Vegatopia Forum

Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: a-willem op 18 augustus 2008, 12:38:59

Titel: Zelf burgers, worstjes, balletjes, schnitzels of pulled jackfruit maken.
Bericht door: a-willem op 18 augustus 2008, 12:38:59
Maken jullie wel eens zelf snitzels, hamburgers of filets?
Zoja kunnen jullie de recepten delen?

Ik heb laatst dit gemaakt, was best lekker en mals;
Tofu groente filet 40 minuten (bijgerecht)

60 gram bloem
1 ei
Kleine Ui
90 gram tofu AH naturel (kwart van de inhoud)
50 gram doperwten
30 gram paprika
20 gram wortel
theelepel dextrose
eetlepel tomatenketjap
theelepel zonnebloemolie
Olijfolie, Zout, cayennepeper, peper, paprikapoeder en tijm
Bakboter


ondooi de tofu, druk deze dan met een theedoek droog en hak hem daarna fijn.
(tofu ondooien doe je door deze in een plastic zak te doen.
Dan 15 minuten in een bakje met kokend water, 1x omdraaien)


Meng de tofu met een eetlepel tomatenketjap, tijm, cayennepeper, paprikapoeder en zout en laat deze ongeveer 10 minuten marineren.

Snij de ui in kleine stukken, hak de wortel, ui en de paprika zeer fijn en bak deze.

Kook 50 gram doperwten voor 1 minuut en lek deze uit voor je ze pureer.

Voeg alles toe in een mengschaal; tofu + marinade, ui, 1 ei, de groenten, theelepel dextrose, theelepel zonnebloemolie, zout, cayennepeper, peper, paprikapoeder, als laatst de 60 gram bloem toevoegen.

Mix het geheel goed en vorm dan de filet.

Bak het geheel dan 4 minuten in een pan bakken 1x omdraaien.
(gebruik niet te veel bakboter.


Natuurlijk ben je vrij om met de ingrediënten te spelen, andere groenten, andere tofu, andere kruiden en specerijen of iets anders dan tomaten puree.
Je kan ook dingen toevoegen zoals kaas
In plaats van dextrose (druivensuiker) kan je ook gewone suiker gebruiken.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 18 augustus 2008, 18:47:59
Ik heb zojuist mijn nieuwste creatie gegeten; tofu kaas schnitzel en die was me toch een partij lekker    
Wow, die ga ik echt vaak eten  :o
Deze schnitzel de lekkerste die ik ooit had gegeten!  
Vega eten rules!   :P



Tofu kaas schnitzel 45 minuten (bijgerecht)

40 gram bloem
1 ei
1 Ui
3 beschuit
180 gram tofu AH naturel (helft van de inhoud)
50 gram geraspte belegen kaas
2 theelepels dextrose
1,5 eetlepel tomatenketjap
2 theelepels zonnebloemolie
Olijfolie, Zout, cayennepeper, peper, paprikapoeder en tijm
Bakboter


ondooi de tofu, druk deze dan met een theedoek droog en hak hem daarna fijn.
(tofu ondooien doe je door deze in een plastic zak te doen.
Dan 15 minuten in een bakje met kokend water, 1x omdraaien)


Meng de tofu met 1,5 eetlepel tomatenketjap, tijm, cayennepeper, paprikapoeder en zout en laat deze ongeveer 10 minuten marineren.

Snij de ui in kleine stukken en bak deze.

Voeg alles toe in een mengschaal; tofu + marinade, ui, de kaas, 2 theelepels dextrose, 2 theelepels zonnebloemolie, zout, peper, cayennepeper, paprikapoeder, als laatst de 40 gram bloem.

Mix het geheel goed en maak en kneed er een bal vorm van.

Rol hem door een bord met geklopt ei. (let op, het geheel word zachter)
Leg het dan op een bord met paneer, rol wat en druk hem wat platter in een platte ovaal vorm, zorg dat het overal goed gepaneerd is.

Hou het bord schuin en laat het paneer van het bord vallen, hou wel je schnitzel tegen.
Schuif hem dan in de pan en druk hem plat.
Bak het geheel dan 4 a 5 minuten in een pan bakken 1x omdraaien met 2 grote spatels.
(gebruik niet te veel bakboter)
Leg hem dan op een bord met keukenpapier om het vet op te vangen.


Dit gerecht past goed bij patat.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 20 augustus 2008, 01:30:43
Klinkt goed, a-willem. Je schnitzel klinkt meer als een burger, maar zeker de moeite van het experimenteren waard. Complimenten voor de uitgebreide beschrijvingen!
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 20 augustus 2008, 07:59:32
dank Eelco
Ja, ik ga nog wel experimenteren om het nog lekkerder te maken, maar dit is een goede basis en ook erg lekker.
Het klinkt misschien als tekst als een burger, maar als je hem op je bord ziet lijkt het er absoluut niet op, het lijkt dan op zo'n grote oostenrijkse wienerschnitzel (qua uiterlijk)
Maar je kan er ook makkelijk burgers van maken, niet paneren en in 2a 3 burgervormen kneden
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: winne op 23 augustus 2008, 14:41:13
Ja, ik ga nog wel experimenteren om het nog lekkerder te maken, maar dit is een goede basis en ook erg lekker.

