, en dat vooral in kankercellen.
In ieder geval zijn er in dit verhaal wel wat 'gelovigen' te vinden:
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=49569 (http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=49569)
maar wordt het door velen ook afgedaan als onzin en is er zeker geen sluitend bewijs:
http://www.kwakzalverij.nl/512/Abrikozenpitten_en_kanker (http://www.kwakzalverij.nl/512/Abrikozenpitten_en_kanker)
Dank je voor de links. Kennelijk zijn wetenschappers het er niet over eens.
Maar om ze er bewust bij te voegen lijkt me ook niet nuttig, ik zou niet weten wat er zo bijzonder gezond aan is.
Ze leken me wel vezelrijk. En ik zat ook te denken in het verlengde van pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten en andersoortige pitten en zaden. Maar onderbouwen kan ik dat niet. :-[
-
MMMM pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten,.... -Lekkerrrrr
Niet geschikt voor sapjes en dus behoorlijk off topic maar lekkerrrrr.
On topic blijf ik fan van zelf gesapcentrifugeerde tomaatjes en dan allerlei soorten door elkaar.
Zonde dat je alle vezels weggooit maar o zo lekker.
-
Dank je voor de links. Kennelijk zijn wetenschappers het er niet over eens.
Volgens mij zijn de betrouwbare wetenschappers het er over eens dat er geen afdoende bewijs is dat het positieve effecten heeft maar wel voldoende bewijs dat er mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn.
Ze leken me wel vezelrijk. En ik zat ook te denken in het verlengde van pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten en andersoortige pitten en zaden. Maar onderbouwen kan ik dat niet. :-[
Genoeg ander spul om je vezels uit te halen. En met die andere pitten is natuurlijk niets mis.
-
Bij de hema hebben ze ook sapcentrifuges. Hebben die een beetje kwaliteit en zijn ze niet te ingewikkeld met schoonmaken?
-
Volgens mij is de truc bij elke sapcentrifuge om METEEN af te spoelen met koud water. Vaak is afwassen dan niet eens nodig. Maar als je het een keertje vergeet dan zit je meteen een dag af te wassen.
Heb trouwens goede ervaringen met 'hema' kwaliteit maar (nog?) niet met hun SC.
-
Hmmm, misschien is zo'n sapcentrifuge iets voor mij. Ik ben geen echte groente-eter, maar misschien lust ik het in sapvorm wel. Soms is het namelijk niet eens de smaak die me tegenstaat, maar de structuur. En daar heb je bij sapjes niets mee te maken.
Ik heb gisteren een sapcentrifuge van Philips gekocht met als doel het vergroten van mijn dagelijkse groente-inname. Ben daarna meteen doorgefietst naar de supermarkt voor appels, sinaasappels, kiwi's, wortels en broccoli.
Mijn ervaringen tot nu toe:
* 2 appels + halve wortel + een paar broccoliroosjes = zeker drinkbaar voor een niet-groenteliefhebber
* 2 sinaasappels + 1 wortel + 1 kiwi + een paar flinke broccoliroosjes = idem
Ik moet nog wel even wennen aan die "rauwe groente-geur". Wat wel erg handig is, is dat zelfs de kiwi er met schil-en-toebehoren in kan! Da's echt superhandig. :D Ik heb er ook een DVD bij gekregen van Jason Vale, aka The Juice Master (had nog nooit van die man gehoord, maar dat terzijde). Heb natuurlijk die DVD meteen even bekeken. De eerste 5 minuten dacht ik dat het zo'n raw food-promofilm was (gezever over enzymen, levend voedsel, 'mijn eczeem en psoriasis zijn verdwenen sinds ik sapjes drink', alternatieve geneeswijzen versus reguliere gezondheidszorg,...), maar die toon zette gelukkig niet door in de rest van de DVD. (Ik wil gewoon lekkere sapjes maken en geen raw food-gepreek.) Om een lang verhaal kort te maken: ik heb gisteren en vandaag meer groente gegeten dan ik ooit zou hebben gedaan zonder dat apparaat. Voor mij een uitkomst dus. ;D
-
Die dvd is vrij ernstig, maar wel goed om ideeën op te doen. Wat ik nog het mooist vind is, dat hij de hele tijd roept: keep it simple, en dan vervolgens een sap van -tig verschillende soorten fruit gaat maken.
-
;D Inderdaad ja. Vooral dat appel-courgette-komkommer-wortel-spinazie-waterkers-gember-paprika-citroen-sapje laat zich absoluut als 'simple' classificeren. :bonk:
Maar het is zoals je zegt: aan ideeen geen gebrek in ieder geval. Ik heb net nog even 'gesapcentrifugeerd'. Eerst een sapje gemaakt van een sinaasappel, een halve (dikke) winterpeen en een grote broccolistronk zonder roosjes. Daarna in de blender met een klein stuk meloen, een appel en twee eetlepels roosvicee ferro. Was ook weer prima drinkbaar, maar nu proefde ik in de nasmaak wel duidelijk de wortel. De volgende keer dus toch wat minder wortel erin.
