Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Bast op 15 september 2008, 20:04:30

Titel: Culinair snobisme
Bericht door: Bast op 15 september 2008, 20:04:30
Door de jaren heen verandert je smaak (en waarschijnlijk ook je budget als het goed is ;-)), alsmede rondhangen op deze website.
Diverse mensen hebben me inmiddels voor culisnob uitgemaakt.
Vriendin J. is al tijden een van mijn culimaatjes, maar haar voorliefde voor goedkope mozzarella vind ik onbegrijpelijk bijvoorbeeld. Tijdens het testen van een menu bij een bedrijf waar ik werk, meende ik het merk mozzarella te herkennen en jawel, 't klopte.
Aan de andere kant (nostalgie) is de net iets te gare bloemkool van mijn mams met een sausje op z'n tijd toch wel fijn. Zo'n blank sausje uit een pakje...
Of bijvoorbeeld ketchup. Vroeger was ik gek op die zoete Zaanse uit een tube. Nu vind je alleen maar Heinz in mijn koelkast.


Wat vond je vroeger lekker, waar je nu niets meer bij voor kan stellen?
Van welk product gebruik je alleen specifieke merken?

Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Laurita_27 op 15 september 2008, 20:48:52
Ik vraag me af of het snobisme is of gewoon een kwestie van smaak? Sommige mensen hebben een heel slecht ontwikkelde smaak en proeven bepaalde etenswaar anders dan ik. Mijn culinaire snobisme is toch wel dat ik bijna alleen maar biologisch wil eten. Ik vind heel veel bio produkten zoveel beter smaken dan de doosnee supermarkt produkten. Veel bio produkten smaken voller en hebben een betere structuur. Als ik dan dus iets uit de supermarkt proef, bv komkommer en tomaat, dan vind ik dit niet lekker. Net als kaas. Kaas uit de supermarkt vind ik naar plastic smaken, terwijl bio kaas romig en vol smaakt!
Ik kan me niet zo snel iets herinneren wat ik vroeger wel at en nu niet meer (behalve vlees)
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Gin op 09 oktober 2008, 22:12:31
Ik heb het met name met aardbeien, chocola en bonbons (vroeger hield ik bijv. van paaseitjes van Jamin  :-X) en met wijn (maar ja, da's m'n werk ook een beetje). Niet dat ik een enorme wijnkenner ben, maar het slobbertje van 2,50 hoef ik echt niet meer.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: willem op 15 oktober 2008, 23:54:12
De campagne van AH is op het tegenovergestelde principe gebaseerd. Het huismerk is qua smaak minstens zo goed als de zg merkartikelen.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Eelco op 16 oktober 2008, 01:00:29
Ik ben duidelijk selectiever geworden, sinds ik vegetariër ben geworden (het moment waarop koken een hobby werd en eten veel lekkerder). Van huis uit een honig-knorr-pakjeskoker (tja, van mammie geleerd), heb ik prefab de laan uitgegooid. Zoute prut vol smaakversterkers, het smaakt me niet meer en werkt negatief uit op mijn darmen. Sausen, sladressings, alles maak ik zelf, omdat je dan de smaak kunt bepalen. Kruiden haal ik bij de toko of de Turk, liefst in ongemalen vorm. Dat veel restaurants nog steeds een potje gemalen witte peper op tafel durven te zetten, vind ik treurig.

Gek genoeg proef ik weinig verschil tussen biologische groente en de 'gewone' groente, misschien omdat ik sowieso de groente zorgvuldig selecteer. Bij tomaten (Wasserbomben) ben ik wel kritischer.