Goed bezig a-willem! Jouw recept ga ik ook eens proberen.

Heeft je burger een beet? Dat wil zeggen geeft hij weerstand tijdens het kauwen? Daar ben ik naar op zoek. Zie  Recept gezocht vleesvervanger met beet (http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=13669")


Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 23 augustus 2008, 14:56:41
@ winne
Ik heb gisteren op basis van het schnitzel recept 2 hamburgers gemaakt, ik heb het wel iets anders gedaan omdat ik de tomatenpuree niet zo geslaagd vond erin, het was nu nog lekkerder, ik gaf het een 10!.
Aangezien de ingrediënten ook gebruikt kunnen worden in de schnitzel omdat het eigenlijk hetzelfde is  (tot het paneren want dat doe je dan niet en je vormt 2 burgers en bak ze maar 4 minuten) heb ik net dat gerecht aangepast.
Daar ga ik niets meer aan veranderen  :D

Het filet recept heb ik ook beetje aangepast gelet op wat ik met de burgers heb geleerd hoe het lekkerder kan :P dus die heb ik ook aangepast, moet hem alleen nog morgen uitproberen maar dat zit wel snor  :D


Het geeft niet echt veel weerstand, het is heel mals, precies hoe ik het lekker vind :P
Misschien als je er wat meer meel in doet dat het dan steviger word? experimenteer maar zou ik zeggen :)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 23 augustus 2008, 15:05:42
dit recept heeft wel een beet;

Maisburgers 20 min

65 gram bloem
285 gram maïs         
2 eieren
Kleine ui      
Bakboter, zout, peper


Snij de ui in kleine stukken en bak deze.

Pureer de helft van het blik uitgelekt maïs met 65 gram bloem en eieren tot een glad beslag.
Dan andere helft uitgelekt maïs en ui toevoegen
Zout, peper op smaak brengen.

Steeds met 2 opscheplepels bergjes op de pan leggen en glad strijken, draai 1x om in 5 minuten baktijd.

Let op, niet teveel bakboter gebruiken
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 24 augustus 2008, 21:16:45
Tofu oosterse bal 20 minuten (snack)

20 gram bloem
90 gram tofu AH naturel (kwart van de inhoud)
1 ei
2 beschuit
half theelepel dextrose
1 eetlepel Curry kruiden ketjap
1 theelepel zonnebloemolie
Zout, peper, bieslook en gember
Bakboter


ondooi de tofu, druk deze dan met een theedoek droog en hak hem daarna fijn.
(tofu ondooien doe je door deze in een plastic zak te doen.
Dan 15 minuten in een bakje met kokend water, 1x omdraaien)


Meng de tofu met 1 eetlepel Curry kruiden ketjap, zout, peper, bieslook, gember, half theelepel dextrose, 1 theelepel zonnebloemolie, een half gekruimeld beschuit en als laatst 20 gram bleom.

Mix het geheel goed en maak en kneed er een platte balvorm van.

Dan deze paneren met ei en beschuit.
Dan nog een keer paneren

Bak hem dan 5 a 6 minuten, regelmatig omdraaien en hou hem ook op zijn zij.
(gebruik niet te veel bakboter)

 
Dit gerecht is helemaal snel klaar als de tofu niet bevroren is, dan is het nog maar 10 minuten werk.
Verder omdat het fling gepaneerd is zou het ook in de frituur kunnen, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 06 september 2008, 19:28:48
Ik weet niet of het duidelijk was, maar de bedoeling van deze topic was dat hier recepten geplaast zouden worden.
Maar ik ben de enige die wat neerzet, best jammer want ik zie graag andere recepten.
Dus kom op mensen!  :D  :P
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 06 september 2008, 19:50:10
Geen echt recept, maar wel ideeën: bonen.
Koken/uit blik halen, prakken, mengen met vanalles en kaas, evt. paneren, bakken en klaar.

Ipv. tofu Quorn fijnmalen en dat gebruiken?


We hadden trouwens een drrad die iets van zelfgebrouwde burgers heette ofzoiets, maar die is verdwenen. Waarschijnlijk stond er dan niet veel interessants in.