Wat ik trouwens wel leuk vind, is dat ik die broccolistronk nog kon gebruiken. Normaal ging die bij mij grotendeels de GFT-bak in. Da's toch weer winst.
-
Wat ik trouwens wel leuk vind, is dat ik die broccolistronk nog kon gebruiken. Normaal ging die bij mij grotendeels de GFT-bak in. Da's toch weer winst.
Broccolisap...
Zou toch zo een twee drie niet in me op komen...
Kan me ook niet voorstellen dat daar sap in zit ???
Tijdens mijn opvoeding is het er helaas met de groente-en-fruit-lepel ingegoten dat je groente en fruit NOOIT in een maaltijd mag combineren. Op de een of andere manier moet ik daar altijd aan denken als ik al die lekkere receptjes lees en doe ik t toch maar niet. Best jammer eigenlijk.
-
Groente en fruit schijnen wel te gaan gisten samen, maar het fijne weet ik er niet van. Of het echt ongezond is of dat het gewoon zwaar op de maag ligt... ???
-
Groente en fruit schijnen wel te gaan gisten samen, maar het fijne weet ik er niet van. Of het echt ongezond is of dat het gewoon zwaar op de maag ligt... ???
Dat is volgens mij 'volkswijsheid' in bepaalde alternatieve kringen die gerust mag afgedaan worden als onzin. Het begint al met het gegeven dat men fruit en groenten op diverse manieren kan definiëren en dat wat in het ene geval als fruit kan bestempeld worden, in het andere geval groenten zijn. Bovendien is er zoveel onderscheid in samenstelling tussen diverse groenten en diverse soorten fruit dat het een wonder zou zijn als elke combinatie van groenten en fruit een vergelijkbaar effect op het lichaam zou hebben.
-
Dat gistingsverhaal had ik van een website. Heb het even gecontroleerd, en ja hoor: het komt van een alternatieve dietistensite. Niet te zwaar aan tillen dus. ;)
-
O dat wist ik eigenlijk allang hoor. Bij ons thuis komt het bij Dr Vogel vandaan, maar het werd iedere keer weer gezegd als groente en fruit moesten worden gecombineerd.
Ik wíl er dan ook niet zwaar aan tillen maar het zit zo'n beetje met secondelijm vastgehamerd zeg maar.
-
Ik wil ook nog graag een keer een sapje met rode biet maken (vanwege de kleur ;D), maar ik kan nergens rauwe rode biet vinden. Ik ben al bij een groentenspeciaalzaak geweest, maar zelfs daar werden ze alleen gekookt verkocht. Verkeerde seizoen misschien? Hoe dan ook, vanmiddag ga ik weer boodschappen doen. Ik hoop weer wat andere lekkere ingredienten voor mijn sapjes te kunnen vinden.
-
Vroegah lagen ze iig gewoon rauw bij de AH, maar dat zal wel niet meer.
Kan het niet met gekookte dan, of is dan het idee weg?
Misschien een reformzaak proberen.
is iig erg lekker én heel gezond!
-
ik weet dat de makro ze in het seizoen heeft.. maar of je daar wat aan hebt?
-
Het duurt nog wel eventjes eer het seizoen is, te zien aan de bieten in onze tuin.
Dat wordt weer overkill in de herfst... :-\ Ik lust dat namelijk helemaal niet graag. :-X
-
misschien kan schanulleke er straks heerlije sapjes mee maken ;)
-
Het duurt nog wel eventjes eer het seizoen is, te zien aan de bieten in onze tuin.
Dat wordt weer overkill in de herfst... :-\ Ik lust dat namelijk helemaal niet graag. :-X
Misschien is het nog niet te laat om de bietenkever in je tuin uit te zetten.
-
Ik had ze een week of twee, drie geleden nog in mijn groentepakket, dus ik ga er eigenlijk van uit dat het nu bietenseizoen is (aangezien die groenten hier allemaal in de buurt verbouwd worden).
-
kan hoor, ik weet alleen dat onze rode bieten vooral in de herfst op het bord komen. Zal er ook wel vanaf hangen...
-
Ik heb gisteren op de valreep toch nog rauwe rode biet gevonden! Gisteravond een zoet, roze sapje gehad. :beer:
Er zijn diverse websites waarop je kunt zien welke groenten bij welk seizoen horen, zoals deze (http://www.voedselencyclopedie.nl/Seizoensgroenten) of deze (http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=137).
