Vegatopia Forum
Vegetarisch - voor iedereen => Koken => Topic gestart door: Monique op 30 mei 2008, 20:29:33
-
Sommige gerechten zijn zo simpel, maar om te verzinnen hoe je iets kunt maken is een tweede.
Zo ben ik al tijden op zoek naar een recept om van die lekkere Italiaanse sjalotjes in te maken in een soort balsamico. Iemand een tip?
-
Je kunt de sjalotten in boter zacht stoven, afblussen en op smaak brengen met balsamico en een beetje honing.
Maar hoe je het vervolgens goed bewaart weet ik niet.
-
Ik had zoiets een keer aan Bast gevraagd en nog steeds niet geporbeerd:
@Laurie
De collega heb ik alleen maar even heel snel in het voorbij gaan gesproken, maar het lijkt toch niet al te super ingewikkeld:
Zilveruitjes aansmoren in wat olijfolie en dan ongeveer 15 minuutjes laten pruttelen in balsamico met wat water.
Laat je wel weten hoe het eindresultaat geworden is?
Is de Good Food ook gearriveerd? :)
-
Heeft iemand voor mij een recept van een honing-mosterddressing? Ga een recept maken van AH, kaartje vanavond meegenomen. Alles moet op een holletje, dus ik dacht: kaartje en dat maken maar, gelijk boodschappen meenemen.
Daar is het natuurlijk ook voor bedoeld, voor mensen op een holletje. Heel slim van Appie.
Alleen heb ik een vooroordeel t.a.v. kant-en-klaardressings, dus die heb ik laten staan.
Honing en mosterd heb ik in huis....hoop dat ik de rest ook heb.
-
Als je honing en mosterd naar smaak klopt met wat (olijf)olie ben je al een heel eind denk ik. :) Begin met van alles een eetlepel en dan vooral proeven of je 't lekker vind en eventueel meer honing of mosterd toevoegen. Ik had vandaag ook honing mosterddressing voor over de aardappeltjes en rode ui uit de oven die bijzonder goed gelukt was, maar dat was meer geluk dan wijsheid.
-
Als je honing en mosterd naar smaak klopt met wat (olijf)olie ben je al een heel eind denk ik. :) Begin met van alles een eetlepel en dan vooral proeven of je 't lekker vind en eventueel meer honing of mosterd toevoegen. Ik had vandaag ook honing mosterddressing voor over de aardappeltjes en rode ui uit de oven die bijzonder goed gelukt was, maar dat was meer geluk dan wijsheid.
Ik knijp er meestal ook wat citroensap doorheen en begin meestal met een theelepel mosterd, maar dat ligt er wellicht ook aan welke mosterd je gebruikt. Lekkere dressing en stukken lekkerder dan die kant-en klare!
-
ik doe mosterd, honing, yoghurt en wat mayo als dressing.
-
op mijn busje dressing staat:
water
plantaardige olie
mosterd op oude wijze
accaciahoning
wijnazijn
suiker
eigeel
zout
specerijen
gemodificieerd maiszetmeel
en een berg e-nummerstabilisatoren
tis wel lekker (ja, ik heb mij laten verleiden door zo'n chique busje,duurder dan zou moeten argh, maar had het eens ooit in een niet veggie-restaurant gekregen, en dat was het enige lekkere aan het slaatje ;))
dus inderdaad iets zuurs als citroensap of azijn lijkt niet fout, en voor de rest eenvoudig... volgende keer maak ik het precies ook zelf...
laat je weten wat het geworden is? ;)
-
De verse doperwten roepen mij toe vanuit de moestuin. Ik wil graag zo'n taartje maken met ricotta, doperwten en munt. Iemand enig idee van verhoudingen of een recept?
-
Hmm, een recept heb ik zo niet voor al die ingrdiënten, wel een hartige taart met doperwtjes met munt uit 'River Cafe Groen", of heb je inmiddels zelf al wat geflanst? Misschien dat ik morgen tijd en zin heb om wat Cucina Italiana's door te bladeren. Ik heb tuinbonen gekocht en zoek een briljant recept om daar iets mee te doen. :)
-
Ik vond t een heel goed idee, die doperwten, ricotta, munt taart. Ik wil t ook maken! En ik ben op zoek gegaan. Het kwam me zo bekend voor, maar mijn kookboeken en tijdschriften gaven geen antwoord. Maar ik heb online een recept gevonden! (Met dank aan WebChef...)
Komt dit (http://www.l-escargot.nl/frame%27s%20recepten/Tussengerechten/sformato%20di%20piselli%20e%20menta.htm) in de buurt van wat je in gedachten had?
SFORMATO DI PISELLI E MENTA (hartige taart met ricotta, doperwtjes en munt)
-
Komt dit (http://www.l-escargot.nl/frame%27s%20recepten/Tussengerechten/sformato%20di%20piselli%20e%20menta.htm) in de buurt van wat je in gedachten had?
SFORMATO DI PISELLI E MENTA (hartige taart met ricotta, doperwtjes en munt)
:yes:
Dit lijkt zeker op wat ik wel eens gegeten heb en in gedachten heb voor mijn taart. Alleen er gaat geen deeg onder dus? Het is meer een soort soufflé dus...
Er moet trouwens een beste berg doppers in zeg, zoveel heb ik er nou ook weer niet staan, dus ik denk dat ik de boel maar door x moet delen (afhankelijk van de hoeveelheid doperwten). Ik heb vrijdag weer tijd om boodschappen (dus ricotta) te halen dus dan dacht ik hem te gaan maken.
-
Bijn nader inzien is het recept van Renske letterlijk hetzelfde als in het River café kookboek (er zit ook ricotta in, had ik overheen gelezen :bonk: ). Op het plaatje ziet het er wel een beetje soufflé achtig uit.