Waar haal jij eigenlijk je dextrose en welk merk is dat?
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: a-willem op 06 september 2008, 20:23:43
Bonen is zeker wel een goed idee ja,
De dextrose is van het merk zonnatura en die haal ik bij c-1000, maar ik zag ze geloof ik laatst ook bij super
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Apraxia op 08 september 2008, 12:23:20
Ik wil ook een schnitzel! Maar dan zonder ei. Kan dat bij jouw recept Willem? 8)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 21 september 2008, 21:44:38
Tofu kaas schnitzel 45 minuten (bijgerecht)
Vanavond een variatie op dit recept gemaakt, met tofu van de toko (stuk voordeliger, bovendien is hier geen AH). Met de vork fijngeprakt, knoflook uit de pers, komijnzaad, zout, peper, kaas. Bloem erdoor totdat de massa wat minder plakkerig wordt en de helft van een ei om het geheel te binden. Vervolgens, besmeerd met ei, in het paneermeel, en in de pan ermee. Inderdaad zeer geslaagd!

Volgende keer zal ik proberen de massa nog fijner te krijgen in de keukenmachine.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 08 oktober 2008, 21:40:50
Ik heb ergens een recept voor een vegetarische burger gemaakt van kidneybonen (die rooie nierachtige bonen, uit blik). Je pureert de kidneybonen (€0,37 per blik, nóg een argument om het duurdere vlees te laten staan) en voegt het een en ander toe. Vervolgens bak je het...
Maar er is een probleem, terwijl de binnenkant niet gaar wordt wordt de buitenkant razendsnel pikzwart. En da's toch jammer, want vervolgens is de burger niet te vreten...

Weet iemand een recept voor een burger met kidneybonen, wat goed te bakken is.
Bij voorbaat hartelijk dank...
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Christiaan op 08 oktober 2008, 21:57:30
Ehm. Zwart? Staat het vuur dan gewoon niet veel te hoog?
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 09 oktober 2008, 19:34:21
Vuur?? Ik mag toch hopen dat er geen vuur uit m'n electrische kookplaat komt...
De kookplaat staat (altijd) op de allerhoogste stand, op die kidneyburger na gaat het altijd goed. Gebakken aardappeltjes (mét italiaanse kruiden) branden nooit aan, andere etenswaren ook niet. Dus het lijkt me stuk dat het daar aan ligt. Maar ik ga de volgende keer proberen wat er gebeurd als de plaat minder heet is, in ieder geval bedankt voor het advies...
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: greet op 09 oktober 2008, 23:05:18
aarappeltjes kunnen best veel hebben als ze met een berg samen in een pan liggen, dan verdelen ze da warmte. maar zo'n burger is veel minder eten, en dus wordt de pan wss veel sneller warm. zou het zoiets niet kunnen zijn?
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 06 november 2008, 21:45:07
Ook op laag (lager) vuur heb ik het geprobeert...
Maar het blijft een papperige, viezege massa. Misschien het recept aanpassen... Maar hoe??
Heeft iemand ideeën hoe je van o.a. een blik kidneybonen zelf een vegetarische burger kan maken?? Zo'n blik kidneybonen is erg goedkoop (€0,39 (pas geleden €0,02 duurder geworden, hoe durven ze  :steam:)), en erg voedzaam en gezond (volgends de website van de vegetariërsbond zitten rode kidneybonen bomvol met ijzer). Twee eigenschapen die het een ideaal voedingsmiddel maken.

Maar hoe kan je hier een goede burger van maken??
In ieder geval heb je het basisingrediënt nodig (de kidneybonen), en natuurlijk één of meerdere kruiden voor de smaak (bijv. kerrie, of italiaanse kruiden). Maar met enkel geprakte bonen en wat kruiden kom je er niet...
Wat moet je toevoegen om er een vegetarische burger van te maken???
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Hizikigrrrl op 07 november 2008, 00:15:06
Voor het binden zou ik een geklopt ei gebruiken of een halve. Ligt eraan hoe groot je burger wordt.

Denk verder aan knoflook, fijngehakte uitjes, pepertjes, geraspte kaas etc.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 07 november 2008, 10:39:55
Heeft iemand ideeën hoe je van o.a. een blik kidneybonen zelf een vegetarische burger kan maken??
Mag worst ook? Ik heb ooit een recept voor Mexicaanse groenteworstjes (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1198717831&archive=&start_from=&ucat=32&) gepost.

Geprakte kidneybonen lijkt me ook niet de beste basis voor een burger, je hebt iets meer consistentie nodig. Vermengen met rijst, wellicht (en ingrediënten, zoals Hiziki suggereerde). Je kunt als basis het recept voor rijstballetjes (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1209289457&archive=&start_from=&ucat=32&) nemen (naar onder scrollen), ketjap/djahé/djinten vervangen door bv een lepel tomatenpuree, oregano, chilikruiden, piment, en - indien gewenst - burgers ipv balletjes ervan maken.

Misschien kun je eens experimenteren en kidneybonen-falafel (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1143669377&archive=&start_from=&ucat=32&) maken? Neem het basisrecept, vervang kikkererwten door kidneybonen, ipv munt zou ik oregano gebruiken, misschien ook nog wat snippertjes ui. Ook de falafelmassa kun je prima braden ipv frituren; je kunt er ook burgers van maken. Tomatensaus erbij?
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 07 november 2008, 21:54:06
Heel erg bedankt voor de antwoorden!!