-
Hihi, dan zie je dat er in de lente en de zomer bietjes zijn, en in de herfst en de winter bieten.
-
Hihi, dan zie je dat er in de lente en de zomer bietjes zijn, en in de herfst en de winter bieten.
:bonk: Daar worden we dus ook niks wijzer van.
-
Jawel: als het kouder wordt, worden ze groter. Ofzo...
-
Heb een nwe sapcentrifuge gekocht! Had er eentje uit het jaar nul van mn oma, die ooit creme en nu gevlekt kleurig was en heb, hoe decadent, een nieuwe gekocht omdat deze mooier is. Vandaag in de aanbieding bij de Lidl.
Dus iedereen die het nog wil proberen, ik heb een gratis af te halen lelijke, maar zeer goed werkende sc liggen!
Nu die broccoli s uitproberen.
-
oeeeeh ik wil wel ;D
zullen we er een ruil van maken ;)
-
Was jij dat die 8 uur treinen en een ritje met de stoomlocomotief te paard en wagen van a'dam afwoonde?
Leuk! Dan kom ik m wel langsbrengen, ben dol op dorpjes.
-
hee roosendaal is een stad hoor :P maar we hebben idd wel de dorpse uitstraling hahaha
maareh ik weet wel nog dat t verder is dan ik dacht toen ik de laatste x naar mijn oom en tante ging treinen...
de reistijd varieert van 2 uur en 3 kwartier tot 3,5 uur ::) van station tot station
-
Jeetje, Roosendaal, da's echt een eind weg.
Maar ik heb wel een grote mensen OV (Aiko's woorden, niet de mijne)....
hmm s ff over nadenken, maar ik wil best mn best doen om m jouw kant op te doen komen hoor.
Wat is je hyves naam btw, moet nog ff neuzen he:)
-
O wacht, heb net op roosendaal gezocht in hyves en snap ook meteen het 'Lijntje' (dacht eerst dat je een poeder fascinatie had ofzo ;))
Ik gaat s ff neuzen...
-
:heehee: geweldig dat je dat dacht ;)
-
Dit verklaart (ftp://http://hoiting.web-log.nl/photos/uncategorized/2008/11/20/lijntje_5.jpg) de associatie.
-
link opent niet maar verwacht dat je rozendaal bij arnhem dacht
-
eeeehhh het ging om de lijntje/ poeder associatie...
was een afb van nijntje die een lijntje deed :P
-
Voor wie op zoek is: ik heb nog een magimix sapcentrifuge af te halen. Geel en gratis. In de buurt van R'dam.
Heb nu een Solis sapcentrifuge en die bevalt me uitstekend!
-
Het lijkt de 'gratis-af-te-halen-sapcentrifuge-draad wel ;D
-
Ik ben net terug uit India en heb daar heerlijke sapjes gehad!! Met name beetroot, carrot, ginger zijn mijn favoriet!! Nu wil ik ze natuurlijk zelf maken, maar moet eerst een machine aanschaffen... nu vraag ik me af, wat zijn de voordelen van een Sapperser/Juicer t.o.v. een blender of keukenmachine??
-
Ik ben net terug uit India en heb daar heerlijke sapjes gehad!! Met name beetroot, carrot, ginger zijn mijn favoriet!! Nu wil ik ze natuurlijk zelf maken, maar moet eerst een machine aanschaffen... nu vraag ik me af, wat zijn de voordelen van een Sapperser/Juicer t.o.v. een blender of keukenmachine??
Voordelen juicer/nadelen blender:
- er kan ook groente in (die krijg je als ze rauw zijn in een blender nooit superfijn gepureerd)
- je hoeft de meeste soorten groente en fruit niet te schillen voordat je ze in de blender doet (ik doe wortels, courgettes, rode biet, kiwi, appel, peer enz. gewassen maar met schil in de juicer)
- je krijgt sap (bij een blender wordt het meer een prutje, babyvoeding zeg maar)
Nadelen juicer/voordelen blender:
- bepaalde fruitsoorten kunnen er niet in (met name zetmeelrijke vruchten zoals bananen, avocado's enz.), daarvoor moet je alsnog met een blender aan de slag
- minder makkelijk schoon te maken dan een blender, want meer onderdelen
- als je iets lekkers met ijs, yoghurt, muesli enz. wilt maken, heb je alsnog een blender nodig
- een deel van de voedingsstoffen blijft achter in de prut die je weggooit (in ieder geval een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezel)
Mijn advies: neem zowel een blender als een juicer om bovengenoemde na- en voordelen op te vangen. Het is wel een investering, maar ik vind de combi echt de moeite waard. Ik gebruik beide dagelijks en heb nog nooit zoveel groente en fruit gegeten.