Aan de ene kant ben ik dus een culinaire snob, aan de andere kant koop ik vrij goedkoop in. Basisingrediënten zijn duidelijk goedkoper dan kant-en-klare mixen. Als een huismerk goed is, koop ik dat in plaats van het merkproduct. Melkproducten en eieren zoveel mogelijk biologisch, omdat ik geloof (denk te weten) dat de productie ervan diervriendelijker is. Culinair snobisme is niets elitairs, het is gewoon weten wat je lekker vindt en weten hoe je dat voor elkaar krijgt.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: bambi op 16 oktober 2008, 08:27:41
Weten wat je lekker vindt en dat regelen, maar ik zie ook een soort tendens van steeds meer echt díe smaak willen. En dan niet alleen dingen puurder eten (niet altijd dezelfde italiaanse kruiden-mix), maar ook sterker van smaak.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Gabs op 19 oktober 2008, 15:41:59
waren er maar meer culinaire snobben, dan werd er niet zo veel goedkope troep verkocht, waarvan de boeren echt niet meer kunnen rondkomen.

ik merk ook dat ik tegenwoordig veel meer waarde hecht aan kwaliteitsproducten, koop vaker bij speciaalzaken en ben ook bereid er meer voor te betalen...
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Wombat op 19 oktober 2008, 16:56:24
ik merk ook dat ik tegenwoordig veel meer waarde hecht aan kwaliteitsproducten, koop vaker bij speciaalzaken en ben ook bereid er meer voor te betalen...

En in staat waarschijnlijk, dat kan ook schelen.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Ligfietsertje op 19 oktober 2008, 21:26:51
waren er maar meer culinaire snobben, dan werd er niet zo veel goedkope troep verkocht, waarvan de boeren echt niet meer kunnen rondkomen.

Ik weet niet of bij (duurdere) kwaliteitsproducten er steeds een groter deel naar de boer gaat dan bij goedkope troep.  Ik hoop van wel, maar is dat ook werkelijk zo?
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Djooiss op 22 oktober 2008, 10:23:04
Ik verdenk mezelf ook regelmatig van culinairsnobisme, maar het zou ook best een kwestie van smaak ontwikkeling kunnen zijn... Ik kies tegenwoordig meer voor kwaliteit dan voor de prijs. Ik word bewuster en dat scheelt ook. Liever zoveel mogelijk vers en biologisch, diervriendelijk en milieuvriendelijk.
Wat betreft het snobisme.. mijn broertje snelt zich naar huis want vrouwlief heeft een heerlijke maaltijd gekookt. Aardappelplakjes uit een kartonnen pakje, bonen uit blik en een vacuum verpakt vleeschachtig iets. Dat vind ik geen koken, dat vind ik ehm, daar moet ik nog een woord voor vinden. Ik vind het ook irritant dat mijn vriend 'lekker' bij een kennis heeft gegeten en dan bij navraag enkel pakjesproducten heeft gehad. Ik begrijp niet dat ie daar dezelfde waardering aan geeft als aan mijn homemade maaltijden..Dan ben ik wel snobbig.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Annemieke op 22 oktober 2008, 10:51:37
 :heehee:
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Eelco op 22 oktober 2008, 10:57:12
:heehee:
Daar sluit ik me bij aan!

Zoals ondertussen hier algemeen bekend, zijn mijn ouders notoire pakjeseters. Het kwaliteitscriterium voor een homemade maaltijd is dat het 'net zo lekker als uit een pakje is' (geen commentaar). Afgelopen vrijdag heb ik uitgebreid Chinees gekookt (rijst, mie, sambalboontjes, foe yong hai, loempiaatjes, geroosterde pinda's, pindasaus). Gelet op contrast in smaak en scherpte, zodat je een fijne afwisselende maaltijd hebt. En wat doen mijn geachte ouders? Die scheppen alles op, mengen het door elkaar en mikken er, zonder eerst te proeven, een lepel sambal door  :o. Dat doet de culinaire snob in mij wel een beetje pijn  ::).
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 22 oktober 2008, 11:16:19
Je moet de je gegeven vermogens ook effectief inzetten... De volgende keer dus een maaltijd van heel veel losse gangetjes ;) Geen sambal op tafel.