Ik ga binnenkort eens experimenteren, met hopelijk een smakelijke vegetarische burger/worstje als eindreslutaat. Nogmaals bedankt voor de antwoorden
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Apraxia op 09 november 2008, 20:40:10
Deze maak ik regelmatig. Ik heb het recept nota bene van deze site afgeplukt.
Ik maak meestal meerdere kleine burgertjes.
Citaat
Spinazieburgers
Voor 1 persoon
Ingrediënten: 2 tl olijfolie, ½ ui fijngehakt, 1½ tl garam masala, snufje chilipoeder, 100 g rode-nierbonen uit blik of kikkererwten fijngestampt, 50 g gehakte diepvriesspinazie, 25 g volkoren paneermeel, 1 el versgehakte koriander.

Verhit de olie in een klein pannetje en bak de ui daaruin tot ie glazig is. Voeg garam masala en chilipoeder toe en roerbak ongeveer een minuut. Doe de fijngestampte rode-nierbonen (of kikkererwten), de gehakte spinazie, het paneermeel en de koriander in een mengkom, voeg het ui-mengsel toe en roer dat er goed door. Verdeel het mengsel in twee delen. Kneed en rol de twee delen tot burgers en leg ze 10 minuten onder de grill (5 minuten aan elke kant) tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer in een volkoren broodje met de salade.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 24 november 2008, 18:00:47
Nou...

Ik heb het een en ander geprobeerd, maar het blijven vieze, drabberige en ranzige burgers. Het allerbuitenste laagje is zwartgebrand voor ik er erg in heb. De binnenkant blijft vies en drabberig, het voelt exact hetzelfde aan als vóór... Het wordt gewoon niet gaar, en het smaakt ongelooflijk ranzig.
Jammer, want het zou fijn zijn. Af en toe (bij weinig tijd) zo'n vegetarisch burgertje op een broodje of met wat gebakken aardappeltjes.

Ik begrijp steeds beter waarom vleeseters vlees eten en vegetariërs relatief dungezaaid zijn. Vlees "doet het gewoon", deze vegetarische zooi leidt alleen tot het weggooien van heel veel voedsel...
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 28 november 2008, 20:06:55
Ik ga binnenkort de rijstballetjes eens proberen, hopen dat dat wat wordt...
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Jippia op 28 januari 2009, 10:44:32
Met kerst heb ik zelf aubergine-notenburgertjes gemaakt. Dat ging heel goed. Het recept kwam uit A vegan taste of the Middle East van Linda Majzlik, net als de rest van mijn kerstmenu. De ingrediënten waren:

1 aubergine van ca. 250 gram, fijngehakt
100 gr paneermeel
75 gr gehakte noten
50 gr bloem of tarwemeel
25 gr sojabrokken, fijngehakt
1 ui, gehakt
1 teen knoflook, gehakt
2 el olijfolie
150 ml groentebouillon
1 flinke tl gemalen komijn
¼ tl gemalen kaneel
¼ tl cayenne peper
zwarte peper
olie om in te bakken, bijvoorbeeld olijf of zonnebloem

Bak de aubergine, de ui en het knoflook in de olijfolie tot de aubergine zacht begint te worden (10 min).

Voeg de andere ingrediënten toe met uitzondering van het paneermeel, de bloem en de noten. Draai het vuur hoger en bak alles ongeveer 5 minuten onder voortdurend roeren.

Haal de pan van het vuur en meng het paneermeel, de bloem en de noten goed door het mengsel. Dek de pan af en zet hem minstens een uur in de koelkast of tot het mengsel koud is.

Verhit de olijf- of zonnebloem olie in een koekenpan. Maak balletjes van het mengsel (ongeveer een eetlepel per balletje) en vervolgens burgertjes. Flink aandrukken bij het rollen en platmaken, anders vallen ze uit elkaar in de pan. Bak ze aan beide kanten bruin en gaar. (10 min)

Wij vonden ze erg lekker, ook mijn schoonouders.  ;D

Lama, misschien helpt het om het mengsel een dag vantevoren te maken, zodat het koud en stevig wordt en alle smaken zich kunnen mengen? Of er iets doorheen te roeren wat het vocht bindt, bijvoorbeeld paneermeel en/of bloem? Als je dunne burgers maakt, worden ze vanbinnen ook eerder gaar en in mijn geval hielp het om zonnebloemolie te gebruiken en het vuur laag te zetten zodra beide kanten bruin en droog waren.



Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Xiara op 29 januari 2009, 18:15:37
klinkt lekker Jippia!

Viel me op dat hier nog helemaal geen broodburgertjes genoemd worden.
Recept maakte mijn moeder vroeger al, geen idee hoe zij er aan gekomen is eigenlijk.