-
Vandaag weer even wat 'nieuwe' ingredienten gesapcentrifugeerd: paprika en courgette. Allebei prima te doen in combinatie met wortel, mandarijn en verse ananas! :cocktail:
-
Ik vind het alleen altijd zo zonde van al die vezeltjes die je weggooit. volgens mij gooi je met dat sc'en toch een heleboel gezonds weg...
Of ben ik de enige die daarmee kan zitten?
-
Diezelfde vraag stelde ik ook al in een andere draad, dus er zijn er meer die zich dat afvragen. ;)
-
Ik had t net gelezen ;D
Maar ja, dan hebben we nog steeds geen antwoord he!
-
Er staat me iets bij van sapcentrifuges van tellsel en dat ze daar als optie hadden om de pulp door je pastasaus te roeren.
-
Er staat me iets bij van sapcentrifuges van tellsel en dat ze daar als optie hadden om de pulp door je pastasaus te roeren.
Ik heb een recept waarbij je de pulp door cakebeslag kan roeren.
-
vandaag lelle der sc uitgeprobeerd!
een lekker groentesapje gemaakt met tomaat, bietjes, wortel, een beetje komkommer en 2 appeltjes ;D denk dat de bietjes iets heftigers nodig hebben als tegenhanger..
heb nog een ananas, citroentjes , aardbeietjes en nectarines dus denk dat ik zo nog een rondje doe ;D
-
Leuk Leuk Leuk Lekkerrr!!
-
Aha, de sapcentrifuge-estafette heeft dus inmiddels plaatsgevonden. ;D
Ik ben zelf ook nog steeds razend enthousiast over mijn sc. Momenteel heb ik een lekker recept waar de buurvrouw helemaal gek van is: rode biet, wortel, witte druiven, peer, appel en sinaasappel. Ik pers een dubbele hoeveelheid en dan gaan we - zoals het echte buurvrouwen betaamt - theeleuten... eh... sapleuten. ;D
-
hahaha cool ;D
ik ga zo nog even een sapje persen en dan morgen meenemen naar mijn werk ;D hoef ik geen sapje te gaan halen tussen de middag ;)
-
nieuw probeerseltje:
hele ananas, 1 elstar appeltje, 4 nectarines en 3citroentjes.. goed sapjes!! al mocht de ananas smaak iets duidelijker zijn..
pap wou er nog aardbei bij maar heeft ie uitiendelijk toch maar niet gedaan
-
Vandaag diverse soorten fruit gesapcentrifugeerd met rode paprika en bleekselderij! Beide goedgekeurd. :laugh:
-
zaterdag hadden vriendin en ik sapje gemaakt van : aardbeien (anderhale bak denk ik) citroen, nectarine, mango en appel (lang leve de fruit afdeling van de makro) en dat gemixt met rode wodka ;D erg lekker en fout voor t stappen gaan drankje
net appel mago sap gemaakt ook lekker!
wat doen jullie trouwens met het schuim? vriendin wou het eraf hebben maar ik drink t gewoon mee op. Ziet er alleen niet altijd even lekker uit :-\
heb nog een galia liggen valt daar iets mee te doen in de sc?
-
Meloen is lekker in de sc!
Lekker fris.
En dat schuim ziet er misschien niet heel lekker uit (rare kleurtjes), maar ik vind het wel altijd lekker smaken, dus ik drink het gewoon op. Goed idee, die mango, kwam er een beetje sap van?
-
nee hahaha hele dikke pap als t ware ;D daarom ook alleen lekker om te mengen.. Maar moet zeggen dat t wel heel goed smaakt!!
-
Schanulleke, wat was dat recept dan?
Heb de sc weer tevoorschijn getoverd. Zit heerlijk wortelsapje te drinken en strakjes begin ik de rest er door te gooien.
-
Je bedoelt die met de bleekselderij en de paprika? Hier komt ie:
- 1 stengel bleekselderij
- iets minder dan een kwart rode paprika
- 1 peer
- 1 flinke appel (jonagold)
- 1 flinke schijf verse ananas (ongeveer 3 cm breed)
De bleekselderij heeft een erg uitgesproken smaak, dus daarvan zou je ook wat minder kunnen nemen. Gisteren heb ik hetzelfde sapje gemaakt, aangevuld met een kiwi en een sinaasappel. Het sap heb ik vervolgens geblenderd met 2 nectarines en 2 pruimen. Was wel oke, maar het was wel wat een ratjetoe aan smaken, niet echt uitgesproken. Ik denk dat in dit geval less toch more is...
-
Sorrie. Bedoelde een paar posts eerder, over de pulp en de cake.
