Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Eefje1976 op 12 februari 2009, 09:39:02
-
Ik lees hier regelmatig dat men gegrilde groente eten. Klinkt goed.
Maar hoe doe ik dat? In een grillpan, met olie? Of onder de grill?
-
Je kunt een grillpan gebruiken met een klein beetje olie (soms beter op de groente zelf een kleine beetje olie smeren, dan de hele pan onder). Met grillen in de oven heb ik geen ervaring.
Sowiesie moet je je groenten dun snijden en vaak helpt het ook wel om er een snufje zout over te strooien.
-
als je zo'n croque-monsieur machien (ofte tosti-grill apparaat) hebt, dat werkt echt ongelooflijk goed, zeker als je maar voor 2 of 3 kookt.
dan heb ik zelf geen olie nodig, zelfs. maar ja, moet je wel zo'n apparaat hebben.
-
Ik doe het in de oven met grill: groente dun snijden, insmeren met olijfolie, bestrooien met grof zout en versgemalen peper, en dan onder een gemiddeld hete grill, niet te heet want dan zijn ze zwart voor ze gaar zijn. Dunne courgette en aubergine kunnen op hogere hitte als je ze dun snijdt, aardappels altijd wat lagere hitte. Thijm en andere groene kruiden halverwege erover strooien anders heb je kans dat het zwart wordt.
-
Ik gooi de bakplaat vol met groenten en gebruik daar geen olie of zout bij, vaak wel een beetje peper. De oven zet ik op 180°C grillstand (alleen warmte van bovenaf) en dan is het 20 minuten later klaar. Ik heb ook zo'n tosti-contactgrill, daar doe ik wel vegaburgers enzo op (ook zonder olie) en dat werkt fantastisch maar het ding is niet groot genoeg voor de hoeveelheden groenten die ik maak voor 2 personen.
Wil ik het op smaak maken met knoflook dan smeer ik er op het laatst olie met knoflook overheen (als het nog ongeveeer 8 minuten moet staan). Maar meestal laat ik het ongekruid omdat ik de smaak van op deze manier klaargemaakte groenten (wordt versterkt door het grillen en wat zoeter) zo heeeel erg lekker vind.
-
Je kunt een grillpan gebruiken met een klein beetje olie (soms beter op de groente zelf een kleine beetje olie smeren, dan de hele pan onder). Met grillen in de oven heb ik geen ervaring.
Sowiesie moet je je groenten dun snijden en vaak helpt het ook wel om er een snufje zout over te strooien.
Ik ben een van die mensen die dat vaak post. :)
Courgette doe ik op een grillplaat (een pan met ribbeltjes). Geen olie, want dat walmt ontzettend. Zo doe ik soms ook de paprika en de ui.
Doorgesneden tomaatjes en feta doe ik in de over, op een hoog rooster in de oven, op grillstand.
Echt heel lekker!
-
Venkel, wortel en andere harde groenten vantevoren beetgaar (in bouillon of kruiden) koken en dan koudspoelen. Belangrijk is dat de groente droog op de grill gaat, dus droogdeppen met keukenpapier, beetje olie erover met evt lavendelbloem(zee) zout.
Tomaat vantevoren ontvellen(vergeet het koudspelen niet), daarna in 4 parten snijden, zaadlijst verwijderen en met beetje rozemarijn, thijm en olie marineren.
Komkommer schillen en daarna met de dunschiller of snijmachine de komkommer in lange plakken snijden en marinere in olie met spaanse peper.
Met een dressing van:
1 lepel honing
1 eetlepel grove mosterd
10 walnoten
1/2 bos peterselie
1 ui
150/200 ml azijn
400/500 ml olie
Salade gegrilde groenten. In de oven zou ik op lage temperatuur grilleren, in de pan op hoog vuur met goede olie. Tostigrill vind ik geining, ga ik zeker uitproberen.
maar ja, moet je wel zo'n apparaat hebben
-
Ik heb een gietijzeren grillpan. Goed heet laten worden, dan de groenten (als dan niet bedekt met olie/kruiden/marinade) erop leggen. Even wachten, keren, nog even wachten en smullen maar!
Heb m nog niet zo lang, maar wat ik tot nu toe gegrild heb:
- spiesjes met o.a. ui, tomaat, paprika,
- grote stukken gele paprika (alleen een beetje grof zeezout erop en je hebt een heerlijk hapje)
- plakken aubergine en courgette (uiteraard met een riante hoeveelheid knof, prima bij de pasta)
- 'gegrilde filet' van Tivall. Heeft al grillsmaak, maar daar heb ik me niets van aangetrokken. Even gemarineerd in zo'n hippe kruiden'rub' die eigenlijk voor vlees is met olie en azijn en het resultaat na het grillen was verrassend lekker!
Mij is verteld dat je nooit olie in de grillpan moet doen, omdat dan het grilleffect teniet gedaan wordt (dan ben je aan het bakken, maar dan in een pan met ribbeltjes)
-
Ik vind het zelf lekker om een mix van aardappels/zoete aardappels/koolraap/pompoen en andere 'harde' groenten te grillen. Bij elkaar in een braadslee en op 200/220 graden in de oven. Olie, citroensap + kruiden naar smaak erover.