Of je kan ophouden te proberen je ouders op te voeden :P
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 22 oktober 2008, 11:23:56
Met mijn snobisme valt het wel mee. Pakjesvoer is half niet zo goed als versgemaakt, maar de laatste keer dat ik bijvoorbeeld tomatensaus van verse tomaten heb gemaakt is ook lang lang geleden. Bliktomaten, daar doe ik het mee. Voor de rest kan ik ook niet zeggen dat ik een subtiel smaakvermogen heb. Daar zit mijn neus te permanent dicht voor. En de veel dingen bij mij, daar gaat toch een fikse dosis peper of chilipoeder in. Tsja.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Annemieke op 22 oktober 2008, 11:32:10
Je maakt wel vaak zelf pizza...
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 22 oktober 2008, 11:49:17
Probeer me niet iets aan te praten wat ik niet ben. Zelf pizza maken is qua prijs/kwaliteits-verhouding verreweg het gunstigste. Voor een paar cent bloem, idem gist, misschien een duppie tot een kwartje olijfolie vanwege jouw methode, kaas, kwartje, tomatenspul, nou, 10 cent. Dan zit je onder de uuro. Het enige wat daar mee kan concurreren is zo'n pizza margharita in een zwarte doos van 40? 45? cent. Voedingswaarde: nul.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 22 oktober 2008, 14:00:39
Bovendien, trouwens, An, wie noemde je gisteren nog een boer?
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Dot op 23 oktober 2008, 20:36:41
ik merk ook dat ik tegenwoordig veel meer waarde hecht aan kwaliteitsproducten, koop vaker bij speciaalzaken en ben ook bereid er meer voor te betalen...

En in staat waarschijnlijk, dat kan ook schelen.

Ik koop tegenwoordig ook steeds meer producten biologisch, omdat ik het lekkerder vind en omdat ik nu wat meer geld te besteden heb dan een aantal jaar geleden.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Maartje! op 24 oktober 2008, 10:40:29
Ja, ik ben een culisnob. En erger.

Ik vind eten belangrijk, dus ben ik bereid er (meer) geld en vooral: meer tijd in te steken. Omdat het lekkerder is.

Leuk natuurlijk, dat de appie roept dat huismerken minstens even goed zijn als A, maar ik eet het überhaupt niet. Brood komt hier van een fatsoenlijke bakker, de hagelslag is uitermate snobby, cruesli maak ik tegenwoordig zelf.
Het enige gruwelijk dure is kaas, maar verder kost mijn hobby volgens mij niet veel meer dan van die enge wereldgerechtdozen of kant-en-klare meuk...

Ik lust ook geen melkchocola meer.

Overigens eis ik dit soort onzin niet van anderen. Als iemand voor me kookt vind ik dat gelukkig altijd lekker, en op mijn werk zeur ik ook niet over het broodbeleg; ik zou het zelf niet kopen, maar het is best te eten.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Bast op 25 oktober 2008, 13:57:10
Om nog even terug te komen op Eelco's ouders, een oud-huisgenote gooide werkelijk overal sambal bij. En dan niet de lekkere sambal, nee de goedkope zoute meuk die eigenlijk bedoelt is om mee te koken.
De oplossing? Een keer flink los met de peper en daarna werd er nooit meer standaard sambal toegevoegd zonder eerst geproefd te hebben. Wel een beetje valse actie, maar ik heb t goed gemaakt met een lekkere rijsttafel daarna hoor.

Eens met Bambi trouwens wat smaak betreft. Al vraag ik wel door als er nieuwe mensen over de vloer komen om te eten. Mensen die zeggen wel van pittig te eten te houden, maar standaard babi pangang bij de Chinees bestellen hoef ik echt geen pittige dingen voor te schotelen.
Maar wel leuk dat mensen steeds meer op gaan letten waar iets vandaan komt en niet meer het eerste het beste meenemen. Zeker met Kerst afgelopen jaar leuk om te merken dat klanten samenzweerderig naast je kwamen staan om uit te leggen wat ze wilden maken :D


Culipartner in crime, vriendin J. gaat bijna wekelijks los met de goedkoopste mozzarella van een zeker huismerk. Onbegrijpelijk, hier komt er eigenlijk al geen gepasteuriseerde meer in huis.
Over pasteuriseren gesproken, jus uit een pak :nooo:

Hartstikke leuk als mensen voor me koken, maar stiekem vind ik het puur uit een pakje wel een beetje onorigineel. Tenzij ze er iets persoonlijks aan toevoegen, dat vind ik dan wel weer leuk.