Maar dit kan nog wel eens een gelukje bij een ongelukje zijn, want het ziet er wel lekker uit dat sapje!
Ik vind bleekselderij heeerlijk door de sc dus dat kan vast geen kwaad!
-
Ik zal het pulpcake-recept voor je opzoeken. (Wordt niet eerder dan vanavond, hoor.)
-
Heb inmiddels een (groot) deel door de spaghettisaus gedaan en was nog lekker ook. De rest ingevroren voor evt toekomstige spaghettisausjes. Maar ben van plan nog heel veel worteltjessap te drinken de komende tijd, dus kom maar op ;)
Benieuwd of er nog meer herbruikbare pulp is. De rest gaat meestal de achtertuin in.
-
Goed idee, die mango, kwam er een beetje sap van?
nee hahaha hele dikke pap als t ware ;D daarom ook alleen lekker om te mengen...
In de gebruiksaanwijzing van mijn sc stond over het bovenstaande:
Vruchten die zetmeel bevatten, zoals banaan, papaja, avocado, vijg en mango, zijn niet geschikt om in de sapcentrifuge te bewerken. Gebruik een keukenmachine, blender of een staafmixer om deze vruchten te verwerken.
Wat ik altijd doe: de vruchten die geschikt zijn om te sc-en, doe ik altijd in de sc. Het sap dat ik zo krijg, gaat in de blender met de niet-sc-geschikte vruchten. Je moet wel veel apparaten schoonmaken na afloop... :-\
-
Ik zal het pulpcake-recept voor je opzoeken. (Wordt niet eerder dan vanavond, hoor.)
Afkomstig uit de handleiding van de Philips HR1861 Sapcentrifuge (ik vermeld het maar even i.v.m. de auteursrechten, de kijk- en luistergelden, het intellectuele eigendom etc. ;)):
Wortel-, appel- en ananascake:
Ingredienten:
- 200 gr wortels
- 200 gr ananas
- 200 gr appels
- 1 kopje geraspte kokos
- 3 kopjes bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 1 kopje suiker
- 1 kopje honing
- 4 eieren
- 1 kopje olie
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kopje gehakte noten
Bereidingswijze:
1. Wortel, ananas en appel sapcentrifugeren. Pulp gebruiken.
2. Pulp mengen met honing, suiker, olie, eieren en vanillesuiker.
3. Droge ingredienten zeven en door het mengsel spatelen.
4. Kokos en noten erdoorheen mengen en mengsel in een ingevette bakvorm doen.
5. Cake bakken gedurende 45-55 minuten op 160 graden C.
(Dit cakemengsel is ook geschikt voor muffins. Vul muffinvormpjes voor driekwart met het mengsel en bak de muffins 40 minuten.)
Lelle, creatief met wortelpulp Lekker met een appel-wortel-ananassapje erbij. Of soja-chocolademelk! ;)
-
Klinkt goed. Zal binnenkort s aan beginnen en ik laat nog wel weten hoe het was.
Lelle, creatief met wortelpulp Lekker met een appel-wortel-ananassapje erbij. Of soja-chocolademelk! ;)
;)
-
De buurvrouw is inmiddels een fervent sc-aanhanger geworden! :laugh: Ze kwam zelfs al spontaan langs met meloen, blauwe bessen, appels, wortels en aardbeien. We hebben voor morgen ook een sapcentrifugeerdate gepland. Het zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat ze zelf eentje aanschaft. ;)
-
Spinazie kan ook in de sc! Vandaag uitgeprobeerd met wat appeltjes, een worteltje, een stukje bleekselderij en een stukje oranje paprika. Smaak was prima, kleur was regelrecht afschuwelijk! Gifgroen! Zelfs Kermit de kikker zet het op een lopen als ie het ziet... :scaredblue:
-
ik heb een hele mand peren uit eigen tuin.. alleen perensap komt me mijn neus uit :P net als appel-perensap..
nog hippe combi ideeen??
-
Ik zou zeggen: kies een kleur, experimenteer daarmee en voeg peren toe. :D Ik combineer wel eens fruit en groente met dezelfde kleur met elkaar, bijv.:
- oranje: wortel, oranje paprika, sinaasappel, enz.
- groen: broccoli, bleekselderij, spinazie, groene paprika, golden delicious appels, enz.
- rood: rode biet, rode bessen, rode druiven, enz.
- geel: gele paprika, citroen, golden delicious, (geblenderde) banaan, enz.
- wit: bloemkool, witte druiven, enz.
Gewoon bij elke kleur een paar peren er doorheen.
-
Sapcentrifuges in de aanbieding voor 20 euro bij de Lidl. Deze (of volgende) week!