Nodig minimaal:
(wit)brood, gemalen zodat het mooie kleine kruimels zijn
kaas, gemalen
ei
peper en zout

Optioneel:
havermout
pitten of fijn gehakte noten

Bereiden:
Maal het brood goed fijn, voeg daar de kaas en ei aan toe.
Voeg wat je verder lekker vindt er bij (dus bijvoorbeeld de havermout, pitten, extra kruiden etc.) en kneed alles als een gehakt goed door elkaar heen.
Als het te nat is (want echt hoeveel heden heb ik niet, alles op de gok) kan je wat extra brood, havermout of paneer toevoegen. Als het te droog is kan je er een scheutje melk door heen doen.

Vorm het daarna tot kleine burgertjes en bak ze op een middelmatig vuur licht bruin.
Maak de burgers niet te groot, want dan worden ze niet goed warm van binnen en smelt de kaas niet zo mooi.
kruiden
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Sam op 02 februari 2009, 17:14:05
Dit recept stonds laatst op de site van "Meer voor Minder" als tip voor goedkope burgers. Ik vond het een beetje matig recept, het is nogal ongezond: tamelijk vet en zonder vezels of vitamines. In die versie zaten er natuurlijk geen noten of pitten doorheen, want dan was het vast niet meer goedkoop. Met havermout en goede noten erdoor lijkt me een stuk lekkerder (en iets gezonder...)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Xiara op 02 februari 2009, 19:02:39
mijn moeder maakt dat al minstens 20 jaar, misschien daarvoor ook al wel.
Zonder van alles er door vind ik er ook weinig aan hoor, maar juist de havermout en pitten maakt het lekker.
Is trouwens ook ideaal om restjes kaas op te maken, want praktisch iedere kaas kan eigenlijk wel.

geheim van de smid is overigens wel dat je ze langzaam bakt, anders zijn ze zwart maar is de binnen kant nog niks aan.

Ik heb ze vrijdag nog gemaakt, ik had de knoflook mee gedaan in de keukenmachine, dat is beter dan wanneer die snijdt of perst.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Rosanne op 24 februari 2009, 09:16:40
Nou...

Ik heb het een en ander geprobeerd, maar het blijven vieze, drabberige en ranzige burgers. Het allerbuitenste laagje is zwartgebrand voor ik er erg in heb. De binnenkant blijft vies en drabberig, het voelt exact hetzelfde aan als vóór... Het wordt gewoon niet gaar, en het smaakt ongelooflijk ranzig.
Jammer, want het zou fijn zijn. Af en toe (bij weinig tijd) zo'n vegetarisch burgertje op een broodje of met wat gebakken aardappeltjes.

Ik begrijp steeds beter waarom vleeseters vlees eten en vegetariërs relatief dungezaaid zijn. Vlees "doet het gewoon", deze vegetarische zooi leidt alleen tot het weggooien van heel veel voedsel...

Haha mijn ervaringen met het maken van burgers zijn precies hetzelfde! Het wordt nooit zo mooi als je van tevoren hoopt. Laat ik het er maar op houden dat ik gewoon nog even moet oefenen. Mijn moeder maakte vroeger wel eens notenburgers die enigszins flauw, maar met wat ketchup toch heel lekker waren, dat recept zal ik eens vragen.
Met je laatste zin ben ik het niet helemaal eens, op de zelfgemaakte burgers na hoeft vegetarisch eten toch niet te mislukken? Probeer eens een kant-en-klare burger, dat is bij weinig tijd nog veel sneller!

Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Xiara op 24 februari 2009, 09:46:05
ook de zelfgemaakte hoeven niet te mislukken hoor.
Zie mijn recept, die is hardstikke lekker en makkelijk. Maar neem dan dus wel dat langzaam bakken in acht, anders is het idd zwart.
(maar dat gebeurd met vlees ook als je dat op hoog vuur aankwakt)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Lama op 05 maart 2009, 21:22:40
Ik heb het opgegeven. Afgelopen dinsdag weer geprobeert, maar wederom een zachte, blubberige, drabberige en papperige massa. Ik heb maar een (biologisch) eitje gebakken.