Oh en brood. Jeetje, supermarkt witte puntjes bijvoorbeeld. Wat een lege, zoete meuk is dat zeg, bah.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: fem fatale op 25 oktober 2008, 15:05:46
Dat is wel het beste van mijn koemelkallergie, dat mensen opeens gedwongen worden om buffelmozzarella te kopen.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: bambi op 26 oktober 2008, 15:39:36
Oh en brood. Jeetje, supermarkt witte puntjes bijvoorbeeld. Wat een lege, zoete meuk is dat zeg, bah.

Ja, een heel gevoelig punt. In Frankrijk geniet ik echt zo van het brood! Op de reisdag naar huis heb nog een half stokbrood weggeknaagd, uit nijd eigenlijk. En onze bakker is best goed hoor, maar het bevalt me niet.
En gisteren in het restaurant hadden we weer zo overheerlijk brood, dat ik treurig wordt als ik aan onze bakker denk.
Ik weet dat er in Amsterdam nu een paar goede bakkerijen zijn gekomen, maar weet iemand toevallig er eentje in Den Haag of omstreken? Taai brood, met bijna de stevige structuur van, ja van wat eigenlijk? Met een knapperige korst, geurig?
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 26 oktober 2008, 17:47:55
Maartje schreef:

maar verder kost mijn hobby volgens mij niet veel meer dan van die enge wereldgerechtdozen of kant-en-klare meuk...

Ik las:

Citaat
maar verder kost mijn hobby volgens mij niet veel meer dan die van die enge wereldgerechtdozen of kant-en-klare meuk...
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Christiaan op 26 oktober 2008, 17:50:20
Culipartner in crime, vriendin J. gaat bijna wekelijks los met de goedkoopste mozzarella van een zeker huismerk.
:heehee: Had je dat niet al es gezegd :heehee:
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Menarik op 29 oktober 2008, 01:52:54
Dag Allemaal,

Ik ben nieuw en een culinaire snob in die zin dat ik over het algemeen geen supermarktrommel hoef. Ooit was ik een carnivoor zonder scrupules, ik dacht dat dat normaal was, maar gelukkig heb ik gaandeweg een ontwikkeling doorgemaakt.

Mijn liefde voor alles wat leeft maakt dat ik steeds verder verwijderd raak van vlees, maar ik ben er nog niet helemaal. (Zeg ik eerlijk  :() Ik heb groenten echt moeten leren eten. Van huis uit is dat niet echt meegegeven. Maar nu ben ik zo ver dat ik mijn eigen desembrood bak van meel dat ik persoonlijk haal bij de molenaar. Echt heerlijk en niet veel werk. En sinds een maand heb ik een eigen moestuin. Lekker mijn eigen 100 % biologische groenten. En ook het konijn vaart er wel bij.

Ik heb allerlei culinaire buitenissigheden uitgeprobeerd in de loop der jaren en ben tot de conclusie gekomen dat 'echt eten' het best is. Goede olijfolie, tomaten met smaak. Je hebt niet veel nodig om lekker te eten. Als de basis maar goed is...
Ik hoop veel uit te wisselen op dit forum (ben kok geweest en heb veel culinaire kennis) en ben helemaal weg van de recepten en de geestige stukjes die op deze site staan. Voor zover ik kan zien, een topsite!
Avatar komt nog... Groet!
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Hizikigrrrl op 29 oktober 2008, 11:54:59
Welkom Menarik!
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Djooiss op 29 oktober 2008, 14:09:05
:heehee:
Daar sluit ik me bij aan!