Nu heeft niemand een excuus meer ;D
-
ik heb een hele mand peren uit eigen tuin.. alleen perensap komt me mijn neus uit :P net als appel-perensap..
Ik ben gek op perensap...!
-
kom maar halen! you're welcome!
-
Ik heb een perenboom (conference). Maar heb geen idee wanneer ik die dingen moet gaan plukken. Vorig jaar was ik veel te vroeg en zijn ze niet meer rijp geworden. Eeuwig zonde.
Dit jaar zijn de meesten geveld door zware storm van een paar weken terug. Heb er nog 16 over en die wil ik niet te vroeg/ laat plukken, want wil ook weer aan de perensap. Tips?
Edit: en en en perenijsjes, die zijn het allerlekkerst. Is dat ingevroren perenpuree??
:kwijl:
-
Ik heb een perenboom (conference). Maar heb geen idee wanneer ik die dingen moet gaan plukken. Vorig jaar was ik veel te vroeg en zijn ze niet meer rijp geworden. Eeuwig zonde.
Ik vermoed dat je ze ook niet moet plukken; ze vallen zelf wel op de grond. Of als je niet wil dat ze onverhoopt beschadigen bij de val, zachtjes aan de peer trekken. Is het rijptijd, dan breekt het stokje makkelijk. Breekt het niet, dan kun je de peer gerust nog even laten hangen. Zo gaat het bij mijn vijgen (hoewel; dit jaar helemaal géén vijgen aan mijn drie boompjes...).
-
- 1 kopje olie
Olie??? Door een cake?
Wordt dat niet verschrikkelijk vet? Of is dit de veganistische variant en is het normaal boter?
Ben net pas het boodschappenlijstje aan het maken en dit viel me nu pas op.
Hmmm zit honing in, niet de veganistische variant dus.
Edit: moet ik dan zonnebloemolie hebben?
Edit2: 4. Kokos en noten erdoorheen mengen en mengsel in een ingevette bakvorm doen.
Er staan geen nootjes bij de ingrediënten?
-
Olie??? Door een cake?
Ik heb het vermoeden dat dat iets Amerikaans is, want in mijn Amerikaanse vegan kookboek wordt het ook veel in cakes gebruikt.
Of is dit de veganistische variant en is het normaal boter?
Hmmm zit honing in, niet de veganistische variant dus.
Wat dacht je van de eieren? ;) Volgens mij kan het ook wel met no-egg poeder.
Edit: moet ik dan zonnebloemolie hebben?
Doe ik wel altijd als ik een vegan cake maak.
Edit2: 4. Kokos en noten erdoorheen mengen en mengsel in een ingevette bakvorm doen.
Er staan geen nootjes bij de ingrediënten?
Die nootjes hadden wel bij de ingredienten moeten staan. Toen ik het recept overtypte, drukte ik per ongeluk op 'delete' en toen was een deel van de tekst verdwenen. (Ik heb echt een ***hekel aan die delete-knop. Gebeurt me altijd als ik net een lange tekst heb ingetypt. :steam:)Met veel knip- en plakwerk heb ik het weer opnieuw ingetypt, met een kopje ontbrekende noten als resultaat. Ik heb het inmiddels ook in het recept aangepast.
Lelle, laat je weten hoe het resultaat geworden is?
-
Was te laat met kopen van nootjes, maar zal wel lukken, er staat alleen niks in over wanneer de olie of ei te gebruiken, dus ga nu maar googlen en hopen dat ik wat vindt.
Resultaat hoor je vast wel, maar dit is dus mn aller eerste bakpoging sinds mama niet meer helpt....
(ja, ik ben 30 :-[)
-
http://www.p4c.philips.com/files/h/hr1861_00/hr1861_00_dfu_kor.pdf
Recept gevonden. Rept met geen woord over eieren en wanneer, maar dat maakt niet uit, het gaat goed komen!
;D
Hoera voor de bronvermelding.
-
Update 1: Beslag is verrukkelijk.
(ben niks veranderd sinds mn mama hielp).
-
ik ga peertjes persen dus mochten er nog liefhebbers zijn ;) en aiko je weet nu de weg naar t roosendaalse dus kom op :P zondag ben ik thuis tot een uur of half 4 ;D
-
Liefhebber meldt zich!
Maar vindt Roosendaal nog steeds errug ver weg.
Geniet van je peertjes.
Ps. Cake is heel erg lekker geworden. Heb de ananas weggelaten want ik weet misschien niet wanneer ze rijp zijn, maar ik zie wel wanneer ze echt niet goed meer zijn, en dat hier in de winkel het geval.
Met een lekker wortelappelsapje ernaast.
Allemachtig wat een afwas!