Welke kant-en-klare vegaburgers zijn eigelijk het lekkerst??
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eefje1976 op 06 maart 2009, 10:08:57
Persoonlijk vind ik Valess lekker..En mijn vleesetende familieleden ook (dat vind ik ook belangrijk)
Ik koop ook wel eens mix voor notengehakt van " de Molen" als ik het goed heb (heb het nu niet in huis) Dat is makkelijk te maken.
Van heathy planet had ik eens kneedbaar gehakt, dan ben je ook al een eind op weg.
Bij de Aldi hebben ze groenteburgers (heel goedkoop, 4 voor 4 euro ofzo) die zijn ook wel lekker.
Nou heb ik wel makkelijk praten, want ik lust alles!! Handig! ;D
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 08 augustus 2009, 16:01:21
Ik heb nog een blok tofu in de koelkast liggen en eigenlijk wil ik wel eens kijken hoe ik die om kan toveren in een smakelijk tofuworstje (van die stevige, die je voor veel geld in de biologische winkel kan kopen). Qua kruiden heb ik geen inspiratie nodig, maar wel voor de bereidingswijze. De tofu moet in ieder geval worden verkruimeld en vermengd met de kruiden (bijvoorbeeld knoflook, komijn, korianderblad, sojasaus; of Italiaanse kruiden en wat tomatenpuree). En dan? Net als de Mexicaanse groenteworstjes (http://www.vegatopia.com/kokenenzo/ko&zo_gerechten.php?subaction=showfull&id=1198717831&archive=&start_from=&ucat=32&) stevig in folie wikkelen en een kwartiertje koken? Moet er ook een ei doorheen om het te binden of kun je dat achterwege laten? Ik heb helaas geen enkel recept (nl/en/de) kunnen vinden - wel voor tofuburgers en dat soort ongein, maar dat wil ik dus niet. Tips?
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Monique op 08 augustus 2009, 20:49:35
Eigenlijk is al mijn hoop op jou gevestigd Eelco....
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 09 augustus 2009, 00:46:31
Eigenlijk is al mijn hoop op jou gevestigd Eelco....
Ojee, dat wordt experimenteren  ;D.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: greet op 09 augustus 2009, 22:20:26
experimenteren én mededelen  ;D
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: girasole op 01 september 2009, 18:25:02
Hello Eelco!
Heb je hier gekeken?

http://receptenmonique.blogspot.com/2008/11/vegan-home-made-sausages.html

Ik heb ze ook gemaakt en ze waren erg lekker  ;)

Gr

Ilaria
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eefje1976 op 02 september 2009, 09:28:38
Dat lijkt me nou eens leuk om te maken!! Als ik eens tijd heb...
Het ziet er geweldig uit!! (misschien niet als ik ermee klaar ben, maar toch!!)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Eelco op 02 september 2009, 10:33:45
Dank voor de link, Ilaria! Dat ga ik zeker eens uitproberen.

O enne, welkom op Vegatopia (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10165.msg506421.html#new).
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Djooiss op 07 september 2009, 16:10:34
Die ga ik in het weekend maken, want de meeste vleesvervangworstjes uit de winkel vind ik niet zo denderend.... Lijkt me een lekker recept!
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Schanulleke op 20 februari 2010, 22:52:40
Ik ben toch zo'n lekker recept voor Veggieburgers tegengekomen! :hungry: Heb er vandaag meteen een paar gemaakt en ze zijn echt yummie Het recept staat in de nieuwste Allerhande (nr. 02-2010) en is echt supersimpel. Er zit geen ei doorheen, dus ook helemaal oke voor vegans (als je vegan paneermeel gebruikt). Allemaal rap naar de Appie voor een allerhande! Zie pagina 122-123.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Aiko op 20 februari 2010, 23:32:13
Overtypen! Linkje plakken!
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 20 februari 2010, 23:45:44
Overtypen!

Tssssk! (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=615042&source=AllerHande%2002%202010)
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: LelleL op 21 februari 2010, 08:24:44
Ik heb m gemaakt, maar vond er dus niet veel aan ???
En het viel een beetje uit elkaar bij mij, dus volgende keer gooi ik er wel een eitje doorheen.
Wellicht als ik wat experimenteer met kruiden en niet snotverkouden ben, dat het dan lekkerder is.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: Schanulleke op 21 februari 2010, 17:51:01
En het viel een beetje uit elkaar bij mij

Dat had ik ook wel, maar qua smaak vond ik hem top. Maar goed, smaken verschillen, zullen we maar zeggen.
Titel: Re:Zelf snitzels, hamburgers of filets maken
Bericht door: LelleL op 21 februari 2010, 18:33:42
Ik had trouwens geen komijn, zou dat veel uitmaken?
Vind nog steeds dat ik wel komijn heb, eigenlijk, maar ik kan het toch echt niet vinden ::)
Titel: Zoek eenvoudige gerechten (smeersalade, groentegehaktbal, burger..)
Bericht door: chewing tinfoil op 10 september 2010, 19:19:08
hallo iedereen, ik ben nieuw hier.

ik ben al meer dan 10 jaar vegetariër en me nooit verdiept in het koken van vegetarische gerechten. recent ben ik humus en tzatziki beginnen maken, en zou graag meer leren.

graag zou ik gehaktballetjes, andere dressingsalades, een eenvoudig burgerrecept uitproberen.

indien iemand tips heeft, laat ze maar komen..

hartelijk bedankt!

de slechtste kok van België,
tijs
Titel: Re:Zoek eenvoudige gerechten (smeersalade, groentegehaktbal, burger..)
Bericht door: Eelco op 10 september 2010, 21:22:12
de slechtste kok van België,
Hoi Tijs, dat is nog eens een binnenkomer. Veel eenvoudige gerechten vind je in onze Studentenspecial (http://www.vegatopia.com/vega/koken/specials/studentenspecial-2010). Wellicht wil je ook eens de kaasballen van Joyce (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10764-kaasgehakt-a-la-joyce) uitproberen. Laatst hadden we ook een recept voor vinaigrette (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11076-hoe-maakt-je-vinaigrette) online gezet. En hier op het forum vind je nog veel meer ideeën. Hier nog een basisrecept (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/9017-de-beste-veggieburger-maak-je-zelf) voor burgers.