Zoals ondertussen hier algemeen bekend, zijn mijn ouders notoire pakjeseters. Het kwaliteitscriterium voor een homemade maaltijd is dat het 'net zo lekker als uit een pakje is' (geen commentaar). Afgelopen vrijdag heb ik uitgebreid Chinees gekookt (rijst, mie, sambalboontjes, foe yong hai, loempiaatjes, geroosterde pinda's, pindasaus). Gelet op contrast in smaak en scherpte, zodat je een fijne afwisselende maaltijd hebt. En wat doen mijn geachte ouders? Die scheppen alles op, mengen het door elkaar en mikken er, zonder eerst te proeven, een lepel sambal door  :o. Dat doet de culinaire snob in mij wel een beetje pijn  ::).

Ow ja, das idd een beetje pijnlijk.. Zo was er in mijn exschoonfamilie een nichtje die niks luste en bijvoorbaat overal een dikke laag mayonaise opkwakte, tot grote gruwel van zo'n beetje iedereen.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: kees op 15 januari 2009, 23:36:24
Qua eten begrijp ik niet waarom ik vroeger frikandellen, hamburgers, rook of knakworst heb gegeten. Tevens heb ik een hekel aan alles wat uit een pakje komt. Vooral jus, daar walg ik nu van. Vroeger vond ik het heerlijk als mn moeder had gekookt, nu dus overduidelijk nietmeer. Soms zit er wel iets tussen wat ik eet, gekookte aardappels bijvoorbeeld. Maar dan zonder jus natuurlijk.
Kant en klaar vind ik dus saai.
Ik heb maar van 1 product altijd hetzelfde merk, Amstel bier inmiddels nogmaar 5 flesjes, genoeg voor de komende 2 maand want ik drink het niet.

Citaat
Oh en brood. Jeetje, supermarkt witte puntjes bijvoorbeeld. Wat een lege, zoete meuk is dat zeg, bah.
Agree.
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Edda op 16 januari 2009, 11:51:37
als ik bij de schoonoudjes of oudjes eet dan doe ik heel braaf mijn bordje leegeten,
maar echt lekker vind ik het ook al jaren niet meer,
de laatste jaren dat ik thuiswoonde kookte ik eingelijk altijd al zelf

en tegenwoordig maak ik steeds weer meer zelf, ik heb nog wel brood van de bakker, maar de helft van de tijd bak ik zelf ,
curries, pasta's sauzen en soepen etc
die maak ik van punt nul, pakjes en potjes etc die komen nog maar zelden het huis in , ja , mijn schoonmoeder geeft nog wel eens een tasje spulletjes mee, dan gebruik ik het wel, maar zelf kopen?
neuh, doe maar niet ...
het is eingelijk toch altijd te zout en te bleh
Titel: Re:Culinair snobisme
Bericht door: Xiara op 17 januari 2009, 19:16:24
Ow wat een feest der herkenning!!

Ik wordt ook door sommigen in mijn omgeving betiteld als "snobistisch" "te kritisch" omdat ik dus ook bepaald niet hou van eten uit een pakje.
Vers en liefs bio smaakt zo veel lekkerder!! En het is minstens zo snel klaar als de zo genaamde "snelle" pakjes!

alleen wat ik wel gebruik zijn sommige blikgroenten zoals witte bonen en kikkererwten. Maar wie weet komen die er tzt ook niet meer in  ;)

Het is wel heel grappig om te zien hoe smaak kan ontwikkelen. Vriendlief heeft van huis uit absoluut geen smaak of waardering voor voedsel gekregen. Als het maar veel was en groenten waren overbodig.
Het kost wat tijd (jaartje of 3) maar meneer zweert tegenwoordig bij home-made, vers en bio. Afbakbroodjes zijn ook not-done sinds hij het zelf brood maken heeft ontdekt :D