-
zo een mandje geperst en 1 l. en een groot glas sap verder. er ligt hier echt nog een heleboel dus liefhebbers kom maar op!
oh ja peertjes zij goed als je t doet zoals aiko zegt. Wij rapen hier savonds ook gewoon de rijpe van de grond en snijden dan de beestjes en vieze valplekjes eruit.. er blijft genoeg peer over voor ons allemaal ;D
-
er staat alleen niks in over wanneer de olie of ei te gebruiken
Heb het even gecontroleerd. Dit is geen delete-fout, het staat niet in het Nederlandse recept.
http://www.p4c.philips.com/files/h/hr1861_00/hr1861_00_dfu_kor.pdf
Recept gevonden. Rept met geen woord over eieren en wanneer
De olie staat dus wel in het Engelse recept, maar idd niets over de eieren. Die zou ik zelf op hetzelfde moment toevoegen. Heb het als zodanig ook maar in het recept aangepast.
Liefhebber meldt zich!
Maar vindt Roosendaal nog steeds errug ver weg.
Roosendaal ligt ook niet in de buurt van Leeuwarden, he? :nooo:
Hoera voor de bronvermelding.
:hypocrite: Ach ja, ik zit vol geweldige ideeen... :hypocrite: ;)
-
Ach ja, ik zit vol geweldige ideeen..
Vind ik wel!
Hoe zat het eigenlijk met die spinazie, voegt die naast een enge kleur ook nog een beetje sap toe?
Het lijkt me zo droog.
-
Hoe zat het eigenlijk met die spinazie, voegt die naast een enge kleur ook nog een beetje sap toe?
Dat weet ik eigenlijk niet, want ik combineer het altijd met andere groenten en fruit. Er zal wel niet heel veel sap uit komen, want spinazie heeft sowieso weinig volume, dus qua vocht zal het niet veel opleveren. Misschien dat ik straks even wat losse spinazie centrifugeer om te zien wat het oplevert.
-
op de markt in rotterdam vandaag een kistje :o frambozen (lees 12!! doosjes) gekocht voor zeer weinig.. (lees 3 euro )damnn wat komt daar een sap uit en lekker :-[
-
Hier kost 1 doosje 3 euro!
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?!?
In de allerhande stonden allerlei receptjes voor frambozen, of heb je ze allemaal tot sap vernietigd?
-
Hier kost 1 doosje 3 euro!
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?!?
Persoonlijk lijkt mij dat erg eng, zulk goedkoop fruit. Zeker iets delicaats als frambozen, daar zal toch wel het een en ander aan spul gebruikt zijn om ze voorspoediger te laten rijpen, te conserveren na het plukken en om ze te laten glimmen om het in grote hoeveelheden maar verkoop te houden?
-
Nou ja, ze heeft het dus om 7 uur 's avonds gepost en niet om half 10 's ochtends. Dan kan ze het nog om half 5 gekocht hebben omdat de kraam er van af wou omdat het het weekend niet ging overleven.
-
idd we hebben ze om 5 voor 4 gekocht en toen was meneer los.
boosjes die over waren van de sap omdat we dachten die eten we morgen los op hebben het dus idd ook niet overleefd. (warmte en een autoritje vinden ze echt niet leuk)
-
Lijntje heb je nog peren over? :angel:
-
zal zo wat voor je rapen ;D
-
Hallo allemaal,
Zit hier met genot deze topic te lezen. Ik heb zelf ook al een jaar ofzo een Philips sapcentrifuge in de kast staan, maar gebruik hem zelden. Als ik dit zo lees, krijg ik toch wel weer zijn om 'm tevoorschijn te toveren.
Maar 1 vraagje: hoe lang bewaren jullie het sap? Ik lees namelijk in een bericht dat het sap 's avonds wordt geperst, zodat het de volgende dag meegenomen kan worden naar het werk. Ik dacht dat je het sap altijd meteen moest opdrinken?
Want ik kan wel een liter sap persen, maar dat krijg ik natuurlijk nooit in 1 keer weggestouwd.
Dank alvast.
Groetjes, Geeske
-
Hoi Geeske,
Het allergezondst is meteen opdrinken, maar het kan geen kwaad het de volgende dag op te drinken hoor.
Wel even afgedekt bewaren, maar ik bewaar van die glazen smoothieflesjes om mn eigen sapjes in te gieten.
Anders kun je het ook invriezen, dat doe ik ook wel eens.
Of gewoon wat minder maken ;)
-
Het allergezondst is meteen opdrinken, maar het kan geen kwaad het de volgende dag op te drinken hoor.
Inderdaad. En één de vitaminen die het snelst verdwijnen is vitamine C. Maar vitamine C is - o.a omdat het in veel producten als bewaarmiddel wordt gebruikt - een zeer zeldzaam verschijnsel in België en Nederland, dus wat verlies op dat gebied is niet zo erg.