Enne, even voorstellen (http://www.vegatopia.com/smf/index.php/topic,10165.msg564055.html#new)?
Titel: Re:Zoek eenvoudige gerechten (smeersalade, groentegehaktbal, burger..)
Bericht door: Fynnya op 17 september 2010, 19:41:15
graag zou ik gehaktballetjes, andere dressingsalades, een eenvoudig burgerrecept uitproberen.

indien iemand tips heeft, laat ze maar komen..
Voor dressings is het handig om eens te experimenteren met verschillende soorten basisdressing, zoals gewone azijn, appelciderazijn of balsamicoazijn; en dat dan aanvullen met wat zoetmiddel en kruiden.
Vooral iets als appelciderazijn maakt een dressing al snel heel smaakvol.
Titel: [Koken] Pikante bonenburgers
Bericht door: Vegatopia op 19 februari 2015, 13:01:09
Pikante bonenburgers

Vorige week recenseerden we Bean Cuisine, het leuke kookboek vol met bonen. Vandaag een heel lekker en origineel recept uit dit boek, burgers gemaakt met onder andere bloemkool en limabonen.

Source: Pikante bonenburgers (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12900-pikante-bonenburgers)
Titel: [Koken] Snertburger
Bericht door: Vegatopia op 21 februari 2015, 13:00:09
Snertburger

Kan je op een koude winteravond niet kiezen tussen een bord stevige erwtensoep of een vegetarische hamburger? Dan maken we jou het leven een stuk gemakkelijker, want kiezen hoeft niet meer! Met dit recept transformeren we de traditionele snert in een hamburger voor de stevige trek.

Source: Snertburger (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12893-snertburger)
Titel: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: Vegatopia op 08 april 2015, 13:00:15
Maïsburgers met paprika-avocadosalsa

Het voordeel van een zelfgemaakte vegaburger? Alles wat je lekker vindt kan erin. Het nadeel? Je moet ze bakken. De grootste vijand van een zelfgemaakte vegaburger is zonder twijfel de koekenpan. Al bak je nog zo voorzichtig, je eindigt toch vaak met een burger in brokken. Een ei, havermout en de oven bieden gelukkig enige uitkomst.

Source: Maïsburgers met paprika-avocadosalsa (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12946-maisburgers-met-paprika-avocadosalsa)
Titel: Re: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: B@ñ@ñenschuimpje op 08 april 2015, 13:30:20
Mais mag zonder trema (https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/mais) 8)
Titel: Re: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: Eelco op 08 april 2015, 13:53:25
Mais mag zonder trema (https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/mais) 8)
Ze doen het alleen maar om me te pesten, wat ik je brom.
Titel: Re: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: neleH op 08 april 2015, 15:50:06
Het ziet er desalniettemin superlekker uit en ik ga ze zeker een keertje maken.
Titel: Re: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: neleH op 13 april 2015, 10:52:10
Hoi,

ik heb de maisburgers zaterdag gemaakt, ze waren superlekker! Bij het vormen waren ze nog een beetje klef, met wat bloem lukte het goed om ze te vormen.
Ik heb ze in de pan gebakken en het viel juist op dat ze superstevig bleven! Kon ze prima omdraaien zonder dat ze stuk gingen.

Voor herhaling vatbaar!
Titel: Re: [Koken] Maïsburgers met paprika-avocadosalsa
Bericht door: Selly op 15 april 2015, 20:16:37
Wat leuk te horen  :D Lekker hoor.
Titel: [Koken] Erwtenballetjes en Japanse tofukoekjes
Bericht door: Vegatopia op 19 mei 2015, 13:00:20
Erwtenballetjes en Japanse tofukoekjes

Deze recepten komen uit het gisteren besproken Veggie burgers, balletjes en broodbeleg. Je kunt natuurlijk de tips volgen die er bij staan, maar ik at de balletjes in een pita-broodje met een saus van nat gebakken paprika. Dat was niet alleen heel erg lekker maar zorgde ook voor kleur op het bord. De tofu-gember koekjes vormden een lekkere lichte maaltijd met een lauwe salade, voor wat extra pit serveerde ik er wasabimayonaise bij.