-
Maar mijn hemel, 3 kg doperwten... :o
-
3??? mijn hemel, dan ben ik wel benieuwd naar dat plaatje. Dan is t vast heel hoog!
-
Neuh, niet heel hoog, misschien 4 cm dus wel een platte taart die er luchtig uitziet. En wel héél groen.
-
Hoe maak ik uiensoep zonder bouillon?
Mijn kookboek zegt:
-boter smelten
-uien goudbruin
- bloem erover
- 2 minuten roeren
Maar dan: schenk de bouillon (1,5 liter) erover
-laag vuur 45 minuten laten trekken.
De k1ppenbouillon gewoon vervangen door kruidenbouillon kan natuurlijk niet ivm allergieen, dus wat zal ik dan doen?
-
Is het een optie om zelf bouillon te maken? Nee zeker hè?
Dan zou ik het water gewoon goed zouten en evt als er wat kruiden zijn die je wel mag hebben, die erin doen.
-
Gewoon zout in plaats van boullion. En de uien goed lang laten smoren in de boter. Maak dat maar drie kwartier. Beetje suiker er over en wat zout terwijl je dat doet helpt ook. Echte boter gebruiken. Selly zegt: sherry gebruiken. Ik ook.
-
Mag je champignons en andere paddestoelen?
Room, sojaroom?
Sowieso kun je ook wat rode uien erbij gebruiken, die zijn wat zoeter.
En tijm en knoflook?
-
Bar-baar!
-
Mag je champignons en andere paddestoelen?
Room, sojaroom?
Sowieso kun je ook wat rode uien erbij gebruiken, die zijn wat zoeter.
En tijm en knoflook?
Mag allemaal. Tijm hadden we zelf ook al bedacht, staat in de tuin. Wordt het van (slag)room lekkerder denk je?
Ik heb zelfs gedroogde paddo's, lekker sterk, maar ik weet eigenlijk niet of dat het lekkerder maakt: ik probeer de Franse stijl aan te houden, met zo'n broodje en kaas. Sherry past daar idd bij.
Het komt vast goed, maar meer tips blijven welkom. :)
In elk geval bedankt!
-
Ik zou champignons of die gedroogde en geweekte paddo's stevig bakken in boter met royaal peper en zout. Op het laatst tijm en knoflook meebakken. De boel even door de staafmixer en dat met water aanlengen als je bouillon. Eventueel met nog wat zout erbij en peterselie als je dat mag.
Room hoeft dan natuurlijk niet, maar dat was voor eventueel als je die andere dingen niet mocht.
-
Salie, evt. eekhoorntjesbrood?
-
Hoe maak ik uiensoep zonder bouillon?
Port doe ik ook. Vetsin zul je wel niet mogen he? Anders dat ook. Selderieknol- of stengel of wortel als dat mag.
En heel belangrijk: een dag later is ie veel lekkerder!
-
oh oh paniek:
De uien staan op,
maar wanneer zal ik de laurier, tijm, suiker, zout en sherry/port erbij doen? Nu meteen, af na de bloem etc?
-
Laurier en tijm meteen, met een beetje suiker en zout. Vervolgens laat je ze zo lang mogelijk héél zachtjes stoven, ze moet en zoet en zacht worden. Hoe langer hoe beter, een uur mag.
Daarna gooi je de bloem, drank en water/bouillon erbij.
-
Laurier en tijm meteen, met een beetje suiker en zout. Vervolgens laat je ze zo lang mogelijk héél zachtjes stoven, ze moet en zoet en zacht worden. Hoe langer hoe beter, een uur mag.
Daarna gooi je de bloem, drank en water/bouillon erbij.
Dank je, het ruikt iig wel al alsof het lekker gaat worden!
-
Als je geen bouillon mag, maar wel paddestoelen, is het wellicht handig een keer op een zondagmiddag een paar liter paddestoelenbouillon zelf te maken en die in porties in te vriezen voor als basis bij allerlei soepen en sauzen.
-
Als je geen bouillon mag, maar wel paddestoelen, is het wellicht handig een keer op een zondagmiddag een paar liter paddestoelenbouillon zelf te maken en die in porties in te vriezen voor als basis bij allerlei soepen en sauzen.
Ja dat is waar, al mag ik ook geen standaarddingen als selderij en worteltjes. Het zou meer een wat gezoute gedroogde-paddo- staafmixer-bouillon worden, o.i.d.
Maar de soep was lekker! Gelukkig maar, want ik was er wel een tijd mee bezig.
Het kan dus ook zonder bouillon. Ook een tip voor wie om andere redenen geen bouillonblokjes wil.
Volgende keer ga ik iets de gedroogde paddo's uit Frankrijk doen, bijvoorbeeld na een herfstige wandeling met paddestoelen. Ik had nu trek in gewoon uiensoep met eigenlijk alleen maar uien. En het kan:
Lekker veel laurier gedaan, veel tijm, best wat zout en wat peper, A. was heel scheutig met sherry, en we hebben denk ik 4 ipv 2 lepels bloem gedaan voor het binden. Deels rode uien en een beetje suiker aan het begin.
Broodje en Gruyere erop, onder de grill.
-
Ik zie nu pas het privebericht, waar in staat dat mijn dressingvraag verplaatst is. Had het even niet door...op nieuwe forum. Dank voor de antwoorden. Geen idee hoe ik het toen heb opgelost, maar opgelost heb ik het.
-
Toch goed dat je hem ophaalt, goed idee voor de kerstvakantie :-*
-
...lekker notengehakt?
http://www.vegatopia.com/kerst2008/adventkalender.php?datum=1228950000