-
Tekort? Gebrek? Deficiëntie?
-
Tekort? Gebrek? Deficiëntie?
Oeps, maar inderdaad één van die drie. :bloos:
-
Ik had vandaag appel/sinaasappel/perziksap. Erg lekker. Maar ergens las ik dat je de perziken er heel in kunt doen; dit raad ik af want die pit over die zeef maakt wel zo'n klereherrie.
-
Ik kan deze week een wereld aan appelsap persen. Ik heb namelijk een zak bio-elstar-appels gewonnen bij de biowinkel! ;D Er was een soort feestweek aan de gang in de winkel (geen idee waarom, maar dat terzijde) en alle klanten mochten na het afrekenen een zwieper geven aan een draaiend rad. Zo ook Schanulleke. In sommige vakjes stond een plaatje van een product dat je kon winnen (o.a. appelmoes, eieren, pannenkoekenmeel). Er waren ook vakjes met 'Helaas...' erop en een paar vakjes met 'Doos met verrassing'. Ik gaf dus een flinke zwieper en ging er al vanuit dat ik niks zou winnen (hoezo doemdenker?), maar... blijft dat rad me daar niet steken bij 'Doos met verrassing'? :cheer: Er stonden allemaal identieke dozen met onbekende inhoud waarvan ik er eentje aan mocht wijzen. Nou, ik heb de eerste de beste gepakt en die bleek nog best zwaar te wezen. En dat was dus een zak biologische Elstars van anderhalve kilo. Schanulleke blij blij blij! Ik heb nu genoeg appels voor een weeshuis, want ik had net mijn fruittas afgerekend en daar zaten ook appels in. Mocht ik dus onzin gaan uitkramen op dit forum, dan weten jullie dat ik onder invloed ben van appelsap. :dansen:
-
Even tussendoor een leuk verhaal geinspireerd op het voorgaande; toen mijn opa en zijn broer nog jonge jongetjes waren (en nog leefden), zijn ze ernstig verbrand geraakt. Zodoende zaten ze beiden van top tot teen in het verband, met alleen gaten voor mond en ogen. Ze konden niet kauwen dus kregen ze appelsap, die ze in de vensterbank neerzette. Waar de zon op scheen. Dat ging gisten.
Vervolgens zijn ze stomdronken van de appelsap (het kan dus, schanulleke) en als mummies 'verkleed' over de kinderafdeling van het ziekenhuis gaan 'spoken'.
M'n opa kon altijd zo fijn lachen als hij dat verhaal vertelde.
-
Ter inspiratie een hele mooie.
-
Ik merk dat ie al een maand ongebruikt op mijn kast staat stof te vangen :(
Dat kan natuurlijk niet &alleen appel of peren appel-sap vind ik niet spannend genoeg...
iemand wel eens manderijntjes geprobeerd?? of iemand nog andere seizoenstips??
-
Mandarijntjessap is heel lekker.
Misschien inderdaad een seizoensdrankje mixen. Ga ik even over nadenken wat daar allemaal in zou kunnen.
(Gesapcentrigfugeerde stoofpeertjes ;D )
Wellicht een gat in de markt, maar ik ga het niet proberen.
-
hmmm eens kijken wat lijn bedenken kan... net een fles peren-appel-frambozensap op van de appie.. en blijft t gek vinden dat daar pitjes inzitten.. die horen er niet in :-\
-
Owwhh die is zo lekker.
Nooit last gehad van de pitjes, komt van de frambozen ofzo. Wacht, nee dat kan niet. Hmmmm.
-
ja denk dat ze ze erindoen voor de frambozen maar waar ze vandaan komen ??? * werpt nog een blik onderin de fles.* ja pitjes :-\
-
"Beter fruit eten dan drinken." (http://scienceblogs.com/obesitypanacea/2010/04/should_you_eat_or_drink_your_f.php)
-
Daar had Kassa eergisteren ook al iets over.
-
Maar die 10 appels die een beetje rimpelig begonnen te worden zijn nu wel op... en als ik ze moest opeten zonder er dik van te worden was dat niet gebeurdt. (wou appeltaart maken maar dat leek me geen goed dieetplan)
-
gebeurdt
Auw, mijn ogen! :sadley:
-
:frusty: :footinmouth:
-
Heb vanmorgen 4 pruimen in sapcentrifuge gegooid, had geen zin om te eten, sap ervan is ook best wel lekker. Met 4 pruimen heb je genoeg voor 1 groot glas (of 2 kleintjes) ;D
-
Dit is een leuke nieuwe site met veel sapjes recepten: http://sapjes.nl/