Source: Erwtenballetjes en Japanse tofukoekjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/12986-erwtenballetjes-en-japanse-tofukoekjes)
Titel: [Koken] Linzenburgers met avocado-wasabisaus, zoete-aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof
Bericht door: Vegatopia op 04 april 2017, 13:00:44
Linzenburgers met avocado-wasabisaus, zoete-aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof

Vegetarische burgers zelf maken is vele malen lekkerder dan kant-en-klare exemplaren kopen. Het is alleen wel even uitvogelen om de juiste bite te krijgen en de smaak lekker hartig. Dat is me met deze linzen-oete-aardappelburger goed gelukt: mooi stevig, goede bite en heerlijk pittig van smaak. Dankzij deze tips om de burgers minder vochtig te krijgen ging het nu dus helemaal goed. Bloem kwam er daardoor niet eens meer aan te pas, zodat je niet zo'n melige schijf krijgt. Door de linzen en de zoete aardappel twintig minuten in de oven te bakken, worden de linzen droger en vol van smaak, en de zoete aardappel gaar en niet te vochtig. Voor de paneer gebruikte ik een oude volkoren boterham, die ik zonder korsten en in blokjes bij de linzen en de zoete aardappel op de bakplaat legde. Heerlijk met een dot avocado-wasabisaus, zoete aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof met feta.

Source: Linzenburgers met avocado-wasabisaus, zoete-aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13693-linzenburgers-met-avocado-wasabisaus-zoete-aardappelfriet-en-gekaramelliseerde-witlof)
Titel: [Koken] Ich-bin-kein-Jägerschnitzeltjes
Bericht door: Vegatopia op 19 april 2017, 13:01:18
Ich-bin-kein-Jägerschnitzeltjes

Een slechte grap, die je vast en zeker al vaak genoeg hebt gehoord, is dat 'vegetariër' een oud Indiaans woord is voor 'slechte jager'. Onlangs vond de VVD het een goed idee om woorden als 'worst' en 'schnitzel' voor vegetarische producten te verbieden, omdat dit tot verwarring zou leiden. Geheel consequent maken wij daarom vandaag vegan schnitzeltjes van knolselderij met een vegan jagersaus. Leuk als statement voor als je notoire vleeseters op bezoek krijgt, maar ook gewoon ontzettend lekker.

Source: Ich-bin-kein-Jägerschnitzeltjes (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13694-ich-bin-kein-jaegerschnitzeltjes)
Titel: [Koken] Broodje pulled jackfruit met coleslaw
Bericht door: Vegatopia op 23 juni 2017, 13:00:45
Broodje pulled jackfruit met coleslaw

Soms heb je het gevoel dat je een enorme ontdekking hebt gedaan! Om het vervolgens ineens overal tegen te komen. Dit overkwam me laatst, toen ik voor het eerst pulled jackfruit proefde: een ervaring die ik meteen wil delen. Sinds een aantal jaren is Pulled pork is niet meer te vermijden op festivals. Maar van jackfruit, een gigantische vrucht uit Zuid-Oost Azië, blijk je heel eenvoudig een vegetarische versie te kunnen maken. Voedingstechnisch is jackfruit niet helemaal een alternatief, want de vrucht levert nauwelijks eiwit. Maar gecombineerd met wat peulvruchten of noten creëer je makkelijk een eiwitrijk gerecht vol voedingsvezels, kalium, B-vitamines en vitamine C. Dat laatste helpt het ijzer uit de peulvruchten en noten weer handig opnemen. Smaaktechnisch snap je ineens waar de term vruchtvlees vandaan komt: de vezelige structuur doet sterk aan draadjesvlees denken. Pulled jackfruit is vruchtvlees to the max!

Source: Broodje pulled jackfruit met coleslaw (http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/13759-broodje-pulled-jackfruit-met-coleslaw)
Titel: Re: [Koken] Broodje pulled jackfruit met coleslaw
Bericht door: Selly op 23 juni 2017, 17:41:34
Oh leuk dit recept! Ik wil dit al een hele tijd maken maar het komt er steeds niet van. Hopelijk gauw eens dit recept proberen.
Titel: Re: Zelf burgers, worstjes, balletjes, schnitzels of pulled jackfruit maken.
Bericht door: Eelco op 12 december 2017, 14:30:43
Ik heb niets tegen 'vleesvervangers', zeker niet als ze zelfgemaakt zijn. Maar dit 'recept' voor vegan cordon bleu (van http://veann.com/vegan-cordon-bleu/), in feite het op elkaar stapelen van kant-en-klare vervangers, vind ik toch wel erg 'over the top'.
Citaat
Ingredients:
1 pack of Gardein Crsipy Chick’n Patties
Vegan Cheese
Vegan ham
Olive oil
Titel: Re: Zelf burgers, worstjes, balletjes, schnitzels of pulled jackfruit maken.
Bericht door: Eelco op 14 augustus 2024, 22:01:17
Op de redactionele site staat vanaf vandaag mijn recept voor plantaardige bonen-seitanworstjes (https://www.vegatopia.com/vega/recepten/burgers-en-zo/15571-plantaardige-bonen-seitanworstjes)  :)